Re: Abdi Baleta, ky fondamentalist orjental
KUNDËRSHPIFOGRAFI
( vijon nga numri i kaluar)
Sharlatan që ha, ndyn dhe shpif në Tiranë
Në vend që të skalisë “si në mermer” portretin politik të dy politikanëve të akuzuar si bartësit e rrezikshëm të “nacional-islamizmit shqiptar”, autori i palo-librit dher ata që e mbështesin kanë ngritur një “pirg me pleh derrash” në veprimtarinë botuese dhe në politikën shqiptare.
Tani e tutje do të jetë një “çudi e madhe” nëse botimet e shtëpisë “Albin”, që ka vënë tabelën e saj si reklamë mbi këtë “pirg plehu derrash” do të gjejnë përsëri vend në stendat e panaireve të librit, në raftet dhe vitrinat e librarive.
Spiro Dede pati mjaft kohë në dispozicion, i pashqetësuar nga viktimat e dashakeqësisë apo të papërgjegjësisë së tij, që të ndreqte diçka në dëmin që shkaktoi, për t’u shkarkuar me njëfarë dinjiteti nga një pjesë e fajit. Por, ai bëri të kundërtën. U krijoi kushte stallierëve ta shpërndanin “plehun e derrave” si një gjë të çmuar midis fanatikëve të PD-së e të katolikocentrizmit për të cilët edhe ishte prodhuar enkas ky pleh publicistik.
Prandaj, shpifjet që përmban libri i radhisim jo vetëm për të ndihmuar lexuesin të kuptojë poshtërsitë që bëhen por edhe si parashtrim elementesh akuzues si ndaj autorit dhe ndaj botuesit.
Në kopertinën e fundit të palo-librit shpifografi KM është paraqitur edhe më fantazëm se gjatë kohës që u shfaq në “Rimëkëmbja”. Poshtë portretit të tij gabel ka shkruar vetëm emrin e mbiemrin, vitin e lindjes (1966) ndonëse duket shumë më i moshuar (shpifologjia i plak para kohe njerëzit) dhe fjalët “gazetar, “jeton e punon në Tiranë”. Hiqet gazetar kur nuk shkruan në asnjë gazetë dhe nuk ka asnjë shkrim gazetaresk. Diçitura më e saktë për portretin e tij do të ishte “sharlatan, që ha, ndyn e shpif në Tiranë” sepse nuk dihet mirë se në sa kuzhina të qelbura lan kazanët e lëpin sahanët. Diarenë që ia shkaktojnë këto larje e lëpirje shkon dhe po e lëshon në zyrat e PD-së ku i mban oturakun Mujë Buçpapa.
Ja dhjetra shpifjet trashanike në 12 faqet thatanike ( 7-23)
Në radhitjen e shpifjeve u prish pak radha sepse u desh të ndalemi së pari tek faqja 30 ku botuesi kishte kuptuar më mirë gafën e vet. Tani duhet të rikthehemi tek 12 faqet e mëparshme (7-23). Janë 12 faqe sepse nga nxitimi për ta vënë palo-librin në qarkullim është bërë kapërcimi nga faqja 16 në faqen 19.
1. Shpifografi (KM) pretendon se “faktet e sjella në këtë libër mbi veprimtarinë e fisit Baleta si dhe mbi veprimtarinë e Baletës ... janë ba të dituna autorit prej bashkëfshatarëve, bashkënxanësve dhe bashkëstudentëve të Baletës, të cillët, për arsye që kuptohen, parapëlqejnë të mbeten anonimë, zgjidhje kjo të cillën autori e ka respektue...” ( kjo thuhet në shënimin 1 në faqen 316 por që ka të bëjë m faqen 11)
Qysh këtu del hapur poshtërsia dhe pafytyrësia e sharlatanit shqiptar, shpifografit KM, i cili shpifjet, gënjeshtrat dhe fallsifikimet e tij kërkon t’ua lërë në derë shumë njerëzve që nuk i përmend, që jam plotësisht i sigurt se nuk i di cilët janë, pasi nuk ka takuar asnjërin prej tyre. Asnjë bashkëfshatar, bashkënxënës ose bashkëstudent i imi nuk mund t’i thoshte ndonjë nga ato marrëzitë dhe gomarllëqet që ka shkruar shpifografi.
