Filozofi eshte ai qe do Zotin!

Gysi

Primus registratum
Re: Filozofi eshte ai qe do Zotin!

Qe nje besimtar i mire nuk duhet te beje pyetje e thote Brasco, e kam sjelle citimin e tij me lart.

Sa per tolerancen ne zgjedhjen e mendimit tend s'e kam vene ndonjehere ne dyshim Luane, por gjithsesi, kjo nuk do te thote qe herepas here te mos ju keshilloj qe t'i hidhni nje sy me mire mundesise per te besuar, pasi une jam tip i shoqerizueshem, ndaj me pelqen t'a ndaj "mjaltin", me te tjeret. :wave:

thAci

Primus registratum

Hahahhaah o Gysi mor i ngaterro gjerat dhe se kupetoj pse fute zotin ketu :confused: .Un kam dashur te them per te njejten gje ne do kemi mendime te ndryshme sepse edhe vrojtimin ndaj kesaj gjeje s'mund ta kemi njelloj!!Mos kalo ne gjera te perveçme,me mire do jete ti pergjithesojme gjerat se keshtu mund te diskutojme me lehte. :shrug:

inanissa

Primus registratum

--ARTEMIS,MUND TE NA THUASH TE LUTEM SE CFARE NENKUPTON TI ME "URTESI"?
--GYSI,PERDERISA NE KEMI KETO MENDIME DMTH SE ASAJ CKA THUAJ TI JA KEMI HEDHUR NJE SY SEPSE DICKA QE TE KUNDERSHTOHET OSE PRANOHET ME PARE DUHET TE NJIHET.
PERSA I PERKET "MJALTIT"....TE KESHILLOJ TE BESH KUJDES ME GJERAT TEPER TE EMBLA SE MUND TE TE SJELLIN EFEKTE ANESORE QE SI PRET...(IRRIVERSIBILI :shrug: )

terepervetezotipertegjith

Primus registratum

filozof=nje njeri qe ralle her i plasin nervat nje njeri qe din te sjell personin me llafe
nje njeri qe ka horizont per cdo gje
dhe qe ka pergjigje per cdo gje
kjo eshte filozofia

Gysi

Primus registratum

Ariano Nuk kam asgje personale me asnjerin, perkunfrazi.

Nganjehere nuk mjafton vetem nje sy Luana, Zoti te ka dhene dy, ndaj me te dyja mund te jesh me e sigurte.
Per efektet anesore, mos ki problem, pasi nuk para jam alergjik, dhe sidomos, gjerat e mira, nuk me sjellin asnje dem, por i shijoj me kenaqesi.
Po deshet mor, e shijoj dhe vetem, nuk ka problem. /pf/images/graemlins/laugh.gif

P.s. Drakula, filozofet nuk kane pergjigje per gjithcka, por ata mund te kene pyetje per gjithcka. Filozofia nuk e ka te domosdoshme te pergjigjet se s'ben.

I vjetri

Primus registratum

Varet ca kupton ti me zot, gyso...

Pershemull, zoti im jam une, dhe jam absolutisht dakord me ty qe filzoofi eshte ai qe do zotin, une e dua zotin tim (jo tatin) dhe jam filozof.

A jemi ne rregull bashke?

ermir celanji

Primus registratum

Fillimisht postuar nga I vjetri:
[qb] Varet ca kupton ti me zot, gyso...

Pershemull, zoti im jam une, dhe jam absolutisht dakord me ty qe filzoofi eshte ai qe do zotin, une e dua zotin tim (jo tatin) dhe jam filozof.

A jemi ne rregull bashke? [/qb]
ti mund te jesh ne rregull une jo,
ZOTI eshte 1 per te gjithe,pune tjeter qe e pranon ti apo jo,ne fund te fundit ketu ndahen njerezet,dhe ketu u ndahet vendi.

inanissa

Primus registratum

---------------------------------------------
kjo nuk do te thote qe herepas here te mos ju keshilloj qe t'i hidhni nje sy me mire mundesise per te besuar...
---------------------------------------------
GYSI PSE KUNDERSHTOHESH NE VETVETE?!
A NUK JE TI AI QE FOLI PER TE HEDHUR '1' SY?...
:confused:

Gysi

Primus registratum

Por meqe e di qe nje sy shkarazi ia keni hedhur ju, une ju keshillova qe t'i hidhni edhe nje prej meje dhe ja ku u bene dy. /pf/images/graemlins/wink.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Edhe ti mo, c'paske qene. Mazalla se i hedh edhe nji sy me teper se te thashe une. Fiks nje te vetem. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Gysi

Primus registratum

Me poshte po perpiqem te permend disa emra nga ata filzofe apo shkencetare qe e duan Zotin.

