E verteta, absolute apo relative!

S6T6N6

Forumium maestatis
Re: E verteta, absolute apo relative!

Me ne fund Truth dole ne teme... dole tek ajo qe te thashe une, tek "e verteta jote"... kur pashe se kishe hapur kete teme dyshova se ishe arratisur drejt mendimit duke braktisur besimin por ja qe nuk qenkerka e vertete :shrug: ...

Truth_Matters

Primus registratum

Pikerisht per kete po diskutojme. Dmth, a eshte e "verteta ime", apo e verteta absolute? E verteta egziston pavaresisht nga mendimi yne, dhe une kete ane po mbaj.

...dyshova se ishe arratisur drejt mendimit duke braktisur besimin por ja qe nuk qenkerka e vertete
Nuk qenkerka e vertete? Cfare e vertete, absolute, apo relative? /pf/images/graemlins/wink.gif

Elsi

Forumium praecox

Fillimisht postuar nga Truth_Matters:
[qb] Dyshimi ne fakt nuk ka filluar me Dekartin, por eshte shume me i hershem.
[/qb]
Ate nuk e ve ne dyshim /pf/images/graemlins/tongue.gif ; ajo qe desha te them eshte qe koncepti i dyshimit, dhe perfshirja e tij si pjese e filozofise se jetes fillon sigurisht ne fillimet e shtetit dhe shoqerise moderne. Dekarti eshte perfaqesuesi me i mire i ketij mendimi filozofik, te cilin e gjen edhe sot kudo ne shoqerine moderne te civilizimit perendimor.

zog

Primus registratum

o filozofa, dyshimi eshte pjese e INSTIKTIT dhe jo e ARESYES, ose inteligjences. dyshimin e verejme tek te gjitha speciet tokesore, bile dhe ato njeqelizore. peshqit dyshojne ndaj grepit, miu dyshon ndaj maces, pula ndaj dhelpres, etj, etj. te gjithe dyshojne ndaj te gjitheve.

kush e ka degju shprehjen : qeni, kafsha me besnike. e pra kjo do te thote qe qeni dyshon pak por vetem ndaj te zotit, ndersa kujdo ke s'njeh ai i leh. ngaqe DYSHON ne te.

kur mundoheni me lidh dyshimin me biblen e dekartin, s'mund te rri pa qesh.

lol, shqipja s'eshte gjuhe filozofike, asaj i mungon NUANCA ne fjale e shprehje.

pra nuk eshte dyshimi ajo qe lindi nga aresyeja, por ishte: TI SHTROSH PYETJEN VETES, ose TI PESHOSH GJERAT.
pra te analizosh fenomenet te cilat ndodhin rrotull teje (natyren) ose ato ne te cilat merr pjese dhe ti (shoqerine).

e vetem kjo dukuri s'ndodhet tek kafshet, normal, ngaqe kjo eshte pjelle e aresyes (reaksion njerezor) dhe jo e instiktit (reaksion shtazarak).

ndersa sa i perket te vertetave absolute, ajnshtajni me ligjin e tij te RELATIVITETIT i vuri shkelmin (shkencerisht) njehere e mire ketyre "patericave" mbi te cilat njeriu kerkon te vendose boten (universin) si dhe veten e tij.

sipaj tij (dmth meje, qe ne kete moment po i marr stafeten, hehe /pf/images/graemlins/wink.gif ) ne bote ka vetem nderlidhje shkaqesh e pasajosh, dhe te gjitha varen nga shpejtesia e levizjes, pra e komunikimit mes tyre. neqofte se shpjetesia rritet ne infinif, koha behet zero.
dhe vetem kur kemi kohen zero, kemi edhe pavdekesi, pra jete pa fund. dmth qe zoti po te ekzistonce ai s'eshte veçse IDE (ose siç me te drejte e quan kisha me terma fetar, SHPIRT). e njejta gje ne fakt; shpirt = ide.

por ne nje hapesire infinit nuk mund te arrihet nje shpejtesi infinit. pra nuk mund te kete kohe zero, e as pavdekesi.
pra po qe se zoti ekziston, ai ka hapesire te kushtezuar, e per rrjedhoje edhe pushtet, force e kapacitet te kushtezuar.

ose po te jete se pushteti i tij eshte suprem, atehere (siç e thame me lart), zoti s'eshte tjeter veçse IDE.

ne fakt ajnshtajni para se te vdiste, e kuptoi ate qe; nuk eshte shkenca qe na shpie tek e verteta, aq me pak ajo absolute, por eshte IDEJA e cila vjen nepermjet IMAGJINATES.

prandjaj ai keshilloi : imagjinata (ideja) eshte me E RENDESISHME nga dija (shkenca).

pra ne fakt duke dale perseri tek IDEJA, dhe duke ditur qe kjo eshte edhe ZOT (ide = zot), dalim tek kjo; qe eshte zoti e vetmja e vertete absolute.

ne fakt une mendoj se sot mbi dhe, njeriu eshte zot, ose ndryshe e thene; ne nje bote te materializuar ideja qenesohet ne njeri, ndersa ne nje bote te idealizuar ideja qenesohet ne zot. kaq.

