Dikush te flase per Nicholas Berg!

Dikush te flase per Nicholas Berg!

Me vjen mire qe ne forum mundemi te flasim per te gjitha dhe t'i themi gjerat ashtu si i mendojme. Javes se shkuar hapem ate temen e nxehte per abuzimet ndaj irakeneve ne burgjet amerikane. I nxorrem fotografite dhe thame "Turp!". Por a nuk duhet te themi dhe mendojme ne te njejten menyre kur jane arabet ata qe kryejne krime te paimagjinueshme?
Por u bene dy dite qe bota flet per Nicholas Berg qe u ther si kecat per Kurban Bajram, por Albforumi thuajse nuk e permedi fare. Disa prej jush shkruan per te, e di, ju falenderoj.
Por ka nje standart te dyfishte ndermjet shume prej jush, qe disi justifikon kafsherine e Al Qaides. Une them, "secilit te veten", gjithashtu them, "kush vepron si vrasesit e Nick berg nuk meriton te jetoje". Ju do vazhdoni te pretendoni se nuk keni televizor ne shtepi?
capt.7051241au.jpg

reservoir dog

Primus registratum
Re: Dikush te flase per Nicholas Berg!

ata copa mu*ti qe i prene kaptinen si kec nicholas berg-ut duhet t'i varin nga lo*qet;pastaj duhet t'i bejne thela-thela te vogla e tja hudhin qenve.ose duhet t'i torturojne per nja 2 vjet,tju presin hundet,veshet,komet,duret e masnej t'i lene gjalle qe te vujne perdite si qen.

nuik mund te mos shpreh ne kete menyre urrejtjen time te thelle per vdekje per ata monstra dhe te ngjashmit e tyre.

zgjidhja ideale e problemit do te ishte qe presidenti i shteteve te bashkuara duhet te urdheronte te hidheshin nja 10-12 bomba atomike ne lindjen e mesme,te spastrohej faqja e dheut nga plehrat arabe,raca me e neveritshme njerezore.natyrisht qe kjo s'mund te behet edhe sepse eshte izraeli ne mes.

une mendoj qe sadam huseini ishte gjeja me e mire qe iraku ka merituar ndonjehere.bene shume gabim qe e rrezuan.

Paulin Palushi

Primus registratum

ASR shkruan:"????une si muslimane as nuk e ve veten nen akuze fare...??????"

???CFARE???

Per nje minut e sa qe ishte Videoja me aktin Mizor nuk u degjua tjeter,pervec dhenjes shpirt te viktimes dhe thirrjeve histerike...Allahu Akbar...,pa llogaritur thirrjet e mijera e mijra perkrahesve te tyre ne boten Islame.

Dhe ju me thoni se ato nuk perfaqesojne Islamin.

Po pse te shkojme me larg se vendi yne.Me te njejten menyre me sopate bile edhe me keq se u lane te vdesin te coptuar, u Ekzekutuan ne Vlore dy punonjesit e SHIKUT,nga nje grup Studentash Kriminele dhe nje Komuniste Shtazarake,perpara kamerave te televizioneve Greke.

Por megjithese"nuk perfaqesonin idealet komuniste" sic thone edhe Islamistet per rastin e fundit,rasti u pa ne tv si te ishte finale ndeshjeje dhe u brohorit,ndersa ato persona gezojne poste e nuk kane vuajtur asnje dite ne qeli.

JU SHIHNI NDOJ DIFERENCE???UNE NUK SHOH...

Prodigychild01

Primus registratum

Desha vetem te them se parafolesi eshte me fondamentalist edhe komunist se te gjithe ata qe ai vete shan.

Per kete mjafton te shikoni menyren e shkrimit me germa te trasha. Kujton se duke uleritur do ti imponohesh kujt? Vetem komunistat si puna jote e cjerrin vrimen e fytit duke ulerit per partine tend meme, dhe pleniumin e fundit.

