Dhuna ne Familje eshte si pasoj e mos besimit ne ALL-LLAHUN

Indulgence

Primus registratum
Re: Dhuna ne Familje eshte si pasoj e mos besimit ne ALL-LLAHUN

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Nisa 4:34 ne Kuran.

Burrat janë përgjegjës për gratë, ngase All-llahu ka graduar disa mbi disa të tjerët dhe ngase ata kanë shpenzuar nga pasuria e tyre. Prandaj, me atë që All-llahu i bëri të ruajtura, gratë e mira janë respektuese, janë besnike ndaj të fsheftës. <font color="red"> E ato që keni dro kryelartësisë së tyre, këshilloni, madje largohuni nga shtrati (e më në fund), edhe rrahni (lahtë, nëse nuk ndikojnë këshillat as largimi), </font> e nëse ju respektojnë, atëherë mos u sillni keq ndaj tyre. All-llahu është më i larti, më i madhi.

[/ QUOTE ]

O ustallarë!!! C'keni qe hidheni degë me degë?! A është marrë kjo me siper nga Kurani, apo jo? Nese po, atëhere ma zbërtheni pak, c'do me thënë?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Indulgence

Ajo me siper eshte marre nga Kur'ani.

Burrat janë përgjegjës për gratë, ngase All-llahu ka graduar disa mbi disa të tjerët dhe ngase ata kanë shpenzuar nga pasuria e tyre. Prandaj, me atë që All-llahu i bëri të ruajtura, gratë e mira janë respektuese, janë besnike ndaj të fsheftës. E ato që keni dro kryelartësisë së tyre, këshilloni, madje largohuni nga shtrati (e më në fund), edhe rrahni (lehtë, nëse nuk ndikojnë këshillat as largimi), e nëse ju respektojnë, atëherë mos u sillni keq ndaj tyre. All-llahu është më i larti, më i madhi.

Kryelartesi ka me kuptim qe gruaja mendon se eshte mbi burrin, nuk i bindet atij, nuk e perfill, nuk e pelqen dhe keshtu me rradhe. Kur keto shenja shfaqen te gruaja ai duhet pike se pari ta keshilloje ate dhe ta kujtoje ate per ndeshkimin e Allahut nqs ajo nuk i bindet burrit te saj. Psh, ne Sahih Bukhari (liber Hadithesh te Sakta) tregohet se nqs nje burre i kerkon gruas te vije ne shtrat dhe ajo nuk pranon, engjejt do e mallkojne ate deri ne mengjes. Pra ne ne fillim e keshillon nqs ato gjera paraqiten me larte. Pastaj largohesh nga shtrati dhe kjo sipas Ibn Abazit eshte qe te mos kesh marredhenie seksuale me te dhe te shrihesh ne shtrat me kurriz ndaj saj. Ne nje tranmsetim tjter eshte thene qe kjo do te thote mos te flasesh me te.

Ne nje transmetim eshte thene se eshte pyetur i derguari (paqja qofte mbi te) per te drejtat e grase mbi burrat dhe eshte pergjigjur se burri duhet te ushqeje ate kur ai ushqehet, ta veshi ate kur ai ble rroba per vete, nuk duhet ta qelloje ne fytyre ose ta shaje dhe mallkoje ate, dhe nuk duhet ta leje ate (ta braktisi) pervec kur ajo gjendet ne shtepi.

"rrahini" do te thote se pasi keshillat dhe mosperfillja e saj ne shtrat nuk jep ndonje rezultat, atehere je i lejuar qe ta rrahesh pa e rrahur shume. Ibn Abaz dhe te tjere thote se ajeti i referohet nje rrahje jo te forte por te lehte. Ne haxhin e fundit eshte transmetuar se Profeti (paqja qofte mbi te) ka thene se duhet t'i frikesoheni Allahut ne lidhje me grate sepse ato jane partneret tuaja. Ju keni te drejta mbi to qe to te mos lejojne ndonje person qe ju nuk e doni ti hyje ne shpi. Sidoqofte nqs ato e bejne kete gje, atehere je i lejuar ta disiplinosh lehte. Ato kane te drejta qe ju te jeni provijuesi i tyre me te ardhura dhe rroba ne nje menyre te arsyeshme.

e nëse ju respektojnë, atëherë mos u sillni keq ndaj tyre. do te thote qe nqs gruaja bindet burrit ne ato qe Allahu ka lejuar,atehere burri nuk eshte i lejuar te beji ato me larte si keshillimi i padrejte, largimi i shtratit apo rrahja.

