E verteta, absolute apo relative!

Kondrapedali

Kondrapedali
Re: E verteta, absolute apo relative!

Truth, është hera e dytë që habitesh tek kjo temë /pf/images/graemlins/smile.gif . Hera e parë ka ndodhur në postimin e katërt të kësaj teme që është edhe i dyti postim i yti në të!

Për punën e moshës ta kam dhënë përgjigjen të cilën ti nuk e ke kuptuar (kjo jo për fajin tim). Koha është e papërcaktuar si koncept dhe nuk ka kufij kështu që është në vetvete relative. Prandaj mora shembullin e një gjallese me cikël jete të shkurtër (krahasuar me tonin) për të parë që për atë gjallesë unë jam pothuaj i pavdekshëm sepse pas dhjetëra brezash të kësaj gjallese unë jam akoma i ri /pf/images/graemlins/wink.gif . Po si mund të thotë breshka që jeton 350 vjet? Që Kondra është akoma bebush /pf/images/graemlins/laugh.gif (kjo edhe mund të jetë e vërtetë /pf/images/graemlins/tongue.gif )!

Mbi të vërtetën unë jam i mendimit që absolutja egziston!

Truth_Matters

Primus registratum

O Kondra,

Ashtu eshte jam habitur disa here ne kete teme. Por sic thone "jankit", "consider the source" /pf/images/graemlins/smile.gif

Jo se dua te kapem tek puna e moshes, por ceshtja eshte se brenda nje sistemi te caktuar referimi (pra perkufizimi i fjales vit) ka thenie absolute ne lidhje me moshen e cdo njeriu.

Meqe ekzistoka e verteta absolute, a mund ta dime se ku gjendet ajo?

Admir

Forumium maestatis

Te thuash se e verteta eshte relative eshte e pallogjikshme per shkak se vete pohimi eshte nje qendrim absolut. Te vertetat absolute duhet gjithmone prodhojne te njejtat rezultate numerike ne te njejtat kushte laboraterike, perndryshe nuk eshte fakt, cka e ben x fenomen jo absolut, por relativ sipas kushteve. As simple as that! Se cfare arrijme te vezhgojme ne ajo eshte tjeter gje.

soni2

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Truth_Matters:
[qb] O Kondra,

Ashtu eshte jam habitur disa here ne kete teme. Por sic thone "jankit", "consider the source" /pf/images/graemlins/smile.gif

Jo se dua te kapem tek puna e moshes, por ceshtja eshte se brenda nje sistemi te caktuar referimi (pra perkufizimi i fjales vit) ka thenie absolute ne lidhje me moshen e cdo njeriu.

Meqe ekzistoka e verteta absolute, a mund ta dime se ku gjendet ajo? [/qb]
absolute nga vete konteksti eshte e pandryshushme dhe si perkufizim viti ne mund te konsiderojme ata njerez qe kane vdekur dmth filani vdiq 59 vjeç kjo si e vertete mund te konsiderohet si absolute(deri ne prove te te kundertes)sepse mosha e tij sdo ndryshoje !!

ndersa per kondran pshm themi eshte 28 vjeç( pak a shume)kjo eshte e vertete relative se bazohet ne çfare kemi lexuar dhe kondra fare mire mund te vije te na thoje "jam 29 vjeç" kjo e ben te verteten time relative sepse kondra ndrron moshe çdo vit dhe çdo dite dhe kto jane aspektet e te vertetes ...

i rashe pak thjesht por skam deshire te flas shume per asgje !!!

Truth_Matters

Primus registratum

TO57,

Perkufizimi i vitit s'ka te beje as me ata qe vdiqen as me ata qe jane gjalle. Perkufizimi i vitit eshte njesi matese, pavaresisht sa veta lindin apo vdesin. Ne baze te kesaj njesie mund te themi "Filani jetoi 59 vjet..." , etj etj.

Po u vendos nje njesi absolute matese e kohes (vitit) pastaj s'ka asgje relative mbi theniet e moshes se Kondres apo kujtdo tjeter.

Nese e di ti te sakte apo jo moshen e Kondres (28 apo 29 vjec) nuk ndikon fare mbi moshen e tij te vertete. Padituria jote mbi moshen e tij te vertete nuk hedh poshte absolutizmin e thenieve atyre qe e dine moshen e tij te sakte.

