Feja e shqiptarit eshte shqiptaria!

Gysi

Primus registratum
Re: Feja e shqiptarit eshte shqiptaria

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Jo s'po flet askush Gysi per idealet per te cilat duhet te luftoje njeriu! Ca po flet o rob Zoti! Ku e pe ti kete? Ti ndoshta po flet per keto gjera, dhe nese po i bie qe deri tashti ti je komplet jashte teme. Ne nje teme "Feja e shqiptarit eshte Shqiptaria" patjeter qe behet fjale se kush e mban fronin midis Shqiptarise apo fese. Vjen nje moment qe s'ka shume vend per akrobacira. Lere "proklamimin e ateizmit" apo ndonje delir tjeter leksikor me te cilin ti dekoron boshtin tend fetar sepse keshtu te pelqen.
Titulli i temes eshte shume i qarte! S'ka ateizem, s'ka teizem, ka Shqiptari'!

[/ QUOTE ]

O Guri, mos u merr me ate qe me pelqen mua. Ktheju edhe njehere debatit dhe shiko se si doli muhabeti tek nevoja per te luftuar per fe apo per atdhe.
Sa per "proklamimin e ateizmit", nuk eshte absolutisht delir i imi por ishte nje teze e shtruar ne kete teme (Lexo postimin e atmanit, kur flet per bastijen si dhe per rrenjet ateiste te iluminizmit, i cili ka ndikuar edhe rilindjen tone kombetare sipas Atmanit). Por po keshtu, menyra se si po serviret ne kete teme vargu "feja e shqiptarit eshte shqiptaria", te ngjan me nje thirrje per te hequr dore nga feja. Sigurisht qe nuk e kane te gjithe kete tendence, por ekziston tek nje pjese e mire e diskutuesve ne kete forum.
Ndersa, persa i perket faktit se ke ve une ne plan te pare, fene apo atdheun, kjo pyetje me duket krejt pa vend. Kjo pyetje me ngjan me pyetjet qe iu bejne njerezit shpesh femijeve: "Ke do me shume mamin apo babin".
Ke thua ti tani se dua me shume? /pf/images/graemlins/confused.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

O Gysi, a mund të japësh një definicion të fesë? Me ç'di unë feja përbëhet nga elementi njerëzor (në aplikimin e saj) dhe si e tillë ajo nuk mund të shprehë gjithmonë paqen por edhe përçarjen midis njerëzve. Dhe kjo e fundit është akoma më e fortë se sa bashkimi i ofruar nga feja.

Pra thirrja në fjalë, ashtu si e tha edhe Regele është bërë nga autori me qëllim që të tejkalohen diferencat mes besimeve të ndryshme, si burim konflikti, dhe të gjehet emëruesi i përbashkët që është shqiptaria.

Çështja është e thjeshtë dhe nuk është nevoja të bësh Erjon Braçen e Forumit për ti dhënë përgjigje të gjithëve ndërkohë që thua se po shpreh mendimin tënd. Ka një dallim të thuash "unë e mendoj kështu" e të thuash "ti e mendon gabim".

Qerratai

Primus registratum

Ne kete rast Gysi e mendon shume gabim /pf/images/graemlins/laugh.gif

Admir

Forumium maestatis

Gysi. Ti ose nuk kupton dot, ose ben vete. Fjalen "Shqiptaria" perkufizoje ne trurin tend konfuz dhe zevendesoje me "islami" apo "krishterimi" dhe del qarte se cfare budalleku do te ishte po te deklarohej nje gje e tille. Askush nuk e ve ne dyshim qe kjo eshte nje thirrje per bashkim, jo propagandim ateizmi. Bile edhe po te ishte i tille nuk do te ishte keq, duke ditur "nderet" qe na kane bere fete ne Shqiptareve. Te ka ngecur, mos u mundo ta shtysh me zor. Lexo c'te ka thene Gurax. Nuk di c'te te them me.

