Filozofi yt i preferuar

blabla

Primus registratum
Re: Filozofi yt i preferuar

Universi,

Smunded te them se di shum per Ghazali. Mund te na japesh nje sinopsis te vockel, thjesht per edukim, se cfar jan disa nga perlat dijetore te ktija (e kuptoj nga website i tija qe jan te shumta...)

Prap sdi shum per kte, por me duket sikur te gjitha dissortations e Ghazali jan perpunime te ideve ne Kuran, apo jo?

flm.

ihsan

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Hmmm:
[qb] Doja te dija se cili filozof ju ka influencuar mo shum ne studimet tuaja dhe briefly pse?

p.s. nje mjafton. nuk duam lista. [/qb]
Bertrand Russell.
Sepse libri tij:
"Pse nuk jam komunist" eshte nje kryeveper.

Abratax

Primus registratum

Marksi u perzgjodh si Filozofi me i madh i te gjithe kohrava nga nje ankete ne Britani te organizuar nga radioja BBC4. Seriali i emisionit ishte teper interesant pasi ishte i rregjistruar edhe online.
Per mendimin tim Nietzche, mbetet me i preferuari, mgjs perkthimin ne shqip te vepres se tij te pare "lindja e tragjedise" ja kishte masakruar nje fare pseudo-perkthyesi.

mostro

Putraku

Filozofi im i preferuar eshte Ushtari i mire Shvejk.. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Al-Punk

Still here

Padyshim baza e filozofise se Shekullit te kaluar ka qene Dostojevski. Veprat e tij frymezuan qe nga Niçe, Frojdi e deri tek Kamy!

atman

Forumium maestatis

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Padyshim baza e filozofise se Shekullit te kaluar ka qene Dostojevski. Veprat e tij frymezuan qe nga Niçe, Frojdi e deri tek Kamy!

[/ QUOTE ]

Me duket se gabohesh Mandi.
Kur flasim per filozofe dhe bazat e saj, ketu Dostojevskij eshte larg, aq me shume personazhet.
Dhe sidomos ky pohim i rri teper ngushte shekullit te XIX -te. Ky dhe shekulli qe mbaroi (i XX - te) jane nen ndikimin e Marksit. Pra ka dyqind vjet qe bota noton ne rrjedhen qe ka leshuar Marksi ne filozofi. Nuk ka asgje per t'u habitur nese shikon qe shumica e ngjarjeve kyç te dy shekujve jane nen kete ndikim.
Madje Marks trajtoi per here te pare edhe fenomenin e jetersimit, me te cilen me vone u moren edhe kokat e psikologjise, duke filluar qe nga Frojd e deri tek te tjere. Eshte i njohur dhe ka mjaft publikime si dhe studime te ndryshme ku analizohet ky ndikim.
Persa i perket Niçes, nese kupton vepren e tij, gjen burimin ku ka pire uje e nga i cili eshte frymezuar. Niçe studioi mjaft autoret e greqise se lashte, induizmin, zoroastrizmin etj. Mbi kete baze, duke njohur vlerat e dikureshme kerkoi nje permbysje te moralit te kohes (ishte nihilist)per te kaperxyer, nese perdor shprehjen e tij, nga njeriu tek mbinjeriu... Sepse... "njeriu eshte per mbinjeriun, njesoj siç eshte majmuni per njeriun"...
- Marks, Niçe dhe Frojd jane tre njerzit e dy shekujve te fundit.
Personalisht do te lexoja me kenaqesi te gjithe filozofet, veçanerisht kur trajtohet i njejti problem, sepse me pelqen konfronti, i cili lejon nje hapesire ku ti te nxjerresh konkluzionet e tua.

Al-Punk

Still here

Atman nuk dua te te kundershtoj dhe te them se je gabim, megjithate po te lexosh me kujdes Dostojevskin dhe me pas Nicen e te tjere, do te shohesh qe kthesa e madhe e Filozofise se Shek. kaluar fillon e gjitha tek analiza e brendise njerezore te Dostojevskit.
(ndoshta po guxoj shume ne kete qe po shkruaj) Para tij filozofia kryesisht perqendrohej ne Shkencen (Shkenca dhe zoti, pozicioni njerezore ketu e te ngjashme), pas Dostojevskit Filozofia u fut me ne brendi te njeriut, te unit, te shkaqeve te sjelljes!

