Feja e shqiptarit eshte shqiptaria!

M

Mortal

Guest
Re: Feja e shqiptarit eshte shqiptaria

Um..jo. Patriotizmin dhe bashkimin mes tyre Shqipetaret e thurin bukur me germa-poezi, poema e romane. Por bota e krijimit eshte shume larg realitetit, edhe pse shpesh here mundohet ti qendroje sado pak besnik ketij te fundit.

Kondrapedali

Kondrapedali

E megjithatë Jimmy ka të drejtë kur thotë që në përgjithësi shqiptarët nuk e kan rrujt shum për fenë. Edhe kur janë grindur për punë feje ka qenë më shumë inati se ç'është e imja (qoftë edhe kur nuk e përdor) duhet të jetë më e mirë se e jotja. Kur shoh se nuk arrij ta argumentoj këtë gjë të vras. Pak a shumë kështu ndodh edhe sot p¸erveç ndonjë rasti tip Gysi që m'duket se i ngrys ditët brenda në xhami duke e parë realitetin nga lart (moja minares)

M

Mortal

Guest

Me duket se humba, ideja e thenies se mesiperme eshte shume larg fese- ne kuptimin e mirefillte te fjales.

arTesa

Primus registratum

wow paska lind nje fe e re e se paskna dit..shqiptaria eshte komb dhe jo fe..kombi dhe feja jan dy gjera te nryshme dhe nuk kan hiq lidhje me njera tjetern..

jimmy84

Primus registratum

Ti mos je zgjuar gje pas ndonje gjumi 600 vjecar, jo per gje po ajo "feja e re" ka nja 200 vjet qe ka dale si shprehje.
Persa i perket asaj "hiq lidhjes" midis kombit dhe fese ka nje problem te vockel. Ne rast se ka "konflikt interesash" mes Shqiperise laike (si shtet dmth) dhe nje vendi musliman/katolik/ortodoks ti si besimtar kujt do t'i sherbesh...hoxhes/Papes/Patriarkut...apo vendit tend?
Dhe sic thoshin anglezet kur u nda kisha anglikane nga Vatikani "Nuk mund t'u sherbesh ty mbreterve njeheresh. Ose mbretit te Anglise ose atij te Vatikanit".

arTesa

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: jimmy84</div><div class="ubbcode-body">Ti mos je zgjuar gje pas ndonje gjumi 600 vjecar, jo per gje po ajo "feja e re" ka nja 200 vjet qe ka dale si shprehje.
Persa i perket asaj "hiq lidhjes" midis kombit dhe fese ka nje problem te vockel. Ne rast se ka "konflikt interesash" mes Shqiperise laike (si shtet dmth) dhe nje vendi musliman/katolik/ortodoks ti si besimtar kujt do t'i sherbesh...hoxhes/Papes/Patriarkut...apo vendit tend?
Dhe sic thoshin anglezet kur u nda kisha anglikane nga Vatikani "Nuk mund t'u sherbesh ty mbreterve njeheresh. Ose mbretit te Anglise ose atij te Vatikanit". </div></div>

ore po qa ka lidhje kjo qe thua aa?? vetem pse jom musliomon nuk dmth qe i du kejt muslimont e botes..une jom fetare vetem per veten time..gjithmon luftat krisin mes shtetve..kshtu qe nqs Kosove bon ni luft me ndonje shtet muslimon normal qe une do perkrahi Kosoven sps kjo eshte luft mes kombesh dhe jo feve..lufta mes feve nuk ekziston dhe definitivisht feja dhe kombi jan dy gjera t'nryshme dhe nuk kan lidhje hiq mes veti!!fjala FEJA E SHQIPTARIT ESHTE SHQIPTARIA nuk ka lidhje sps SHQIPTARIA eshte kombe jo fe!!

