Re: Feja e shqiptarit eshte shqiptaria
Fakti qe shqiptaret nuk kane bere lufte per fe nuk do te thote qe shqiptaret nuk e kane care fundin e kurrizit per fe. Perkundrazi, shqiptaret nuk kane bere luftera per fe, pikerisht sepse kane ditur tebesojne ne menyre te drejte, dhe sepse i karakterizon toleranca ne ceshtjet shpirterore, sepse vete fete jane te tilla, tolerante. Pergjithesisht intoleranca gjendet ne pikepamjet fondamentaliste dhe sektariste, te cilat nuk kane qene te perhapura ne Shqiperi.
Mos berja e luftes per fe nuk perben indiference fetare.
Po keshtu, edhe festimi i festave nuk eshte gje tjeter vetem se deshmi e karakterit tolerant te fese ne Shqiperi. Fakti qe festat fetare festohen, tregon se feja ka ndjeshmeri ne masa. Persa i perket kesaj, mund te lexosh kujtimet e Eqerem Bej Vlores.
Ndersa, per sa i perket arsyeve perse shqiptaret nderruan fene, (nuk ia bene naften aspak, sic shprehesh ti), ka nje mori arsyesh. Per kete te keshilloj te lexosh Tomas Arnoldin, i cili eshte nje prej studiuesve me serioze dhe te paanshem ne probleme te tilla. Sipas tij, degjenerimi i klerit (sidomos atij katolik) te ne kohen e ardhjes se turqve ka qene nje prej shkaqeve perse shqiptaret nderruan fene. Pra zhgenjimi me kleriket e nje feje e cila kishte qindra vjet ne kete vend, solli konvertimin e nje pjese te madhe te tyre. Nga ana tjeter degjenerimi i klerit solli edhe nje vakum ne informacionin fetar te krishter ne popullsi, nderkohe qe feja e re qe kish ardhur ne Shqiperi, ishte mjaft aktive, dhe eshte e natyrshme qe ne nje "beteje" te tille publike te fitoje ai qe punon me shume per te therritur njerezit ne fene e tij. Arnoldi permend edhe shume fakte konkrete duke dhene nje pejsazh me real te kesaj gjendjeje. Persa iperket takses, ajo nuk mund te perbeje arsye per konvertim, pasi se pari ka qene shume e ulet, se dyti xhizja nuk ka qene thjesht takse per mbajtjen e fese se krishtere, por nje takse e cila clrionte te gjithe shtetasit e krishtere nga detyrimi ushtarak.
Gjithsesi, kjo nuk iperket kesaj teme.
- null <div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Quote:</div><div class="ubbcode-body"> Nqs une them "shqiptaret s\e kane care fundin e kurrizit per fene" nuk e them meqe nuk besoj une o shoku brgadier.</div></div>
As une nuk e them meqe e besoj une. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif