Grekët

Blue Gene

Primus registratum
Re: Grekët

Fillimisht postuar nga napoleon b:
...
z. blue gene!
po shane grekrit per racizem,por me racist nga ty ketu mund te gjesh vetem ne radhet e neonazisteve ne greqi!! <ndoshta ta kalon z.ushtar>
sa per historian,po llap e llap pa ndaluar e duke shkruar anektoda per femije 5 vjecar! no coment per kete sepse niveli i thenjeve te tua le shume per te deshiruar!
flet per urrejtjen e grekerve per shqiptaret por kush lexon ty per ato qe llap mund ta shohe qarte se si urrejtja te ka qorruar ty dhe te tjere si puna tende ketu, je qorr nga urrejtja por natyrisht kur te thyesh turinjte ne shtyllen e elktrikut mbi trotuar nuk do ta kesh fajin ty po shtylla qe qe aty!!!
sa per fene dhe janullatosin,nuk e dija qe edhe feja kristiane e ortodoksise i ka rrenjet nga shqiperia!!!! te me falesh per kete,po mos e ngaterro fene me kombin se po i bene corbe gjerat them une! kur ishim te vegjel na thoshin haje gjellen se do te haje gjermani qe te na trembnin por po shoh qe ty dhe ushtari si ty po krijoni nje tjeter gogol per femijte tuaj po e quani grek!!! po mbyllni urrejtje e racizem pa menduar per pasojat qe i lini shoqerise sone!!
...
Hap librat shkencore dhe jo historine qe behet ne
Greqi te marresh vesh pse greket jane si puna e atij qe bejne fajtor shqiptaret kur godasin shtyllen, dth kur marrin vesh se nga vije dhe cfare ghaku kane dhe se urrejtja e tyre eshte kunder nesh pra kunder prejardhjes se tyre. Ne se nuk i gjen dot veprat mund te te jap referencat e artikujve shkencore per etnogjenezen greke.

Po keshtu edhe per historine e kishes ka mjaft vepra por me se mire pyet nje arberesh te Italise dhe te tregon se cfare eshte ortodoksia greke dhe pse Janullatosi shkaterron kishat ortodokse shqiptare.

miri klosit

Primus registratum

z.Also!
ceshtja qe ngrive per ligjin e luftes eshte dicka shume serioze per ta diskutuar! ke shume te drejte, dhe une nga ana ime si person do te kerkoj artikuj e emisione te shkruara nga ana e pales greke per ceshtjen dhe sa ti mesoj do ti sell per dikutim ketu sepse eshte dicka qe nuk ndihmon te 2 shtetet.
po te vazhdojme ne kete frym dialogo mendoj se jemi ne rrugen qe duhet!

z.blue gene!
cic thashe e me lart pergjigjet e tua duhen transeferuar tek anektodat ose akoma me mire tek kendi i femijve!
por nejse per kete qe thua......
Ne se nuk i gjen dot veprat mund te te jap referencat e artikujve shkencore per etnogjenezen greke.
.......po pres te mi tregosh keta libra,shkencetare,apo autoret e tu!

komino

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga napoleon b:
[qb] ...
po te vazhdojme ne kete frym dialogo mendoj se jemi ne rrugen qe duhet!

z.blue gene!
cic thashe e me lart pergjigjet e tua duhen transeferuar tek anektodat ose akoma me mire tek kendi i femijve!
...[/qb]
meqenese te pelqen ajo fryme diskutimi (e also), perse nuk fillon ta perdoresh dhe ti

ALSO

Primus registratum

Z.GENE!! Eshte hera e pare qe i drejtohemi njeri tjetrit,dhe nqs edhe rradhen tjeter arsyeja do jete e njejte nuk kam per tu pergjigjur(nuk vlen te humbim kohen as ti as une)personalisht ajo qe me intereson eshte te di mendimin e bashkebiseduesit qofte ky edhe krejt i kundert me mendimin tim ,eshte e rendesishme besoj te flasim....dhe jo te shahemi nuk fitojme absolutisht asgje me te dyten me beso!Le te diskutojme dhe secili nxjerr perfundimet e veta!!!Miqesisht dhe duke uruar gjithe te mirat ALSO!!!

Turing

Primus registratum

NE SHQIPTAREVE,gjeja e fundit qe na intereson eshte te kemi marredhenie te acaruara me fqinjet(kemi boll probleme jetike si popull), vec sinqerisht LIGJI I LUFTES (NE FUQI)qe GREQIA KA ME SHQIPERINE.....eshte beson shenje e nje politike te fqinjesise se mire,ose me mire me than tregon predispozicion pozitiv te nje shteti te EU ndaj nje vendi si SHQIPERIA???
Per cfare lufte e ke fjalen ti ???

miri klosit

Primus registratum

z.Gene
kur une drejtohem duke shkruar dicka ketu ne forum nuk eshte e thene qe te mund te duroj cdo sharje,ofendim,perdhunim te gjitha aneve njerezore te nje kombi te tere sic eshte ai grek nga njerez si puna e blue gene,por megjithate nuk mund ti ja lejoj vetes time te bie ne nje nivel me ate e te filloj dhe une te shaj e perdhunoj gjithcka qe une mendoj se bie ndesh me mendimet e mija! prandaj dhe rruga qe une zgjodha eshte pake satira e skam per tu marre me me njerez te till qe mund te krahesohen per nga racizmi,urrejtja,e nacionalizmi <me kuptimin e keq te fjales> vetem me neonazistet e AGIMIT TE ARTE <ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ> ne greqi!dhe mos me thuaj qe nuk jane te tille se vetem duke lexuar se sa shkruajne dhe si shkruajne disa si ky ketu <vende vende i mbeshtetur dhe nga ty> te tema te tilla si: POSHTE GREQIA,RROFTE SHQIPERIA mund te kuptosh dhe ti qe mund ti besosh ato qe thone se sa te helmuar jane nga urrejtja e racizmi!
nga ana ime apo e z.ALSO.TURING etj nuk shohe ndonje tedenc per ti fryre zjarrit por nepermjet dialogut te kuptohemi sepse njerez jemi e besoj me nivel kulture te mjaftueshem! 50 vjet ishim te ndare e te huaj per njeri tjetrin e keshtu krijuam gabimisht shpresoj, pershtypjen sikur ne do te ju hame ju e ju ne!
kur flasim per frym dialogu konstruktiv,une si person nuk kuptoj urrejtje qe buron nga padituria per tjetrin gjera elementare te pakten, dhe ne kete fryme do te flase aq sa do te vazhdoj te flase e te shkruaj ketu ne forum i pelqen apo jo z.blue gene e simpatizantve te atyre gjerave qe ai shkruan! une besoj dhe madje thelle se nuk jane shqipteret si puna e ketyreve mbarteseve se urrejtjes,racizmit shumica por thjesht nje pakice qe me arme kryesore nacionalizmin e shfrenuar kerkojne te zbulojne armiq te betuar e gogola te shqiptareve!ju si person z.gene po keni kuptuar ndryshe frymen e shkresave te mija mund te jape adres,telefon e cdo gje tjeter te me njohesh e pastaj te me gjykosh, por mund te te pyes: ti a respekton nje shtetas shqiptar nga shkodra,librazhdi,mirdita,vlora,tropoja,durresi apo qytet tjeter? besoj se po. po mua si shtetas shqiptar me kombesi greke nga saranda < e shume te tjere si mua> me respekton?
si duhet te ndihem un kur lexoj te tera keto qe thuhen nga tipa si ky ketu? une nuk e urrej shqiperine se eshte vendi im ashtu sic nuk urrej grekrit se eshte kombi im! por cduhet te bej sipas teje? te filloj tu ve vizen ne zero shqiptareve sepse llapin ata si ky? ky mbashke me shoke te tij kerkon krijimin e organizatave nacionalclirimtare,hapi tjeter jane armet ne dore per te kaluar kufirin!!!!!!!!!!!!!!!!!????????????? ne fshatin tim thone: ku po te con mushka djale!?
po nuk ja preve hovin ambicieve te tilla ti dhe une e shume te tjere kush do ta beje? apo nuk eshte keshtu? se une e ti do vritemi apo jo?
:book: te njohim njeri tjetrin!
mbase nuk jemi dhe aq <gogola>
mbase jemi dhe te njejte
mbase jemi dhe njerez!

