Dhuna ne Familje eshte si pasoj e mos besimit ne ALL-LLAHUN

AMANI

Primus registratum
Re: Dhuna ne Familje eshte si pasoj e mos besimit ne ALL-LLAHUN

Eshte dembelizem te presesh pergjigjen e pyetjeve te rendesishme individuale nga dikush tjeter, duke pritur qe ai do t’jua mbushi mendjen plotesisht. Kur e kerkon vete, arrin ta kuptosh pergjigjen me mire duke e lidhur ate me shembuj nga jeta juaj personale, dhe do jeni me ne gjendje ta percillni ate tek njerzit e tjere.

Duke thene kete, nuk po pohoj qe nuk kemi nevoje te pyesim fare, (lol) por keto pyetje duhet te jene pjese e kerkimit duke te ndihmuar ty te arrish qellimin tend final dhe ai eshte formimi i mendimit tuaj per nje teme specifike.

Admir

Forumium maestatis

Onur. Dmth rrahja (sado "e lehte") e bashkeshortes nuk futet ne kategorine e dhunes ne familje?

alban bala

Primus registratum

populli thote kete:shkopi ka dale nga xheneti.prandaj duke u nis nga kjo te them se nese rrahja sado "e rende" e gruas dhe nese sherben per tu permiresuar them se ja ka vlejtur.por gjithmone duhet te jete nje shkak qe te behet nje "rrahje" e tille.
thojzat qe perdore e kuptova se ku doje te dilje prandaj nuk po merrem me ironine qe bere.kot po i hidhja nje sy te gjitha postimet qe kishe nisur(nuk kam pasur mundesi ta ndjek hap pas hapi te gjitha positmet e te gjithe anetareve)dhe te them te drejten kisha krijuar nje ide pozitive per ty persa i perket nje qe perpiqet te mbroje te verteten e Islamit.por pashe qe kisha gabuar.dhe do kem kujdes heret e tjera qe pasi te bej nje postim apo nje verejtje te shoh kategorine e shkruyesit dhe sipas kategorise do bej edhe verejtjen.prandaj te kerkoj te falur per klasifikimin e gabuarne mendjen time duke te klasifikuar ne kategorine e besimtareve muslimane.nese sdo ishte kjo bindje tek une normalisht qe sdo beja edhe postime te tilla.prandaj tani vazhdo cilesoje is te duash rrahjen.dhune, torture apo si te duahs ti jepje emrin.per diçka me vjen keq.per kohen e humbur duke te shkruar ty dhe per merzine qe ju kam shkaktuat lexusve te tjere si pasoje e shkrimeve te mia.
me kaq po e le vazhdo si te duash.as qe nuk kam ndermend ti pergjigjes pyetjes qe me bere.normalisht nje pyetje e bere meriton pergjige.por pyetje te tilla si kjo me siper pa kuptim dhe plot provokim se meriton nje pergjigje(megjithse do te doja te jepja nje pergjigje asaj pyetje)

pinkparadise

Forumium maestatis

(ky shkrim, nuk i drejtohet askujt ne veçanti por te eshte ne pergjejsi)