atman

Forumium maestatis

Jo, jo Mandi, nuk keqkuptohem, konfronti i mendimeve na ndihmon te gjitheve, dua te them ata qe jane te interesuar. Por ka disa gjera te cilat duhen marre parasysh.
Filozofia eshte shkence me vete dhe nuk perfshin letersine si te tille.
Cdo veper letrare ka nje permbajtje dhe kjo permbajtje ne vetvete ka edhe filozofi brenda sikurse ka edhe estetike, histori etj, por nuk eshte as filozofi, as estetike, as histori.
Sratr ne studimin e tij voluminoz:"Saint Genet, comedien et martyr" analizon personazhin dhe autorin e librit(eshte i njejte dhe nese ke mundesi ta rekomandoj ta lexosh. Ne shqip nuk besoj te jete perkthyer)JEAN GENET - "Ditari i nje hajduti" Me pak fjale, personazhi eshte sinonim i sekeqes. Hajdut, morracak, lypsar, omoseksual, burgaxhi, spiun, grumbullo gjithe te keqiat e botes dhe vishja nje njeriu. Por...ajo qe pa Sartr si filozof tek ai personazh ishte e keqja dhe roli i saj, ajo qe te keqen e ben sublime. Pra Sartr shkruajti filozofine, sepse filozofi eshte ai dhe jo Hajduti.
(Kam dashur te hap nje teme per diskutim, tek sociologjia: "Ajo qe eshte e mire brenda se keqes").
Duke iu kthyer Dostojevskit, eshte shume e vertete qe leteria e tij eshte e prirjeve psikologjike dhe (ne mos gabohem, e kam sjelle thenien tek nje teme e letersise) eshte quajtur koka e letersise ruse, por nga ana e tij edhe ky eshte ndikuar nga nje shkrimtar tjeter, per te cilin do te shkruaj nje dite, per te sqaruar nje pohim te gabuar qe eshte bere tek tema e femres ne literature, ku une kam hedhur shkrimin tim me titulll: "Idhull dhe zvetenim".

pppppaa

Primus registratum

Ne rend kohe:
Zarathustra + Republika e Filozofeve (Thaseli, Anaksimandri, Hipokrati,.... Sokrati) + Platoni + Aristoteli

Me i madhi normalisht PLATONI...

alinos

Forumium maestatis

Marksi u perzgjodh si Filozofi me i madh i te gjithe kohrava nga nje ankete ne Britani te organizuar nga radioja BBC4. Seriali i emisionit ishte teper interesant pasi ishte i rregjistruar edhe online.
Per mendimin tim Nietzche, mbetet me i preferuari, mgjs perkthimin ne shqip te vepres se tij te pare "lindja e tragjedise" ja kishte masakruar nje fare pseudo-perkthyesi.

[/ QUOTE ]

Nuk eshte cudi qe eshte zgjedhur me i miri. Kam pasur nje rast tek bisedoja me nje djale britanik i cili po me fliste per te mirat e komunizmit e po me citonte Marksin dhe ne nje moment u kujtua e me pyeti se nga isha, dhe une qe i buzeqesha dhe i thash nga Shqiperia dhe i thash e kam provuar dhe ate komunizmin per te cilin po me flet me aq pasion. U ngrit me puthi ne faqe dhe u largua...

Jam dakort me ty per Niçen dhe demin qe i kane bere pseudo-perkthyesit. Une kam blere dy prej te tijave "Keshtu foli Zarathustra" dhe "Shnderrimi i Vlerave". Cfare tmerri!!!

Personalisht nuk kam nje me te preferuar se te tjere. Kohet e fundit jam marre pak me Aristotelin (Poetika), Ayn Rand dhe Objektivizmi (kam blere gjashte nga librat e saj dhe jam duke lexuar Atlas Shrugged per momentin dhe 200 faqe me kane mbetur, gje qe do te thote se kam filluar te krijoj alergji per Kantin ende pa e lexuar, lol) si edhe Hannah Arendt, e cila me ka lene pa goje me kritiken qe i ben Marksit persa i perket punes fizike dhe te punuarit. Shume shpejt ky liber do te botohet, titullohet Gjendja Njerezore dhe une pata mundesi ta kaloj ne duar para botimit, dhe mund te them se ia vlen te lexohet!

The_Meditator

Primus registratum

Karl Marks,
Dekarti,
Artur Shopenhauer,
Sokrati....etj!

[/ QUOTE ]

ku dekarti e ku marksi .si dita me naten