Ne kete kontekst thenia "Kondra eshte < 100 vjec" eshte absolute. Kete s'e luan topi. /pf/images/graemlins/wink.gif

S6T6N6

Forumium maestatis

fiks fare, kete kontekst perdor ti Truth kur thua: "ZOTI EKZISTON"

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Miss AlbForumi:
[qb] Fakti që për mua zjarri është i nxehtë përbën në vetvete një të vërtetë absolute pasi sido që të jetë zjarri do mbetet i nxehtë për mua!
===============================================
kjo nuk mund te jete e vertete apsolute

korrigjim:
Fakti që për mua zjarri djeg përbën në vetvete një të vërtetë absolute pasi sido që të jetë zjarri do te djegë! [/qb]
qe kur themi PER MUA, ne relativizojme duke treguar me kete qe zjarri nuk i djeg te gjithe. dhe ska sesi.

Kondrapedali

Kondrapedali

Ene thojsha un pse m'ka zon lemza gjith ditën sot /pf/images/graemlins/laugh.gif . Faktikisht unë nuk jam as 28 e as 29 vjeç por diçka më shumë, jam rrugës për 30 /pf/images/graemlins/laugh.gif . Relativiteti i moshës së dikujt ka të bëjë me ciklin bioliogjik të jetës së tij. Pra dikush mund të ketë lindur në të njëjtën sekondë me mua dhe të jetë më i madh ose më i vogël se mua në funksion të moshës së tij biologjike. Për të karikaturuar këtë që po them po marr si shembull dikë që ka një sëmundje plakjeje të parakohshme dhe megjithëse është vetëm 29 vjeç ai ka trupin e një 60 vjeçari.
Pra në këtë rast e vërteta absolute është që ky person ka lindur para 29 vjetësh ndërsa e vërteta relative është që ai është 29 vjeç (pasi i sëmuri mund të ketë 60 vjeç :shrug: ).

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Truth_Matters:
[qb]

Ne kete kontekst thenia "Kondra eshte < 100 vjec" eshte absolute. Kete s'e luan topi. /pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
ti vete e the qe VITI eshte njesi matese (me drejt nje rrotullim i plote i tokes rreth diellit), atehere duke qene keshtu s'ka si te jete absolute.

pastaj kondra eshte me i vogel se 100 vjeç, mos harro kjo eshte VETEM per ty nje e vertete. duke qene VETEM PER TY kjo e ben relative. per te mos thene qe ne vetvete kjo "e vertete" s'permban asgje, asnje lloj interesi.

ajo nuk e çliron pyetjen spontane : e po pastaj qe kondra eshte me i vogel se 100 vjeç , kujt po i plas ? /pf/images/graemlins/laugh.gif hahaha!

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga zog:
[qb] ...................

ndersa sa i perket te vertetave absolute, ajnshtajni me ligjin e tij te RELATIVITETIT i vuri shkelmin (shkencerisht) njehere e mire ketyre "patericave" mbi te cilat njeriu kerkon te vendose boten (universin) si dhe veten e tij.

sipaj tij (dmth meje, qe ne kete moment po i marr stafeten, hehe /pf/images/graemlins/wink.gif ) ne bote ka vetem nderlidhje shkaqesh e pasajosh, dhe te gjitha varen nga shpejtesia e levizjes, pra e komunikimit mes tyre. neqofte se shpjetesia rritet ne infinif, koha behet zero.
dhe vetem kur kemi kohen zero, kemi edhe pavdekesi, pra jete pa fund. dmth qe zoti po te ekzistonce ai s'eshte veçse IDE (ose siç me te drejte e quan kisha me terma fetar, SHPIRT). e njejta gje ne fakt; shpirt = ide.

por ne nje hapesire infinit nuk mund te arrihet nje shpejtesi infinit. pra nuk mund te kete kohe zero, e as pavdekesi.
pra po qe se zoti ekziston, ai ka hapesire te kushtezuar, e per rrjedhoje edhe pushtet, force e kapacitet te kushtezuar.

