Cfarë mëson vërtet Bibla?

cufi_bardhit

Primus registratum
Re: 2-Kush eshte Jezu Krishti?

o Bir, meqe vazhdoni te na jepni fakte nga bibla per vertetesine e JEzusit ather po u jap dhe fakte nga bibla se ai ishte vetem 1 profet e asgje tjeter.

Kush është Jezusi?
"Mesia duhet të mbretërojë derisa t’i nënshtrojë të gjithë armiqtë e tij. Si armik të fundit do të asgjësojë vdekjen, sepse në Shkrimin e Shenjtë thuhet: Perëndia i ka nënshtruar gjithçka. Tani është e qartë se fjala “gjithçka” nuk përfshinë Atë që i nënshtroi të gjitha këto. E kur Biri i Perëndisë të ketë nënshtruar gjithçka, atëherë ai vetë do ti nënshtrohet Atij që e emëroi Zot të të gjithave. Atëherë Perëndia do të jetë i vetmi Zot: do të sundojë drejpërdrejt mbi të gjitha." (Letra e parë drejtuar Bashkësisë së Korintit 15:25-28)

Kush është Zoti?

Le të fillojmë me Ungjillin sipas Markut kapitulli 12 vargjet prej 28 deri 35 ku një nga skribët e kishte pyetur Jezusin cili është i pari i urdhërimeve. Jezusi përgjegjet: “Urdhërimi i pare i të gjithëve është :Dëgjo o Izrael: Zoti, Perëndia ynë është i vetmi Zot” (Marku 12:29). Këtu shohim se Jezusi qartë e tregon se ka vetëm Një Perëndi të Vërtetë si për të ashtu edhe për të gjithë njerëzit e tjerë. Vetë fjalët Zoti-Perëndia ynë tregojnë se Ai - Zoti i Vetëm nuk është Jezusi. Veni re me kujdes fjalët Zoti-Perëndia ynë. Po qe se do të thuhej Zoti juaj është një Zot i vetëm, do të mund të arsyetohej supozimi se Jezusi ka folur për Zotin si një trinitet duke përfshirë edhe veten dhe Frymën e Shenjtë. Mirëpo Jezusi flet për Zotin në vetën e tretë dhe nuk përmend as veten as Frymën e Shenjtë.

Edhe më qartë e shohim të njëjtën gjë tek Ungjilli sipas Gjonit 17:3 “Dhe kjo është jeta e përjetshme, të të njohin ty, të vetmin Perëndi të vërtetë, dhe Jezu Krishtin që ti ke dërguar”. Mrekulli. Jezusi këtu i drejtohet Atit. Dhe nëse Jezusi thotë se Ati është Një i Vetmi Zot i Vërtetë atëherë është për tu çuditur se si mund të kemi edhe më tej ndonjë dyshim qoftë edhe më të voglin se Jezusi apo Shpirti i Shenjtë janë Perëndi. Nga ky varg ne shohim se Jezusi e bën një dallim krejtësisht të qartë midis Atit, Zotit të vetëm dhe Jezusit – atij që Ati e dërgoi në botë. Një mesazh të ngjashëm e gjejmë edhe tek Timoteu 2:5 “Në fakt një është Perëndia dhe një i vetëm është ndërmjetësi midis Perëndisë dhe njerëzve: Krishti Jezus njeri”. Krishti Jezus njeri. Vargu nuk do koment. Ne nuk jemi duke diskutuar këtu tani për dogmën e ndërmjetësimit (shpresojmë ta adresojmë këtë në një të ardhme) por ajo që na intereson këtu është dallimi mes një Perëndie të vetëm dhe njeriut Jezu Krisht.

Dalja 6:2-3 “Unë jam Zoti,dhe i jam shfaqur Abrahamit, Isakut dhe Jakobit, si Perëndi i plotfuqishëm…”

Por a është Jezusi i plotfuqishëm? Tek Ungjilli sipas Gjonit 5:30 Jezusi thotë “Unë s`mund të bëj asgjë nga vetja ime…”

Si mund të jetë Jezusi Zot atëherë nëse ai nuk mund të bëjë asgjë nga vetvetja por e bën vetëm atë që ia mundëson Ati. Vargje të tjera e mbështesin këtë.

Gjoni 5:19 “Atëherë Jezusi u përgjgj dhe u tha atyre: ``Në të vërtetë, në të vërtetë po ju them se Biri nuk mund të bëjë asgjë prej vetvetes, përveç asaj që sheh se bën Ati; gjërat në fakt që bën Ati, i bën po ashtu dhe Biri”.

Mateu 11:27 “Çdo gjë më është dhënë në dorë nga Ati im…”

Marku 10:39-40 “Dhe Jezusi u tha atyre: … nuk më takon mua të vë dikë të ulet në të djathtën time ose në të majtën time, por është për ata për të cilët është përgatitur”

Gjoni 3:35 ” Ati e do Birin dhe i ka dhënë në dorë çdo gjë.”

Gjoni 14 28-31 “Ju keni dëgjuar që ju thashë: "Unë po shkoj dhe do të kthehem te ju". Po të më donit, do të gëzoheshit sepse unë thashë: "Po shkoj tek Ati"; sepse Ati është më i madh se unë. …por kjo ndodh që bota ta njohë se unë e dua Atin dhe se bëj ashtu siç Ati më ka urdhëruar”

Gjoni 8:31. “Atëherë Jezusi u tha atyre: ``Kur ta keni lartuar Birin e njeriut, atëherë do të njihni se unë jam, dhe se nuk bëj asgjë prej vetvetes, por i them këto gjëra ashtu si Ati më ka mësuar”

Vargjet e fundit janë ndër deklarimet më eksplicite të Jezusit që e mohojnë hyjnyeshmërinë e tij pasi që qartë e definojnë pozitën e Jezusit si i nënshtruar Perëndisë e jo si vetë Zoti. Jezusi e tha të vërtetën që e dëgjoi prej Zotit. Po të ishte Zot, Krishti nuk do të kishte nevojë të thoshte të vërteta të dëgjuara nga Zoti por do të thoshte po ua them të vërtetën time, të Jezusit, të Zotit tuaj. Por një gjë e tillë nuk gjendet.

