Domosdoshmenia e kthimit te gegnishtes?

jimmy84

Primus registratum
Re: Domosdoshmenia e kthimit te gegnishtes?

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Jymo,une nuk e di qe kam pasur probleme qe te komunikoj ne gegnisht,pa pas asnjehere nevoje te huazoj fjale nga toskerishtja!
.......ose mendo tek mijera vargje fishtiane,qe per te kene realist hala nuk asht arrit nji gja e tille ne toskenishte!

[/ QUOTE ]
Pash Zotin (kjo tingellon shume me mire ne dialektin e bukur geg), pash Zotin a ka mundesi te perpiqesh jashte mudesive te tua te mos nxjerresh gomarlleqe kaq te trasha? Holloi ca mer lal holloi. Cfare them une dhe ti qe me thua "Po me uren c`paten?". Booh. "Dialekti geg i papraktikueshem". Puuu. Kam perdorur fjalen I NGURTE.Nuk tah njeri i "paperdorshem".
Ketej kuajt or Tunxh.

dusho

Primus registratum

Kur permenda politiken e kisha fjalen per vitet 1944 e ketej,perfshi ketu,sidomos,vitin ne te cilin u mbajt kongresi e me pas,e nuk behej fjale per politiken e viteve 20.Sic e pohove dhe ti vete,fillimisht eshte shkruar me dialektin e veriut e besoj se kjo le te kuptohet qarte qe ky dialekt ishte me i zhvilluar e pse jo edhe me i levruar se ai i jugut.Te mos harrojme se perfaqesuesit e pare te shkrimit te shqipes ishin gegea,apo e kam gabim.Me korigjo te lutem!
Tani po te sjell edhe nje argument tjeter,mjaft domethenes,qe deshmon qarte se ndikim mjaft te dukshem ka pasur dhe politika e Enverit.
Kur u mbajt ky kongres ne skenen e gjuhesis shqiptare ishin ngjitur pothuajse 90% perfaqesues nga jugu,ose e thene ndryshe gjuhetar,perfaqesuesit nga veriu ishin te pakte ne numer.Te jemi realist,ka qene shteti dhe politika e tij e udhehequr nga xhaxhi qe e ka lene pas dore dialektin e veriut.Nuk i kane dhene mundesi zhvillimi e levrimi.Hapja me shume vonese e universitetit ne shkoder,pikerisht ne ish kryeqytetin e dikurshem,dhe ne kryeqytetin e sotem te zones se veriut,le shteg per dyshime.Madje,edhe kur e hapen,nuk e quajten universitet,po Instituti i Larte Shkoder.Qe kete vihet re me se miri dallimi midis zones veriore dhe asaj jugore.
Nese nuk bindesh te sjell dhe fakte te tjera me te zgjeruara e me bindese.
/pf/images/graemlins/thumbsup.gif

jimmy84

Primus registratum

Shiko ti po kundershton veten. Une thashe "dialekti i jugut eshte me i zhvilluar" ("praktik" e perdora ne kuptimin me i manovrueshem se s`po di si ta them ndryshe). Ti me the "kjo eshte sepse eshte me i levruar". Kurse tani thua "eshte me i levruar ai i veriut".
Por nuk ka MUNDESI sado te jete perpjekur ai rregjim (apo cdo rregjim tjeter) te ndikoje ne kaq shume ne kaq pak kohe (maksimuni 20 vjet se sic thashe para `72 te gjithe shkruanin apo perkthenin sipas dialektit perkates). Pra cfaredo manovrash apo perpjekjesh te jene bere ne 20 vjet ne gjuhe s`jane shume as per nje gjuhe te re e jo me per nje gjuhe mijera e mijera vjecare si shqipja.
Persa i perket levrimit letrar ose jo,gegnishtja eshte shume me e vjeter. Ne sasi s`mund te flas me kompetenca.
Per cilesi pyet Oroshin se ai eshte ekspert per receta cilesie. /pf/images/graemlins/laugh.gif

P.S Me korrigjo nqs gaboj por edhe Universiteti i Gjirokastres eshte quajtur Institut i Larte deri ne `90 me sa di une.

eniad

Forumium maestatis

<font color="brown"> Mendoj se ideja se nje gjuhe nuk ndikohet nga 20 vjet eshte pak e gabuar (mendimi im). Trysnia politike shume e madhe (jo vetem per gjuhen, por per cdo gje tjeter) ka lene pasojat e veta.