Poshtërsia, pra, është e dukshme. Shpifografi, KM, kërkon të bëjë sa më shumë bashkëfajtorë anonimë në poshtërsinë e tij për qëllime provokimi. Shpifografi nuk jep asnjë sqarim se si u njoh me këta njerëz, ku i takoi, vajtën ata tek ai, apo ka shkuar ai tek ata, në fshatin Guri Bardhë, në Peshkopi, në Moskë, në vendet balltike etj..
Është e pabesueshme që të kenë folur shumë veta, siç pretendon shpifografi, dhe të gjithë të jenë treguar kaq frikacakë sa të kërkojnë të mos u përmendet emri. Shpifografi bën një libër me qindra shpifje dhe nuk ka frikë ta botojë. Unë i njoh bashkëfshatarët e mi edhe ata më pak dashamirët ndaj meje, nuk do të thonin ato që shkruan shpifografi im. Bashkëfshtarët, bashkënxënësit dhe bashkëstudentët e mi janë njerëz që qëndrojnë shumë më lart nga burrëria, ndershmëria, fisnikëria, serioziteti, përgjegjësia për të thënë të vërtetën se sa një tip si Kastriot Myftaraj që i fyen ata në mënyrë të tillë të poshtër anonime. Myftaraj ka bërë një provokim të ndyrë që po të kalojë pa ndëshkimin e demaskimin e duhur në praktikën botuese në Shqipëri, mund të sjellë pasoja tepër të rënda për moralin shoqëror, rendin politiko-juridik dhe sjelljen qytetare.
2. Shpifografi flet për të kaluarën “e fisit Baleta” në fshatin Guri i Bardhë i Matit.
As në këtë fshat, as në Mat, as në Shqipëri nuk ekziston një “fis Baleta”. Shpifografi shkruan për “një fis” të tillë që të çorientojë lexuesin, të bëjë më të besueshme shpifjet e gënjeshtrat e tij monstruzoe dhe të poshtra.
Për dukurinë fisnore, konceptin e fiseve në trojet shqiptare nga lashtësia ilire e deri sot është shkruar shumë e me kompetencë nga shqiptarë e të huaj dhe nuk ka mbetur që këtë çështje ta sqarojë me sharlatanizmat e tij një shpifograf si Kastriot Myftaraj. Mjafton për lexuesin të studjojë dy faqe “Fiset” (20-21) nga libri i vyer i profesor Eqerem Çabejt me titullin “Shqiptarët midis Lindjes e Perëndimit” për t’u bindur për marrëzinë e Myftarajt kur shpif duke shpikur “fisin Baleta” ... .
Me këtë shpikje-shpifje shpifografi ka dhënë provën se nuk ka biseduar me asnjë bashkëfshatar timin nga Guri i Bardhë sepse askush nuk mund t’ia thoshte një gjë të tillë. Fshati Gur i Bardhë asnjëherë nuk ka qenë i ngritur mbi bazë fisnore. Ky koncept as që ekziston, as që kuptohet në këtë fshat. Në një fshat me mesatarisht 150 familje në kohë të ndryshme gjen 80 mbiemra të nndryshëm, nga ato tipikë katolikë, ose myslimanë, deri me tingëllim tipik latin, mbiemra që i ndesh në Kosovë, Dibër, Mat, Mirditë, Shkodër, Krujë, Tiranë, Elbasan, Vlorë, Skrapar, apo si emra vendesh në Malt të Zi apo Kurvelesh. Një provë e pakundëërshtueshme për këtë është fakti i rrallë në Shqipëri se martesat bëheshin vetëm brenda në fshat dhe shumë rrallë, për arsye të veçanta, me fshatra të tjerë të Tiranës apo të Matit. Dihet se në shoqërinë e ngritur mbi konceptin e fisit, martesat duhet të bëhen detyrimisht larg vendbanimit të fisit, në fise të tjera. Shpifografi këto gjëra duhet t’i ketë mësuar edhe kur e kanë dërguar në Itali të mësonte zakonet e tiparet e katolikëve të Veriut të Shqipërisë sipas përpunimeve të bëra nga prifti katolik italian, antishqiptari Kordinjano.
Çdo bashkëpunëtor i imi nuk mund të fshihte nga detektivi Kastriot po të ndodhej para tij se në fshatin Gur i Bardhë gjithmonë ka patur vetëm një trung familjar me mbiemrin Baleta, që për herë të parë në vitin 1959, si rezultat i ndarjes së djemve të gjyshit tim u bënë dy familje dhe në vitet 1980 tri familje, siç janë edhe sot, familja e babait tim dhe dy xhaxhallarëve të mi. Shpifografi është shumë mistrec kur injorancën e tij ua servir lexuesve si argument për qëllime provokuese ndaj meje.
Në shkurt të vitit 1991, pikërisht në ditët kur unë merresha me punët e grevës së urisë së studentëve të Tiranës, që përfundoi me rrëzimin e monumentit të Enver Hoxhës, një grup i vogël bashkëfshatarësh të mi, në diktatin e egër të mikut tim familjar, Haxhi Lleshit, që kishte shkuar enkas për këtë në fshat, nënshkruan një letër mallkimi për mua, si renegat i PPSH-së dhe ia dërguan Komitetit të saj Qendror. Ajo letër, atëherë, është botuar në faqen e parë të “ZP”. Asnjë prej atyre njerëzve nuk ka shfaqur shenja shqetësimi edhe kur unë u bëra deputet i dy legjislaturave dhe kjo gjë nuk ka krijuar ndonjë rrjedhojë negative në fshat. Guri i Bardhë është fshat ku tradicionalisht dukuria e hakmarrjes së rëndomtë njerëzore ka qenë në nivele të ulëta, ku nuk ka vepruar dukuria e gjakmarrjes, apo zakoni i keq i shitjes së bajzave për martesë e një sërë dukurish jo të mira.
Është gënjeshtar e shpifës Kastriot Myftaraj kur do t’u lërë në derë bashkëfshatarëve të mi tiparin e keq për të folur e për t’u fshehur. Kastrioti është provokator i ndyrë ndaj tyre. Po të jetë i zoti le të shkojë në fshatin tim me eskortë tropojano-berishiane e jezuito-katolikocentriste dhe pa praninë time të thotë shpifjet në mexhlis. Jam i sigurt se do ta respektojnë edhe pse ka portret gabeli meqenëse edhe arixhinjtë atje janë kurdoherë të respektuar gjatë shtegtimeve të tyre. Por ama nuk do të pranojnë që t’u hedhë falle si ato që ka hedhur në libër për ngjarje që nuk kanë ndodhur në atë fshat dhe i trillon shpifografi Kastriot.
3. Shpifografi shkruan në faqen 13 të palo-librit : “Guri i Bardhë është pikë shumë strategjike në kufirin midis Matit dhe Dibrës në rrugën midis Dibrës dhe Tiranës”.
Përveç injorancës, kjo gjysmë-gënjeshtër e shpifografit, zblon edhe qëllimin e tij për të mashtuar lexuesit dhe për të përforcuar shpifjet e tjera të tij. Është e vërtetë se Guri i Bardhë ka qenë kurdoherë pikë e rëndësishme strategjike në rrugën e Arbrit, Durrës-Tiranë-Dibër e më tej. Por, Guri i Bardhë nuk ndodhet në kufirin midis Matit dhe Dibrës. Ai është në kufirin midis Matiti dhe Tiranës. Në rrugë këmbësore dhe karvanesh nga Tirana, nëpërmjet Shkallës së Tujanit dhe Qafës së Murrizës, mbrrin në Gurin e Bardhë për 7-8 orë. Guri i Bardhë lidhjet ekonomike i ka patur gjithmonë me Tiranën dhe në këtë kuptim mund të quhet malësi e Tiranës si Bastari apo Shën Gjergji. Injoranca dhe ligësia e bëjnë qesharak shpifografin Myftaraj edhe në këtë pikë.
4. Shpifografi gënjen kur shkruan se për politikanët e sotëm, që ai i numëron në faqen 7, nuk paska asnjë libër analitik për jetën dhe veprimtarinë e tyre.