1. Louis Pasteur, kimist dhe mikrobiologjist i shquar francez. 1870-86 tregoi natyrën mikrogjene të antraksit si dhe realizoi vaksinën kunder tij, dhe gjithashtu pas vështirësish të shumta realizoi edhe vaksinën kundër tërbimit, që e bëri të famshëm.pas një studimi mbi verërat, realizoi një metodë të ruajtjes së pijeve: pasterizimin, gjë që shpëtoi industritë e verës birrës dhe mëndafshit të një sërë vendeve europiane. Në 1984 i dha një goditje evolucionizmit duke vërtetuar se “gjenerimi spontan” i mikrobeve nuk ekzistonte (shfaqja vetvetiu nga materia jo e gjallë, rezultat që e e eksperimentoi në enë të mbyllura hermetikisht, ku u ba se nuk lindin gjallesa vetvetiu) dhe se qeniet mikroskopike nuk mund të vijnë në jetë pa prindër të ngjashëm me ta.

2. Henri Bergson, filozof i madh francez (1859-1941). Nobelist i letërsisë në 1927, njohës i mirë i psikologjisë dhe i shkencave fizike. Të besuarit e tij në Zot mbështetet në mendimin se njohja e thelbit të botës lind vetëm nëpërmjet vëzhgimit të gjithësisë dhe lëvizjeve në të si një tërësi pjesësh të ndërlidhura si dhe atë se provat mbi ekzistencën e qëllimit, synimit dhe planifikimit tek qeniet e gjalla e bëjnë të paperceptueshme idenë e krijimit të rastësishëm. Sipas tij: ne jemi të pajisur me intuitë dhe arsye. E para percepton aspektin dinamik të gjërave (aspekti më themelor, real i vetëdijes, që sjell llojin e drejtëpërdrejtë, të brendshëm dhe cilësor të njohjes); ndërkohë që e dyta priret drejt aspektit të tyre statik (të jashtëm, gjeometrik, mekanistik i cili sjell lojin e jashtëm, sasior të njohjes, shkencën).

3. Alexis Carrel, kirurg dhe fiziolog i famshëm francez (1873-1944). Themelues i “Fondacionin Francez për Studimin e Problemeve Humanitare”. I pari që mori dy cmime nobel në shkencë (më 1912 në biologji dhe në mjekësi).

4.William James, filozof dhe psikolog amerikan (1842-1910). Qe ndër shkencëtarët besimtarë dhe theksoi nevojën jetike të adhurimit. Magjistroi në Harvard, ku dhe më vonë ligjëroi anatomi, psikologji, dhe filozofi. Hodhi themelet e metdave eksperimentale në psikologji, cka e rradhit ndër themeluesit e psikologjisë moderne. Ishte ai që bëri të popullarizuar termin “pragmatizëm” të cilin e kish huazuar nga Charles Pierce.

inanissa

Primus registratum

pershendetje serish...doja te thoja:mire na sollet keto emrat e njerezve te famshem qe kan dashur zotin po nuk na shpjeguat se cilin zot keta kane dashur...
zotin qe krijoi njeriu...apo...zotin qe krijoi njeriun...??? :angel:

Ermal Lamcaj

Primus registratum

Ideja e zotit eshte ideja me e cmendur qe egziston.

1) Ju/Une nuk kemi per ta takuar ose per te pasur eksperience me te (pervecse ne imagjinaten tone).

2) Mbasi te vdesim dhe te behemi pleh per token qe na mbajti gjalle, ne qofte se e kemi jetuar jeten ne nje menyre te pamundshme qe bie ne vije me keshillat e tij, do te shkojme ne parajse, ku jetojne edhe biliona qenie te shemtuara si ne.