Dikush mund të thotë tash se Jezusi nuk e kishte këtë fuqi dhe cilësitë tjera të përmendura gjatë këtij shkrimi vetëm sa ishte në Tokë. Por Bibla qartë e mohon këtë. E para, Bibla thotë se Jezusi është i njëjti si dje sot dhe neser, nuk ndërron. Hebrenjëve 13:6 “Krishti është i njëjtë dje, sot e përjetë” Dhe për më tepër në Dhjatën e Vjetër tek libri i Malakit lexojmë për Zotin: Malakia 3:6 “Unë jam Zoti, nuk ndryshoj”

Shtëpia – Tempulli i adhurimit të Atit

Gjithandej Biblës Jezusi i këshillon njerëzit të cilëve iu ishte dërguar që ti luten Atit dhe jo Jezusit apo Shpirti të Shenjtë.

Mateu 6:6 “Por ti, kur lutesh, futu në dhomëzën tënde, mbylle derën dhe lutju Atit tënd në fshehtësi; dhe Ati yt, që shikon në fshehtësi, do të ta shpërblejë publikisht”

Ungjilli sipas Gjonit e tregon ngjarjen kur Jezusi – Princi i Paqes i dëboi tregtarët nga Tempulli me kamxhik. Me këtë rast Jezusi e thotë një gjë të cilën nuk e marrin në konsideratë të krishterët asnjëherë:

Gjoni 2:16 “…dhe shitësve të pëllumbave (Jezusi) u tha: ``Hiqni këto gjëra që këtej; mos e bëni shtëpinë e Atit tim shtëpi tregtie!``

Vërej fjalët shtëpinë e Atit. Si mund të thuhet më qartë se Tempulli është vend ku adhurohet Ati dhe jo Jezusi apo Shpirti i Shenjtë. Tempulli gjithmonë kishte qenë vend i adhurimit të Zotit-Atit. Asgjë nuk ndryshoi as me ardhjen e Jezusit. Ai vetëm sa e konfirmoi këtë gjë. Ata që vazhdojnë ta shohin Jezusin apo Shpirtin e Shenjtë si pjesë të Perëndisë duhet ta pyesin veten se përse Jezusi nuk e quan tempullin shtëpi e trinisë – shtëpi e Atit, Birit dhe Frymës së Shenjtë, por vetëm shtëpi e Atit..

Askush nuk e ka parë Zotin

1 e Gjonit 4:10 tregon se kurrë ”Askush s`e ka parë ndonjëherë Perëndinë…”. Gjoni 1:18 “Askush s`e pa Perëndinë kurrë”. Jezusi pra nuk mund të jetë ky Perëndi që e adhuronin Hebrenjtë pasi që Jezusin e kishin pare me qindra njerëz. Ata e kishin pare Jezusin duke ngrënë, duke fjetur, duke predikuar mësimet e Atit etj.

Perëndia nuk mund të tundohet

Një veti tjetër e Perëndisë ashtu siç përshkruhet në Bibël është se Ai nuk mund të tundohet. Jakobi 1:11 “Askush kur tundohet të mos thotë: ``Jam tunduar nga Perëndia``, sepse Perëndia nuk mund të tundohet nga e keqja, dhe ai vet nuk tundon asnjeri”

Mateu 4: 1-10 është një argument tjetër.

“ Atëherë Fryma e çoi Jezusin në shkretëtirë, që djalli ta tundonte. Dhe, mbasi agjëroi dyzet ditë e dyzet net, në fund e mori uria. Atëherë tunduesi, pasi iu afrua, i tha: ``Në qoftë se je Biri i Perëndisë, thuaj që këta gurë të bëhen bukë``. Por ai, duke iu përgjigjur, tha: ``është shkruar: "Njeriu nuk rron vetëm me bukë, por me çdo fjalë që del nga goja e Perëndisë"``. Atëherë djalli e çoi në qytetin e shenjtë dhe e vendosi në majë të tempullit dhe i tha: ``Nëse je Biri i Perëndisë, hidhu poshtë, sepse është shkruar: "Ai do t`u japë urdhër engjëjve të tij për ty; edhe ata do të mbajnë mbi duart e tyre që të mos ndeshësh me këmbën tënde ndonjë gur"``. Jezusi i tha: ``është shkruar gjithashtu: "Mos e tundo Zotin, Perëndinë tënd"``. Djalli e çoi sërish mbi një mal shumë të lartë dhe i tregoi të gjitha mbretëritë e botës dhe lavdinë e tyre, dhe i tha: ``Unë do të t`i jap të gjitha këto, nëse ti bie përmbys para meje dhe më adhuron``. Atëherë Jezusi i tha: ``Shporru, Satan, sepse është shkruar: "Adhuro Zotin, Perëndinë tënde, dhe shërbeji vetëm atij"``.

Nga ky pasazh biblik kuptojmë shumëçka. E para Jezusi u tundua prandaj ai nuk mund të jetë Zot sepse Jakobi 1:11 e kishte thënë qartë se Perëndia nuk mund të tundohet. Bile për më tepër edhe Jezusi në këtë fragment të përmendur tek Mateu e tregon “Mos e tundo Zotin, Perëndinë tend” sepse ai e dinte se Zoti nuk tundohet. Jezusi ia tregon Satanait të Vërtetën e Madhe në të cilën ai besonte dhe tek e cila i thërriste njerëzit. "Adhuro Zotin, Perëndinë tënde, dhe shërbeji vetëm atij". Rrethanat në të cilat Jezusi e tha këtë gjë janë të tilla që dëshmojnë se Jezusi ishte si çdo njeri tjetër që i bindej dhe e adhuronte Zotin dhe që dëshëronte ti shërbente vetëm atij. Ai e tha këtë si reagim ndaj Shejtanit i cili kërkonte nga Jezusi që ta adhuronte.

Jezusi lutej

Njëkohësisht Jezusi nuk mund të jetë Zot pasi që ai i lutej Zotit. Nuk mund ta paramendojmë një Zot që i lutet dikuj. Zoti është i gjithëfuqishëm dhe nuk ka nevojë që ti lutet dikuj. Është e kuptueshme nga citatet e mëposhtme se Jezusi ishte vetëm një njeri që i lutej Zotit dhe assesi Zoti vetë:

Luka 3:21 “Tani, si u pagëzua gjithë populli, edhe Jezusi u pagëzua; dhe ndërsa po lutej, qielli u hap”

Luka 9:18 “Dhe ndodhi që, ndërsa Jezusi po lutej në vetmi…”

Luka 22:41-42 “Dhe u largua prej tyre, aq sa mund të hidhet një gur, dhe ra në gjunj dhe lutej, duke thënë: ``O Atë, po të duash, largoje këtë kupë nga unë! Megjithatë mos u bëftë vullneti im, por yti``.

Jezusi iu lut Atit për ndihmë. Ai gjithashtu bëri dallimin e dy vullneteve: 1.Vullneti i Atit dhe 2. Vullneti i tij.

Një fakt tjetër ësthë se përderisa Zoti nuk mund të flejë siç thuhet tek Psalmi 121:4 “Ja, ai (Zoti) që mbron Izraelin nuk dremit dhe nuk fle”, është mirë e njohur nga Ungjijtë se Jezusi kisht fjetur. Luka 8:23 “atë e zuri gjumi”

Vargjet janë të shumta në Bibël të cilat e dëshmojnë se Jezusi është një njeri dhe jo Zot. Dikush e quajti atë Mësues i mirë dhe Jezusi iu kundërvë menjëherë me fjalët: Dhe Jezusi i tha: ``Përse më quan i mirë? Askush nuk është i mirë, përveç një të vetmi, domethënë Perëndisë. (Ungjilli sipas Markut 10:18).

Ndërsa të krishterët sot jo vetëm që e quajnë të mire por edhe qka është më e keqja dhe absurdi më i madh në lutjet e tyre shumë më shpesh e dëgjon emrin JEZUS se sa emrin e Atit. Shko në cilën kishë të krishtere sod dhe bëje një matematikë të thjeshtë. Sa here i është bërë thirrje Jezusit e sa here Atit, sa here është kërkuar shëlbim nga Perëndia e sa here nga Jezusi, sa here është madhëruar Ati e sa here Jezusi. Do të keni një rezultat dëshpërues. Si do të reagonte Jezusi në këtë. Përse nuk e mendojmë këtë të gjithë. Do ta përmbyllim këtë shkrim një citat marrë nga A List of False Reading of the Scripture nga Theophilus Lindsey (1723 – 1808). Lindsey i pyet ata të cilët e adhurojnë Jezusin se si do të ishte reaksioni i tyre nëse Jezusi do të iu paraqitej atyre dhe do t’ua bënte pyetjet vijuese:

Përse i adresoni devocionet e juaja tek une? A u kam udhëzuar ndonjëherë që ta bëni këtë, ose a e kam propozuar veten si objekt të adhurimit religjioz?

A nuk e kam vënë veten time vazhdimisht dhe deri në fundin e fundit si një shembull për t’iu lutur Atit, Atit tim dhe Atit tuaj, Zotit tim dhe Zotit tuaj? (Gjoni 20:17)

Kur apostujt e mi kërkuan nga unë që ti mësoj se si të luten (Luka 11:1-2) a i mësova unë ata që të më luten mua ose ndonjë personi tjetër përveq Atit?

A e quajta ndonjëherë veten time Zot, apo a ju thashë se Unë isha Krijuesi i Botës dhe se unë duhet të adhurohesha?

Si do të ishte përgjegjja jote nëse këto pyetje do të bëheshin ty?

cufi_bardhit

Primus registratum

urt bir, mos fol para dijes, ul koken e meso ka thon fishta.
Pra ne shume vende sipas bibles jezusi ishte profet dhe jo zot. sic e thame me siper.

deshmi

Primus registratum

Jezusi deklaron veten Zot

disa vargje qe permende me lart tregojne qe Jezusi e quajti veten Zot, kur tha une jam. Une Jam eshte emeri i Zotit--Eksodi 3:14.

Gjoni 8:31. “Atëherë Jezusi u tha atyre: ``Kur ta keni lartuar Birin e njeriut, atëherë do të njihni se unë jam, dhe se nuk bëj asgjë prej vetvetes, por i them këto gjëra ashtu si Ati më ka mësuar”

Gjoni 8:58 Jezusi u tha atyre: ``Në të vërtetë, në të vërtetë unë po ju them: para se të kishte lindur Abrahami, unë jam``.
59 Atëherë ata morën gurë, që t`i hidhnin kundër tij; por Jezusi u fsheh dhe doli nga tempulli, duke kaluar midis tyre; dhe kështu u largua.

Gjoni 5:18 Për këtë Judenjtë kërkonin edhe më tepër ta vrisnin, sepse jo vetëm se shkelte të shtunën, por edhe se thoshte se Perëndia ishte ati i vet, duke e barazuar veten me Perëndinë.

Jezusi tha Une jam Zot i se Shtunes.
Mateu 12:18 Sepse Biri i njeriut është zot edhe i së shtunës.
Dita e shtune eshte dita e vecante e Zotit nga 10 urdherimet--Eksodi 20.

Jezusi tha se ishte Zot, dhe njerezit rreth e qark e atakuan per blasfemi dhe si perfundim e vrane. Ata nuk e keqkuptuan ate por e dinin fare mire c'thoshte.