jimmy84

Primus registratum

Gysi. E kote te vazhdoj muhabetin. Nqs une them "shqiptaret s\e kane care fundin e kurrizit per fene" nuk e them meqe nuk besoj une o shoku brgadier. E them mbi bazen e atyre qe kam lexuar dhe duke bere krahasime mes vendeve te tjera. Ne Europe te rralla jane vendet qe nuk kane patur LUFTRA CIVILE FETARE ose qe te mos u jete detyruar me LUFTE nje fe e re (e kam fjalen per krishterimin se muslimanizmi nuk di te jete perhapur me dhune, te pakten jo ne Europe me sa kam lexuar). Kurse perseri me sa kam lexuar shqiptaret e kane pranuar pa shume kundershtime krishterimin dhe po kaq lehte...i bene naften.
Tani nje komb qe nderron fene vetem per nje cope takse dhe thjesht per nje mundesi karriere ne rangjet e larta (ku edhe arriten) mund te ma thuash cfare perfundimi del?(Mos me thuaj qe 70% perqind e shqiptareve qe ishin te tere analfabete nderruan fene se u mahniten nga mrekullite qe shkruheshin ne Kuran).
Lere pastaj te permendim "besimtaret e devotshem" shqiptare qe in festojne me rradhe qe nga festat muslimane tek ato bektashiane, te krishtera (ortodokse e katolike bashke) e per ta mbyllur me festa pagane. Dhe pastaj une qenkam "subjektiv".
Ose mund te te sjell nje shembull:
Nga kater gjysherit dhe gjyshet e mia VETEM njera gjyshe ka qene besimtare (dhe nuk kishte si ndodhte ndryshe sepse ishte rritur ne teqe te xhaxhai i saj). Edhe kjo gjyshe qe besonte, merrej me lexim filxhani, shkonte hidhte fallra tek fallxhoret dhe u kerkonte fallxhoreve t'i prishnin "magjite e zeza" qe gjasme ja benin komshinjte. Dhe ti me tregon subjektivizmin.
Nejse, ti ke mendimin tend objektiv.

jimmy84

Primus registratum

artesa. Ti qenke musliman, shume mire me behet qejfi, po sipas Kuranit ti te gjithe muslimanet i ke VELLEZER. Pra problemi shtrohet "vellezerit muslimane" apo vellezerit e gjakut. Kjo eshte ceshtja. Besoj se ti do thuash vellezerit e gjakut.Perseri me behet qejfi. Po ne ate kohe kur u shkrua ajo parrulle nuk ishin te gjithe me kete mendje. Prandaj e tha edhe ai.

arTesa

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: jimmy84</div><div class="ubbcode-body">artesa. Ti qenke musliman, shume mire me behet qejfi, po sipas Kuranit ti te gjithe muslimanet i ke VELLEZER. Pra problemi shtrohet "vellezerit muslimane" apo vellezerit e gjakut. Kjo eshte ceshtja. Besoj se ti do thuash vellezerit e gjakut.Perseri me behet qejfi. Po ne ate kohe kur u shkrua ajo parrulle nuk ishin te gjithe me kete mendje. Prandaj e tha edhe ai. </div></div>

n'Islam Zoti thot qe te gjith krijesat duhet rrespektuar /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eusa_dance.gif...vet Zoti ka kriju kombet dhe normal qe qdo kush mbeshtet kombin e vet :)..perseris qe KOMBI dhe FEJA jon dy gjona te nryshme /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Ema

Goddes

Te jesh krenar per perkatesine shteterore eshte pak budallaqe mendoj une.Kjo se eshte e vertete qe cdokush identifikohet me qytetin,shtetin,ngjyren e lekures,emrin po nuk ka asnje lloj merite ne gjithe kete lloj identifikimi qe nuk eshte gje tjeter vecse konstatim i kushteve sociale dhe fizike te individit.
Shprehja "Feja e shqiptarit eshte shqiptaria" duhet pare ne kornizen e periudhes kur eshte shkruar.Vete poezia therret per bashkimin kombetar dhe lenjen menjane te feve dhe ndarjeve per tu mbledhur te gjithe ne emer te Shqiperise.Populli shqiptar kish vertet nevoje per kesi thirrjesh pasi kishte 500 vjet nen perandorine otomane dhe luftohej per pavaresi.
Pavaresisht nga kjo,duke kopjuar Borgesin une mendoj se cdo shqiptar eshte shume individualist.Nese per cdo popull te botes shteti perfaqeson nje forme rregulli per shqiptarin shteti eshte kaosi.Marrdheniet jane vetem personale(si miqesia) keshtuqe mardheniet shtet-individ jane te pakuptushme.Ti vjedhesh nje miku ehste poshtersi,te vjedhesh shtetin eshte normale sepse nuk ka asnje lloj raporti personal.Ky eshte konstatim jo justifikim.
E njejta gje i perket dhe feve.Rrallehere shqiptari identifikohet me nje fe te caktuar.Kjo edhe sepse kushtet na kane sjelle ne nje bashkejetese fillimisht te forcuar e me pas normale te feve te ndryshem e te laikeve.Ne vete klasifikohemi si myslimane ose te krishtere(duke sjelle fene e mamit ose te gjyshit) pa patur parasysh me kete pohim ne cfare besojme vete.Keshtu pervec nje grushti malsoresh(si thote fishta) askush s'i ka dale per zot shqiperise.E njejta gje vlen dhe per fete qe qarkullojne tani ne Alb.

