Domosdoshmenia e kthimit te gegnishtes?

OROSHI

Primus registratum
Re: Domosdoshmenia e kthimit te gegnishtes?

Fotaq,nuk jam kunder toskeve,ti permende Rilindasit tane qe fillojne me shkru shqip rreth shekullit te XIX,por mos harro qe ata geget kane fillu me shkru shqip qe ne vitin 1210(Teodor Shkodrani). :wave:

Publicisti

Primus registratum

Problemi i gjuhës shqipe në përgjithësi dhe asaj letrare në veçanti, sipas mendimit tim, kërkon një qasje shumëdimensionale. Më konkretisht, me duket se duhet rishikuar (por jo ndërruar) gjuha letrare, duhet punuar në shkolla për mësimin më të mirë të gjuhës, duhet rritur vetëdija personale e njerëzve për të përdorur gjuhë të pastër, duhet pastruar gjuha aty ku mundet nga fjalët e huaja, etj. Por, mbi te gjitha duhet punuar në rritjen e tolerances dhe kultures se komunikimit midis dialekteve. Kjo e fundit me shqeteson me shume se cdo element tjeter i permendur me siper.

OROSHI

Primus registratum

pRA SHUMICA JANE TE MENDIMIT QE GJUHA SHQIPE DUHET TE RISHIKOHET?DHE TE MARRE EDHE NGA GEGNISHTJA?DHE JO SI NE RASTIN KUR JANE TE DETYRUAR(KRYEQYTET/KOKEQYTET?)POR TE BEJNE TE MUNDUR KOMUNIKIMIN NDERMJET SHQIPTAREVE QE JUGU TE MOS MBESE INJORANT NE KUPTIMIN E GEGNISHTES,DHE TE MOS E KUPTOJE ATE!!! :thumbsup:

SI TJETRI

Primus registratum

Kosovar,idesë sate për rikthimin e gegërishtes po i kundërpërgjigjem pjesërisht,vetëm për aq sa ju e quani Migjen Kelmendin meritor për të rikthyer gegërishten.
-Në një letër që Migjeni ia kishte dërguar Rexhep Ismajlit e në të cilën kishte dashur t'i thoshte se disa po e kundërshtojnë pse ai[Migjeni]nuk është gjuhëtar,këtë fakt e ka shprehur kështu:
"Më thonë se nuk je gjuhëtar"
Si e ka shkruar le të kuptohet se atij i paskan thëne se Rexhep Ismajli nuk qenkësh gjuhëtar e jo Migjeni,ndërsa ai ka dashur ta thotë pikërisht të kundërtën.Thjesht,del se Migjeni nuk di ta përdorë drejt ligjëratën e drejtë e të zhdrejtën,e këto nuk kanë të bëjnë asgjë me dialktin po me krejt shqipen,madje me krejt gjuhën.
Për mendimin tim,Fotaqi për të shumtën që shkroi ka të drejtë.

OROSHI

Primus registratum

Fotaq,te pakten kur bisedon/diskuton me nji femen duhet te jesh ma i edukum mendoj une,pashe ne shkrimin tand ma siper qe u mundojshe me gjith shpirt per denigrimin e Gegnishtes dhe Migjenit,se kush asht Migjeni e dime te gjith,por kur e ban edhe sllavo-komunist(e kush, ti qe je ma komunist se Stalini),atehere vendosa me te te lan atje ku je,ne llumin e vetes tande!!!!

