Grekët

Turing

Primus registratum
Re: Grekët

Fakti qe ndonje nga ju ka pasur experienca te keqija me ndonje Greke nuk te lejon ta pergjithesosh opinionin tend per nje komb te tere !!!

Une personalisht kam pasur maredhenie shume te mira me nje cift grek dhe gjithashtu me nje grek tjeter. Nje nga shoket e mi me te ngushte eshte me origjine greke. Dhe nuk e kam degjuar te shaje shqiptetaret, turqit apo ndonje lloj etnie tjeter.

Une isha vete ne Greqi dhe eshte e vertete qe per sa kohe qe nuk e moren vesh se nga isha me origjine mu duken njerez shume te mire dhe te dashur.

Edhe kur e moren vesh nuk me pushkatuan as me peshtyne ne fytyre por reaguan ashtu sic do reagoja une po te vinte njeri nga ju dhe te me thoshte qe jam me origjine nga Qafa e molles(Per ata qe nuk e dine nga bie, eshte nje fshat i humbur mbas malit te Dajtit).

Jam shume dakord qe ka shume debila, nacionalist te flakte por te njejtat prototipa i gjen dhe midis shqipetareve, biles mund te shtojme qe ne jemi akoma me primitive ne konceptin per nacionalizmin.

Si perfundim, si gjithmone fajin neve gjithmone na e kane te tjeret se jane ata qe na pengojne te shfrytezojme bregdetin e jugut. Jane ata qe nuk asfaltojne ato rruget midis Vlores dhe Sarandes qe po te shkosh njehere me vone sa here te shofesh Shqiperine ne harte te bejne te vjedhesh dhe te mos vije me ndermend te kthehesh.

Mundohuni ti shikoni gjerat nen nje kendveshtrim me racional dhe objektiv !!!

Turing

Primus registratum

duhet falenderuar Kastrioti per harten e vertete te Shqiperise te cilen "shqipetaret" ende nuk e njohin
Po, tani ja fute kot fare!!! Lere Kastriotin te qete ne boten e cudirave.

NQS ti per nje arsye x apo y urren Greket atehere ti po urren vetveteten!!!.

Cfare ndryshimi ka midis teje, Kastriotit dhe nje Greku(le te marrim me te keqin, ai qe nuk e mbyll halen tere diten por vetem flet per nacionalisem dhe per Megalidene).

Edhe ai si pike referimi ka te njejten harte si ti . Edhe ai "i shkreti" lufton per nje te njejten ide si ti (Shqiperia e madhe).

I vetmi dallim eshte qe ti si shqipetare je e varfer(ne permasa absolute ehhh) e dobet politikisht dhe i thua vetes ah sikur te kisha pak fuqi ti bija nje grusht e ta beja shkumb e hi ose qe ta poshteroja, ti beja kete ose ate(ketu ke fushe te lire imagjinate per ta bere ate grekun per nje lek).

Abra-kadabra tani ti je e fuqishme, i more dhe tokat qe Kastrioti i kishte visatuar me aq mjeshteri dhe cfare do besh ...Do shkosh ti lerosh nenen grekut.

Si perfundim ti dhe Kastrioti jeni te po atij kalibri si ai Greku qe e kishte per turp te ishte shqipetar(edhe ti e ke per turp te jesh Greke).Ai ishte shume i poshter me ty po edhe ti po te kesh mundesine do ishe e poshter me te.Ai eshte dinak po me dinake se ty qe fillon e bene pergjithesime nuk ka!Ai eshte nacionalist ti me Kastriotin hyni ne kategorine e shovinisteve!

zog

Primus registratum

ne e kemi per turp te jemi greke vetem ne forumet shqiptare kur diskutojme me njeri-tjetrin. ndryshe, shumica shqiptareve ne perendim e me nje pervoje ne greqi, punesohen tek greket. per interes femijet i pagezojne ne kisha greke nga 100 here, sa here nderrojne qytet, marrin pjese ne te gjitha festat greke, sidomos kur si kane letrat, etj.

mnjf zotnia i tyre gjithe jeten do te jete grek (qe ne fakt eshte shqiptar i greqizuar, lexoni Konicen) prandaj keta do ta urrejne tere jetes tyre deri ne vdekje, ndryshe do te kishin harruar.

e çuditshme se kjo urrejtje, vezhgoj, qe i lidh per kurre dhe me vendlindjen.

Vesa

Primus registratum

për turing
ketu nuk flitet per marredhenie individuale, qofte edhe per ndodhi te caktuara. une nuk nisem nga ndonje pervoje personale e cila me ka cuar ne urrejtje per popullin grek. perkundrazi greket jane per tu marre si shembull ...
le te veprojme dhe ne si ta!