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

Ema

Goddes

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Kondra</div><div class="ubbcode-body">Jo mo lali jo. Ti as nuk kupton kur lexon.

Un jam pensionist shqiptar, katolik shqiptar, e kam nr e këmbës 43 shqiptar (se ka edhe numra të tjerë që nuk i korrespondojnë 43-shit shqiptar p.sh). Të gjithë këto identitete me kualifikuesin e përbashkët shqiptar më japin një identitet më vete nga p.sh. pensionistët francezë, katolikët italianë etj. Pra ka një dallim që egziston me kombësitë e tjera e ky është identiteti kombëtar pasi myslymanë ka nga shumë kombësi të ndryshme por myslymanë shqiptarë nuk ka edhe aq shumë. Dhe ajo që shqiptarët i bën shqiptarë është pikërisht shqiptaria, pra të qenit shqiptar që është më shumë se të jesh myslyman, katolik, ortodoks, hajvan, etj.

Kapishi /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif

P.S. Të faleminderit shumë për respektin dhe dije se është reciprok /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eusa_liar.gif </div></div>

O Kondra se tashi te lexova.
Ti po flet per identitet.Cdo lloj perkatesie eshte kategori qe te percakton identitetin.Edhe te jesh toksor dhe jo alien(nga ndonje planet tjeter) eshte nje lloj identifikimi,ashtu si europian,apo ballakanas apo mesdhetar.
Keshtu qe nuk ka asnje lloj ndryshimi nese klasifikon shtetin nga vjen apo ngjyren qe ke.Po ata qe jane gjyesm italiane,cerek shqiptare,cerek arabe si identifikohen?A nuk eshte identifikimi vendor vecse nje menyre per te thene nga je me origjine(si te thush:kam lind buze detiti apo rreze malit?).
Mos u nxehni nga atdhetaria sepse nuk ka asgje sublime ne te qenit shqiptar apo i huaj.Eshte njelloj /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

Ema

Goddes

O Gysi!
Shkrimtaret e Rilindjes nuk po therrsitnin popullin ne kaos!
Thjesht kerkonin te ndiznin shpirtin patriotik ne popull.Ky fenomen eshte i njohur ne letersine e mbare botes:Qe nga Lufta dhe Paqja te romani Nena(himn i komunizmit) ne Rusi ashtu dhe ne revolucionaret franceze gjate revolucionit.Eshte perseritur ne shkrimtaret e Amerikes se Jugut gjate periudhes kolionaliste dhe ne gjithe Europen gjate luftrave te shumta qe ka patur.
Problemi nuk eshte a jemi dakord me shprehjen po a ishte me vend shprehja ne ate lloj konteksti dhe pergjigja eshte:po.
Po sepse Elbasani mbahej urte vetem me nji xhandar.Populli ishte i paqte dhe periudhen e Babes ka akoma pleq qe e kujtojne me nostalgji.Kjo sepse themelisht shqiptarit nuk i ka interesuar kurre te jete Republike e varuru apo e pavarur,te jete katolik apo myslimane.Po ti besh nje referendum me hipoteze:A do qe te behet Shqiperia province italiane me 90% te thone:po.
E kupton tashi pse bertitnin rilindasit e varfer?Se shqiptari ehste rehat me ate qe i jep siguri ekonomike(fundja s'e kane fort keq).Nuk ka rendesi emri qe te vene lart.Ja ne qe na quajne 80% myslimane na ke anekend neper bote te integruar dhe te sjelle si te ishim italiane a gjermane.Pa asnje lloj kushtezimi fetar a ku ta di une.
...