zog

Primus registratum

kur nuk gje tjeter perveç fese nuk ke si te kuptosh. po ti heqesh gysit (po e marr veç si shembell) fene atij nuk i mbetet me asgje me vlere ku te mund te kapet ose per te cilen te jete krenar e dinje. prandaj ai dhe e vlereson ate. po ashtu ndodh me nje nga kabuli, zhvishe nga besimi ai s'eshte me njeri, nuk ndryshon ne asgje me nje leckaman pa shtepi e katandi rrugesh. keto tipa per me teper jane te ndergjegjshem nga roli ose vlera qe u jep besimi tek nje dogme. prandaj pa e dit behen edhe perçues der ne vdekje te kesaj dogme.

mendo se me 'feja e shqiptarit eshte shqiptaria' eshte dash me thon qe shqiptari nuk ka nevoje per identitet, ai e ka ose eshte pajis me ate çfare i duhet per jeten. pra me shume se nje thirja patriotike shprehje eshte thjesht konstatim po te nisemi se shume vezhgues te kohes, (nder te tjere edhe edith durhami qe u permend ketu) vinin re se ne krasim me popujt e rajonit ne shqiptaret ishim te vetdijshem per lidhjen e gjakut e jo ate te besimit.

po ta shohim problemin ne vazhdim, pra ta ngrejme piken e gjykimit mbi ate te rilindasve te cilet duhet thene nuk ishin filozofe, por veç poete ordinere e patriote, shohim qe njeriu i ulet ka nevoje per lidhje besimi, per ideollogji ose prapagande per tu kap diku, per tu ngrit nga balta ku ndodhet. ndersa njeriut te larte (psh aristokracise) lidhja e gjakut i mjafton. ai eshte krenar per çka ishin te paret e tij e kjo vetem i mjafton.
ne ato vite shqiptari ishte krenar prej fatit te tij. me vone koha ndryshoi e bashke me te edhe shqiptari. duke qene miserabel pa tjeter qe si rruge shpetimi ke vetem besimin tek dogma, ose komuniste ose ajo fetare. prandaj te dyja keto nuk jane te njevlefshme. do te vije koha qe me patriot e shqiptar do te jete ai qe shpetimin e gjen tek besimi ose dogma fetare sesa tek inercia e kohes se shkuar ose te pareve te tij te cilet dita dites nuk do ti kete me per reference, bile as sot nuk i ka.
shikoni komshijte sesa krenare jane sot kur quhet greke, serbe, italiane ose tjeter, ndersa dje quheshin orthodokse ose katolike per te bere diferencen. e shikoni shqiptarin qe dje i thurishin kenge e rinte krenar mbi kalin e tij, ndersa sot i vjen turp nga bashkombasit e vet.
pra si perfundim them se nuk luftohet 'dogma' me dogme. 'feja e shqiptarit eshte shqiptaria' sot eshte po aq dogme sa ato mbi zotin.

Gysi

Primus registratum

Sigurisht, feja perqafohet nga nejrez, por problemet e njerezve nuk jane problemet e fese as edhe te idese.
Ne logjiken tende, edhe "shqiptaria" eshte njerezore, dhe i bie qe te jete po keshtu percarese, ne nje plan me te gjere.
Ti mendon se percarja eshte me e forte se bashkimi ne rastin e fese. Ky eshte mendimi yt, por e verteta eshte se nuk eshte keshtu. Per kete ke sa te duash materiale nga burimet fetare, dhe po keshtu edhe ke pa fund shembuj konrete. Lidhja e Prizrenit, ku nje pjese e mire e pjesemarresve kane qene klerike, dhe pjesa me e madhe kane qene njerez qe kane pasur nje nivel te konsiderueshme religjoziteti eshte deshmi per kete.

