Gjeje titullin dhe autorin

eM

Paper Moon
Re: Gjeje titullin dhe autorin

Libri ka 4 tregime dhe e mer titullin nga tregimi qe ju kam sjellur une.

eshte vertet nje tregim plot ironi dhe satire per "kohet" e kaluara ne tokat shqipetare. Per ta lexuar besoj e keni lexuar te gjithe eshte bere edhe teater nese nuk e ngateroj me ndonje pjese tjeter. /pf/images/graemlins/smile.gif

IF se lexova mire po me ngjan me Fitzgerald ose ose Hemingway. Nese nuk eshte asnje nga keta te pakten eshte i asaj kohe! /pf/images/graemlins/smile.gif

mostro

Putraku

a drejtor a drejtor
ja te bij krushk jaaaaa
plaç ne vend /pf/images/graemlins/laugh.gif

po nuk gjetet dhe kete ik ene mytuni te lana /pf/images/graemlins/tongue.gif

eM

Paper Moon

Jo

tani e vura re, nuk quhen tregime po novela. apo eshte e njejta gje !?!?! kam harruar shqipen! :mad:

Darien

Primus registratum

Fillimisht postuar nga PaperMooN:
[qb] ...nuk quhen tregime po novela. ...[/qb]
Të ngatërron ca anglishtja.

tregim = short story
novelë = novelette
roman = novel

Në anglisht përdoret shumë rrallë ky emri "novelette" - sipas tekave të zhvillimit të gjuhës nga përdorimi prej miliardave - është preferuar shprehja "short novel" në vend të "novelette".
/pf/images/graemlins/smile.gif

eM

Paper Moon

9 vjet larg kane pasur nje lloj influence ne menyren si e zoteroj shqipen!

IF ajo e jotja nga autor shqipetar qe?

Diabolis Dassaretis

Forumium praecox

Koha mbaroi.
Ne nuk i gjetem, pyetja tjeter:

Mergimi eshte nje enderr kthimi te lavdishem. Mergimi eshte nje vizion revolucioni: Elba, jo Shen Helena. Eshte nje paradoks pafund: te shohesh perpara duke pare gjithmone mbrapa. Mergimi eshte nje top i flakruar lart ne qiell. Ai kapet atje, ngrin ne kohe, kthyer ne nje fotografi; levizje ndaluar, pamundesisht nderprere mbi token e tij te lindjes, ai pret castin e pashmangshem ne te cilin fotografia fillon te levize, dhe toka te rikerkoje te sajin.

Diabolis Dassaretis

Forumium praecox

Vargjet Satanike Selman Rushdie

Nje tjeter:

Me quani Ismail. Disa vite perpara - pak rendesi ka sa perpara saktesisht - duke pasur pak ose aspak para ne qesen time, dhe asgje te vecante te me interesonte ne breg, mendova se duhet te lundroja nje cike dhe te shihja pjesen ujore te tokes. Kjo ishte nje rruge qe une kisha per te hequr tensionin, dhe rregulluar qarkullimin. Kurdo qe e gjeja veten te nxihej rreth gojes; kurdo kur mjegullohej Nentori me shira ne shpirtin tim; kurdo qe e gjeja veten padashje te pushonte perpara shtepive te varrimit, dhe ndiqte bishtin e cdo funerali qe ndeshja; dhe vecanerisht kurdo damaret tim kercenin aq perpjete prej meje, sa do te duheshin principe te forta morale te me mbanin mua nga zbritja me qellim ne rruge, dhe rrezimi vazhdimisht i kapelave te njerzve - atehere, beja hesap se ishte koha me e mire per tu gjetur ne det aq shpejt sa mundja. Kjo eshte zevendesuesi im per pisqollen dhe sferen.

e keni pare dhe film

Kordelja

Valoris scriptorum

:confused: :confused: :confused:

Selman Ruzhdi nuk eshte perkthyer ne shqip fare, per te dyten s'kam c'te them fare. :confused:

Diabolis Dassaretis

Forumium praecox

Te lutem, Ser, kush eshte Lordi Uarden?
Duka.
Po duka nuk ka te beje fare me zenien e ketij peshku?
Eshte i tij.
Ne ishim ne rrezik te madh dhe zhdukje, me harxhet tona, dhe e gjithe kjo te shkoje ne perfitim te Dukes; ne smarrim asgje fare per dhimbjet tona vecse rrenqethjeve?
Eshte e tij.
Eshte Duka kaq i varfer sa te detyrohet ne kete menyre te deshperuar te siguroje jetesen?
Eshte e tij.

alinos

Forumium maestatis

Ishmael eshte i Moby Dick, pjesa e dyte po ashtu e Melville ne Moby Dick.
Fitova ndonje gje?!
/pf/images/graemlins/laugh.gif

alinos

Forumium maestatis

Po kjo:

That government is best, which governs not at all.

Edhe pse e kam thene ne nje faqe tjeter te forumit :rolleyes:

alinos

Forumium maestatis

Thoreau /pf/images/graemlins/tongue.gif

/pf/images/graemlins/laugh.gif

Diabolis Dassaretis

Forumium praecox

Një klasik:
Qëkurse ndodhej atje, ajo ishte as zgjuar as në gjumë. Në mjerimin e saj në këtë birucë ajo nuk mundej më të dallonte të qënit zgjuar nga gjumi, ëndrrën nga realiteti, sesa mundej ditën nga nata. Gjithë ndodhitë ishin përzier, përdredhur, plluskonin, confused dhe shpëndarë në mendimet e saj. Ajo nuk ndjente më, ajo nuk njihte më, ajo nuk mendonte më. Në të shumtën ëndërronte. Kurrë ndonjëherë një qënie e gjallë ishte zhytur aq thellë në asgjë.

Diabolis Dassaretis

Forumium praecox

Une nuk mund te gjej asgje ne bote me shume te pelqyeshme se idete qe zgjohen ne zemren e nje nene duke veshtruar kepucen e vogel te femijes se saj, vecanerisht nese do ishte dite pushimi, nje e Djele, nje kepuce pagezimi; nje kepuce e zbukuruar deri poshte ne taban; nje kepuce mbi te cilen vogelushi kurre nuk ka shkelur. Kjo kepuce eshte aq e vogel dhe aq e bukur; eshte aq e pamundur per te te ece, keshtu i duket nenes sikur ajo pa femijen e saj. Ajo qesh me te, ajo e puth ate, ajo flet me te; ajo pyet veten nese nje kepuce mundet vertet te jete aq e vogel; dhe sikur vogelushi duhet te mungoje, kepuca e bukur eshte e mjaftueshme te jape krijesen e embel dhe te dhembshur perpara syve te saj. Asaj i fanepset se e sheh ate, ajo e sheh ate, gjithe jete, gjithe gezim, me duart e tij te brishta, koken rrumbullake, buzet e pastra, syte e kthjellet, e bardha e te cileve eshte e kalter.