Vesa

Primus registratum

ndoshta nuk duhet pare aspekti historik me teper se situata aktuale me popullin fqinje
1-inputi-eshte e mjaftueshme te mendosh se shqiperia e shkrete qe rron me emigracion sivjet po ngelet me gisht ne goje vetem nga bllokimi neper dogana, dhe tani greket u kujtuan te lirojne ca shqipetare pas gushti..
2-outputi-varferohemi gjithnje e me shume fale monopoleve greke
e mira eshte qe para se te flitet ti hidhet nje sy raporteve nderkombetare dhe statistikore se sa para kane hyre e kane dale vitet e fundit nga shqiperia dhe nga kush shtet pikerisht
e mgjth une bashkohem me mendimin se fajin e kemi ne me politikat tona qe sbejne tjeter vecse i pasurojne shqipetaret ne nivelin me rrenues

Blue Gene

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Turing:
[qb] ...
Si perfundim, si gjithmone fajin neve gjithmone na e kane te tjeret se jane ata qe na pengojne te shfrytezojme bregdetin e jugut. Jane ata qe nuk asfaltojne ato rruget midis Vlores dhe Sarandes qe po te shkosh njehere me vone sa here te shofesh Shqiperine ne harte te bejne te vjedhesh dhe te mos vije me ndermend te kthehesh.

Mundohuni ti shikoni gjerat nen nje kendveshtrim me racional dhe objektiv !!! [/qb]
Me duket se nuk e njeh realitetin shqiptar. Riviera eshte nga zonat me te rahura me turiste gjate veres dhe shfrytezohet. Asnje plan nuk ka per turizem masiv ne te ardhmen dhe mendoj se kjo shkon per shtat me ruajtjen e ambientit.

Nuk jane rruget qe e bejne vendin, por njerezit dhe natyra. Ata qe vjellin se i ze makina jane perseri te lumtur qe bejne nje sakrifice te tille kur shkojne ne rivieren tone. Kurse ata qe vjellin per aresye te tjera eshte shume mire qe nuk vijne dhe ndosin bregdetin tone te shkelqyer te jugut.

Qafen e Llogarase e ndertoi sheti shqiptar. Ky eshte shembull tipik i asaj qe nuk mungojne parate. Eshte vullneti politik qe vendos se cfare do behet apo nuk do behet. Jane Italia dhe Greqia qe kane mijra kilometra bregdet dhe duan te perzihen me rivieren tone. Italianet duan t'i marrin ujin dhe gjoja te ndertojne rruget qe dime vete t'i bejme. Greket duan te marrin Himaren politikisht me dhune duke ushtruar presion te gjithanshem tek politikanet shqiptare qe tua lene ate Omonias. Greket nuk jane me te interesuar te mbrojne minoritetin ne Dropull, nuk i behet fare vone per ata. Grekeve u intereson Bregu i Jugut, Riviera jone. Beje njehere pyetje vetes pse Italia dhe Greqia me vije turistike perrallore dhe me dhjetra ishuj ekzotike duan rivieren? Eshte vetem qellim politik i paster! Greqia do t'i afrohet perles strategjike ballkanike, Vlores. Italia do thjesht ta pengoje Greqine te ngjitet me lart se Himara.

Ne kete teme nuk ka vend per tregime personale, sepse dikush shaqet i mire dikush i keq. Ketu behet fjale per interesa kombtare te grekeve dhe per kete asnje grek, edhe ai me i sjellshmi do punoje per vendin e vet. Ky eshte shembulli qe duhet te ndjeki secili prej nesh, edhe ata qe jane jashtu nuk duhet te rreshtin se dashuri atdheun e tyre: nese jane shqiptare te duan Shqiperine, nese jane greke te duan Greqine. Ne se jane minoritet te duan vendlindjen dhe te bejne cfare eshte e mundur te kultivojne dashurine midis Grekeve dhe Shqiptareve, sepse jane ata te paret qe e hane kur shqiptare e greke grinden. Kurse greket qe NUK jane minoritare dhe kane mesuar shqip mendoj se duhet te ndihen me mire ne temat e tjera te albforumit dhe mos te cuditen se ne si shqiptare nuk kemi interesa identike me te tyret!!!

Turing

Primus registratum

Me duket se nuk e njeh realitetin shqiptar. Riviera eshte nga zonat me te rahura me turiste gjate veres dhe shfrytezohet. Asnje plan nuk ka per turizem masiv ne te ardhmen dhe mendoj se kjo shkon per shtat me ruajtjen e ambientit.
Cfare lidhje ka kjo me rruget cope-cope?