Altaf

Primus registratum

KAPSHTICE (7 Tetor) - Përsëri dhunë nga policia greke dhe përsëri pa asnjë justifikim. Kësaj radhe policët helenë, brenda ambienteve të doganës së Kapshticës kanë keqtrajtuar një emigrant nga Gramshi me pretekstin se pasaporta e tij ishte false. Ndërkohë, vetëm pak minuta verifikim vërtetuan të kundërtën. Ka qenë Arjan Torka 28-vjeçari që ka rënë kësaj radhe pre e dhunës. Sipas policisë, ngjarja ka ndodhur në orën 17.00 të së dielës kur Torka donte të kalonte kufirin. Tashmë për këtë çështje ka nisur hetimi. Burime të policisë së Korçës bëjnë të ditur se nga ana e ekspertëve kriminalistë nuk rezultoi që pasaporta të ishte e falsifikuar. Megjithatë i është kërkuar komisariatit të Gramshit të kryejë verifikimet zyrtare. Vetë Torka, me fytyrë të gjakosur dhe me rroba të grisura ka firmosur denoncimin në polici. "Gazeta Shqiptare " ka siguruar një pjesë të këtij denoncimi. Hetuesi: Kur kaluat në doganën greke? Ishte ora rreth 17.00 e ditës së dielë. Pasi u pajisa me vizë nga ambasada greke në Tiranë, vendosa të shkoja të punoja disa muaj në Selanik, ku kam edhe disa të afërmit e mi. Pasaporta juaj është e rregullt? Po. Ajo është lëshuar përpara disa kohësh nga komisariati i policisë së Gramshit. Atëherë çfarë ndodhi në doganën greke? Siç ju thashë, ishte ora rreth 17.00 dhe unë shkova në sportelin e kësaj dogane për të kryer veprimet. Polici që nga brenda sportelit, pa e parë fare pasaportën, mua drejtua duke më thënë se pasaporta ime ishte e falsifikuar. Unë i thashë se pasaporta ime është e rregullt, e nxjerrë në zyrat e shtetit shqiptar. Ai doli jashtë, ku isha unë dhe më tha që unë isha falsifikator dhe do të hyja në burg. Unë këmbëngula se pasaporta ishte e rregullt. Dhe këtë gjë ata shumë lehtë mund ta verifikonin në pjesën shqiptare. Atëherë, polici kufitar grek më goditi me grusht në fytyrë. Unë u mundova të mbrohesha, por erdhën edhe dy policë të tjerë të cilët filluan të më godisnin edhe ata. Ju u mbrojtët duke kundërshtuar? Jo, unë vetëm mbrohesha duke u mbuluar sa të mundja. Pasi më goditën në të gjitha pjesët e trupit, më morën në një dhomë dhe më thanë që të nënshkruaja një deklaratë, të cilën unë nuk e dija se çfarë ishte dhe për çfarë bënte fjalë. Prandaj kundërshtova që ta nënshkruaja atë letër që ata më vendosën përpara. Kur kundërshtova, ata filluan të më rrihnin përsëri dhe më pas më nxorën në anën shqiptare të doganës, duke më thënë se unë nuk kisha për të kaluar më kurrë në tokën e tyre. ro/ro (GazetaShqiptare/BalkanWeb)

komino

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga ALSO:
[qb] Z.GENE!! Eshte hera e pare qe i drejtohemi njeri tjetrit,dhe nqs edhe rradhen tjeter arsyeja do jete e njejte nuk kam per tu pergjigjur(nuk vlen te humbim kohen as ti as une)personalisht ajo qe me intereson eshte te di mendimin e bashkebiseduesit qofte ky edhe krejt i kundert me mendimin tim ,eshte e rendesishme besoj te flasim....dhe jo te shahemi nuk fitojme absolutisht asgje me te dyten me beso!Le te diskutojme dhe secili nxjerr perfundimet e veta!!!Miqesisht dhe duke uruar gjithe te mirat ALSO!!! [/qb]
mbase nuk e kuptova arsyen e shkrimit tend e nuk kam lexuar te gjite te tjeret perpara
por po te sqaroj shkrimin tim, te cilit i je referuar

thjesht ftova napoleon te ndiqte te njejten fryme tenden ne diskutim (meqenese edhe tha se i pelqente) sepse vertet me pelqeu dhe mua

te pranojme gjerat si jane, pa shume emocione e pa e tepruar ne asnje drejtim

(me thuaj nese jam gabuar)

komino

Valoris scriptorum

napoleon

mbase nuk e ke vene re por:

- koneptet i ke te drejta (mirekuptimi e diskutimi konstruktiv)
- problemi qendron tek aplikimi i tyre (shan dhe ofendon shpeh)

te diskutosh nuk eshte e thjeshte, te ofendosh -edhe ne menyre ironike - eshte teper e lehte por jo konstruktive

mendimi i personave te tjere nuk ndryshohet duke i sulmuar por duke i drejtuar ne nje diskutim racional (sidomos ne keto raste) pa i vene asnje epitet por duke i nxitur te vazhdojne diskutimin me nje fryme bashkepunimi (qe une nuk e gjeta ne diskutimet e kesaj teme)

persa i perket mbeshtetjes sime per bojkotimin e produkteve greke ne shqiperi (si e kam sqaruar) nuk ka te beje aspak me aspekte emocionale (urrejtje apo dashuri per greket) por eshte nje menyre per te nxitur AUTORITETET GREKE (nuk ka te beje me Ty si person apo me te tjere) te mos punojne kunder ekonomise shqipetare (cdo shtet ben politiken e tij ekonomike qe nuk ka te beje me dashurine apo urrejtjen - shteti yne nuk e ben, dhe do e bjeme ne vete - bashke me Ty)
Nje politike ekonomike e hapur do ishte e mire per ne (qe exportojme disa produkte - dhe imprtojme te tjera ) dhe per popullin grek (qe do kete mundsi te bleje edhe produkte tonat pa paragjykime te imponuara)

nga kjo mund te humbasin disa biznese greke qe kane krijuar monopole ne tregun grek dhe qe kontrollojne autoritetet dhe nuk duan te lejojne kete (nuk jepen viza, rreklame negative per ne etj)
do te rritej konkurrenca ne greqi (shtohen produktet tona) dhe konsumatori grek (ti qe jeton ne athine) do te kete cmime me te uleta

sic e sheh, nuk eshte nje pozicion kunder grekeve por ne favorin tone (fillimisht) dhe ne favorin tend (rrjedhimisht)

sic e sheh, gjithca mund te gjeje interpretime te ndryshme dhe disa nga keto interpretime mund te ngjallin keqkuptime te kota

DUHET KUJDES ME FJALET
HAP RRUGE DHE DO TE GJESH RRUGE TE HAPUR

Ps. une kam vene se blue gene eshte nje person mjaft i hapur ne diskutime (mbase ketu jo) dhe mund te merresh vesh fare mire

miri klosit

Primus registratum

z.Also!
Θα μετατραπεί η τσάμικη υπόθεση σε άλλο ένα μήλο της έριδας ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα; Στα πρωτοσέλιδα των Αλβανικών εφημερίδων, στις πολιτικές συζητήσεις όπως και στα συνθήματα των πολιτικών συγκεντρώσεων εμφανίζεται όλο και περισσότερο η υπόθεση των Τσάμηδων. Ένας σύλλογος με το όνομα «Tσαμουριά» δραστηριοποιείτ αι όλο και πιο πολύ. Τώρα και ένας δρόμος στα Τίρανα ονομάζεται Οδός Τσαμουριάς. Αλλά τι αντιπροσωπεύει η τσάμικη υπόθεση που κάποιες φορές φαίνεται σαν να ξεχνιέται και άλλες φορές εμφανίζεται στο προσκήνιο;

Λίγη ιστορία
Έχοντας υπόψη ότι συχνά η καταγωγή των λαών των Βαλκανίων είναι αμφισβητούμενη, ειδικά όταν ως πηγή μελέτης χρησιμοποιούντα ι οι διάφοροι πολιτικοί κύκλοι, για να πάμε στην ιστορική καταγωγή της τσάμικης υπόθεσης θα αναφερθούμε σε μιαν έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης: «οι Τσάμηδες είναι αλβανοί στην εθνικότητα, οι περισσότεροι από αυτούς είναι μουσουλμάνοι οι οποίοι ιστορικά κατοικούν μεταξύ του Βουθρωτού και του Καλαμά μέχρι ανατολικότερα τους πρόποδες της Πίνδου. Η περιοχή, όπου οι Τσάμηδες ζούσαν, ήταν κομμάτι της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η οποία στη συνέχεια κατακτήθηκε από τους Βυζαντινούς... Οι περισσότεροι Τσάμηδες έγιναν μουσουλμάνοι μετά την Οθωμανική κατοχή... Η περιοχή όπου ζούσαν, εκτός μερικών χωριών, παραδόθηκε στην Ελλάδα το 1913 μετά την απόφαση της Διάσκεψης των Πρεσβευτών». Αργότερα -αναφέρεται στην έκθεση- ο αριθμός των Τσάμηδων, διωγμένων με τη βία από την Ελλάδα προς την Αλβανία στη διάρκεια και μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι περίπου 35 χιλιάδες άτομα.

