Bisede me ateistet!

kurkushi

Primus registratum
Re: Bisede me ateistet!

Perderisa ju qenkeni e orientuar vet nga perrallat,merreni si te doni!
Fantazia e dikujt zgjon kontrafantazine e tjetrit.Ne kete rast ne Forum,fantazimi i frenuar apo i çfrenuar ,qe te dyja lejohen...
Nese ju e deshironi si te degjueshem vetem verzionin Romak per lindjen e Jesusit,atehere lexoni Biblat e ndryshme.Nese do te kuptoni diçka apo gjeni diç te vetete ju lutem na e tregoni edhe neve.Une s`kam gjetur asgje te vertete perpos perrallave "me mbreter" ne Bibel dhe Kuran...

Une e studjoj historine e jo vetem ta mesoj qe ta perseris si nje papagall!Historia e fese eshte njesoj sikurse historia e shteteve dhe kombeve,krejtesisht e manipuluar dhe e pergenjeshtruar...Sa here qe vje ne pushtet nje i forte,ai e ndryshon historine sipas qejfit dhe interesit te tij.Kur kesaj i shtohet qe edhe t tjeret para tij njesoj kane vepruar,s`do mend qe historia shkollore(legale) qe mesojme ne teresisht eshte Genjeshter!Historine e vertete e mesojne ata qe vet e studjojne dhe hulumtojne pavaresisht nga shkrimet e sundimtareve te ndryshem.
Marija ishte nje çifute qe e mbaresuan ushtaret Romake...

Roma i krijoi shenjterit dhe djajt qe jane te padukshem qe me ta te manipuloje te marret se Shenjti...ky, e shenjti ai,tha keshtu dhe beri ashtu...Para Romes s`pati as Zot monist as Grua te tij as djale te tij,as s`pati shenjter as djaj...

Zemrushi

Primus registratum

kerkushi qenke nje rryp i prishur ti qe nuk e paske shokun
''Une e studjoj historine e jo vetem ta mesoj qe ta perseris si nje papagall!Historia e fese eshte njesoj sikurse historia e shteteve dhe kombeve,krejtesisht e manipuluar dhe e pergenjeshtruar'' nuk lexojne dhe studjojne gjith njelloj
dhe nuk ekan gjith aftesin e te kuptuarit njelloj. kshu qe ik boji derman vehtes, se shokt e juj nuk din me lidh as kpucet per
mjes lene mo me studju edhe me kuptu hehe

ezhderha

Primus registratum

egsistojne te 2ja botat...te dukshme qe ne shikojme dhe te padukshme....pa ashnje dyshim

gurax

Pan ignoramus

Nese nuk e shohim dhe eshte e padukshme si e dallojme qe ekziston bota e padukshme, Flete Dragoi? Dhe per me teper, si mberrijme ne pjesen "pa dyshim" per kete gje?