Mos do te thuash qe qeveria shqipetare nuk i rregullon rruget per te ruajtur ambientin!!!

Nuk jane rruget qe e bejne vendin, por njerezit dhe natyra. Ata qe vjellin se i ze makina jane perseri te lumtur qe bejne nje sakrifice te tille kur shkojne ne rivieren tone. Kurse ata qe vjellin per aresye te tjera eshte shume mire qe nuk vijne dhe ndosin bregdetin tone te shkelqyer te jugut.
Nuk e di nese i ke hipur zetorit keto kohet e fundit per te shkuar ne Himare apo ne Sarande por dije qe eshte infrastructura basa e turizmit.Me ato rruge vetem ty me ate zetorin tend, qe nuk te ben pershtypje gjendja e rrugeve, mund ti shkoje ne mendje per te bere pushime aty.

Beje njehere pyetje vetes pse Italia dhe Greqia me vije turistike perrallore dhe me dhjetra ishuj ekzotike duan rivieren? Eshte vetem qellim politik i paster! Greqia do t'i afrohet perles strategjike ballkanike, Vlores. Italia do thjesht ta pengoje Greqine te ngjitet me lart se Himara.
Hajde kospiracion, hajde!!! Neve shyqur qe te kemi ty se do e kishim humbur nendetsen 105, ose sic quan ti perles strategjike ballkanike .

Ti qe je kaq e kapshme a mund te na shpjegosh se per cfare i duhet Grekeve Vlora sepse per Italianet edhe e gjejme ndonje arsye(Mund te themi, per te marre ne dore rrjetin e kontrabandes se klandestineve dhe te krijojne nje linje express Vlore-Brindisi).A e din ti qe numri i anijeve qe levezin midis Italise, Shqiperise dhe Greqise eshte afersisht 3000 ne dite(flas ne ujerat midis nesh dhe atyre) dhe asnje nga keto anije nuk futet ne ujerat teritoriale shqipetare. Arsye ? Mungese sigurie !!!

Ne kete teme nuk ka vend per tregime personale, sepse dikush shaqet i mire dikush i keq. Ketu behet fjale per interesa kombtare te grekeve dhe per kete asnje grek, edhe ai me i sjellshmi do punoje per vendin e vet. Ky eshte shembulli qe duhet te ndjeki secili prej nesh, edhe ata qe jane jashtu nuk duhet te rreshtin se dashuri atdheun e tyre:
Nga e nxjerr ti kete konkluzion per greket?

Qe thua ti une personalisht e dua vendin tim pasi jam rritur aty dhe kam kaluar shume momente te bukura dhe sikur te dua nuk mund ta harroj.Ti mund te me vesh cfare dolloj epiteti:
Grek qe ka mesuar shqip
apo kinez tifoz Grek dhe qe meson shqip (puna
jote!)
kjo ka pak rendesi por dashuria per atdheun mund te interpretohet ne shume menyra.

Por po qe se e perkufizojme sipas menyres tende atehere atdheu mund te shkoje ne te semes .Vendi im eshte ai ku ndihem me mire dhe ai ku te tjereve u shkon per shtat !!!

Blue Gene

Primus registratum

[qb]
Por po qe se e perkufizojme sipas menyres tende atehere atdheu mund te shkoje ne te semes .Vendi im eshte ai ku ndihem me mire dhe ai ku te tjereve u shkon per shtat !!! [/qb]
Ke shume te drejte kur thua se vendi im eshte atje ku nduhem me mire. Une presupozoj qe cdo njeri ka nje atdhe dhe si i tille atdheu duhet. Ne rast se nje njeri ka dy vende qe i konsideron si atdhe atehere une presupozoj se ndjenja per keto vende eshte ndjenje dashurie. Ne rast se e urren atdheun tend, atehere thjesht largohu sepse i ben dem vetes duke qendruar atje dhe "gjej" nje atdhe te dyte.

Nga ana tjeter pohimi se vendi im eshte aty ku ndihem mire eshte ne kontradikte me te parin. Kjo per aresyen e thejshte se atdheu yt eshte vendi ku ndihesh me mire, pra vendi qe ti don per atdhe. Si i tille ky vend pra nuk ka se si te shkoje ne te semes. Per nese e ke fjalen per vendin qe e urren, ne rastin konkret Shqiperine, une nuk cuditem, sepse atdheu yt nuk eshte me Shqiperia por vendi ku ti ndihesh me mire. Bonusi qe ka atdheu yt prej teje eshte qe di dhe shkruan shqip, kurse albforumi ka kontribut prej shume kombeve te ndryshme.