Αλλά ανεξάρτητα από τον αριθμό των διωγμένων, για τον οποίο έτσι και αλλιώς οι εκτιμήσεις δεν συγκλίνουν, αυτό που έχει σημασία είναι η διεκδικούμενη περιουσία και η αξία της. Οι εκτιμήσεις του Αλβανικού Γραφείου Μεσολαβήσεων, υπεύθυνου μέχρι το 1990 για την διαπραγμάτευση των αλβανικών περιουσιών εκτός πολιτικών συνόρων της Δημοκρατίας της Αλβανίας, δημοσιευμένες πρόσφατα στην εφημερίδα «Σέκουλι (Shekulli)», δείχνουν ότι το 1940 εκτός από σπίτια και οικόπεδα, στους Τσάμηδες άνηκαν και τα δάση, η έκταση των οποίων έφτανε μέχρι και 650 χιλιάδες στρέμματα, 108 χιλιάδες βοσκότοποι και 300 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, η αξία των παραπάνω περιουσιών φτάνει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ενώ με βάση τα λεγόμενα του συλλόγου «Τσαμουριά» η συνολική αξία των τσάμικων περιουσίων στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου ήταν 340 εκατομμύρια δολάρια, η οποία με την σημερινή αξία υπολογίζεται στα 2,5 δις. δολάρια, υπογραμμίζεται στην έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης.

Έτσι αποδεικνύεται ότι ο λογαριασμός της υπόθεσης είναι αρκετά μεγάλος ώστε να μην είναι υπολογίσιμος όταν συζητούνται οι ελληνο-αλβανικέ&#962 ; σχέσεις. Αλλά πώς κινείται η επίσημη πολιτική των Τιράνων;

Ένας από τους θερμούς πολιτικούς υποστηρικτές της υπόθεσης, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα, στη διάρκεια της θητείας του δεν διατύπωσε καμμιά δημόσια απαίτηση από την Ελλάδος σχετικά με την υπόθεση των Τσάμηδων. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η λύση του προβλήματος να έχει συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών αλλά απλά να έχουν συμφωνήσει να μη δει το φως της δημοσιότητας.

Όσον αφορά τους σημερινούς ηγέτες του Αλβανικού κράτους, χειρίζονται το θέμα ως περιουσιακό ζήτημα και όχι ως εδαφικό, όπως μπορούν να το δαιμονοποίησουν οι Έλληνες ακροδεξιοί και οι οποίοι μάλιστα προχωρούν παρά πέρα και συνδέουν την Τσάμικη υπόθεση με την αυξανόμενη παναλβανική επεκτατικότητα μετά την είσοδο των Νατοϊκών Δυνάμεων στο Κόσοβο.

Οι εκπρόσωποι του συλλόγου «Τσαμουριά» ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα αρνείται να αναγνωρίσει το ιερό δικαίωμα της ιδιωτικής περιουσίας, κρατώντας σε ισχύ τον νόμο για την εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία και κατηγορώντας τη μειονότητα αυτή ως συνεργάτρια των Γερμανών μέχρι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η μη άρση του νόμου αυτού (για την εμπόλεμη κατάσταση) για περίπου 60 χρόνια μπλοκάρει την επιστροφή της περιουσίας των Αλβανών, ειδικά των Τσάμηδων που είχαν ζήσει μέχρι τότε στην Ελλάδα και στη συνέχεια διώχθηκαν με τη βίας από εκεί.

Ήταν ο πρωθυπουργός Μέτα ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά δημόσια για την τσάμικη υπόθεση στη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στην Ελλάδα. Η άμεση απάντηση που πήρε από τον Έλληνα ομόλογό του Σημίτη ήταν: «Για μας αυτή η υπόθεση δεν υφίσταται». Μετά από αυτή την απάντηση οι φωνές στην Αλβανία σχετικά με το ζήτημα δυνάμωσαν.

Στην πραγματικότητα, η υπόθεση των Τσάμηδων πολιτικά και νομικά φαίνεται περίπλοκη. Καμία νομική πρωτοβουλία δεν έχει κινηθεί και καμία συλλογική ή ατομική προσφυγή δεν έχει υποβληθεί μέχρι τώρα στο Δικαστήριο του Στρασβούργου. Αυτοί που μιλάνε για τις νομικές διαστάσεις της τσάμικης υπόθεσης τις συνδέουν με τα πολιτικά εμπόδια. Και το κυριότερο πολιτικό εμπόδιο παραμένει ο νόμος για την εμπόλεμη κατάσταση, ο οποίος στην πραγματικότητα μπλοκάρει νομικά το ζήτημα.

Ο παράδοξος νόμος για την εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Έχουν περάσει 60 χρόνια από τη θέση σε ισχύ του Βασιλικού Διατάγματος του νόμου 2636 της κυβέρνησης του στρατηγού Μεταξά ως απάντηση στην ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας από το αλβανικό έδαφος. Η Ελλάδα χωρίς καμία μεσολάβηση Διεθνούς Ανεξάρτητης Αρχής κήρυξε πόλεμο εναντίον της Ιταλίας και της Αλβανίας. Από τα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας μαθαίνουμε ότι το βασιλικό διάταγμα εξασφάλισε, εκτός των άλλων, τη διαδικασία κατάσχεσης ειδικά 800 περιουσιακών στοιχείων των αλβανών. Και αυτό γιατί, με βάση το διάταγμα, η Ιταλία και η Αλβανία κηρύχτηκαν εχθρικά κράτη. Οι περιουσίες των Αλβανών στην αρχή πέρασαν στην δικαιοδοσία του Υπουργείο Οικονομικών το οποίο από την πλευρά του τα παρέδωσε για διαχείριση σε διάφορους έλληνες πολίτες παίρνοντας από αυτούς το 15% του ετήσιου εισοδήματός τους. Η ακύρωση του νόμου αυτού από την κυβέρνηση του Τσολάκογλου, υπό την προστασία των γερμανικών δυνάμεων, δεν αναγνωρίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση του 1944, η οποία το επανεργοποίησε με το νόμο 13 του ίδιου χρόνου και από τότε παραμένει σε ισχύ.

Ανεξάρτητα από διορθώσεις σχετικά με την εξαίρεση από το νόμο μερικών περιουσιακών στοιχείων των αλβανών πολιτών ελληνικής καταγωγής, την έναρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας το 1971, την υπογραφή της Συνθήκης Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, το 1996, ο νόμος συνεχίζει να είναι σε ισχύ.

Υπάρχει ένα σχέδιο νόμου της ελληνικής κυβέρνησης το 1989 για την κατάργηση του νόμου αυτού αλλά ποτέ δεν ψηφίστηκε στη ελληνική βουλή. Διαφαίνεται ότι ακριβώς μετά από αυτό, η μη ενέργεια κρύβει το ελληνικό δίλημμα: ο νόμος διεθνώς δεν υφίσταται ούτε στις σχέσεις με την Αλβανία, προπαντός όταν μεταξύ των δυο χωρών υπάρχει μια Συνθήκη Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, αλλά ο νόμος υφίσταται εσωτερικά ειδικά σε σχέση με τα αλβανικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος.