Duke folur per anen e gjuhes si e tille, ajo ndryshon me 20 dite e jo me vjet. Pasurohet, cungohet, shtremberohet, ruhet me rreptesi e keshtu me radhe. Gjuha eshte dinamike dhe jo statike, ndaj pasqyron cdo ndryshim qe ndodh ne mjedisin perreth e me gjere.

Me aq sa kam lexuar ne kete teme, kam pare vetem disa krah e disa kunder gegnishtes apo toskerishtes si shtylle e gjuhes standarde. Nderkaq, nuk kam pare dike te flase ne menyre me te pershtatshme se si mund te ndodhe qe te pasurojme gjuhen ekzistuese, gramatikisht dhe nga ana leksikore. Politizimet apo vetepelqimet nuk sjellin asgje me shume sesa c'ka realisht. </font>

Jimmy si eshte me praktike/ e manovrueshme toskerishtja? Shtjelloje pak, mundesisht me ndonje shembull.

Gegnishtja per momentin nuk eshte komerciale, nuk eshte seksi, nuk shet!

MLK

Primus registratum

E kam permendur disa here ne shkrimet e mesiperme, po e riperseris dhe nje here, ç'fare do behet me 3 milion shqiptare qe e kane mbrojtur me provim gjuhen shqipe dhe kane dipllome ne xhep, do u njihet diplloma a po di tu kerkohet te futen dhe nje here ne shkolle me dhen provimin.
Imagjinoni te kerkosh vend pune dhe te te kerkojne ne moshen 50 vjeç psh nese di te shkruash shqipen zyrtare?

[/ QUOTE ]

Simas rradakes time i bje që edhe 50 vjeç të kalosh edhe njëherë provim gjuhe. Por së pari shteti duhet të ofrojë kurse gjuhe për nëpunësit e tij. Duhet gjithashtu të punohet në krijimin e një korrigjuesi elektronik automatik të shqipes (Jemi në erën e elektronikës). Gjithë këto masa besoj se do e mbikalonin problemin e shkrimit të gjuhës.

Pra zgjidhjet gjenden por duhet të mbërrijmë deri aty!

[/ QUOTE ]

Sa eshte kosto-ja e kesaj reforme? ç'fare do te ndryshoje ne jeten e shqiptareve? kush do ta financoj, dmth me parate e kujt?
C'fare do tu thuhet 2 milion shqiptareve qe jetojne nen nivelin e varferise kur parate e taksapaguesit shqiptar do te perdoren per te rimesuar gjuhen qe tashme e kane mesuar njehere e jo per te permiresuar jeten e tyre per ti rikthyer te minimumi i nivelit te jeteses /pf/images/graemlins/angel.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

Jo gjithshka përkthehet në mirëqenie ekonomike MLK. Problemi me ekonomistët është pikërisht ky /pf/images/graemlins/winkwink.gif.

dusho

Primus registratum

Nuk dua te replikoj me ty,i dashur jimmy,por vetem desha te te them,ktheju e lexo serish shkrimin tim,se me duket ke bere nje inversion te thenies /pf/images/graemlins/confused.gif
Jam shprehur shume qarte me duket.Nuk kam kundershtuar veten po ty.
Nese nuk je akoma i qartesuar ta shpjegoj serish ate qe kam thene.(nuk te ve faj,s ma merr mendja te kesh njohuri gjuhesore) /pf/images/graemlins/cry.gif /pf/images/graemlins/cry.gif
/pf/images/graemlins/cry.gif /pf/images/graemlins/cry.gif

dusho

Primus registratum

Bulkth,ne shkrimet e mia nuk kam thene se gegenishtja duhet vendose si shtylle e gjuhes shqipe,por jam me iden e pasurimit te saj permes ketij dialekti.E kam thene diku me siper se gjuha ka evoluar dhe si e tille ka nevoje per rishikim te saj.Pastaj ti vete the se ajo eshte dinamike e jo statike.(ke shume te drejt). /pf/images/graemlins/wave.gif

ujku81

Primus registratum

Jo gjithshka përkthehet në mirëqenie ekonomike MLK. Problemi me ekonomistët është pikërisht ky /pf/images/graemlins/winkwink.gif.

