E verteta, absolute apo relative!

Truth_Matters

Primus registratum
Re: E verteta, absolute apo relative!

Ok, ja te marrim nje shembull me te thjeshte:

THenia, "Kondra eshte me pak se 100 vjec" eshte relative apo absolute, sipas nocioneve te pranuara te perkufizimit te fjales vit, apo numrit 100.

Nqs nuk eshte absolute, ne c'rrethana eshte relative?

Kondrapedali

Kondrapedali

Fillimisht postuar nga Truth_Matters:
[qb] Ok, ja te marrim nje shembull me te thjeshte:

THenia, "Kondra eshte me pak se 100 vjec" eshte relative apo absolute, sipas nocioneve te pranuara te perkufizimit te fjales vit, apo numrit 100.

Nqs nuk eshte absolute, ne c'rrethana eshte relative? [/qb]
Për një krijesë cikli i jetës të së cilës është shumë i shkurtër, Kondra është 1000 vjeç ose më shumë, pra është relative.
Sipas përkufizimit tonë të vitit dhe 100, Kondra është më pak se 100 vjeç mbi Tokë, në Hënë...?

Për mua e vërteta bëhet absolute kur nuk egzistojnë më argumenta për ta kundërshtuar atë :shrug: . Pra sipas meje, gjithmonë arrihet në një të vërtetë absolute duke ndjekur fillin e arsyetimit (sigurisht nuk mund të vërtetojmë më shumë se një të vërtetë në jetën tonë sepse duhet argumentuar nga të gjithë njerëzit e botës deri në mbarim të argumentave) megjithëse kjo praktikisht mund të jetë e pamundur :shrug: .
Pyetja është shtruar «A egziston?».

soni2

Primus registratum

[qb] Ok, ja te marrim nje shembull me te thjeshte:

Nqs nuk eshte absolute, ne c'rrethana eshte relative? [/qb]
sepse eshte e paperkufizuar si thenie dhe as si baze .

ask for more truth

Truth_Matters

Primus registratum

Si qenka e paperkufizuar? Pse ju duket kaq abstrakte kjo pyetje? Tek nje teme tjeter, ju (apo dikush tjeter) iu pergjigjet pyetjes "Sa vjec jeni", tani kur une them "Kondra eshte me pak se 100 vjec" kjo nuk mund te thuhet me siguri, si absolute?

Nuk e di kam kaluar une /pf/images/graemlins/wink.gif apo ka ndonje gje qe s'shkon ketu. As per gjerat me te thjeshta te mos dije njeriu te thote Po ose Jo?

Ne nuk flasim keshtu ne jeten e perditshme, si jeni ju ne gjendje te beni tere ate analize politikes, fese, shtypit, etj, pa ditur si t'i pergjigjeni pyetjes me lart!

Absurditet ne kulm! Kondra psh te jep mend per cdo gje, sidomos kur vjen puna tek politika, tani na dilka qe ai as nuk i pergjigjet dot pyetjes nese eshte me i vogel se 100 vjec :confused: :confused: :confused:

Për një krijesë cikli i jetës të së cilës është shumë i shkurtër, Kondra është 1000 vjeç ose më shumë, pra është relative.
Ua, ua, ua, cfare behet ketu, hajde merre vesh ti kete!

soni2

Primus registratum

[qb] Si qenka e paperkufizuar? Pse ju duket kaq abstrakte kjo pyetje? Tek nje teme tjeter, ju (apo dikush tjeter) iu pergjigjet pyetjes "Sa vjec jeni", tani kur une them "Kondra eshte me pak se 100 vjec" kjo nuk mund te thuhet me siguri, si absolute?

Nuk e di kam kaluar une /pf/images/graemlins/wink.gif apo ka ndonje gje qe s'shkon ketu. As per gjerat me te thjeshta te mos dije njeriu te thote Po ose Jo?

Ne nuk flasim keshtu ne jeten e perditshme, si jeni ju ne gjendje te beni tere ate analize politikes, fese, shtypit, etj, pa ditur si t'i pergjigjeni pyetjes me lart!