ps; bobo e bona çarçaf, shpresoj te pakten ta kem qenis mire. /pf/images/graemlins/laugh.gif .

pippo

Primus registratum

.... relative ..... absoluten eshte me e pat frike :cool:

ps. çarÇafe me brima /pf/images/graemlins/laugh.gif

Elsi

Forumium praecox

O shpend, shko or jonxhe se nuk ia ke idene e asaj qe po them :smash:

Kondrapedali

Kondrapedali

Fillimisht postuar nga Alibaba:
[qb] O shpend, shko or jonxhe se nuk ia ke idene e asaj qe po them :smash: [/qb]
Pse kshu Alibaba, ajo që thu ti është ABSOLUTE? Ku dalin ca që dun me bo Zotin absolut kur gjysma (ose më shumë) e botës nuk beson në Zot ose të paktën dyshon mbi egzistencën e tij!

Egzistenca është një e vërtetë absolute. Zog, ajo ideja e Einstein (ndërlidhje shkaqesh e pasojash)është më se e vërtetë dhe tregon që ne nuk mund të ndryshojmë ngjarjet pasi ato kanë dhënë pasoja të cilat kanë çuar në ngjarje të tjera dhe së fundi të gjitha janë të lidhura me aftësinë për të ndryshuar shkaqet e për të transformuar pasojat. Vetë ndryshimi i një shkaku përbën një shkak në vetvete pra mbetet që shkaku është i pandryshueshëm pasi diku në të kaluarën apo të ardhmen do të takohen pasojat e asaj që lindi dëshirën për të ndryshuar shkakun me shkakun e ri të ndryshimit të shkakut, pra ka një përplasje shkaqesh. Pra, megjithëse eliminohet koha, shkaqet dhe pasojat vazhdojnë të veprojnë jashtë kufijve të saj.

picasso

Forumium maestatis

hemmm pyete e bukur kjo...per mendimin tim...e Vrteta...eshte apsolute!...por teper e madhe per ta thene nje njeri i vetem... nje njeri i vetem...thote vetem te verteten relative...ne baz te kendveshtirimeve....pra si ky mendimi im...mendoj se eshte i vertet relativisht...dhe se bashku mund te perbejme dhe te themi te verteten apsolute(kuptohet duke hequr tepricat...qe te mos fryhet)

soni2

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Kondrapedali:
[qb]
Fillimisht postuar nga Alibaba:
[qb] O shpend, shko or jonxhe se nuk ia ke idene e asaj qe po them :smash: [/qb]
Pse kshu Alibaba, ajo që thu ti është ABSOLUTE? Ku dalin ca që dun me bo Zotin absolut kur gjysma (ose më shumë) e botës nuk beson në Zot ose të paktën dyshon mbi egzistencën e tij!

Egzistenca është një e vërtetë absolute. Zog, ajo ideja e Einstein (ndërlidhje shkaqesh e pasojash)është më se e vërtetë dhe tregon që ne nuk mund të ndryshojmë ngjarjet pasi ato kanë dhënë pasoja të cilat kanë çuar në ngjarje të tjera dhe së fundi të gjitha janë të lidhura me aftësinë për të ndryshuar shkaqet e për të transformuar pasojat. Vetë ndryshimi i një shkaku përbën një shkak në vetvete pra mbetet që shkaku është i pandryshueshëm pasi diku në të kaluarën apo të ardhmen do të takohen pasojat e asaj që lindi dëshirën për të ndryshuar shkakun me shkakun e ri të ndryshimit të shkakut, pra ka një përplasje shkaqesh. Pra, megjithëse eliminohet koha, shkaqet dhe pasojat vazhdojnë të veprojnë jashtë kufijve të saj. [/qb]
po me te gjitha keto qe the o kondra lindin shume pyetje dhe jo vetem qe verteta a eshte absolute apo relative
perkufizimi filozofik i termit "e verteta" eshte nje mori pasojash te cilat çdo njeri i jep perkufizim si e vertete apo jo kjo do te thote se njerezit nuk kane te njejten aftesi analizuese te shkaqeve qe quan ne pasoje(te verteten" dhe kur ka kaq shume bindje ajo e vertete do te jete relative sepse thjesht perkufizimi eshte i shumllojshem .

ndersa per njerezit qe besojne per mua jane njerez te influencuar qe ne bazen e formimit te personalitetit dhe per ta e verteta eshte absolute sepse ashtu eshte per ta .