Η πολιτική και νομική λύση
Στις 13 Ιουλίου πέρασε σχετικά απαρατήρητο από τον αλβανικό τύπο η είδηση ότι ο Πρόεδρος Μεϊντάνι ζήτησε από το Υπουργό Αμυνας της Ελλάδος την κατάργηση του νόμου για την εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα στους δυο χώρες. Με βάση τα λεγόμενα του γνωστού αλβανού δικηγόρου Αγκίμ Ταρτάρι, η Ελλάδα ενέκρινε στις 3 Δεκεμβρίου του 1998 το νόμο 2664, ο οποίος καθορίζει ως τελευταία ημερομηνία την 5η Οκτωβρίου του 1999, για την καταγραφή της ακίνητης παρουσίας στην Ελλάδα. Στην συνεχεία οι αδήλωτες περιουσίες, γενικά αλλά και ειδικότερα των Τσάμηδων, θεωρούνται δημόσιες. Ο προαναφερόμενος νόμος προβλέπει το δικαίωμα έφεσης μέσα στα επόμενα 5 έως 7 χρόνια για αυτούς που διεκδικούν αναγνώριση περιουσιακού δικαιώματος. Ακριβώς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα σκοπεύει ο σύλλογος «Τσαμουριά» να υποβάλλει μια συλλογική προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου.

«Αλλά η κίνηση προς την κατεύθυνση της επιστροφής ή της αποζημίωσης της περιουσίας προϋποθέτει και την ενεργοποίηση του αλβανικού κράτους» - προσθέτει ο δικηγόρος Ταρτάρι. Η επίσημη πολιτική των Τιράνων, βρισκόμενη σε ένα προεκλογικό έτος, δεν αναμένεται να δώσει την πρέπουσα προσοχή στην υπόθεση των Τσάμηδων.

Τέλος, για την Αλβανία πιο σημαντική είναι η τύχη των 300 χιλιάδων αλβανών μεταναστών που δουλεύουν στην Ελλάδα παρά η περιουσία των Τσάμηδων, οι οποίοι ζητάνε το περιουσιακό τους δικαίωμα.
E SOLLA TE TERE ARTIKULLIN SIC ISHTE QE PO TE KETE GABIME NE PERKTHIM QE DO TE BEJ ME POSHTE MOS KEQKUPTOHEMI SE DHE KAQ VJET IKUR NUK I MBAJ MEND TE TERA TERMAT NE SHQIP!
mbasi ta perkthej qe te mund te marri pjese kush do ne diskutim do te mund te shpreh dhe mendimet e mija personale!

miri klosit

Primus registratum

DO TE KTHEHET CESHTJA CAME NE NJE MOLLE SHERRI NDERMJET GREQISE DHE SHQIPERISE!?
ne faqet e para te gazetave shqiptare, diskutimet politike si dhe ne parrullat e hedhura ne mitingjet politike po shfaqet gjithnje e me shume ceshtja came.nje organizate me emrin <cameria> po angazhohet gjithmone e me shume ne kete drejtim madje dhe nje rruge te Tiranes i eshte dhene tashme emri Cameria!por cfare perfaqson ceshtja came qe disa here duket sikur harrohet e disa here ngrihet akoma me forte!
pak histori...
duke marre parasysh se prejardhja e popujve te ballkanit eshte shume here e papercaktuar sakte,sidomos kur si burim i te dhenave mirren qarqe te ndryshme politike,qe te vemi te rrenjet historike te ceshtjes came do i referohemi nje burimi nga <nuk munda ta them qarte> komiteti nderkombetar i krizave: cemrit jane shqiptare ne kombesi ne shumicen e tyre muslimane qe banonin historikisht ndermjet Butrintit e Kalamosit dhe me ne lindje deri ne malet Pindo. zona ku keta jetonin ishte pjese e perandorise romake e me pas e bizantit....kur kjo zone u more nga perandoria osmane me te shumtit u kthyhen ne muslimane... e tera kjo zone ju dha greqise nga konfereca e ambasadoreve ne londer ne vitin 1913!me vone sic thote ky burim numri i cameve te ndjekur me dhune nga greqia per ne shqiperi gjate luftes 2 boterore e me pas asaj civile ishte 35000 njerez! por pavarsishte nga kjo megjithese numri i te cvendosurve nuk perpiqet me theniet e te dyja paleve,ajo qe ka rendesi eshte pasuria qe kerkojne dhe vlera e saj.sipas ZYRES SHQIPTARE TE NDERMJETESISE qe ishte zyrtarisht e ngarkuar me diskutimet per kete pasuri deri ne vitin 1990 te botuara kohet e fundit dhe ne gazeten shekulli pervec shtepive dhe tokave ndertimi,u takonin dhe 650000 hektare toke pyjore 108000 livadhe per kafshe si dhe 300000 toke bujqesore qe sipas kesaj ZYRE kushtonin 1 miliard dollare kurse sipas organizates cameria 340 milione dollare atehere dmth sot pothuajse 2.5 miliarde dollar! keshtu qe kjo tregon se shuma eshte shume e madhe qe te mund mos te llogaritet kur diskutohen mardhenijet shqiperi-greqi! por le te shohim cila eshte politika zyrtare e tiranes:njeri nga perkrahrit me te zjarrte te ceshtjes came z. sali berisha gjate qeverisjes se tij nuk e ngriti kete ceshtje asnjeher ne menyre zyrtare.publike ndaj athines!! por kjo nuk do te thote gje se ata mbase e kane bere kete ne menyre te fshehte dhe kane rene dakort qe te mos e nxjerrin ne publik!persa i perket pushtetareve te sotem te shqiperise e shohin ceshtjen si ceshtje pasurie dhe jo pretendimeve territoriale sic duan ta paraqesin disa qarqe fashiste greke qe e lidhin ceshtjen me pretendimet gjithmone ne rritje te shqiptareve pas nderhyrjes se natos ne kosove!perfaqesuesit e organizates cameria shprehen se greqia nuk njeh te drejten mbi pronen duke mbajtur ne fuqi ligjin e luftes me shqiperine duke i akuzuar cemrit si bashkepuntore te nazisteve gjermane gjate luftes 2 boterore!mbajtja ne fuqi e ketij lighi per mese 60 vjet pengon kthimin e pasurise se shqiptereve sidomos cemerve qe banonin deri ne ate kohe ne greqi e qe me pas u debuan me dhune prej andej!kur kryeministri META qe i pari qe ngriti ceshtjen gjate nje vizite te tijen ne athine pergjigja qe mori nga ministri i jashtem grek qe: per ne kjo ceshtje nuk ekziston,kjo soli per pasoje te forcohen me shume kerkesat per ceshtjen ne shqiperi!ne te vertete ceshtja came duket shume e nderlikuar si nga ana politike dhe ajo juridike.asnje padi vetjake apo grupore nuk eshte drejtuar derim sot gjygjit te strasburgut!ata qe flasin per ceshtjen nga ana juridike e lidhin ate me pengesat politike dhe pengesa kryesore eshte ligji i luftes i cili ne te vertet bllokon anen juridike te ceshtjes!
ligji i cuditshem per gjendjen e luftes ndermjet shqiperise e greqise...
kane kaluar 60 vjet nga venja ne fuqi e dekretit mbreteror i ligjit 2636 i qeverise se gjeneralit METAKSA si pergjigje ndaj sulmit te italise ndaj greqise nepermjet territorit shqiptare! greqia pa ndermjetesine e organizates se pavarur nderkombetare i shpalli luften italise dhe shqiperise!pas kesaj sipas arkivit te ministrise se jashteme shqiptare greqia konfiksoi 800 pasuri te shqiptareve ne greqi sepse e qojti italine dhe shqiperine si shtet armik.kjo pasuri kaloi ne dore te ministrise se ekonomise e cila sipas radhes ua dha qytetareve greke duke mbajtur 15% takse ndaj te ardhurave! qeveria kuislinge e gjermaneve e hoqi ligjin per disa kohe por me pas qeveria e 1944 e solli prape ne fuqi derim sot.pavarsisht nga kthymi i ketyre pasurive me pas ketyre shtetesave shqiptare me origjine greke me pas dhe rivendosjes se maredhenive dipllomatike me 1971 dhe nenshkrimin e traktatit se mosluftimit,respektimit te kufijve,gitonise se mire e reciproke dhe bashkepunim ne mirekuptim nga 2 qeverite ne 1996 ky ligj ngeli ne fuqi.ka nje projekt ligj te qeverise greke te vitit 1989 per heqjen e ligjit por qe nuk eshte votuar nga parlamenti grek,sic duket ky eshte dhe THELBI I DILEMES NGA ANA E GREQISE:LIGJI NE ARENEN NDERKOMBTARE NUK QENDRON E AS ME SHQIPERINE AQ ME SHUME KUR NDERMJET SHTETEVE ESHTE NE FUQI TRAKTATI I MIQESISE POR LIGJI ESHTE NE FUQI VETEM PER CESHTJEN E PASURIVE NE GREQI.sipas avokatit shqiptar agim tartari ne greqi eshte votuar ligji 2664 me 3.12.1998 i cili thote se secili ka te drejte te regjistroje-deklaroje pasurine e patundur derim me 5.10.1999 pas kesaj kush nuk i ka deklaruar e ne vecanti cemrite pasuria i kalon shtetit.ligji jep te drejten qe ta kundershtosh derim ne vitin 2006! ne kete distance kohore pritet qe organizata cameria te shkoje ne gjykaten e strasburgut!por per kete i duhet dhe mbeshtetja e shtetit shqiptari e cila qeveria shqiptare ne prag te zgjedhjeve nuk i jep rendesi ceshtjes. per qe verine shqiptare duket se me me rendesi eshte fati i refugjateve shqiptare ne greqi se sa ceshja e pasurive came!

