Feja e shqiptarit eshte shqiptaria!

Gysi

Primus registratum
Re: Duhet rimarrë Bastija...?!

Bukur, atehere ne emer te iluminizmit ta ndermarrim edhe njehere bastijen, ta ndezim qiellin gjak, t'i shembim minaret dhe kembanoret, ti rinisim edhe njehere per spac hoxhallaret dhe prifterinjte, ta dergojme ne gijotine zogollin, birin e Ahmet Zogut me gjithe princin Leka...

Ne postimin e Atmanit kishte shume gjera, te cilat po ti marr vec e vec kam frike se nuk do te mbaroj kurre per ti zqaruar. Pertej interpretimit historik Bardhe e zi, tipike per periudhen e iluminizmit, madje edhe per Marksizmin, te cilit Atmani i referohet per te nxjerre konkluzione per Perandorine Osmane, po merrem me disa gjera shkrutimisht.

Nisur nga problemi i identitetit, te mohosh fene si pjese perberese e tij, per mua perben vertete nje bastije, ose me mire nje bastisje shpirterore te njeriut. Feja eshte nje element i rendesishem (sigurisht jo i vetmi) i identitetit te njeriut dhe nuk mund ta perjashtosh ate nga roli i saj ne formimin e ketij identiteti. Natyrisht, une jam shqiptar ne plote kuptimin e fjales. Por kjo nuk me pengon aspak per te qene edhe musliman, dhe nuk ka kurrfare kontradikte ne kete mes. Une jam sa shqiptar aq edhe musliman. Dhe te dyja keto jane njelloj, pjese te identitetit tim. Te dyja kane pjese te rendesishme ne qenien time si njeri, kane ndikim te rendesishem ne sjelljet e mija, ne marredheniet e mija me njerezit, ne menyren time te jeteses etj. Te vendosesh ne kontradiksion te dy keta elemente (identitetin kombetar me ate fetar), perben nje logjike perjashtuese, e cila nuk ka fuqine ti shikoje gjerat te integruara dhe te harmonizuara.
Po keshtu edhe rilindja shqiptare ka disa elemente te rendesishem qe duhen permendur ne lidhje me kete.
Ne rradhe te pare duhet te pranojme qe botekuptimi i rilindjes ishte iluminist, dhe romantik. Kjo do te thote qe ajo u formua ne baze te nje ideali romantik mbi kombin shqiptar dhe po keshtu mbi nje gjykim dhe interpretim romantik mbi historine, simbolet kombetare, idealet kombetare, te ardhmen e kombit etj. Kjo ka problemet e veta te cilat ne kohen e sotme duhen marre ne analize, megjithate, duhet te pranojme se qellimisi, roli, si dhe menyra e veprimit te rilindasve ishte mjaft e zgjuar dhe me mjaft vend. Realisht romantizmi i rilindjes ishte nje element i domosdoshem per rrenjosjen e idealeve kombetare ne nje komb i cili, mund te thuhet se nuk jetonte ne nje shtet te vetin aq sa mund te mbante mend memoria e nje kombi.
Pikerisht zgjuarsia e rilindasve ne pikepamjet qe perqafuan, si dhe ne menyren se si i zgjidhen shumicen e problemeve mjaft te mprehta qe kishin perballe, ishte vertete e perkryer dhe kjo beri te mundur ndertimin e themeleve te ketij kombi.
Persa i perket fese, duhet te pranojme se thuajse te gjithe rilindasit kane qene me nje vetedije te larte fetare. Ata kishin dy probleme kryesore lidhur me problemin fetar ne vend. I pari kishte te bente me faktoret e jashtem, i dyti me faktore te brendshem.
Persa i perket faktoreve te jashtem rilindja kishte hall se mos evropa nuk i pranonte per shtet te pavarur, per arsye se shumica e popullsise ishte muslimane, nderkohe qe per evropen rreziku musliman ishte prezent, ne nje kohe kur Perandoria Oslame, e cila kishte trokitur thelle ne portat e Evropes, ishte ende gjalle. Por rilindasit promovuan vlerat e laicizimit te shtetit, si dhe frymes tolerante te shqiptareve, per te garantuar evropen nga frika e nje shteti te pavarur shqiptar. Sipas promovimit qe bene rilindasit ideali i shqiptareve per shtet nuk ka asnje motivim per ekspansion politik, ushtarak fetar ne evrope, por aspiron vetem qe te jetoje ne paqe brenda shtetit te vet.
Per sa i perket problemit te brendshem, ekzistonte problemi qe ndarja ne tri fe mund te shfrytezohej nga fqinjet per percarje. Pierisht edhe ketu, promovimi i tolerances si vlere e fuqishme e kombit shqiptar, si dhe i patriotizmit dhe idealeve kombetare, ishin elementet te cilet e asgjesuan rrezikun percares. Po keshtu, ne kushtet e nje mungese pervoje shtetformuese, shqiptaret gjeten tek laicizmi garancine per harmoni mes tre feve.