1+1 bejne 2 kjo me matematike eshte absolute
edhe 1+1=10 me sys binar eshte absolute sepse jeshte nje rregull qe e perkufizon si pasoje .
e verteta qe ne konceptojme ne lidhje me gjerat qe na ndodhin perdite eshte doemos relative sepse m'varet nga shkaqe dhe pasoja qe nuk m'varen nga ne direkt kjo i ben te tilla .

vdekja = absolute
ndoshta vdekja e nje njeriu
por jo vdekja ne vetvete nuk eshte absolute por relative sepse kur arrin i dime shkaqet qe mund ta ndryshonim ate .

truth beri mire me kete teme por me te njejten teme beri shume pyetje qe nuk mund te kene pergjigje te perbashket princip ky i filozofise

relativiteti eshte nje nder tezat e para ne teorine e absurditetit por absurditeti ne vetvete nuk eshte aspak relativ

F.Nietzche

do donja tju parashtroja nje pyetje tjeter
e verteta a eshte absurde

pippo

Primus registratum

ç fare do te thote absurde ???????? jam i mendimit qe duhet te kuptoje me perpara kete koncept pastaj te hidhemi tek e verteta

soni2

Primus registratum

o faithles une te verteten qe ti mund ta konceptosh si absolute une mund ta konsideroj si relative dhe ne te njejten kohe pak absurde sepse ajo e vertete eshte rrjedhoje e pasojave qe kane ardhur nga shkaqe shprehimisht te ndryshueshem .
kjo me ben ta kalifikoj ate te vertete si relative .
ne vend te kritikosh njerezit per pikpamjet e absurditetit dhe per njohurite e tyre ne ate fushe desha te te them qe me pare interesoju a keta njerez a e kane studjuar ate teze .
do te ishte me mire sikur te flitje ti çfare mendoje per lidhjen qe i dhashe me siper .
me falni per daljen nga tema dhe shpresoj diskutim me te gjere ndaj kesajt teme shume interesante .

pippo

Primus registratum

Kush te kritikoj ????? nuk kishte ndonje kritike aty me siper thjesht kur po mendoja per pergjigjen me lindje kjo pyetja tjeter si per veten time e siper gjithe te tjeret, qe studjon mire ben se e ke per veten qao mik/mike agressiviteti 100%

soni2

Primus registratum

Fillimisht postuar nga faithless:
[qb] ç fare do te thote absurde ???????? jam i mendimit qe duhet te kuptoje me perpara kete koncept pastaj te hidhemi tek e verteta [/qb]
o faithless si ta marr kete kritike apo pyetje me ndihmo se as shqip spo te marr vesh

Kondrapedali

Kondrapedali

To57, shkaqet që çojnë në vdekje nuk e bëjnë këtë relative por absolute. Fizikisht është e pamundur të ndryshosh shkakun sepse (shiko më lart), pra duke qenë se shkaku nuk mund të ndryshohet edhe vdekja nuk mund të evitohet, por edhe nëse shkaqet dytësore të vdekjes (sëmundje, aksidente, etj) 1 shkak nuk ndryshohet dot dhe ky është degradimi i trupit të njeriut (vetëshkatërrimi i trupit pas një moshe të caktuar shpejtohet jashtëzakonisht shumë) pra ne mund ta vonojmë vdekjen por nuk e mënjanojmë dot.

Nëse pranojmë që ka të paktën një të vërtetë absolute, atëherë rruga është e hapur për shumë të vërteta të tjera (sigurisht këtu më e mira është të përdoret një fjalor gjuhe që të mos ikim sa majtas-djathtas me definicionin e fjalëve)!

soni2

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Kondrapedali:
[qb] To57, shkaqet që çojnë në vdekje nuk e bëjnë këtë relative por absolute. Fizikisht është e pamundur të ndryshosh shkakun sepse (shiko më lart), pra duke qenë se shkaku nuk mund të ndryshohet edhe vdekja nuk mund të evitohet, por edhe nëse shkaqet dytësore të vdekjes (sëmundje, aksidente, etj) 1 shkak nuk ndryshohet dot dhe ky është degradimi i trupit të njeriut (vetëshkatërrimi i trupit pas një moshe të caktuar shpejtohet jashtëzakonisht shumë) pra ne mund ta vonojmë vdekjen por nuk e mënjanojmë dot.

Nëse pranojmë që ka të paktën një të vërtetë absolute, atëherë rruga është e hapur për shumë të vërteta të tjera (sigurisht këtu më e mira është të përdoret një fjalor gjuhe që të mos ikim sa majtas-djathtas me definicionin e fjalëve)! [/qb]
o kondra malgre toi vdekjen nuk e konsideroj ashtu si ti thjesht per faktin se kemi nje shikim tjeter drejt sajt duke marre vdekjen ne studim per te nxjerre teorine e verteta absolute kjo merr nje drejtim ateist .
mos te largohemi nga aksi i temes
vdekja = e vertete = absolute
ti me the shkaqet qe nuk mvaren nga ne si degradimi i trupit etj .
duke folur shkencerisht brenda shume pak viteve do te jete gati harta gjenetike kjo do te thote te kuptojme persene = ta ndryshojme ate si shkak duke dashur te modifikojme vdekjen si pasoje .
kjo me ben ta nxjerr ate ekuacion me rezultat relativ = absurd sepse mundohu ta kuptosh.

Kondrapedali

Kondrapedali

Supozojmë se bëhemi të pavdekshëm! Sipas probabilitetit, dikur do na ndodhi një aksident, një fatkeqësi natyrore, etj. që do na e sjelli vdekjen! Pra pavarësisht nga koha vdekja është e sigurt :wink: .

soni2

Primus registratum

vdekja shembull jo i drejte per te studjuar

te verteten