Absurditet ne kulm! Kondra psh te jep mend per cdo gje, sidomos kur vjen puna tek politika, tani na dilka qe ai as nuk i pergjigjet dot pyetjes nese eshte me i vogel se 100 vjec :confused: :confused: :confused:

Ua, ua, ua, cfare behet ketu, hajde merre vesh ti kete! [/qb]
o truth lexoje dhe kupto se tu pergjigja se pse smund ta konsideroja ashtu siç ty pyetjen

sepse ishte e paperkufizuar ne baze

Truth_Matters

Primus registratum

to57,

Do me falesh, por akoma nuk e kuptoj ku qendron problemi me pyetjen e bere. A ka mundesi te shpjegosh pse qenka e paperkufizuar dhe pa baze si pyetje?

Nuk te ka pyetur njeri sa vjec je? Ku qendron problemi me mungesen e perkufizimit apo bazes ketu?

Pyetja eshte mjaft e thjeshte, dicka qe behet ne jeten e perditshme, qe edhe femijet e vegjel dine t'i pergjigjen, madje pa mesuar te flasin akoma, ta tregojne me gjishta sa vjec jane, por ti me thua se kjo pyetje s'ka baze? Te lutem me shpjego ku qendron problemi.

Flm!

ludwig

Primus registratum

WHY DID THE CHICKEN CROSS THE ROAD?

Homer Simpson 's Answer:
There was free beer on the other side of the road.

Snoop Dogg 's Answer:
This (censored) fool of a chicken didn't (censored) know
what the (censored) he was doin crossin a (censored) alley in (censored) Harlem at 1:00 in the (censored) mornin'.

A chicken at rest remains at rest; a chicken in motion remains in
motion.
--Sir Isaac Newton

The Pope's Answer:
That is only for God to know.

Bill Clinton's Answer:
I did not cross the road with THAT chicken. What do you mean by chicken? Could you define chicken, please?

Another Answer:
I did not cross the road with THAT chicken. However, I did ask Vernon Jordan to find the chicken a job in New York.

John Lennon's Answer:
Imagine all the chickens crossing roads in peace.

The ideal chicken must ideally cross the ideal road. Therefore,
imperfect chickens in this world
cross imperfect roads, imperfectly.
--Plato

Saddam Hussein's Answer:
This was an unprovoked act of rebellion and we were quite justified in
dropping 50 tons of nerve gas on it.

Driven by the lash of economic necessity.
--Karl Marx

It is the essense of chickens to cross the road.
--Aristotle

The telephone pole suggested a phallic symbol
and like all female creatures she wanted to be dominated.
-- Sigmund Freud

This chicken problem has many depths, but all of them are equally
shallow.
-- Oscar Wilde

She was a victim of the Jewish conspiracy.
-- Adolph Hitler

We made her an offer she couldn't refuse.
--Vito Corleone

To impose a meaning upon her accidental existence.
--Jean Paul Sartre

To leave the place she knew for another place And to stay there for a
while
And then to visit both places.
--T.S.Eliot

Albert Einstein's Answer:
Did the chicken really cross the road or did the road move beneath the
chicken?

To ask this question denies your own chicken nature.
--Buddha

It was the next step after coming down from the trees.
--Charles Darwin

All hens are endowed by Nature and Nature's God
with the right to life, liberty and the pursuit of the other side.
--Thomas Jefferson

It was not merely that the chicken crossed the road, Watson, but that
the three Russian midgets and the Italian oboe player did not also
cross.
--Sherlock Holmes

The fuckin chicken crossed the fuckin road, okay? No problem, okay?
--Jack Nicholson

To die. In the rain. Alone.
--Ernest Hemingway

There was no chicken, no road, no crossing. There was only an
interpretation.
--Friederich Nietzsche

Shakespeare 's Answer:
To cross or not to cross, that is the question.

Rene Descartes 's Answer:
Since the chicken does not really exist it was only an illusion that the chicken crossed the road. This illusion was only in my mind. Therefore I created the chicken that crossed the road.

Machiavelli's Answer:
The point is that the chicken crossed the road. Who cares why? The
end of crossing the road justifies whatever motive there was.

Neil Armstrong's Answer:
To go where no chicken has gone before.
That's one small step for Chicken, one giant leap for Chicken kind.

George Bush's Answer:
We don't really care why the chicken crossed the road. We just want to know if the chicken is on our side of the road or not. The chicken is either with us or it is against us. There is no middle ground here.

Bill Gates' Answer:
I have just released eChicken 2003, which will not only cross roads, but will lay eggs, file your important documents, and balance your checkbook - and Internet Explorer is an inextricable part of eChicken.

true confidental

Forumium maestatis

Se kam lexuar ket temen nga fillimi , mgjth shpesh te duket se luhet me shumekuptimesine e fjaleve , qofte edhe te vete fjales "e vertete" apo "absolute"
Per mua e verteta quhet absolute kur ajo mbetet e tille pavaresisht nga te gjitha rrethanat, kudo dhe per te gjithe dhe them qe ne jeten e perditshme rrethohemi nga mjaft te verteta absolute, si p.sh qe AF mundesohet permes Internetit apo njerezit sot perdorin tel , apo sot ne Toronto dt 22 Nentor 2004 ka qene sunny weather etc etc
Keto mbeten te verteta absulute ne te gjitha vendet dhe ne te gjitha kohet, dmth e pare si fakte te sotme por qe do te mbeten te tilla edhe kur te kaloje koha , pra ne te ardhmen.
Anyways, me duhet ti hedh nje sy per cfare te vertetash eshte folur ketu :rolleyes:

soni2

Primus registratum

Fillimisht postuar nga ludwig:
[qb]

There was no chicken, no road, no crossing. There was only an
interpretation.
--Friederich Nietzsche

[/qb]
o truth me fal per vonesen po skam pasur kohe
ajo çfare desha te te them ishte se pyetja jote ishte pa baze te vertete te rikujtoj se ajo shprehej keshtu( nqs kondra eshte me pak se njeqind vjeç sa vjeç eshte ai) ne mos gaboj e vura kete citimin e F.N vetem te marr si baze interpretimi e gjerave dukurive pasojave apo shkaqeve nga ky interpretim m'varet e verteta e çdo njeriu si e koncepton ai vete dhe kjo nuk e ben detyrimisht ate te vertete absolute apo relative .

me rrespekt Edi

Truth_Matters

Primus registratum

Edi,

Faleminderit per pergjigjen. Une me te vertete nuk e kuptova mungesen e bazes per pyetjen e shtruar, prandaj te kerkova me teper hollesi. Sinqerisht nuk e kuptoj ku qendron problemi, prandaj kerkova qe te me jepni ju ndihme qe ta shikoj edhe une si e shikoni ju kete problem, pasi me te vertete po me habit shumica qe qendron ne ate ane.

Ne jeten e perditshme, nese e pyet Kondren, apo kedo, sa vjec je, do marresh nje pergjigje te caktuar (relativisht sipas moshes se personit qe pyet). Tani, ku qendron problemi, nese une them se duke analizuar shprehjen "Kondra eshte me pak se 100 vjec" duhet te kete nje pergjigje absolute, Po ose Jo!

Pse pergjigjen njerezit kur i pyet "Sa vjec je"? Ku qendron problemi atehere te thuash se je nen 100 vjec?

Dmth, nga cilido kendveshtrim qe ta shikosh, ajo s'i ndryshon faktet qe filani ka lindur ne kete vit dhe eshte me pak se 100 vjec.

Kjo eshte nje pyetje me thjeshte. Me habit si mundet te mos theni dot me siguri Po ose Jo per kete pyetje, por te jemi ne gjendje nga ana tjeter te bejme analiza me te thella politike/shoqerore/sociale/teologjike/filozofike/psikologjike!

Ketu qendron dilema, dhe po pyes veten pse e kane aq te veshtire ata te pranojne kete thenie si te vertete absolute? Ku qendron problemi?

Sinqerisht,

Truth

soni2

Primus registratum

truth thjesht tek intepretimi qendron perseja

ajo qe thua ti eshte e drejte mosha e tij eshte e vertete absolute por mynyra per ta kuptuar ate jo kjo e ben ate relative (me pak se njeqind )

that is all

Urim Nerguti

Primus registratum

Truth !
Kam një problem të vogël me termin "e vërteta". Në shqip, ka një konfuzion që unë nuk di sesi t'a kapërcej në mos duke rënë në një mendje me bashkëbiseduesit. Nën fjalën shqip "e vërteta" fshihen dy nënkuptime të ndryshme:
1. e vërteta si karakter i asaj që është e vërtetë
2. e vërteta si ajo që është e vërtetë.