Danae

Primus registratum

res.dog,imagjino ti je kaq i indinjuar per ushtarin amerikan,le ma ta kishe pas bashkeatdhetare,vete shprehesh se jo vetem do i kishe vra keta njerez,po do i kishe masakru,imagjino irakenet qe kane pa njerezit e tyre te vriten.mllefi yt kaq sa eshte kercenon e ben namin;mllefi i tyre coi ne vrasje;kontrollohu pak se mos neser dikush thote per cfare shkruan ai meriton te vritet pritet e tu hidhet qeneve...
Paul pd e futi shqiperine ne Konferencen Islamike,madje Gazidede i dashur e gjen dot se ku jeton sot???
leqe ca merrem edhe une me ty e me krahasimet e tuja fundja shkodra per njerez si puna jote u dogj e u shkaterrua e s'ka ku ta kapi as qeni.
Blend besoj se videot jane te llahtarshme por kemi te beje vetem me banda qe ne nje fare menyre kerkojne pushtet,kush me pak e kush me shume duke fillu qe nga Usa

milanistii

Primus registratum

ej a e di njeri linkun per ate skenen qe i prene koken se me thane qe e kishte nxjerur reuters

Blendi

Primus registratum

blend te lutem...ti je djal i zgjuar!

Ajo lloj videoje nuk i eshte drejtuar impulsit apo inatit...te asnje msylimani apo nacionalisti arab....Merre me mend, u denua ashper edhe nga hizbullat shia te libanit...!!!Ajo ka te tjere adresues dhe eshte ilaçi i balancimit te emocioneve te luhatura mbi barbarizmin "fatto in casa".
Kjo qe thua nuk ka shume efekt pasi duket sikur per cdo shia qe thote dicka ka nje shia qe thote te kunderten. Per me teper nuk ka nje qendrim te ndershem nga asnjeri grupim islam. Shumica bejne akrobaci fjalesh. As ketu ne albforum nuk u ndje ndonje ze kritik prej jush.
Te pakten ne amerike pati nje reagim te fuqishem ndaj fotove te burgjeve, vete Presidenti Bush doli ne TV arabe dhe kerkoi falje dhe shprehu keqardhje.

flm per komplimentin

Danae

Primus registratum

po bushi u shkoi ne shtepi i vrau,pastaj i kerkoi te falur...oh te luteeeeem.
asnjeri nga ne nuk foli???ti e hape temen per te nderu te vdekurin apo per te kerku fjalet tona??
e une qe kujtova se kisha fole,mbase kam kujtu se ka qe dine edhe me lexu.

sweeet

Primus registratum

ka ardhur koha te hapni syte e te kuptoni se nuk jane te gjitha koincindenca...

deri kur keto idjotlleqe nga keto miqte tane?
cfar "luksi" per ne qe njihemi si shtet islamik!!!

e tmerrshme!

selena

Primus registratum

FALKO:
"rules of engagement" kush i ve me fal? kush ja jep te drejten amerikes te vrase irakianet ne vendin e tyre??? pastaj me duket se nuk e kuptove mire ate qe thashe: ajo qe ishte e pafalshme aty ishte se ata qelluan mbi nje te plagosur qe s'mund te paraqiste me asnje lloj kercenimi per ta. sa per furgonin e mbushur me eksplozif po te informoj se ushtaret amerikane e shperthyen vete!!!
pastaj amerika nuk eshte angazhuar edhe vete te respektoje konventen e gjeneves ose karten e kombeve te bashkuara? e pastaj me nje fodullek ofendues per demokracine e oragnizatat
nderkombetare shkoi PUSHTOI nje vend te huaj. atehere c'pret nga te tjeret?
pastaj sa per fotot nuk e kuptoj se cdo te thuash me "per perdorim te brendshem". sipas teje per sa kohe qe s'merret vesh paskan te drejte te bekan c'do gje njerezit?
ato ishin bere qe tu tregoheshin te burgosurve te tjere per shembull dhe mua kjo me duket cnjerezore.