dr.klevis

Primus registratum

ne radhe te pare desha te them dicka,kam vene re abuzime me figura te medha te letersise e mendimit filozofike boteror. psh me dostojevskin! dihen shume mire idete e ketij murgu te pervuajtur! te perpiqesh ti interpretosh ato sic i mendon do te thote qe s kupton asgje nga fjala e tij. sepse ne cdo fjale te tij ekziston zoti! ai gjendet tek vuajtejet e mjerimet tona te keqkuptimet tona,si dhe te mohimi qe ne i bejm atij. ju dashur pa dashur sa here qe e mohoni sbeni gje tjter vecse e therisni ne emer mor te dashur zotera! nqs filozofojm atehere te jeni i sigurt(pasi filozofija eshte thike me dy preesa) se mund te gjendet gjithmone nje argument logjike apo i pranuar si i tille nga nje pjese njerezish per te hedhur poshte mendimin e kujtdo ,qfte ky mendim pro ekzistences se zotit apo jo.
dekarti thoshte se une dyshoj pa ekzistoj! atehere une them dyshj ekzistencen e zotit pa ai ekziston! e kem gabim? jo aspak! por ju mund te radhisni nje sere mendimesh te ngjashme llogjike per te me treguar se une e kam gabim megjithese thenia ime eshte e vertete! pra sic e shihni filozofia e till eshte vetem diskutime ka dhe etill ka per te qen gjithmon! nqs dikush nuk eshte dakort atehere ta stodjoj ate nga fillimet e saj e deri tek teorite moderne te cilat s bejne gje tjeter vecse hedhin poshte njera tjtren,por deeri kur ka per te zgjatur kjo?
persa i perket mendimit ateist jam shume i pergatitur per ti bere balle cfaredolloj mendimi te tij qe mohon ekzistencen e zotit,pasi duhet ta pranojm te gjith qe ateizmi s eshte gje tjter vecse nje doktrine qe mohon zotin dhe kete duhet ta pranojm te tere unanimisht!
mirepo qe ketu fillon absurditeti i ketij mendimi! si mund te mohohet diçka qe s ekziston? gjithe universi dhe cfare dolloj gjeje qe na rethon si kamundesi qe ekziston ne nje balanc kaq perfekte? ah po keni te drejte eshte fryt i rastesise! per mua mire benin qe i digjnin shtriganet ne zjarr fundja per ta jeta eshte fillimi dhe fundi i nje segmenti dhe jeta i mbushur me rastesira! rastisi qi e dogjen e ce pastaj! une sjam aq medioker sa ta lidh ekzistencen time me qellimin e vetem qe te ushqej ata krimbat qe do han trupin tim kur te vdes!
a edini qe ekzistenca e dijeve te njeriu nga nje ane sjell dhe anet negative per te? sepse cdo e mire e ka nje te keqe! kur ka veprim do kete kunderveprim kjo bote e tille eshte krijuar ne ekuiliber te plote ! e cili eshte kjo e keqe qe sjell dija? largimin nga zoti dhe asgje tjter!
ju tallni kishen qe digjte njerezit se ashtu i tekej megjithese kisha nuk perfaqeson ungjillin asnjehere!por c mund te themi ne per lufterat e marosura qe ka bere njeriu ne shekuullin e njezete? sa miliona njerez kan vdekur prej vete mendimeve te tyre? populli gjerman ishte ai me i shkolluari ne evrope,dhe ai e beri gjemen e madhe! vajti masakroi njerez se ashtu i pelqente! po ashtu rusia me komunizmin e saj qe vrau akoma me shume se gjermania! pra cfare ndodh kur njeriu ron pa te verteten por me mashtrimet e mendimeve te veta qe kujton se jan perfekte,vetem vdekje dhe hic! ja cfare na ka sjelle kjo doktrine e mallkuar qe ka ardh prej dores se satanait!
jezukrishti na thote se tempulli per mua dhe perendine jane trupat tuaj dhe jo kishat e sinagogat! pra besimi tek zoti fillon nga respekti per veten , ne momentin qe ti se quan veten nje asgje! nje fryt te rastesise! nje ngjizje thjesht perfekte dhe e pa shpjegueshme molekulash e qelizah atehere ke pranuar perendine! sepse ajo jemi ne dhe cdo gje qe na rethon! cdo gje! kjo eshte perendia! kuptohet nqs ti e pranon!
tani ju zotera mund te gjeni me mijera mendime e shembuj per te hedhur poshte cdo mendim apo te vertet qe them . ok por me lini tje them dicka! ju kerkoni shpjegim prej cdo gjeje, ne momentin qe se merni ose kur e merni e su pelqen e sua mbush mendjen e hidhni poshte ate !
me lini te bej edhe une te njejten gje! pse ekziston matematika ajo eshte absude e gjitha! pasi ekzistenca e saj mbeshtetet ne aksiome nga te cilat rjedh e gjithe matematika!aksiome:nje nohuri qe meret e mireqene pa patur nevoje te vertetohet! pra ne aksionat i pranjme dhe prej saj e e formulojm kete shkence pa te cilen njeriu nuk perdor dot as fiziken dhe asgje tjter!
po une them qe aksiomat qe ne marim si te mireqena jane genjeshter me brire! kush mund te me kundershtoi? askush!
po jo thoni ju se matematika eshte perfekte ndaj dhe detyrimisht aksionat duhet te jene te verteta! apo ku ta di une se cfare!
apo me lini te them dhe une te njejten gje me perendine! pranojeni njehere se pastaj ua shpjegoj une te gjitha paqartesite tuaja!
po ne momentin qe ju thjesht e mohoni ate ska asgje per tu sqaruar ketu ju thjesht jini zoterat e vetes tuaj. por jo se ne kemi aresyet tone qe e hedhim poshte do thoni! por edhe une kam te miat derisa i besoj! po ti e ke gabim se keshtu keshtu do thoni! po ja qe ti s je askush per te me treguar mua nqs e kam gabim edhe sikur me te vertete ta kisha gabim!
nqs ndonje atesit ka kuptuar ndonje gje ketu do ishte besimtar tani por keta lloj njerezish kane predispozite te mos kuptojn asgje por thjesht te hallakaten ashtu kote me mendimet e tyre.
c eshte e verteta edhe une ne keto momente po behem pjese ekesaj loje meskine. pasi jezusi gjithmone mesimet e tije i fillnte me fjalet kush ka veshe le te degjoje kush ka mend le te kuptoje!
eshte normale qe gjithmone do kete njerez qe nuk e pranojn kete gje dhe per sa koha qe ata s duan te gjejne te verteten nuk ke pse te meresh me ta! e verteta aty eshte thjesht te duash ta gjesh!
tani nje mesazh per ateistet: nqs e ndjeni veten te ofendur ky eshte mednimi im e une jam zot i tije,aq me teper qe une keto mendime i mbeshteta ne shembuj por parcipazi aman,ndaj per ti kuptuar ju duhen dije te thella ne keto fusha. e pra s keni te drejte te me kundershtoni apo jo? pasi ky eshte mendimi ime! dhe eshte i drejte!
e pra te dashur njerez sic e ka thene jezusi goja eshte nje fole gjarperinjsh, prej saje vetem gjera te tilla dalin! ajo qe duhet te beje njeriu eshte te kerkj te verteten si fillim! dhe kete gje duhet ta beje duke hedhur poshte egon e vet dhe mitin e diturise se vete! dija eshte nje pengese per te besuar! megjithate kashume njerez te ditur qe besojn cfare do te thote kjo tani qe ata sna qenkan te tille? ty qe s beson te duket vetja ndryshe nga te tjeret? i pa mashtruar? qe njeriu te kerkoj te verteten duhet ti pranoj te dyja mendimet si fillim, ti studjoj ata , ekzistencen dhe mosekzistencen e zotit! nqs per te ekzistenca e zotit eshte absurde per aresye mediokre si psh po te kishte zote bota sdo ishte e tille!e ku ta di une kjo eshte njeanshmeri qe ti mban! pasi ti nuk po shkon ne kerkim te se vertetes por thjesht ne vertetim te menidmeve te tua njerezore!
fillo te lexosh ungjillin nqs se gjen veten kurani nqs se gjen veten fete e tjera gjithashtu edhe mendimet ateiste, por beje kete me nje asnjeanesi! dhe mos haro qe te gjithe dijetaret s jane gje tjter vecse njerz si ty! qe kane mendime sity! por thjesht din ti sintetizojn ato ne leter. sartiri ne shtratin e vdekjes ka filluar te qaje para zotit, e ashtu me duket se ka bere dhe nicja pasi ishte duke vdekur nganje semundje , sifilizin qe kishte marre ne shtepite publike! mos e lejo veten te manipulohesh prej njerezve si vetja! une si besimtar i krishtere qe jam e kam gjetur veten te fjala e jezusit. e verteta dhe besimi eshte ajo qe te mbron praj cdo gjeje! bota e tille eshte mor te dashur ka forcat negative dhe pozitive ,ti thjesht duhet te zgjedhesh krahun! por ama mendimet tona jane te perjetshme,ndjenjat tona jane te perjetshme dhe ato kur s vdesin. dashuria asnjehere s vdes! edhe kur ekzistenca tone fizike te kete marre fund , ekzistenca e ndjenjave tona asnjehere nuk pushon se ekzistuari! mos te harojm qe bota seshte gje tjetr vecse ajo qe ne e perceptojm. nqs une pranoj fundin tim ai ka per te ardh menjehere me eliminimn tim fizik! nqs une pranoj ekzistencen e ndjenjes dhe dashurise te vetja athere kam pranur perjetesine time! kam pranuar jezu krishtin i cili prej mesimeve q