Thirrja qe ka bere Vaso Pasha, ashtu sic une e shpjegova eshte bere pikerisht per te ndergjegjesuar njerezit qe te mos bien pre e propagandes shoviniste e cila e ka shfrytezuar fene per interesa te tyre armiqesore ndaj shqiperise.

Lere Erionin ne punen e vet tani se nuk hyn fare ne kete muhabet. Sipas teje une nuk duhet te kundershtoj aty ku mendoj se mendimi nuk eshte i sakte?

Gysi

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: SHTEGTAR</div><div class="ubbcode-body">Gysi. Ti ose nuk kupton dot, ose ben vete. Fjalen "Shqiptaria" perkufizoje ne trurin tend konfuz dhe zevendesoje me "islami" apo "krishterimi" dhe del qarte se cfare budalleku do te ishte po te deklarohej nje gje e tille. Askush nuk e ve ne dyshim qe kjo eshte nje thirrje per bashkim, jo propagandim ateizmi. Bile edhe po te ishte i tille nuk do te ishte keq, duke ditur "nderet" qe na kane bere fete ne Shqiptareve. Te ka ngecur, mos u mundo ta shtysh me zor. Lexo c'te ka thene Gurax. Nuk di c'te te them me. </div></div>

Pikerisht se ju kuptoj shume mire jam duke nderhyre. E shpreha edhe njehere, ka disa postime ketu, te cilet kane folur per nevojen e ateizmit ne kontekstin e kesaj shprehjeje, per kete lexo postimin e gjate te Atmanit, dhe perpiqu te kuptosh lidhjen qe ai ben midis iluminizmit ateist francez dhe rilindjes kombetare shqiptare. Perpiqu te kuptosh thirrjen e Atmanit per te rikthyer bastijen.
Une nuk kam asgje me ateizmin. Njeriu eshte i lire te zgjedhe besimin e vet, qofte ky edhe pa zot, qofte edhe ateist. Problemi eshte qe une nuk e shoh te arsyeshme qe kete shprehje te pashko vases, ta marrim si nje slogan programatik per te predikuar zhvleresimin e fese apo indiferencen fetare.
Ne qofte se ti, nuk hyn ne kete grup qe une po kundershtoj, atehere cfare ke?
Por thelle thell kam pershtypjen se ti je prane ketij grupi dhe prandaj nuk ndjehesh mire nga postimet e mija. Fjalia jote e parafundit ku shprehesh per "nderet" qe na ka bere ne feja, me flet per jo pak per vleresimin tend per te.

hawk

Primus registratum

Njeriu eshte bartes mjaft identiteteve.Secili ndikon ne forcimin e karakterit te individit dhe eshte mjaft pozitiv sepse e mbron ate(njeriun)duke e bere pjese e nje komuniteti.
Identiteti varet nga faktor social.
Keto te fundit kane formuar edhe identitetet e atyre qe njihen si shqipetare,nder to edhe une.Perkatesia ime kombetare e percaktuuar nga faktore social me ben pjese e nje komuniteti te cilit i referohem,nga i cili krenohem,gjej mbeshtetje,dallohem nga "te tjeret".
Por individi mund te jete shqipetare dhe ne te njejten kohe ballkanas,europian,mashkull,laik,bjond me sy jeshil,historian,filozof,veganian,hetero,mbrojtes i intersave te homove,guzhinier,muzikant amator,liberal,globalist,animalist....pa harruar se eshte njeri,e mund te vazhdojme shume gjate.
Problemi qendron tek prioriteti i njerit nga identitetet.
Kush nga ju ka kopetencen te percaktoje se cili duhet te gezoje fronin mes identiteteve??
Ne seciln grup qe te zgjedhni,nuk do te jete i vetmi.Nese njeriut i mjafton nje identitet ose nje i tille nderton individin atehere perse individi nuk identifikohet thjeshte tek fakti se eshte "njeri",banore i tokes?!
Sepse perbejme nje "mure" me identitete te ndryshme, ne momente te caktuara cfaqim ate me te cilin karakterizohemi me thellesisht.
Kjo nuk do te thote qe jemi mohues ndaj identifikimeve te tjera.Mohimi i tyre te shpie ne integralizem i cili nuk ka vetem kuptimin qe i japin mediat ne situaten gjeopolitike.
Monoidentiteti ka prodhuar luftra te pergjakshme.Sot fatkeqsisht tentohet te teorizohet ne nivel akademik duke i dhene ze mases dhe dhunes rudimentale.