Sa i perket Italise ti e pranon qe paska interes per nendetesen 105 kurse Greqia nuk paska. Nje nga aresyet qe Greqia ka interes per Vloren eshte po ai qe permende qe ka Italia, por kalimin e pislleqeve nepermjet Vlores, sepse ka leverdi me te madhe. Ti permende nje aresye. Une nuk permenda asnje. Te falenderoj per zgjerimin e argumentit.

Ne Breg ne shkojme me makina dhe jo me zatore. Nuk jemi te kenaqur me rrugen, por shkojme. Kjo eshte e rendesishme. Ne e duam vendin tone ashtu sic eshte.

Turing

Primus registratum

Me fal por nuk morra vesh asgje nga replika jote!

Po ta perifrazoj dhe nje here citim tim qe te kishte sherbyer si frymezim per kete repliken e fundit se me duket sikur nuk e kishe kapur fare.

Dashuria ime per atdheun nuk implikon urrejtjen per armiqte e tu apo te nje tjetri qe enderron me sy hapur, vetem per faktin qe edhe ti ke lindur ne te njejten pike te globit si une, diku ne pike-prerjen e paralelit 70 dhe meridianit 24 te hemisferes veriore.

Blue Gene

Primus registratum

[qb] Me fal por nuk morra vesh asgje nga replika jote!

Po ta perifrazoj dhe nje here citim tim qe te kishte sherbyer si frymezim per kete repliken e fundit se me duket sikur nuk e kishe kapur fare.

Dashuria ime per atdheun nuk implikon urrejtjen per armiqte e tu apo te nje tjetri qe enderron me sy hapur, vetem per faktin qe edhe ti ke lindur ne te njejten pike te globit si une, diku ne pike-prerjen e paralelit 70 dhe meridianit 24 te hemisferes veriore. [/qb]
Pohimi yt, se dashuria per atdheun do te thote urrejtje per armikun e ndonjerit, eshte fraze e jotja dhe me duket se ne shkrimet e mia nuk kam shprehur nje gje te tille.

Por dicka eshte e vertete: te lindesh ne nje vend dhe te duash nje vend do te thote qe interesat e tua jane te lidhura pak a shume me interesat e bashkesise midis te ciles jeton. Ndersa kjo nuk do te thote te urresh konkurentin, kjo nuk do te thote qe shpesh ti dhe fqinji yt te kene interesa te paperputhshme. Prej kesaj dhe aresyeve te tjera situatat kane dale shpesh jashte kontrollit deri ne lufte te hapur.

Ti mos urrej kerkend, mjaft te duash dhe respektosh puenne dhe djersen tende dhe te komunitetit e njerzve te ngjashem si ty ne atdheun tend. Kur dikush do qe pa derdhur djerese te pervetesoje punen dhe djersen tende, por edhe ate qe i takon kominitetit tend, mendoj se eshte e papranueshme. Une me te vertete nuk jetoj ne Himare, por bashkohem me ta ne ruajtjen dhe konsolidimin e pushtetit vendor shqiptar, sepse si shqiptar ndaj me ta te njejtat interesa te perbashketa. Prandaj, kur Greqia kerkon Himaren une nuk mund te qendroj neglizhent. Une e dua Himaren njesoj si gjithe Shqiperine.

Kudo ku kam shkruar per kete teme nuk kam shfaqur urrejtje per Greqine, por kam treguar se cilat jane synimet e saj strategjike ndaj Shqiperise. Kam shkruar se ata nuk e cajne fare koken per minoritetin, se interesat e tyre jane te tipit hegjemonist ballkanik. Them ballkanik, sepse Greqia nuk ka interesa te krhasueshme me te BE-se ose te SHBA-se qe jane motorre te ekonomise boterore. Greqia eshte vendi me i varfer ne BE dhe sillet ndaj Shqiperise si te ishte SHBA. Ky eshte fallsiteti i "interesave" greke ne Shqiperi. Une mendoj se ata nuk kane interesa te verteta, por thjesht jane mesuar te bejne te fortin, ashtu sic benin shqiptaret te fortin para 100 vjetesh kur ishin te "mbrojtur" nga perandoria Osmane.

Ai qe eshte vertete i forte nuk trembet se emigrantet shkojne ne Shqiperi, nuk i perdorin per kapital politik dhe mbi te gjitha duhet te zoteroje CASH. Ku e ka CASH-in Greqia qe eshte vendi me i perbuzur ne BE? Apo meqe shqiptaret kane dale nga fatkeqsia qe prej 10 vjetesh dhe nuk po e marrin veten?