Problemi qe shoh une si femer, eshte se sipas gjith ketyre bisedimeve te me larta, femra nuk eshte e barabarte me mashkullin, dhe duke pasur femra nje nivel me te ulet i bie qe mashkulli e ndjen te lejushme keqtrajtimin, ata qe me siper thone qe nje rrahje "e "lehte" eshte normale, kur meritohet si rrjedhoj e nje gabimi, ose gjeje te keqe qe ben femra, por zoterinj te nderuar, pse ju mendoni qe nje mashkull ka te drejte ta beje kete gje, me thoni me ça te drejte sepse meshkujt nuk jan zoti, dhe vetem zoti ka te drejte te gjykoj dhe te ndeshkoj, dhe ju meshkujt nuk jeni ketu ne tok i plotfuqishmi qe ti jepni denimin e merituar nje femre.
Dhe per ta çuar me thelle biseden, e zeme dhe e perseris mir, E ZEME SIKUR nje femer qe gabon duhet ndeshkuar, meshkujt jan human, dhe humanet nga vet natyra e tyre, jan qenje JO Perfecte, qe te japesh nje gjykim/ndeshkim duhet qe te jesh neutral,duhet te jesh perfect ne vendimin qe merr, duhet te mos jesh i influencuar nga faktor te ndryshem,dhe nje mashkull qe rritet ne nje fryme te kushtezuar nga feja, dhe qe nuk i ka njohurit universale, detyrimisht nuk eshte ne lartesin e duhur te ndeshkoj/gjykoj nje tjeter, qofte ai mashkull ose femer.
Tani si rrjedhoj e faktit qe nje mashkull mundet te rrahi "lehte" bashkshorten, dmth qe ky mashkull e konsideron veten si i plotfuqishem edhe perfect qe tja lejoj vetes nje gje te tille, por dihet shume mire qe çdo gje eshte relative, dhe se opinionet lidhur me te njejten teme jan shum te ndryshme, dhe se seicili nga keta individ qe japin opinionin e tyre mendojne se kan te drejte.
Por mbi te gjitha fakti qe keta meshkuj e konsiderojne veten superior ndaj femrave provon dhe hedhin poshte ate qe thoni ju: qe ne jemi te drejte se feja na ben te tille, se ne i rrespektojme femrat, se ne japim ndeshkim kur meritohet etc etc etc. (dmth kur dike nuk e konsideron si te barabart me ty, detyrimisht rrespekti bie posht, dhe superioriteti i ben njerzit ti lejojne vetes shum gjera)

Me vjen keq, un ngelem shum e bindur se ngritja e dores mbi nje femer per cilendo arsyje (te vlefshme ose te pa vlefeshme) eshte turp per nje mashkull, eshte pa burresi, dhe eshte shum e ulet.

Pytje per ju zoterinj te nderuar, diten qe do te keni femij, vajza, me thoni nese do tju behej qefi nese do te shihnit femijen tuaj, gjakun tuaj, te ndeshkuar nga nje mashkull, te cilit ju i bet besim, sepse i dhat femijen tuaj, dhe ai ta keqtrajtoj "ne menyre te lehte" sepse Sipas Tija ajo e meriton....si do te reagoni??? do i thoni bravo te qofte se un e rrita me mundime dhe ti tani e ndeshkon "ne menyre te lehte" ....

Indulgence

Primus registratum

Ja te shtoj dhe une nje rresht Pinko! Po meshkujve kur bejne gabime, kush ua jep kete "rrajhen e lehte"? /pf/images/graemlins/laugh.gif

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

Ata meshkuj qe ngrene doren mbi femra i ka godit zoti ne koke. Nuk ka asnje lloj feje qe mund ta lejoje nje gje te tille.
Mos u mundoni te me nxirrni vargje nga Kurani se nuk du me ja dit fare.
Asnje njeri nuk ka te drejte te ngreje dore mbi nje femer.
Asnje lloj sjellje e femres nuk e meriton nje gje te tille.
Kur ngrihet dore s'ka rrahje te lehte apo te rende,e njejta gje eshte
Pink shume mire se qeke rrit içik /pf/images/graemlins/grin.gif /pf/images/graemlins/grin.gifpor nuk ka femra me intelekt te ulet jane meshkujt injorante qe i shohin te tilla.
Si nuk e kuptojne qe pa ne kjo bote do te ishte shume e ngurte dhe pa jete.

besim231071

Primus registratum

Dhuna ne familje rrjedh nga te gjitha anet.
Di nje rast qe gruja rrihte burrin.
Gabim.Askush dhe asgje nuk e justifikon
kete veprim te gruas.
Burri nuk rrihet,jemi apo nuk jemi te barabarte.
Ajo grua qe rrefburrin e vet,i cili i ben hyzmet dhe i sjell para ne shtepi nuk eshte grua,por gje.
Si nuk e kuptojne disa gra se pa ne(burrat) ato nuk do kishin vlerat qe kane(shume te larta,kuptolet).
Deri kur keshtu me?????????????????????????????????

dahlia

Grupi i të çmëndurve!

Deri kur ti konsideroni femrat me seriozitet dhe jo me nenvleftesim.
Nje femer qe rreh te shoqin??
Me siguri e ka pas rrah baba kur ka qene e vogel.
Nuk jam dakort as me kete por raste te tilla jane kaq te pakta qe nuk ja vlen te permenden
Ju e keni te kurani mbajeni /pf/images/graemlins/grin.gif

besim231071

Primus registratum

Jo per zoti une se mbaje.
Le ta mbaje kush ta mbaje,se burri qe raf gruan e vet nuk eshte burre por chouse.

Indulgence

Primus registratum

Raportoje Kane! Mos e ler te te abuzoje me! /pf/images/graemlins/laugh.gif

besim231071

Primus registratum

Jo,nuk e rraportoj dot se kom fryke,se si dihet,ka dhe me keq.Me mire gjalle se vdek thone.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Ketu me sa shoh une flitet shume pa bere ndonje kuptim dhe disa here edhe gjerat me bazore hidhen poshte me keto fjalime dashur apo mos dashur.

GJYKIMI

Vetem Zoti ka te drejte te Gjykoje. Dakort, por kur tjetri ben nje krim nuk eshte po ai Zoti qe i ka dhene pushtet gjykatesit dhe policit qe ta 'gjykojne' kriminelin. Po te ishte ashtu se vetem Zoti ka te drejte ta gjykoje dhe asnje s'duhet te veproje ose gjykoje. Cdo krim vrasje, vjedhje, perdhunime...krime te shemtuara do ishin bere gjera te modes...se polici nuk ka te drejte ta arrestoje...gjykatesi nuk ka te drejte ta burgosi dhe ekzekutuesi, roja nuk ka te drejte te mbaje ne burg....domthene do ishte dicka qe do perhpte anarkine dhe disa do benin sehir se sipas llogjikes se tyre kur i perdhunojne, vrasin edhe bejne krime...keta nuk duhet te gjykojne...as veprojne sepse 'VETEM ZOTI KA TE DREJTE TE GJYKOJE'.

Asnje shoqeri e civiluzuar qe njohim nuk ecen me kete llogjike....

Zoti ka te drejte te gjykoje dhe prandaj Zoti ka lene pushtetarin, gjykatesin dhe policin qe te gjykojne me sa kane mundesi...dhe po nuk gjykuan mire me sa ka mundesi do merren ne llogaritje nga Ai qe ia dha kete te drejte.

KRITERI I GJYKIMIT

Nqs nuk beson ne Zot, e konsideron veten Zot, dmth s'ka ndonje kriter qe te aplikohet te tregoje ty se ca eshte e keqe apo e mire. Sipas njerit qe nuk beson....sikur 1000 veta te thoshin se ca ben ai person eshte e keqe, kur vete ky personi nuk e kupton kete se eshte e keqe, atehere ai e kupton si e mire, dhe s'ka njeri ne bote t'ia mbushi mendjen. Ndoshta se ben se ka frike nga DICKA...por jo nga Zoti. Po atehere kush eshte kriteri i mires dhe keqes, se ca eshte e mire per ty eshte e keqe per mua. Per kriminelin te vrasesh nje te pafajshem qe rri anes rruges...per sport eshte gje e mire, per te tjeret eshte gje e keqe. Por nqs Zoti vetem gjykon...atehere ti nuk duhet ta ndolosh kete krimel se kush je ti qe t'i thuash atij qe eshte e keq. Je Zoti? Pra ky argument eshte i kot sic e permenda me lart. Kriteri eshte ca ka shpallur Zoti qe cdo vrasje njereve te pafajshem eshte krim i madh dhe per kete gje i ka dhene pushtet qeveritareve ta gjykojne dhe denojne kete krimel dhe jo te ecin me konseptin se VETEM ZOTI GJYKON dhe ne bejme sehir. Pra kriteri ca eshte mire e ca eshte keq eshte sipas asaj qe ka shpallur Zoti. Por per nje mosbesimtar ky kriter nuk ekziston se sic e permenda me lart ca ben ai te mire eshte e mire edhe ca ben ai te keqe eshte e keqe. Pra ne te njejetn llogjike per kriminelin vrasja e nje te pfajshmi kot se kot eshte gje e mire. Kjo eshte edhe gjendja e nje mosbesimtari cfaredo gjeje qe ai ben e konsideron te mire se nuk ka kriter tjeter pervec vetes se tij.

SUPERIORITETI

Pushtetari, presidenti, qeveritari ka 'superiorite' se ka fuqi...ka polic,ushtare...dmth ne force...por kjo nuk do thote se ka superioritet ne te mire. Pra nuk do te thote se cfaredo qe ben ky eshte i mire...pra nje varfanjak anes rruges ia kalon nga 'superioritei' qeveritarit me vila dhe me gjithe fuqine...sepse ky eshte kriteri i Zotit se ai nuk shikon gjini, ngjyre, pamjen e jashtme, sa i forte je, por shikon brenda ne zemer, sa miresi ke. Pra nqs Zoti i jep pushtet, force dikujt per ta ushtruar , per te mbajtur rregullin, nuk do thote se Zoti e konsideron Zemren e ketij njeriu me superiore se zemren e atij qe nuk ia ka dhene kete pushtet...njeriut te varfer. Eshte edhe rasti se per cdo gje qe ka bere keq dhe ka shfrytezuar pushtetin per keq do merret ne gjykim nga Zoti dhe do denohet...pra ky me 'superiori' sipas disave me lart. Eshte superior atehere kur denohet apo nuk eshte? Edhe ai qe nuk eshte superior do shberlehet me gjithe te mira...eshte ky superior apo nuk eshte?

PERGJIGJE PYETJES TENDE

Ta analizosh pyetjen tende ne thelb eshte qe ne duhet te veme kriterin tone pra ca konsiderojme ne te mire eshte e mire. Psh te vriste femija jone 1000 njerez te pafajshem...ne nuk duhet ta denojme se eshte femija jone, kemi afersi, e kemi rritur me mundin, gjynah i shkreti...etj.. Kurse te vriste nje person qe nuk jemi te lidhur...merre denoje menjehere se nuk ka behet vone per kete. Pra kriteri eshte sipas nesh. Por jo, besimtaret besojne se kriteri eshte sipas Zotit se ca thote ai eshte e keqe pavaresisht se eshte pala jone apo pala tjeter. Pra nje vrases duhet denuar edhe pse eshte pala jone edhe na dhimbsen sic denohet sikur te ishte nga pala qe nuk na behet vone fare. Gjithashtu krimineli duhet ndaluar, gjykuar dhe denuar...qofte ai burri ose femra...qofte yni apo yti. Keto jane rregulla baze te cdo shoqerie.

alban bala

Primus registratum

PERSHENDETJE
duke lexuar shkrimet e postuara pas meje di te them diçka. shkrimi i pinkut me pelqeu dhe per kete ka komplimentet e mia. kesaj rradhe eshte munduar te jete bindese dhe realiste dhe jo ironizuese si heret e tjera. po keshtu edhe humori i INDULGENCE eshte me te vertetei holle.
tani per PINK PARADISE.te tashe edhe nje here qe shkrimi yt mu duk se ishte per bisede ndaj dhe vendosa te te ktheja pergjigje megjithese isha betuar per te kunderten.
tani ke mendimet e tua po kjo nuk do te thote se edhe une te mendoj si ti. po te ishte keshtu çvlere do kish forumi. ndaj duke qene se kam mendime te ndrysheme po mundohem te tregoem sa me realist ne shkrimin tim(jo se me ka munguar heret e tjera te pakten keshtu me eshte dukur mua)
nje hadith i Pejgamberit a.s. thote keshtu:"me i miri nder ju eshte ai qe eshe me i miri per gruan e vet"mendoj se hadithi eshte i qarte dhe e ka kuptimin brenda.perpara se ti futem me thelle po bie nje hadith tjeter "edukoni femijet tuaj 20 vjet para se te lindnin ato" ne fakt te them te drejten per shume kohe nuk e kam kuptuar kete hadith ose nuk arrija ta konceptoja pse? thoja si eshte e mundur qe nje femije te edukohet 20 vjet para se te linde?por me kalimin e viteve(kete pyetje ja beja vetes 10 vjet me pare kur isha 15 vjeç)dhe duke e kuptuar jeten me shume arrin ti japesh kuptim edhe ketyre haditheve. cili eshte kuptimim i kesaj eshte qe njeriu duhet te mundohet te ruhet vete prej mekateve ose gjerave qe perkeqesojne karakterin e tij qe ne rinine e hershme ne menyre qe kur te vije puna tek femijet e tij te mos kete nevoje per shume pune pasi shembuli eshte vete. dhe nese nje baba apo nje nene nuk ka personalitet ne shoqeri ose ska pike karakteri si mundet atehere tja ushqeje ate edukate te mire femijes se vet.eshte e pamundur qe ti jepet nje edukate tjeter.rastet flasin vete ne familje e tilla.
pra kjo eshte parapergatitja qe mund ti behet nje femije para se te kaloje ne faza te tjera te rendesishme te jetes.
me siper thashe ate hadithin e pare.pra çka do te thote.a mundet te jete nje burre i mire per gruan e tij nese ai e rreh.rrahja ne Kur'a shikohet si zgjidhja e fundit.pasi te jene konsumuar te gjitha ato te tjerat keshillimi tolerimi e ku ta di une.une tani jam i pamartuar.por une e di mire se nese marr nje grua me mendimin per ta rrahe atehere te mos e marr fare.pra nese e marr nje grua dua te marr dhe te me krijoje qetesi dhe jo te marr nje qe vetem shqetesime do me sjelle.a mund e jete nje grua e mire nese kur e sheh fjala bie te shoqin ne stres ta stresoje me teper.a mund te jete nje burre i mire nese kur e sheh gruan ne gabim te perpiqet ta keshilloje ne formen me te keqe siç eshte rrahja?nje burre i mire dhe model do thoja do ish ai qe perpiqet ne formen me te mire te mundhsme, ne menyren me te bute te mundshme dhe qe ajo te mos e ndjeje veten te fyer te ulur e ku ta di une. dhe nese burri ne nje rast te tille kalon direkt te rrahja atehere ai nuk eshte burre por thjesht ka problem me mendet e tij.dhe eshte karakteri i njeriut qe nese dhunohet atehere edhe nese se kishte primare do e bente primare thjesht per inat te tij/saj. çdua te them. psh nese nje burrit nuk i pelqen menyra se si i vishet e shoqja vishet ne menyre provokuese ku ta di une. zgjidha nuk eshte direkt rrahja dhunimi me fjale kercenimi e ku ta di une siç eshte e modes. burri ne kete rast ne vend te forcs fizike duhet te perdore forcen e mendjes se tij duke e bere te ditur ne mnyren me te zgjuar se kjo nuk eshte normale nuk eshte e hijshme.bile nese e shoqja e kupton pa i thene i shoqi nje fjale te vetme mund te them se ketu harmonia eshte e madhe.po si mundet nje grua ta kuptoje te shoqin e vet dhe se eshte gabim nese i shoqi sillet ne menyre te paarsyesme.
une mendoj per ato njerez qe duan te zbatojne Kur'anin duke kaluar te rrahja si zgjidhje te vetme ato ne fakt nuk e zbatojne Kur'anin. pasi nuk e ka konsumuar zgjidhjet e tjera. mishi i derrit eshte i ndaluar ne Islam.por ai behet i lejuar ne rast nevoje nese nuk ka zgjidhje tjeter nese nuk gjindet ushqim atehere lejohet mishi i derrit por ama ne rast nevoje ekstreme pasi ajo qe vlen me teper ne ate rast eshte mbijetesa.po ashtu per mashkullin eshte e ndaluar te veshe veshje mendafshi.por ama nese ka semundje lekure fjala bie zgjebe dhe çdo veshje tjeter thjesht do e acaronte lekuren atehere per aq kohe sa te kete te tilla
probleme duhet te veshe veshje te buta prej mendafshi. pra ne Islam ka perjashtime. pra nese eshte parashikuar ne Kuran se si forme edukuese edhe rrahja pse jo?nese synohet qe kjo menyre eshte ne dobine e gruas pse jo?pasi duhet ndoshta nje sjellje e tlle qe ti sjelle mendet ne vend gruas. ndoshta po e banalizoj pak muhabetin pasi sduhen bere krahasime te tilla.i them Pinkut apo kujtdo tjeter nese neser ne jete kur te behemi te gjithe me femije dhe do shihni cilesi te tilla qe jane negative per te atehere dhe kur keni konsumuar çdo gje çdo forme atehere çdo ti thoni femijes tend bravo te qofte keshtu vazhdo se je ne rregull dhe nuk do e rrihni. ju betohem ne Zot qe tek une neser jo vetem qe nuk me shkon mendja per te rrah gruan por do perpiqem me i rrah sa me rralle te jete e mundur femijet e mi dhe po te jete mundesia dhe te mos e bej asnjehere. nese une dua qe te shkoj mire me gruan time pike se pari duhet te bej ne kujdes te madhe ne zgjedhjen e saj pasi nese zgjedh te kunderten time dihet rezultati qe ne fillm dhe ecuria e kesaj lidhjeje qe pretendohet te jete per te gjithe jeten.

alban bala

Primus registratum

mu kujtua diçka ndaj po e shkruaj.kur u krijua njeriu i pare siç ishte Ademi a.s. ai bashke me te shoqen u vendosen ne Xhennet.por Zoti i ndaloi te hanin prej nje peme sepse thjesht do binin ne mekat. por me ndikimin e shejtanit ata te dy e bene bashkarisht nje mekat te tille.dhe te dy ishin fajtore.pra dua te them se si gruaja edhe burri shume mire dhe shume lehte mund te gaboje.te dy jane njerez dhe njeriu eshte i parapergatitur te gaboje .edhe une kam gabimet e mia por perpiqem qe gabimet e mia kur ti kuptoj ti mos i perseris me.ose kur bie rasti per te keshilluar dike nuk i them menjehere je gabim dhe duek e vrare me fjale. perpiqem ate gabimin e tij tja ndreq ne heshjte pa nxjerre nje fjale te vetme.psh nese ve re diçka qe nuk shkon atehre çohem vete dhe ate gje ta çoj ne vend pa i thene tjetrit je gabim pse bere keshu e ku ta di une. dhe pasi e bej disa here me pyesin pse sillesh ne nje menyre te tille. thjesht se nuk me pelqen qe kjo ge te jete keshtu.atehere ato e kuptojne se jane gabim dhe ate gje e perfundojne vete pa qene nevoja ti shaja bertisja e ku ta dija une. a nuk do ishte kjo fryme mirekuptimi pjese e jetes se perditshme tek çdo çift? dhe nese mendon te thote ajo me beri keshtu ashtu dhe direkt rrahje dihet rezultati.mendoj se çdo fjale tjeter eshte e tepert per kete teme. kush do ta kuptoje le ta kuptoje kush nuk do thjesht do respektoj mendimin e tij/saj dhe nuk do e bej me zor te mendoje si une.pra le te jete postimi i fundit per kete teme.por ama nese vertet ka gjera te paqarta dhe ka vend dhe duhen bere sqarime spe jo do kthej perseri pergjigje.por jo te sillem perseri dhe te shkruaj te njejta gjera.thjesht se nuk ja vlen.
me kaq po e le me shpresen se jemi mirekuptuar.
pershendetje dhe ja kalofshi mire.nga onuri

alban bala

Primus registratum

perseri per Pink Paradise
ne fakt ju solla edhe nje here shkrimit tend pasi doja te shihja mos kisha lene gje mangut.perseritja eshte nena e dijes dhe baba e merzise.per mua vlen e para.
ti thoje burri dueht te jete barabarte me grun e tij.patjeter qe po.pse jo. une mendoj ne gruan time te ardhshme per çdo mendim dhe çdo vendim qe do merrja mendoja se do ish i mangut nese sdo merrja mendimin e graus.ndoshta mendimi i saj mund te jete shume me i mire dhe shume me i pershtatshem se çkisha menduar une.po keshtu nese gruaja ie per çeshtjet dhe problemet e saja kerkon dhe e sheh te nevojshme qe duhet dhe mendimi dhe keshilla ime pse jo?do te beja çdo gje qe eshtee dobishme per te. pra a nuk eshte shenje barazie kjo kur burri dhe gruaja respektojne njeri tjetrin reciprokisht.

Admir

Forumium maestatis

Te keni ndonje sekret qe ne te tjeret nuk e shohim valle? Kurani thote qarte, rrihini lehte. Dmth normalizon njefare dhune, ne kete rast me te keqen, ate fizike. Edhe po nuk e pranuat ju, nuk eshte astronomi per te mos kuptuar implikimin negativ qe ky varg ka ne jeten bashkeshortore. Hapuni bythesh sa te doni per paqe ketu e paqe atje, realiteti i vargjeve eshte tjeter. Tani ju interpretuesit e shkelqyer shikojini si ti doni...

alban bala

Primus registratum

mendoj se treguat vehten me kete shkrim. ju kerkuat te me nervozonit po te them se keni gjetur njeriun e gabuar ne kete drejtim. fundja une e thashe edhe me lart se gjithsecili ka mendimin e vet dhe mendimin e te tjereve une i respektoj. une nuk perdor fjale fyese siç perdorni ju. dhe ashtu siç respektoj mendimin e te tjereve kerkoj qe edhe te tjeret te respektojne mendimin tim. kaq kisha. tani nuk te jap me perjigje pas kesaj se nuk e meritoni.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox
Re: Dhuna ne Familje eshte si pasoj e mos besimit

Kur'ani thote rrihni lehte... po se si kjo lehte intepretohet dhune fizike dhe implikim negativ ne jeten bashkeshortore, kete nuk arrij ta kuptoj.

Veprimi yt pershkruhet qarte ne po te njejtin Kur'an:

Ai është që ta zbriti ty e që në të ka ajete të qarta dhe ato janë bazë e librit, e ka të tjerë që nuk janë krejtsisht të qarta (muteshabih). E ata, që në zemrat etyre kanë anim kah e shtrembëta, ata gjurmojnë atë që nuk është krejt qartë për të shkaktuar huti, e kinse kërkojnë komentin e tyre. Po, pos All-llahut askush nuk e di domethënien e tyre të saktë. Dijetarët e pajisur me dituri thonë: “Ne u kemi besuar atij (atyre që janë të paqarta), të gjitha janë nga Zoti ynë! Por këtë e kuptojnë vetëm ata që janë të zotët e mendjes.(Kur'an 3:7)

Dhe ne Komentimin e Ibn Kethirit per kete varg transmetohet se Profeti Muhamed ka thene se kur sheh njerezit duke u zene per ato vargje, ato jane vargjet qe permend Allahu ne kete varg.

Tani, ne sikur te kishim ty Nomad per profet do kishim marre komentimin tend ne lidhje me vargun se si rrihen edhe sa dhune eshte. Por e kemi profetin Muhamad dhe sipas atij e interpretojme vargun do ti apo nuk do. Se nuk te shkon per mbare ty per ceshtjen tende interpretimi i sakte sipas haditheve te sakta, eshte puna jote...dhe kete po ia le Allahut te merret me persona si puna jote.

Tani profeti Muhamad ka thene ne hadithe te sakta:

Pak a shume ne Kuptim se si mund njeri prej jush te rrahi gruan e tij sikur rreh nje deve dhe pastaj te bjeri ne shtrat me te? (Bukhari, Vol. 8, Hadithi 68)

Thuhet ne hadithin tjeter se profeti ka thene, mos e qello ne faqe dhe mos e rrih ate (Abu Davud, Libri 11, Hadithi 2138)

Ne Hadithin Tjeter pak shume kuptimi eshte se transmeton Aisha se nje grua erdhi ne mengjes te profeti se burri i saj e kishte rrahur dhe thyer dicka nga trupi i saj. Profeti e thirri burrin e i tha merr dicka nga prona e saj dhe ndahe ate. Ai burri e pyeti "A ashtu eshte?" Profeti i tha "Po ashtu" Ai Burri tha i kam dhene dy kopshte kur u martuam dhe jane nen pronesine e saj, Profeti i tha "Merri ato dhe ndahe (divorcoje) ate (gruan) prej teje."(Abu Davud Libri 12, Hadithi 2220)

Nuk po e zgjat shume biseden, por keto me larte duhet te jene te mjaftueshme per te hequr dyshimet qe ndjellin zemrat e semura. Nje zemer e paster duhet ta pranoje se kuptimi i sakte nuk eshte ashtu sic duan ata qe nuk pelqejne islamin ta paraqesin por eshte sipas kuptimit te haditheve te transmetuar nga Profeti.