dr.klevis

Primus registratum

qe na jepe na tregon rugen per te pranuar zotin.lexoni thjeshte mesimet e jezusit dhe asgje tjter qe yhuhet e shkruhet pastaj e verteta do tju gjeje vete! ky eshte mendimi im si i krishtere qe jam pa dshur te ofendoj besimet e tjera , dhe kerkoj ndjese nqs kam then dicka qe mund te meret si ofendim nga dikush madje dhe prj ateisteve. qellimi im eshte te zbulj te vertetn. shpresoj tja kemi haritur sado pak me dike. falem.

gurax

Pan ignoramus

Ne nje fjali te vetmen tenden dr.klevis, ke thene te permbledhur gjithe shkrimin, "pranojeni njehere (zotin) se pastaj ua shpjegoj une te gjitha paqartesite tuaja!"

Ky eshte nje ndryshim thelbesor midis ateisteve dhe besimtareve. Nuk e di sa i ke lexuar te tera shkrimet ne kete teme, jane bere gjithe keto faqe. Ajo qe do te veresh menjehere nese i lexon eshte se karakteristike e te tera shkrimeve me natyre ateiste eshte dicka e llojit "dua te kuptoj paqartesite dhe nese ka ndonje qe shpjegimi prezanton Zotin, gje shume e mire."
Ajo qe ateistet vertet mundohen e mundohen ta gjejne eshte pikerisht ndonje paqartesi shpjegimi i te ciles eshte Zoti. Kerkojne e kerkojne dhe sa me shume e njohin nje paqartesi apo shume paqartesi, zakonisht, ne shumicen e rasteve, duke kerkuar madje dhe ndonje rast tjeter qe mos beje pjese ne shumice, shpjegimet s'kane patur te bejne me Zotin. Por jashte "kjo eshte bota ime dhe une ketu kam gjithmone te drejte", kshtu rastesh s'ka patur, dhe vazhdon mos kete akoma. (Po pyete me shume sesa duhet do te tregojne me gisht si ateist, garantuar)
Prane ateistit qe perpiqet te kuptoje paqartesite qe pemende dhe ti, ne kete moment vjen dikush, nje besimtar, (rastesisht apo e solli zoti ateistit pak i intereson ne kete moment), dhe e pyet: "C'po ben?" I thote ateisti: "kam nje paqartesi, a me ndihmon ta zgjidh dhe ta kuptoj?" Dikushi i cuditur i thote "Po kjo s'eshte paqartesi, sepse kete e ka bere Zoti dhe dihet." I thote i pari "Une kam filluar dicka per ta sqaruar paqartesine, sikur s'ka Zot deri tashti", por dikushi e nderpret duke i thene "Ketu s'e ke drejt se Zot ka!" Si i bie, cfare te beje ateisti ne kete rast, vetem te ngreje supet, te thote "ok" dhe te vazhdoje punen? Sepse edhe kur e bejne, ai dikushi qe erdhi vazhdon "Ore prape ti? Eshte Zoti pra, cfare kerkon me akoma?"