moonlight

Primus registratum

Asr kujdes pasi po tregohesh hipokrite!
Nese nuk e ndjen veten ne akuze, ... dakort nuk po ti marrim parasysh postimet kunderpergjigje ndaj te tjereve. Por, te lutem nuk ke te drejte ta fusesh biseden ne vorbull te tille ku tani te fillojme te diskutojme mbi 'injorancen e te krishtereve mbi besimin e tyre'!
Me vjen keq si merrni flak me vet fjalet tuaja! Aspak respekt per te ndjerin (lejini muhabetet e tjera ne tema te tjera).

personazh

Valoris scriptorum

eshte bere thirrje per moskapje personale neper tema te tilla, dhe une po e ribej kte thirrje perseri!

sa per temen: nuk kam deshire te bej koment mbi gjeste si ky, ose si ato gjeste qe bejne amerikane, angleze e kushdo qofte. ndihem veç viktime qe me vijne ne vesh te tilla barbarizma dhe mundohem te jetoj jeten time te perditshme.

zot na ruj!

sweeet

Primus registratum

moonlight, mos u nivelizo me njerez qe nuk dine nga vihet koka ne krevat.
e thashe me siper, ne kemi edhe "luksin" te kurorezohemi disi si elemente te asaj lloj bashkie. :shrug:

Triumfi

Primus registratum

I lexova te gjitha postimet, por akoma s'arrita te kuptoj se per cfar saktesisht eshte nisur kjo teme: Per te ngushlluar te ndjerin, apo per ta perdorur si mjet sulmi mbi muslimanet. Shume nga disa ketu pak nga ndjenja e tmerrit durojne te mos e shprehin urrejten ndaj muslimaneve, por disa nuk hezitojne e te mos fajesojne islamin ne nje menyre. Vertete, Islami nuk e lejon nje veprim te atille, dhe eshte jashte moralit dhe etikes islame, dhe e denoncon fuqimisht. Nese do e i venim ne peshore krimet amerikano - cifute, per shume arabe dhe muslimane, mgjt brengosjen e tyre qe u ka shkaktu ky akt, ata ne nje menyre thone me vetvete: Pse gjaku i jo muslimanit , apo amerikanit te jete me i shtrejte se i nje muslimani apo arabi? Me kete supozim, aspak nuk e perkrahi nje gjest te tille, por vetem duke e ngushlluar kete akt, shtoj se duhet te derdhet edhe pak lote per ata femije iraken e ata te burgoser qe trajtohen si kafshe e me keq se kafshet, e per ata femije palestinez, qe vazhdohet te masakrohen e vriten, e askush nuk ngre ze per ta!!!
Meqe tema eshte bere kos, atehere shtroj nje pyetje: C'i duhet amerikes te vej rregulle ne Irak? Apo done te shfrytezoj dobesine e vendeve islame? .. eh amerik amerik, me vjen keq se ke fut kembet ne vend te gabur .. dhe jo larg, do zhytesh po ne ate vend ..

Ngushllime per te gjithe ata qe vriten mizorisht dhe me te padrejte!

moonlight

Primus registratum

Triumf, shoqerisht te sugjeroj ate pyetje ta shtrosh ne teme tjeter apo te re. Nuk i perket temes (te paktem nisu prej titullit).
ok, ika, nuk do flas me. /pf/images/graemlins/laugh.gif