Se fundi rrahja e lehte, dijetaret kane thene qe eshte vetem prekje me misuak (si pune furce qe lan dhembet) dhe ne menyre simbolike qe duhet te kualifikoje qe mos te leje shenje ne trup. Dmth vetem prekje qe nuk le shenje ne trup. Ne asnje shoqeri civile kjo nuk konsiderohet dhune. Dhe si u permend me larte e preferushme eshte qe mos te behet fare sic permendet ne hadith, por megjithate eshte e lejueshme ne rastin me ekstrem nqs se vlen per permisim.

Po ne asnje menyre nuk lejohet rrahja e rende dhe hadithet e larte shpresoj se do ju ndihmoje ne kuptimin e sakte.

Ceshtja eshte e thjeshte, ne nje ane keni interpretimin e sakte me hadithe te sakta dhe referim dijetaresh sic thuhet ne Kur'an qe duhen pyetur ata qe dine. Dhe nga ana tjeter keni ata qe kerkojne te shtremberojne duke shpresuar se do hutojne njerezit qe pershkruhet shume qarte ne vargun qe permenda me larte dhe qe duket se nuk e kane shume qef islamin dhe qellimet e tyre jane shume te hapura dhe nuk kane asnje referim dijetaresh, por qe duan te flasin si dijetaret me te medhenj. Tani se cili eshte kuptim i sakte eshte shume e qarte per ata qe duan ta kuptojne kete me sinqeritet. Per ata qe s'duan, ata jane porsi permenden ne vargun me lart... Gjykoni vete dhe formoni opinionin tuaj. Puna nuk eshte sa dini, por se ca beni me ato qe dini. Sa e perdorni llogjiken tuaj. Mos thoni, po ky eshte ekspert, e une s'di. Mendo, mendo per veten tende me ato qe di, perdori per dicka. Mos bini pasoje grackash...

Admir

Forumium maestatis

Albanski,

Ne lidhje me cfare shkruajte ti, eshte sikur ndryshe te thuash kshu:

"It's not 70 virgins that a good muslim gets in heaven. It's 70 virginians. Slight difference in interpretation and if you like in translation as well."

Po ta them ne Anglisht se ne Shqip boll u mundova t'ja pershtas, por nuk munda.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Nomad,

E kam shume te qarte deshperimin tend se nuk te eci ajo qe kishe deshire te shtyje. Interpretimi eshte i qarte, theniet e haditheve te sakta jane aty dhe kane interpretim te qarte. Tani se nuk te pelqejne ty...kjo eshte pune tjeter. Me sa shoh une, ne vend ta pranosh qe e ke pasur gabim interpretimin,mendimet,paragjykimet tende per vargun e Kur'anit, na sjell ceshtje tjera qe nuk kane asnje gje lidhur me ato me lart.

Flet per 70 virgins dhe virginians... Kjo eshte ceshtje me tjeter. Shikon na nje interpretim apo perkthim te gabuar ne ato me larte ti? Sic thuhet ne ajetin me larte, ju kapeni pas disa gjerava jo te qarta dhe doni qe te interpretoni sipas qefit tuaj me qellimet e tuaja...e pastaj kur nuk jua pranon dikush se jane pa llogjike, kerceni edhe beni rhetorike kot se koti. Vargun e ke, hadithin e ke, arsyen e ke. Me shume nuk kam ca te them. Nqs mendja jote nuk arrin t'i lidhi gjerat, eshte puna jote. Une vetem sa te shtrova ceshtjen me argumenta. Po pate argumenta qe une po perkthej keq, referencat i ke, shko lexoje vete...kot nuk i dhashe.