Ne kete kuader edhe vjersha e Vaso Pashes, i sherbente pikerisht promovimit te idealeve kombetare si dhe vellazerimit te shqiptareve per hir te ketyre idealeve. Por kjo nuk do te thoshte indiference fetare. Perkundrazi, vete Vaso Pasha ishte klerik katolik dhe nuk mund te thote dot askush qe nuk kishte nje veneracion te fuqishem fetar. Po keshtu kemi edhe poezite e Naimit, Fishtes etj. te cilet shfaqnin me force nje frymezim te fuqishem fetar. Pikerisht Shqiptaret e shikonin ngulitjen e idealit kombetar tek vlerat historike tradicionale shqiptare dhe fetare. Ata e shikonin motivimin per idealin kombetar tek vlerat e beses, trimerise, burrerise, besimit tek Zoti etj. Vete Vaso Pasha e mbyll vjershen e tij duke u shprehur se nese nuk do ti dalim per zot vendit do te dalim te turperuar perpara Zotit (e ka fjalen per Diten e Gjykimit). Pra besimi fetar perben ne rilindjen kombetare shqiptare nje shtyse dhe nje motivim te fuqishem drejt atdhedashurise si dhe drejt vllazerimit. Jo me kot Fishta shprehet sa here per besimin te Zoti, si motiv i rendesishem per t'u perpjekur, per te punuar, per te luftuar madje edhe per te vdekur per atdhe. Madje, kur atakon tradhetine e bere ndaj Shqiperise, Fishta shprehet ne nje varg "Vec Zotit n'qiell, s'do ti sherbej ma kuj".
Madje Shqiptaret besimin tek Zoti e instaluan edhe ne hymnin kombetar, ne pjesen e munguar sot, prej krasitjes qe i beri komunizmi hymnit:
Se Zoti vete e tha me goje
Se kombe shuhen permbi dhe
Por Shqiperia do te rroje
Per te, per te luftojme ne.

Pra ajo qe i duhet tashme shqiptareve nuk eshte nje bastije e dyte, por perkundrazi, nje lidhje e dyte e Prizrenit. Pra jo me nje percarje, nje gjakderdhje, nje mosmarreveshje me tjetrin e cila zgjidhet me forcen e dhunes, por nje mirekuptim, nje pranim i tjetrit, nje garanci dhe nje bese per njeri-tjetrin e cila funksionon duke i garantuar gjithsekujt hapesiren e vet.
Tek lidhja e Prizrenit, shqiptaret mund te gjejne ende shume prej idealeve vijuese per kombin shqiptar.

gurax

Pan ignoramus
Feja e shqiptarit eshte shqiptaria

Ne thelb une jam shume dakort me gysin. Vetem se ne menyre te permbledhur une do ndryshoja vetem nje dicka te vogel, qe po ta permbledh vetem ne nje fjali e cila me ngeli vertet ne mendje, eshte:

"Pikerisht Shqiptaret e shikonin ngulitjen e idealit kombetar tek vlerat historike tradicionale shqiptare dhe fetare."

Per mua, une shqiptaret i shoh me shume si:
"Pikerisht Shqiptaret e shikonin ngulitjen e idealit kombetar tek vlerat historike tradicionale shqiptare, ku perfshihen dhe ato fetare." Sepse kur je shqiptar, harmonia e fese as qe diskutohet. /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

Admir

Forumium maestatis
Re: Feja e shqiptarit eshte shqiptaria

Duhet pranuar, historikisht feja ne Shqiperi ka pasur rol periferik. Se sa e madhe ka qene dhe eshte etja per fe ne Shqiperi gjithkush e di.

