Feja e shqiptarit eshte shqiptaria!

Kondrapedali

Kondrapedali
Re: Feja e shqiptarit eshte shqiptaria!

Shko ke tema "Je shqiptar kur..." dhe aty shef të veçantat e të qenit shqiptar.

Të jesh shqiptar nuk është më mir se të jesh gjerman, francez, kinez, eskimez, etj. thjesht të bën shqiptar me të mirat e me të këqiat që kjo sjell.

S'na the gje, biles pse s'keni thene hic gje lidhur me faktin se cfare e ben te vecante ose me leverdi Shqiptarine une bera pyetjen...

zog

Primus registratum

mendoj se rrallesia na ben te veçante. si çdo gje e rralle qe eshte per vet faktin e çmushme ashtu jemi dhe ne. po te shohesh te tjeret nuk kane dallime mes tyre, francezet, italianet, spanjollet, portugezet, hyjne tek groupi latin gjermanet, anglezet, suedezet; austriaket, etj tek, grupi anglo-sakson, te gjithe sllavet me nje thes tjeter i fut e ngelemi veç ne me greket (qe jane shqiptare por orthodokse e flasin gjuhe tjeter) mbetemi AUTENTIKE ne europe bile ne bote, ngaqe pjesa tjeter e botes eshte po e ndare ne grupe etnike te medha (kineze, indiane, arabe, latinoamerikane, etj).

kjo do te thote qe vetem tek shqiptari NJE ETNI = NJE KOMB. tek te tjeret popuj kjo nuk ndodh. kjo eshte nelka e veçanta. perndryshe homosapiensa jemi dhe ne.

spo them pastaj qe tek lushnjari me fierakun ka ndryshime, jo me midis malokut e myzeqarit apo skrapalliut. por po keshtu ndodh ne bote nuk eshte njesoj nje austriak me nje gjerman, nje bavarez me nje berlinez, etj.

Shqiptaret me aq sa di une jane te perzim mire nuk e shof qarte ate nje etni= nje komb, megjithate do mendohem. Lind pyetja po francezin cfare e ben ultra-nacionalist, meqe nuk eshte i ralle?

Kondrapedali

Kondrapedali

Ti Nelka mendon se shqiptarët janë ultra-nacionalistë? Boooo!

Sa për atë se ç'na bën ne të veçantë nuk arrij ta kuptoj pyetjen përtej përgjigjes që të kam dhënë. Nëse ty të duket njëlloj një shqiptar me një gjerman, anglez, italian, kinez etj., atëherë më kot po mundohem të të shpjegoj.

Megjithatë, sa për ilustrim, mund të të bëj një pyetje. Ti atje ku je, e ndjen veten të njëjtë me vendalinjtë? Nëse jo atëherë ke përgjegjen tek vetja.

Kondra s'ka nevoje me be interpolance tek shkrimi im se eshte shume i drejteperdrejte. Kam thene francezet jane ultra-nacionaliste, per nacionalizimin e shqipove s'kam thene gje hic /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif Po deshe me e dit mendimin tim per ate subjekt fol se shprehem.

Une kam pyet dicka qe ka te beje drejteperdrejte me temen, cfare e ben te vecante, me vlere, Shqiptarine(me dy pika) te ciles Zogu eshte perpjek ti pergjigjet, ndersa ti e ke anashkaluar. Nese se ke menduar ndonjehere nga ky kend s'ka prob., s'eshte e thene qe duhet te kesh pergjigje per gjithcka /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

gurax

Pan ignoramus

Meqe tema eshte e lidhur me fene, une pyetjes se Nelkas i pergjigjem psh qe te qenit shqiptar ka te vecante se s'para e vret shume per fe? Psh? (ne shumicen derrmuese te popullates qe mos u ngelet hatri individeve te vecante) Ketu kam perfshire dhe dhe elasticiteti i zonave jugore kudo ku ka minoritet grek qe here vene emra ortodokse greke e here muslimane shqiptare (kjo e pohuar vjet nga nje banor i zones prane Himares e ndoshta deri ne Sarande, me fjalet: "te tere keshtu bejne"), si t'ju interesoje per te marre pensionet.