3) Zoti im, Zoti yt, apo Zoti i atij tjetrit (e kam llafin per gjithe fete e ndryshme qe egzistojne)???
Sa Agallare egzistokan aty "lart"??? Kush eshte Agallari me i fuqishem?
Se sic thone te gjithe, po s'u lidhe me me te fuqishmin, ka mundesi te perfundosh ne ferr.

4) Pse ty/mua te/me djeg kur te thone qe zoti s'egziston???
Valle mbase ngaqe s'duam ta besojme se na kane rritur me iluzione dhe do ishte shume e dhimbshme te ndryshoje ne kete pike???

5) Ci ndodhi tokes petashuqe??? Si u shenderrua ajo ne nje sfere??? Si levizi toka nga qendra e universit ne nje cep te galaxise??? Valle ti dinte zoti keto te dhena dhe s'na i tha per ndonje lloj arsyeje qe ne s'e dime akoma???

Etj Etj...

Zgjohuni o njerez prej gjumit zgjohuni,
E te gjithe nen nje bese bashkohuni,
E mos shikoni kisha, tempuj e xhamija,
Feja e njerezimit eshte njerezia.

Seelenschmerz

Primus registratum

Per mendimin tim, ata qe besojn te Zoti (e para e punes besojn tek nje gje qe nuk jan fare te sigurt eksiston apo jo), por besimtaret thon qe vetem ca thuhet ne bibel duhet te dish. Nuk duhet te nxjerresh filizofime, dyshime...Kjo eshte "science" (shkence), besimtaret besojn vetem te bibla dhe e marrin per mekat ne qoftese ke dyshime.

ketrushka

Primus registratum

MENDOJ SE BESIMI ESHTE DICKA INTIME...CDO NJERI KA ZOTIN E TIJ "PERSONAL" NE TE CILIN BESON.... MENDOJ SE TE GJITHE KANE NEVOJE TE BESOJNE NE EGZISTENCEN E NJE QENJE SUPERIORE...S'ESHTE E NEVOJSHME TE VLERSOJME NE BAZE TE DOKTRINAVE POR NE BAZE TE PASQYRES SE SHPIRTIT TONE.

AnatemA

Primus registratum

Aty ku perfundon logjika edhe arsya e njeriut, aty fillon Zoti. ______ (Aty ku perfundon logjika edhe arsya e njeriut, aty fillon MOSDIJA). Gjerat e pashpjegueshme (te pakapshme) per njeriun jan shpjeguar gjithnje si rezultat i krijimit te nje qenieje hynore. psh. terbimi ne mesjet edhe konsideruar si mallkim i zotit mbi at njeri -- por me von u konstatua se terbimi qe rezultat i nje visrusi...
Me evulimin gradual te njeriut, zotit (mosdijes) i thithet fuqia, nga qelli ajo shperngulet ne tok.
Por?
Imagjinoni sikur gjat etapave te zhillimit te njeriut, sikur te mos hudhej ideja e ekzistences se qenies(-ve) mbinatyrore---- ne cilen shteg do te ishte njeriu? nga kush do te frikohej, te dobetit si do te beheshim te barabart me te fuqishmit...

Gysi

Primus registratum

mire na sollet keto emrat e njerezve te famshem qe kan dashur zotin po nuk na shpjeguat se cilin zot keta kane dashur...
Zotin qe na krijoi ty dhe mua, tere gjithesine qe te eshte bere strehe, si dhe kushtet per te jetuar ne te. Madje ate Zot qe krijoi edhe logjiken arsyen, si dhe abuzimin me to.

