Ekzistenca e PAFUNDESISE!!!!!!!!!!!!!

zog

Primus registratum
Re: Ekzistenca e PAFUNDESISE!!!!!!!!!!!!!

shembulli tat nuk vlen sepse magelani i ra botes verdalle e ja gjeti fundin. ndersa ajnshtajni pat thene nje ditezaj:

qe universi ta kete nje fund eshte me e mundur sesa budallalliku njerezor.

ne tek kjo tema ketu, te diskutosh seriozisht a ka nje fund apo jo, duhet te jesh vertet idiot ose mos kesh tjeter mese te merresh. treçereku robve breket e tyre lal s'kane me ça ti mushin dhe dun me i gjet funin botes.

pinkparadise

Forumium maestatis

ore, ketu jemi ke filozofia jo ke sociologjia...qe na thua ti bej si ta ndiesh e perceptim jete, e si e ndjen ti /pf/images/graemlins/laugh.gif
zgjidh e merr, o e funde o e pafunde... /pf/images/graemlins/laugh.gif

gurax

Pan ignoramus

zog, kush tha qe bota eshte e pafundme? Pafund nuk eshte njesoj me "e perseritshme pafund". Magelani vertet qe ja gjeti fundin. Pa per robt qe s'mbushin dot breket... po leji te hane kos dhe ata aman, se me thone mua diktator pastaj /pf/images/graemlins/laugh.gif
pinku, e pafunde e pafunde /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/smash.gif

pinkparadise

Forumium maestatis

...e huuuu /pf/images/graemlins/smash.gif ...e mir mir, ik tani se smerrem me rob qe mendojne se bota eshte e pafunde une /pf/images/graemlins/laugh.gif

maxper

Primus registratum

ti pink ke nje nevoje ta ndjesh boten te fundme me duket, kjo i ben me shume ceshtje besimi te brendshem sesa realiteti, mua nuk me pelqen kjo gje. Sepse fundi eshte i keq. Po te sjell nje shembull te pafundesise; mikrokozmosi eshte i pafund, dmth mund te zberthesh mikrogrimcat ne pafundesi. Asnjehere nuk mund te thuash qe kjo eshte me e vogla, pavaresisht se ne kemi vajtur derio nje pike x te zberthimit. Po duhet te kuptosh qe ka edhe me shume se ajo qe kuptojme ne. Ky eshte stimuli, motivimi i vazhdimesise. Ka nje pafundesi gjerash per tu zbuluar ne gjithesi.

Me vjen keq por te thuash qe "bota eshte e fundme" me duket jo vetem nje mungese fantazie, por nje mendjengushtesi e tepruar.

pinkparadise

Forumium maestatis

...ndoshta ka te bej me teper me racjonalitetin dhe jo mendjengushtesin ..jo?... /pf/images/graemlins/rolleyes.gif

te jesh shpirt i lire, ndoshta te ben te jetosh pak ne boete irreale them une...por gjithsesi kjo vetem kur i kalon disa limite...

Le_Routard

Forumium maestatis

Ore qe ekziston pafundesia kete nuk e luan as topi i Mato Grudes!!!!

zog

Primus registratum

per ty as e vej ne dyshim qe eksziston. edhe per mu psh, pafundesia eshte kavaja, nuk kam qene kurre.

vetem se duhet te dime per cilen gje flasim, dmth kur themi deti nuk ekziston, e kemi ngaqe nuk e kemi pare, s'kemi mundesi ta shikojme kurre, apo ai eshte frut i imagjinates tone ?

ta zeme psh se pafundesia siç thua ti ekziston. dakort, mire PO !? sikur ta marrim zotin si te vertete, po per te a ekziston pafundesia ? dmth vendi te cilin ai nuk e shikon dot, ose nuk mund te shkoje dot ?

a e sheh pra qe komplikohet pak puna, dmth po te pranojme qe ekziston pafundesia duhet te pranojme qe as Zot NUK KA.

po tani, si mendon ti buçko ?

pinkparadise

Forumium maestatis

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
edhe per mu psh, pafundesia eshte kavaja, nuk kam qene kurre.

[/ QUOTE ]

/pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/lol.gif

Le_Routard

Forumium maestatis

Po ky me mua e kishte?

Une kam pershtypjen qe po ngatarohet pafundesia me injorancen/paditurin. As une nuk kom qen noji her ne Kavaj, nderkohe qe per plazh ke Shkomi Kavajes kam shku shpesh. E cfare duhet te them une tani, Shkomi ekziston ndersa Kavaja jo?