LORD

Forumium praecox

Shqiptaria fe nuk mund të jetë!
Mendoj se kjo shprehje ka ndiku shumë pozitivisht ne mardhenjet nderfetare ne Shqipëri dhe ne viset shqiptare.

Nje herë SHQIPTARI pastaj katolik musliman apo dicka tjeter dhe nje shprehje e fort qe ndikon ende.

Gysi

Primus registratum

Te jesh shqiptar nuk eshte se ka ndonje gje te vecante, per t'u ndjere superior ndaj popujve te tjere. Cdo popull ka vecantite e veta me te cilat krenohet dhe eshte e rendesishme qe keto vecanti te ruhen dhe popujt te gjejne mjetet e tyre te dallimit, identifikimit ndermjet tyre.
Te jesh shqiptar eshte pjese e identitetit tone te cilin duhet ta ruajme, pasi eshte pjese e jona.
Te qenit shqiptar eshte nje pjese e rendesishme e jona, pasi ne kete vend kemi lindur, jemi rritur, jemi formuar, ne kete vend kemi te afermit, miqte etj. Nga ana tjeter, ka edhe nje element shume te rendesishem te identitetit. Gjuha. Per te gjithe ne shqipja eshte gjuha e pare qe kemi folur dhe natyrisht qe ajo behet e pazevendesueshme. Ne shqip kemi krijuar perceptimet e para mbi gjerat (te mira pao te keqija qofshin), kemi filluar te mendojme. Nuk eshte aspak ceshtje romantizmi, eshte ceshtje formimi. Rinia e hershme eshte e rendesishme ne formimin e njerit dhe ate ai e mbart me vete pergjate gjithe jetes se tij. Ne kete menyre, ne asnje gjuhe tjeter nuk mund ti lidhesh mendimet me mire se ne shqip, ne asnje gjuhe tjeter nuk mund te te ngjise e shara, mallkimi, por edhe urimi, lutja, poezia etj. Te gjitha keto jane elemente te cilet behen pjese e jona, prandaj edhe te qenit shqiptar eshte e rendesishme per ne. Mohimi i ketij identiteti do te thote mohim i nje pjese te rendesishme te vetes sone, do te thote te mohosh, ne njefare menyre vetveten.
Personalisht, nuk ushqej asnje iluzion te mendoj se shqiptaret jane me te mire se p.sh. gjermanet. Por, megjithate nuk mund ti krahasoj ata me njerezit e gjakut tim. Po keshtu Gjermania nuk mund te ma zevendesoje dot vendin tim, dhe gjithsesi, sado vite te jetoj atje (sikur te binte rasti) do te ndjeja gjithmone se eshte nje vend i huaj per mua, qe nuk ma zevendeson dot vendin tim. Sado qe dikush mund ta kete thuajse te pamundur per t'u kthyer ne vendin e tij pas shume vitesh emigrimi, mund te thuhet vertete se ai nuk ndjehet me si ne vendin e tij ne atdhe, por gjithesi, ate nuk ia zevendeson dot vendi ku eshte vendosur. Ne raste te tilla, mund te thuhet me teper se njerez te tille mbeten kudo ne vend te huaj, sesa si njerez qe kane gjetur nje atdhe te ri.
Pra ka nje afeksion, si dhe nje gravitet te fuqishem latent qe na lidh fort me te qenit shqiptar. Te qenit shqiptar eshte injektuar ne genet tona, ne karakterin tone, ne formimin tone ne femijerine dhe rinine tone. Te gjitha keto zene pjese te rendesishme te vetes sone dhe marrin pjese fuqishem ne identitetin tone vetjak dhe kolektiv.

