browseri më i mirë!!!

Besnik Bleta

Forumium praecox
Re: browseri më i mirë!!!

Problemi është mënyra që përdor Mozilla për procesin 110n (pra procesi i kalimit të ndërfaqes në një gjuhë tjetër). Mënyra më e njohur është ajo me kartela të tipit .po për të cilat mund të përdoret poEdit ose KBabel. Mozilla që prej fillimit nuk ka përdorur këtë format. Gjithçka që duhet përkthyer depozitohet duke përdorur CVS dhe duke përdorur disa formate të ndryshme (.dtd, .properties, .ini) Pra për të pasur një pemë të përditësuar duhet përdorur shpesh cvs -update. Por kjo nuk është pjesa më e vështirë. Vështirësia më e madhe qëndron në faktin që parashtrimi i përkthimit pas kyçjes së pemës pas një ngrirje (ngrirje përpara qarkullimit të një versioni të ri) është thuajse i pamundur praktikisht. Edhe kur mundesh, duhet të kalosh fazat e hapjes së një apo më shumë bug-esh të rinj vetëm për këtë punë, të presësh që dikush të shohë arnimin tënd, pastaj ky të kërkojë leje në të s'ëmës që ti të mundesh ta hedhësh në CVS, e deri sa të vijë leja kanë kaluar dy apo tre muaj nga dita kur doli për herë të parë versioni që ti përpiqesh ta kapësh. Procesi bëhet rraskapitës kur ke edhe projekte të tjera në mendje apo në duar, plus jetës së përditshme. Pra kohën në vend ta harxhosh për të përkthyer, e harxhon me e-burokracira të këtij lloji.
Kësaj i shtohet edhe fakti që shqyrtimi dhe ndreqja e përkthimit në rastin e produkteve Mozilla është më i ndërlikuar, dhe në rastet kur tërë procesi shfazohet bëhet më keq akoma. Kjo ngaqë nuk bëhet fjalë si në shumë projekte të tjera të zëvendësosh sq.po me versionin e ri që sapo përfundove dhe të nisësh nga e para programin. Në rastin e Firefox-it apo Thunderbird-it, build-et e përkthyer dalin nga furra e Mozilla-s. Po që të dalin që andej, duhet që të hyjnë e që të hyjnë...kthehemi prapë te fillimi.
Praktikisht ti harxhon orë të panumërta me përkthimin, dhe të ikën nga dora versioni 1.5, mbahesh në këmbë dhe vazhdon prapë drejt 2, një gabim në një parametër të CVS-së të nxjerr jashtë loje dy ditë para kyçjes së pemës CVS, të pret gjunjët për ca javë, ngrihesh prapë e të duhet të merresh përditë me gjëra që ndryshojnë për ditë në pemën CVS, në politikën e bug-eve, në përparësinë që u jepet bug-eve, në përparësitë që u jepet gjuhëve, në..., në...

Një shembull nga kampi tjetër: përkthimi në Shqip i Xfce-së, dhe pjesës Shqip të site-it përkatës hëngri dy apo tre muaj vetëm. Me Mozilla-n kam që në 2003 që hahem.

Sidoqoftë, vazhdojmë përpara. (Si tha ai plaku? E përpjek, e thyen për trari, po s'e ul kokën shqiptari... /pf/images/graemlins/smile.gif ). Këshilla nga mbikëqyrësi i l10n për Firefox-in qe që të merrem me 2 sepse jam shumë afër. Të shohim se sa afër.
Thjesht duhej të kërkoja ndjesë për mosmbajtjen e premtimit të bërë, joshprehimisht, ca muaj më parë.

glamdring

Forumium praecox

Qarte Besnik! Mendoj se e kapa idene ne vija te gjera. Nese gjate veres nuk gjej pune (duhet ta marr vesh brenda 1-2 muajsh), une te ofroj ndihmen time modeste. Une e dua shume FireFox, dhe nese ndihma ime do ndihmonte ne perkthimin ne shqip, aq me mire. Pastaj, prej kohesh kam dashur t'i hyj nje projekti (fitim ose jo-fitim prures), por ne te cilin besoj!

Besnik Bleta

Forumium praecox

Falemnderit për gatishmërinë. Uroj të gjesh punë, dhe të mirë, se kjo këtu nuk të jep bukë në kuptimin parësor të fjalës. Po gjete punë, siguria ekonomike të lë dorë edhe për vullnetarizma, që duan kohë dhe vazhdimësi, si këto më sipër.
FF është interesant si projekt, por ka dhe plot të tjerë ku mund të provosh forcat, sigurisht...

GuJack20

Primus registratum

çuna..une per vete firefox ne shqip e kam shume qef dhe e kam instaluar ne shumicen e kompjutereve te mi..
Shikoni mundesine e perkthimit te versionit te ri amon..

Besnik Bleta

Forumium praecox

Më në fund, diçka mund të shihet nga përkthimi:

http://www.programeshqip.org/pamje/firefox-2.0.0.3/bonecho1.png
http://www.programeshqip.org/pamje/firefox-2.0.0.3/bonecho2.png
http://www.programeshqip.org/pamje/firefox-2.0.0.3/bonecho3.png
http://www.programeshqip.org/pamje/firefox-2.0.0.3/bonecho4.png
http://www.programeshqip.org/pamje/firefox-2.0.0.3/bonecho5.png
http://www.programeshqip.org/pamje/firefox-2.0.0.3/bonecho6.png
http://www.programeshqip.org/pamje/firefox-2.0.0.3/bonecho7.png
http://www.programeshqip.org/pamje/firefox-2.0.0.3/bonecho8.png

Pamjet janë marrë nga funksionimi i Firefox 2.0.0.3 me një paketë gjuhësore al.xpi, instalimi i së cilës lejon xhirimin e Firefox-it të përkthyer. Përkthimi që merret prej saj është ende i palëmuar.

Nëse dikush është i interesuar ta shohë në këtë formë dhe të ndihmojë me këshilla të rastit, duhet të shkarkojë fillimisht paketën prej: http://www.programeshqip.org/Shkarkime/al.xpi .
Pas kësaj, për instalimin, nga brenda Firefox-it duhet ta "hapni" përmes menusë File/Open File dhe fillon vetvetiu instalimi i paketës. Ndiqni udhëzimet që ju jepen në ekran. Pasi ta rinisni programin, shtypni te shtylla e vendndodhjeve sa më poshtë:

about:config

dhe shtypni Enter. Do të hapet një faqe e çuditshme. Diku në të, duke zbritur poshtë sipas abc-së, do të gjeni një zë të quajtur:

general.useragent.locale

që ka si vlerë en-US. Duke djathtasklikuar mund ta ndryshoni vlerën në sq, të dilni dhe ta rinisni Firefox-in. Pas rinisjes duhet ta shihni përkthimin në punë e sipër.

zog

Primus registratum

nuk mund ta dish cili eshte browseri me i mire pa qene webmaster, siç nuk mund ta dish kush eshte gruri me i mire pa qene bukepjeks. mund te masim psh shpejtesine, ose funskionet, etj, po jo miresine e diçkaje. kjo mbetet veçse diçka relative si puna e tifozllikut ne futboll.

tani qe po merrem me krijime faqesh, vetem per qejf, shoh qe shfletues me i mire eshte safari ne mac, opera i afrohet, te tjeret nuk lexojne mire gjithçka sidomos kode te komplikuar e te veshtire. nuk i respektojne standartet pra.

lufte duhet, ta besh te lexoje mire nje faqe IE. firefox ne vend te riparoje buget e shumte shton versionet e reja. jane bere si ata qe prodhojne petlla me sheqer qe kur paguhen nga puna qe bejne.

ps: gjunah qe kete temen e perkthimit te programeve e diskutoni tek ky vend qe ka pas qene nis per krejt gje tjeter, hapeni nje teme te VEÇANTE per programet ne shqip aq me teper qe ka nevoje per vullnetare nje projekt i tille. veç per referencimin e bere nga google mendoni fillimisht. ai qe eshte i interesuar per programe ne shqip nuk kerkon me : "cili eshte browseri me i mire" ne google. asnje shans nuk ka te vije ose te jete ne dijeni te nismave tuaja.

kjo hollesi do tu ndihmoje me pas edhe tek puna qe beni, ti mendoni gjerat me holle e me larg. pra dhe te kryeni pune me me cilesi e te admirushme.

Besnik Bleta

Forumium praecox

Në fakt ne jemi duke folur për bukët, jo për grurin. Ndaj edhe duhen dëgjuar bukëngrënësit dhe jo thjesht bukëpjekësit. Në këtë këndvështrim, Safari-n nuk mund ta shijojnë të gjithë. Që të përdorësh Safari-n, nëse po pranojmë që është shfletuesi më i mirë, duhet patjetër një kompjuter Apple. Ndërkohë që ka shfletuesa të tjerë, po aq të mirë sa Safari, më e pakta, të cilët, për t'i përdorur, nuk të kërkojnë të ndërrosh kompjuterin.

Një program ka bug-e gjithmonë, nga kjo nuk përjashtohet as Safari. Dhe disa prej bug-eve nuk mund të ndreqen pa dalë nga guacka e një versioni të dhënë. Pra, kalimi në një version tjetër ka arsye më të forta se thjesht publiciteti apo komercializmi. Kurse në rastin e Firefox-it, komercializmi nuk shtrohet fare për shqyrtim. Dhe projekti vazhdon të jetë i lirë e me burim të hapur, me sa di unë.

Nuk më duket që ne diskutuam përkthimin, zog. Qe thjesht një njoftim.

zog

Primus registratum

ti flet si gjithnje veç llafe. jep shembuj per te mbeshtet argumentat se ndryshe mbetet thjesht tifozllik. une ti kam vene ca foto ketu, po deshe te vej te tjera. krahasime leximi browseresh mbi te njejtin stil faqeje.

vetem keshtu mund te shohim se kush lexon me mire. e ketu nuk behet fjale per buke (llojin e programit), por per grurin (kodin e shfletuesit ose programit ne vetvete). diferencen e nje programi nga nje tjeter e ben kodi tij ne vetvete jo qellimi pse perdoret.
e diferencen e dy bukeve e ben gruri nga jane gatuar por edhe shume hollesi te tjera, ne varesi te kesaj me kryesores.

sidhe sa i perket gjykimit te popllit, me ane te tij nuk shkon shume larg, sepse ai buke me ngop barkun kerkon shpesh. nje foto pak skiç ne nje faqe nuk e vret syn e atij qe bredh neper net me kalu kohen. vret vetem syrin e TE PASIONUARVE, pra atyre qe nuk hane veç me mbush zorret.

ps: ja nje ilustrim i atyre qe them, per argument :

firefox_portal_rss.jpg

safari_portal_rss.jpg

opera_portal_rss.jpg

realplayer_portal_rss.jpg

edhe realplayer (kush e di nga lexuesit e thjeshte qe permend ti, qe ka browser te tilleee ????) lexon me mire, pa gabim, nga firefoxi kaq i nderuar.

zog

Primus registratum

qe faqja ka probleme kjo kuptohet, problemi eshte pse vetem firefox nuk i zgjidh problemet e faqet. eshte si ne nje rruge te thuash makina nuk e ka fajion por gropat e rruges, nderkohe qe makinat e tjera i kalojne.

problemet e faqes vijne prej komplikimit te muhabetit, ajo perdor fill rss per leximin e posteve te kryera ne sit tjeter.
ndersa sa per validuesin W3 faqja e vet mikrosoftit del me gabime. por siç ta thashe duhet programi tu pershtatet teknollogjive te shumta e jo webmasteret, keta duhet ta kene kreativitetin pa limite.

me thene te drejten probleme te tilla nuk mbrohen me statistika. ndryshe IE do te qe kampion me kohe e me i miri gjithashtu. e kjo nuk eshte e vertete.

per mua safari eshte kampioni browserve.
per IE 7 ne vista kam (qene detyruar me) vene javascript perseri per te ngarkuar imaget png, ngaqe perseri bllokon. e ket skript qe IE7 e ha si sapunin per djath, validuesi e nxjerr jo konform. mirepo une si te bej thua ti, ta kem faqen konform me validuesin apo me vezhguesin, vizitorin e saj qe perdor IE per shfletim ?

ermali86

Primus registratum

zog nese do te flasesh per firefox mos harro te flasesh dhe per plugins , extensions dhe shume gjera te tjera qe ka keshtu qe nese do te flasim per browserin me te mire instalo addons ose plugins qe te mungojne ne firefox dhe kthehu ketu dhe na kthe pergjigje. Mos harro qe nuk eshte vetem faqja addons.firefox.org por ke edhe addons.mozilla.org. Edhe dicka tjeter. Nuk besoj qe 86% e popullsise ne mbare boten qe perdorin internetin te vleresojne firefox si me te mirin. Mos te harrojme dicka : Pse nese Safari qenka kaq i mire dhe kaq i pelqyer nuk ka dale per download edhe per OS te tjere po vetem per macintosh ? Keto gjera tregojne se kush eshte me i mire.

Tani po te jap edhe pergjigjen. Mos pretendo qe nje software ne ditet e sotme qe ka license te jete me i mire se nje software qe eshte open source. Ndryshimi midis te dyjave eshte se i pari krijohet nga 5-10 persona sipas qejfit te tyre dhe eshte i pandryshueshem sepse nese e ndryshon denohesh me ligj ndersa i dyti eshte 100% i lire dhe krijohet nga e gjithe bota duke i dhene mundesine perdoruesve ta zgjedhin ta ndryshojne dhe ta pershtasin sipas deshires. Ja kalofsh mire

zog

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />
Tani po te jap edhe pergjigjen. Mos pretendo qe nje software ne ditet e sotme qe ka license te jete me i mire se nje software qe eshte open source. Ndryshimi midis te dyjave eshte se i pari krijohet nga 5-10 persona sipas qejfit te tyre dhe eshte i pandryshueshem sepse nese e ndryshon denohesh me ligj ndersa i dyti eshte 100% i lire dhe krijohet nga e gjithe bota duke i dhene mundesine perdoruesve ta zgjedhin ta ndryshojne dhe ta pershtasin sipas deshires. Ja kalofsh mire

[/ QUOTE ]

nuk e kuptova kete shembull, dmth hapja e programit tregon superioritet apo çfare sipas teje ? ndersa mbyllja prapambetje ?

sidhe e dyta, mos fol si kompetent, ke ose di te besh faqe web ti ? apo je veç diskutus forumesh ? mos e bej : ec baba te te tregoj arrat. ke ndodnje shembull te na japesh ? apo dhe ti fjale tifozi vetem ?

ps; sidhe po ta verresh me vemendje figuren ku paraqitet firefox, i sheh dhe pluginet qe ndodhen ne te. ato ikonat e vogla poshte bares se navigimit.

ermali86

Primus registratum

nuk me ke kuptuar fare. si fillim nuk eshte pune kompetenti. Dhe ti qe na ben si webmaster po te kerkosh pak ne google per HTML DOM Inspector dhe Firebug qe ka firefox do te kuptosh pse eshte me i mire se te gjithe te tjeret. Te thashe shiko faqet qe te kam dhene me lart te addon jo plugin qe ka vete kur instalohet ne fillim. Edhe dicka tjeter. Ne 19 tetor te 2005 pa u mbushur nje vit nga krijimi
i saj firefox ka arritur 100 milion shkarkime. Po flas qe ne
versionin 1.0 Keto jane gjera qe bejne diferencen. Shko tek addons.mozilla.org dhe pasi ta kesh pare mire hajde dhe na thuaj cila eshte gjeja qe i duhet nje webmasteri qe firefox nuk e ka. Nese nuk e gjen ti te jap une linkun ta shkarkosh. OK ?

ermali86

Primus registratum

se harrova. Provo te shkarkosh edhe LIVE HTTP Header dhe Web Developer qe nga vete emri besoj se e kupton shume mire qe eshte gjeja me e afert me fjalen webmaster. Shkarkoje ketu Web Developer. Me duket se je ti qe je tifoz i Safari. Jo te tjeret tifoze te firefox.

zog

Primus registratum

or mik lexoje tjetrin se ç'te thote njeher perpara se te pergjigjesh, firebug sidhe webdeveloper apo clipmarks e ndonje tjeter i kam te instaluar me kohe. te thaç shiko figuren e pare e do ta kuptoje sa me rri tu me tregu faqe qe ja u kam pi lengun ka kohe.

e keto vegla nuku jane me te mira e as me te perparuara nga dreamweaver ose edhe shareware te tjere, vegla te botes se kyçur.

ermali86

Primus registratum

Per ZOG

e di si eshte puna. eshte e kote ta vazhdoj kur ti me kalon mua tek dreamweaver. Po flasim per browsers "or mik". Jo per software. Dreamweaver nuk eshte Browser. Po ta them dhe njehere Statistikat dhe Rekordet bejne diferencen. Mos harrojme dhe dicka tjeter ti mik. Per here te pare Safari ka dale ne 7 Janar 2003. Firefox ne 3 Prill 2003. Bej diferencen ketu dhe mos me thuaj qe i ke lexuar ose i ke pare me kohe. Dhe keto nuk mund ti kundershtosh as ti dhe as une.Mos na trego me foto problemet qe nxjerr firefox me faqe n tende.
LEXOJI -&gt;&gt;&gt;&gt;

SAFARI

FIREFOX

zog

Primus registratum

lal kur ke lind ti ne 86 une kam perdor komjuterin e pare qe ka ARDH ne shqiperi. ik tani mbushu, tregoja ato statistikat ndonje hajvani tjeter. nuk eshte fiat me e mire se ferrari ngaqe ka me shume njerez qe e perdorin per te shku ne pune. apo do na tregosh statistikat edhe ketu.

ne dreamweaverin ta permenda meqe me tregove web developer apo firebug-in, ekstensione te firefox. jo ngaqe eshte browser.

ermali86

Primus registratum

"lal" nuk ka te bej se kur kam lind une.
E dyta mos na bej krahasime hajvanesh me fiat dhe ferrari se sipas teje i bie qe kengetari,filmi,aktori dhe shume gjera te tjera ne kete bote jane vleresuar kot si me te miret meqe po ben krahasime te tilla dhe mos quaj hajvane ato
persona qe kane mbushur 17 faqje te kesaj teme duke thene qe firefox eshte me i mire. Eshte tjeter pune lale se je kokederr dhe kokeforte ti qe nuk do te pranosh asgje por realiteti keshtu e ka. Eshte i hidhur. Dhe mos na bej krahasime moshe dhe prepotence se nuk tregon mosha qe di ti me shume se mua. Keshtu qe ul koken dhe meso se je si gjithe te tjeret. Hajt shnet ene mos na kalo si majmuni ose si ZOGU
dege me dege kur nuk ke ca te thuash dhe nuk do te pranosh te verteten.

Besnik Bleta

Forumium praecox

zog,

Nuk ka se si Firefox-i, që respekton një palë standarde, të shfaqë si duhet një faqe që nuk i respekton po këto standarde. Nëse ty të intereson që faqen ta shohin si duhet edhe ata që punojnë me Firefox-in, (25% e përdoruesve europianë), mund të përmirësosh faqet. Unë nuk di si mund të të ndihmoj ndryshe.