Arbana Mali

Primus registratum

Ministri i Jashtëm i grekërve kërkon ndjesë, porse dhuna nuk ndalet

Akoma pa u shuar mirë buja e vrasjes së Vullnet Bytyçit nga kufitarët grekë, këto të fundit kanë shkaktuar një tjetër incident. Arian Tarko, 28 vjeç, është rrahur nga policët grekë në postën e doganës greke të Kristolopogjisë. Sherri ka nisur në prani të dhjetra personave të tjerë, të cilët ishin në radhë si Tarko, për të hyrë në tokën greke. Por duke dashur që gjithçka të ngelë brenda për brenda, policët grekë e kanë marrë të riun shqiptar dhe e kanë futur brenda në postë. Aty, ata kanë e rrahur dhe e kanë qëlluar, duke i shkaktuar plagë të rënda.

Në gjendje shoku, me shenja dhune në fytyrë, Arian Tarko, është paraqitur në orët e mbrëmjes në komisariatin e Korçës. Me zërin që i dridhej, por plot duf e mllef, ai ka bërë denoncimin, që tashmë është bërë i zakonshëm: “Më kanë rrahur policët grekë!” Dhe siç ndodh në të tilla raste, policët e komisariatit të Korçës, kanë plotësuar një formular, ku ka firmosur dhe viktima, i cili më pas, është nisur drejt shtëpisë së tij në Gramsh.

Megjithatë, 28-vjeçari u ka shpjeguar grekërve se ai e kishte nxjerrë pasaportën në policinë e Gramshit
e nuk e kishte blerë rrugëve apo ta kishte të falsifikuar. “Në këto momente njëri nga policët më ka goditur me grushta disa herë në fytyrë dhe me shkelma në pjesën e prapme të trupit”, dëshmoi gramshioti. Pasi e kanë rrahur, policët e kanë detyruar atë që të firmoste një formular, të cilën e kanë plotësuar para syve, por ai nuk ka pranuar që të lërë firmën mbi të. Autoritetet greke e kanë kërcënuar dhe i kanë thënë që të largohej urgjentisht. “Në rast se do të kalosh në Greqi, të duhet një pasaportë e re dhe vizë”, mësohet t´i kenë thënë ata. Grushtat dhe shqelmat e policëve grekë kishin shkaktuar enjtje dhe të çara në fytyrë, ndërkohë që në pjesën e pasme të trupit dukeshin qartë të mavijosurat. Tarko ka qëndruar për disa minuta në policinë e Korçës, e cila i ka premtuar se do
të marrë masa për të sqaruar akoma më tej këtë incident.

VIKTIMAT E TRI JAVËVE TE FUNDIT

Vullnet Bytyçi i vrarë (18 vjeç, nga Hasi)
Ligor Halili i gjymtuar (45 vjeç, nga Elbasani)
Mili Halili i rrahur (43 vjeç, nga Elbasani)
Rrahman Pashollari i rrahur (60 vjeç, nga Elbasani)
Leonard Shmilka i rrahur (19 vjeç, nga Pogradeci)
Dashamir Brekolli i rrahur (26 vjeç, nga Devolli)
Sokol Hallka, i rrahur 26 vjeç, nga Cërriku

KRYEMINISTRI SHPREH NGUSHËLLIMET PËR EMIGRANTIN E VRARË

Kryeministri F. Nano, ka bërë dje një vizitë në shtëpinë e emigrantit të vrarë nga grekërit, Vullnet Bytyçi. Rreth orës 13.00 të mesditës së djeshme, i shoqëruar nga shtabi i tij dhe ministri i Rendit Publik, Luan Rama, ai ka shprehur ngushëllimet në familjen e Bytyçëve. Ndonëse dialogu nuk ka qenë shumë intensiv, kryeministri Nano, i është drejtuar kryefamiljarit Mehdi Bytyçi: “I kam kërkuar autoriteteve të pushtetit lokal që të bëjnë bilancin e të gjitha nevojave emergjente që ka familja juaj dhe unë angazhohem, se brenda një kohe shumë të shkurtër, do t’i realizoj ato”. Ai ka vazhduar më tej se ka kontaktuar dhe me palën greke për të zbardhur rrethanat e ngjarjes. Kam folur në telefon me ministrin e Jashtëm grek, Papandreu. Ai më ka thënë që të të bëj shumë të fala dhe të kërkon ndjesë për incidentin e ndodhur në kufi”. I zhytur në trishtim, kryefamiljar Mehdi Bytyçi është shprehur se familja e tij kërkon vetëm drejtësi. “Djali im është nisur me një çantë të mbushur me bukë dhe nuk ka pasur armë. Unë dua që kësaj çështje t’i shkohet deri në fund dhe të zbardhet plotësisht”.

Altaf

Primus registratum

MJAFT protestona në mbrojtje të emigrantëve

Revoltë në dyert e ambasadës greke. Dhjetëra të rinj, gjimnazistë dhe studentë shqiptarë, kanë protestuar dje kundër dhunës ndaj emigrantëve shqiptarë në kufijtë grekë dhe heshtjes së autoriteteve tona. Javën e
ardhshme të rinjtë do ngrenë zërin para kryeministrisë.

Dimë të reagojmë" kishte ndër parullat e tyre, një tentativë për të përgënjeshtruar qetësinë zyrtare të Tiranës përballë egërsisë greke në kufi. "Racizmi baraz prapambetje", "Mbroni të drejtat e njeriut" ishin të
tjera, në gojët e protagonistëve të tubimit ato zotëronin zërat dhe zhurmën e turmës në dyert e ambasadës. Dje autoritetet greke morën një përgjigje të agresivitetit të tyre, javën tjetër përballë të rinjve do jenë qeveritarët tanë. Siç shprehen, do të protestojnë para institucioneve tona. Qindëshes së organizuar iu bashkuan dhe ata që numërojnë orët e gjata në pritje OK-it në pasaporta. Për tridhjetë minuta, ambasada
ndërkohë kishte mbyllur sportelet. Fillimisht, u desh t'u përgjigjeshin policëve që tentuanin t'i shpërndanin, megjithatë blutë nuk rezistuan shumë kur morën vesh qëllimin e atyre që kishin përballë. "Kishim ditë që
merreshim me organizimin.