Kshuqe Gysi ato "kjo nuk do te thoshte indiference fetare" mbase te medreseja ti blejne.

marina s.

Forumium maestatis

Notojnë xhamiat dhe kishat nëpër kujtime tona,
e lutjet pa kuptim e shije përplasen për muret e tyne
dhe nga këto lutje zemra zotit ende s'iu thye,
por vazhdoi të rrahi ndër lodra dhe kumbona.

Xhamiat dhe kishat madhshtore ndër vende të mjerueme...
Kumbonaret dhe minaret e nalta mbi shtëpia tona përdhecke...
Zani i hoxhës dhe i priftit në një kangë të degjenerueme...
0 pikturë ideale, e vjetër një mijë vjeçe!

Notojnë xhamiat dhe kishat nëpër kujtime të fetarve.
Tingujt e kumbonës ngatrrohen me zanin e kasnecit,
Shkëlqen shejtnia mbi zhguna dhe ndër mjekra të hoxhallarve
0, sa engjuj të bukur përpara derës së ferrit!

Mbi kështjellat mijvjeçare qëndrojnë sorrat e smueme,
krahët i kanë varë pa shpresë simbojt e shpresave të humbune
me klithma të dëshprueme bajnë fjalë mbi jetë të pëmdueme,
kur kështjellat mijvjeçare si xhixha shkëlqejshin të lumtuna.

MIGJENI.

Se sa vend mund te kete kjo poezi ketu,kete kuptojeni vete.

S

Scorpion

Guest

Po mire mer me "batutat" historike te Vasos do "jetojme" ne.

Shoh qe Sceptic e paska dhe si firme... /pf/images/graemlins/laugh.gif

marina s.

Forumium maestatis

Jo po te jetojme me batutat e Muhamedit(me shpate ne dore o burra!) apo Krishtit (kthe faqen tjeter!)

S

Scorpion

Guest

Jeto me ça te duash mi, dhe me ato te Dalai Lames po deshe. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Jo po te merremi me cdo krijimtari poetike e proze te cdo autori qe ka shkruar <u>mbi apo cilen fe </u> i perket shqiptari...

Gysi

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Duhet pranuar, historikisht feja ne Shqiperi ka pasur rol periferik. Se sa e madhe ka qene dhe eshte etja per fe ne Shqiperi gjithkush e di.

Kshuqe Gysi ato "kjo nuk do te thoshte indiference fetare" mbase te medreseja ti blejne.

[/ QUOTE ]

Nga i nxorre keto ti?
Ne fakt ti je prej atyre qe blejne dhe perpiqesh me i shit mrena per mrena rrethit te bleresve ku ben pjese edhe vete dhe qe s'pranon "mall" tjeter ne treg. /pf/images/graemlins/tipsy.gif

Une te dhashe shembuj nga rilindasit, jane pa mbarim shembuj te tille. Por po keshtu shembuj te tille gjen edhe ne folklor, madje edhe ne dokumentet historike te kohes. Lexo kujtimet e Eqerem bej Vlores, Ibrahim Dalliut etj. Mjafton te ndjekesh debatin e kohes lidhur me fene dhe e kupton rendesine qe kishte feja nder shqiptaret ne ate kohe. Ndryshe, pse do te ishte shqetesuar Vaso Pasha per te shprehur se feja e shqiptarit eshte shqiptaria?
Ti me duket se kujton se shqiptaret e dikurshem jane keta, te realitetit postkomunizmit ateist te sotem!

Persa i perket vrerit Migjenian, me duket krejtesisht larg muhabetit. Per mua, megjithe talentin per te thurur vargje Migjeni nuk eshte gje tjeter vetem se nje plagjature grindavece e Nices si dhe filozofeve materialiste te kohes, i sjelle ne menyre te sforcuar ne realitetin shqiptar te asaj kohe, i cili normalisht qe kishte te tjera probleme nga ai i Evropes se fillimshekullit. POr duhet thene qe akoma me jashte realiteti ndodhet kjo lloj ideologjie ne kohen e sotme edhe ne vete Evropen e shek XXI, pa lere pastaj ne Shqiperine e sotme.