Për të parë më qartë, duhen dhënë ekuivalentet në disa gjuhë:
- në anglisht: 1. Truth 2. Truth
- në italisht: 1. Verità 2. Il vero
- në frëngjisht: 1. Vérité 2. Vrai
- në gjermanisht: 1. Wahrheit 2. Das Wahre

Në frëngjisht ekziston dhe fjala tjetër "véracité" e cila korespondon ndaj fjalës anglisht "truthfulness", dhe përdoret kryesisht në një kontekst moral, pra përdoret vetëm për njerëzit, dhe jo për të vërtetën (1) e një parashtrimi, një teorie. Kjo fjalë përdoret zakonisht vetëm për sinqeritetin e atij që thotë diçka por nganjëherë dhe për të vërtetën (1) e kësaj diçkaje.

Në lidhje me kuptimin (2):
Në fakt, një parashtrim quhet i vërtetë kur ai vërtetohet nga një akt. Pra shohim që përsëri ndërhyn fjala vërtet(ohet). E njëjta ide thuhet dy herë por me terma të ndryshme, të cilat nuk mund të zbërthehen më. E vërteta dhe e rremja futen në numrin e atyre ideve thelbësore dhe primitive pa të cilat asgjë nuk mund të jetë e menduar, pra ato nuk mund të përkufizohen.
Përkufizimet e së vërtetës (2) u referohen:
a) raportit të idesë së të vërtetës (1) ndaj idesë së objektit të menduar
b) raportit të kësaj ideje ndaj idesë së subjektit mendues (në përputhje me mendjen dhe ligjet e saj)
c) mjeteve për të dalluar të vërtetën (2) nga e rremja (pranim universal; teori e evidencës; teori e "konvencionit"; përkufizim pragmatist i së vërtetës nga suksesi; kriter i konvergjencës intelektuale, etj). Këto janë vetëm hipoteza filozofike mbi teorinë e njohjes, dhe jo përkufizime të mirëfillta.

Në lidhje me kuptimin (1):
Dallohen dy nënkuptime
a) e vërteta materiale - karakter i një parashtrimi të vërtetë (2) në vetvete, pavarësisht kontekstit ku ai bën pjesë (dmth pavarësisht arsyetimit që bëhet për t'a nxjerrë këtë të vërtetë si konkluzion.
b) e vërteta formale ose logjike - ajo që konsiston vetëm në pajtimin e njohjes me vetveten, duke bërë abstraksion nga të gjitha objektet dhe diferencat ndërmjet tyre.

Truth, këto janë pak a shumë ato çka thotë filozofia mbi këtë nocion.
Ne në shqip kemi me sa di unë dy fjalë: e vërteta (gjithmonë në rasën emërore njëjës, trajta e shquar) që korespondon me kuptimin (1), (dmth si nocioni i së vërtetës), pastaj e njëjta fjalë por si mbiemër, psh kur themi: toka rrotullohet, kjo është një pohim i vërtetë. Dhe së fundi fjalën vërtetësi që më duket korespondon me fjalën "véracité" apo "truthfulness".

Nqs mundesh të më sqarosh mbi gjithë këtë lëmsh, do t'ju isha mirënjohës.

Kurse për termat absolut dhe relativ, edhe ato kanë një larmi kuptimesh. Kështu që më përpara do të ishte të binim dakort mbi cilin kuptim e kemi fjalën.

Truth_Matters

Primus registratum

Kukes,

Nderhyrja jote eshte e drejte, ne fakt qellimi i hapjes se kesaj teme nuk ishte per nje debat te komplikuar, por te kuptimit me te thjeshte te shprehjeve "e verteta" apo "absolutja".

Megjithate e pashe qe ne fillim te hapjes se temes, qe nuk e kisha bere kete te qarte, pasi disa nga pergjigjet nuk perputheshin me ate qe une mendoja qe tema po kerkonte.

Ndoshta po t'i kthehem edhe nje here atyre qe thashe ne hapje te temes, dhe te shpjegoja me qarte cfare dua te them, atehere ndoshta do kete me shume kuptim.

Ja cfare thashe kur e hapa kete teme:

Deshiroj qe diskutimi te perfshije keto pika:

1. A eshte e verteta absolute apo relative.
2. A egziston e mira dhe e keqja ne terma absolute, apo relative (varet nga kendveshtrimi i individit).
3. Pasojat (pozitive/negative) te adoptimit te njeres apo tjetres pozite.

Sillni shembuj per te mbrojtur mendimin tuaj.
Tani e shoh qe kam perfshire shume gjera ne kete teme, ndoshta me teper sesa kerkon tema, por ndoshta ato shkojne bashke me njera tjetren.