[/ QUOTE ]

Ketu e ke gabim Kondre. Problemi yne si komb eshte pikerisht ky. /pf/images/graemlins/winkwink.gif

jimmy84

Primus registratum

Ateher te ndalemi ketu.
Dialekti i jugut eshte me i zhvilluar e praktik.Ky eshte mendimi yt,dhe un ta rrespektoj,por provo ti besh pyetje vetes....1-PSE eshte me i zhvilluar e me praktik?????????
Pergjigjen po ta jap me aq sa kam njohuri.
1-dialekti i jugut ka pasur per dekada nje perdorim me te gjere ne gjuhen letrare
2-duke u ndodhur ne nje pozite te tille,per force,duhej folur dhe shkruar nga e tere masa e njerezve,qofshin keto toske apo gege
3-poltika shqiptare per vite te tera eshte perfaqesuar nga personalitete te ardhur nga nje shtirje gjeografike jugore e cila ka bere qe ne perdorim te mbizoteronte gjithnje e me shum dialekti jugor
4-pikat e mesiperme,si dhe shume arsye te tjera qe ndoshta do ti them nje here tjeter kane sjelle si rrjedhoje ngurtesimin e dialektit te veriut,kjo vetem per popullsin jugore.
5-se fundi do te thoja se nese flasim per prakticitet te nje dialekti,medoj se me praktiku eshte ai i veriut.

[/ QUOTE ]

Tani me kete mesazhin ti ke sqaruar PSE dialekti tosk eshte me i zhvilluar apo e kam keqkuptuar une?
Nejse edhe une nuk kam me qejf ta vazhdoj debatin se po duket sikur eshte pune tifozlliku. (Babi im eshte me i forte se babi i Benit).
Per mua cdo dialekt eshte i pazevedesueshem qe nga ai i Dardanise e deri tek ai i Camerise. Nuk kam ndonje kompleks ne kete drejtim. Dhashe nje mendim, dhe mendoj qe teprohet me keto "ndikimet jugore" nga ana e politikes. Megjithate mbase e kam une gabim. Nuk pretendoj t`i ve vulen.

P.S Megjithate mblidhe veten se nuk ben te qash per njohurite e mia gjuhesore.

jimmy84

Primus registratum

Jimmy si eshte me praktike/ e manovrueshme toskerishtja? Shtjelloje pak, mundesisht me ndonje shembull.

Gegnishtja per momentin nuk eshte komerciale, nuk eshte seksi, nuk shet!

[/ QUOTE ]
Nuk ka te beje "kush eshte me e bukura" se s`po diskutojme per "Miss Dialektin". /pf/images/graemlins/laugh.gif C`eshte e verteta eshte faji im se s`u shpreha qarte. "E manovrueshme" e perdora sepse s`po gjeja fjalen e sakte per momentin. Dhe kisha parasysh psh prapashtesat qe ne jug jane me te perdorura dhe qe i japin me "elasticitet" le te themi. Nejse kjo nuk eshte se e ben me "komerciale" apo me "seksi". Biles po te jete per lehtesi perdorimi eshte me i lehte dialekti geg. (Sepse perdor forma me te shkurtra)
Nje shembull: "Iku me pi ujë"...."Iku të pi-jë uje".

dusho

Primus registratum

Me ato pika kam dashur te te vertetoj se PSE dialekti i jugut eshte me i zhvilluar ose me i levruar SOT.Kjo eshte ideja jote dhe un ta kam pranuar.Ndersa ne nje nga shkrimet e fundit te kam thene se dialekti i veriut ka qene levruar para atij te jugut,por fatkeqsisht ne rrjedhe te kohes apo te historise eshte lene(ose e kane lene)pothuajse ne harrese,ne rast te kundert do kishte qene akoma me i zhvilluar.Sic e sheh nuk ka asnjelloj kontradikte.

Po edhe nese qaj nuk e kam gabim o jimmy sepse mungesa e njohurive gjuhesore nuk eshte vetem nga ana jote por nga nje mase e gjere njerezish,e kjo as per fajin tend as te timin,por per faj te faktit qe ne shkollat shqipe me shume hapesire i eshte dhene studimit te gjuheve te huaja se sa te gjuhes meme,shqipe.E studiojm nga klasa e pare deri ne 8-vjecare,ndersa gjuhen anglese apo ndonje tjeter qe nga klase e pare deri ne universitet.Cfare absurditeti.Ja ku eshte gabimi i mungeses se njohurise gjuhesore nga ti,un apo dhe te tjere.