Ishte nisma jonë qytetare, një trajtë për të shprehur revoltën ndaj barbarizmit të grekërve dhe një mënyrë për të thyer heshtjen e zyrtarëve dhe politikanëve tanë. Por nuk do ta lëmë me kaq. Javën e ardhshme do të protestojmë para kryeministrisë". Besian Pasha dhe Armando Huka, ndër nsimetarët e lëvizjes, dje ishin në krye të turmës, më së shumti bashkëmoshatarë. Iniciatorë gjithashtu të fushatës MJAFT ata shprehen se nuk duan ta identifikojnë protestën me projektet e MJAFT, "ishte zemërimi ynë që gjeti mbështetje te shokët tanë dhe te ata që na dëgjuan e u bashkuan me ne", thotë Besian Pasha. Student i vitit të dytë në Fakultetin e Shkencave Sociale atij i ka takuar të merret personazhet e auditoreve, pedagogë dhe studentë thuajse të të gjitha fakulteteve përsërisnin dje bashkë me të përgjigjen e ashpër për fqinjët tanë. "Unë kam folur me gjimnazistët", tha Armando Huka, nxënës te "Petro Nini Luarasi", "ishim katër veta që u morëm me këtë punë, bashkë me mua, Klevisi, Mireida dhe Enida. Pritëm të na mbështesnin më shumë nxënësit e
"Qemal Stafës". Por megjithatë them se çdo gjë eci sipas parashikimeve, pavarësisht se shumica e gjimnazistëve ishin nga shkolla ime", tha Armando. Kur zërat u shpërndanë dhe në këmbë njerëzve mbetën parullat e protestës, ambasada çeli sportelet, gjithçka vijoi si për ditë veçse radhët shtyheshin gjer pranë rrugës. Përgatitja e një prokure për ambasadorin shqiptar në Athinë, në mënyrë që ky i fundit të ketë mundësi të ndjekë ligjërisht çështjen e emigrantit të vrarë Bytyçi. Ka qenë ky sugjerimi i avokatit të Popullit, Ermir Dobjani, për familjarët e Vullnet Bytyçit. Pas takimit me ta ai u prononcua për televizionin News 24. Pasi u shprehu ngushëllimet të afërmve, Dobjani i informoi në lidhje me hapat që janë ndërmarrë nga ana e institucionit që ai drejton për të ndëshkuar fajtorët dhe për t'i dëmshpërblyer familjarët.

"Unë e kuptoj se gjaku i djalit tuaj nuk mund të blihet me para, por e rëndësishme është që fajtori të dënohet jo vetëm penalisht, por edhe moralisht dhe materialisht"- tha Dobjani. Vullnet Bytyçi, 18 vjeç nga Kukësi, vdiq pasi u qëllua me një plumb në kokë nga policët grekë më 23 shtator. Dobjani pohoi se çështja e keqtrajtimit të shqiptarëve nga policia greke është bërë e pranishme dhe në tryezën e homologut të tij grek.

Gazeta Shqiptare
8 Tetor 2003

kushtrimi

Primus registratum

Eh,botemehalle kjo e jona.... E dimoreNapoleon qe ne ca raste ke te drejte,pash te njihemi me mire thua ti, megjithese thuhen shume gjera ne forum dhe nukkakohe njeriu ti lexojw tw tera. Epo le te njihemi. Mandje pse nuk e fillojme qe sot njohjen, Une e di qekryeqyteti i greqise eshte athina, ajo bashke mepireun ka rreth 3 milion banore, pastaj di dhe shume gjera te tjera, nuk me ka rene rasti te takoj ndonje grek megjithese thone qe ketu ka 300 mije.... Hhahahahhahahahah te njihemi dakort ama ne kushte te barabarta, ju qe na trajtoni si mizerje dhe ne qeduhet tiu durojme. E degjuat ju te forten e fundit te ministrit te drejtesise serbe. Vullnet Bytyçi paska qene kamikaz, terrorist islamik dhe me sa duket kishte planifikuar te hidhte ne ere akropolin hahahahahahahha E shikoni njohjen e kokave sa mire e dine se shqiptaret deri me tani kane therur e vrare me mijera civile gra dhe femije..... Perseris skam gje kunder grekeve dhe napoleonit une e kam mepolitikt qeverisese shoviniste te greqise dhe pushtetareve te saj te ciklet ende enderrojne te vene ne jete megal idene.. Zoti napoleon b Korcen ushtaret greke e pushtuan me 1914turqit aso kohe na kishin lene shendene dhe ne shqiperi ishte vidi. vEC KORCES ATA PUSHTUAN EDHE GJIROKASTREN ME RRETHINA DHEdetyruan shqiptaret e atyre zonave te nenshkruanin nje traktat qe njihte autonomine e te ashtequajturit voiro epir. Nuk po flas pastaj per arritjet e medha ne nderrimin ekombesise se mijera cameve,mosnjohjen e arvanitasve si etnitet dhe vjedhjen e figurave histoike. Me falni ju muanese jam i pa drejte me greket dhe serbet, por nga ajo qe shoh me duket e kundertat.
Ata 650 mijet vertet qe i duna mardheniet e mira fundja si te gjithe shqiptaret, por jane ata te parat qendjenepersekutimin, lea e qendrimit ne greqi kushton me shume seajo ne amerike e dinint kete epo mesojeni

MIR SALIU

Primus registratum

NAPOLON je hata fare plako!
Ti patjeter do kesh karta homogjeni ne greqi.
Apo jo?
Pse ne rracistat nuk ju kerkojme grekeve leje qendrimi
leje pune vertetim nga bashkia a ku di une cfare ju kerkojne greket shqipetareve ne greqi?
Pa permedur taksat qe fillojne nga 150 euro.
Te pakten mos na bej rraciste se greket ne Shqiperi po jetojne me mire se vete shqipetaret.
Kur kalojne ne kufijte tone rrespektohen nga autoritetet(shqiptare) me shume se ne.
Pra i dashur NAPOLON ne nuk jemi aspak rraciste
dhe te gjitha ato qe thone GENE e te tjere jane mese te verteta.
Sa na e do greqia te miren ne ?
Dhe sa fqinj i mire eshte ?
Mjafton te permend dicka qe degjova ne edicionin e lajmeve te njerit prej kanaleve me te shikuar ne greqi(ALPHA).Ironizonin nje marrveshje te greqise me Shqiperine per turizmin me pretekstin se si mund te besh marrdhenje turizmi me nje vend qe nuk ofron asgje per turizem dhe ne monitor na bente<reklame>duke dhene tregun e gabit.
Kjo sa per te te hapur oreksin NAPOLON.
Me respekt ATOS.

Arbana Mali

Primus registratum

ATHINE (9 Tetor 2003)

Sipas raportit secret të policisë greke, të cilin e nxjerr në dritë gazeta proqeveritare "To Vima", krimi i organizuar gjatë dy viteve të fundit ka marrë përmasa shqetësuese dhe aferat përkatëse kanë shënuar gjatë periudhës në fjalë një rritje prej 100 përqind. Raporti ka shqyrtuar vetëm rastet që i përkasin zonës së gjerë të kryqytetit dhe rrethinave të tij, për të kumtuar përfundimin se në këtë zonë krimi i organizuar kontrollohet nga 6 grupe të mëdha, me më shumë se 100 pjesëtarë. Në trafikun e drogës është konstatuar rritja e bashkëpunimit ndërmjet trafikantëve grekë dhe karteleve kolumbiane të drogës, por edhe grupeve të organizuara në Holandë dhe Spanjë.

Po ashtu raporti konfirmon lidhjet e ngushta ndërmjet trafikantëve grekë dhe atyre shqiptarë, kryesisht në trafikun e kanabisit dhe të heroinës. Një tjetër biznes tepër fitimprurës është ai i kontrabandës së cigareve. Shumë nga rrjetet e prostitucionit preferojnë t'i investojnë fitimet e tyre në bursën e Athinës, vërehet në raport.

www.BBC.com

Arbana Mali

Primus registratum

Viktima te tjera ne Greqi

Një aksident i dyshimtë i merr jetën ish-agjentit sekret shqiptar në qëndër të Selanikut. Ngjarja ka ndodhur në 2 tetor 2003 ku është vrarë aksidentalisht në Greqi ish-oficeri i SHIK-ut Mitat Mersinllari, 47 vjeç. Vrasja e tij është mbuluar me mister, ndërsa vëllai dhe shokët e tij, këmbëngulin për një vrasje shtetërore të projektuar mirë dhe jo për një aksident automobilistik të zakonshëm.

Kjo nuk është hera e parë që ndodh kështu, tha vëllai i tij Mersin Mersinllari, pedagog në Universitetin e Tiranës. Sipas familjarëve dhe shokëve të tij, aksidenti mund të ketë lidhje me të shkuarën e tij si oficer i Shërbimit Sekret Shqiptar (SHIK), detyrë që ai e ushtroi deri në vitin 1997. Mitati, njëkohësisht njihej edhe si veprimtar politik në Greqi dhe merrte pjesë në aktivitete të tilla.