Hellena

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Nelka</div><div class="ubbcode-body">Po mire mo si s'na tha njeri cfare ka kaq te vecante te qenit shqiptar? Qe se ka gjermoni p.sh? </div></div>

Personalisht mendoj se ka te vecanten qe kam lindur aty dhe jo gjekundi tjeter .. prandaj dhe bota eshte e ndare ne shtete te ndryshme per te mos qene te gjithe njesoj .. kjo eshte e gjithe ideja .. secili shtet ka te vecantat e veta .. dhe ka menyra te ndryshme mendimi , zakone te ndryshme etcc

Mua me pelqen fakti qe kam lindur ne Shqiperi sepse nuk e konsideroj prejardhjen time te keqe vetem se vij nga nje vend me ekonomi te keqe pershembull .. per mua sistemi i vlerave eshte i ndryshem .. un vleresoj te mirat e vendit tim dhe ato qe kam perfituar dhe i mbaj me vete kudo qe shkoj .. kjo e ben Shqiptarine unike per mua ...
Ndoshta po kalojme padashur ne atdhetarizem ...po nuk duhet ngaterruar me besimin ne fe ...

Ema

Goddes

Gysi!
Me thuaj te lutem se cfare prove ka dhene shqiptri nder shekuj(nje te vetme) per mbrojtjen e vlerave si feja?
Ne te dale te Elbasanit,maje kodrave ka nje fshat qe e ka emrin Gjinar.Te gjithe banoroet e fshatit,ortodokse para pushtimit turk kane nga dy emra,nje orthodoks dhe nje mysliman.Keshtu nuk paguanin taksen turkut dhe e kishin mire dhe me Kishen bizantine.
Zogu flet per vecanti.Thote se jemi te rralle se kemi gjuhe te rralle.Une them se gjuha eshte e rralle po kjo s'e ben te rralle apo me keq te cmuar nje shqiptar.Eshte vetem nje e dhene si te thuash se jemi tri a kater milion,apo te thuash se jemi te bardhe apo te zinj.
Rrallesia e kesaj rrace nuk perben vecanti ne asnje lloj kuptimi(pozitiv apo negativ).

Titulli i kesaj teme eshte "Feja e shqiptarit eshte shqiptaria".
Sa prej jush jane dakordt sot per sot me te?Sa ndjehen krenare se jane shqiptare dhe vene ne vend te pare shqiptarine?
Sa prej jush kane pashaporte amerikane,franceze,italiane?Sa prej jush jane myslimane nga nena po ne vere nje gote birre me krikell e pijne me qef?
Sa prej jush jane katolike dhe per kete arsye nuk do martoheshin kurre me myslimane
Sa prej jush vene para fese dhe besimit dashurine per atdhe?Sa pre jush besojne ne pallavra te tipit xhaxhi Enver:"Po ta sulmoje USA shqiperine te gjithe shqiptaret anekend mobilizohen?"
E kuptoni se keto lloj idealesh jane induktuar ne gjakun e njerezve vetem per te patur mish per top ne rast konfliktesh ekonomike?
E kuptoni se Papa ne Itali akoma do qe te beje politiken(dhe deri dik ja arrin qellimit).E kuptoni qe ka toka afrikane qe jane akoma koloni franceze dhe ishujt ne argjentine qe jane gjoja toke angleze(dhe jane te populluar vetem nga argjentinas).
E dini se konflikti Irak-Palestine nuk eshte i vetmi ne keto momente.Se nuk behet lufte vetem ne gjirin persik?Se ne Darfur kane vdekur 200.000 veta ne luftime vetem vitin e fundit po askush nuk flet sepse Darfuri dhe i gjithe Sudani nuk kane as nafte as diamante?E dini se(kopjim nga IENE) ne nje vit jane bere me qindra kronika per epidemine e pulave(nga e cila ne itali nuk ka vdekur asnjeri) dhe vetem 2 per malarjen nga e cila vdesin me qindra mije cdo vit.
....