Ne kete perzgjedhje identitetesh gjend vend "thirrja Rilindase".Vete ne kete kontekst mund te gjeje shpjegim.Ktu ne fakt shumica nisen nga degjenerimi i komentit letrare por nuk dua te behem perserites sepse kam shkruar dicka ne fillim.
Ne periudhen Rilindase identiteti qe shqiptaret duhej te vendosnin ne "fron" ishte ai kombetare i percaktuar nga faktore social etno-kulturore.Nje identitet i tille duhej te shpetonte individet duke i bashkuar ato ne nje komunitet(ekzistues,real,kompakt).Ne fakt nuk ishte vetem vepra e Rilindjes por edhe komuniteti qe na atribuaohej nga "te tjeret" - ky eshte problem tjeter.
Ky monoidentitet kombetare nuk mohoi,jo vetem tek vepra e P.Vases,por tek asnje shqiptare identitetet e tjera.Vete autori nuk mohoi perkatesine fetare.
Beri nje zgjedhje:
Nese dikush ju fton per darke nuk ka rendesi fakti nesse jeni gjuhetare por shijet ne lidhje me ushqimin,fakti qe mund te jeni vegjetarian.Identiteti juaj si gjuhetare vlen mbi ate vegjetarian ne nje simpozium ku jeni ftuar per arsye shkencore.Kjo do te thote prioritet identitetesh por jo MOHIM.

Shkrimet e mesiperme pershkohen nga dy linja:
I - uniciteti i identitetit
II - konfrontimi

Pra shumica ushqehen me iluzionin e nje identiteti te vetem qe na perjashton nga diversiteti dhe nga konfrontimi i ketyre perkatesive, qe domosdoshmerisht "duhet" te jete eliminues,duke sjellur triumfin e nje komuniteti....
Kush mund te mohoje pluriidentitetin e shqiptareve??
Kush mudn te pretenddojse qe ne jemi ose mund te jemi vetem shqiptare dhe mjaft??
Nese do te ndodhte dicka e tille do te ishim rasti i vetem ne bote ne te gjithe historine njerezore.
Nuk me duken rilindasit kaq utopiste,enderrimtare,budallenj.

Mos i jepni nje poezie te atille ngjyra "tifozlleku" mohues.
Mos i atribuoni P.Vases vlera te fantazuara.

Kondrapedali

Kondrapedali

Sa larg që ke shku me analizën tate Hawk.

Më shuaj një kuriozitet në lidhje me ty të lutem.

Ti cili mendon që është identiteti emërues i shqiptarve? Ti si e konsideron veten, myslyman shqiptar apo thjesht myslyman? Kur i vesh vetes identitetet e tjera, amator, liberal, konservator, etj, i shton edhe një shqiptar nga mbrapa për të saktësuar prejardhjen e këtyre identiteteve të tua?

hawk

Primus registratum

Ti me duket se i mat shkrimet me rreshta ose edhe me keq,me pellembe. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif
Duhej ti lexoje pak,para se te beje pyetje te tilla qe kan pergjigje me lart,per ndryshe sherbejne vetem per kolorit.

Fakti qe ti perdor emrin shqiptare,musliman,liberal...si gjithperfshires tregon se ke zgjedhur alternativen e unicitetit te identitetit.
Kjo nuk ekziston.le pastaj qe eshte e gabuar nese tentohet te krijohet nepermjet imponimit.ja perse ti pas cdo identiteti ke deshire te perdoresh identitetin shqiptare.
Para se te perdor shqiptare para atyre identiteteve jam njeri.