Meqenese perdorimi i atyre termave varet dhe nga perkufizimet e "Absolute" dhe "Relative", atehere po jap nje perkufizim te thjeshte (sic e mendoj une) te tyre:

1. Absolute - Nje sistem referimi ne te cilin nje shprehje, hipoteze, ide, ekuacion, formule, etj nuk mund te hidhet poshte.
2. Relative - Nje sistem referimi ne te cilin konkluzioni ne lidhje me nje shprehje, ide, ekuacion, formule, etj varet nga kendveshtrimi i personit, mund te jete i ndryshem per objekte (perfshi persona) te ndryshem, ose ka me shume se nje zgjidhje.

Ne lidhje me piken 1 te diskutimit (A eshte e verteta absolute apo relative), ndoshta e perifrazuar do te shtrohej ne kete menyre:

Ne fushen e jetes njerezore (me ato pika referimi sic e njohim ne) a ekzistojne thenie, shprehje, ide, morale, ekuacione (te formave te ndryshme) te cilave mund t'i drejtohemi si absolute?

Ne lidhme me piken 2 te diskutimit (A egziston e mira dhe e keqja ne terma absolute, apo relative), e perifrazuar mund te thuhet keshtu:

Koncepti moral i se mires dhe se keqes varet nga interpretimi i cdo individi dhe eshte gjithmone relativ, apo ekziston nje autoritet me i larte qe perkufizon ne menyre absolute kuptimin e se mires dhe se keqes.

Nuk e di a shpjegova qarte qellimin e temes, ndoshta eshte akoma abstrakte! Nese eshte e tille, te lutem me thuaj qe ta shpjegoj me thjeshte dhe ndoshta me shembuj konkrete.

:wave:

Truth

arun

Primus registratum

Cfare eshte e verteta ne kete bote?

Syte na shohin shume gjera, veshet na degjojne shume fjale, mendja nuk rresht se menduari e se kuptuari, zemra nuk pushon se ndjeri. Ne kete rrjedhe te furishme informacioni qe shtrihet ne shtratin e lumi kohor noton secili nga ne.

Ne kete bote ka prinder qe i mesojne femijet e vet te mos genjejne pasi po genjeve, NUK THUA TE VERTETEN. Dhe natyrshem lind pyetja se:

Perse duhet te themi te verteten?
Cfare na fal e verteta?
Sa kushton e verteta?
A duhet te rendim pas te vertetes?
Sa te verteta ka ne kete bote?
A na lejohet qe secili prej nesh te krijoje te vertetat e veta?
Eshte me e lehte te genjesh apo te thuash te verteten?
Valle si u krijua e verteta?
Valle si u krijua genjeshtra?

nje filozof indu ne antikitet thoshte:

vetem shpirti eshte e verteta mbasi eshte i pafund e asnje pafundesi nuk mund te ndahet, pafundesia nuk mund te copetohet,eshte nje njesi e vetme qe nuk mund te ndahet kurre,
eshte ajo qe e perben njeriun real
njeriu i dukshem ashtu sic e shikojme ne eshte thjesht nje perpjekje ose shprehje per te shfaqur individualitetin qe gjendet pertej, dhe zhvidhimi nuk behet tek shpirti

modifikimet qe behet ,kur i keqi behet i mire , kur kafsha elevohet dhe behet njeri, cilado qofshin ndryshimet nuk behen tek shpirti, te gjitha keto jane zhvidhim i natyres dhe shfaqje e shpirtit

perse njeriu ne cdo komb ,ne cdo gjendje shoqerore, kerkon te kete nje ideal te persosur,qofte ne nje perendi ,qofte ne nje njeri, ose kudo gjetke???