Mastermali, behu konciz ne arsyetim. Konkretisht, ti i akuzon teistet pse besojne takimin me Zotin. Sipas teje nje realitet i tille ekziston vetem ne imagjinaten e tyre, por nje gje te tille ben edhe ti kur flet me siguri se ky takim nuk do te ndodhe kurre. Edhe kjo eshte vetem ne imagjinaten tende, pasi po flet per nje te ardhme nga e cila ti nuk mund te kesh informacion. Ku e di ti qe ky takim nuk do te ndodhe? Ne qofte se ju i akuzoni teistet per besim ne disa gjera prej te cilave nuk ka informacion, atehere mos beni edhe ju te njejtin gabim, duke pohuar besimin tuaj per mosdodhjen e atyre gjerave per te cilat nuk kemi informacion. Konkretisht, per ju, askush qe ka vdekur nuk eshte kthyer ketu per te na thene se c’ndodh ne boten tjeter (ne fakt kam bindjen se edhe po te kthehej ateistet do te gjenin arsye per te mos e pranuar), keshtu qe nuk mund te besoni ate qe thuhet se ndodh pertej. Por as nuk mund ta mohoni nje gje te tille, per sa kohe qe askush nuk eshte kthyer t’iu thote te pakten se nje gje e tille nuk eshte e vertete.
Kur do t’a kuptoni se si pohimi, si mohimi kane te njejten vlere dhe kerkojne ne te njejten menyre argumentet e tyre. Duhet te kuptojme se mohimi eshte pohim, eshte pohim i te kundertes se nje pohimi te meparshem, keshtu qe duhet te sillni argumentet tuaja per pohimin tuaj. Fjali te tilla deftore si “ keto jane gjera qe ekzistojne vetem ne imagjinaten e besimtareve” apo “ju ndertoni keshtjella ne ajer” , jane vetem pohime opinionesh personale, dhe nuk perbejne kurrfare argumenti.

4) Pse ty/mua te/me djeg kur te thone qe zoti s'egziston???
Valle mbase ngaqe s'duam ta besojme se na kane rritur me iluzione dhe do ishte shume e dhimbshme te ndryshoje ne kete pike???
Nuk e kuptoj se kujt i djeg dhe kujt jo, nuk e kuptoj as edhe c’hyn djegia ketu, por sa per faktin se dikush eshte rritur me iluzione, une mund te them me bindje se jane pikerisht ateistet te cilet jane rritur me iluzione, sidomos ne Shqiperi, te rritur ne nje kulture te dhunshme te mohimit te Zotit. Nje kulture ateiste e mbrojtur me ligj, e cila perjashtonte cdo alternative tjeter mendimi.

5) Ci ndodhi tokes petashuqe??? Si u shenderrua ajo ne nje sfere??? Si levizi toka nga qendra e universit ne nje cep te galaxise??? Valle ti dinte zoti keto te dhena dhe s'na i tha per ndonje lloj arsyeje qe ne s'e dime akoma???
Ne fakt ti i ben lemsh gjerat, pasi ketu po flasim per filozofet (e rrjedhimisht dhe filozofine) dhe besimin tek Zoti, e jo per mendimet e gabuara te perfaqesuesve te nje feje te caktuar ne nje periudhe te caktuar kohore. Pikerisht keto jane iluzionet lidhur me fene te injektuara ne koken tende. Por gjeje vete personin te cilit duhet t’ia faturosh pranimin e tokes si petashuqe, apo pozicionin e saj ne qender te universit. Ketu po flasim per besimin dhe filozofine dhe jo per faktin qe disa besimtare ne nje kohe te caktuar kane besuar se toka eshte petashuqe dhe se ndodhet ne qender te universit.
Por meqe ti po del ne kete pike une po te pergjigjem se sigurisht qe Zoti e di mire c’ka krijuar. Ne fjalen e tij te fundit (ne Kuran) Ai shpreh ne disa raste rrumbullakesine e tokes, si dhe faktin e levizjes se saj ne kozmos. Po nejse, ky eshte muhabet tjeter.
Vec te tjerash, ku e di ti qe toka ndodhet ne cep te universit dhe nuk ndodhet ne qender te tij? Mbi c’siguri flet, ne nje kohe kur ende nuk jane njohur kufinjte e universit?

Ermal Lamcaj

Primus registratum

Gysi, Gysi, Gysi...

Problemi yt eshte se ne vend qe te arsyetosh llogjikisht egzistencen/mosegzistencen e "zotit", ti je munduar thjesht te me kundervihesh mua duke iu shmangur pyetjes thelbesore.

A egziston Zoti apo JO???

Une per veten time duke perdorur nje llogjike rrjedhimore, te them qe JO, AI nuk egziston.

Sipas Teje
Zoti ka krijuar token, njeriun, dhe c'do gje ne lidhje me keta te dy(me korrigjo nese jam gabim).

1- Atehere, si eshte e mundur qe njerezit para se te behej e modes te qenurit monoetist, ishin polietist???
Si eshte e mundur qe Zoti jot i plotfuqishem e lejoi imazhin e tij te perdhunohej/shumefishohej ne menyre te tille.

2- Paradoxe-1 Zoti denon te vrasesh, pervec se ne emer te tij.

3- Paradoks-2 Zoti meshiron besimtaret e tij, por zoti nuk ben gje kur keta besimtare masakrohen barbarisht nga besimtaret e nje feje tjeter.

4- Kush eshte gabim???, ti qe beson tek Allahu, apo Hindute qe nuk besojne tek ai, por aktualisht ne shume zoter te ndryshem.

5- Kush do te shkoje ne parajse???, ti qe beson tek Allahu, apo Ata qe besojne tek Jezusi.

Pra djalosh, qe me shpaten e fese ne dore ke copetuar postimin tim dhe je munduar tia ulesh vlerat, mos u nxito shume, por me durim provoi celesat e ndryshme qe ke ne dore(koke) deri sa kuticka ku botekuptimi yt eshte ndrydhur te hapet.

Dhe po s'u hap me celes, atehere me lejo mua te te ndihmoj ta shkallmojme bashke.

NQS ti u pergjigjesh pyetjeve te mia me sinqeritet, dhe llogjikisht, do te arrish ne dy konkluzione.

1- Zoti nuk egziston,
ose
2- Ai eshte mashtrues dhe genjeshtar, dhe asnjehere s'ka menduar per ty.

Gysi

Primus registratum

Sigurisht Mastermali, me lart nuk jam perpjekur te arsyetoj logjikisht mbi “ekzistencen/mosekzistencen e Zotit, por jam perpjekur pikerisht te c’montoj viruset qe bejne qark te shkurter ne “kuticken e botkuptimit tend”. Nese i ke lexuar shkrimet e mia me siper, nuk kam marre persiper asnjehere te hyj ne argumente, per sa kohe qe personat me te cilet kam debatuar hyjne ne debat me nje mal me paragjykime te pabaza. Pkerisht me c’montimin e ketyre paragjykimeve jam marre, pasi e shoh te kote qe t’i hysh argumentimit per sa kohe nuk jane asgjesuar keto paragjykime ne koken e debatuesit. Nuk kam ndermend t’i shpenzoj me kot argumentet ne veshe te shurdhert. Perpara se t’i hyjme nje debati, i cili fillimisht kerkon nje minimum vullneti per te qene i hapur, duhet pikerisht te largojme idete fikse, te cilat e minojne debatin qe ne fillim. Dhe normalisht nuk me eshte dashur ndonjehere qe te hyj ne fazen e te argumentuarit pasi nu kpara e kam gjetur kete minimum vullneti. Perkundrazi, kam gjetur vetem kokfortesine kembengulese dhe arrogancen, gjera te cilat nuk garantojne nje debat normal. Per te bere nje debat normal duhet nje minimum sensi mirkuptimi. Nese t’i thua “ia fut kot”, qe ne fillim te debatit, e ke shkaterruar ate pa nisur mire.

Keshilla ime per ty, eshte qe para se te konstatosh arbitrarisht kutickat e te tjereve, dhe te marresh rolin e shpetimtarit per t’i shkallmuar ato ne koken e tjetrit, beji me pare nje refresh kokes tende, dhe perpiqu te shkallmosh kutickat e tua. Dhe mos mendo se nuk kam pergjigjet e mia per pyetjet qe ti ngre. Problemi qendron se ti nuk e shikon diskutimin nga perspektiva e tjetrit dhe kjo te ben hermetik.

Per sa i perket pyetjeve qe ti shtron, le t’i marrim me rradhe, ndonese nje pjese e pyetjeve te tua, nuk vlejne per momentin, pasi jane mjaft gjera te tjera per t’u sqaruar para se te shkojme deri aty.

1- Atehere, si eshte e mundur qe njerezit para se te behej e modes te qenurit monoetist, ishin polietist???
Si eshte e mundur qe Zoti jot i plotfuqishem e lejoi imazhin e tij te perdhunohej/shumefishohej ne menyre te tille.
Kush ta tha ty qe perpara se monoteizmi “te behej i modes” njerezit ishin politeiste? Ti e merr si nje fakt te kryer dhe te paluhatshem nje teori qe eshte thjesht nje hamendesim, sic eshte evolucioni i feve, i nisur fillimisht nga Ogyst Konti. Nejse, ma shpjego njehere kete pastaj vazhdojme po deshe.