usta_Qima

Primus registratum

tung poplli /pf/images/graemlins/smile.gif
po shkruj dhe un nja 2 gjona qe di mbi kte temi.
andej nga fillimi i viteve 50 gjuha shqipe u njesua me dialektin e elbasanit,ai ishte dicka e ndermjetme edhe pse mund te themi qe eshte 60-70% gegerisht, dhe deri ktu cdo gje ne rregull.
nga fillimi i viteve 70 nje gjuhetar "shqiptar" i oborrit enverist qe vetem emri androkli kostallari i thote te gjitha jep kontributin e tij maximal per te shpallur zyrtare ate toske,pa pyetur per asnje nga gjuhetaret e tj te medhej te shqiprise duke hedhur teorine e tij "pse te mos flasim gjuhen e te madhit naim?" doemos kte lloj dialekti e fliste dhe xhaxhi:)
duhet te themi se shqipria nuk ka patur ndonjehere nje gjuhe zyrtare qe tu perdorte ne te gjithe hapesiren shqiptare, dmth jugu te veten dhe veriu po ashtu, me ardhjen e mbretit zog ne pushtet ajo u perodor thuajse ne te gjith vendin deri ne vitet qe thashe me lart.
por e vertete eshte qe me teper e perdorur ne te gjitha kohrat ka qene gegnishtja dhe kjo vertetohet ne dokumentat e kohes.
edhe ne gjuhen e sotme zyrtare (toske) ekzistojne shume fjale te mbetura nga gegnishtja psh;
-kryetar,kryesi e cdo gje qe fillon me krye.
sipas zyrtares shqipe i bie ti themi koketar ,kokesi etj etj fjale qe tani spo me kujtohen.
sa per migjenin ate te vjetrin,ai ka qene dhe mbetet nga me te medhenjte e shqiperise. eshte e vertete qe ai esht gjysem malazez,por shqiptar i malit te zi dhe jo sllav.dhe mbi te gjitha e rendesishme eshte qe ai ka shkruar ne shqip (gegnisht).
provoni ti ktheni poezite e tij ne shqipe zyrtare dhe shikoni se si duken :cry:
hajde tungjatjeta pra se u zgjata shum /pf/images/graemlins/laugh.gif
upsss tungjatjeta ->> gegnisht /pf/images/graemlins/wink.gif

alma lamcja

Primus registratum

Përshëndetje! Unë i kam përcjellur nga afër debatet e M. Kelmendit. Por dua të them se ai vetë nuk e njeh mirë gegërishten e Fishtës dhe jo më t'a trajtojë këtë problem. Për mua Migjeni do të lërë një përshtypje "të mirë" në atë çfarë thotë, biles ai është futur në debat publik edhe me të atin e tij (si përkrahës i shqipes letrare)dhe në fund ai debat televiziv mu duk një farsë e vërtetë. Është arritje e madhe për ne që kemi gjuhën e njëhsuar shqipe!!!! P.sh Gjuha Gjermane si njëra nga gjuhet më të vjetra ka dialektet e saj por dialekti i Bajernit dallon shumë nga e folura e medjave gjermane. Në rastin tonë nuk e di ku qëndron gabimi i gjuhës së njëhsuar shqipe e sa për tezën e ngritur nga M. Kelmendi se nuk dua që të ndjehemi "inferior" nuk mendoj se qëndron, se edhe Shkodranët flasin gëgërisht por ata s'ndjehen të përbuzur nga të tjerët (unë e kam këtë mendim). Kur e uronin ndonjë djalë në Shqip.e mesme thuhej: E marrsh nusen Shkodrane!! :rockband: Pasi tani lëvizin njerëzit lirisht po mësojë të dyja dialektet gjë që mendoj se është shumë mirë që të komunikojmë më lirshëm.

OROSHI

Primus registratum

Skampa,nuk besoj qe ke aq profesionalizem per kete teme,aq sa te japesh ndonje mendim qe do ja vlente,si ti ashtu edhe une!!! :wave:

alma lamcja

Primus registratum

Orosh është e vërtetë që unë nuk jam gjuhëtare por kam diplomuar për gjuhë-letërsi dhe duke punuar si Lektore është në interesin tim dhe në kureshtjen time t'a përcjell dhe të merrem me këtë fushë. Shumë intelektualë Kosovarë nuk janë dokort me atë çfarë thotë Migjeni, dhe thonë se vetë e kanë të vështirë t'a kuptojnë "gjuhën" me të cilën ai shkruan. E në.q.se bashkëbiseduesit këtu (duke përfshirë edhe veten edhe ty)do të ishin GJUHTARË arëherë unë vetëm do të shikoja dhe lexoja me kujdes si ata mandojnë dhe gjykojnë. Kur ti dhe të tjerë kanë të drejtë të shprehen atëherë pse unë të privohem nga kjo e drtejtë?! I kam lexuar shpesh mendimet e tua dhe ato jo gjithmonë flasin pë kopetencën tënde por për shprehjen e mendimit tënd të lirë, dhe kjo mu ka dukur mjaft normale. :confused: :wave:

OROSHI

Primus registratum

Jo Skampa,nuk desha te te privoja shprehjen e mendimit tend,por duke pasur parasysh qe jane bere debate,mbledhje,takime etj etj te shumta ndermjet gjuhetareve dhe albanologeve ne shqiperi,dhe perseri nuk eshte arritur asgje per permiresimin e gjuhes shqipe,atehere une e quaj nje humbje kohe qe ne,shtrese me e ulet persa i perket gjuhes,te debatojme!!!Dhe nuk jam dakord qe shqiptaret e Kosoves te anojne nga njera ane apo nga ana tjeter!!Qe shqiptaret e kosoves nuk kuptojne Migjenin,kjo mu me duket e cuditshme sepse ai shkruan/flet ne gegnisht,shqiptaret e kosoves e kane te veshtire te kuptojne edhe letraren,pra si tia bejme ne kete rast?Besoj qe edhe ti nuk e beson qe ne Kosove nuk kuptohet gegnishtja.Une jam i mendimit qe gegnishtja duhet te perfaqesohet me shume ne gjuhen letrare shqipe,si gjuhe e shkruar dhe e folur me shekuj e shekuj,dhe gegnishtja flitet nga shumica e shqiptareve,merr Elbasan e deri ne Nish apo jo!!!!

SI TJETRI

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Skampa:
[qb] Orosh është e vërtetë që unë nuk jam gjuhëtare por kam diplomuar për gjuhë-letërsi dhe duke punuar si Lektore është në interesin tim dhe në kureshtjen time t'a përcjell dhe të merrem me këtë fushë. Shumë intelektualë Kosovarë nuk janë dokort me atë çfarë thotë Migjeni, dhe thonë se vetë e kanë të vështirë t'a kuptojnë "gjuhën" me të cilën ai shkruan. E në.q.se bashkëbiseduesit këtu (duke përfshirë edhe veten edhe ty)do të ishin GJUHTARË arëherë unë vetëm do të shikoja dhe lexoja me kujdes si ata mandojnë dhe gjykojnë. Kur ti dhe të tjerë kanë të drejtë të shprehen atëherë pse unë të privohem nga kjo e drtejtë?! I kam lexuar shpesh mendimet e tua dhe ato jo gjithmonë flasin pë kopetencën tënde por për shprehjen e mendimit tënd të lirë, dhe kjo mu ka dukur mjaft normale. :confused: :wave: [/qb]
Kjo folja "percjel"me kuptimin"ndjek" este perdorim tipik kosovar,i ndikuar nga serbishtja.

OROSHI

Primus registratum

Pikerisht,eshte ndikimi i serbishtes tek Kosovaret ajo qe ben qe Kosovaret te mos kuptojne as gegnishten :eek: :eek: ,megjithate koha do fshije ndikimin e serbishtes nga gjuha e tyre,tani kosovaret flasin shum mire edhe gjuhen letrare.

tola77

Primus registratum

Shqipja(gjuha letrare)eshte ajo qe dime,flasim dhe kuptojme te gjithe.Nqs kosovaret nuk e kuptojne gjuhen letrare shqipetare, dhe une e shume te tjere nuk kuptojme dialektin e shqipes te perdorur nga ta,dhe shume here veshtiresohem pasi nuk me del asnje kuptim edhe pse perdor fjalorin e gjuhes te sotme shqipe,edhe skajet jugore te Shqiperise kane dialektet e tyre te ndryshme nga ajo letrare mos valle duhet te kerkojne dhe ata qe gjuha letrare te perdoret ashtu si e flasin ata.Ne gjithe boten gjuha letrare e nje vendi nuk eshte dialekti i nje zone por dialektet e gjitha te mara bashke duke mare fjalet qe tingellojne me kuptimplote dhe me bukur e pa veshtiresi per gjithe zonat.Nqs secili nga ne do te shkruaje le ta beje si te doje mjafton qe te jete gjuhe letrare dhe sado qe jam antikomuniste nuk besoj se gjuhen letrare e perpiloi E.Hoxha se dhe te donte nuk ishte aq i zgjuar dhe ti ngelej kohe te merej me nje studim kaq te rendesishem sa gjuha shqipe,sepse dhe gjuhetaret e vertete te shqipes ju deshen me shume se 25 vjet kohe per te pergatitur nje gjuhe te paster dhe te mirfillte shqipetare.
(Per kuriozitet ju kosovare kujt i thoni tung se e perdorni shpesh por si fjale e mirfillte shqiptare mua nuk me del,mos e kini huazuar?)