Destinimi i Greqise eshte miqesia me shqiptaret. "Pordhet" e bera me parate e tjeterkujt i pa Jugosllavia se ku perfundojne. Intersat nuk jane me te luftes se ftohet. Shqiperia nuk mbyllet me.

Rangers

Primus registratum

O blue gene fajin nuk e kane Greket por shqiptaret,se nuk ishin greket qe ne Vlore dhe Sarande ngriten flamurin grek atje por ishin bashkombasit e mi dhe te tu. Qe te jesh nacionalist dhe te duash vendin tend nuk eshte ide e keqe,shume shqiptare flasin me nje urrejtje te madhe per greket ashtu si disa greke flasin me nje urrejtjew per shqiptaret,por kjo nuk do te thote se kjo pakice prezanton te gjithe popullin.
Populli grek eshte i njejte me popullin shqiptar,popuj te vuajtur,Politika eshta ajo qe ben nje ndarje dhe sjell nje urrejtje midis kombeve.Perpara se ti besh analizen tjetrit beji nje analize te holle vetvetes dhe pastaj dil ne nje konkluzion.
Cdo njeri thote o nena ime keshtu qe dhe ne duhet te themi o vendi yne,por jo te spekullojme dhe te urrjeme sic bejne shume njerez ne kete faqe.
Sa per hartat sic e tha dhe Turing cdo vend do te mbroje territorin e tij,keshtu qe ju lutem mos u beni dhe ju si ato shoqatat Vorio Epiriote.

Turing

Primus registratum

Nga e ke nxjerre ti konkluzionin qe Greket po kerkojne Himaren?

Nese ata duan te forcojne positat e tyre ekonomike ne Himare eshte tjeter gje por mua kur isha atje nuk mu duke qe ata te kishin ndonje interes ne Himare, pasi nuk shikoje kembe Greku ne zonen e Himares dhe te Sarandes.

Sikur te pranojme ato hipotesat e tua Greket nuk kane asnje lloj interesi per zhvillimin e turizmit shqipetar dhe per te dhene nje kundershembull ata jane te vetmit qe sjellin turistat e huaj ne shqiperi duke offruar nje linje Korfuz-Sarande-Himare-Vlore dhe qe eshte e vetmja e ketij lloji.

Mendimi im eshte qe te gjitha keto jane thjesht hipotesa pa base te ngritura nga emigrantet shqipetar ne Greqi dhe nga oposita shqipetare per te fushe te lire per skenare te tipit "nendetsja 105". Neve na duhet nje shekull qe te arrijme ne nivelin e turizmit Grek dhe nuk mund te flitet per konkurrence ?!?

Pershtypjen e vetme qe te jep ai vend eshte qe ka ngelur ne meshiren e fatit dhe te vete Himarioteve.

Sa per te bere te fortin edhe ketu nuk jam dakord.

Qe Greqia ne planin politik dhe ekonomik eshte me e forte se ne kjo dihet.Dhe qe qeveria Greke ne disa raste sillet ne menyra jo orthodokse edhe kjo dihet por gjithcka duhet provuar dhe per sa kohe qeverise dhe shtetit tone nuk i interoson te ngreje zerin apo te luaje rolin e qingjit me shume nena fajin nuk duhet kerkuar tek Greket!

Blue Gene

Primus registratum

[qb] Nga e ke nxjerre ti konkluzionin qe Greket po kerkojne Himaren?

Nese ata duan te forcojne positat e tyre ekonomike ne Himare eshte tjeter gje por mua kur isha atje nuk mu duke qe ata te kishin ndonje interes ne Himare, pasi nuk shikoje kembe Greku ne zonen e Himares dhe te Sarandes.

Sikur te pranojme ato hipotesat e tua Greket nuk kane asnje lloj interesi per zhvillimin e turizmit shqipetar dhe per te dhene nje kundershembull ata jane te vetmit qe sjellin turistat e huaj ne shqiperi duke offruar nje linje Korfuz-Sarande-Himare-Vlore dhe qe eshte e vetmja e ketij lloji.

Mendimi im eshte qe te gjitha keto jane thjesht hipotesa pa base te ngritura nga emigrantet shqipetar ne Greqi dhe nga oposita shqipetare per te fushe te lire per skenare te tipit "nendetsja 105". Neve na duhet nje shekull qe te arrijme ne nivelin e turizmit Grek dhe nuk mund te flitet per konkurrence ?!?

Pershtypjen e vetme qe te jep ai vend eshte qe ka ngelur ne meshiren e fatit dhe te vete Himarioteve.

Sa per te bere te fortin edhe ketu nuk jam dakord.