Gysi

Primus registratum

Edhe dicka.

Ceshtja qe shtron Anatema eshte nje teme qe vlen te trajtohet dhe qe deshmon qarte lidhur me pasaktesine dhe abuzimin logjik, mbi te cilin jane bazuar ne mase ateistet.
Anatema shprehet:
Aty ku perfundon logjika edhe arsya e njeriut, aty fillon Zoti. ______ (Aty ku perfundon logjika edhe arsya e njeriut, aty fillon MOSDIJA). Gjerat e pashpjegueshme (te pakapshme) per njeriun jan shpjeguar gjithnje si rezultat i krijimit te nje qenieje hynore. psh. terbimi ne mesjet edhe konsideruar si mallkim i zotit mbi at njeri -- por me von u konstatua se terbimi qe rezultat i nje visrusi...

Problemi ketu, ashtu si edhe tek Mastermali, ka te beje me nje sere paragjykimesh qe ateistet kane mbi fete. Shpesh, kam vene re edhe njerez mjaft te shquar ne shkenca se si japin gjykime mjaft naive lidhur me fete. Problemi qendron se keta mund te jene te afte ne fushen e tyre, por duket qarte qe nuk i kane njohur thuajse fare fete. Kjo tablo ka qene tipike per fundshekullin e XIX dhe fillimin e shek. XX, ndersa sot, kur fakultetet e mirenjohura kane katedra te posatshme lidhur me studimet fetare debati eshte me korrekt, dhe gjera te tilla nuk shprehen me kaq rendome.

Aty ku perfundon logjika edhe arsya e njeriut, aty fillon Zoti
Kjo eshte nje fjali teper e paqarte dhe vlen te shihet ne kontekstin nga mund te jete nxjerre. Konteksti ne te cilin e ve Anatema kete pohim keshte i pasakte. Por edhe menyra se si i pergjigjet ajo kesaj eshte po kaq e pasakte: “Aty ku perfundon logjika edhe arsya e njeriut, aty fillon MOSDIJA” . Kjo eshte menyra se si gjykojne disa ateiste, dhe qe eshte e pasakte. Ne fakt mosdija fillon aty ku mbaron dija e jo logjika. Me e sakte do te ishte te thonim: “aty ku mbaron logjika, arsyeja, aty fillon iracionaliteti, metafizika” . Arsyeja, racio eshte e kufizuar, ajo gjendet e rrethuar nga iracionaliteti. Jo gjithcka qe eshte e pashpjegueshme sipas rregullave te arsyes eshte e pakapshme per njeriun dhe aq me teper joekzistente (sic arsyetojne disa prej ateisteve). Eshte arsyeja e shendoshe ajo qe duke njohur limitet e veta kupton per iracionalitetin. Thuajse te gjithe p.sh. e pranojne ekzistencen e shpirtit, dhe madje mjaft njerez kane folur dhe shkruar libra per te, megjithese te gjithe e dime se te flasesh per shpirtin i kapercen kufinjte e arsyes. Filozofi eshte ai qe e kundron iracionalitetin nga kufiri i racios dhe flet per te aq sa mund te depertoje “shikimi” nga ky kufi, pa mundur t’a kaperceje dot fizikisht. Sigurisht Zoti i kapercen kufinjte e arsyes, por kjo nuk do te thote se ne te besohet pa logjike, pa arsye. Ashtu sic arsyeja eshte mjeti me te cilin shkohet drejt iracionalitetit ashtu po kjo arsye eshte mjeti me te cilin shkohet tek Zoti.

Pjesa e dyte e postimit eshte edhe me manipulative:
“Gjerat e pashpjegueshme (te pakapshme) per njeriun jan shpjeguar gjithnje si rezultat i krijimit te nje qenieje hynore”.