Prejardhja e identiteteve nuk percaktohet nga nje identitet i vecante.
Ti je shqiptare me nr.kembe 42,vegjetarian,pensionist..me bind te lutem se si bashkesia e pare(kombi) krijon perkatesine time ne bashkesine e dyte,trete...??Ne nje kohe qe miliona joshqiptare perfeshihen-identifikohen ne keto komunitete.

Kjo vetem se kam respekt per ty eee. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

Jo mo lali jo. Ti as nuk kupton kur lexon.

Un jam pensionist shqiptar, katolik shqiptar, e kam nr e këmbës 43 shqiptar (se ka edhe numra të tjerë që nuk i korrespondojnë 43-shit shqiptar p.sh). Të gjithë këto identitete me kualifikuesin e përbashkët shqiptar më japin një identitet më vete nga p.sh. pensionistët francezë, katolikët italianë etj. Pra ka një dallim që egziston me kombësitë e tjera e ky është identiteti kombëtar pasi myslymanë ka nga shumë kombësi të ndryshme por myslymanë shqiptarë nuk ka edhe aq shumë. Dhe ajo që shqiptarët i bën shqiptarë është pikërisht shqiptaria, pra të qenit shqiptar që është më shumë se të jesh myslyman, katolik, ortodoks, hajvan, etj.

Kapishi /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif

P.S. Të faleminderit shumë për respektin dhe dije se është reciprok /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/eusa_liar.gif

hawk

Primus registratum

Katoliket italian...sa per shembull nuk perfaqsojne me identitetin katolik sepse jane ngjyrosur me nje identitet tjeter.
Shume mire mund te ishin edhe katolike,pensioniste...te bardhe,europian,tokesore,jo vetem me dallime kombetare.
Fundja diferencimi qe ben ti eshte relativ,zgjedhja e jote e nje identiteti unik nga i cili nuk arrin te shkeputesh - ne teori pasi ne te vertete je bartes i shum identiteteve qe nuk kan te bejne fare me ate kombetare si ato te siperpermendurit edhe pse nuk mund te mohojme nderthurjen e tyre tek cdo individ.
Me pare te keshilloj te dallosh identitetet dhe vete termin identitet duke i gjetur tek vetvetja.

Ashtu si muslimanet,katoliket(per ti qendruar shembullit tend) - dhe te tjere grupe- kane diversitetet e tyre,qe ti je fiksuar ti gjesh vetem tek kombesia(pra mohon te tjeret);edhe shqiptaret kane te tyret per te cilat mjafton ti referohesh disa temave ne forum per te "admiruar" unicitetin utopik te identitetit qe ti pretendon.
Nuk ka rendesi se cfare komebsie kan ato qe identifikohen ne nje besim apo bindje politike,ai quhet identitet qe nuk duhet dhe nuk mund te kete lidhje krahasuese me nje identitet tjeter.Pra nje komunist eshte i tille sepse beson dhe ndjek nje ideologji ekonomiko-socialo-politike.Nuk ka rendesi ngjyra,kombeisa.Nje shqipetare eshte i tille sepse identifikohet ne disa vlera etno-kulturore ashtu si komunisti ne vlerat e veta.Shqiptaret kane diversitete te konsiderueshme,madje edhe ne vlerat etno-kulturore,ashtu siç komunistet ne bashkesine e tyre.Por ama perfaqsojen qe te dy grupe me vehte, identifikuese.Ato qe na ben shqiptare eshte "shqiptaria",nuk e luan topi perndryshe do te gjenim terma te tjere, por dhe ajo qe i ben komuniste eshte ideologjia-komunizmi.

Nuk mund te behen njerezit njelloj.

