E verteta, absolute apo relative!

Isabelle

Valoris scriptorum
Re: E verteta, absolute apo relative!

Zogu nuk eshte 'i falimentum' qe t'ngeli per reklame nga ty (desperateprovinciale.com /pf/images/graemlins/laugh.gif ) !

renea

Primus registratum

per evolucionistin (ose shkencetarin), bota eshte e pakufishme, e verteta relative, zoti nuk ekziston.
Po shtohen dita dites shkencetaret qe po e distancojne veten nga teoria e evoluionit Darvinian, shpjegimi i tyre eshte ky : Ashtu dhe si teorite fetare, teoria e Darvinit kerkon besim dhe pre supozim. NUk ka asnje precedent shkencor pre evolucion apo post ecolucion qe te mbeshtese teorine e Darvinit.

Te citosh se ai qe beson ne teorine e evolucionit eshte shkenctar dhe ai qe beson ne krijim eshte fetar truthate eshte te mos te duash njohurine dhe shpirtin e debatit te lire. Shqiperia gjate komunizmit beri gjithcka per t'iu shmangur fese, duke u veteshpallur si i vetmi komb atesit ne bote. Por c'ka udheheqesit tane deshtuan te kuptojne eshte se ateizmi eshte besim gjthashtu. Nuk ka fushe te jetes qe besimi ne dicka nuk hyn ne pune.

Perpara se te ulesh ne karrige ti ke besim se karrigja mban, pra ti nuk ti ben teste karrigesh per qendrueshmeri sa here qe ulesh.

Mbi te verteten absolute:

Nese nuk ka dicka qe eshte absolutishit e vertete at'her nuk kemi pike reference, pa pike reference nuk kemi njesi matese, pa njesi matese nuk ka zhvillim. Pra, nese dikush godet zogun ne hunde me grusht me njehere ai do te qelloje mbrapa ose do te thote "Hej ajo qe bere eshte gabim", sikur personi te thoshe "Jo nuk eshte gabim sepse une nuk e konsideroj te tille" personi na duket si i cmendur. Pse? Sepse theu nje ligj natyral, ligji natyral qe beri zogun te mendoje se goditja ne hunde eshte gabim.

Ose sikur ti vidhja fjalekalimin e email Bleut, dhe te mirrja informacionin e saj personal duke marre gjithe leket ne banken e saj. Para nje gjyqi a mund te mbrohem duke thene "Vjedhja ehste gabim vetem siaps teje i dashur Gjykates, sipas meje edhe ehste gabim po edhe nuk eshte gabim sepse gjithcka eshte relative", sigurisht qe gjykatesi d ome tallte dhe do me hidhte ne burg. Pse? Sepse sistemi ligjor nderkombetar e cileson vjedhjen si absolutisht te gabuar dhe jo relativisht te gabuar.

Une e diskutoj kete ceshtje nga pikepamja praktike filozofike me aq sa kam mundesi, dhe nuk eshte nje teme qe duhet dhene thjeshte hamendje apo pohime kokeforte sepse i perket nje besimi (atesit, kristian, musliman) apo nje filozofie tjeter.
Faleminderit.

bebi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Isabelle:
[qb] Zogu nuk eshte 'i falimentum' qe t'ngeli per reklame nga ty (desperateprovinciale.com /pf/images/graemlins/laugh.gif ) ! [/qb]
mir se burrin e gjete n'forum, po edhe norin, edhe vendin e punes ne forum don me i gjet :lol:

shko t'kndojn hoxha oj cuce!
/pf/images/graemlins/laugh.gif

renea

Primus registratum

E verteta absolute dhe ateisti

Prova se nuk ka te vertete absolute behet dhe me e veshtire per ata te besimit atesit.

Fjala ateist vjen nga greqishtja athos = minus , theos = Zoti , pra do te thote MINUS ZOTIN.

Te thuash MINUS ZOTIN nuk eshte nje pohim relativ sepse 3-2=1 ose 3-3=0, perdora nje veprim matematikor per te treguar se ateizmi nuk thote "une nuk mendoj se nuk ka zot", por nga vete fjala thote "Une e di se nuk ka Zot dhe kam prova", te thuash dicka te tille pa te verteten absolute kontradikton vete filozofine atesite.
Sepse te thuash se Nuk Ka Zot kerkon absolutitet dhe sigurisht njohuri infinitvie mbi universin.
Kete qe permenda ta mesojne ne kurset fillimtare ne cdo universitet te Amerikes.

Une mendoj se ateizmi dhe deshira per mos te pasur te verteta absolute, permblidhet ne fjalet e ateistit te njohur Aldous Huxley : Une nuk dua te qe jeta te kete kuptim sepse me cliron ne ndenjat e mija erotike dhe ne perpjekejt e mija politike. C'ka Huxley tha tregon se neve si njerez na perlqen autonomia ndaj ligjeve morale dhe autonomia personale nga e verteta absolute sepse kemi deshire te jemi zoter te vetvetes.

Isabelle

Valoris scriptorum

Bleu me keqardhje te them qe that was just cheap /pf/images/graemlins/laugh.gif - you're cheap! Try a little harder in life if you wanna make an impact /pf/images/graemlins/laugh.gif !

Megjithate me vjen mire qe bere si bere, u kaperdive dhe u gelltite, rrezik gjumi i nates nuk te ka 'xan' /pf/images/graemlins/laugh.gif dhe e qite koken ! Valle te jesh xheloze /pf/images/graemlins/laugh.gif e suksesit tim virtual?