Duhet te kuptoni se nuk argumentohet mosekzistenca e Zotit me gabimet ne disa arsyetime te disa besimtareve. Por ne kete rast menyra e arsyetimit eshte mjaft spekulative. Ketu duket sikur punet e Zotit jane pikerisht ato qe nuk njihen. Konkretisht, meqe njerezit me pare nuk e dinin se nga vjen terbimi, atehere e shpjegonin me Zotin. Pra sipas kesaj logjike, fakti qe tani e kuptuam se terbimi vjen nga nje virus, na ben te kuptojme se terbimi nuk vika prej Zotit. Dhe keshtu, meqe sot shkenca po na i zbulon cdo dite e me teper shkaqet e nje morie fenomenesh, hapesira e Zotit vjen duke u zvogeluar cdo dite e me teper. Keshtu qe njeriu e “shtyn” Zotin gjithmone e me tej, duke i lene gjithmone e me pak vend.

Ky arsyetim eshte nje kurth logjik i cili krijon vetem pikpamje qe nguliten ne menyre reflektive dhe jo sipas nje arsyetimi konciz. Ne fakt nje besimtar nuk arsyeton absolutisht keshtu. Zoti nuk eshte kategoria ku gjejne shpjegim gjerat e pashpjegueshme. Per besimtarin gjithcka vjen prej Zotit, e dukshmja dhe e padukshmja, e ditura dhe e paditura, e hapta dhe e fshehta. Keshtu terbimi vjen vertete prej virusit, dhe virusi ka vertet nje shkak biologjik se pse eshte zvilluar, por ne thelb si terbimi si shkaku i lindjes dhe zhvillimit te tij per teistin vijne pikerisht nga Zoti. Ai eshte Krijuesi i gjithckaje, edhe i terbimit si dhe shkaqeve qe e sjellin ate, i njohim apo nuk i njohim ne. Fakti qe ne arritem te njohim shkakun biologjik te terbimin nuk na ben hic fare te pranojme se kjo semundje nuk vjen prej Zotit. Kjo eshte nje logjike perjashtuese e cila barazon ne te njejtin nivel arsyetimi dy gjera krejt te ndryshme. “Terbimi vjen o prej Zotit, o prej virusit” . Dhe meqe u zbulua qarte qe vjen prej virusit, atehere Zoti nuk paska gisht ne kete pune. Kjo eshte absurde, pasi niveli i arsyetimit te atyre qe pranojne Zotin si shkaktar te terbimit eshte nivel metafizik, filozofik, fetar i diskutimit, ndersa ne rastin kur pranojme se terbimi vjen prej virusit kemi te bejme me nje nivel shkencor, biologjik te diskutimit. Jane dy gjera krejt te ndryshme qe nuk perjashtojne aspak njera-tjetren, por sigurisht kur kuptojme se per cilin rrafsh te mendimit po flasim.

Pikerisht ne kete menyre eshte perhapur ne mjaft raste ateizmi, duke hutuar mendjet e njerezve.

Ermal Lamcaj

Primus registratum

Per tu vene re dhe konsideruar/analizuar eshte menyra se si nje njeri shenderrohet ne teist ose ne ateist.

Pothuajse te gjithe lindin/rriten teist.
Kjo ndodh sepse ose familja te rrit besimtar, ose ti ate besim e perfiton si shkak i influences shoqerore qe injektohet ne trurin e njeriut nga media te ndryshme.

Shumica e ateisteve deri ne nje moshe te caktuar kane besuar ne nje zot(edhe ne shqiperi). Me kalimin e kohes ne mendjen e tyre ka ndodhur nje transformim filozofiko-llogjik qe ka cuar ne mosbesimin ne zot.
(une si i tille vazhdimisht rishtroj llogjiken e perdorur ne marrjen e vendimit se nuk do te besoj ne nje qenie te mbinatyrshme, sepse niveli kulturor dhe llogjikues vjen ne rritje me kalimin e moshes(shumicen e rasteve)).

Dy paragrafet e mesiperm pa komentim te thelle nuk permbushin rregullat shkencore, por besoj se jane te pranueshem duke u bazuar ne thjeshtesine e tyre.

Filozof i mirefillte nuk mund te jete ai qe do zotin, sepse Filozofia eshte shkence. Prandaj edhe shkrimet e Nietzches nuk merren seriozisht nga ana shkencore, sepse nuk ishin shkencore. Ishin thjeshte opinione.

Persa i perket kufirit perceptues te qenieve njerezore, ai eshte e njejte si per teistet, ashtu edhe per ateistet.
Pra gabimet ne llogjikim pertej kufive jane statistikisht te njejta per te dyja palet.