Domosdoshmenia e kthimit te gegnishtes?

hawk

Primus registratum
Re: Domosdoshmenia e kthimit te gegnishtes?

Ktu flitet me rreth dialektit geg.
Nuk me sqarove rendesine e ketyre "levizjeve masive" te rregjistruara nga historia jote,pra fantazma ne formimin e dialkteve!!
Persa i perket arvanitasve...mendohet se arbereshet e Italise nuk jane gje tjeter por vetem arvanitas.Ka fakte per kete por nuk eshte tema rreth ktij problemi.
Ja p.sh fjala qe un perdora me lart "kti(j)"(ne gegnisht,madje germa "j" bie fare ne shqiptim) ne gjuhen letrare do te ishte "ketij" pra me nje zanore me shume dhe me e gjate,perse te mos jemi me praktike??Keto jan nderhyrjet konkrete.Shikon valle tek kjo fjale ndikime te emigracionit(ja perse te pyeta me lart)??

MLK

Primus registratum

Po na dashke me shkurtu ne fjalet tani /pf/images/graemlins/laugh.gif mos na e kthe shqipen ne gjuhe sms /pf/images/graemlins/laugh.gif

jimmy84

Primus registratum

E di si eshte puna Hawk? Nuk kam ndermend t`i bie gozhdes meqe ti i bie patkoit. Nuk eshte puna tek nje "j" por tek i gjithe ndryshimi qe nga theksi e deri tek ndryshimet gramatikore. Ti vazhdo mbaje "j"-ne fort se mos bie.
Mire qe more arbereshet (pa pike lidhjeje kjo, po nejse)por me flet per "emigrime arvanitasish". Dhe une natyrshem te bera pyetjen: "EMIGRIMIME ARVANITASISH?" sepse me habiti shume ky mendim kaq i vyer.

hawk

Primus registratum

Pa dasht(pa e kthy n'sms) ke shkurtu da fjal edhe ti. /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

The_Meditator

Primus registratum

un vete jam toske ,por te them te drejten jan nja ca fjale ne dialektin geg qe kane me sqarim o kuptim .

si psh fjala ''koka'' .ne gegnisht esht ''krye''. po ta analizosh kete gje del qe ''koka'' fillon si pjese e pare ne trup nga lart .dmth qe esht e para ne 'krye'. del qe krye ka kuptim kur perdoret nga geget.kurse ''koka'' sme duket fjale me kuptim fare .nqs do ishte e tille pse ne perdorim ateher fjalen ''krye-tar'' dhe jo ''koke-tar''.

mendoj qe debati geg duhet shqyrtuar edhe njeher nga albanologet shqiptare ,se mendoj qe jan ca fjale-kryqe te pazgjidhur ala.

jimmy84

Primus registratum

Kjo qe thua to duhet bere patjeter ore.Po ate punen e fjales "koke" e ke paksa gabim. "Koke" ka te njejten origjine si fjala "Krye". Dhe mire qe jane te dyja sepse kemi sinonime. Persa i perket "koke-tar" tani mos kaloni ne grotesk. Po nuk shkon ore lal. Cfare te bejme ne ta heqim nga fjalori fjalen "koke"?

...

The_Meditator

Primus registratum

ku esht orrigjina e fjales ''koke'' jimmy.un jam nga berati dhe kam fol me rob shume te moshuar ,dhe qe te gjithe ata perdorin fjalen ''krye'' dhe jo ''koke''.dhe ska te beje fare me sinonime. mgjth keto ide dhe analiza i kam bere nga mendja pa i investikuar ala.keshtuqe mund te jem edhe gabim.

[po me vjen inat se kam dite plot te tilla nga gegnishtja ,por si mbaj mend]

hawk

Primus registratum

Ok /pf/images/graemlins/thumbsup.gif Jimmy.
Ose ma mir /pf/images/graemlins/thumbsup.gif moderatorve.

kurkushi

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Edhe pse ne forumet tjera e kam perdore variante Toske, te cilen e respektoj shume ne kete rast duhet te flas Guhen e nanes.

Ashte per me tu trishtu es shkelmja qe i bahet gegnishtes, nga folesat gege, si ai rasti qe e permeni Jezerca, 90% e Kosoves menojne qe kjo variante ashte , ai i rruges.
Qysh bahet qe dokumentet e para te shqypes te jene kone gege.
Paradoks, par exellence. Gegnishtja duhet te kthehet ne venin qe e meriton.
Falendenojme Migjen Kelmendin per barren qe e ka marre per me kthy gegenishten ne jete , te ekzekutune prej Enveristave.

[/ QUOTE ]
Nje kerkese dhe nje deshire te tille mund ta kete secili bile sot shkohet nga ajo qe secila familje shqiptare ta kete dialektin e saj!Kethimi i gegnishtes eshte nje kerkese absurde dhe fare jonormale.Kerkesa qe do duhej te shtrohet para institutit te gjuhesise do ishte te balancohet gjuha shqipe edhe me dialektet e trojeve tjera shqipetare,pra nje ri unisim i gjuhes shqipe e cila keshtu siq eshte ka disa mungesa dhe te shprehurit gjithandej shqiptarise e ben shum te veshtire.Edhe alfabeti qe na nevojitet per te shkruar ,ky i sotmi eshte i menget!
Sa per Enveristet,shko pastro gojen dhe dhembet e pastaj shqiptoje fjalen Enver!

jimmy84

Primus registratum

Shiko e di si eshte puna qe te mos e zgjasim kot mubabetin?
Gjuha "letrare", nuk eshte gje tjeter vecse MARREVESHJE. Pra hajde biem dakort, do perdorim me shume nga ky apo nga ai dialekt. S`eshte as politike dhe as shkence ekzakte. Aq me teper qe gjuha zhvillohet (evoluon) me kalimin e kohes.
Nqs do diskutojme pastaj "pse nuk u be shpall kryeqytet, fshati im" hajde flasim.
Puna eshte se ka disa tipa qe Shqiperine nuk e shohin "Veri&amp;Jug" po "Veri vs Jug". Dhe kjo eshte ushqyer shume nga Beogradi se atij i interesojne keto lloj llogjesh. Ka shume veriore qe kujtojne se jugu (ose me sakte labet) i kane patur gjithmone inat. Nqs ka ndonje krahine qe duhet te ankohet ndaj labeve kjo eshte Myzeqeja (prape ne Toskeri i bie). Sepse labet nuk kane patur ndonje shkak per t`u armiqesuar me Veriun. Biles jo vetem kaq, po Cerciz Topulli, Muco Qulli, Hodo Nivica etj jane vrare duke mbrojtur Plaven, Gucine dhe Shkodren.
Kurse periudha e Enverit ka teresisht shkaqe politike. Tjeter pune se ndokujt i intereson t`i jape ngjyrime te tjera. Nejse se ndoshta duket sikur dola jashte teme po ne fakt temave te tilla ketu "u pikon catia".
P.S O ViNNy kupton ti se cfare kam thene une? C`me permend gjysher mor lal. Une psh kam degjuar pleq qe perdorin fjalen "kukë", cfare te them une qe "kuke" eshte me e mire? Jane sinonime dhe dialektizma mor njeri.

cacol

Forumium maestatis

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Shumica duhet te triumfoje.

[/ QUOTE ]

tesh e tutje na u dashka me msu kinezcen /pf/images/graemlins/lol.gif

MLK

Primus registratum

Normal, pse bota ne gjuhen e e biznesit flet anglisht e jo hungarisht /pf/images/graemlins/wink.gif

jimmy84

Primus registratum

Prape gabim. Nuk perkrahet SHUMICA por I FUQISHMI. Prandaj bota sot meson anglisht dhe neser do mesoje kinezce. S`ka te beje NUMRI.
P.S Megjithate me duket absurde kjo lidhje mes "shumices" apo "te fuqishmit" me gjuhen shqipe. Dhe aq me pak te perdoren shprehje kaq patetike si puna e ketij "triumfit". Nejse, mendime vetjake.

dusho

Primus registratum

Me falni per nderhyrjen,po jeni duke shkruar thjesht per te rritur numrin e shkrimeve e sa per te kaluar kohen apo.......?????!!!!!!
Mendoj se jeni shume larg temes e po merreni me gjera te kota,lerini llafet se sic thone andej nga ne"fjalet e shumta jane fukarallek",e diskutoni rreth ceshtjes ne fjale.
Mbase keshtu jeni me te dobishem.

cacol

Forumium maestatis

Po te ishim te pasur, nuk do diskutonim per gjuhen o dusho!

Ky diskutim ka nisur njeanshmerisht, e nuk ka sesi te zhvillohet ne menyre te hapur, sepse eshte totalisht hermetik! Dhe kur ne te tjeret sjellim fakte, citohemi si percares, secesioniste, etj etj...

dusho

Primus registratum

Kjo eshte e keqja e jone,LEKU.Edhe te jap te drejte.

Argumentet nuk duhen konsideruar si percarese,gjithmon nese ato sillen ne favor te temes per te cilen flasim.

antip

Primus registratum

Kam degjuar se disa perkrahes te gegnishtes si gjuhe zyrtare kane kerkuar qe Shqiperia te copetohet!!! "Shqiperia e vertete" - thone keta eshte nga Shkumbini e lart ndersa Shkumbini e poshte nuk jane gje tjeter vecse nje perzierje sllavo-vllaho-greke... /pf/images/graemlins/tongue.gif
Nuk e di sa eshte e vertete kjo levizje, por po te jete perben nje rrezik real per percarjen kombetare...

Kondrapedali

Kondrapedali

Përzjerja është e vërtetë /pf/images/graemlins/laugh.gif. Kan harru edhe jevgjit që jon me shumic anej ka Jugu.

Anej ka Veriu jon shqiptart e vërtet së cucës Shqipni.

E ç'lidhje ka rehabilitimi i gegërishtes me shoqatat përçarse?

The_Meditator

Primus registratum

o pedali qendrimi i jevgjeve ne jug tregon qe ato toka jan me te banueshme,plus me tolerante banuesit.nqs bijte e vertet te shqiperise jan ne veri si thua ti,ateher ne duhet te jemi krenar qe sjemi shqiptar. /pf/images/graemlins/laugh.gif