Gjoni 10:27 Delet e mia e dëgjojnë zërin tim, unë i njoh dhe ato më ndjekin;
28 dhe unë u jap atyre jetën e përjetshme dhe nuk do të humbasin kurrë, e askush nuk do t`i rrëmbejë nga dora ime.
29 Ati im, që m`i dha, është më i madh se të gjithë; dhe askush nuk mund t`i rrëmbejë nga dora e Atit tim.
30 Unë dhe Ati jemi një``.
31 Prandaj Judenjtë morën përsëri gurë për ta vrarë me gurë.
32 Jezusi u përgjigj atyre: ``Ju tregova shumë vepra të mira nga Ati im; për cilën nga këto më vrisni me gurë?``.
33 Judenjtë u përgjigjën duke thënë: ``Ne nuk të vrasim me gurë për asnjë vepër të mirë, po për blasfemi, dhe sepse ti, duke qenë njeri, e bën veten Perëndi``.

Ai ka te njejtin titull me Zotin
Isaia 44: 6 Kështu thotë Zoti, mbreti i Izraelit dhe Çliruesi i tij, Zoti i ushtrive: "Unë jam i pari dhe jam i fundit, dhe përveç meje nuk ka Perëndi.

Zbulesa 1:17-18 Dhe kur e pashë, rashë para këmbëve të tij si i vdekur. Dhe ai vuri dorën e tij të djathtë mbi mua, duke më thënë: ``Mos u tremb! Unë jam i pari dhe i fundit,dhe i gjalli; isha i vdekur, por ja, jam i gjallë në shekuj të shekujve, amen; dhe unë i kam çelësat e vdekjes e të Hadesit.

Vargje te tjera

Gjoni 1:1 Në fillim ishte Fjala dhe Fjala ishte pranë Perëndisë, dhe Fjala ishte Perëndi.
2 Ai (fjala) ishte në fillim me Perëndinë.
3 Të gjitha gjërat u bënë me anë të tij (fjala), dhe pa atë nuk u bë asnjë nga ato që u bënë.

14 Dhe Fjala u bë mish dhe banoi ndër ne; dhe ne soditëm lavdinë e tij, si lavdia e të vetëmlindurit prej Atit, plot hir e të vërtetë.

Gjoni 20: 27 Pastaj i tha Thomait: ``Vëre gishtin këtu dhe shiko duart e mia; shtrije edhe dorën dhe vëre në brinjën time; dhe mos ji mosbesues, por besues!``.
28 Atëherë Thomai u përgjigj dhe i tha: ``Zoti im dhe Perëndia im!``.

Jezusi nuk e shau Thomain per kete.

Kolosianeve 2: 8 Tregoni kujdes se mos ndokush ju bën prenë e tij me anë të filozofisë dhe me mashtrime të kota, sipas traditës së njerëzve, sipas elementeve të botës dhe jo sipas Krishtit,
9 sepse tek ai banon trupërisht gjithë plotësia e Hyjnisë.

Jezusi Biri i Zotit dhe biri i njeriut

Filipianeve 2:5-8 Kini në ju po atë ndjenjë që ishte në Jezu Krishtin,
6 i cili, edhe pse ishte në trajtë Perëndie, nuk e çmoi si një gjë ku të mbahej fort për të qenë barabar me Perëndinë,
7 por e zbrazi veten e tij, duke marrë trajtë shërbëtori, e u bë i ngjashëm me njerëzit;
8 dhe duke u gjetur nga pamja e jashtme posi njeri, e përuli vetveten duke u bërë i bindur deri në vdekje, deri në vdekje të kryqit.
9 Prandaj edhe Perëndia e lartësoi madhërisht dhe i dha një emër që është përmbi çdo emër,
10 që në emër të Jezusit të përkulet çdo gju i krijesave (ose gjërave) qiellore, tokësore dhe nëntokësore,
11 dhe çdo gjuhë të rrëfejë se Jezu Krishti është Zot, për lavdi të Perëndisë Atë.

Vargu 9 shpjegon se Jezusi u be njeri, prandaj Ai beri gjerat qe bejne njerezit i luten Zotit, flejne, hane, pijne, qajne etj.
Gjithashtu edhe
Hebrenjte 2:9 por shohim Jezusin të kurorëzuar me lavdi dhe me nder për vdekjen që pësoi; ai u bë për pak kohë më i vogël se engjëjt, që me hirin e Perëndisë të provonte vdekjen për të gjithë njerëzit.
10 Sepse i duhej atij, për të cilin dhe nëpërmjet të cilit janë të gjitha, duke çuar shumë bij në lavdi, ta bënte të përsosur me anë të vuajtjeve realizuesin e shpëtimit të tyre.
11 Sepse ai që shenjtëron dhe ata që shenjtërohen janë të gjithë prej një; prandaj as nuk turpërohet t`i quajë vëllezër,

Ne lutemi ne emer te Jezusit sepse Ai tha

Gjoni 16:24 Deri tani ju s`keni kërkuar asgjë në emrin tim; kërkoni dhe do të merrni, që gëzimi juaj të jetë i plotë.
25 Jua kam thënë këto gjëra në shëmbëlltyra, por po vjen ora kur nuk do t`ju flas më me shëmbëlltyra, por do t`ju flas haptas për Atin.
26 Në atë ditë ju do të kërkoni në emrin tim; dhe nuk po them se unë do t`i lutem Atit për ju;
27 Ati vetë në fakt ju do, sepse ju më deshët mua dhe keni besuar se unë dola nga Perëndia.

Gjoni 14:13 Dhe çfarëdo të kërkoni në emrin tim, do ta bëj, që Ati të përlëvdohet në Birin.
14 Në qoftë se do të kërkoni diçka në emrin tim, unë do ta bëj``.