Jashte temes (moderate kerkoj ndjese) desha ti sqaroja Blues qe provincialiteti si 'siklet' eshte stad mental dhe jo prejardhje gjeografike !

bebi

Primus registratum

futja edhe 1 postim tjeter mbas mejet, se nuk tu rrihet pa m'ardh mrapa.
ktu asht pasdreke oj Qik, un po digjeroj ushqimin /pf/images/graemlins/smile.gif caj shum me efekt ti /pf/images/graemlins/smile.gif

renea

Primus registratum

Jashte temes (moderate kerkoj ndjese)
Ja nje rast konkret.

Te lutem me lejo te perdor fjalet e tua per nje shembull, Isabelle.

Ne citimin me lart Isabelle kerkoi ndjese per shkeljen e nje standarti, ligji, apo rregulloreje-jo sepse ka frike ka moderatori por sepse ajo e ndjen dhe vete se shkeli nje standart te pre supozuar nga te gjithe (rregullorja e forumit). Nese nuk ka te vertete absolute apo ligj moral, pse kerkojme ndjese per shkeljen e nje standarti qe siaps ateisteve nuk ekziston? (Isabele shpresoj te kuptosh se nuk kam qellim te te sulmoj, thjeshte perdora nje shembull konkret. FLM /pf/images/graemlins/smile.gif )

C. S Lewis ne librin e tij "Krishterimi mezi" (Mere Christianity), thote: Cdo njeriu ne cdo moment eshte objekti i disa ligjeve - 1. Ligji gravitacional, 2. Ligji biologjik, 3. Ligji Moral (Ligji Natyror). Ai vazhdon te thote, dy ligjet e para njeriu i ndan dhe me kafshet dhe nuk i thuen dot sepse ka pasoja, vetem ligjin e trete (Ligji moral i se vertetes absolute) ai nuk e ndan me asnje krijese tjeter, kete ligj njeriu e thyen se ka zgjedhje te lire.

Nje dite po ngisja makinen, dhe si shume njerez te tjere dhe une mendoj se drita e verdhe eshte shanci i fundit per t'ia dale mbane ne krahun tjeter /pf/images/graemlins/laugh.gif . Nje dite rastisi qe mezi kalova me drite te verdhe dhe me ndaloi nje polic, kur u afrua tek dritarja ime nuk me tha "C'fare mendon ti se eshte qellimi i drites se verdhe?", por tha "A e di qe kalove me drite te verdhe" dhe nxorri faturen. Une thyeva standartin e ligjit rrugor per kete aresye u ndeshkova nga ligj, diskutimi mbi te verteten relative me policin do ishte futil dhe jo real.

Isabelle

Valoris scriptorum

Nuk po te replikoj per te te ardh mrapa (edhe pse duket kshu ne aparence : dhe ky eshte problemi yt sepse that's how far you can see ne pergjithesi /pf/images/graemlins/laugh.gif ) por me vjen mire kur shoh qe njerezit kuptojne gabimin (ose budallallekun e tyre) dhe bejne nje hap prapa. Ne rastin konkret te duartrokas per hapin e pare /pf/images/graemlins/laugh.gif drejt qytetarizmit (dhe ky stad mental padyshim).

Ah se mos harroj... dhe nje vrojtim personal : per shkodrane nuk ke as humor te vertete shkodrani. Njoh shkodrane ashtu si dhe skraparlinj (meqe i ke merak /pf/images/graemlins/laugh.gif ) qe ke deshire tu qendrosh prane sepse jane te fisem dhe humoriste te vertete.

Dhe meqe ra llafi (ne emer te forumit /pf/images/graemlins/laugh.gif ) - ne shume raste nuk te kuptohet shqipja. Valle ndoshta ke nevoje te kthehesh ne vendlindje pas kaq kohesh dhe te ndihesh mire me ne fund !

Isabelle

Valoris scriptorum

Renea, point well taken !

Une jam per, dhe mbroj me mish e me shpirt 'teorine e 2-ngjyrellëkut', e bardha dhe e zeza. Ne pergjithesi me deshperim deklaroj qe nuk me 'ecen' shume si teori ne jeten e perditshme. Duke qene qenie shoqerore, ne marredhenie konstante me ambjentin kuptoj se eshte me e thjeshte qe te pranosh te mesmen e perpjesshme qe padyshim nuk mund ti beje te gjithe te lumtur njetrajtesisht.
Relativitetin si koncept e shoh si 'menyren' me kollaj te pranueshme kulturalisht per te justifikuar '. Ketu e kuptoj qe disa do m'hidhen n'fyt !

Njeriu edhe pse lind 'i mire' per fat te mire/keq shnderrohet gjate udhes. Duke ecur ka nevoje per udhezime, rregulla, te verteta absolute.

kurkushi

Primus registratum

Cdo gjë që na duket e vërtetë,në të njejtën kohë dikujt tjetër i duket e pavërtetë dhe anasjelltas...

Hektor12

Locus omnem
E vertet mbetet e vertete nese thua dicka dhe mendon qe eshte e vertete eshte thjesht ceshtje besimi ne menyre absolute apo relative eshte ceshtje perceptimi personal

joetisti_

Locus omnem
Relative.
Thamina s'ke vene veten por vellain tend ne foto ? :)

(tema) e verteta nuk gjendet teresore asnjehere. Dhe mbi nje te vertete te tille njerezit besohen, mashtrohen, denohen, martohen.
Po ashtu edhe genjeshtra ka nje doze vertetesie. Dhe qe te dyja edhe te bekojne nganjehere por edhe te nxijne jeten...

Thamina

Papirus rex
ah... Thamina. Keni ne dore te ktheni boten permbys me ato gjinje qe pikojne qumesht dhe mjalt...

(tema) ka raste qe te verteten s'ta besojne edhe sikur perpjete te hidhesh, dhe detyrohesh te genjesh...

Ne fakt ne jeten qe jetojme ,perher genjeshtrat besohen me shpejt se e verteta,por e verteta prap eshte relative.