sepse kjo ide gjendet brenda nesh, ishin vete goditjet e zemres tuaj e ju nuk e dinit, ju vetem besonit se vinin nga jashte, e verteta qe qe kini brenda jush ju shtyn per ta kerkuar ,per ta realizuar

mbas shume kerkimesh te lodhshme nga te kater anet, neper tempuj, neper kisha, mbi toke e ne qiell, ju riktheheni me ne fund duke mbyllur ciklin atje ku e kishit nisur ne shpirtin tuaj ,dhe do te bindeni se e verteta qe keni kerkuar gjate gjithe kesaj kohe , per te cilin keni qare dhe jeni lutur , ai qe ju e konsideroni misteri i mistereve, e verteta e se vertetes, eshte me afer se cdo gje tjeter, eshte uni juaj , e verteta e jetes tuaj dhe e shpirtit tuaj, ja kjo eshte natyra juaj e vertete , jo per te arritur tek persosmeria mbasi ju jeni tashme i persosur, sepse keni gjetur se cila eshte e verteta

natura eshte perdja qe ju fsheh te verteten e anes tjeter, cdo mendim i mire qe gjen vend ne mendjen tuaj ose qe shfaqet me ane te veprimeve tuaja nuk ben gje tjeter vecse gris kete perde , mund te themi se e verteta eshte edhe pastertia ,pafundesia , perjetesia qe qendron mbrapa perdes natyre

cfare eshte njeriu aktual?

pafundesia eshte natyra e tij e vertete , cila eshte dobia cili eshte efekti , cili eshte rrezulltati i kesaj njohurie?

ne ditet tona ne cmojme gjithshka sipas dobise , sipas sasise se monedhave parave, qe dicka vlen,
por cte drejte kemi ne tja nenshtojme te verteten kriterit te dobise ose te mases se pasurise
le ta supozojme se dobia eshte zero, dhe e verteta mund te jete me pak e vertete , dobia nuk eshte kriter per te gjykuat te verteten
sidoqofte e verteta eshte nje nga dobite me te medha , lumturia e dime ,eshte ajo qe kerkon gjithe bota, por pjesa me e madhe e kerkon ne gjera te siperfaqshme ,jo te verteta
askush nuk e ka gjetur ne shqisat as edhe ne kenaqesine qe na sjelin ato
lumturia gjendet ne vetem ne shpirt, per kete arsye eshte i domosdoshem per njerzit , injoranca eshte nena e te gjitha te keqijave,baza e paditurise eshte kur besojme se pafundesia qan e lengon e se eshte e kufizuar, themeli ku cdo padituri eshte eshte mendimi se jemi vetem nje trup i vogel , e kjo eshte burimi i gjithe egoizmit, qe ne castin qe mendoj se jam i tille permbytem nga egoizmi, dhe kur kerkoj ta mbroj ,ta ruaj, ta mirembaj ne kurriz te te tjereve atehere une dhe ju jemi te ndare
qe ne castin qe kjo ide e ndarjes nderhyn hapet porta e gjithe ligesive , dhe duhet te durojme gjithe mjerimet, ne qoftese nje numer i vogel njerzish qe jetojne sot mundin te largojne idene e egoizmit te ngushtesise e te vogelsise, kjo bote qe neser do ishte parajse
me shtimin e fabrikave dhe me zhvidhimin e njohurive te botes materjale ne nuk mundet kurre qe te arrijme tek e verteta e kulluar
rrugedalje per te verteta eshte vetem njohuria spirituale, pa njohuri spirituale gjithe njohurite mbi boten materjale perbejne nje intrument tjeter per te shfytezuar akoma me shume njerzit, per te jetuar ne kurriz te tyre, ne vend qe te japim dhe te dedikojme jeten per te verteten

por a eshte e vertete kjo?

e verteta nuk perkulet kurre perpara asnje shoqerie te vjeter ose te re
eshte shoqeria qe duhet te perkulet para se vertetes, ose te zhduket
shoqerite formohen me baze te verteten, e verteta nuk ka perse ti adoptohet shoqerise

nje perandor qe kishte pushtuar indine u keshillua nga nje taksambledhes qe te shkonte dhe te takonte nje njeri te urte qe gjendej ne ate vend, mbasi e takoi te urtin, perandori bisedoi dhe u cudit shume nga urtesia e tij, dhe i tha te urtit qe te vinte dhe te jetonte ne shtetin e tij

jo - i tha i urti

do te jap- i tha perandori- para. do te jap nje pozite te larte, do te jap cfare te duash ti, une jam perandor i botes

jo- ju pergjigj i urti- keto gjera nuk me interesojne aspak

ne qoftese nuk vjen- i thote perandori- do te vras

i urti buzeqeshi dhe i tha- ja marrezia me e madhe qe mund te kesh thene ndonjehere, ti nuk mund te me vrasesh dot, mua dielli nuk mund te me thaje , zjarri nuk mund te me djege, shpata nuk mund te me godase , mbasi jam ATMANI (shpirti) e verteta, jam i palindur, i plotfuqishem , i kudondodhur,