U bo si ai muhabeti i fese opium dhe shqiptaria hashash :p
P.s:permbahuni temes ju lutem!

Diddy19

Su@mi

Te thuash "Jam krenar qe jam shqiptar sepse Shqiperia( shqiptaret) jane te vecante" eshte nje lloj si te thuash "Une jam krenare per nenen time, edhe pse ajo ushtron profesionin me te vjeter ne bote".
Nena eshte nena, edhe pse mund te jete me e "keqja" ne bote, por secilit nga ne (te pakten uroj) eshte i lidhur shume me nenen, per ate cfare ajo "perfaqeson".

Kur thuhet "Feja e shqiptarit eshte Shqiptaria" une nenkuptoj "s eshte e rendesishme feja", por kjo jo sepse "s'bejme dallim feje", por sepse ne Shqiperi nuk jemi ushqyer me frymen e fese, sepse feja shfaqet dobet ne Shqiperi. Sikur secila nga 3 fete ne Shqiperi te shfaqej me te gjitha "simptomat", sic shfaqet ne vendet ku keto fe jane dominante, feja jone s'do ishte me Shqiptarija.

Vintage si mendon per cifutet a jane te vecante? Cifutlleku p.sh. eshte nje nga gjerat me te vecanta mbi dhe sipas meje, ndersa te qenit gjerman apo anglez hic!

Mos ja ulni vlerat Shqiptarise, duke menduar se e duam vec se eshte nena jone /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif

Diddy19

Su@mi

Per cfare krenohen shqiptaret Nelka? Per historine, per gjuhen, per traditat etj etj? Per te gjitha keto krenohet edhe nje anglez apo nje gjerman. Secili eshte i vecante ne llojin e vet. Une as nuk ia ul e as nuk ia ngrit vlerat Shqiperise. Nuk doja ta krahasoja Shqiperine me nje k***e, doja te veja theksin tek Vecantia(mbase shembulli krijon ide te gabuar rreth asaj qe doja te thoja). Doja te thoja: s'mund te thuash se jam krenare se jam shqiptare vetem sepse Shqiperia eshte e vecante. Ky ishte thelbi.
Une jetoj jashte dhe flas aq mire per Shqiperine saqe miqte e mi duan te vijne patjeter ne Shqiperi per vizite. I kam treguar per zakonet, ua kam thyer veshin me muziken tone , dijne sh fjale shqip etj etj.
Por (sepse ka edhe nje Por) nuk mohoj se ka gjera qe nuk shkojne ne Shqiperi (dhe kete nuk ia them miqve te mi te huaj, e them vetem ketu /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eusa_angel.gif ). Rri shtrember e fol drejte - i thone kesaj.

Nejse, se po dal jashte teme fare.

Uh goca ju vazhdoni te mendoni se vlerat e shqiptarise qendrojne tek historia, kultura apo gjuha. Te ishte ashtu, shqiptaria do enderronte te ishte e zakonshme sa gjermanlleku, sepse ne fakt s'do kishte ekzistuar fare, do kishte vdek me kohe. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Diddy19

Su@mi

M'bahet qejfi qe e njifke historine dhe popullin gjerman me rrenje e me dhemballe sa t'arrish ne te tilla perfundime.
Kot u lodhkam une per ti ndryshu te tjereve opinionin mbi shqiptaret: fundja njerezve nuk u intereson ti hyjne gjerave ne thellesi.I mjafton te degjojne lajmet, te lexojne gazetat dhe te nxjerrin konkluzione. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/shrug.gif

regele

Forumium maestatis

Tani, pa u zhvilluar me shume sesa duhet me njohuri historike, kulturore dhe sociale (me fjalime te gjata, fjale te bukura dhe fjali pa kuptim), muhabeti ketu eshte nese ne si shqiptare, kur vjen puna per atdheun, ke duhet te veme ne rradhe te pare: atdhedashurine apo fene? Jemi shqiptare apo te krishtere? Jemi myslymane apo shqiptare? Jam shume dakord me te gjitha postimet se keto gjera nuk ngaterrohen me njera-tjetren, por thjesht, kujt ia shtrijme doren me pare, nje ortodoksi, nje katoliku apo nje myslymani, pak rendesi ka nga eshte, apo nje shqiptari? Ke propogandojme me me zell, fene apo atdheun?