Nuk dua te dal jashte spektrit filozofik sepse dashje pa dashje do te perfshi shkencen: me nje arsyetim logjik psh, me nje shembull real, me ndonje rezultat eskperimenti, me ndonje guxim per te parallogaritur eksperimentin e ardhshem bazuar ke disa me perpara, etj etj. Edhe po te dua nuk do te mund ta bej kete, sepse ti qe tashti e ke shprehur dyshimin dhe skepticizmin tend per ate qe per shkencen eshte si ajri qe thith per njerezit, matematiken. Gabime te tilla cojne ne perfundime te llojit "Nazizmi dhe komunizmi jane rrjedhoje e ateizmit."

dr.klevis

Primus registratum

nuk eshte e vertete qe une kam dyshim per matematiken! ate thjesht e perdora si nje shembull per te shprehur mendimet e mija. nqs mundesh rilexoji se do vesh re qe qellimi im nuk eshte ky por bera thjesht nje krahasim . pra njerezit i besojne aksiomave qe krijojn vete matematiken e me pas vete shkencen , por nuk i besojne aksiomes qe eshte baze e besimit!
tani ajo qe kerkoj te shpreh eshte thjesht te pranoni njehere aksiomen qe tregon se zoti ekziston qe me pas te mund te krijohet besimi te vete zoti.
megj duhet permendur qe ekzistenca e tij eshte e provueshme!nqs ju duken budalleqe me brire qe ekzistenca e zotit provohet atehere ju keshilloi te kerkoni! ai qe kerkon gjen,ai qe troket do ti hapet , atij qe pyet do ti pergjigjen.

atman

Forumium maestatis

Dottore, Cartesio ka thene: "Mendoj; pa jam" - besoj se e kupton ndryshimin.
E ke theksuar kaq shume here se ky eshte "shkrimi tim", jam "zot" une i shkrimit, "mendimi im", sa ke frike se mos ndonje, ketu, ne forum, t'i vjedh mendimet. Fli i qete, nuk besoj se do te ndodhe kjo gje, nuk besoj se te ka zili njeri.

jimmy84

Primus registratum

Sa zili e kam kete sigurine e disave.
Kur pyeta para ca ditesh nje pastor "Pse Zoti urdheron disa here ne Bibel vrasjen e femijve, grave, dhe pleqve?" M`u pergjigj teper thjesht "Nuk e di." Cfare t`i thoshja? Qe kjo bie ne kundershtim te hapur me "meshireplotin" dhe "mireberesin" Zot? Edhe pa ja thene kete me tha "Ne e meritojme te gjithe vdekjen". Ketu u tregova i "pameshirshem" dhe i thashe "Edhe femijet e tu qe jane te mrekullueshem?" (kisha gjysem ore qe po mbaja neper duar femijet e tij) Me gjysem zemre m`u pergjigj "Po". "S`jam dakort me ty"- i thashe.
Meqe ra fjala, me shpjegoi qe ne kemi lindur mekatare per shkak te Adamit. Por nuk mundi te me pergjigjej qe perse une duhej te kisha mbi shpatulla mekatin e nje personi qe kishte jetuar ketu e yhyyy vite perpara se te lindja une.

Nejse, disa ecin me parimin e Da Vincit "Vertetimi shkencor eshte vertetimi matematik", disa te tjere me parimin "Kush beson,...e gjen". Disa kane parimin sokratian "Une di nje gje qe s`di asgje" te tjeret "E di Zoti ate pune". Se po te ishin te gjithe njelloj, shume e merzitshme do ishte. Perfytyro pastaj sikur te ishim perfekte. O Zot sa e padurueshme do behej bota.

dr.klevis

Primus registratum

keto pyetje qe ti i bere pastorit sdo te thote asgje ! bibla e vjeter eshte e mbushur me historira ku mund te permenden edhe orgjira madje! tani gjithe secila prej tyre ka nje qellim ne vetvete e nje nga keta eshte edhe konfuzioni qe krijon! per pyetjet qe ti i ke bere pastorit dyshoi te te kete dhene pergjigje kaq te perciptazi kuptohet gjithmone nqs eshte nje njeri i pergatitur per fjalen e ungjillit. pastaj ne biblen e re ,pra ne fjalen e jezu krishtit ajo qe ke per te gjetur eshte nje dicka tjter! eshte thjesht e verteta universale! pastaj bibla vete e po ta maresh dhe nga pikepamja shkencore eshte nje dokument me rendesi te vecante historike! madje kam haritur te gjeje dhe pranin e shqipetareve aty pra te ilirjaneve,kjo te emrat e disa gjerave qe permenden ne biblen e vjeter!cdo gje qe ka kaluar njerezimi,dhe do te kaloje gjendet aty! ne forme te koduar apo thjeshte simbolike apo historike! tani nqs ty ste pelqejn historite aty eshte tjeter pune,ai eshte problemi yt! mua personalisht me duken me domethenje edhe shkrimet e bibles se vjeter sepse ne ato kohe njeriu nuk mendonte sic po mendojm ne tani! ndersa tani qe niveli jone i ndergjegjes ka kapur majat e verteta i eshte zbuluar njeriut me ane te fjales se jezusit pra testamentit te ri,tani kjo persa i perket besimit kristjan sa per besimet e tjera nuk po ngaterohem. tani une e permenda dhe me larte kete qe ti po shtron. kjo eshte thjesht nje mendim tek i cili ti ke paqartesira e me pas nxjer konkluzionet e tua,duke e vene ne dyshim fene apo krijuesin! gjithsecili duhet ta zgjedh vete rugen e tije por sic e permenda me ndergjegje te paster ama dhe jo thjesht duke u mbeshtetur ne nje ide qe ste pelqen. sidoqofte ajo qe ka rendesi eshte se ke treguar nje fare interesi por te keshilloi te mos e lesh me kaq por kape vete dhe lexoje biblen nqs je i interesur. pastor mund te behet kushedo,mjafton qe te kete besim te zoti dhe perendi dhe te jete i pergatitur per kete gje. dhe kur ti shkon tek nje pastor i verete per te kerkuar te verteten ai s ka per te te lene pa ti ber gjerat te qarta. a nqs ne se leme ate kryenecesin e egon tone apo s na mbushet mendja eshte tjter pune . ajo qe mund te bej nje pastor per njerezit esht tjesht ti nddihmoi ne rugen e zotit qe dikush do te marri dhe jo ta beje ate te besoj te zoti. nqs dikush do te besoje ne perendi i duhet ta gjeje vete kete ruge ! askush nuk mund ta ndihmoj ne kete hap te pare e me te rendesishem! ka per te patur shume lekundje maddje nje pjese e mire kane per ta lene qe sa ta nisin kete ruge por ne fund dikush ka per tia dal! dhe leri theniet e njerezve te medhenj qe shkruan per neneshkrim mos u be pre e mendimit te dikujt tjter qe ka te njejten vlere sa ty! beju me mire pre e mendimit te nje njeriu ose me mire perendie qe e ka emrin jezus. te pakten ai ne ndryshim nga ne kishte pushtet dhe mbi vdekjen! shpresoj te me mirkuptoni dhe te mos i keqeperdorni mendimet e mia ket e kam kryesisht per ateistet.

jimmy84

Primus registratum

Per kete punen e "nenshkrimeve" s`eshte vendi te te sqaroj kuptimin e tyre. Pervec kesaj s`kam ndermend te justifikoj shijet e mia per sa kohe nuk cenojne te tjeret.

Persa i perket temes: Une nuk te jam dot garancira persa i perket njohurive dhe aftesive te pastorit ne fjale. Di vetem qe me percolli me nje "Nuk e di" dhe nje "Nuk mund t`i dime te gjitha".

Persa i perket "ngjarjeve ne Dhjaten e Vjeter" rrofsh qe re ne nje mendje me mua qe eshte e mbushur me te tilla ngjarje. Dhe faleminderit qe pranove EVOLUCIONIN SHOQEROR duke me treguar qe "ndergjegjja" ka ndryshuar me kalimin e kohes. Sigurisht. Por problemi nuk eshte tek "ngjarja" por tek URDHERI i ZOTIT per ta bere "ngjarjen". Dhe tek ndeshkimi i atyre qe nuk e zbatonin kete urdher.