Policia ka mbërritur menjëherë në vendngjarje, por në emër të mbledhjes së provave dhe fakteve, e ka vonuar rreth dy orë dërgimin e Mitatit në spital, i cili ishte jo më larg se 200 metra. Sipas variantit të policisë, Mitati është goditur nga një makinë me targë NZN 2698 e drejtuar prej 18-vjeçares Theofili Zeropulos, e bija e çifutit Jakov. Policia thotë se makina e ka goditur Mitatin në rrethana të paqarta, por, ndërkohë, ajo nuk e ka kapur autorin e ngjarjes. Makina, menjëherë pas goditjes, ka ikur nga vendngjarja, duke e lënë viktimën të shtrirë përtokë. Pas ngjarjes tragjike, aty ka shkuar ekipi hetimor, i cili ka marrë me vete të gjitha provat e krimit, dhe si përfundim i ka lënë fajin viktimës. Ekspertët policorë nuk kanë deklaruar rrethanat e këtij krimi, duke u mjaftuar me mbrojtjen e autorit të krimit.

Vëllai i viktimës, por edhe disa prej shokëve të Mitatit, këmbëngulin se krimi ishte i planifikuar dhe se në timonin e makinës nuk ishte 18-vjeçarja, por i babai i saj, i cili jashtë çdo mundësie ka goditur shqiptarin për vdekje dhe më pas është larguar qetë-qetë pa u ndjekur nga policia dhe nga askush.

Mitati ka qëndruar i shtrirë në asfalt rreth dy orë, pra nga ora 21.30 deri në 22.45, kur ai u dërgua në spital. Pasi u dërgua në spital, ai mori ndihmën e parë, por vdiq në orën 22.30. Nëse policia do ta kishte marrë menjëherë në vendngjarje, sipas burimeve shqiptare, ai do të kishte shpëtuar, por miqtë e tij këmbëngulin se ai u la aty për të vdekur me çdo kusht. Një detaj tjetër, për të cilin këmbëngulet, është fakti se policia e Selanikut nuk e lajmëroi konsullatën shqiptare, derisa për këtë u kujtuan shokët e Mitatit. Konsullata, pasi i bëri telefon policisë dy ditë më pas konfirmoi vdekjen e Mitat Mersinllarit. Kur shefi i konsullatës kërkoi shpjegime për mosinformimin, zyrtari i policisë tha se ne nuk e dinim numrin e telefonit. Shokët e Mitatit thanë se kur e kërkuan kufomën e shokut të tyre, polica e fshihte. Bashkë me kufomën policia, sipas tyre, ka zhdukur edhe provat e krimit, duke krijuar pseudoprova të tjera. Policia i dha të shoqes së Mitatit rroba pa gjak, një portofol me 40 euro dhe lejën e vjetër të qëndrimit. Gruaja e tij nuk di greqisht, kështu që ajo firmosi për marrjen e këtyre gjërave, pa ditur se policia po përdorte një mekanizëm për fshehjen e provave të së vërtetës. Ne kërkojmë drejtësi. Po ata që thanë se djali nga Hasi u vra nga plumbi që bëri rikoshetë në ajër, thanë se vëllai im u vra aksidentalisht. Por hetimet për djalin nga Hasi treguan se ai u vra me qëllim, ashtu siç gjurmët e krimit për vëllanë tim u fshehën për të bërë fajtor viktimën, shprehet i revoltuar Mersini.

Dy emigrantë korçarë kanë nderruar jete gjithshtu dje pas një aksidenti në kryeqytetin grek, Athinë. Burimet nga qyteti i Korçës bëjnë të ditur dje se, dy viktimat, Vaskë Ceci dhe Romeo Treni, banues në qytetin e Korçës, pësuan fundin tragjik gjatë një përplasjeje mes automjetesh në një autostradë në dalje të Athinës.

Në morgun e Selanikut, që prej dy muajsh vazhdon të dergjet trupi i pajetë i një shqiptari nga Gjirokastra. Quhet Jorgo Vasili. Këtë e dëshmon për gazetën prof. Mersin Mersnillari. Kur unë shkova të merrja trupin e vëllait, shefi i morgut m'u lut të bëja publik faktin që në këtë morg dergjej edhe një shqiptar tjetër, për të cilin nuk kujdesej askush. Ne i kemi kërkuar ndihmë konsullatës shqiptare, por ajo na ka thënë se po interesohemi, por në fakt askush nuk ka ardhur të marrë trupin e tij. Më thanë se në disa qytete të tjera, ka edhe shqiptarë të tjerë, që dergjen në morg pa ditur se kush janë dhe që nuk kujdeset askush për ta, saktëson Mersini.

Gazeta Panorama
11 Tetor 2003

Arbana Mali

Primus registratum

Emigrimi, 250 viktima nga Elbasani në 13 vjet; me te shumtit prej grekërve.

Që prej vitit '90, kur në Shqipëri filloi emigracioni masiv, rezultojnë të kenë humbur jetën 250 emigrantë nga rrethet e prefekturës së Elbasanit, ndërkohë që 23 të tjerë rezultojnë të zhdukur. Artur Shuli, kryetar i shoqatës "Familjet e dëmtuara në emigracion", duke iu referuar statistikave thotë për gazetën se gjatë 13 viteve rezulton se 340 persona me vendbanime në qytetet dhe komunat e qarkut të Elbasanit kanë humbur jetën, janë gjymtuar, apo cilësohen të zhdukur.

Sipas tij, 250 vetë kanë vdekur, 57 persona janë gjymtuar përjetësisht, ndërsa 23 emigrantë rezultojnë të humbur në vendet fqinje. Dhjetëra kurbetlinj, tha Shuli, kanë humbur jetën nga aksidentet në punë, të tjerë si pasojë e aksidenteve rrugore, por dhe nga plumbat e policisë dhe ushtarëve fqinjë (Greqi e Maqedoni). Viktimat më të shumta mes emigrantëve elbasanas kanë qenë në Greqi, në masën 80%, ndërsa të tjerat në Itali dhe më pak prej tyre në Maqedoni dhe vende të tjera të Europës. Shuli thotë se brenda mundësive tona jemi përpjekur që të sensibilizojmë opinionin dhe strukturat shtetërore në Shqipëri e vendet fqinje për trajtimin e emigrantëve tanë si gjithë emigrantët e tjerë, respektimin e të drejtave të tyre dhe të kushteve të sigurimit në punë.

Ndërkohë, në bashkëpunim me organizata të ndryshme, Kryqin e Kuq Shqiptar e jashtë vëndit, po punohet për të rënë në gjurmë të 23 emigrantëve elbasanas që prej vitesh rezultojnë të zhdukur. Në dhjetëra raste, sipas Shulit, dhimbja e familjarëve të emigrantëve viktima është shoqëruar dhe me vështirësi të shumta dhe pamundësi financiare për sjelljen e kufomave në Shqipëri. Ka patur raste, kur trupat e emigrantëve viktima, për shkak të kostos financiare, janë vonuar nga disa ditë e deri në disa javë, shton ai. Misioni human i shoqatës sonë në lehtësimin e këtyre dramave për familjet e viktimave, thotë Artur Shuli, nuk mund të japë atë rezultat nëse nuk do të mbështetet më shumë se deri tani nga strukturat shtetërore, organizata dhe shoqata të tjera të komunitetit vendas.