ose po te jete se pushteti i tij eshte suprem, atehere (siç e thame me lart), zoti s'eshte tjeter veçse IDE.

ne fakt ajnshtajni para se te vdiste, e kuptoi ate qe; nuk eshte shkenca qe na shpie tek e verteta, aq me pak ajo absolute, por eshte IDEJA e cila vjen nepermjet IMAGJINATES.

prandjaj ai keshilloi : imagjinata (ideja) eshte me E RENDESISHME nga dija (shkenca).

pra ne fakt duke dale perseri tek IDEJA, dhe duke ditur qe kjo eshte edhe ZOT (ide = zot), dalim tek kjo; qe eshte zoti e vetmja e vertete absolute.

ne fakt une mendoj se sot mbi dhe, njeriu eshte zot, ose ndryshe e thene; ne nje bote te materializuar ideja qenesohet ne njeri, ndersa ne nje bote te idealizuar ideja qenesohet ne zot. kaq.

ps; bobo e bona çarçaf, shpresoj te pakten ta kem qenis mire. /pf/images/graemlins/laugh.gif . [/qb]
habitem kur shoh ket qe kam shkrujt. kjo sot me tejkalon. sa lart qe kam pas fluturu atekohe. /pf/images/graemlins/laugh.gif

po kjo eshte bibel moreee!

eshte BIBEL e shkuar bibles tunxh !

ps, ne shqip zogut kengetar i themi BILBIL. /pf/images/graemlins/laugh.gif

jimmy84

Primus registratum

Tani per mendimin tim Zog e ka thene tamam. (dmth Zog ka lexuar mendimtaret e duhur /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif )
Vertet qe duhet pergezuar per koncizitetin.

Diavolessa

Valoris scriptorum

E vertata eshte brenda nesh e shpesh here ben mire te rri atje ku eshte!

renea

Primus registratum

Te thuash se nuk ka te vertete absolute, hedh poshte pohimin e pare se nuk ka te vertete absolute. /pf/images/graemlins/laugh.gif e thjeshte fare

bebi

Primus registratum

habitem kur shoh ket qe kam shkrujt.

jo po diskutoni ju ala per t'verteten absolute apo relative :cool:

:tipsy:

Urim Nerguti

Primus registratum

Fillimisht postuar nga zog:
[qb]
ndersa sa i perket te vertetave absolute, ajnshtajni me ligjin e tij te RELATIVITETIT i vuri shkelmin (shkencerisht) njehere e mire ketyre "patericave" mbi te cilat njeriu kerkon te vendose boten (universin) si dhe veten e tij.

sipaj tij (dmth meje, qe ne kete moment po i marr stafeten, hehe /pf/images/graemlins/wink.gif ) ne bote ka vetem nderlidhje shkaqesh e pasajosh, dhe te gjitha varen nga shpejtesia e levizjes, pra e komunikimit mes tyre. neqofte se shpjetesia rritet ne infinif, koha behet zero.
dhe vetem kur kemi kohen zero, kemi edhe pavdekesi, pra jete pa fund. dmth qe zoti po te ekzistonce ai s'eshte veçse IDE (ose siç me te drejte e quan kisha me terma fetar, SHPIRT). e njejta gje ne fakt; shpirt = ide.

por ne nje hapesire infinit nuk mund te arrihet nje shpejtesi infinit. pra nuk mund te kete kohe zero, e as pavdekesi.
pra po qe se zoti ekziston, ai ka hapesire te kushtezuar, e per rrjedhoje edhe pushtet, force e kapacitet te kushtezuar.

ose po te jete se pushteti i tij eshte suprem, atehere (siç e thame me lart), zoti s'eshte tjeter veçse IDE.

ne fakt ajnshtajni para se te vdiste, e kuptoi ate qe; nuk eshte shkenca qe na shpie tek e verteta, aq me pak ajo absolute, por eshte IDEJA e cila vjen nepermjet IMAGJINATES.

prandjaj ai keshilloi : imagjinata (ideja) eshte me E RENDESISHME nga dija (shkenca).

pra ne fakt duke dale perseri tek IDEJA, dhe duke ditur qe kjo eshte edhe ZOT (ide = zot), dalim tek kjo; qe eshte zoti e vetmja e vertete absolute.

ne fakt une mendoj se sot mbi dhe, njeriu eshte zot, ose ndryshe e thene; ne nje bote te materializuar ideja qenesohet ne njeri, ndersa ne nje bote te idealizuar ideja qenesohet ne zot. kaq.