Perendia nuk mund te tundohet

Njerezit kane vullnet te lire te mundohen ta tundojne Zotin. Kjo nuk ve ne dyshim hyjnine e Zotit. Zoti nuk mund ti jepet tundimit sa do te perpiqesh, sepse Ai nuk ka mekat--Per kete flet Jakobi.
Ne Dhiaten e Vjeter Ati u tundua (dmth u vu ne test). Psalm 106:15 Por shpejt i harruan veprat e tij dhe nuk pritën me besim plotësimin e planit të tij.
14 U ndezën nga lakmia në shkretëtirë dhe e tunduan Perëndinë në vetmi.

Te tundohesh eshte njesoj si te vihesh ne test ke mundesine te mos i jepesh tundimit ose ti jepesh tundimit. Keshtu edhe me Jezusin Ai nuk ju dha tundimit sepse nuk kishte mekat.

bizi

Forumium praecox

/ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/lol.gif e pashe ne thonjeze por sesi m'u duk per momentin /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/grin.gif s'e permbajta dot veten /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

OKK kishe thene "qe krishterimi nuk ka hyre me dhune ndersa te dobetit jane "detyruar"(pa perdorim dhune) te nderrojne fe", nje menyre tjeter per t'a pare po te njejten situate do ishte qe pushteti ne fuqi i jepte ketyre njerezve te dobet ndihme te cilen nuk e gjenin dot tek komuniteti shpirteror te cilit perkisnin, pa llogaritur ato qe jane kane nderruar fe me bindje dhe vetedije.

Persa i perket "shtypjes"(ekonomike) jo-myslymanet paguajne vetem nje takse me teper pra "xhizen" per mbrojtje nga shteti pasi nuk e kane te detyruar sherbimin ushtarak, ndryshe nga myslymanet.

Interesat gjithmone po ato kane qene mi lal vetem emri i ka ndryshuar, atehere quhej "flori", sot i thone "dollar".

Degjo, mos me keqkupto s'eshte se te mendoj si te "Amerikanizuar", e di qe s'rrin atje, thjesht menyra sesi u shprehe(rreziku nderkombetar) me solli ndermend fjalimet e zjarrta pro-bushiste qe degjohen ke TV-te e berlusqenit.

S'dyshoj absolutisht se ne vendet arabe ushqejne nje urrejte te paster per ameriken(pure hate) pa dashur te mbaj anen e asnjerit e te gjykoj njeri (fillojne vihen etiketa tip kamikaz, terrorist e ku t'a di une pastaj, ne mos nga ty mos harro se s'je e vetmja qe shkruan) ti c'mendim kishe per serbet gjate luftes ne kosove ku masakruan me dhjetera mijera shqiptare(gra, pleq femije), s'te erdhi ndopak inat, s'ushqeve ndopak urrejtje? Nese jo, http://www.albforumi.com/ubb/ubbthreads.php/ubb/showflat/Number/962348/page/1#Post962348
shiko nja 2 foto qe kam postuar aty.
Pastaj, ne shajme akoma turkun e themi qe na ka lene ne erresire e prapambetje, ndera amerikani ato njerez i vret edhe sot e kesaj dite, mendoje pak qe ndersa ne ketu shkruajme ndonje femije iraken vdes ose gjymtohet nga "bombat inteligjente" apo ato te tjerat qe ngjanin me racionet ushqimore te OKB-se /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/frown.gif .
Tani para se te flasesh per urrejtje shiko pak edhe arsyet/shkaqet.

Sa per urrejte ndaj gjerave "amerikane/ose perendimore" mos shko deri ne arabi jo. Kur do beheshin lojrat olimpike ne Torino kryetari i njeres nga nenbashkike e Romen s'lejoi vendosjen e reklamave te coca-coles gjate kalimit te flakes olimpike per shkak te krimeve qe kane ndodhur ne fabrikat e kesaj te fundit ne Kolumbi ku kane vrare 8 sindikaliste, i fundit ne 2002
http://killercoke.org/crimes.htm

T'i pergjigjem dhe uen temes, CFARE MESON VERTETE BIBLA??
i pashe pyetjet ne fillim po duan kohe dhe mbi te gjitha te kesh lexuar biblen, me mungojne te dyja.

Tiranas

Primus registratum

Krishti eshte Zot ne jete te jeteve. Qofte levdue ne jete te jeteve.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Annie

Se pari, dolem nga tema, fillon e ben pyetje e akuza per Muhamedin ne teme qe nuk eshte per ate gje. Annie bej pyetje ne temat perkatese ose hap nje teme me tjeter. Nqs ke informacione per Biblen hajde ketu. Kete do ia sygjeroja edhe te te tjereve.

Kondra,

Nqs ke pyetje per Kur'anin flasim ne tema te tjera perkatese.

deshmi,

Nuk i pergjigje pyetjeve te mia, se ca qenka Jezusi, njeri apo Zot, dinte gjithcka apo jo, ishte i plotfuqishem apo jo, vdiste apo nuk mund te vdiste. Me pak fjale si u be Zoti njeri? Une e di ca eshte Zoti dhe e di ca eshte njeriu. Dmth nqs Zoti i dha gjithe fuqite e tij dhe u be njeri, dmth nuk eshte me Zot, kete e marre vesh. Por te thuash, Zoti u be njeri, por ngeli prape Zot, nuk e marre vesh. Dhe deri tani nuk kam hasur ndonje krishter te me shpjegoj kete. Ju vetem sa citoni vargje qe ju perlqejne juve dhe as nuk shpjegoni asgje.... Ndoshta ti do jesh i pari qe te me shpjegosh kete gje mua.