Lere po te dalim nga Shqiperia, nga Bota, nga Galaksia etj etj sa gjera te tjera ekzistojn e qe ne nuk i njohim se nuk i kemi pare.

Njeriu eshte mesuar me fillime e funde, lindje e vdekje. Mendia njeriut nuk thith shume, eshte e kufizuar brenda ketyre caqeve. Pafundesia dhe vazhdimesia jane koncepte te pakuptueshme per njeriun, dhe mund te jene vetem te pranueshme.

L0LA

Primus registratum

A jeni te sigurte qe mendja e njeriut eshte e kufizuar?? Un mendoj se mendja e njeriut eshte e pakufizuar por cdo gje tjeter eshte. Plus qe pafundesia eshte nje mendim/ide abstracte e krijuar nga njeriu.
Ne nuk mund te dalim dot prej vehtes dhe mbeshtetemi ke shqisat per ta kuptuar boten.
Cdo gej abstracte qe existon e kemi krijuar vete dhe nuk existon ne bote pe perceptimin e njeriut. Imagjino a do ishte koha dhe hapesira njesoj pa perceptimin e njeriut? sigurisht qe jo. prandaj dekarti filloi te kerkonte siguri ke arsyetimi. Por, arsyetimi edhte i vertete sepse e kemi ber te vertete me perkufizim. Eshte Tautologji.
e vetmja gje qe mund te themi per boten dhe universin eshte qe nuk e dime se si mund te jete.
un ne pergjithesi mendoj se eshte i fundem, por nuk jam e sigurte. Sigurine qe kerkonte Dekarti dhe qe e gjeti vetem ne argumenta me definicione realiteti nuk mund ta kete.
Realiteti eshte i kufizuar keshtu qe per rrjedhoje i bie qe dhe universi te jete.
P.S. Ne prape nuk mund te jemi te sigurte per asgje apo jo???
E vetmja gje qe mund te themi me siguri eshte qe ne existojme. ( Cogito ergo sum)
Me tutje nuk e cojme dot me.

2celjan-fr3

Primus registratum

Padyshim qe eshte e kufizuar mendja, kjo sdo mende, shume gjera nuk i kuptojme sot, dje skuptonin asgje por me evoluimin tone kuptuam dicka me shume por perseri shume gjera nuk i kuptojme ose nuk dime ti kuptojme(arsyetojme apo interpretojme).
Mendim abstrakt? nuk e kuptoj se me ckuptim e ke por nejse do mundohem ta marre si mendim te kulluar(edhe pse thuhet per transformim etj), por jo nuk eshte keshtu sepse shume gjera,gjendje etj kane fund, te pakten te prekshem dhe ne realitetin(llogjiken) njerezore.Une mendoj se ne njerezit,ish kafshet, kemi krijuar nje llogjik tonen "njerezore" dhe tentojme ti japim llogjik cdo fenomeni etj nepermjet kesaj.Une shpresoj se te kete nje menyre arsyetimi,llogjik tjeter(jashte njerezores) apo perceptimi, ndijmi etj qe ti japi nje kuptim dhe qellim gjithckaje qe na rrethon, shprese kjo.lol, ose fundja nje lloj teorie te kaosit ku cdo gje duket ne fillim si e pa kuptim dhe pa ndonej llogjik por ne fakt ato jane veprime me qellim dhe arsye, e tipit, cdo gje qe ndodh e ka nje kuptim edhe pse ngjan si dogme kjo apo ku ta di une, une perseri besoj, sic tha dhe ai zezaku I have a dream.lol edhe pse shanset dhe propabiliteti mesa duket se nuk jane me anen e zezakut.lol.Jam njeri ske ci bene, por kjo sdo te thote te mos jesh ne realitet dhe te kerkosh vertetesin
Keto qe po thua me kujtojne vitet e gjimnazit, qe nuk jane aq larg, ne keto benim perafersisht atje.
Ti thua: e vetmja gje qe mund te themi per boten dhe universin eshte qe nuk e dime se si mund te jete. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif ne nuk dime asgje, dime(kuptojme) vetem qe mendojme.
Goc nje keshille, mos lexo Dekartin ai ka qene para qinra vjeteve, sot vite me vone kur liria, komunikimi, informacioni dhe dija kane kapur kulmin ne historine tone njerezore ka nej boom me mendime, te lexosh Dekartin sot ne 2008 eshte budallik, debati ka hecur shume para dhe eshte ndare ne pjese me te vogla.
Cfare te bene ty kaq te sigurt te tuash se ekziston? dhe cfare eshte ekzistenca per ty?