kjo eshte kurajo e vertete spirituale, kurajo e te urtit, e verteta
kurse ajo tjetra kurajo e perandorit ,eshte kurajo tigri , kurajo luani

ne e shikojme boten ashtu sic jemi , mos flisni per faje dhe per mekate sepse eshte tamam sikur te jeni te lidhur me zinxhire, mos qani dhe vajtoni per veten tuaj, bota dobesohet cdo dite e me shume nga mesime qe na frikesojne, u mesojne njerzve qe ne femini, se jane te dobet e mekatare
mesojini se jane te gjithe femijet e pavdekshem te se vertetes se kulluar-madje edhe atyre qe jane te dobet ne dukje , beni qe te depertoje ne trurin e tyre qe ne femini mendime te verteta pozitive ,forcuese dhe perfituese, hapuni edhe ju vete ne keto mendime te verteta, dhe largojuni nga ato qe ju dobesojne dhe paralizojne, thuaini vetes tuaj te verteten e larte -JAM AI ,JAM AI (E VERTETA) qe kjo e vertete te kumboje dite e nate ne qenjen tuaj si nje kenge , kjo eshte e verteta fuqia e pafundme e botes qe ju perket, largoini dogmat dhe supersticionet qe mbulojne mendimin tuaj, behuni te vertete njihni te verteten dhe praktikojeni ate,
qellimi mund te jete i larget , por zgjohuni ,ngihuni, ngrihuni dhe mos u ndalni derisa ta arrini ate, TE VERTETEN E KULLUAR

Kondrapedali

Kondrapedali

Me leje! Po u munduat ta fusni të vërtetën në vorbullën e filozofisë atëherë kjo temë do vazhdojë në pafundësi. Filozofia i mbështjell çështjet e ndryshme me një vel të trashë interpretimi për ti shtjelluar më pas sipas mundësive të ndryshme që egzistojnë dhe prej aty nuk dalim dot më.

Mendoj që çështja të thjeshtohet dhe të jepen argumenta se kur (një rast) e vërteta mund të jetë absolute (dhe të tjerët duhet të kundërshtojnë), kur e mira apo e keqja janë absolute, etj.

Për mua e vërteta është absolute, relativiteti i saj vjen nga pajtimi i pjesshëm i individëve me të (të vërtetën). Fakti që për mua zjarri është i nxehtë përbën në vetvete një të vërtetë absolute pasi sido që të jetë zjarri do mbetet i nxehtë për mua!

Truth_Matters

Primus registratum

Për mua e vërteta është absolute, relativiteti i saj vjen nga pajtimi i pjesshëm i individëve me të (të vërtetën). Fakti që për mua zjarri është i nxehtë përbën në vetvete një të vërtetë absolute pasi sido që të jetë zjarri do mbetet i nxehtë për mua!
UUUAAAAAAAAAA! Cfare ndodhi Kondra? Ti beson se e verteta eshte absolute????????

Shih mor' ti c'bon i ftohti i Kanadase!!!!! /pf/images/graemlins/wink.gif

Mos valle ndryshove mendjen edhe per "Jankit"??? Bej shaka!

Une te dhashe nje shembull konkret, te cilin ti e refuzove, ate me punen e moshes tende. Tani si mendon?

Urim Nerguti

Primus registratum

Te pakten ka nje te vertete e cila eshte absolute, e vertete e cila mund te formulohet keshtu :

QENIA ESHTE DHE HIÇI NUK ESHTE.

Kjo eshte nje e vertete te cilen asnje nuk mundet t'a hedhe poshte ne çdo rrethane apo kohe te caktuar. Kush do te perpiqej per t'a bere kete do te binte ne nje absurditet sepse vete folesi verteton qenien.

Ka shprehje te cilat jane te verteta pavaresisht atij qe i shpreh ato : "Toka rrotullohet rreth boshtit te vet". Por ne pergjithesi te vertetat absolute futen ne te vertetat matematike dhe fizike, kurse ne sferen shoqerore apo morale çeshtja ndryshon. Me duket se ketu futemi me teper tek relativiteti, sepse keto dy sfera kane te bejne me njeriun dhe si pasoje me nje doze te mire subjektiviteti.
Psh, dikush pohon : "Hitler ishte nje diktator", dhe ketu ne do te degjojme lloj-lloj kundershtimesh duke n'a e nxjerre Hitlerin si nje babaxhan qe kujdesej per te miren e njerezimit, e plot e plot çudira te tjera.