Pervec kesaj, Migjeni me vrerin fetar nuk ndihmon aspak ne idealet rilindase te unitetit dhe vellazerimit mbarekombetar, por sjell vetem agresivitet duke tentuar per te nderruar fene nga nje fe me Zot, ne nje te re, pa Zot. Ne lidhje me kete, nuk me duket se i ka sherbyer ndopak shqiptareve.

Mungesa e respektit qe Migjeni shpreh ndaj spiritualitetit si dhe asaj qe te tjeret e mbajne per te shenjte ne shpirtin e tyre, me flet per nje agresivitet te pafalshem per nje poet, i cili duhet ta dije mire se c'do te thote shpirt, dhe se cdo te thote t'i godasesh tjetrit me shqelma ne pjeset me te ndjeshme te shpirtit.
Per mua eshte e pafalshme per nje poet qe t'ia lejoje vetes te fyeje te tjeret ne vargjet e veta, per me teper ne besimin dhe zemren e tyre.
Gjithsesi, ndoshta e ksihte thjesht prej faktit qe ishte i ri, dhe qe s'pati kohe vertete te piqej. Ndoshta.

Gysi

Primus registratum

Jo po te jetojme me batutat e Muhamedit(me shpate ne dore o burra!) apo Krishtit (kthe faqen tjeter!)

[/ QUOTE ]

Skeptik, mos fol me skema te gatshme paragjykuese.
Edhe Vaso Pasha per shpate ne dore dhe per kushtrim nga flet.
Kur kriste pushka si me shkrep moti
Zogu i shqiptarit gjithmone i zoti
Ka kene per lufte, e n'lufte ka vdekun
E dhune prapa kujt, si ka metun.

Por jo vetem Pashko, por e gjithe rilindja, qe nga Naimi, Fishta e me rradhe ne vjershat dhe perpjekjet e tyre nuk kane bere gje tjeter vetem se kane motivuar njerezit per lufte. Madje edhe hymnin kombetar ne e kemi nje kushtrim te fuqishem per lufte kunder armiqve.

Prej Lufte vec ai largohet
Qe eshte lindur tradhetor
Kush eshte burre nuk frikesohet
Por vdes, por vdes si nje deshmor.

Ne dore armet do t'i mbajme
Te mbrojme atdheun ne cdo kend
Te drejtat tona ne s'i ndajme
Ketu armiqte s'kane vend.

gurax

Pan ignoramus

Por eshte shume me konstruktive te rrokesh armet per hir te Shqiperise sesa per hir te.. me ca emri ta quaj, se rrezikoj te hap front lufte shumefish. /pf/images/graemlins/wink.gif

S

Scorpion

Guest

Per 55 vjet populli besonte se feja e shqiptarit ishte komunizmi...ashtu dhe ne kohen e Vaso Pashait qe ishte shqiperia.

Une them psh. tani pas "Revolucionit Demokratik te viteve 1990" se feja e shqiptarit eshte materializmi.

Gysi

Primus registratum

Nuk hap asnje front nese nuk je paragjykues Guri.
Njeriu ka disa gjera te shenjta, feja, atdheu, familja, nderi, jane te gjitha gjera per te cilat njeriu duhet ti rroke armet patjeter.
Te mos biem tani pre e propagandave te cilat tek feja shnderrohen ne ultrapacifiste.
Njeriu eshte njeri dhe eshte i detyruar te luftoje kur i kercenohen te gjitha keto. Perkundrazi, e kunderta do te perbente vertete nje problem, nese njeriu qendron duarlidhur dhe e pret nga qielli shpetimin.

Admir

Forumium maestatis

U dashka 1 furr buke me u marr me ty mor Gys. Une t'them qe ujku, ti qe gjurma.

Feja e Shqiptarit eshte jo myslimanizmi, as krishterimi, por Shqiptaria. A vertet nuk e kupton apo ben vete?

gurax

Pan ignoramus

Ca paragjykues flet o Gys... njeriu paska disa gjera te shenjta nder te cilat e para eshte feja(?)