[/qb]
Jo, Zog, per hir te se vertetes shkencore, duhet thene qe jo kur shpejtesia shkon ne infinit, sepse kjo eshte e kufizuar ne shpejtesine e drites. Kur shpejtesia e nje objekti shkon drejt 300 mije km/s, atehere masa e tij behet pafundesisht e madhe, dmth tenton drejt infinitit, dhe permasat e tij tentojne drejt zeros. Gjithashtu koha ndalet, nuk kemi me rrjedhje sekondash. Ketyre objekteve iu afrohen pak a shume vrimat e zeza te cilat kane force gravitacionale aq te madhe saqe ajo nuk lejon driten dale nga ato. Drita ben nje si perthyerje dhe kthehet aty nga ka dalur. Prandaj quhen vrima te zeza sepse nuk shihen me asnje lloj teleskopi. Gjithashtu nje luge materiali nga nje objekt qe ecen pothuaj me shpejtesine e drites peshon me miliarda e miliarda ton.

zog

Primus registratum

çfare quan MASE (te nje trupi) ti ?

cila eshte pershembull, masa e drites ? po pesha e saj ?

a nuk udheton me 300 000 mije km/sek drita e dale prej flakes se nje pishtari. pra po aq sa ajo e krijuar prej diellit.

ps; pastaj per te tjera gjera isha duke fol une, e te tjera ti.

dmth ti thua qe sa me shpjejt te levizesh aq me shum peshon ? hehe! ne ça shkolle e ke mesu ket.

Urim Nerguti

Primus registratum

O Zog, cilido profesor fizike (kam patur nje te mire shume ne fakultet, F. Sinoimeri) do te te thote qe drita eshte edhe mase edhe vale (karakteri i dyfishte i drites).

Kurse per ate çka pyesni me poshte po te jap formulat dhe pastaj beju limitet kur v ----> c

masa m e një trupi qe eshte ne levizje eshte e barabarte me raportin e mases ne gjendje prehje me rrenjen katrore te 1 minus v ne katror/c ne katror.

gjatesia l e nje trupi qe eshte ne levizje eshte e barabarte me prodhimin e gjatesise ne prehje me rrenjen katrore te 1 minus v ne katror/c ne katror.

Kurse shkolla ka qene tek korpusi nese pyete per vendndodhjen /pf/images/graemlins/wink.gif .

zog

Primus registratum

po dakort, pra duke qene drita edhe mase perveçse shpejtesi, nje luge drite peshon sa ?

qindra miliona ton !

hehe!

ps; boh mire e ça ka lidhje kjo me temen ketu ?

une atje siper desha vetem me shpjegu qe hapesira e LIMITON vetvetiu shpjejtesine, bile e ASGJESON ate.

pra shpejtesia (edhe ajo e drites) ka kuptim VETEM kur kemi nje hapesire te kufizuar (psh midis pikes A e B). a kupton ?

por hapesira e kufizuar, tregon ne te njejten kohe ABSOLUTIZEM. ky absolutizem asgjeson nga ana e tij EVOLUCIONIN.

dhe ketu qendron konflikti.

neqofte se pranojme evolucionin si teori, duhet te hedhim poshte te verteten absolute por edhe boten si te kufishme.

pra kemi si rezyme ;

per fetarin bota eshte e kufizuar, e verteta eshte absolute, zoti eshte i plotfuqishem.

per evolucionistin (ose shkencetarin), bota eshte e pakufishme, e verteta relative, zoti nuk ekziston.

zgjedh e merr secili vete.

bebi

Primus registratum

per fetarin bota eshte e kufizuar, e verteta eshte absolute, zoti eshte i plotfuqishem.
po ket kush ta tha mor zog?
Zogu? :devil:

edhe 1 pytje kisha un per zogun;
ate: hehe! e perdor sa her je n'siklet?

ps; mos t'mbesin hatri qe po t'pys pak si shum eee, se n'njifar mnyret reklam po t'baj :tipsy: