Domosdoshmenia e kthimit te gegnishtes?

Kondrapedali

Kondrapedali
Re: Domosdoshmenia e kthimit te gegnishtes?

O po ky Malja gjithmonë me syze qorrash rrika! Geg e Toskë janë një realitet i Shqipërisë o Tunxh! Për më tepër as gjysma e Gegëve nuk janë përmendur në Letërsinë Shqipe dhe një pjesë e madhe e atyre që janë përmendur janë cunguar!

Tronafile, si thuhet "jam kanë" apo "jam kaonë" ku a dhe o lexohen pothuaj bashkë? Pyetje serioze kjo!

Mendoj që gjuha zyrtare do modifikuar disi për ta pasuruar më shumë me fjalë e shprehje tipike të Veriut të cilat nuk gjenden në Jug të Shqipërisë! Gjithashtu mendoj se në shkolla duhet të futet mësimi i ndryshimeve dialektale të shqipes që të mos tallin menderen me gjuhën e njëri-tjetrit shqiptarët.

Male850

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Kondrapedali:
[qb] O po ky Malja gjithmonë me syze qorrash rrika! Geg e Toskë janë një realitet i Shqipërisë o Tunxh! Për më tepër as gjysma e Gegëve nuk janë përmendur në Letërsinë Shqipe dhe një pjesë e madhe e atyre që janë përmendur janë cunguar!

Tronafile, si thuhet "jam kanë" apo "jam kaonë" ku a dhe o lexohen pothuaj bashkë? Pyetje serioze kjo!

Mendoj që gjuha zyrtare do modifikuar disi për ta pasuruar më shumë me fjalë e shprehje tipike të Veriut të cilat nuk gjenden në Jug të Shqipërisë! Gjithashtu mendoj se në shkolla duhet të futet mësimi i ndryshimeve dialektale të shqipes që të mos tallin menderen me gjuhën e njëri-tjetrit shqiptarët. [/qb]
Mundohu ta lexosh edhe njeher tunxh or bir ate qe kam shkruar une, por sidomos per ke e kam shkruar. Sepse siç e lexon ti (dmth vetem pjesen time) konkluzionet jane ato qe nxore ti dmth te gabuara.
1 - Dialektet Geg e Tosk kane egzistuar, egzistojne dhe do te egzistojne
2 - Shqipja duhet te pasurohet, por jo me huazime, qofte latine apo anglo-saksone, apo greke. Por me fjalori e tij.
3 - Egzistenza e dialekteve, nuk do te thote se kemi dy kombe, ate Geg dhe ate Toske.
(Dhe mos merr flake si kashta kur lexon shkrimet e mia)

Kondrapedali

Kondrapedali

Po s'kom ç'boj O Male! Sa herë që lexoj shkrimet e tuja se ç'mhyp i dalldi revolucionare e s'mun ta përmaj mo veten. Po nejse, na falet!

Për sa i përket shkrimit tënd ti po mundoheshe të sqarojë (saktësoje) Kosowar-in duke lënë boshlliqe për vete. Pastaj duke njohur idetë e tua për të ngritur çdo gjë të kohës së Enverit ishte e thjeshtë për mua të arrija në përfundime të gabuara :shrug: .

OROSHI

Primus registratum

Keni harruar or "JU KOSOVARET E NDERSHEM" qe ne letersine e gjuhes shqipe askush nuk ka mohuar veprat e autoreve si Migjeni, Pashi Vaska, etj ------------

O Male,si mer as emrin e Pashko Vase-s se madh nuk di ,mer merhum,na e bere edhe vaske,e tu mbyllte e mendjes se Veterinerit te Partise :goofy:

Male850

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Kondrapedali:
[qb]
Mendoj që gjuha zyrtare do modifikuar disi për ta pasuruar më shumë me fjalë e shprehje tipike të Veriut të cilat nuk gjenden në Jug të Shqipërisë! Gjithashtu mendoj se në shkolla duhet të futet mësimi i ndryshimeve dialektale të shqipes që të mos tallin menderen me gjuhën e njëri-tjetrit shqiptarët. [/qb]
Ketu jam dakort me ty dhe do te them se do ti ishte me leverdi te hapej pikerisht, nje teme e re per te krahasuar shprehjet e te dy dialekteve. Me kujtohet nje film, ku nje vajze e nje djale i perkisnin njeri jugut e tjetrit veriut. Gjat dasmes njeri nga krushqit thot:
- te kam gjetur mor krushk! (ishte nga jugu)
- ku m'ke gjet orr burre? (ishte nga veriu)
(Ne si te rinje vazhdonim dialogun: Ne p..dh sateme or krushk :lol: :lol: )
Nqs e hap temen i pari qe do te marr pjese jame une
Pershendetje