Kurse ne lidhje me te miren dhe te keqen, duhen dhene me pare perkufizimet e tyre, me kush qe edhe ketu te mos zihemi nese jane te verteta apo te rreme.

E mira : ajo që posedon një vlerë morale. - Kundrejt akteve te kryera, e mira eshte ajo çka miratojme ; kundrejt akteve te ardhshme, ajo qe duhet te bejme.

E keqja : gjithçka qe eshte objekt mospranimi apo qortimi, gjithçka qe eshte e tille qe vullneti ka te drejten per t'iu kundervene legjitimisht dhe per t'a ndryshuar nese e mundshme.

Nga vete perkufizimet e mesiperme del qe nuk mund te biem dakort mbi ate çka e mire apo e keqe. Problemi nderlikohet pastaj kush e ka legjitimitetin per te vendosur. Dhe me ç'te drejte ? Ne emer te çfare ? Ne emer te kujt ? Kundrejt çfare ? Kundrejt kujt ? Keto jane shume çeshtje qe mund te diskutohen gjere e gjate dhe qe vetem njelloj konsensusi i perbashket do te bente qe te mbyllnim debatin.

Truth_Matters

Primus registratum

Ne fillim kur u hap kjo teme, shumica ishin kategorikisht kunder idese se e ka te vertete absolute.

Pastaj kur u shpjegua se kjo duhet kuptuar brenda nje sistemi referimi te caktuar, atehere besoj se behet me e pranueshme.

Une u nisa nga Teoria e Relativitetit dhe ajo qe une besoj eshte abuzim i kesaj teorie per te hapur kete teme.

E = MC^2 (si formule) s'ka absolutisht asgje te beje te relativitetin moral.

Shume veta abuzuan me kete teori, duke thene qe absolutisht!!! cdo gje eshte relative!

Me sa duket Ajnshtajni ja beri trute dhalle disa njerezve me shembujt e tij me trenat qe levizin me shpejtesine e drites dhe sistemet e referimit, dhe relativizmi qe rezulton.

Ajo qe eshte ironike ne kete mes, eshte se vete kjo formule qe gjoja shfaq relativitetin e cdo gjeje, per vete bazohet ne nje absolute te pandryshuar, shpejtesine e drites!

E = MC^2 bazohet ne nje konstante absolute, shpejtesine e drites C eshte 300,000 km/s.

Kjo ne vetvete hedh poshte relativitetin.

Persa i perket te mires dhe te keqes besoj se s'do kete asnjehere nje konsensus midis njerezve per perkufizimin e njeres apo tjetres. Kjo pasi ne nje kulture te caktuar ka aq kendveshtrime sa mendje, lere pastaj po te krahasosh kultura te ndryshme!

Megjithate, a do te thote kjo qe nuk ka nje perkufizim me madhor?

Psh, a eshte ligji i shtetit nje reflektim i ketij parimi? Megjithese jo te gjithe qytetaret mund te bien dakord me te, a e ben kjo ate te padrejte?

Guest

Fakti që për mua zjarri është i nxehtë përbën në vetvete një të vërtetë absolute pasi sido që të jetë zjarri do mbetet i nxehtë për mua!
===============================================
kjo nuk mund te jete e vertete apsolute

korrigjim:
Fakti që për mua zjarri djeg përbën në vetvete një të vërtetë absolute pasi sido që të jetë zjarri do te djegë!

blabla

Primus registratum

1. A eshte e verteta absolute apo relative.
2. A egziston e mira dhe e keqja ne terma absolute, apo relative (varet nga kendveshtrimi i individit).
3. Pasojat (pozitive/negative) te adoptimit te njeres apo tjetres pozite.
pergjigje...
1. Absolute, sepse po te ishte e verteta relative asnji person nuk do u mundonte per lumturine e tyre (i.e. lumturia do ishte dicka tjeter per cdo njeri[lumturia=dituria e se vertetes]).
2+3 jan "subdivisions" te 1--kshuqe nqs nje njeri e pranon 1 si abosolut, rrjedhtasi edhe 2, 3, jan absolute. Dmth, e mira dhe e keqa jan kategori te se vertetes--nuk besoj se duhet te kategorizohen ne vetvete.