Gazeta Shekulli
7 Tetor 2003

miri klosit

Primus registratum

z.migjeni82
Une e di qekryeqyteti i greqise eshte athina, ajo bashke mepireun ka rreth 3 milion banore, pastaj di dhe shume gjera te tjera, nuk me ka rene rasti te takoj ndonje grek megjithese thone qe ketu ka 300 mije.... Hhahahahhahahahah
duhet te qesh dhe une me keto!? e po mire hhahaahahahahaha.... sa mire e po mirremi vesh me ne fund!!!
ju qe na trajtoni si mizerje dhe ne qeduhet tiu durojme.
kush jemi ne? mos jemi dhe ne si puna tende gjithe diten ne pune duke rrjedh djerse e gjak per buken e gojes? thjesht pyes qe ta di ne ckategori po me ve ti mua! e dyta po pse more zoteri te durosh ty? te mban njeri me zorr ketu apo te kane lidhur nga kembet? cohu e shko ik ketej nga <sketerra> shko ne ndonje vend te botes ku nuk shfrytezohen emigrantet sa ta gjesh te ma thuash se po vij dhe une menjehere aty!
E degjuat ju te forten e fundit te ministrit te drejtesise serbe........
mos ke ngaterruar temen? po ky serbi clidhje ka me mua!!!!!!!!????????
une e kam mepolitikt qeverisese shoviniste te greqise dhe pushtetareve te saj te ciklet ende enderrojne te vene ne jete megal idene.. ....
mos ke degjuar ndonjehere ne shqiperi te flitet si te marrim gjysmen e maqedonise,kosoven,pjese nga mali i zi apo greqise derim poshte ne preveze per bashkimin e tokave shqiptare e bla bla te tilla? ku eshte ndryshimi me megalo idene!? nga te dyja palet ka injorante te tille sa te duash them une!
DHEdetyruan shqiptaret e atyre zonave te nenshkruanin nje traktat qe njihte autonomine e te ashtequajturit voiro epir.
po hap shume plage te vjetra njekohsisht por nejse.... mos ishte qeveria shqiptare e kohes qe e nenshkroi nje gje te tille? dhe e zeme se eshte sic e thua ti....cduhet te bejme sipas teje te kthehemi tek keto apo te shohim perpara si te bashkejetojme? propozime konkrete do te doja te sillje ketu ti apo kushdo tjeter qe mendon se e ardhmja eshte bashkepunimi e jo historite e se kaluares......
Nuk po flas pastaj per arritjet e medha ne nderrimin ekombesise se mijera cameve,
no coment per keta... thjesht po nuk je i tille do doja si shqiptare qe je te te mos vendosja ne nje thes me ta sepse cu beri greqia pas lufte ketyre ne greqi na e bene neve grekerve keta ne shqiperi pavarsisht qe i pritem me buke e uje po ti mbase nuk je nga zonat tona e nuk i di!
mosnjohjen e arvanitasve si etnitet dhe vjedhjen e figurave histoike
do doja shume te me sqaroje per kete derim atehere no coment!
Ata 650 mijet vertet qe i duna mardheniet e mira fundja si te gjithe shqiptaret, por jane ata te parat qendjenepersekutimin
ti je ne greqi? une jam mor zoteri por nuk ndihem i persekutuar, shfrytezim po,spekullime me emigrante po,keqtrajtime po, por ku nuk ka nga keto!?
lea e qendrimit ne greqi kushton me shume seajo ne amerike e dinint kete epo mesojeni
po ma thuaj ti sa kushton? dhe cdo te thuash ti me shume se ajo ne amerike? per mua si person amerika nuk eshte parajsa e as pula qe ben vene 3 kgr, keshtu qe lejen e qendrimit nuk e ve me lart se sa ketu ne greqi! parajsa per mua eshte shtepia ime ne fshat por qe jam larg e me merr malli!por megjithate konkretisht nuk po shoh ate qe mendoj une se duhet diskutuar ketu mes nesh!

a duhet te jetjme ne paqe e bashkepunim te dy kombet? po apo jo?
une hyj ne ata qe thone po dhe do te doja te shkruheshin ketu propozime drejt hapave konkrete ne kete drejtim qe te ndihmojme njerzit tane drejt kesaj rruge me aq sa kemi mundesi e na kalon nga dora! PROPOZIME KONKRETE!
por do doja te degjoja dhe ata qe thone jo
si e arsyetojne dhe crruge mendojne se duhet te ndjekim!

miri klosit

Primus registratum

z.Atos!
NAPOLON je hata fare plako!
po jo mo miku se na bere fare 28 jam akoma siga siga e ke marr me vrrull ti te me plakesh more /pf/images/graemlins/smile.gif
Ti patjeter do kesh karta homogjeni ne greqi.
po si kam dhe e ndiej veten te poshteruar nga shteti grek qe me mohon pashaporten greke QE ME TAKON, me mohon te drejten e votes ne zgjedhjet per deputet <ne ato lokale me lejohet>, me fut ne nje rend me tere mafiozat anembane botes qe me 1500 evro e me pak mund ta marrin kete karte homogjeni etj etj....
Pse ne rracistat nuk ju kerkojme grekeve leje qendrimi
kur kemi biseduar bashke e kush te quajti Ty rracist apo neqofte se njihemi me thuaj kush je se ne kete bote ka disa njerez qe une i kam quajtur te tille. po je ndonje nga ata ma thuaj!
persa i perket pyetjes mos pyet mua por qeverine shqiptare pse ka nenshkruar nje marrveshje te tille me BE e jo me greqine qe qytetaret e tyre te hyjne lirshem ne shqiperi, se une di qe pashaportat evropiane jane ne nje kategori te tille sic per italiane,gjermane,francez,spanjolle etj... n.q.s. e kam gabim me sqaro! vetem per ne greqi apo ne te gjitha shtetet e BE u kerkohet nenshtetasve shqiptare si TY dhe mua VIZA dhe leje qendrimi? per nga ky aspekt greqia eshte ne krahasim me BE si hani i hotit hyn e del kushdo pothouajse!
Pa permedur taksat qe fillojne nga 150 euro
kaq ke paguar mor zoteri? cte them une qe per vitin 01-02 pagova 2842.75 evro?
do me thuash ti keto ka biznesi por prape se prape kujt i pelqen te paguaj taksa sa do pak? se tashme na mbaroi xhaxhi enveri kemi kapitalizem /pf/images/graemlins/frown.gif apo jo?
Te pakten mos na bej rraciste se greket ne Shqiperi po jetojne me mire se vete shqipetaret.
kur i bera une shqiptaret nje gje te tille!!!!??
une besoj dhe madje thelle se nuk jane shqipteret si puna e ketyreve mbarteseve se urrejtjes,racizmit shumica por thjesht nje pakice qe me arme kryesore nacionalizmin e shfrenuar kerkojne te zbulojne armiq te betuar e gogola te shqiptareve!ju skruar nga une me : 7-10-2003!!!!!!!!!!!
mos me ke ngaterruar me ndonje person tjeter?
Kur kalojne ne kufijte tone rrespektohen nga autoritetet(shqiptare) me shume se ne.
kjo tregon civilizim e duhet bere me te gjithe njerzit e kesaj bote me cfare do lloj pashaporte ne xhep!bravo!
dhe te gjitha ato qe thone GENE e te tjere jane mese te verteta.
te me falesh por une nuk jam dakort me te gjitha cthote zoti GENE ne disa po, por ne te shumten e rasteve jo!
Mjafton te permend dicka qe degjova ne edicionin e lajmeve te njerit prej kanaleve me te shikuar ne greqi(ALPHA).Ironizonin nje marrveshje te greqise me Shqiperine per turizmin me pretekstin se si mund te besh marrdhenje turizmi me nje vend qe nuk ofron asgje per turizem dhe ne monitor na bente<reklame>duke dhene tregun e gabit
po emisione televizive private shqiptere ndjek ty? se cndjenja trasmetojne per greqine? po gazeta shqiptare lexon ty?
apo mos harron se si media PRIVATE bejne ceshte e mundur per te shitur reklama duke frikesuar lexues e shikues per <gogola> grek e shqiptare nga te dyja palet!!! mediat jane pushteti i 4 e si e tille mund te mbushin turmat me cfare lloj ndjenjash sekreti eshte te dish te dallosh ne to ekzagjerimet e te kerkosh gjithmone te verteten! monedha ka gjithmone 2 pamje varet cilen shikon secili! po te bej disa pyetje dhe une tani:

ti a jeton ne greqi?
sa vite?
a punon?
a kontribon ne perparimin e ketij vendi dhe rrjedhimisht dhe tendit?
a ndien veten pjestar i kesaj shoqerie?
a te intereson mbarevajtja e jeteses tende ketu?
si mund ta arrish kete?
duke ndenjur ne nje qosh i anesuar apo ti dalesh me ballin hapur te tera padrejtesive?
e ndihen veten te huaj? te pelqen kjo? ben dicka per ta ndryshuar kete apo i fryn edhe ti zjarrit?

jane shume pyetje por i sjell thjesht per diskutim se me mundojne dhe mua e shume te tjere ketu por gjithmone duke filluar me ndjenja pozitive ne zemer per shoqerine qe perpiqem ta ndryshoj per me mire ndaj te gjitheve ne!!