mengjesi

Primus registratum

Shoh shume inate ketu, po nuk kam te drejte te them mos i mbani. Gjerat jane patjeter te ngarkuara politikisht dhe ata qe thone 'te nderojme te vdekurin' prapeseprape kane nje fare politike brenda.
Blendi ka te drejte te ankohet, ka te drejte te 'kerkoje llogari' per standardet e dyfishta qe mund te perdoren nga forumistat, dhe serish ka te drejte ta beje kete ne nje teme per amerikanin e vrare sepse ne kete menyre po i jep nje dimension me real bisedes, nje dimension qe na prek ne dhe principet tona dhe jo vetem akte te jashtme. Une nuk i ndjek diskutimet tek teologjia etj, po kam pershtypjen se myslimanet e forumit e respektojne thellesisht jeten e njeriut dhe kerkojne qe ky respekt te vije nga te gjithe. Nga ana tjeter ka te drejte issi qe thote se ne indinjohemi dhe reagojme vetem per informacionin qe kemi, dhe ne baze te vendit apo ambjentit ku jemi njerit informacion i jepet me teper prioritet se nje tjetri. Amerikanet shqetesohen per jeten e amerikaneve me shume se cdo gje tjeter, cifutet po ashtu, myslimanet po ashtu. Ne rastin e pare baze eshte shtetesia, ne te dytin kombesi-feja e ne te tretin feja. Nuk mendoj se ndonje nga keto baza eshte me e vlefshme se tjetra. Sipas ketyre prioriteteve percaktohen edhe prioritetet ne bisede e ne sjellje. Pra eshte mese e kuptueshme qe myslimanet te shqetesohen me shume per ato dhjetra palestineze qe u vrane dje ne Gaza sesa per Bergun amerikan. Por nese keta myslimane bejne thirrje per mbrojtjen e cdo jete dhe i bazojne akuzat kunder Amerikes me shoke mbi kete premise, jam me Blendin qe per tu qendruar principeve te tyre mund te tregoheshin te ndjeshem edhe ne kete rast.

Sa per kecin, Blendi mendoj se duhet te kerkosh te falur per figuren e zgjedhur sepse eshte ofenduese per dike qe kurbanin e ka akt te rendesishem te fese se vete. Ti do te thuash te kerkojne te falur ata qe e perdhosen dhe une do te te them qe ata nuk munden, kurse ti po.

Sa per vrasjet qe ndodhin, une e kam te veshtire te indinjohem me shume nga nje meyre se nga nje tjeter. Sinqerisht nuk mund te them se mijera irakenet e palestinezet e vrare me bejne me pak pershtypje se dhjetera e qindra amerikanet. Edhe per metodat kam te njejten rezerve: ato kane evoluar me kalimin e kohes, njerezit jane bere me te sofistikuar, sidomos ne perendim, per te mos e pasur gjakun e tjetrit ne duar. Po nuk mund te them qe vrasjet me shperthime raketash apo me plumba jane me pak te denueshme se therrjet. Nuk e them dot.

Per ate djale me vjen keq, sic me vjen per cdo viktime te pafajshme, sic me vjen keq per cdo viktime te fajshme (deri diku jemi te gjithe viktima te sistemeve qe na kane formuar)- ideja ime mbi jeten e njeriut mund te jete ca e ndryshme dhe shpresoj qe kjo te mos kthehet ne debat.

Kordelja

Valoris scriptorum

Per temen s'kam sec shtoj me shume se c'kam thene qe ne faqen e pare, ndjeshmeria jone nuk permireson situaten.

A po kerkohet ketu nje fajtor per te hedhur "mallkimet?! Ende s'e kam kuptuar.

Nder ato qe vura re me shume eshte alegoria qe ka perdorur Blendi me kecin dhe kurbanin. Mos i jepni kaq rendesi dhe mos mendoni se kjo eshte nje akuze per thirrjet qe jane perdorur gjate ekzekutimit, ne fakt aty pikerisht aty qenderon edhe irritimi i cdo qenie njerezore qe eshte mbi dhe, qe ka dijeni per ngjarjen dhe nje fare meshirimi apo dinjiteti njerezor pa pasur rendesi besimi fetar qe ka.
Kallepizimi nuk eshte hera e pare qe ndodh, dhe po ashtu nuk eshte hera e pare qe ne emer te "kauzes" apo ne emer te "hakmarrjes" te behen akte te tilla mizore. Eshte Makiaveli ai qe ka percaktuar proceduren mjeti-qelli; qellim-mjet. Abuzimi eshte masiv dhe teper i tmerrshem, keto gjera nuk tregohen me as neper filma, skenat anashkalohen ne nekuptime pasi civilizimi njerezor ka ardhur ne nje pike qe s'e percepton me barbarizmin aq me shume ne 2000 vjet te jetes se tij.
Termi "kurban" apo "e theren si kec" qe ka perdorur Blendi, s'eshte asgje me shume se nje figure letrare e huazuar nga sa e sa libra shqiptare origjinale apo edhe te perkthyer, ma merr mendja qe s'keni pse kapeni kaq fort ketu. Mund ta nenkuptoni fare mire si "flijim" ne "emer te hakmarrjes (!!!)" apo si te doni. Nuk qene muslimanet ata qe sollen ne skene kurbanin (lexo flijimin), daton me heret se kaq kur per te "perkedhelur" zotat njerezit flijonin edhe femijet e tyre pasi profecite shtynin per ate gje, ne mos po me e keqe se nje flijim pritej te ndodhte. E pra, mua me vjen keq qe diskutimi ka mbetur ne alegorine e perdorur, eshte nje analogji dhe asgje me shume, dhenve dhe dhive u pritet koka kur theren, per kurban ose jo, kjo eshte e verteta pa lidhje me cfaredolloj riti.