Jo per gje po me duket paksa jo fort harmonike urdhri kategorik "MOS VRIT" me urdherin po kaq kategorik "SHUAJ" (keto apo ato fise). Dhe per me teper kur Zoti fillon edhe ndeshkimet per mos-shfarosjen e ketyre fiseve.

Nqs ka evoluar edhe ndergjegjja e Zotit ok, gabimi im dhe e mbyllim kete muhabet.

gurax

Pan ignoramus

E megjithate une prape dua te di si dallohet nje bote e padukshme qe te mund te themi qe eshte me tere mend dhe s'eshte imagjinate pas nje "Saturday Night Drink & Smoke Competition".

dr.klevis

Primus registratum

kjo pyetje qe ti gurax ngre eshte me te vertet interesante. madje eshte thembra e akilit persa u perket besimeve fetare! problemi eshte i qart ketu,ashtu sic e shtron edhe ti. mirepo si cdo gje tjter dhe zgjidhje e tij eshte po kaq e thjesht sa e veshtir te na duket.
ne radh te par ajo qe dua te them eshte se kur ne nuk jemi te qart ne ate qe besojm ose te shprehem me mire akome,nuk jemi te sigurt ne ate qe besojm ateher kjo do te thote qe ne ne te vertet nuk po besojm ne asnje gje! feja eshte nje dicka shpirterore dhe jo fizike. besimi ka te beje me nje sere normash vlerash idera te cilat ne i pranojm si te verteta . por kujdes ne momentin qe ne me te vertet i pranojm keto vlera dhe idera ,gjejm veten ne to dhe me te vertete u besojm atyr ateher mund te themi se po une me te vertet besoj ne nje dicka!
tani besimi nuk lind asnjehere ne menyre te papritur ai kerkon kohe dhe njohuri te thelle te njeriut ne kete fushe! jo cdokush qe mmund ta quaje veten besimtar te nje feje mund te jete me te vertet besues ne ate lloj feje. apo e ushtron kete lloj besimi ne menyre pasive pra per forcen e zakonit(sepse familje e tij eshte e tille apo sepse kultura eshte e tille) tani dhe ne kete fushe besimtaresh ekzistojn shume kontradikta dhe shpesh here perqeshen per kete gje sidoqoft sado e ceket te jete ndergjegja e tyre ata prap besojn ne dicka dhe kundrejt kesaj gjeje thjesht duhet te tregojm respekt.
ndoshta dola nga tema jote por desha te te them kete qe nje besim i vertet,pra qe nje njeri beson me te vertet ne dicka, asnjehere nuk ka nevoj te kerkoj siguri per kete gje.
sepse vete fjala besim i shpjegon te tera.
tani ajo qe ti po shtron eshte dicka qe i perket atij personi i cili para se te filloj te besoj kerkon te gjej veten tek keto ide dhe vlera qe kerkon ti bej pjese te ndergjegjes se vete. normale qe lekundja dhe mos shpjegimi per shume gjera e largoin dhe e lekundin ate nga nje besim i caktuar tek i cili kerkon te besoj.
por nuk duhet haruar qe ne momentin qe ky person e gjen nje shpjegim te qart dhe te besueshem per te per cdo gje qe atij i duken kontradiktore apo te pallogjikshme atehere po mund te thuhet se ky person eshte shnderuar ne nje besimtar te ketyre ideve dhe vlerave.
por kujdes mos kuptoni me kete gje qe feja eshte nje ide subjektive qe ka te beje vetem me personin!!!!!!!!!! se kjo do ishte nje lekunde e madhe me pas ! ateher ne me ate subjektivitetin tone si qenie i bie te jemi thjesht te perhumbur neper ato mendimet tona po ashtu subjektive e keshtu deri ne pafundesi!
jo besimi eshte nje dicka tjter ku ne e gjejm veten.
ajo qe mund te te them per ta mbyllur pasi e ndjej veten te pazot te te sqaroj me holles reth kesaj teme eshte se ne momentin qe ne fillojm te besojm ne dicka kjo asnjeher nuk ndodh kot por eshte fryt i nje procesi te gjat qe ne kemi nisur dhe e kemi perfunduar. ky proces asnjehere nuk perfundon i manget neqoftese ne harijm te themi po une besoj te kjo gje. perse? per keto keto arsye.
mendimi vete te mos harojm qe mund te jete shume here me objektiv se vete bota reale qe na rethon! flas per mendimin qe mbart besimin ne nje grup vlerash te caktuara. sepse keto vlera nuk ndryshojn dhe jane te vlefshme per cdo koh edhe pse ne si njerez qe jemi e ndryshojm boten qe na rethon si te na teket , ne baze te interesave tona.
shpresoj te jem shprehur qarte.