Qe Greqia ne planin politik dhe ekonomik eshte me e forte se ne kjo dihet.Dhe qe qeveria Greke ne disa raste sillet ne menyra jo orthodokse edhe kjo dihet por gjithcka duhet provuar dhe per sa kohe qeverise dhe shtetit tone nuk i interoson te ngreje zerin apo te luaje rolin e qingjit me shume nena fajin nuk duhet kerkuar tek Greket! [/qb]
Askush nuk ka bere akuzat qe ti ngre. Megjithate je i lire te besh avokatin. E vetemja gje qe une kam argumentuar me lart eshte interesi strategjik i Greqise. Te tregosh interesat strategjike greke ne Himare dhe Vlore do te thote "te besh transparencen" e fqinjesise "se mire" te fqinjit tone te jugut. Sa per "zemergjeresine greke" duke "derguar" turista ne Sarande eshte me mire te kesh informacion se cfare propagande e ndyre behet ne Korfuz me qellim qe turistat te mos shkojne ne Sarande. Pse keta greke me turizem 100 vjet para nesh iu prishka puna kaq shume nga nje vend i pazhvilluar sa i yni?

E verteta eshte e thjeshte: greket duan qe turistet te shkojne ne Sarande vetem pasi te gjitha investimet ne Saranda e me tej t'i kene bera ata vete dhe kur politikisht t'i kene fituar zonat e bregut si zona minoriteti. Per kete Himara eshte strategjikisht e rendesishme sepse siguron nje fitore me marrje nga kurrizi, behet shembull se si zhvillohet qyteti kur njerzit e Dules vijne ne pushtet dhe te tjeret do duan ta perqafonin me vone.

Ti ne qofte se kerkon fakte per cfare po shkruaj je adresuar gabim, sepse kete do thoshte edhe ambasada greke ne Tirane. Keto gjera mor t'i mik qe gjoja po ben ketu te paditurin, behen fshehtazi ne ato takimet e Gaxojanit dhe te tjereve qe nuk dalin dhe qeveria greke nuk perzihet fare, perkundrazi mundohet te sajoje nje marveshje me ata qe jane ne fuqi ne Tirane. Ne se ti mendon se qeveria jone eshte fajtori i vetem eshte gabim. Eshte njesoj te denosh rojen per vjedhjen e lopes, kurse hajdutin meqe nuk e ke kapur ta quash te pafajshem.

Ne se per momentin shqiptaret nuk jane me fat sepse trashegojne nje kompleks problemesh nga e kaluara, kjo nuk do te thote qe ne do rrime duarkryq e te shofim Dulen te futet atje ku s'ka kembe greku. Ne se nuk e ben qeveria or ti mik do ta beje vete populli. Detyra one eshte qe popullit te shumevuajtur t'ia veme ne dukje sa me heret dhe ky forum eshte pjese e nje diskutimi, per mendimin tim, shume te dobishem. Ky popull qe duket pa fuqi, ne disa vite kur ta provoje Dulen dhe kulacin e tij, do jete i lire te zgjedhe ate qe do. So0t ne se Dulja fiton ne Himare me ndihmen e Berishes dhe te Nanos, ka per te korrur disfate neser. Greket per 3 vjet ne Himare nuk mund te c'bejne shqiptaret e mijra viteve.

Ne kete diskutim nuk i ve ne dyshim fuqite intelektuale greke per plane te tilla kundrejt Shqiperise, por fatmiresisht per ne ata jane pjelle e nje vendi te vogel Ballkanik si i yni dhe qe nuk kane peshte ne politiken e te medhenjve. Koha e pas luftrave te pare dhe dyte boterore ka perenduar. Perendimi nuk ka me nevoje per aleate ne Ballkan, sepse ka rdhur kembekryq vete. Nese ne jetojme prane Vlores dhe Durresi nuk eshte faji jone. Kjo gje nuk c'behet. Me vjen per ta kur me teper se perpiqen per te shkaterruar trashegimine tone kultorore duke demtuar kishat tona te vjetra ortodokse, ata po shkaterroje ortodoksizmin e tyre duke ngritur urrejtje ndaj Janullatosit dhe pllakave te reja te kishave te tij.