Kjo eshte e verteta,icik e hidhur po duhet pranuar si jemi qe te mund te ndryshojme per mire /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

Gysi

Primus registratum

Fakti qe shqiptaret nuk kane bere lufte per fe nuk do te thote qe shqiptaret nuk e kane care fundin e kurrizit per fe. Perkundrazi, shqiptaret nuk kane bere luftera per fe, pikerisht sepse kane ditur tebesojne ne menyre te drejte, dhe sepse i karakterizon toleranca ne ceshtjet shpirterore, sepse vete fete jane te tilla, tolerante. Pergjithesisht intoleranca gjendet ne pikepamjet fondamentaliste dhe sektariste, te cilat nuk kane qene te perhapura ne Shqiperi.
Mos berja e luftes per fe nuk perben indiference fetare.
Po keshtu, edhe festimi i festave nuk eshte gje tjeter vetem se deshmi e karakterit tolerant te fese ne Shqiperi. Fakti qe festat fetare festohen, tregon se feja ka ndjeshmeri ne masa. Persa i perket kesaj, mund te lexosh kujtimet e Eqerem Bej Vlores.

Ndersa, per sa i perket arsyeve perse shqiptaret nderruan fene, (nuk ia bene naften aspak, sic shprehesh ti), ka nje mori arsyesh. Per kete te keshilloj te lexosh Tomas Arnoldin, i cili eshte nje prej studiuesve me serioze dhe te paanshem ne probleme te tilla. Sipas tij, degjenerimi i klerit (sidomos atij katolik) te ne kohen e ardhjes se turqve ka qene nje prej shkaqeve perse shqiptaret nderruan fene. Pra zhgenjimi me kleriket e nje feje e cila kishte qindra vjet ne kete vend, solli konvertimin e nje pjese te madhe te tyre. Nga ana tjeter degjenerimi i klerit solli edhe nje vakum ne informacionin fetar te krishter ne popullsi, nderkohe qe feja e re qe kish ardhur ne Shqiperi, ishte mjaft aktive, dhe eshte e natyrshme qe ne nje "beteje" te tille publike te fitoje ai qe punon me shume per te therritur njerezit ne fene e tij. Arnoldi permend edhe shume fakte konkrete duke dhene nje pejsazh me real te kesaj gjendjeje. Persa iperket takses, ajo nuk mund te perbeje arsye per konvertim, pasi se pari ka qene shume e ulet, se dyti xhizja nuk ka qene thjesht takse per mbajtjen e fese se krishtere, por nje takse e cila clrionte te gjithe shtetasit e krishtere nga detyrimi ushtarak.
Gjithsesi, kjo nuk iperket kesaj teme.

• null <div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Quote:</div><div class="ubbcode-body"> Nqs une them "shqiptaret s\e kane care fundin e kurrizit per fene" nuk e them meqe nuk besoj une o shoku brgadier.</div></div>

As une nuk e them meqe e besoj une. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif

Gysi

Primus registratum

Euridicie, nuk kam thene qe rilindasit kane therritur popullin ne kaos, perkundrazi, qendrimi i tyre ka qene me mjaft vend. Pikerisht per periudhen per te cilen po flasim, nevoja per rritjen e ndergjegjes kombetare ishte jetike per shqiptaret.
Madje une mendoj se edhe sot ka nevoje per nje rritje te ndergjegjes kombetare per vete problemin e statusit te Kosoves i cili nuk eshte zgjidhur ende, si dhe per problemin e influences dhe axhendave grege ne jug te vendit. Nga ana tjeter kercenimi i uniformizimit kulturor global perben nje tjeter arsye perse njerezit duhet ti rikthehen njefare patriotizmi, i cili i ben te rikthehen ne vlerat e tyre si poppull.

juxhoxhjaj

Primus registratum

Fanatizmi ne shqiperi gjithmone ka qene rrezik pasi sjell percarje ne rast se duam bashkim te gjithe duhet te besojme te shqiptaria

Kondrapedali

Kondrapedali

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: euridice</div><div class="ubbcode-body"><div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Kondra</div><div class="ubbcode-body">Jo mo lali jo. Ti as nuk kupton kur lexon.