Pyetja me e madhe sot eshte pikerishte ajo, ekzistenca

L0LA

Primus registratum

E mora Dekartin si shembull sepse ishte shkencetar matematicien dhe gjithashtu edhe filosof.Ai ishte gjtihmone i preokupuar me pytejen "Si i dime gjerat?" Ekzistenca e pafundesise eshte dicka qe edhe nese e hipotezojme si te vertete duhet te shpegojme se si e dime qe ekziston. Pra eshte me teper nje pyetje epistemologjike se sa metaphizike, te pakten ne filozofi.
Dekarti eshte baza e filozofise se sotme. Me dualizmin e dekartit ne sot studiojme identitetin, psikologjine etj etj. Ai ka sjelle fizikalistet qe besojne dhe mundohen te provojne se gjendejet e trurit "brain states" jane te njejta me gjendjet mendore " mental states" P.Sh Derek Parfit
Noam Chomsky, linguist, mundohet te gjej gjithashtu gjendje mendore"Mental States" qe mendohet te kene lidhje me trurin por te mos jene te materializuara aspak ne boten fizike. Chomsky po mundohet ti gjej keto te materializuara ne tru, por beson se jane ndryshe nga gjendjet e trurit"Brain States".
Nejse, nuk dua te dal nga tema por me duket pak si e cuditshme( dhe disi fodulle) qe te quhet studimi i Dekartit budallallik. Meditimet e Dekartit jane te paarritshme ne aspektin filozofik.:)
Nese do te flisnim per pafundesine shkencerisht atehere debati eshte krejt ndryshe.
Fizikisht ne e perceptojme universin si Dicka qe ka filluar (Big BAng) dhe qe po zgjerohet. Ke zgjerimi kemi dy lloj mendimesh, zgjerohet ne fundesi ose ne pafundesi( ciklike). Fizika aman krijon teori duke u bazuar ne menyren se si njerezoret i perceptojne gjerat keshtu qe filozofi duhet te jete skeptik edhe ndaj ketyre teorive.
Ne vitet 1930 teorite pranoheshin nese ishin te verifikushme( A.J. Ayer) kurse sot pranohen nese jane te fallsifikushme( Karl Poper). Dekarti ishte baza per keto evolime te debatit te teorive coherente te pranushme. Teoria me koherente qe kemi Sot per universin eshte ajo e Hawking.
Ne nje interviste ai tha se expansioni i universit shtyn( mundohet te shperndahet sa me shume) kurse graviteti terheq. Asnje nuk e di se cila force do fitoje.

Hawking ketu e kam parafrazuar sa me mire qe te mundem. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/smile.gif

Me cfare kuptimi edhte ekzistenca pyetja me e madhe? A e ke fjalen per ekzistencializmin e Sartre? Me sqaro pak me tej po munde.

hasikujtiplasi

Primus registratum

Pafundesia i perngjan Rrethit te Jetes i cili riperterihet pafundesisht...Edhe sikur Rrethi i Jetes te zevendesohet nga nje epoke vdekjeje universale askush s'do te mundet te deshmoje fundesine;diskutim spekulues!tung!

shefki

Papirus rex

Bravo kosovari i vogel (me ide te medha).Ndoshta pavetedijshem ju vezhgoni thelle parimin antropik sipas te cilit universi shihet ashtu sic eshte ,ngaqe po te jete ndryshe ne nuk do te jemi aty te deshmojme!
Le ta zeme se nje grimce elementare perplaset e shkaterrohet kur ndeshet me nje anti grimce elementare.Energjia qe clirohet nga kjo plasje ruhet (e mund te shnderohet)Mos valle energjia e pafundesia jane nje!?
Sidoqofte mungesa e konceptit te Pafundesise do te luante nje rol teper te disfavorshem ne maredheniet shoqerore...pafundeshisht!

Ema

Goddes

Teorikisht te gjithe deshirojme me shpirt qe pafundesia te jete a atille,qe cikli te jete i pafund,qe te kete parajse,vazhdim ne nje menyre apo ne nje tjeter.Por cuditrisht sa me shume kalon koha ne vend te kapemi pas kesaj shprese largohemi ne kerkim... /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/frown.gif

jimmy84

Primus registratum

OK qe te biem pak rehat a ekziston pafundesia apo jo:
Cili eshte numri me i madh qe dini?

(Sofistet vdiqen, por pyetjet sofiste jo ama.)