Kondrapedali

Kondrapedali

Vallaj dorën ja shtrij gjithkujt përveç shqitarit pikërisht se është shqiptar e s'di me u nal. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

vieux_et_moche

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: euridice</div><div class="ubbcode-body"> Gysi!
Me thuaj te lutem se cfare prove ka dhene shqiptri nder shekuj(nje te vetme) per mbrojtjen e vlerave si feja?
Ne te dale te Elbasanit,maje kodrave ka nje fshat qe e ka emrin Gjinar.Te gjithe banoroet e fshatit,ortodokse para pushtimit turk kane nga dy emra,nje orthodoks dhe nje mysliman.Keshtu nuk paguanin taksen turkut dhe e kishin mire dhe me Kishen bizantine.
Zogu flet per vecanti.Thote se jemi te rralle se kemi gjuhe te rralle.Une them se gjuha eshte e rralle po kjo s'e ben te rralle apo me keq te cmuar nje shqiptar.Eshte vetem nje e dhene si te thuash se jemi tri a kater milion,apo te thuash se jemi te bardhe apo te zinj.
Rrallesia e kesaj rrace nuk perben vecanti ne asnje lloj kuptimi(pozitiv apo negativ).

Titulli i kesaj teme eshte "Feja e shqiptarit eshte shqiptaria".
Sa prej jush jane dakordt sot per sot me te?Sa ndjehen krenare se jane shqiptare dhe vene ne vend te pare shqiptarine?
Sa prej jush kane pashaporte amerikane,franceze,italiane?Sa prej jush jane myslimane nga nena po ne vere nje gote birre me krikell e pijne me qef?
Sa prej jush jane katolike dhe per kete arsye nuk do martoheshin kurre me myslimane
Sa prej jush vene para fese dhe besimit dashurine per atdhe?Sa pre jush besojne ne pallavra te tipit xhaxhi Enver:"Po ta sulmoje USA shqiperine te gjithe shqiptaret anekend mobilizohen?"
E kuptoni se keto lloj idealesh jane induktuar ne gjakun e njerezve vetem per te patur mish per top ne rast konfliktesh ekonomike?
E kuptoni se Papa ne Itali akoma do qe te beje politiken(dhe deri dik ja arrin qellimit).E kuptoni qe ka toka afrikane qe jane akoma koloni franceze dhe ishujt ne argjentine qe jane gjoja toke angleze(dhe jane te populluar vetem nga argjentinas).
E dini se konflikti Irak-Palestine nuk eshte i vetmi ne keto momente.Se nuk behet lufte vetem ne gjirin persik?Se ne Darfur kane vdekur 200.000 veta ne luftime vetem vitin e fundit po askush nuk flet sepse Darfuri dhe i gjithe Sudani nuk kane as nafte as diamante?E dini se(kopjim nga IENE) ne nje vit jane bere me qindra kronika per epidemine e pulave(nga e cila ne itali nuk ka vdekur asnjeri) dhe vetem 2 per malarjen nga e cila vdesin me qindra mije cdo vit.
....

U bo si ai muhabeti i fese opium dhe shqiptaria hashash :p
P.s:permbahuni temes ju lutem! </div></div>

RESPEKT ..... SE KUR PASHE KETE KOMENT ME KURSEVE 15 MINTA SHKRIM
I CILI PERPUTHET 1000% ME KETE QE KE SHRUJT
E PASKE QENDIS ...............