Me fal se u zgjata pak si teper,por desha te te sqaroj se nuk kam pasur qellimin te te fyej. /pf/images/graemlins/winkwink.gif

Admir

Forumium maestatis

Shiko, nder me se shumti gegnishtja flitet me shume se toskerishtja. SHQIP se shqip, dihet. Por, pse te merret kaq pak parasysh ky dialekt i folur kaq shume? Shumica e Shqiptareve gegnisht flasin, fundja.

cacol

Forumium maestatis

Shyqyr qe nuk u hidhen amerikanet ne fyt anglezve... /pf/images/graemlins/shrug.gif

MLK

Primus registratum

Pse ne amerikanet flasin gegnisht? /pf/images/graemlins/eek.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Admir

Forumium maestatis

Shyqyr qe nuk u hidhen amerikanet ne fyt anglezve... /pf/images/graemlins/shrug.gif

[/ QUOTE ]

Ah po, amerikanet, 100% anglez jane ne fakt! Si ka mundesi?

.......hej bela!

jimmy84

Primus registratum

Me ato pika kam dashur te te vertetoj se PSE dialekti i jugut eshte me i zhvilluar ose me i levruar SOT.Kjo eshte ideja jote dhe un ta kam pranuar.Ndersa ne nje nga shkrimet e fundit te kam thene se dialekti i veriut ka qene levruar para atij te jugut,por fatkeqsisht ne rrjedhe te kohes apo te historise eshte lene(ose e kane lene)pothuajse ne harrese,ne rast te kundert do kishte qene akoma me i zhvilluar.Sic e sheh nuk ka asnjelloj kontradikte.

Po edhe nese qaj nuk e kam gabim o jimmy sepse mungesa e njohurive gjuhesore nuk eshte vetem nga ana jote por nga nje mase e gjere njerezish,e kjo as per fajin tend as te timin,por per faj te faktit qe ne shkollat shqipe me shume hapesire i eshte dhene studimit te gjuheve te huaja se sa te gjuhes meme,shqipe.E studiojm nga klasa e pare deri ne 8-vjecare,ndersa gjuhen anglese apo ndonje tjeter qe nga klase e pare deri ne universitet.Cfare absurditeti.Ja ku eshte gabimi i mungeses se njohurise gjuhesore nga ti,un apo dhe te tjere.

Me fal se u zgjata pak si teper,por desha te te sqaroj se nuk kam pasur qellimin te te fyej. /pf/images/graemlins/winkwink.gif

[/ QUOTE ]
Ok ky eshte mendimi jot. Mendimi im ishte qe rolin kryesor ne vet ndryshimin midis dialektit te veriut dhe atij te jugut e kane marredheniet me vendet e tjera. Jugu ka emigruar historikisht, qe nga Egjipti e deri ne Australi e Amerike. Kurse Veriu s`e ka praktikuar fare emigracioni. Biles edhe maredhenie me jashte kane patur Shkodra dhe Lezha (me Italine). Nejse ky eshte thjesht mendimi im.
Persa i perket mesimit te gjuhes jam dakort qe s`duhej lene vetem me 8-vjecaren.

hawk

Primus registratum

E cfare do te thote me shqip ky emigrimi ne lidhje me dialektin??
Ku qendron lidhja me gegnishten ose me mire me idene qe shtrohet ne kete teme pra pasurimi i gjuhes letrare permes dilektit geg??

Sipas meje ndryshimi mes dialekteve nuk qendron tek emigrimi pasi nuk eshte fenomen i hershem.Rastet me te hershme jane emigrime pa rikthim si ai arberesh apo arvanitas por keto nuk jetojne me atdhe.Emigrimi eshte fenomen i fund shekullit XIX dhe i shekullit XX.Dialektet ishin konsoiduar shume kohe me perpara.Nderhyrjet jane te paperfillshme..

jimmy84

Primus registratum

Me shqip eshte qe kush sheh gjera te reja "importon" dhe "pershtat" ne gjuhen e vet,ato qe sheh apo qe "thith" kue eshte jashte. Dhe ketu nuk ndikohet thjesht gjuha po shume me teper. Persa i perket "lidhjes" po ta ndiqje debatin do e kuptoje. Nuk ka lidhje me dialektin geg po ka me shqipen.

Emigrimet arvanitaseeee? Me vjen keq qe arrita ta degjoja nje ide kaq te shkelqyer. Nejse,varja.