Male850

Primus registratum

Fillimisht postuar nga OROSHI:
[qb] Keni harruar or "JU KOSOVARET E NDERSHEM" qe ne letersine e gjuhes shqipe askush nuk ka mohuar veprat e autoreve si Migjeni, Pashi Vaska, etj ------------

O Male,si mer as emrin e Pashko Vase-s se madh nuk di ,mer merhum,na e bere edhe vaske,e tu mbyllte e mendjes se Veterinerit te Partise :goofy: [/qb]
Kerkoj ndjese, por ishte nga nxitimi.
Faleminderit per vrejtjen

Sineri

Forumium praecox

Unë nuk mendoj se duhet të kthehet gegërishtja. Dhe nuk i kuptoj aspak pjesëtarët e rrymës së kthimit të saj në gjuhën e njësuar letrare. Ata as vetë nuk e dinë se si flasin. Kur e sheh fjalorin e tyre nëpër mendiumet e tyre të shkruara, të mbushet mendja se më tepër flasin gjuhën e njësuar letrare sesa gegërishten e mirëfilltë.

r0306

Primus registratum

tung te gjitheve!
fjala tung eshte noviteti me i rendesishem i gjuhes shqipe keto 15 vjetet e fundit dhe une mendoj qe njerezit qe kane nje fare interesi per gjuhen tone the linguistiken ne pergjithesi duhet ta perdorin pa pasur frike se duken te "pakultivuar".
Tani, problemi i gegnishtes dhe i toskerishtes eshte nje problem historik dhe jo politik. Nese ne marrim fryme thelle dhe zbresim pak ne histori; perpara Kongresit te Manastirit, ne shikojme qe parimi tash' i kalcifikuar se "shqipja shkruhet sic flitet" nuk gjindet askund. dhe me te vertete, shqipja nuk shkruhet sic flitet-kjo eshte e pamundur!
Gegnishtja dhe toskerishtja jane "te folme" sic do te thoshte Cabej, dhe jo dialekte. Nese ne arrijme qe konceptualisht t'i ndajme keto dy koncepte, atehere ne dore do te kemi A) gjuhen e shkruar qe ashtu arbitrarisht sic eshte vendosur, ka arritur te behet nje vegel e mire komunikimi nder shqiptare, dhe B) gjuhen e folur qe ndryshon nga mali ne mal e nga qyteti ne qytet.
Kjo menyre e prerjes se "nyjes gordiane" eshte perdorur ne gjithe boten perendimore disa shekij me pare fjala vjen ne Angli ku urdherat e mbretit "writs", shkruheshin ne anglo-saksonisht dhe me vone ne normanisht, por populli fliste versione te anglosaksonishtes qe ndryshonin nga njeri tjetri ne menyre te jashtezakonshme duke filluar qe nga danisht ne lindje dhe kelto-latino-saksonisht ne kufi te Wales.
Anglosaksonishtja e Wessex (sakset e perendimit) u adoptua nga mbreterit e hershem angl e jute ne menyre jodemokratike (besoj).
Keshtu me Shokun Enver. Udheheqesi mori nje version qe per te ishte me familjar, dhe e quajti gjuhe letrare(per t'u dalluar nga gjuha jo letrare- e folme).
Enveri (rahmet paste) nuk e beri kete per ndonje arsye konspirative apo per urrejtje ndaj gegeve(per kete shikoni letrat qe vete Tarasi ka shkruar gjate luftes e qe jane 99% gegnisht, por per arsye "ekspedicioni". Toskerishtja ishte gjuha e shumices se "establishmentit" komunist dhe si rrjedhim te bazuarit e shkrimit ne te folmen e njerezve qe do t'i duhej me shume te kishin te benin me pune zyrash(shteti), per mendimin tim duket si nje vendim i paster (dhe logjik)ekonomik.
Tung -tung te gjitheve.
Me shume ndonje dite tjeter.
Edhe dicka- shikoni mos me gjeje njeri origjinen e fjales geg!!
Tosk vjen nga toskeria- nje zone e vogel midis Vjoses dhe Osumit.
Ciao!!!

OROSHI

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Siner Naresi:
[qb] Unë nuk mendoj se duhet të kthehet gegërishtja. Dhe nuk i kuptoj aspak pjesëtarët e rrymës së kthimit të saj në gjuhën e njësuar letrare. Ata as vetë nuk e dinë se si flasin. Kur e sheh fjalorin e tyre nëpër mendiumet e tyre të shkruara, të mbushet mendja se më tepër flasin gjuhën e njësuar letrare sesa gegërishten e mirëfilltë. [/qb]
Nuk mund ta marrim per baze injorancen tande mbi gjuhen gege,shqipe!!Tung.