nela_kristi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Rangers:
[qb] O blue gene fajin nuk e kane Greket por shqiptaret,se nuk ishin greket qe ne Vlore dhe Sarande ngriten flamurin grek atje por ishin bashkombasit e mi dhe te tu. Qe te jesh nacionalist dhe te duash vendin tend nuk eshte ide e keqe,shume shqiptare flasin me nje urrejtje te madhe per greket ashtu si disa greke flasin me nje urrejtjew per shqiptaret,por kjo nuk do te thote se kjo pakice prezanton te gjithe popullin.
Populli grek eshte i njejte me popullin shqiptar,popuj te vuajtur,Politika eshta ajo qe ben nje ndarje dhe sjell nje urrejtje midis kombeve.Perpara se ti besh analizen tjetrit beji nje analize te holle vetvetes dhe pastaj dil ne nje konkluzion.
Cdo njeri thote o nena ime keshtu qe dhe ne duhet te themi o vendi yne,por jo te spekullojme dhe te urrjeme sic bejne shume njerez ne kete faqe.
Sa per hartat sic e tha dhe Turing cdo vend do te mbroje territorin e tij,keshtu qe ju lutem mos u beni dhe ju si ato shoqatat Vorio Epiriote. [/qb]
une nuk di te kete ngritur ndonje flamurin grek ne sarande apo vlore keto jane shpifje.pastaj ti mos harro se ndodhet nje minoritet ne zonat jugore
dhe ata kane te drejtat e tyre ashtu si dhe ne qe sjemi pjese e ketij minoriteti.per te tjerat qe thua jam dakort.por per flamurin grek e ngritur ne sarande dhe vlore nga shqiptaret sjane vec se shpifje...

Guest

Eshte kaq e lehte te pretendosh dicka qe nuk e ke.. por kur nuk ka asnje vlere me .. ce do..

SHume shqipo fatkeqsisht kane mbetur e meditojne akoma si ne epoken e qepes.. Me lejoni tju kujtoj se gjerat kane ndryshuar mjaft.

Pyes veten cfare do kene per te thene disa, kur edhe pak vite dhe gjithe Europa te bashkohet krejt e do te hiqen kufijte apo dallesat e tjera... ??

greket.. greket... greket...

ne disa aspekte ne do te ishim shume here me fashiste se ata... di Zoti c'ben !

Rangers

Primus registratum

Kristina Kristina 13!
Nuk e di sa e informuar je per "kryengritjen e jugut" ne 1997.
Anyway.Ne vlore dhe sarande flamuri shqiptar eshte hedhur dhe shkelur dhe ne vend te tij ka qene flamuri grek,qe valevitej ne qiell ne ato dite. Ne shkrimin tuaj permendet minoroteti dhe edhe une bashkohem me mendimin tuaj,por nuk eshte e mundur qe nje pakice te dali kundra nje shumice dhe te valeviti nje simbo qe nuk i perket atij shteti.
Une ne asnje menyre nuk po mbroj Greket,une e kam te gjithe me shqiptaret qe hiqen si greke.

nela_kristi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Rangers:
[qb] Kristina Kristina 13!
Nuk e di sa e informuar je per "kryengritjen e jugut" ne 1997.
Anyway.Ne vlore dhe sarande flamuri shqiptar eshte hedhur dhe shkelur dhe ne vend te tij ka qene flamuri grek,qe valevitej ne qiell ne ato dite. Ne shkrimin tuaj permendet minoroteti dhe edhe une bashkohem me mendimin tuaj,por nuk eshte e mundur qe nje pakice te dali kundra nje shumice dhe te valeviti nje simbo qe nuk i perket atij shteti.
Une ne asnje menyre nuk po mbroj Greket,une e kam te gjithe me shqiptaret qe hiqen si greke. [/qb]
uen jam vet nga nje prej ketyre qyteteve dhe nuk e besoj se kjo ka ndodhur os ka qene rasti qe gazetaret spekullojne.shumica e shqiptareve qe jane nga jugu konsiderohen si ggreke se ashtu i konsiderojne nje pjese e mashe e shqiperise se mesme dhe veriore.Kjo me duket shume e padrejte qe te "perbuzesh" e te konsiderohesh grek nga vet atdhetaret e tu.Ne e ndiejme per ofendim pavaresisht se shume nuk e kuptojne dhe mendojen se ne e kemi per nder te jemi te tille.pastaj ka nga ata qe jane minoritar dhe e mohojne se jane shqiptar apo nga ata qe jane ortodoks dhe kane qene nja 15 vjet ne greqi dhe hiqen si grek.nejse keto ndodhin kudo por besoj se ata qe e mohojne qe jane shqiptar jane shume te pakte.dhe ne asnje menyre sduhet konisderuar shqiperia jugore si pjese "greke".Fakti qe ne zoterojme greqishten sdo te thote se ne flasim greqisht kudo madje dhe ne shkolle sic mendojne dicka.jam dakort qe ne mund te perdorim ndonej fjale ndonjehere por eshte njesoj si ne tr apo dr qe e zoterojne shume mire italishten dhe vendosin fjale italiane ndonjehere kur flasin por prap ne ata si konsiderojme italiane por shqiptare.Pra ka nje diskriminim nga vete ne shqiptaret per zonat e jugut...
Prandaj gjerat sjane aq te lehta per tu gjykuar ne nje fushe ku perfshihen kaq shuem aspekte.Nejse une mendoj se nuk ia vlen ti jipet kaq rendesi "grekeve" dhe sduhet te zihem per qef te tyre.kjo teme eshte e nderlikuar dhe dihet qe ska asnje popull qe eshte komplet i keq por ka njerez te keqinj dhe jo popuj te keqin.u zgjata shume.Me fal...Por besoj se sia vlen te flitet me per ta.. :shrug:

Turing

Primus registratum

Sa per dijenine tende Kristina ne zonat minoritare cfare jane minotare flasin greqisht dhe dine te shprehen ne shqip vetem per te te thene :
1) sa eshte ora
2) si te shkosh atje apo ketu
3) dhe sa leke kushton ajo apo kjo
per ndryshe ata midis tyre flasin vetem greqisht.

Dhe mos i krahaso me Dursaket apo Tironsit qe ja keputin ndonjehere ne italisht sepse ne shqip nuk mund ti thone shokut "Ik e pirdhu more ti" dhe ja thojne ne italisht qe atij mos ti ngelet hateri.

Ata nuk eshte se jane Greke pasi nuk kane asgje te perbashket me mentalitetin Grek dhe ne kete aspekt jane shqipo 100%, por sesa shqipetare te mire jane kete do ta shohim kur te aprovet e drejta e minoritareve per tu pajisur me pashaporta greke.

Nejse une nuk shof asgje te keqe ne faktet e miseperme por ajo qe me duket absurde eshte perpjekja per ti qujtur greke apo shqipetare.

Ata e quajne veten e tyre "MINORITARE"=Popull Grek i ardhur(me dhune) shume vjet me pare ne trojet shqipetare dhe qe me vone u vendos aty.

Persa i perket diskriminimit te minoritareve kjo eshte mese e vertete.
Por kjo eshte pjese e lojes politike shqipetare qe luan me minoritetin grek te jugut te shqiperise ping-pong.
Kjo e meposhtmja eshte histori e verte:
Isha ne doganen e Himares dhe perpara meje ne radhe ishte nje cun qe po ta shifje nga tiparet nuk te linte pershtypjen qe ishte shqipetar.
I erdhi radha te fuste dokumentat per kontroll dhe doganieri i fliste shqip dhe i kerkonte llogari ne shqip sepse ishte me pashaporte shqipetare. Ai i shkreti nuk dinte me teper se 10 fjale shqip dhe as qe kuptonte me shume nga ato qe i thoshte polici.
Ky cuni ishte me origjine nga Llogaraja dhe ishte prej vitesh student ne Athine, por i ikur qe i vogel nga Shqiperia. Me ne fund polici me pyeti nese merrja vesh Greqisht qe ti perktheja. Fatkeqesisht une nuk merrja vesh por ia perktheva ne anglisht dhe ai u sqarua. Por kur i thashe doganierit qe ai e kuptoi qe cfare i kishte thene ai me tha teksualisht:
"Po rri mor cun mos u lodh me kete Grekun se merrem vesh une me te me vone".
Me pas e hoqi nga radha dhe e la te priste nja gjysem ore sa mbaruan te gjithe dhe aty filloi ti bente presion duke i kerkuar lloje dokumentash me qellim qe ti merrte leke.

Po ti mos u merzit ti mund ta quash veten shqipetare n.q.s e ke ka qejf.

nela_kristi

Primus registratum

Per Turing
Nuk eshte pune qefi ta quaj veten shqiptare ok.Mos ia fut kot.Une jam krenare per prejardhejn time dhe gjitmone do jem ashtu sic ehste nje grek apo amerikan krenar per vendin e tij ashtujam dhe une spse aty kam lindur, rritur dhe edukuar de prandaj e pranoj ate me te metat dhe te keqijat e veta.
Sa per shembullin qe the nuk e mohoj se ka diskriminime dhe raste si ato qe permende ti plot.Por se besoj se ne sr apo vl eshte DJEGUR flamuri shqiptar dhe eshte NGRITUR ai grek.Keto jane shpifje dhe spekullime te gazetareve qe duan si e si te fitojne lek me cdo kusht.nesje sic e kam thene dhe me pare une sdua te zihem me per per "greket".
Besoj se kjo eshte teme teper e nderlikuar ku te dyja palet kane faj.