OROSHI

Primus registratum

Tola,duhet te thellohesh pak me teper nqs don te diskutosh per kete teme,dhe jo me sllogane!!E.Hoxha nuk kishte nevoje qe te merrte pjese direkt ne ndryshimin e gjuhes shqipe,nga perdorimi i gegnishtes ne futjen totale te toskerishtes,kishte persona te tjere,besnike te tij(te gjithe nga jugu)qe u kujdesen per denigrimin e gegnishtes,dhe kjo u be me paramendim per denigrimin e kultures katolike shqiptare qe kishte nje histori qindra vjecare.Pra,nuk u mor pak nga te gjitha,por u mor krejt toskerishtja dhe u be gjuhe mbareshqiptare,si pasoje e kesaj,shqiptaret e Kosoves nuk arrijne qe ta kuptojne mire shqipen(ka edhe arsye te tjera).mos harro qe rilindasit shqiptare dhe deri ne vitet '70 nuk kishin ndonje problem qe te shkruanin si toskerisht si gegnisht.Njerezit qe bene Kongresin e drejtshkrimit ishin te gjithe njerez me bindje komunisto-Enveriste,edhe nje pjese e vogel qe provoi te ngrinte zerin,u shtyp pameshirshem nga "kllasa"punetore (sic dhe vazhdon te shtypet).Nqs ti do me thuash se u mor edhe nga gegnishtja,atehere une te them:pse ne te veriut i kuptojme ata te jugut ndersa ju/ata te jugut nuk na kuptojne ne??????

tola77

Primus registratum

Orosh ndoshta ke te drejte por tani po lexoj nje liber te nje nder gjuhetareve me te mire te shqipes qe E.Hoxha e ka quajtur tradhetar dhe veprat e tij i dogji,fjalori i tij i shqipes u perdor nga gjuhetaret e famshem te gjuhes se sotme shqipe,ai nuk shkruan ne toskerisht dhe une nuk kam ndjere asnje veshtiresi ne te lexuar edhe pse shkrimet e tij jane nga vite 1915 deri ne 1957 kur ai vdiq,eshte nje nder atdhetaret tane qe ka mare pjese dhe ne ngritjen e flamurit dhe qe emri i tij eshte fshire,flitej per te vetem si nje armik i popullit dhe asgje me teper.
U zgjata shume me duket,pra gjuha e shkruar nga ky gjuhetar nuk i perket gjuhes se sotme shqipetare por i ngjaheson shume edhe pse nuk ishte nga jugu.

OROSHI

Primus registratum

Tola,u mundova qe ta gjej se cili ka qene ai shkrimtar por nuk munda,do na e thush te lutem??? :wave:

tola77

Primus registratum

E besoj qe nuk e ke gjetur pasi per te akoma nuk flitet sepse u njoh ne shqiperi si politikan me shume sesa si gjuhetar,sepse ka qene kryeminister i shqiperise per 1 vit ne kohen e fashizmit.
Emri i tij eshte Musatafa Kruja,lindur e ritur ne Kruje,shkollen e mesme e mbaroi ne Janine dhe universitetin Myklije te stambollit,shkrimet e tij i botonte me pseudonimin Asim Xhenan.Nqs do te dish me shume per te me shkruaj dhe une te tregoj gjithcka.
Per mua me aq sa kam lexuar nga shkrimet e tij eshte fenomen (ndoshta e ekzagjeroj por per ato vite ai ka bere kerkime albanologe te paharitshme)Ka qene shok dhe me Aleksander Xhuvanin,Karl gurakurin,Ernest Koliqi etj.Nga shkrimet e tij kam mesuar pjese te historise tone qe nuk jane shkruar asnjehere.

ledioni

Primus registratum

Gegnishtja eshte nje gjuhe qe ngjan me shume me serbishten apo turqishten se me shqipen. Nuk eshte aspak e domosdoshme te rikthehet gegnishtja sepse ne Shqiperi do te behej nje lemsh i madh. Gjuha letrare qe eshte vendosur ne Shqiperi ne kohen e xhaxhi Enverit eshte shume e mire keshtu qe s'ka pse te hiqet dhe te rikthehet gegnishtja.

Goca Babit

Primus registratum

Une kam degjuar se dialekti i veriut do te behet gjuhe zyrtare vetem per Kosoven. Jam shume d'akord. Pastaj, nqs e keni vene re ne shqiptaret(une personalisht evitoj me sa te mundem)por, dikush ne vend qe te thote krehje flokesh ja kerrcet ne petinature, ose ne vend te thone pershendes thone salutoj, ne vend te thone perime shkojne e ja kerrcasin me verdura!!!!!!!! Normalisht mua me pelqen ruajtja e kultures Shqiptare, dhe traditave por jo te gjitha....
Une jam d'akord per vendosjen e dialektit te veriut si gjuhe zyrtare ne Kosove, dhe per t'i thene fund huazimenve KOTI ne gjuhen Shqipe.