Sepse ky Melkisedeku, mbret i Salemit dhe prift i Shumë të Lartit Perëndi, i doli përpara Abrahamit, kur po kthehej nga disfata e mbretërve dhe e bekoi;dhe Abrahami i dha atij edhe të dhjetën e të gjithave. Emri i tij do të thotë më së pari "mbreti i drejtësisë", dhe pastaj edhe "mbreti i Salemit", domethënë "mbreti i paqes".Pa atë, pa nënë, pa gjenealogji, pa pasur as fillim ditësh as fund jete, por i përngjashëm me Birin e Perëndisë, ai mbetet prift në amshim.[Hebrenjve 7:(1-3)]

Te pakten Jezusi kishte nene, kishte lindur dmth kishte fillim, kishte gjeneaologji dhe sipas jush vdiq (pra kishte mbarim). Por ky prifti qenka si 'Zoti'. Pra a e adhuroni ju kete prift? Nqs, jo, pse qenka se e adhuroni Jezusin?

2. Jezusi te jete nje me Atin nuk tregon ndonje hyjnesi sepse ai i thote edhe te tjereve te jene nje me Atin.

Tani unë nuk lutem vetëm për ta, por edhe për ata që do të besojnë në mua me anë të fjalës së tyre,që të gjithë të jenë një, ashtu si ti, o Atë, je në mua dhe unë në ty; edhe ata të jenë një në ne, që bota të besojë se ti më ke dërguar.Dhe unë u kam dhënë lavdinë që më ke dhënë, që ata të jenë një, ashtu si ne jemi një.Unë jam në ta dhe ti në mua, që të jenë të përsosur në unitet dhe që bota të njohë që ti më ke dërguar dhe që i ke dashur, ashtu si më ke dashur mua.O Atë, unë dua që atje ku jam unë, të jenë me mua edhe ata që më ke dhënë, që ta shohin lavdinë time që ti më ke dhënë, sepse ti më ke dashur para themelimit të botës.[Gjoni 17:(20-24)]

Pra cfare 'njeshi' e ka fjalen Jezusi? Njesh per fuqine hyjnore apo dicka tjeter?

Ato qe citove ti, lexoje fjalet e zeza:

dhe unë u jap atyre jetën e përjetshme dhe nuk do të humbasin kurrë, e askush nuk do t`i rrëmbejë nga dora ime.Ati im, që m`i dha, është më i madh se të gjithë; dhe askush nuk mund t`i rrëmbejë nga dora e Atit tim. Unë dhe Ati jemi një``.[Gjoni 10:(28-30)]

Pra konteksti, tregon per besimtarin, qe kur njeri pranon besimin, Jezusi e shikon si besimtar, keshtu e shikon edhe Zoti, pra njeshi ne qellim dhe jo ne fuqi dhe hyjni.

3. Emri Zot (Theos)

Zoti i tha Moisiut: "Shiko, unë po të bëj Perëndi për Faraonin, dhe vëllai yt Aaroni do të jetë profeti yt."[Eksodi 7:1]

Jo qe beri 'Perendi' por paska edhe 'profet te tij' sipas bibles.

4. Biri i Zotit

Zoti ka bira me tonelata.

Bijte e Perëndisë panë që vajzat e njerëzve ishin të bukura, dhe morën për gra të gjitha ato që i zgjodhën vetë.[Gjeneza 6:2]

A është, pra, Efraimi një bir i dashur për mua, një bir i kënaqësive të mia? Në fakt, megjithëse kam folur kundër tij, e kujtoj akoma fort. Prandaj të përbrendshmet e mia mallëngjehen për të dhe me siguri do të kem mëshirë për të", thotë Zoti.[Jeremia 31:20]

Dhe ti do t`i thuash Faraonit: "Kështu thotë Zoti: Izraeli është biri im, i parëlinduri im".[Eksodi 4:22]

5. Jezusi nuk iu tha t'i luteni atij, por Atit (Zotit).

Jezusi ju jep edhe shembellin si kalamaj te vegjel dhe ju prape nuk e ndiqni:

Dhe ndodhi që ai ndodhej në një vend dhe lutej dhe, si mbaroi, një nga dishepujt e tij i tha: ``Zot, na mëso të lutemi, ashtu siç i mësoi Gjoni dishepujt e vet``.Dhe ai (Jezusi) u tha: ``Kur të luteni, thoni: "Ati ynë që je në qiej, u shenjtëroftë emri yt, ardhtë mbretëria jote, u bëftë vullneti yt si në qiell edhe në tokë.Na jep çdo ditë bukën tonë të nevojshme.Dhe na i fal mëkatet tona, sepse edhe ne i falim fajtorët tanë; dhe mos lejo të biem në tundim, por na shpëto nga i ligu"``.[Luka 11:(1-4)]

6. Jezusi i drejtohet atyre qe ben 'mrekullira ne emrin e tij'

Jo çdo njeri që më thotë: "Zot, Zot" do të hyjë në mbretërinë e qieve; por do të hyjë ai që kryen vullnetin e Atit tim që është në qiej.Shumë do të më thonë atë ditë: "O Zot, o Zot, a nuk profetizuam ne në emrin tënd, a nuk i dëbuam demonët në emrin tënd, a nuk kemi bërë shumë vepra të fuqishme në emrin tënd?".Dhe atëherë unë do t`u sqaroj atyre: "Unë s`ju kam njohur kurrë; largohuni nga unë, ju të gjithë, që keni bërë paudhësi". [Mateu 7:(21-230]

E ca jane paudhesite?

Hellena

Primus registratum

femijt e vegjel torturohen shum atje vertete vecse ma se i torturon veni vet si torturon shteti perendimor /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Annie citat nga Bibla eshte ky...? Nqs nuk ke gje per te diskutuar dhe as nuk ke lexuar Biblen, lere muhabetin dhe hap na nje teme te 'politika'.

Kjo eshte teme "Ca thote Bibla?" dhe jo "Ca thone krishteret se ca thote Bibla?" Kupton shqip ti, Annie?

Hellena

Primus registratum

E si nuk qenka teme ku thone krishteret ca thot bibla , qenka ca thon myslimet se ca thot bibla dmth e ....

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Annie,

Bibla eshte e shkruajtur, lexoje njehere dhe pastaj eja dhe diskutojme. Ky eshte bashkebisedim dhe nuk jemi ne kishe te flasi prifti dhe ne te heshtim, kupton?