Shqiptaria aludon identitetin kombetare,nuk e kuptoj perse nuk e shpreh por perdor terma letrare.Sic kam pohuar me lart identiteti eshte ceshtje sociale.Pra shoqeria krijon nje ideologji si nacionalizmi por qe ka histori te re,pra eshte nje produkt social qe mund edhe te largohet nga "froni".Europa kerkon te vendose ne fron identitetin "europian" dhe jo nacional-kombetare(per shembull).

Un nuk jam kunder identitetit kombetare por duhet patur kujdes me rrolin dhe diversitetin e identiteteve.
Nese ne i zhdukim ose i mbulojme me sforcim do te ndodhemi perpara nje ndarjeje ne "Ne" dhe "Ato" duke mos gjetur pika te perbashketa ne identitete te tjera qe karakterizojne njeriun ne teresi.
Fakti qe ne jemi shqiptare do te thote se jemi komunitet Hyjnore apo Mbinjerezore ??!!
Ne momente te caktuara nje identitet per arsye te ndryshme merr mbivlera.
Nese ti punon si gjykates ne Gjermani(ta uroj),nuk do te konsiderojne me identitetin kombetare-shqiptare ,por me identitetin profesional.Nuk do perfaqsohesh si shiptare por si gjykates,ne kontekstin qe te kerkohet.

E mos ma zgjat hunden se ta bera si Kanan Tafilit. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

Problemi të cilin ti nuk po e kupton dot qëndron pikërisht në veçantinë e të qënit shqiptar (apo italian, gjerman, francez, arab, etj). Një katolik shqiptar është ndryshe nga njË katolik italian pikërisht sepse është shqiptar, pra ka një kulturë e një identitet tjetër. Një ortodoks shqiptar nuk mund të quhet grek pasi të jesh ortodoks nuk do të thotë se je grek. Po ashtu, një myslyman shqiptar nuk mund të jetë arab sado mjekërr të lejë e sado të vishet si arabët. Kjo vjen pasi ai është rritur në një ambjent shqiptar e ka përftuar nga identiteti shqiptar.

Pra të jesh shqiptar nuk është një identitet të cilin ti e zgjedh (siç mund të zgjedhësh identitetin fetar p.sh) por është një identitet i fituar vetvetiu pasi ti ke jetuar në Shqipëri. Po të shkojmë disi më thellë ti ke një identitet myslyman shkodran dhe këtu është feja që të dallon nga një katolik Shkodre. Por identiteti juaj i përbashkët është shkodranlliku megjithë përplasjet e forta që egzistojnë në Shkodër mes dy feve.

Po tashti a m'kupton o shoku shkodran?

Qerratai

Primus registratum

E morem Bastijën me duket /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Admir

Forumium maestatis

Kaq poshte kemi rene?! Na duhet tashme te shpjegojme c'eshte Shqiptaria. Boboooooo.

jimmy84

Primus registratum

Po si mendoni ju? A mund ta pranoje Gysi faktin qe shqiptaret s`e kane care fare fundin e kurrizit per fene? Eshte realitet i papertypshem per fantazine e tij. Po a mund ta kuptoje dot Gysi qe "Migjeni dhe shoket e tij" e kishin inatin me KLERIN dhe jo me teizmin? Pse thote Vasoja "Mos DEGJONI...KISHA dhe XHAMIA" dhe nuk thote psj "Mos LEXONI Kuran apo Bibel" (po lexoni vetem Nicen psh)?. Nga pergjigjet e Gysit del qe Gysi nuk e kupton kete. Pse?-pyeti Strejoja psh. Po sepse Gysi meqe beson vet atehere me siguri duhet te kene besuar me fanatizem edhe te tjeret ketu e 300 vjet perpara dhe sepse Gysi nuk ndan dot TEORINE nga PRAKTIKA. Nuk e mendon ndonjehere qe persona te ndryshem fene e perdorin jo vetem si opiumi i Engelsit po edhe si arme te fuqishme shkaterruese (sigurisht qe Gysi me shume kenaqesi do ta verente kete fakt tek fete e tjera, po tek feja e vet...aty ngec puna).
Megjithate, Zogu pavaresisht "hidhesise niceiste" te mesazhit te vet, nuk e ka dhe aq keq (megjithese ka edhe perjashtime).Por ne thelb "patriotizmi" klasik (dmth nacionalizmi tipik) eshte ne grahmat e fundit te jetes dhe eshte i theksuar vetem ne vende katunareske tip Greqi, Turqi etj.