All-llahu është më i larti, më i madhi. perkujton burrat se nqs ata i kalojne masat e lejuara (si rrahja e rende etj...) dhe i bien ne qafe gruas pa patur ndonje arsye, atehere Allahu, me i Larti, me i Madhi eshte Mbrojtesi i tyre, Ai do hakmerret ndaj atyre qe i kalojne masat dhe abuzojne me grate e tyre pa patur te drejte.

(Bazuar ne komentimin e Ibn Kethirit per referenca nqs ndonjerit i nevojiten)

Indulgence

Primus registratum

Që deshe me thon diçka ti Albanski, e murrme vesh, por se çfare, vetem ti e di. /pf/images/graemlins/rolleyes.gif /pf/images/graemlins/shrug.gif

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

e pak durim sa ta mbaroje shkrimin, ja me lart e ke.Tani merr vesh apo akoma?

saladin2

Primus registratum

Burrat janë përgjegjës për gratë, ngase All-llahu ka graduar disa mbi disa të tjerët dhe ngase ata kanë shpenzuar nga pasuria e tyre. Prandaj, me atë që All-llahu i bëri të ruajtura, gratë e mira janë respektuese, janë besnike ndaj të fsheftës. <font color="red"> E ato që keni dro kryelartësisë së tyre, këshilloni, madje largohuni nga shtrati (e më në fund), edhe rrahni (lahtë, nëse nuk ndikojnë këshillat as largimi), </font> e nëse ju respektojnë, atëherë mos u sillni keq ndaj tyre. All-llahu është më i larti, më i madhi.

[/ QUOTE ]

O ustallarë!!! C'keni qe hidheni degë me degë?! A është marrë kjo me siper nga Kurani, apo jo? Nese po, atëhere ma zbërtheni pak, c'do me thënë?

[/ QUOTE ]

Ti shefi qe na e thua po ta sevir une ustallekun.

Ne ate ajet flitet vetem per ato gra qe kryeh=jne kurveri dhe qe nuk pranojne te jene te drejta, andaj mashkullit u thuhet, ka nga ato qe edhe nuk duan te respektojne Allahun dhe urdherat e tij. Andaj Zoti i keshillon meshkujt qe ne filli ti largojne nga shtrati derisa te kthehen ne rruge te drejte e me pas u urdherin qe ti rrahin por lehte ama.. e keshtu me rradhe.

se dyti nese e kishe per ate fjalet e para te ajetit se masshkulli eshte mbi femren kjo gje eshte e vertete, ne Islam mashkulli eshte mbi femren por mnos harro se ka per detyre qe femren ta mbaj ne shtepi, madje ti gjej edhe sherbetore, madje edhe dado, madje edhe ta dergoje tek shtepia e saj 1 here ne jave e sa e sa te tjera.

Mos harro se cdo detyre ka detyrimet e toj.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Desha te shtoj dicka se ne ajet permedet edhe grate e mira:

Prandaj, me atë që All-llahu i bëri të ruajtura, gratë e mira janë respektuese, janë besnike ndaj të fsheftës.

gratë e mira janë respektuese jane te bindshme ndaj burrave sic ka thene Ibn Abaz ne komentimin e tij.

janë besnike ndaj të fsheftës. dmth e mbron nderin e saj (jo te kurveroje) dhe pronesine e burrit kur ai eshte larg (nuk gjendet ne shtepi).

Nga trasmetimi i Abu Hurejres nga profeti (paqja qofte mbi te) eshte se ka thene qe grate me te mira jane ato qe kur i sheh, ajo te kenaq, dhe kur i thua dicka ajo bindet, kur nuk gjendesh prezent ajo e mbron nderin dhe pronen. Dhe Imam Ahmed transmeton se Profeti (paqja qofte mbi te) ka thene "nqs nje grua falet pese here ne dite, agjeron muajin e Ramazanit, e mbron nderin e saj dhe i bindet burrit asaj do i thuhet 'Hyr ne Parajse nga cila nga dyerte qe deshiron'"

Dmth nqs kjo eshte gruaja e mire, gruaja kryelarte eshte e kunderta e kesaj.