Muslimanet kerkojne dialog, ti qenke anti-dialog....

Kondrapedali

Kondrapedali

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Albanski</div><div class="ubbcode-body">
...

Muslimanet kerkojne dialog, ti qenke anti-dialog.... </div></div>

Dhe sigurisht ti me dialog nënkupton ti flet të tjerët aprovojnë.

Kondrapedali

Kondrapedali

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Albanski</div><div class="ubbcode-body">

Nuk i pergjigje pyetjeve te mia, se ca qenka Jezusi, njeri apo Zot, dinte gjithcka apo jo, ishte i plotfuqishem apo jo, vdiste apo nuk mund te vdiste. Me pak fjale si u be Zoti njeri? Une e di ca eshte Zoti dhe e di ca eshte njeriu. Dmth nqs Zoti i dha gjithe fuqite e tij dhe u be njeri, dmth nuk eshte me Zot, kete e marre vesh. Por te thuash, Zoti u be njeri, por ngeli prape Zot, nuk e marre vesh. Dhe deri tani nuk kam hasur ndonje krishter te me shpjegoj kete. Ju vetem sa citoni vargje qe ju pelqejne juve dhe as nuk shpjegoni asgje.... Ndoshta ti do jesh i pari qe te me shpjegosh kete gje mua. </div></div>

Së pari, a mundesh të na ndriçosh edhe ne të tjerëve ti i dituri që e din se ç'është Zoti e ç'është njeriu?
Së dyti, besoj se do kesh hasur shumë të krishterë të cilët do jenë munduar të të shpjegojnë këtë, por si thonë të moçmit, nuk ka të verbër më të verbër se ai që nuk don të shohë.
Kur citohen vargje, shpjegimi bëhet sipas dëshirave të secilit. Prandaj edhe Zoti i ka dhënë mendjen njeriut. Sigurisht me një pjesë është treguar më bujar se me të tjerë.

Sepse ky Melkisedeku, mbret i Salemit dhe prift i Shumë të Lartit Perëndi, i doli përpara Abrahamit, kur po kthehej nga disfata e mbretërve dhe e bekoi;dhe Abrahami i dha atij edhe të dhjetën e të gjithave. Emri i tij do të thotë më së pari "mbreti i drejtësisë", dhe pastaj edhe "mbreti i Salemit", domethënë "mbreti i paqes".Pa atë, pa nënë, pa gjenealogji, pa pasur as fillim ditësh as fund jete, <u> por i përngjashëm me Birin e Perëndisë </u> , ai mbetet prift në amshim.[Hebrenjve 7:(1-3)] </div></div>

Këtu ke thënë : ... me cilesira te tilla, me te medhaja se Jezusi.
Më poshtë (në shkrimin tënd), të kam nënvizuar : ... por i përngjashëm me Birin e Perëndisë.
Mirëpo po të lexojmë pyetjen tënde më poshtë, kuptojmë që ti nuk ke kuptuar asgjë nga ç'ke cituar këtu. Dhe imagjino që këtu nuk ka as vend për shpjegime pasi përgjigja është e drejtpërdrejtë. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Te pakten Jezusi kishte nene, kishte lindur dmth kishte fillim, kishte gjeneaologji dhe sipas jush vdiq (pra kishte mbarim). Por ky prifti qenka si 'Zoti'. Pra a e adhuroni ju kete prift? Nqs, jo, pse qenka se e adhuroni Jezusin? </div></div>

Po i përgjigjem edhe kësaj të fundit me sa di unë të përgjigjem (kusuri i shkrimit tënd përmban pak a shumë "argumente" si i mësipërmi).

E ca jane paudhesite? </div></div>

Paudhësitë janë shkeljet e qëllimshme të urdhëresave të Zotit (Allahut) si p.sh. të mos-respektosh fenë e tjetrit, një urdhëresë shumë e rëndësishme e Allahut që ka për qëllim bashkëjetesën paqësore të bijve e bijave të tij, panvarësisht mënyrës së lutjes-faljes.

A mendon se ai që bën paudhësi është i paudhë? A beson se një i paudhë nuk e ka rrugën për në Parajsë? A je i sigurt që me shtrembërimet e tua të qëllimshme nuk po bën paudhësi?

Ki parasysh që nuk jam unë Allahu e prandaj nuk ke pse më justifikohesh mua!

Selam /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wave.gif

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondra,

Zoti:
1.I Gjithe-Fuqishem
2.I Gjithe-Dijshem

Njeriu:
1.Jo i Gjithefuqishem
2.Jo i Gjithedijshem

Deri ketu ka ndonje qe nuk bie dakort me kete perkufizim te thjeshte te fjaleve 'Zot' dhe 'Njeri'? Mund te thuash ti se Zoti eshte i pafuqishem, nuk i di te gjitha, dmth i krijoi por nuk i di. Zoti im di gjithcka dhe eshte i fuqishem te beje gjithcka qe i takon vullnetit te Tij.

Ti tani me pergjigju pyetjeve se ca ishte Jezusi dhe pyetja nuk pergjigjet me pyetje sic ben ti dhe as me pergjigje qe nuk kane lidhje fare me pyetje sic vepron ti. Fantanstik fare je per tu mos pergjigjur. Shkruan me shume se nje paragraf dhe asnje pyetje te thjeshte nuk di ti pergjigjesh. Keto jane pyetje "Jo" ose "Po".

1. Ishte Jezusi i Gjithe-Fuqishem?
2. Dinte Jezusi Gjithcka, pra i Gjithe-Dijshem?

Nuk e di a ke lexuar njehere biblen dhe nqs nuk e ke lexuar, qe kishe nene, kete e thote bibla vete:

Dhe, mbasi hynë në shtëpi, panë fëmijën (Jezusin) me Marien, nënën e tij... [Mateu 2:11]

Te te them nje gje. Ti rhetoriken e thane fare. Asnje pyetje nuk i pergjigjesh, por fillon e konstrukton skenare se si une s'paskam kuptuar asgje (???). Ishte pyetje per te krishteret dhe jo per ty. Nqs ti adhuron Jezusin dhe thua se Jezusi dinte gjithcka se Zoti natyrisht di gjithcka (ndoshta sipas konceptit tend qe nuk ndjek asnje 'liber', ndoshta Zoti yt nuk di gjithcka...) atehere ne ca libri e paske gjetur ti se Jezusi qenka Zot, Krijuesi i universit? Ketu po flasim per biblen dhe jo nje 'libri' pa emer qe i referohet Kondra per 'llogjike'.

Qe ti nuk je Zoti, e dime shume mire.

Por Zoti im thote ne Kur'an:

O ithtarët e librit, mos teproni në fenë tuaj dhe mos thuani tjetër gjë për All-llahun, përveç asaj që është e vërtetë. Mesihu Isa, bir i Merjemes, ishte vetëm i dërguar i All-llahut. Ishte fjalë e Tij (bëhu) që ia drejtoi Merjemes dhe ishte frymë (shpirt) nga Ai. Besonie pra All-llahun dhe të dërguarin e Tij e mos thoni: “Tre” (trini). Pushoni (së thëni), se është më mirë për ju. All-llahu është vetëm një All-llah; larg qoftë asaj që Ai të ketë fëmijë. C’ka në qiej dhe në tokë është vetëm e Tij. Mjafton që All-llahu është planifikues i pavarur. [Kur'ani, Surah Nisa (4):171]

Por une as nuk po shaj dike as nuk po shkel ndonje udhezim. Por ti lexon ate qe deshiron te lexosh.

Une kam pyetje natyrale pa ofendime dhe duke shtruar argumenta. Po shaj dike une ketu? Shava gje Jezusin une?

Nuk ka si ta shaj Jezusin, se Jezusi eshte profeti i Zotit dhe ne Kur'an. Por sapo them une qe Jezusi eshte Profet i Zotit, ty apo ndonje tjetri i duket sharje sepse nuk them ato qe doni ju. Thashe gje qe 'Jezusi ka perdhurnuar dike sepse ne ato kohe njerezit ishin te eger' sic tha nje me perpara apo beri pyetje per Muhamedin? Pra kur 'Muhamedi paska (gjoja) perdhunuar dike', kjo ty nuk te duket sharje, por sapo them une 'Jezusi eshte profeti' ty te duket sharje. Ne ngrejme Jezusin njesoj si Muhamedin. Themi "Muhamedi eshte i derguari i Zotit", edhe te njejten gje e themi per Jezusin, "Jezusi eshte i derguari i Zotit". Pa problem fare. Kurse ti thua po shaj dike. Fantastike fare. Kontrollohe sinqeritetin tend njehere.

Pra une nuk shava dhe as nuk akuzova Jezusin per ndonje gje. Une vetem sapo them, kete biblen qe kane botuar krishteret, na i shpjegoni se si Jezusi paska qene Zoti dhe ku ne ca vendi ka thene se eshte Zot.

Ka thene nje filozof i Greqise se lashte "Nqs do qe nje njeri te urreje, beji pyetje." Dhe kete po te them edhe une, nuk i pelqen njerit te vrasi mendjen prandaj as nuk i pelqejne pyetjet. Por ne fund te fundit, ai qe ben pyetje eshte shoku yt me i mire se te ben te mendosh edhe pse ty nuk te pelqen ne fillim.

Nqs di, pergjigju. Nqs nuk di mos bej supozime te kota per te mos pergjigjur disa pyetjeve te thjeshta sic iu pergjigja une asaj qe pyeti "A kishte perdhunuar Muhamedi dike?" I thashe 'Jo'. Pra as nuk iu devijova pyetjes as nuk i thashe "S'paske respekt". I dhashe evidenca te pa kontestueshme qe morali i i te Derguarit te Zotit, Muhamedit (paqja qofte me te) ka qene Kur'ani dhe se Kur'ani ndalon rreptesisht seks jashte martese dhe lere pastaj 'perdhunesat'. Pra me pergjigje te drejt-per-drejt se kjo nuk ka.

Nqs nuk di te pergjigjesh, kjo eshte dicka me tjeter.... por nuk ka si ta shashe dike kur thjesht i ben nje pyetje.

Besoj se kupton.

Gjithe te mirat.

Kondrapedali

Kondrapedali

Albanski shkruajti:

Pra une nuk shava dhe as nuk akuzova Jezusin per ndonje gje. Une vetem sapo them, kete biblen qe kane botuar krishteret, na i shpjegoni se si Jezusi paska qene Zoti dhe ku ne ca vendi ka thene se eshte Zot.

-----------------------------------------------------------------

Kondra shkruajti :

Paudhësitë janë shkeljet e qëllimshme të urdhëresave të Zotit (Allahut) si p.sh. të mos-respektosh fenë e tjetrit, një urdhëresë shumë e rëndësishme e Allahut që ka për qëllim bashkëjetesën paqësore të bijve e bijave të tij, panvarësisht mënyrës së lutjes-faljes.
-----------------------------------------------------------------

Përfundimet?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondra,

Je shume rhetorik, nuk mund t'i pergjigjesh pyetjes me pyetje dhe pa qene i kthjellet. Ti mistifikon gjerat dhe te duket sikur i pergjigjesh. Pa qene i kthjellet me ato qe thua, nuk ka si te marri njeri vesh. Pra behu me specifik ku e ke fjalen.

Kondrapedali

Kondrapedali

Nuk mundet dhe nuk duhet ti marrin vesh të gjithë. Vetëm një pjesë e vogël mjafton.

Nëse ti nuk e kupton se ku qëndron problemi mes shkrimit tim dhe përgjigjes tënde ky është problem i yti. /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/shrug.gif