Xeni85

Primus registratum

Nqs gjha letrare do te konsiderohej si perzierje e dy dialekteve shqiptare une mendoj qe do te ishte gabim.Une vete jam nga veriu dhe shkruaj ne gjuhen letrare dhe edhe e flas.Gjithsesi per ne te veriut eshte fare e lehte te kuptojme tosket kur flasin pasi e kemi mesuar qe ne abetare kete dialekt ndersa po te vini re per nje jugor eshte e pamundur te kuptoje verior.Gegerishtja eshte gjuha e folur nga shqiperia e madhe,pra ne trojet brenda dhe jashte shqiperise,kurse toskerishtja eshte me shume nje dialekt qe perdoret brenda kufinjve.Sipas meje duhet te pergatiten dhe tekstet perkatese dhe ne gegerisht ose "gjuha letrare" me mire te themi toskerishtja zyrtare,duhet rishkruar dhe te permbaje dhe shprehjet perkatese ne gegerisht pasi shume fjale jane komplet ndryshe ne veri.

Sirio00

Primus registratum

Nuk mund te thuhet se eshte domosdoshmeri rikthimi i gegerishtes pasi do te ishte nje problem shtese ne nje kohe kur kemi mjaft probleme te tjera. Por qe gjuha zyrtare te pasurohet nga fjale gegerisht qe jane te pastra shqipe do te isha shume shume dakort.

OROSHI

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Sirio00:
[qb] Nuk mund te thuhet se eshte domosdoshmeri rikthimi i gegerishtes pasi do te ishte nje problem shtese ne nje kohe kur kemi mjaft probleme te tjera. Por qe gjuha zyrtare te pasurohet nga fjale gegerisht qe jane te pastra shqipe do te isha shume shume dakort. [/qb]
Besoj qe ka gjuhetare/linguiste te mjaftueshem(te cilet nuk merren me ekonomi)qe edhe paguhen per kete pune!
Edhe ne nuk kerkojme zevendesim total te toskerishtes,nje ndarje me te drejte qe do ju sherbente brezave te mevonshem!!!
Ne i kuptojme Tosket,keta nuk na kuptojne ne,kush ka me teper dem ne kete problem???
Kush mbete me mbrapa:ai qe nuk kupton apo ai qe nuk kuptohet??

brojan

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Kam shkrujt dhe me perpara per kete ne tema megjithate po duroj e po shkruaj prape.
Une jam nga jugu me origjine po kam lindur dhe jam rritur ne Tirane keshtu qe flas, nuk po them "tironçe", po zhargon te sotem "tirons" dmth i bie qe flas nje variant "gegnishteje". Deri tani nuk kam degjuar ndonje tirons te kerkoje qe gjuha zyrtare shqipe ti ngjaje me shume dialektit tiranas sesa dialekteve te tjera. Atehere cfare keni ju, o percares nga veriu te ketij vendi (se ashtu jeni) qe kerkoni te ndryshohet gjuha zyrtare e ketij vendi? Mbi c'baza e kerkoni kete? Dihet qe gjuha ZYRTARE shqipe ka elemente nga te dyja dialektet geg dhe tosk dhe kete nuk e ka vendos Enveri (na keni ça veshet me "te keqijat" e Enverit ndaj gegeve), po ca pleq me te vjeter se Enveri. Ku e gjeni ate lesh llogjike qe kerkoni kete nderrim? Nuk ju ka ndaluar njeri te shkruani ne dialektin qe doni, pasurojeni dialektin geg, bejeni cfare te doni, po mos kerkoni qiqrra per gjuhen zyrtare.
Duhet te KUPTONI dhe te fusni ne koke mire edhe nje gje tjeter: Gjuha pasurohet nga shkrimtaret qe e shkruajne dhe ajo formohet nga ata qe shkruajne me shume dhe lexohen me shume. Argumenta si "na persekutoi Enveri dialektin" nuk vlejne per te bere shnderrime radikale te gjuheve. Persa kohe nuk ka me shume shkrime nga njerez te shquar ne dialektin geg sesa ka ne dialketin tosk te siguroj qe nuk do kete ndonjehere gjuhe zyrtare dhe letrare shqipe te bazuar VETEM ne dialektin geg. Prandaj lejini pallavrat! Shnderrimet e gjuheve nuk behen me ligje e dekrete shteti ashtu sic kujtoni ju dhe sic i kerkoni ju! Perpiquni te kuptoni pak me shume se duke kerkuar "qiqrra" te tilla beheni vetem percares. Edhe mos humbni kohe me budallalleqe te tilla se me gje debile per gjuhet s'kam degju ndonjehere.

[/ QUOTE ]

sepse tosknishtja asht giuha e pushtuesve....

brojan

Primus registratum

Unë nuk mendoj se duhet të kthehet gegërishtja. Dhe nuk i kuptoj aspak pjesëtarët e rrymës së kthimit të saj në gjuhën e njësuar letrare. Ata as vetë nuk e dinë se si flasin. Kur e sheh fjalorin e tyre nëpër mendiumet e tyre të shkruara, të mbushet mendja se më tepër flasin gjuhën e njësuar letrare sesa gegërishten e mirëfilltë.