E pra do s'do ti, feja e shqiptareve eshte shqiptaria. Ata qe e mendojne ndryshe jane ne minorance ekstreme dhe te me falesh, qesharake.
Pse-ne e frontit ta them une, sepse vetem nje fanatik do indinjohej me pare po t'i thosha "te q**sha Muhametin" sesa t'i thosha "Te q**sha Shqiperine". A je ti fanatik?
Te me falin te tere qe lexojne, por pacavure si keto jane te peshtira.

Gysi

Primus registratum

U dashka 1 furr buke me u marr me ty mor Gys. Une t'them qe ujku, ti qe gjurma.

Feja e Shqiptarit eshte jo myslimanizmi, as krishterimi, por Shqiptaria. A vertet nuk e kupton apo ben vete?

[/ QUOTE ]

E kuptoj qe ti nuk e ha dot nje furre buke, se nuk e ke brumin e nevojshem per te zene aq buke.
Problemi nuk eshte as tek gjurma dhe as tek ujku, problemi eshte se ti ngaterron ujkun me njeriun prej debore. /pf/images/graemlins/wink.gif

Mua nuk me hyjne ne vesh slogane te tilla "Feja e shqiptarit eshte shqiptaria".
Pikerisht per kete po diskutojme. Si duhet kuptuar, pasi nje pjese e mire ketu e kuptojne si moto per te spostuar fene nga jeta publike (madje edhe shpirterore nganjehere).

Tani, ndajini gjerat. Ose kapeni fjalen ne kuptimin e saj metaforik, ose na thoni se si duhet kuptuar. Te pakten une nuk e kuptoj si proklamim ateizmi kete varg. Ne qofte se juve e kuptoni keshtu siperfaqesisht, kjo eshte pune e juaja, une ua solla argumentet.

Gysi

Primus registratum

Guri, mos e ul muhabetin tani ne gjera banale. Nuk po flsim ketu per te luftuar nese do te shajne fene apo atdheun. Nese behet fjale per mua, as qe me ngacmon fare dikush qe mund te shaje ne menyra te tilla. Ata qe shajne normalisht nuk kane argument, dhe per mua hyjne tek injorantet qe dine vetem te vrerosen. Normalisht njerezve te tille vetem u bej dalje dhe kaq.

Ketu po flasim per tjeter gje. Po flasim per idealet per te cilat ia vlen qe njeriu te luftoje. TI po thoje se eshte ndryshe te luftosh per atdheun, gje qe ti e mendon si legjitime, dhe eshte ndryshe te luftosh per fe (e cila rrjedhimisht sipas menyres se si ti u shpreve i bie te jete jolegjitime).
Ndersa une them se atdheu, feja, nderi, liria, familja, jane gjera per te cilat ia vlen te luftohet nese te kercenohen.
Perqendrohu ketu, nese ke ndonje kundershtim, dhe mos u kap pas muhabeteve te kota lidhur me ragun se kush vjen e para apo e dyta ne mes tyre. Kjo nuk ka pike rendesi, ashtu sic nuk ka pike rendesi edhe fakti nese jam apo jo ne minorance. Mbi te gjitha as qe me behet vone edhe sikur te jem ne minorance. Une perfaqesoj mendimin tim dhe s'me intereson numri i votuesve virtuale qe mund te kem pas vetes.

