Cfarë mëson vërtet Bibla?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox
Re: 2-Kush eshte Jezu Krishti?

Shtegtar,

Ti po ben pyetje apo pergjigje?

Ketu ne po bashkebisedojme. Ty nqs nuk te pelqen muhabeti, vazhdo nuk te mban njeri me zor ne kete teme. Keto jane ceshtje themelore per shpetimin e atyre qe besojne ne Zot, per ata qe besojne ne libra si Bibla dhe Kur'ani. Nqs Bibla e ka tamam une dua ta marre vesh mire qe te shpetoj nga Zjarri i Ferrit, nqs Kur'ani e ka tamam une dua te arsyetoje me njerezit sic thuhet ne Isaia 1 ne Bibel dhe ne Kur'an ne shume vende, pra arsyetimi eshte i perbashket. Kur nuk beson ne asnjeren as tjetren eshte e kote te hysh ne kete muhabete. Ti ne ca beson? Ca libri autoriteti ke ti?

Admir

Forumium maestatis

Edhe une bashkebisedova. Nese ty s'te pelqen, anashkaloje si zakonisht.

I Krishtere jam. Autoritet kam Zotin. Pyetje konktrete, pergjigje konkrete. Po me pelqen.

Kondrapedali

Kondrapedali

O njerëz! Librat janë libra. Kush beson në Zot dhe i falet Atij "me shpirt" nuk ka nevojë për libra e për fe.

Si mysliman, si t'krishter e po ashtu edhe çifutët i falen të njëjtit Zot. Pra kot e keni që kërkoni me gjet se cili libër thot t'vërtetën. T'gjith librat thon një pjesë të së vërtetës e shërbejnë veç me i dhën drejtim njeriut por në asnjë mënyrë nuk shërbejnë për të krijuar besim.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Shtegtar,

Nuk kam degjuar ndonje liber 'Zotin', e ke fjalen per biblen, supozoj, se je i krishter. Une pyeta per librin.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondra,

Koncepti i Zotit nuk eshte i njejte. Disa thone Jezusi, njeriu eshte Zoti. Edhe hindute Zotit i falen por thone Zoti ka ardhur si Lope, Majmun etj...

Pra muslimanet thone se keta qe falen dhe mendojne se Zoti eshte krijese si njeriu, gomari apo tjere do hyjne ne Zjarr se eshte paganizem.

Krishteret thojne se duhet besuar ne kryqezim dhe muslimanet apo te tjeret edhe pse falen Zotit hyjne ne Zjarr me gjithe paganet, se kane mekate dhe duhen larre me gjakun e Jezusit. Pa pranim larrje nuk ka parajse.

Hindute besojne ne karma, ri-mesherim, do vish si gomar po bere mekate..etj..

Keshtu me rradhe edhe te tjeret... pra ku e shikon ti qe librat nuk sherbejne per besim? Ca rrjedhin nga librat , ca nga fantazite? Ne po bashkebisedojme ne lidhje me librat se po s'pate ndonje liber ke vetem fantazite dhe hajde te bisedosh apo arsyetosh me nje qe nuk di ca fantazon per Zotin?

Ti ca libri ke si autoritet? Nqs nuk ke, ca fantazon ti me imagjinaten tende per Zotin dhe ca ndodh pasi vdes?

Kondrapedali

Kondrapedali

Autoritet nuk kam asnjë libër. Ashtu siç ta tha edhe Shtegtari më lart, autoriteti im është Zoti.

Po ta kqyrish holl-holl, gjith ato që ti përmende më lart janë idiotlliqet që vijnë si pasojë e besimit në libra, pra e besimit shabllon. Librat nuk janë tjetër veç udhëzues e nëse ti i beson një libri gërmë për gërmë dije (po ta them unë por mund ta thonë edhe shumë të tjerë që i kanë 2 pare men) se detyrimisht do gabosh. Kjo, pasi librat gjithmonë lenë vend për interpretime (përfshi edhe Kuranin).

Pra libri udhëzon e mendja e ndritur përpunon e beson.

P.S. M'duket mu apo ktu s'po diskutohet për libra por për Jezu Krishtin?

Admir

Forumium maestatis

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Albanski</div><div class="ubbcode-body">Shtegtar,

Nuk kam degjuar ndonje liber 'Zotin', e ke fjalen per biblen, supozoj, se je i krishter. Une pyeta per librin. </div></div>

Autoriteti im eshte ZOTI pra. Bindja eshte ndaj ZOTIT, jo ndaj librit, sic e shpjegoi Kondra.

As profeti juaj, mesa di une nuk urdheron bindje ndaj "Librit". C'ne libri autoritet? A mos po i ve shenjen e barazimit ndermjet Zotit e librit?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondra,

Cdo insekt ka furnizim me ushqimin. Kafshet kane ushqim. Vime te njerezit, kane ushqim, kane nje vend per te fjetur por njeriu ka dicka qe asnje gjallese tjeter s'e ka 'mendje qe ben pyetje'. Tani njeriu merr informime nga njerezit e tjere, i punon ato me mendje, mund te arrije deri ne nje pike te kuptoje sakte. Eshte e arsyeshme se nqs cdo gje eshte e furnizuar atehere duhet te kerkoje furnizimin per pyetjet e tij dhe kjo eshte natyra e shpalljes nga Zoti qe te vije ne kuptim sa me te shendoshe, sa me te sakte. Pra duhet te kerkosh per nje liber qe pergjigjet pyetjeve.

Tani, ka shume libra qe thone qe jane nga Zoti, por vazhdo te lexosh, a duket sikur vjen nga Zoti apo jo? Pra i perket njeriut te gjej rrugen.

Kete qe thashe per librat, vlen edhe per idete fantazuese, por nqs nuk ke lidhje drejt-perdrejt per Zotin atehere kjo nuk eshte nje shpallje qe pergjigjet me detaje pyetjeve te mendjes, por mendime informuese nga te tjeret.

Pra te perket ty ne mendjen tende te gjesh te verteten.

P.S.: Persa i perket Kur'anit me ato qe thashe une nuk ka interpretime te ndryshme, sepse kur nje gje jepet drejt-perdrejt nuk le vend per interpretime.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Shtegtar,

Mos korrespondon letra me Zotin apo e merr ne telefon kur ke pyetje per ndonje gje? Ma shpjego njecik kete autoritet se si eshte Zoti ta marresh nga Zoti dhe jo nga bibla edhe pse thua se je krishter?

Nuk e ke sakte, jo profeti yne, por Zoti vete ne liber na urdheron te besojme librit fjale per fjale, germe per germe sepse Libri, Kur'ani ne besojme eshte fjala e drejt-perdrejte e Zotit. Nuk eshte liber me perralla, as liber "Na ishte njehere", as poezia e Muhamedit (paqja qofte me te). Eshte sikur ta kesh Zotin perpara dhe te flasi dhe ti i thua "Ec nuk dua te besoj ty o Zot se ca po thua." A ben te llogjikosh ty ose "Une marr nga ca dua te besoj e nga ca s'dua nuk marr". Ky quhet mosbesim se nuk eshte fjala per ndonje njeri qe ka shkruar librin dhe ka shtuar ndonje gje.

Admir

Forumium maestatis

Albanski,

Nga Bibla, cdo i Krishtere merr informacion, direktiva, keshilla, thjeshte NDIHME. Bibla eshte per mua leter dashurie e Perendise per njerezit. Bibla shtjellon natyren e Perendise, planin dhe dashurine e tij per njerezimin. Nese per ty Kurani eshte i barazvlefshem me Zotin, per mua Bibla eshte ajo shigjeta qe te drejton per kah Zoti.

Kondrapedali

Kondrapedali

<div class="ubbcode-block"><div class="ubbcode-header">Originally Posted By: Albanski</div><div class="ubbcode-body">
...

Ne aftesite shpirterore eshte edhe lutja. Psh nuk eshte pamja e jashtme qe i lutet Zotit, por Zoti shikon ne shpirtin tend ne mendimet e tua se si i lutesh ndonese kete e thua me goje apo pa goje, me veprime apo pa veprime. Keshtu nqs ben veprime sa per tu dukur, pa shpirt, atehere kjo quhet hipokrizi dhe nuk eshte se po i lutesh Zotit apo se po perpiqesh te mashtrosh Zotin.

... </div></div>

Mban mend ta kesh shkruar ti këtë pjesën më lart? Lexo edhe njëherë shkrimin tënd të mësipërm e krahasoje me këtë pjesë.

P.S. Kurani ka disa interpretime të cilat vijnë si pasojë e ndryshimit dhe pasurimit të gjuhës (arabe). Po të ishte dërguar nga Zoti Kurani a nuk do ishte në një gjuhë të pandryshueshme dhe gjithmonë të kuptueshme? Kjo përsa i përket aspektit të besimit në një libër.
Në rast të kundërt, Kurani është libër i dërguar nga Zoti. Atëherë ai shërben si udhëzues për besimtarët e ata (besimtarët) duhet të gjejnë kuptimin e saktë. Këtu hyn mendimi, llogjika dhe aftësia e përpunimit të informacionit. Për këtë arsye dhe për të lehtësuar kuptimin e drejtë nga ana e pjesës më të madhe të popullsisë të cilët jetonin në injorancë, nevojiteshin edhe mësuesit e fesë (hoxhallarët, imamët, priftërinjtë, etj).

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Bibla qe vjen nga Biblos edhe Biblos eshte greqisht vjen nga fjala 'Liber" dhe domethene Bibloteke, pra 'Bibla', ka fjale te Zotit, ka fjale te profeteve, ka fjale te historianit, ka edhe historira seksuale "ishin dy motra...e keshtu ashtu". Te gjitha ne nje volum.

Ne i kemi me volume te ndara.

1. Libri i Zotit me vete - Kur'ani
2. Theniet e Muhamedit me vete - Hadithet
3. Theniet e Historianeve me vete - Ibn Kathir, Tabari, Ibn Tejmija
4. Historite Seksuale me vete - 1001 Nete

Pra po ben krahasime me gjera qe nuk krahasohen.

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kondra,

Kur'ani eshte ne arabishten klasike, qe nqs njeh sadopak per arabishte eshte ne ate arabishten kur ishte kulmi i arabishtes si gjuhe, pra arabishte e kulluar. Eshte ne gjuhe te kuptueshme derisa ke mbi 100 milione njerez qe flasin arabisht si gjuhe te nenes. Nuk eshte gjuhe e vdekur si latinishtja, aramisht apo greqishtja e lashte qe vetem nje pakice profesorash kuptojne. Pra nuk eshte aq e lehte ta shtremberosh kuptimin sa mendon ti.

Qellimi i asaj qe ke cituar ti ishte per Jezusin, pse nuk i pergjigjesh direkt atij postimi qe ke marre ate citimin, ne vende te derivosh ate postim per gjera te tjera.

Kondrapedali

Kondrapedali

Leni llafet po m'thuj a është apo jo e vërtetë që Kurani interpretohet (pjesërisht) nga mësuesit e besimit Islam? Dhe a është apo jo e vërtetë që në botën Islame egzistojnë 9 versione të ndryshme të Kuranit të lindura si pasojë e përkthimeve dhe interpretimeve të librit filestar?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Nuk ka versione te Kur'anit. Kur'ani eshte teksti arabisht. Kur merr Kur'anin ne perkthim shqip apo anglisht te jepen dy tekste ai arabisht dhe teksti i perkthimit. Kur'ani quhet vetem ai arabisht dhe jo perkthimi ne gjuhen tjeter. Pra perkthimi behet nga njerez te ndryshem dhe nga zgjedhje fjalesh te ndryshme per shembull Abdullah Jusuf Ali, Pickthal etj.... Pra njerez te ndryshem bejne zgjedhje te ndryshme fjaleje qe nuk mund te jene 100% te sakta se nuk ka perkthim 100% ne asnje gjuhe te botes. Pra sipas mundesive. Nuk ka pra versione te Kur'anit, se Kur'ani eshte vetem arabisht dhe vetem nje tekst arabisht ka. Persa i perket perkthimeve keto jane interpretime te kuptimit te Kur'anit dhe jo Kur'ane dhe sa perkthyes ka aq edhe perkthime te interpretimit te kuptimit te Kur'anit ka.

Kondrapedali

Kondrapedali

Ke dhënë një përgjigje të pasaktë dhe për më tepër nuk i je përgjigjur pyetjes së parë.

Nëse Kurani është në arabisht, i bie që edhe kinezi apo shqiptari apo cilido tjetër që nuk flet arabisht të mësojë arabishten e shekullit të 6-të që të lexojë dhe kuptojë drejt mësimet e Kuranit (fjalën e Zotit)? Po ai që nuk din me shkrujt e me lexu se si ka mundësitë si i bëhet? E fal Zoti atë sepse ai nuk din të lexojë? Ç'thotë Kurani për këtë?

P.S. Tek firma jote ka mundësi që si besimtar i madh që je të shkruash fjalën e Zotit të padeformuar?

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Kush ka deshire meson edhe arabishten...

Persa i perket Zotit, ai thote, kuptimi i se ciles eshte:

All-llahu nuk ngarkon askë përtej mundësive të veta, atij (njeriut) i takon ajo që e fitoi dhe atij i bie ajo (e keqe) që e meritoi. “Zoti ynë, mos na dëno nëse harrojmë ose gabojmë! Zoti ynë, mos na ngarko neve barrë të rëndë siç i ngarkove ata para nesh! Dhe Zoti ynë, mos na ngarko me atë për të cilën nuk kemi fuqi! Dhe na i mbulo të këqiat, na fal dhe na mëshiro. ... [Kur'an, Sureh Bekare (2):286]

P.S.: Ca e do arabisht ta marr vesh firmen? S'po te kuptoj....

Hellena

Primus registratum

Ej esht e vertete qe Muhamedi ka qen perdhunus? kshu po m'thoshte i myslo sot ..

AlbanianShqiponje

Forumium praecox

Annie,

Muhamedi ka qene pa mekate. Gjithe profetet jane pa mekate. Kush te ka thene ashtu ose ka qene muslimani me injorante ne bote ose nuk ka qene musliman fare.

Hellena

Primus registratum

Ti sikur ke jetuar me te dhe e di ...

Pastaj dhe mund te besohet se ne kohe te tije njerezit e eger kane qene benin dhe nga keto ...

Ket e ka shkrujt dhe ai Selman Ruzhdi ke libri i tij vargjet Satanike dhe prandaj fanatiket e cmendur myslimane donin ta vrisnin /ubb/images/%%GRAEMLIN_URL%%/wink.gif