Dikush te flase per Nicholas Berg!

Dikush te flase per Nicholas Berg!

Me vjen mire qe ne forum mundemi te flasim per te gjitha dhe t'i themi gjerat ashtu si i mendojme. Javes se shkuar hapem ate temen e nxehte per abuzimet ndaj irakeneve ne burgjet amerikane. I nxorrem fotografite dhe thame "Turp!". Por a nuk duhet te themi dhe mendojme ne te njejten menyre kur jane arabet ata qe kryejne krime te paimagjinueshme?
Por u bene dy dite qe bota flet per Nicholas Berg qe u ther si kecat per Kurban Bajram, por Albforumi thuajse nuk e permedi fare. Disa prej jush shkruan per te, e di, ju falenderoj.
Por ka nje standart te dyfishte ndermjet shume prej jush, qe disi justifikon kafsherine e Al Qaides. Une them, "secilit te veten", gjithashtu them, "kush vepron si vrasesit e Nick berg nuk meriton te jetoje". Ju do vazhdoni te pretendoni se nuk keni televizor ne shtepi?
capt.7051241au.jpg

ezhderha

Primus registratum
Re: Dikush te flase per Nicholas Berg!

Nuk asht e nevojshme me ra dakord qe asht krim e pertej krimit. S'ka nevoje as me e ba si pyetje besoj une. Po nga ana tjeter kam rezervime me shprehjen "Por a nuk duhet te themi dhe mendojme ne te njejten menyre kur jane arabet ata qe kryejne krime te paimagjinueshme?".

Pse? Sepse, per mendimin tem futen ne nji thes tane arabet. Pergjithesimet absolute kane mangesi besoj une.

Ne menyre te ngjashme ne Angli kur bahet ndonji krim prej popullatave etnike thuhet "the Albanians, Russians etj etj". Kurse nqs ndodh rremuje jashte nga prej anglezeve jane shume te kujdesshem me thane psh "the English hooligans, ose the English tourists" etj etj. Por kurre nuk thone "the English did this or that!".

Ai krim asht krye prej disa kriminelave dhe mendjeshkurteve arabe. Ne te njejten menyre se si kryhen ketu krime(megjithese per motive krejt te ndryshme) prej KRIMINELAVE e KONTRABANDISTEVE shqiptare, ruse, xhamaikiane a kushdoqofte.

E dyta asht koha ne te cilen serviret ky lajm i bujshem. Ne shume gazeta britanike u ba pyetja se pse ky lajm ndoqi skandalin e fotove te abuzimit. Rumsveldi qe shume ne ngut me theksue se ekzekutimi i amerikanit asht ngjarje e fresket, dhe nuk ka ndodhe kohe perpara, apo nuk asht sajue qe me terheqe vemendjen ndaj abuzimit ne abu gharib.

Ne fund, kushdo qe e ka ba, dhe kurdo qe asht ba nji shemtine e tille NUK mund te justifikohet. Por asht mekat me ia shkurtue kryet per te DYTEN here atij fatkeqit duke e ba vdekjen e tij vegel te manovrave politike.
(per fat te keq skenare te tilla kane ndodhe e perserite paturpesisht prej politikaneve te paskrupullt)

Blendi

Primus registratum

Nuk po i fajsoj te gjithe arabet. une nuk jam budall dhe e di ndryshimin midis kriminelit dhe doktorit, mesuesit etj etj.

Por nuk me dket e ndershme qe shume vete ketu ne forum po shkulnin floket nga marazi kur pane fotografite e burgjeve dhe nuk shkruajten qofte edhe nje germe te vetme mbi ket barbarizem te Al Qaides.

Kordelja

Valoris scriptorum

Puna eshte se a e permireson gjendjen "ndjeshmeria" jone?!

FALKO

Forumium maestatis

Une kam me pak se 15 min qe pashe videon e dekapitacionit me 3 shoke te tjere. Nuk arrita dot me te studioja apo te mendoja per gje tjeter. Ishte vertet shume rrengjethese edhe barbare.

Nuk mund te theren njerezit sikur te ishin bageti ! Amerikanet mund te kene 1000 ane negative, por kjo nuk e justifikon kete akt ndaj nje qytetari te saj.

P.S: Nuk jua keshilloj shikimin e kesaj videoje.

Danae

Primus registratum

Blend une do shprehem duke thene ate qe mendoj pa i ra shume gjate.
Ideja e temes asht e mire,edhe fakti se ke hape temen,secili nga ne keto dite nuk mund te heshti qofte edhe kur takojme dike per nje kafe ajo se cfare po shohim nuk mund te na lere indiferent,e as te pafjale.
Arsyeja pse ti ke hapur temen,edhe menyra e te shprehurit tend e ban ne nje fare menyre si te ish nje hakmarrje e vogel ndaj nje grupi njerezish qe kane shkru tek nje teme tjeter,duke denu krimet qe beheshin ne nje nga burgjet amerikane,me roberit e luftes qe nuk kishin nje identitet qe nuk ishin bijte e askujt por qe turperoheshin,askush nga ne nuk hapi nje teme pasi u shkruajt vazhdimi ne nje teme perkatese.
si hapes i kesaj teme shume mire sposton vemendjen per ta shqyrtuar si rast specifik e mgjth asnje nga keta nuk eshte rast specifik,te gjithe jane te lidhur fort,shtrengueshem njeri me tjetrin,po shohim i dashur nje ndeshje futbolli ku ne vend te topit po luhet me koka njerezish;nje ndeshje futbolli pa arbiter me spektatore qe here tifojne per nje skuader e here per tjetren,nuk jemi vecse nje turme,qe flasim e shkruajme ne linkun ku zhvillohet ndeshja pa dashur te pakten,te harrojme pjesen e pare te lojes ato 45 minuta loje qe nuk mund ti ndajme nga pjesa e dyte pavaresisht se vemendja jone terhiqet pas uleritjeve te skuadrave kundershtare.
U tha nga disa para se Rumsfeld te deklaronte se fotot e roberve irakene ishin te verteta se mund te kishte njefare trilli,askush nuk e vuri ne dyshim se keta njerez me kapuce mund te mos ishin irakene por menjehere i denuam te gjithe,perfshi mua qe mgjs pa dijenine tende po kerkoja te di se ne cfare ligjesh bazohen keta njerez qe vrasin ne emer te Paqedashesit.
Keci per Kurban Bajram ti nuk e ke idene se si theret,po ben nje koment aleforik e metaforik bazuar ne hamendje e thjesht,ketu nuk eshte vendi per fjale te bukura per te shprehur tragjedi.
sesi me tingelluan ato fjalet askush nuk hapi nje teme per tragjedine per te cilen bota po flet po albforumi nuk hapi nje teme,mu duk me shume si akuze e jo si teme e hapur per te nderu nje kujtim,kujtimin e nje njeriu te panumert e jo te fundem,nje njeriu pre e nje reaksioni,ajo qe behet perdite ne emer te urrejtjes,vrasjes.
Na akuzove si te njeanshem,blend,jo nuk eshte ashtu perdite vriten njerez nga te dy palet e ne nuk mund te jemi te tille,pavaresisht se jeta jone albforumore sillet ne dege te ndryshme te af,kercejme dhe ne si zogjte e nganjehere ate qe shohim nuk duam ta hapim ne nje teme tjeter,te lodhur duke shkruajtur pothuajse perdite ne nje teme ku lufta nuk eshte vecse nje ndeshje futbolli qe luhet me koka njerezish.

fjorent

Primus registratum

Une nuk e di nese e keni pare videon e prerjes se kokes se Nick Berg. Une pashe vetem nje pjese te saj, por pashe edhe fotografite me koken e prere ne dore si turqit neper Ballkan e Europe 500 vite me pare.
Pergjithesimet per popujt natyrisht nuk mund te behen, por mund te thuhet nje gje: Ne boten arabe demokracia eshte mish i huaj. Ne asnje vend arab nuk ekziston demokracia. Dhe jo vetem nuk ekziston por grate ne disa nga keto vende nuk kane as te drejte te votojne formalisht.
Pra nese besojme ne demokraci duhet te pranojme qe ne keto vende shoqeria civile ka mentalitetin e nje diktature ( pak a shume si Shqiperia ne vitet e komunizmit) me fene qe perdoret ne menyre te pacipte per qellime te tjera.
Torturat e amerikaneve dhe anglezeve nuk justifikohen, por t'i presesh koken tjetrit e ta tregosh si trofe eshte tmeresisht jonjerezore.
Fatkeqsisht ne boten arabe edhe nje pjese e shoqerise qe eshte e konsiderueshme manipulohet nga keta barbare apo nga televizore si Al Zhazira dhe ndikojne ne imazhin e keq qe krijohet tek europiani apo amerikani mesatar mbi islamin, megjithese duhet thene se islami i praktukuar ne Arabi dhe qe fatkeqsisht i ka marre mend e kokes disa shqiptareve eshte tejet i rrezikshem nese duam te behemi europiane.

Danae

Primus registratum

isha nise per te shkru nje mail...me iku deshira vertet te flas per budallalleqet e dites sime me shoqet...
Falko e kam pa edhe une,nuk u shihte shume mire,po e forte.

reservoir dog

Primus registratum

cdo koment mbi nje ngjarje te tille eshte i panevojshem.keto fenomene komentohen vete.

therrja barbare e ati qyqarit qe kerkote pune ne irak tregon edhe nje here natyren mesjetare te ketyre kafsheve te pyllit.

nuk e kuptoj pse hitleri e kishte inatin me cifutet.duhet te kishte heq qafe arabet.do i kishte bere botes nje sherbim te vyer sikur te kishte cuar ne kamp shfarosjeje 6 apo 60 milion arabe.sikur t'i kishte zhdukur te gjithe keta mi halesh do kujtohej si "gjeni" jo si psikopat.

Danae

Primus registratum

hahaha,per ca i qan zemra ktij moree :lol: te gjithe shpresat tek hitleri i paska pase.
njeriu i pare qe mendon se hitleri ish gjenial ne kriminalitet por fatkeqesisht kish ngaterru target.

jeta

Primus registratum

krimet ngelen krime dhe nuk mund te justifikohen.
sikur te tregohemi pak me te drejte, beni nje krahasim te vrasjeve qe kane kryer amerikanet+çifute me ato qe kane kryer arabet!!!!nuk mund t'i mohoet nje populli e drejta per t'u mbrojtur.menyra qe "arabet" perdorin nuk eshte me e drejta por duhet pranuar fakti qe nuk kane shume mundesi zgjedhjeje;

Per Reservoir Dog:
nuk e di a e kupton dot nga emri por Nick Berg eshte çifut(amerikan).ideja jote mbi hitlerin me duket sh e shtrember.si mund te pranosh krimet e tij mbi nje viktime tjeter??????

Blendi

Primus registratum

Nuk desha qe tema te kthehej ne shesh sharjesh por kam frike se nuk ka menyre tjeter. Une nuk e kam pare videon, jo versionin e plote dhe nuk dua ta shoh per respekt te te ndjerit.
Me duket se nese e shoh do jete per te permbushur nje kuriozitet te erret te natyres njerezore qe thelle thelle ka nje prederence per makabren.
Ndaj rrefuzoj te shoh c'ndodhi.

A mund te themi se ky eshte rast i izoluar? Boh?
Sa koka jane prere ne lindjen e mesme 10 vitet e funduit, jam gati te ve bast se shume koka u prene.

Por zemerimi im mbetet me presidentitn e Shteteve te bashkuara dhe premtimet e tij fiasko per Demokraci ne Lindjen e Mesme. Ne keto vende fjala demokraci dhe tolerance s'kane asnje kuptim. Nuk me behet vone nese jam "politically incorect", nuk mund te kete Demokraci ne Irak. Apo aty rrotull. Eshte teper heret, vitet 1400, apo jo?

ezhderha

Primus registratum

kjo e fundit me duket pak tendencioze...

kina qe asht ne vitin 4000 e dicka duhet te kete popullue e kolonizue jupiterin me hanat e tij?!

premtimet per demokraci nuk jane vetem per irakun; jane edhe per kolumbine, venezuelen, brazilin, kilin, ruanden, sierra leonen, filipinet e shume e shume te tjera. ne cilin vit jane ata?

standarti i dyfishte i disave nuk me shqeteson shume. personalisht do te isha perpjeke me nda e rrahe mendimet me ata/ato me standart te njefishte, nqs mund te shprehem keshtu.

ai/ajo qe s'don me pa ma larg se hunda e vet bujrum i qofte si thote populli...qofte ne forme te standartit te dyfishte apo dhjetefishte!
larg tyne...