Gysi

Primus registratum

Nuk po shoh asnje pergjigje me siper. Te merreshh me hamendesimine subjektivizmit tim eshte nje subjektivizem i kulluar i cili natyrisht qe te le pa pergjigje. Ne kete linje mendimi edhe une do te thosha po ashtu se Jimmy, duke qene se nuk e can vete fundin e kurrizit per fene, kujton se po ashtu edhe shqiptaret e para 300 vjeteve kane pasur po te njejtet moscarje fundkurrizore per fene. Dhe po ne te njejten linje do te thosha se eshte jimmy qe nuk arrinte ndaje dot teorine nga praktika, per me teper nuk arrin te ndje paragjykimet e veta per te tjeret (te cilet duhet thene se as i njeh fare), nga idete apo argumentet qe ata parashtrojne. Por te gjitha keto do te degjeneronin debatin ne analiza personale mes diskutuesive per vete diskutuesit, dhe nuk do te thuhej asgje per temen. Por, mbi te gjitha mua nuk me intereson ketu jimmy, gysi apo ndonje tjeter, por me intereson tema.
Por, perpara se te kundershtosh Jimmy, dhe perpara se te me tregoshmua rrugen per te kuptuar Pashko Vasen si dhe Migjenin, perpiqu te kuptosh qarte ate qe kam thene une. Pasi te kundershtosh pa u kuptuar eshte muhabet koti.
Pikerisht, ajo qe une kam thene ketu eshte se Vaso Pasha me vargjet "e mos shikoni kisha e xhamia", e ka pasur me abuzimet klerikale ne funksion te interesave shoviniste fqinjesore, te cilet e kane shfrytezuar fene per hir te ketyre interesave armiqesore ndaj shqiptareve. Pra Vaso ketu nuk e ka pasur me fene, por me ata qe kane abuzuar ne emer te saj. Pikerisht pra kjo eshte ajo qe une kam thene, te cilen ti e kujton realitet te paperfytyrueshem prej meje. Ndersa sa per Migjenin, ai eshte nje gje tjeter, dhe per me teper nuk ka lidhje me patriotizmin. Natyrisht pasi Migjeni nuk i perket autoreve te rilindjes dhe nuk ka shkruar ndonje gje lidhur me patriotizmin, por shkrimet e tij e kane pasur "inatin" me rendin social dhe politik te instaluar ne Shqiperi ne vitet 30.
Sa per nivelin e fundshpinecarjes per fene tek Shqiptaret, duhet te lexosh me shume deshmi historike. Dhe po keshtu edhe kleri nuk duhet futur ne nje thes. Fakti qe shume prej themeluesve te lidhjes se prizrenit, si dhe shume prej veprimtareve patriote te cilet dhane kontribut, mund, djerese, gjak per kete vend, kane qene klerike, tregon qe faktorin negativ klerikal nuk mund ta futesh ne nje thes dhe ta marresh si nje teresi perfundimtare.
Por keto jane gjera qe kerkojne objektivitet dhe me sa shoh ai te mungon.

gurax

Pan ignoramus

Si perfundim, qe t'i biem shkurt, a jemi dakort me shprehjen "Feja e shqiptarit eshte Shqiptaria" apo jo? Sikush ta kuptoje si t'i vije permbare, sikush e ka sqaruar pak a shume si e kupton. Po a jemi dakord me kete apo jo?