[/ QUOTE ]

nuk eshte gjuhe e njesuar, eshte gjuhe e imponuar...si serbishtja ne Kosove.

brojan

Primus registratum

Samanta
Xhaxhi e ka fajin zoteri se per 50 ti as yt ate s'e dinin se nga i binte me shpi "Lahuta e malcis" e Gjergj Fishtes,as Ernest Koliqin,Arshi Pipen e shume e shume te tjere.Keto kane bere letersi e femijet e tu s'dine as t'i lexojne S'dine te lexojne realitetin e hidhur qe ka shkru Migjeni pra se cfare do dine ate do na e thuash TI.
Kush s'ka lexuar s'ka si ti dije
Pastaj do mjaftonte vetem nje fakt i vockel.Pse Ismail Kadare tani ka filluar te perdore ne veprat e tij shume fjale nga gegerishtja???????????
Oj Sama,
po cfare kujton ti mi vajze se jugu nuk paska patur kurre shkrimtare?,se jugu nuk ka ditur shkrim e kendim?
Vellezerit Frasheri,Mit'hat Frasheri,Hoxha Tahsini,Naum Veqilharxhi,Kristoforidhi etj etj.
Ah,e sa per Millosh Gj... Nikolain,ai ishte malazes,dhe aty 2 cop vjersha qe shkroi i shkroi vetem ''kushtuar mjerimit ne Shqiperi'',si minoritar qe ishte ,po ashtu nga idete e tija sllavo-komuniste.
E sa per Kadarene,kete tashme e ka marre lumi,e bashkon e njeta fe dhe ide me Abraham Rugoven,Kadare ndrron sa here rete zene diellin.
Pale,keto kohe ai po flet edhe serbisht duke akuzuar ''ekstremistet kosovare''.Kadare harron ku ka lindur,nuk shikon qytetin e tij ku mbizoteron greqizimi,por po kerkon t'u jap mend kosovareve,patjeter qe ky bastard eshte me te njejtin mision si Rugova;me misionin e Opus Deit.
Keqedashesit,percaresit e kombit;vecse po kerkojne,ndasi fetare,kthim me cdo menyre te kutures sone ne ate qe kerkon Vatikani,nje nga keta sharlatane qe po ashtu kerkon te flase gegerisht eshte edhe K Myftaraj;ndjekes i Kadarese,me palo librin e tij kundra Fese Islame..
Nga Korca,i cili kerkon te flase e shkruaj vetem gegerisht.Medet per kesi soj sorrollopash qe kerkojne te kthejne historine.Keta harrojne qe 90%e rilindasve ishin toske.

[/ QUOTE ]

Fotaqis, 90 % e Rilindesve ishin gege te klerit katolik! Ata turcelinjte tu si naim bej Frasheri, shpiken nje alfabet te shpifur me shkronja greke turke sdhe latine (alfabeti i stambollit) kurse Abat Preng Doci me at Gjergj Fishten, Gurakuqin etj bene alfabetin aktual!
Shkolla e pare shqipe eshte hape ne Pllane te Lezhes ne 1600, por duhet te festojme 1878 e Korces!
Rilindasit e pare ishin Buzuku, Barleti, Budi, Bogdani, Bardi e asnje nuk ishte prej Jugut! Ju ishit te zane me krijue greqine qe po u merr shpirtin e don tu shfarese, sic shfarosi tosket myslimane pas revolucionit qe e bate ju!

brojan

Primus registratum

Gegnishtja eshte nje gjuhe qe ngjan me shume me serbishten apo turqishten se me shqipen. Nuk eshte aspak e domosdoshme te rikthehet gegnishtja sepse ne Shqiperi do te behej nje lemsh i madh. Gjuha letrare qe eshte vendosur ne Shqiperi ne kohen e xhaxhi Enverit eshte shume e mire keshtu qe s'ka pse te hiqet dhe te rikthehet gegnishtja.

[/ QUOTE ]

Tosknishtja asht version i greqishtes, dhe ka sllavizma shume me shume se gegnishtja, (genjej, vazhdoj, plevice etj etj).
Ju flitni kshtu se jeni te verbuem nga urrejtja per geget!

OROSHI

Primus registratum

Kongresi i Drejteshkrimit i vitit '72 perbehej nga Jugas dhe nga ca enveriste kosovare!!
Jam i mendimit qe duhet te rishikohen vlerat e te dy dialekteve!!
Pse tremben tosket?
Cfar te keqe ka ketu?
Gjermania sapo miratoi ca ndryshime ne gjuhe!
Gjuha e soteshme letrare eshte gjuhe enveriste-si pasoje duhet te behet nje gjuhe e gjith shqiptareve!