Cfarë mëson vërtet Bibla?

Kondrapedali

Kondrapedali
Re: 2-Kush eshte Jezu Krishti?

Gjuha nuk të vlen për asgjë po nuk pati një qendër përpunimi të informacionit. Sa për dijeni, edhe budallenjtë dinë të flasin.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondra,

Budallenjte flasin, por nuk merren vesh.

Kur vijne informacione kundershtuese, hajde te dali njeri i zoti t'i perpunoje. Kam thene jo te gjithe ca dalin nga goja, apo me shkrim, i vihet rendesi.

Kondrapedali

Kondrapedali

Sigurisht, por në rashë të parë duhet të jesh në gjendje të gjykosh mbi rëndësinë e diçkaje.

Admir

Forumium maestatis

Albanski. Ti nuk arrin ta kuptosh e si rrjedhoje ta pranosh Hyjnine e Krishtit, dy-natyrshmerine e Tij. Ti nuk arrin ta pranosh qe njerezit qe e kane shkruar Biblen jane frymezuar nga Zoti. Ti nuk arrin ta kuptosh esencen a Krishterimit, kshuqe kot qe i acaron njerezit.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

SHTEGTAR,

Eshte e vertete qe une nuk arrij te kuptoj 'dy natyshmerine' sepse ne te vertete nuk kuptoj se si nje qenie mund te jete njekohesisht i plotfuqishem dhe i jo plotfuqishem, njekohesisht i gjithedijshem dhe jo i gjithedijshem. Ky eshte problem ne te kuptuarit e ca po flet ti. Eshte sikur te them une, "Akullorja njekohesisht te ftoh edhe te ngroh gjuhen dhe ti nqs se nuk e kupton kete 'akullore', ky eshte problemi yt". Ti thua, "Te ftoh dhe te ngroh, s'te marr vesh, shpjegoje". Pra dua nje shpjegim te asaj qe thua ta marr vesh. Nqs thua Jezusi eshte Zot, Perendi sic eshte quajtur Moisiu ne bibel, dmth reprezantuesi i Zotit, Krijuesit, kete e marr vesh. Por kur thua Jezusi eshte Hyjnesi, i bararabarte me Zotin e Vetem, kete nuk arrij te kuptoj. Ndoshta kur prise thonjte Jezusi dhe i hidhte ne toke, keto ishin pjese te Zotit, Krijuesit te universit. Pra kerkoje nje kuptim per ca po flet ti.

Puna eshte e tille se nuk mund te krijosh "placibo" per besimin. Kur kane njerezit dhimbje koke, shkojne te doktori dhe pasi ekzaminohet, doktori gjen se nuk ka ndonje gje, dhe e kupton se problemi eshte mendor dhe jo fizik. Keshtu i jep nje kapsule sheqeri pacientit po nuk i thote qe eshte sheqer por i thote, "Kemi bere ekzaminimin dhe pasi te marresh kete ilac, pas nje dite, dhimbja do shkoj", dhe ne shumicen e rasteve dhimbja shkon sepse pacienti mendon se po merr ilac, dmth aftesite mendore te tij e heqin dhimbjen.

Por une nuk mund te prodhoje "placibo per besimin". Imagjino te vije doktori dhe te thote, "Kam nje kapsule sheqeri ketu, merre ta pish dhe kur te besosh, kur te besosh me gjithe zemren, dhimbja do iki". Une nuk mund ta realizoj dot kete. Si mund te besosh qe eshte ilac kur te tha qe eshte sheqer, di me mire se aq.

Pra nuk eshte e mjaftueshme t'i thuash diku, "Beso, beso, beso me gjithe shpirtin", si mund te besosh kur di me mire se aq?

Kondrapedali

Kondrapedali

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Albanski</div><div class="ubbcode-body">SHTEGTAR,

Eshte e vertete qe une nuk arrij te kuptoj 'dy natyshmerine' sepse ne te vertete nuk kuptoj se si nje qenie mund te jete njekohesisht i plotfuqishem dhe i jo plotfuqishem, njekohesisht i gjithedijshem dhe jo i gjithedijshem. ... </div></div>

Pikërisht ky është edhe thelbi i asaj që ti nuk don ta kuptosh.

Zoti është i plotfuqishëm dhe nuk ka asgjë të pamundur për të. Pra për Zotin është e mundur të jetë njëkohësisht i gjithpushtetshëm dhe jo i gjithpushtetshëm, i gjithditur dhe jo i gjithditur.

Shpresoj këtë ta arrish ta kuptosh pasi është argument i yti.

deshmi

Primus registratum

"Ku është i dituri? Ku është skribi? Ku është debatuesi i kësaj epoke? A nuk e bëri të marrë Perëndia diturinë e kësaj bote?
Sepse, duke qenë se nëpërmjet diturisë së Perëndisë bota nuk e njohu Perëndinë me urtinë e vet, Perëndisë i pëlqeu të shpëtojë ata që besojnë nëpërmjet marrëzisë së predikimit,
sepse Judenjtë kërkojnë një shenjë dhe Grekët kërkojnë dituri,
por ne predikojmë Krishtin të kryqëzuar, skandal për Judenjtë dhe marrëzi për Grekët,
kurse për ata që janë të thirrur, qofshin Judenj ose Grekë, predikojmë Krishtin, fuqia e Perëndisë dhe diturinë e Perëndisë;
sepse marrëzia e Perëndisë është më e ditur se njerëzit dhe dobësia e Perëndisë më e fortë se njerëzit....
por Perëndia ka zgjedhur gjërat e marra të botës për të turpëruar të urtët; dhe Perëndia ka zgjedhur gjërat e dobëta të botës për të turpëruar të fortët;
dhe Perëndia ka zgjedhur gjërat jo fisnike të botës dhe gjërat e përçmuara, edhe gjërat që nuk janë, për të asgjësuar ato që janë,
që asnjë mish të mos mburret përpara tij."
1 Korintasve 1:20-25, 27-29

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondra,

Eshte gabim llogjikor qe shume njerez e bejne qe te thuash "Zoti ben gjithcka".

A mund Zoti te genjeje?
A mund Zoti te beje budalleqe?
A mund Zoti te krijoi nje Zot tjeter, mund te krijoi nje te Pakrijueshem tjeter?

Pra Zoti eshte i limituar te beje vetem gjera qe i takojne Zotit, gjera hyjnore. Zoti im nuk ben cdo gje sepse Zoti nuk ben gjera budalleqe, por ben vetem gjera hyjnore.

Argumenti qe Zoti ben cfaredo gjeje eshte vetem argumenti yt, dhe jo imi.

deshmi,

Ejani, pra, dhe të arsyetojme bashkë, thotë Zoti...[Isaia 1:18]

"Korintasve" qe citon ti, kush eshte ky? Pauli, Pauli dhe vetem Pauli... Nqs ty Pauli te thote ndiq verbazi, urime per mjeshtrin tend Paulin. Zoti ne Bibel dhe Jezusi ne shume vende i therret arsyes dhe jo ndjekjes se verbert.

Arsyetimi i Jezusit:

Gjoni 10:

31Prandaj Judenjtë morën përsëri gurë për ta vrarë me gurë.
32Jezusi u përgjigj atyre: ``Ju tregova shumë vepra të mira nga Ati im; për cilën nga këto më vrisni me gurë?``.
33Judenjtë u përgjigjën duke thënë: ``Ne nuk të vrasim me gurë për asnjë vepër të mirë, po për blasfemi, dhe sepse ti, duke qenë njeri, e bën veten Perëndi``.
34Jezusi u përgjigj atyre: ``A nuk është shkruar në ligjin tuaj: "Unë (Zoti) thashë: Ju jeni perëndi"?
35Nëse Ai i quan perëndi ata, të cilëve u qe drejtuar fjala e Perëndisë (dhe Shkrimi nuk mund të bjerë poshtë),
36ju thoni se ai, që Ati e ka shenjtëruar dhe e ka dërguar në botë, blasfemon, sepse ka thënë: "Unë jam Biri i Perëndisë"?
37Nëse unë nuk bëj veprat e Atit tim, mos më besoni,

Si arsyeton Jezusi, i thote ne librin tuaj "Profetet quheshin Zota, atyre qe Zoti i dergonte liber quheshin Zota, njerezit e mire quheshin Zota" dhe duke qene se ju nuk mund te kundershtoni librin, atehere pse akuzoni kot, duke cituar fjale per fjale nga libri i tyre (Testamenti i Vjeter):

Unë (Zoti) kam thënë: "Ju jeni perëndi, jeni të gjithë bijtë e Shumë të Lartit."(Isaia 82:6)

Eshte sikur te me vije nje musliman e te me thote se "Triniteti mund te jete korrekt". Dhe une i them, "A nuk e ke te shkruar ne Kuranin tend qe triniteti eshte gabim?". Pra Kur'ani eshte dhe libri im, por i them ta shikoje ate qe ka ne shtepi. Pra dhe Jezusi i thote "A nuk e keni ne librin tuaj" edhe pse ai liber eshte dhe libri i tij gjithashtu. "Ligji" eshte Torah, dmth Testamenti i Vjeter.

Ka me arsyetim te forte se kaq, dhe ti citon Paulin...qe mohon arsyetimin....pervec asaj qe thote vete.

Me nje fjale duke cituar Paulin arsyeton ti se nuk duhet te arsyetojme. Kesaj i thone paradoks.

Admir

Forumium maestatis

Konfliktet llogjike jane normale ne besim, pasi dimensionet jane te ndryshme. Myslimanet ne pergjithesi mundohen te fitojne pike duke sulmuar Krishterimin. Arsyet per debat jane te shumta, por perfundimisht BESIMI eshte i njellojte ne te gjitha fete. Gjerat kryesore merren per baze sado te pallogjikshme te duken per nje tru "shkencor". Se si justifikohet kjo, zemra e secilit le ta gjykoje pasi diskutimet vetem shtojne vrer ndermjet njeri-tjetrit. Kshuqe le te mos ndjekim shembullin e botes, por ate te Shqiptarit, ku ndryshimi ndermjet Shqiptarit mysliman dhe atij te Krishtere NUK ekziston.

cufi_bardhit

Primus registratum

Ta kishe thene qe ne fillim kete fjale o Shtegtar. Pastaj kush po te thot ty se je apo nuk je shqiptar se beson ne krishterim? Kjo qe thuaj ti eshte fjale me vend, por nuk ka lidhje ne kete teme.

Lonny

Primus registratum

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Bey_Frasheri</div><div class="ubbcode-body">nuk ke pse te na e paraqesesh si te vertete, per arsye se ne skemi folur akoma se kush eshte bibla ne te vertete, </div></div>

Bey_Frasheri, tema titullohet: Cfare meson vertete Bibla?
Dhe ka disa aspekte te doktrinave Biblike, ku kemi ndalur te Jezu Krishti.
Prandaj, tema eshte per ata qe e njohin Biblen dhe besojne tek ajo.
Nese ti do te diskutosh per autenticitetin e Bibles, mund te hapesh shume mire nje teme te re /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/laugh.gif

Kondrapedali

Kondrapedali

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Albanski</div><div class="ubbcode-body">Kondra,

Eshte gabim llogjikor qe shume njerez e bejne qe te thuash "Zoti ben gjithcka".

A mund Zoti te genjeje?
A mund Zoti te beje budalleqe?
A mund Zoti te krijoi nje Zot tjeter, mund te krijoi nje te Pakrijueshem tjeter?

Pra Zoti eshte i limituar te beje vetem gjera qe i takojne Zotit, gjera hyjnore. Zoti im nuk ben cdo gje sepse Zoti nuk ben gjera budalleqe, por ben vetem gjera hyjnore.

... </div></div>

E fitove vendin për në ferr Albanski.

Zoti mundet të gënjejë, mundet të bëjë gabime dhe mund të krijojë një apo miliona Zota te tjerë. Kjo varet vetëm nga vullneti i tij.

Nuk mund të flas për gënjeshtrat pasi nuk jam ekspert.

Një "gabim" që ka bërë Zoti është përmbytja e madhe. Me siguri që ishte një gabim i bërë me dashje pasi nuk mund të ketë asgjë të cilën Zoti mos ta dijë para se të ndodhë. Pra ishte një gabim (sipas librave të shenjtë të cilësdo fe me bazë fenë judaike) i qëllimshëm i Zotit.
Zota janë krijuar me qindra dhe gjithnjë me vullnetin e Zotit pasi asgjë nuk del nga vullneti i tij. Pra edhe deifikimi i Krishtit nuk duhet të na habisë aspak. Aq më tepër dikë që beson në madhështinë dhe plotfuqishmërinë dhe gjithditurinë e Zotit (këto të fundit janë fjalët e tua në mos gabohem).

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondra,

E kam perseritur njehere, ku te takon ty te flasesh se ca eshte Jezusi?

Ti ne Bibel nuk beson, ne Kur'an jo e jo, atehere c'hyn ne diskutime per Biblen dhe per Jezusin?

Sipas mendimit tend, paganet dhe hindute qenkan me te drejtet ne bote se edhe pse krishteret besojne se Zoti nuk mund te krijoje ndonje Zot tjeter pervec Jezusit, hindute besojne se cdo gje eshte Zoti: gjarperi, lopa, Krishna...qindra, ne mos themi me mijera Zota. Ata thone se Zoti misherohet si njeri kur vjen nevoja dhe keshtu sipas llogjikes se tyre Krishna ishte Zoti i misheruar, Mahatma Gandhi ishte Zoti i misheruar perseri, edhe keshtu vene nja 9 a me shume misherime te Zotit. Pra kur ka nevoje, Zoti zbret, jep mesazhin dhe pastaj vdes, e pastaj meshirohet prape kur lind nevoja. Krishteret nuk besojne ne keto misherime pervec vetem nje misherimi, Jezusit. Pra sipas 'llogjikes' tende, 'librit' tend imagjinar qe ke ne tru, hindute qenkan me koherente se krishteret se jo qe besojne ne nje misherim, por ne shume misherime.

Tani meqe nuk kemi lexuar ndonje liber qe ti ke si autoritet, nuk kemi ca diskutojme me ty pervec atyre fjaleve qe shprehesh ti. Pra ti, ate konceptin e Zotit, nqs beson ne Zot, ky 'Zoti' yt benka gabime, ky 'Zoti' yt benka miliona 'Zota'. Pra ky 'Zoti' yt keshtu benka sic pohove vete. Kete e pranove vete. E pranove apo jo? Pra nqs 'Zoti' yt benka gabime, kush na thote neve tani qe Kondra nuk benka gabime. Zoti yt benka gabime e ti s'benke gabime? Pra gabimi yt, ne rradhe te pare, eshte se ti nuk e ke konceptin e sakte te Zotit. Ti kundershton veten me shprehjet e tua. Ti krijon paradokse shume te qarta qe nuk do ndonje shkence ti kuptosh, "Zoti krijon te Pakrijueshem". Ky quhet paradoks. Kondra.

Pra sic kam thene edhe me perpara, shume fjale qe dalin nga goja e njerit apo nga shkrimet e njerit jane vecse ajer qe nuk iu vihet rendesi fare. Fjale boshe, pa kuptim.

Kondrapedali

Kondrapedali

Po që ke shum të drejt ti Albanski? Rrij un harxhoj frymën time me t'mush ty menien. Ty tu ka fry kaptina si kacek ne si puna e kacekut përveç ajrit s'ka gjo tjetër mrena.

Fillon më kundërshton mua kur unë të përsëris fjalët e tua.
Më përmend libra-autoritete ndërkohë që nuk ka asnjë libër në botë që të ketë autoritet.
I nxjerr kuptime llafeve të mia sipas qefit tënd e pretendon që të tjerët të besojnë një libër.

Shko futi edhe i t'Falme t'gjasht o Albanski e mos na lodh kot duke nejt tu diskutu me boshë.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondra,

Nejse, nejse, u shfryve tani...? Ndihesh me mire?

Ke na nje gje per te thene tamam ti ne lidhje me Biblen sic eshte edhe tema? Po fol dicka qe te kuptojme njehere..., ti edhe kur te citojne shprehjet e tua nuk te pelqejne. Une nuk jam shprehur diku se Zoti ben gabime, apo ben 'Zota' te tjere. Ndoshta kete qe e thua vete, kujton se e kam thene une.

E di qe disa si ty shprehin inatin e tyre, por pyesni veten a thashe une dicka qe nuk eshte e vertete? Genjeva diku? Nqs jo, ca eshte qe nuk ju pelqen?

Kondrapedali

Kondrapedali

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Albanski</div><div class="ubbcode-body">Kondra,

Nejse, nejse, u shfryve tani...? Ndihesh me mire?

Ke na nje gje per te thene tamam ti ne lidhje me Biblen sic eshte edhe tema? Po fol dicka qe te kuptojme njehere... </div></div>

Un them plot gjëra por që ti ti kuptosh kjo është diçka që me sa po shoh është e pamundur.

Ti vazhdo falu se për tjetër ... aha.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondra,

Ti thua shume gjera, e vertete eshte kjo, fakt i pamohueshem, por une nuk kuptoj "nga hyn ti e ku do te dalesh".

Ti krishter nuk je. Me teorite e tua se Zoti benka cdo gje qe te vete ty ne mendje nuk flet as Bibla (qe eshte titulli i temes). Per te ofenduar, ofendon kur nuk te ofendoj njeri.

Me le te kuptoj se qellimi yt ne teme eshte te vish te ofendosh te tjeret, kur ne te vertete ti po behesh cik qesharak kur kerkon qe une te kuptoj gjera qe nuk kane kuptim, ose qe ti mistifikon pa ndonje shpjegim te qarte.

Admir

Forumium maestatis

Albanski,

Pse eshte kaq e veshtire per ty per te kuptuar? Rreth dogmes nuk diskutohet, rreth doktrines po. Diskutimet rreth dogmes nuk sjellin gje tjeter vecse zenka e meri.