Indulgence

Primus registratum

Si zor të marr vesh une keto lloj muhabetesh... Po me duket se na ndajne dhjetra shekuj dhe gjuha qe flet ti eshte arkaike. /pf/images/graemlins/shrug.gif Femrat qe njoh une jane financiarisht indipendente dhe tek mashkulli apo bashkeshorti shohin shokun e tyre me te mire, nje partner te barabarte, nje soulmate, jo dike nga i cili varen per buken e gojes dhe rrobat e trupit dhe ne exchange jane te detyruara te shkojne ne shtrat me ta me hir e pa hir(qe te mos permend fjalen seks, se eshte herezi /pf/images/graemlins/laugh.gif )... Pah cfare tregtie!!! (per te mos thene ndonje fjale me te rende). Dhe ben vaki jane pa qejf, apo s'ua ka enda nje apo dy here dhe pastaj kërrcet druri...

Këtë doje te thoje dhe ti, por kjo ndodh kur nuk perdor fjalet e tua por meson permendesh, si papagalli...

pinkparadise

Forumium maestatis

o bo bo.....
ça nuk i bie te degjosh ketu...
nuk jam më per debat ne kete teme, sepse saturaova komplet deshiren per te vazhduar,
por thjesht doja te thoja per ata qe nuk e din hala qe :

- nje mashkull nuk ka te drejte ta preki nje femer me dore (qofte kjo nje rrahje e "lehte" ose e dhuneshme) sepse 1/ndalohet me ligj 2/ nuk eshte burr ai qe rreh nje femer 3/ ça jan keto menyra ndeshkimi, me ça te drejte....

- hej me duket se po i transformon gjerat, nje mashkull e mban nje femer myll ne shpi jo per ti bere hyzmet edhe qefin, por qe mos ta nxjerri kemben jasht deres, dhe per se fundmi ça thu mor burr, i jep leje me shku tek shpja prinderve 1 here ne jave....ça e qun ti lejen privilegjje te modhe ???? se un e quj kufizim lirie dhe deshire....

ça skandali per zotin, te paktet me ata qe kam fol me perpara edhe qe kam bisedu per kete çeshtje kan dit me e mbrojt mir mendimin e tyre dhe kan gjith rrespektin tim, por ti....ti ne vend te nxjerresh ne pah, ti zhyt akoma me thell

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Indulgence,

Ca po flas une e ca po flet ti. Une them kush ka pergjegjesi para Zotit per veshjen e gruas apo burrit. Ti me thua shoqet e tua qenkan pasanike edhe kane mercedeza apo vila anes detit. Dhe rrjedhimisht qenkan te pavarura financiarisht. Po si do kete burri pergjegjesi kur gruaja eshte e pasur? Do e pyesi Zoti burrin pse nuk ke ushqyer kete pasanike (ka edhe nga ato qe jane te shendosha) apo do e pyesi pse nuk ke blere ca rroba kur ajo ka nje sallon me lloj lloj rrobash edhe sandalesh, kepuce...? Pra pergjegjesia eshte e rastin kur je keq...dhe pergjegjesia bie mbi burrin edhe jo kur je pasanike edhe pse s'te dha nje makine me teper se 4 nuk ishte e mjaftueshme per nje.

Si burrat edhe grate kane te drejte te shkojne ne shtrat apo te bejne seks (si thua ti) sepse keto jane te drejta qe ato jane burre e grua edhe mbron nga kurveria...apo sipas teje leje burrin pa bere seks per nje vit edhe pastaj pse tradheton vjen si gje e papare , e njejta gje edhe per gruan...prandaj. Eshte nje hadith se keshillon se kur shikon nje person tjeter te bukur edhe te hypen epshi, me mire te shkosh ne shtepi edhe te vesh ne shtrat me partnerit tend sesa te rrish ne vend edhe te lesh epshin te coj ne na nje vend tjeter. Prandaj kjo eshte e drejta qe ke mbi partnerin si grate edhe burrat. Edhe jo tregti sic thua ti...se tregti me prostituta apo falas e ben me kurva edhe jo me gruan. Dakort!

Nqs eshte pa qejf atehere gruaja ka arsye edhe ka lejim. Kjo vlen edhe per burrin...sepse nqs fiziku i partnerit rendohet nga berja e marredhenieve seksuale atehere kjo nuk eshte e lejuar. Ne po flasim per kryelartesi edhe jo kur je pa qef a ndonj arsye te llogjikshme.

blendiys

Primus registratum

Dmth nqs kjo eshte gruaja e mire, gruaja kryelarte eshte e kunderta e kesaj.

[/ QUOTE ]

Te te them te drejten as ti vete nuk ja ke idene se kush eshte gruaja e mire apo e kunderta e saj.
Ketyre 'grave e mira' qe ti na permende (disave), me pare u ishte premtuar xheneti/parajsa si shperblim pasi te antaresoheshin ne listen e kamikazeve .Por si mund te jesh nje grua e mire, kur per nje kauze qe askush nuk ja di fillin, braktis femijet dhe te dashurit.

Si mos ta ngreje koken nje femer kur perdoret ne vend te mushkes dhe shikohet si nje objekt.
/pf/images/graemlins/frown.gif(
Me fal, por edhe une nuk e kuptoj kete "mesazh".!

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

U permenden ca gjera me lart,

Une kisha ca gjera per te thene. Ligji behet edhe ndryshohet si te doje qefi, njehere diskutohej a ishte gruaja qenie njerezore, nje here behet se po tha gruaja vetem "jo" edhe pastaj ben seks me deshire quhet perdhunim...apo kjo ceshtje akoma po shtjellohet...se kane gjendur akoma rezultatin.... Ne po flasim per te drejta dhe ligjet ne Kur'an edhe jo ligje qe lejojne kurverine apo drogen apo madje madje edhe prostitucionin... Pra mos hyrni ne gjera koti pa kuptim....Kushedi sa femije jane rrahur nga prinderit ne shqiperi, di gje ti sa jane futur ne burg...se po do na duheshin kra force me ndihmuar per burgje te reja....edhe ca per jetimet se p fte gjithe prinderit ne burg, ca behet me jetimet pastaj? Edhe kjo mund te jete ca shume me te dhunshme per ato qe permenden ne Kur'an qe nuk duhet ti biesh nga futyra.....

Gruaja ka te drejta te dali...vajtja per vizite eshte fjala kur jane shume larg edhe nuk kthehet dot per 5 minuta por kur behet fjala me dite ose me jave....psh te vesh na shtet tjter sigurisht nqs nuk ke ndonje avion personal, per ju pasaniket gjithcka mund te behet, ne po flasim per ato te varferit qe burri duhet ta paguaje bileten edhe jo gruaja nga parate apo djersa e saj.

oxymorons

Primus registratum

Ne fakt po te shikosh trajtimin e gruas ne vendet arabe e kupton tamam se cfare vlere i jep islami gruas. Aq me teper shembulli i Muhamedit i ve vulen modelit islam te trajtimit te gruas.

Naten e Mire

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Blendi je zgjuar me na enderr te keqe. A mos ke pi ca me shume sot? Irritimve te tua pa kuptim edhe pa lidhje jane perpjeke e deshtuar...qe s'kane te bejne fare as me Islamin, as me mua personalisht, as me mushken si kafshe...as me gruan...jane vec pjelle e stermunduar e nje mendje te semure...!

Ec ne rrugen tende...se nuk te pengon njeri...!Une kam udhen time edhe nqs ke pyetje pergjigjem per kete udhe...e jo per imagjinatat apo endrat e keqe te tua qe na rrefehesh ti.

blendiys

Primus registratum

Ashtu eshte, enderr e keqe. Dhe une nuk kam pse te drejtohem ty per pyetjet e mia, ishte thjeshte nje rreflektim.
Mushkat nuk kane te bejne me Islamin ashtu si gruaja nuk mund te rrihet dhe ti futet plumbi pas koke vetem sepse sipas disave shkeli rrugen e Islamit.
Ky nuk eshte Islami qe njoh une, ky eshte Islami qe predikon ti dhe mua nuk me ndalon njeri te pergjigjem, aq me teper kur nuk po ofendoj kerrkend.
Jepi se e ke ne vije!

saladin2

Primus registratum

Si zor të marr vesh une keto lloj muhabetesh... Po me duket se na ndajne dhjetra shekuj dhe gjuha qe flet ti eshte arkaike. /pf/images/graemlins/shrug.gif Femrat qe njoh une jane financiarisht indipendente dhe tek mashkulli apo bashkeshorti shohin shokun e tyre me te mire, nje partner te barabarte, nje soulmate, jo dike nga i cili varen per buken e gojes dhe rrobat e trupit dhe ne exchange jane te detyruara te shkojne ne shtrat me ta me hir e pa hir(qe te mos permend fjalen seks, se eshte herezi /pf/images/graemlins/laugh.gif )... Pah cfare tregtie!!! (per te mos thene ndonje fjale me te rende). Dhe ben vaki jane pa qejf, apo s'ua ka enda nje apo dy here dhe pastaj kërrcet druri...

Këtë doje te thoje dhe ti, por kjo ndodh kur nuk perdor fjalet e tua por meson permendesh, si papagalli...

[/ QUOTE ]

Imam Gazaliu(Hoxhe e dijetar Gazaliu) ka thene :

"Bisedova me njeqind te zgjuar dhe i munda e bisedova me nje budalla e me mundi"

/pf/images/graemlins/cooli.gif Lexo /pf/images/graemlins/booki.gif e mos u sill si ndonje shejtan /pf/images/graemlins/devil.gif ok se ste shkon e ne qeshim pastaj /pf/images/graemlins/lol.gif /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

Indulgence

Primus registratum

...po iu le ne "mençurinë" tuaj pra /pf/images/graemlins/shrug.gif /pf/images/graemlins/sleep.gif

H

harap

Guest

indulgence kur ke paqartesi robi pyet,edhe pas shpjegimit nqs nuk merr vesh pyet perseri.Perseri kur nuk kupton ka diçka qe nuk shkon apo jo??

H

harap

Guest

puna eshte te flasesh edhe shqip qe te marrim vesh te gjithe.
Mos valle edhe ti sbeson?

ODISEA

Primus registratum

Kur nuk kupton dicka, nuk eshte gjithmone faji i atij/asaj qe pyet...
eshte shume veshtire te pajtohesh me mendimet dhe idete qe lexon ketu...
habitem me faktin qe ne 2006 ka akoma shqiptare qe i drejtohen kuranit per te justifikuar injorancen e tyre...
thone qe femra nuk preket as me nje lule... (nuk pretendoj te pajtoheni me kete thenie)
lexova qe ligji ndryshohet sipas qejfit... veshtire per t'u kuptuar, nejse...
ju qe jetoni sipas kuranit, ia keni bere ndonjehere pyetjen vetes se mbase ka ardhur koha te evoluoni ne mendime???
ne kohen kur eshte shkruar kurani, idete mund te ishin nje revolucion drejt te ardhmes... kjo e ardhme me duket shume e larget (shkuar) per kohen qe jetojme (nuk i referohem cdo rreshti te kuranit)...
te lexosh eshte mire, shume mire do thoja, pavaresisht nga besimi qe ke, por jo verberisht dhe mos i interpretoni gjerat sipas qejfit...
partneret ne familje jane te barabarte ne cdo aspekt, si para ligjit dhe familjes, po ashtu edhe kundrejt raportit mes njeri tjetrit...

Dhuna ne Familje eshte si pasoj e mos besimit ne ALL-LLAHUN ???

une nuk jam i dhunshem ne familje, por nuk besoj ne all-llah...
sipas jush, si rrjedhoje e kujt eshte???
jepini me shume kredit (dijani per faleminderit) edukates familjare ju lutem...
aty eshte celesi i gjithshkaje... natyrisht, nuk duhet perjashtuar as roli qe luan shoqeria qe na rrethon...