Danae

Primus registratum

ironia e rastit qendron ne ate qe ti shprehesh se u therr si nje kec per Kurban,kur nuk din se si theret keci dhe perse,pastaj e dyta ti krahason dicka qe nuk ke pare me dicka qe nuk njeh.
thjesht flet ne tym,vertet ke hapur temen jo se pe videon dhe u mallengjeve prej saj por prej mllefit qe ke ndaj presidentit Usa qe do shpiej Demokracine ne nje vend parahistorik.
sa e trishte!

selena

Primus registratum

nuk e pashe dot vidjon, sapo degjova ulerimat mbylla veshet dhe syte...nuk e kisha menduar ashtu, ishte me shume se c'mund te duroja...
sigurisht qe asgje nuk i justifikon te tilla barbarizma, sikunder asgje nuk justifikon torturat e perdhunimet e te burgusorve irakiane, por ne shekullin 21 "civilizimi" yne zbaton akoma ligjin e talionit...sy per sy, dhemb per dhemb. dhe eshte vertet per te te ardhur keq!!!
besoj se zgjidhja e vetme eshte qe amerikanet tja lene pushtetin irakianeve (te cilet nuk jane kafshe sic thone disa ketu)e ti japin fund kesaj lufte te padrejte ne emer te "demokracise". diktatura e sadamit nuk duhet te zevendesohet nga nje diktature e re

"VETEM VDEKJA E KA PARE FUNDIN E LUFTES"
PLATON

disku

UNI

Vidion e pashe une. Cte ben ta ndjrsh tmerrin eshte se audio jep lengimet e Berg gjate ekzekutimit.
Sme pelqeu fare akti barbar edhe e denoj personalisht si musliman. Islami nuk eshte ky.
Gjithashtu ma veshtirosin opinionet e disave qe duan tesimpbolizojne islamin me kete rast barbarie. /pf/images/graemlins/frown.gif

Cruel_Intentions

Primus registratum

Krim per te cilin nuk kam koment, ja le Zotit ta gjykoje pasi ajo vrasje nuk ka gjykim toksor!!
Gjithashtu do doja te hapnit nje teme ne forum per cdo Polic te vrare ne detyre, cdo femer te perdhunuar, cdo femije qe i vidhen organet, cdo....

-B

FALKO

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Imagine
sigurisht qe asgje nuk i justifikon te tilla barbarizma, sikunder asgje nuk justifikon torturat e perdhunimet e te burgusorve irakiane, por ne shekullin 21 "civilizimi" yne zbaton akoma ligjin e talionit...sy per sy, dhemb per dhemb. dhe eshte vertet per te te ardhur keq!!!

Une nuk di qe ushtaret amerikane apo trupa te tjera te koalicionit ne Irak te kete therur ndonje iraken me gjakftohtesine me te madhe.
Sikur thuhet qe ne qeshor administrimi i vendit do i kaloje qeverise vendase apo jo ?!

Blendi

Primus registratum

...vertet ke hapur temen jo se pe videon dhe u mallengjeve prej saj por prej mllefit qe ke ndaj presidentit Usa qe do shpiej Demokracine ne nje vend parahistorik.
sa e trishte!
Rezervoj te drejten te jem i gabuar, gjithashtu rezervoj te drejten te ndihem ashtu si ndihem.
Denglat per nje njerezim me te mire jua kam lene atyre qe i duan. Kjo eshte menyra ime e te thenit: "Kam humbur besimin".
Une hapa edhe temen per keqtrajtimin ne burgjet, njesoj sikur hapa kete. Sepse fshati qe duket nuk do kallauz, e zeza nuk behet dot e bardhe.
Kur amerikanet bejne gabime une i shaj. Por ca prej jush shajne vetem amerikanet nderkohe qe direkt apo indirekt mbroni veprime si keto, apo bombat palestineze ne autobuzet e kalamajve te kopshteve. Justifikoni keta djaj me kauza te deshperuara. Nuk ka justifikim per te tillet.

Une nuk pretendoj te jem modeli i drejtesise nder kombet. Jetoj ne SHBA dhe i shoh gjerat ashtu si duken prej ketej. Me intereson qe bashkeqytetaret e mi te mos theren si kafshet ne asnje cep te botes. Kupton? Jam i zemeruar me katilet qe theren Nick Bergun. Jam i zemeruar me presidentin qe na futi deri m*t deri ne gryke.
Tendecioz apo jo, c'rendesi ka!
Kur e pash ate pjese te videos qe tregoi TV ketu mu drodhen gjunjet.
Nuk kam koment tjeter por barbaret. Me vjen t'ia fus nje grusht monitorit tani qe mendoj ate skene.