ezhderha

Primus registratum

kur permendet krishterimi me vjen ndermend nane tereza e jo ku-klux klani. me vjen ndermend krishti e jo inkuizicioni. me vjen ndermend meshira e jo kryqezatat.
kur permendet islami me vjen ndermend muhamedi, xhelaledin rumi apo avicena e jo bin ladeni me fanatiket qe therrasin "zoti asht i madh" me thike ne dore.

ne emen te zotit/zotave jane ba shume krime e monstruozitete, e prape vazhdojne te bahen, vecse me mjete te tjera.

sa te kete mendjengushte e veshedylle qe kane lexue nga dy flete e kujtojne se kane celesat e dyerve te parajses a xhenetit, atehere grindja e lufta s'ka me pushue kurre.
me kujtohet fabula e dy dhive kryenece qe nuk i leshojne rruge njena tjetres kur jane ne trungun mbi perrue. si perfundim gremisen te dyja.

personalisht jam kundra pergjithesimeve, te ose te paqellimshme, sepse hapin rruge per keqkuptime dhe shamata.
dhe, ma e randesishmja, besoj se nuk jane te sakta

gezim lame

Primus registratum

Ne fakt Blendi mund te bente dhe nje krahasim me te mire dhe me te perafert tip... qe mbase i vinte dhe shqiptaret para pergjegjsise.
Jane shqiptaret qe ne '97 vrisnin dhe piqnin ne hell njeri tjetrin dhe ishin mostrat e botes.
Jane po shqiptaret qe akoma zgjedhin me parlament persona me akte kanibaleske... jane po shqiptaret qe gezonin per fatekeqsite njeri tjetrit ....
Jane po shqiptaret qe po sot jane ne plan te pare kudo dhe lejn namin e zi me lloj lloj katrahuresh.

Ketu e shoh paralelizmin dhe nese ndonje do ishte me i ekuilibruar nga ajo ta niste si analize.

Nuk jemi ne plehra me te mire se te tjeret qe ti lejojme vetes shum komente "mallengjyese".

mengjesi

Primus registratum

Gishteza Blendi ka thene specifikisht Kurban Bajram, t'i leme figurat letrare shiptare.

(Jashte teme, po ndoshta edhe brenda: Cuditem pak per 2000 vjet civilizimin. Pse 2000 vjet? Te kete te beje me krishterimin valle? Dhe me te vertete civilizim? Nje lloj i caktuar civilizimi? Po Kina/Lindja e largme, etj? Hajde te mos behemi kaq eurocentrike, si ne shijet per imazhe, si ne konceptimet politike)

Blendi

Primus registratum

Ej, ndoshta mua me beri me shume pershtypje se ca te tjereve, cka me tremb.

Gishteza lart me mbrojti mire kur tha se e kisha si figure letrare. Nuk pata per qellim te ofendoja dike me Kurbanin por te vetmet flijime gjaku qe kam asistuar vet kane qene per bajram dhe me keca. i shoqeroj bashke pa dashje dhe pa qellim. Duhet te kisha thene IA KEPUTEN KOKEN SI TE ZOGUT. (Jo Mbretit -se hapet kuti tjeter e pandores pastaj).