regele

Forumium maestatis

Gys, jam shume dakord me ty kur thua qe ti keshtu e kupton kete slogan, dhe me duket normale te shprehesh keshtu, pasi seicili prej nesh e ka te drejten e te shprehurit. Nese ty nuk te hyn ne vesh slogani se feja e shqiptarit eshte shqiptaria, eshte e drejta jote! Sipas mendimit tim pas cdo metafore qendron nje e vertete dhe ne letersi metafora perdoret per te shprehur me mire nje ide, nje qellim apo dhe nje deshire. pra Feja e shqiptarit eshte shqiptaria ne nje menyre apo ne nej tjeter hyn ne veshin e te gjithe shqiptareve, pasi behet fjale per Shqiperine! Eshte perdorur si shprehje pikerisht ne kohen kur shqiptaret indetifikoheshin si myslymane nga vendet ortodokse dhe si te kaure nga turqit, pra shume rralle trajtoheshin si shqiptare. Si shprehje asnjeehre nuk ka prekur idenditetin fetar te sjqiptareve, thjesht u ka bere thirrje qe shiqptaret te indefikohen thjesht me ane te nacionalitetit te tyre dhe jo me epitete qe nuk kane te bejne me kombin tone! Une e hapa kete teme, sepse pikerisht dhe sot (dhe flas i sigurte per kete) ndeshen shqiptare si ne kete ane, ashtu dhe matane kufirit, qe per hir te disa privilegjeve te ngushta, injorances dhe manipulimit qe feja ka bere gjithmone, shprehen se jane myslymane....Ne 199. kaloja ne Maqedoni dhe kerkova te merrja nje taksi, patjeter shofer shqiptar thashe! Kur degjova shqip u gezova dh i thashe shoferit: me ne fund gjeta nje shqiptar: - Une jam myslyman mu kthye shoferi ... E megjithate ti flet shqip, i thashe, je shqiptar...Jo me tha- jam myslyman... Ngjarje te tilla kam patur plot dhe pikerisht kur diskutohen vlera te tilla kom betare eshte mire te themi: Feja e shqiptarit eshte shqiptaria, sepse perpara percarjes, perpara besimit ndaj Zotit (Allahut) duhet te kujtojme se jemi ne rradhe te pare shqiptare dhe pervec fese, nuk kemi gje tjeter qe te na ndaje... Shfleto tema e teologjise ne AF dhe do te shohesh cfare jemi: myslymane dhe te krishtere! E mbi te gjitha jemi shqiptare! Pra, perpara se te fillojme te shahemi nha Krishti e Mohamedi, pse nuk japim nje here doren njeri tjetrit e te themi: Pavarsisht fese qe ke, je shqiptar, pavarsisht besimit tend qe une personalisht nuk e pelqej, jemi shqiptare! Per mendimin tim ky eshte thelbi i sloganit: Feja e shqiptarit eshte shqiptaria, slogan te cilin mund ta injorojme, mund ta hedhim poshte duke u perpjekur te perdorim me mendjeshkurtesi fene, ose dhe ta lartesojme dhe te kuptojme qe percarja fetare eshte dicka qe na vret...sesi e kuptojme kete shprehje, se fundmi varet nga botkuptimi i seicilit prej nesh, prandaj dhe une nuk pretendoj te ekm "zberthyer" nej shprehje fisnike shqiptare...thejsht po them mendimin tim, qe si i krishtere, me jep kenaqesi te pranoj ne rradh ete pare se jam shqiptar dhe kjo eshte feja ime: shqiptaria!

P.S Me duket normale qe shumica nuk e pranojne fene ne jeten publike! Besimi eshte dicka intime dhe nuk ndahet me ane te reklamave, veshjeve apo te sjelljes prej fetari te mire! Jeta publike perfshin shume nuanca te ndryshme fetare, te cilat nese do te shpreheshin me forcen e tyre te vertete, do te krijonin nje shoqeri konfliktuale...

gurax

Pan ignoramus

Jo s'po flet askush Gysi per idealet per te cilat duhet te luftoje njeriu! Ca po flet o rob Zoti! Ku e pe ti kete? Ti ndoshta po flet per keto gjera, dhe nese po i bie qe deri tashti ti je komplet jashte teme. Ne nje teme "Feja e shqiptarit eshte Shqiptaria" patjeter qe behet fjale se kush e mban fronin midis Shqiptarise apo fese. Vjen nje moment qe s'ka shume vend per akrobacira. Lere "proklamimin e ateizmit" apo ndonje delir tjeter leksikor me te cilin ti dekoron boshtin tend fetar sepse keshtu te pelqen.
Titulli i temes eshte shume i qarte! S'ka ateizem, s'ka teizem, ka Shqiptari'!