jimmy84

Primus registratum

Tipike eee. Pergjigje "shpirterore" per nje pyetje "materiale".

P.S. Dr. Klevis. Nqs mendon qe ai pastori qe kam pyetur une s`ka pasur edhe aq njohuri, une i mirepres edhe pergjigjet e ndonje me kompetenti. Dmth pyetja akoma qendron "ne fuqi".

O

OaSiS

Guest

tashi un jam dakort me GURAX nuk edi a ekeni mar mundimin te lexoni kuranin per ato qe nuk besojn thjesht , te bej njeri porv psh nga kto qe skan fe nuk besojn ku di un dmth edhe tme thot pastaj se cfar mendon edhe ti pergjigjem me kenaqesi , un besoj ne zot .sic u permend edhe me lart ne kto bot eshte cdo gje perfekte cdo gje ne vendin e vet nuk arrij te kuptoj kerkushi edhe i them lexoje mir se cfar thot edhe per ca flitet ne kuran edhepastaj na shkruaj prap . bye

studenti100

Forumium praecox

Pyetja ishte si mund te dallosh te padukshem me nje imagjinate kur je i toksikuar nga lende kimike ne tru.

Kur detoksikohesh nga truri mund ta dallosh. Kur zgjohesh nga gjumi dallon se po enderroje edhe pse endrra duket vertete e dukshme. Nje gje interesante qe me ka ndodhur personalisht eshte se kur po enderroja, kishte ca kontradikta brenda ne enderr dhe pikerisht ne ato momente aftesite e te menduarit shqelmuan ne enderr, akoma duke enderruar thashe 'kjo do jete enderr', pastaj pasi thashe ate, u zgjova. Aftesite e te menduarit ishin efektive edhe ne enderr, por kur toksikohesh edhe pse je zgjuar nuk percepton dot ate te dukshem, lere te kuptosh te panjohuren. Po them se e panjohura, sic e kam thene te tema shkenca, nuk mund te barazohet me dicka mosekzistente apo 'asgje' se atehere cdo kerkim shkencor apo intelektual do ishte detyrimisht falimentim qe ne fillim. E verteta duhet te jete konsistente me faktet e njohura dhe mund te shtrihet ne pjesen e panjohur. Po sepse dicka shtrihet ne pjesen e panjohur nuk mund te arrijme konkluzione te llogjikshme se detyrimisht eshte imagjinate. E paverteta, imagjinata apo mosekzistenca e dickaje, asgjeja, nuk eshte konsistente me ate qe njohim dhe rrjedhimisht nuk mund te spekulohet llogjikisht qe te shtrihet te e panjohura kur harmonia me te njohuren mungon.

Nga ana tjeter, problemi ekziston se si mund te rregullosh tjetrin te dalloje gjera te imta, jo shume te qarta kur vullneti i tij per te perceptuar gjerat me te dukshme mungon ngaqe toksikohet. Pra dallimi i se vertetes fillon vetem nga vetevetja.