Un jam pensionist shqiptar, katolik shqiptar, e kam nr e këmbës 43 shqiptar (se ka edhe numra të tjerë që nuk i korrespondojnë 43-shit shqiptar p.sh). Të gjithë këto identitete me kualifikuesin e përbashkët shqiptar më japin një identitet më vete nga p.sh. pensionistët francezë, katolikët italianë etj. Pra ka një dallim që egziston me kombësitë e tjera e ky është identiteti kombëtar pasi myslymanë ka nga shumë kombësi të ndryshme por myslymanë shqiptarë nuk ka edhe aq shumë. Dhe ajo që shqiptarët i bën shqiptarë është pikërisht shqiptaria, pra të qenit shqiptar që është më shumë se të jesh myslyman, katolik, ortodoks, hajvan, etj.

Kapishi /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif

P.S. Të faleminderit shumë për respektin dhe dije se është reciprok /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eusa_liar.gif </div></div>

O Kondra se tashi te lexova.
Ti po flet per identitet.Cdo lloj perkatesie eshte kategori qe te percakton identitetin.Edhe te jesh toksor dhe jo alien(nga ndonje planet tjeter) eshte nje lloj identifikimi,ashtu si europian,apo ballakanas apo mesdhetar.
Keshtu qe nuk ka asnje lloj ndryshimi nese klasifikon shtetin nga vjen apo ngjyren qe ke.Po ata qe jane gjyesm italiane,cerek shqiptare,cerek arabe si identifikohen?A nuk eshte identifikimi vendor vecse nje menyre per te thene nga je me origjine(si te thush:kam lind buze detiti apo rreze malit?).
Mos u nxehni nga atdhetaria sepse nuk ka asgje sublime ne te qenit shqiptar apo i huaj.Eshte njelloj /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif </div></div>

Po mir mi se un nuk po them që jon 2 llojesh e as nuk po them që o mo mir me qen shqiptar. Ajo që po them un o se ne kena lind n'Shqipni e pranej jena shqiptar. Robt që na kan rrethu kan lujt rol t'modh n'edukimin ton prej shqiptari. Pranej ne nji katolik Talie o nryshe prej i katoliku prej Shqipnije. Ti do thush që ne i katolik prej Shkodre o nryshe nga i katolik Tirone (megjithse krejt prej Shkodre e gjakove jon) po problemi qinro që jon mo afër me njoni-tjetrin se me taljonin. Ne për rridhoj, kon mo shum t'përbashkta me njoni-tjetrin se me taljonin. Pra jon shqiptar. Nga ku rrjedh dhe thënia në fjalë :"Feja e shqiptarit a Shqiptaria".

Ne kujdes mos natrro Shtetin me Shqipnin. Shteti o tjetër muhabet e Shqipnija o tjetër. Me vjedh Shtetin o hesap tjetër e me i kthy kurrizin venit tat o tjetër. Ti mund t'thush që nuk jon larg e megjithate jon nryshe. Masnej nuk jon t'gjith që e bojn at pun. Për ma tepër që pranej e kina shajt komunizmin e s'i kina lon gjo pa thon. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/pippiripi.gif

ALTIN

Primus registratum
Re: Feja e shqiptarit eshte shqiptaria!

Sa qenkeni zene dhe ju /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif

Cdo shtet mund ta quaje keshtu sic e quajme ne Feja e shqiptarit eshte shqiptaria
Mua me duket pak si shprehje e semure kjo /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eusa_think.gif se do ishte ndryshe nqs sdo ngaterronim fene me vendin besoj. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/angry1.gif

Admir

Forumium maestatis

Shqiptaria eshte nje menyre jete. Shqiptaria eshte nje grumbull vlerash qe asnje fe nuk mund ti zevendesoje. Dhe realiteti e deshmon kete. Per kete fete duhen te perulen me mirenjohje dhe respekt duke u zhdukur nje here e pergjithmone. SHQIPTARIA qendron shume me lart...

notorious

Primus registratum

e gjetet se ç'fe ka Shqiperia...?

feja n'fakt i mungon nje populli piss & mizerje si ne...

Po mire mo si s'na tha njeri cfare ka kaq te vecante te qenit shqiptar? Qe se ka gjermoni p.sh?