Gysi

Primus registratum

Regele, si nje njeri qe beson dhe pranon nje fe te caktuar, besoj se e ke te qarte qe feja nuk mbjell percarje mes njerezve.
Tani, cfare ti bej une qe ka njerez injorante te cilet nuk arrijne te pranojne faktin qe tjetri ka bere nje zgjedhje tjeter nga ajoe vetja?
Nuk e di, lidhur me rastet qe permende ti. Ndoshta ne maqedoni ka nje tjeter realitet ne realitete te vecuara qe besoj se jane krejtesisht periferike, por une ketu ne Shqiperi nuk e shoh absolutisht se egziston si problem perkatesia shqiptare. I vetmi problem qe ngaterron perkatesine fetare me ate kombetare ne kete vend eshte nje lidhje midis nje pjese te ortodokseve me greqine. Por edhe ky problem qendron me teper ne zonat me popullsi te perzier, ku ka minoritet grek dhe nuk eshte problem per te gjithe Shqiperine.
Gjithsesi, une nuk besoj se ky muhabet zgjidhet me slogane. Per me teper, po ti thuash nje njeriu te tille injorant qe "Feja e shqiptarit eshte shqiptaria", ai nuk do ta kuptoje dot metaforen dhe natyrisht qe do te kesh efekt te kundert tek ai. Ai do te kujtoje se ti po do ti prishesh fene.
Per mua kjo metafore, nuk e ka aspak te tregoje qe t'i leme kishat dhe xhamijat. Por qellimi eshte te tregohet se perpara interesit kombetar, duhet t;i leme menj'ane aspektet percarese qe perdorin qarqe te caktuara te cilet i shfrytezojne fete ne funksion te interesave te tyre te ngushta shoviniste. Pra kjo metafore synon te ngreje ndergjegjen kometare tek shqiptaret, duke kultivuar qe interesi i perbashekt, qofsh musliman apo i krishtere eshte te shpetojme atdheun, pastaj secili le te ustroje si te doje besimin e vet.
Por, ka shume vete qe vijne e me thone mua qe lere fene, "feja e Shqiptarit eshte shqiptaria". Dhe kjo per mua eshte absurditet. Kjo eshte ta kuptosh literalisht nje varg poetik, per ta zbatuar krejt pa vend ne nje kontekst tjeter.
Personalisht, une e njoh veten per njeri qe nuk kam pike inati ose percarjeje mete krishteret, atehere c'me pengon mua feja ime (ne kuptimin real jo metaforik) ndaj shqiptarise? Perkundrazi, sipas Islamit, dashuria per atdheun eshte pjese e besimit dhe ne kete menyre, une edhe sikur mos ta kisha patriotizmin do te ma ushqente feja.

Problemi eshte ses ka njerez ne kete vend qe nuk e kuptojne dot shtresezimin e identitetit. Per ta ose je shqiptar ose musliman. Jo mor lal. Une jam edhe shqiptar, edhe musliman dhe nuk ka kurrfare kontradikte ne kete vend. E kunderta, nese do t'i sprovonim njerezit duke i vene perballe zgjedhjes ndermjet te dy identiteteve kjo do te ishte ne dem te identitetit kombetar, pasi eshte normale qe te kete njerez qe zgjedhin fene e tyre (te krishtere apo muslimane qofte) per fe dhe jo nje dientitet qe nuk ka te beje realisht me fene sic eshte "shqiptaria".

Nuk ka perse te kemi friken e kthyer ne nje mani, se mos feja sjell percarje. Absolutisht jo. Po te funksiononim me kete logjike atehere do te na duhej te ngriheshim kundra cdo lloj diversiteti, pasi per njerez pa kulture dhe pa tolerance cdo lloj diversiteti mund te jete potencial per percarje. Madje edhe po te jesh tifoz i nje ekimi sjell percarje me tifozat e ekipit rival. Kjo nuk do te thote te ndalojme sportin. Ne kete menyre, duke penguar diversitetin si rruge per tek percarja do te na duhej te prodhonim unifomitet shoqeror i cili nuk do te mund ti sherbente per asgje ketij vendi.

Une e kuptoj qe njerez ekstremiste fetare mund te sjellin percarje e cila na demton. Por kjo nuk zgjidhet me nje tjeter lloj ekstremizmi duke pohuar qe ta largojme fene nga jeta publike. Perkundrazi, kjo zgjidhet duke kultivuar tolerancen dhe mirekuptimin, duke kundershtuar me force ekstremistet, si dhe ata qe i hapin rruge mungeses se tolerances.