Sapo e lexova këtë gomarllëk të shpifografit tërhoqa nga rafti menjëherë tri libra në kopertinën e parë të të cilave është vendosur një portret i Sali Berishës dhe mbajnë këta tituj: “Berisha përmes kasandrave” (autor Fahri Balliu ); “Berisha nuk ka gabuar” (autor Vezir Leka Borshi); “PD-ja dhe çështja kombëtare” (autor Mujë Buçpapa). Në këto libra panagjeristët e Berishëss kanë shkruar thasë me gjepura që nuk i ngre kandari për ta mburrur idhullin e tyre. Madje, njëri nga ata, Borshi, mëkatet e rënda të Berishës i minimizon fare duke i quajtur thjesht “shmangie” dhe duke sajuar tezën se” shmangiet nuk përbëjnë gabim”. Kurse faktet thonë se Berisha ka bërë shpesh shmangie të atilla që janë faj i rëndë dhe krim në dëm të shtetit dhe të kombit.
Pse, pra, orvatet shpifografi të bëjë të paqenë edhe libra të tillë si “Berisha përmes kasandrave”, ( disa ironizojnë me këtë titull duke e ndryshuar në “Berisha nëpërmjet skafandrave”) që për më tepër u shkrua në vitin 1996 për të përgatitur rizgjedhjen e Berishës president dhe u botua me financimin e fondacionit piramidal Xhaferi. Pjetër Arbnori, bashkëpunëtori i ngushtë i Berishës, edhe në emisionin e datës 22 shkurt 2002 në emisionin “Zëri i Amerikës” të Telenorbës e sulmoi ashpër, seriozisht dhe jo për humor, fondacionin Xhaferi.
Për Ibrahim Rugovën është botuar në Francë në vitin 1994 libri “Çështja e Kosovës” si bisedë e dy gazetarëve francezë me presidentin e Kosovës. Ky libër ka edhe një parathënie të gjatë nga Ismail Kadare ku ai i thur elozhe Ibrahim Rugovës. Në Kosovë, Bardh Hamzaj ka botuar librin “Rrethimi për luftën dhe lirinë”, ku flet për jetën dhe luftën e Ramush Hajredinaj, njërit prej treshes së madhe partiake të Kosovës së sotme. Agim Zogaj, ka botuar librin “Dëshmi për rrugën e lirisë” që i kushtohet jetës dhe veprimtarisë së Naim Malokut, një partiak, tani jo më aq i rëndësishëm në Kosovë. Ernest Luma dhe Skënder Krasniqi kanë shkruar librin “Kështu bëri Tahir Zemaj”, për të denigruar njërin nga ushtarakët që komanduan në rradhët e forcave ushtarake të Qeverisë së Kosovës. Në këtë libër flitet shumë edhe për lidhjet e kontrabandistit Kadriovski me shërbimet sekrete jugosllave. Edhe Tahir Zemaj ka bërë libra si kundërpërgjigje e librit të mësipërm. Në Shqipëri, Moikom Zeqo ka botuar librin “Rexhep Qosja dhe çështja kombëtare”.
Madje edhe për mua ekziston një libër i përgatitur, i botuar dhe i promovuar në Prishtinë në shkurt të vitit 1998,(një javë para se të filonte ofensiva milosheviçiane), nga gazetari i “Rilndjes” dhe i “Bujkut”, Bajram Kabashi. Është një libër prej 300 faqesh me titull “Baleta më ka thënë”: Vetëm nacionalizmi e shpëton kombin shqiptar”. Në libër pasqyrohen biseda për çështje politike të bëra nga shtatori i vitit 1996 deri në shtator të vitit 1997. Gazetari ka bërë kujdes që përveç pikëpamjeve politike, të pasqyrohet dhe një jetëshkrim i imi. Shpifografia që botohet tani nga Kastriot Myftaraj është edhe një reagim i vonuar i dikujt tjetër ndaj këtij libri që përmban shumë kritikë për politikën, vijën dhe rolin politik të PD-së dhe të Sali Berishës dhe nxjerr në pah rrjedhojat e rënda që u sollën Shqipërisë e shqiptarëve Berisha e PD me politikën e tyre.
Pra. Kastriot m.... mund të ketë të drejtë vetëm nëse pretendimi i tij merret në një kiptim specifik, në rast se ai ka dashur të thotë se për asnjë politikan shqiptar deri tani nuk është bërë një shpifografi voluminoze në formë libri, siç ka bërë ai për Abdi Baletën dhe Hysamedin Feraj. Në këtë kuptim ai është shpifografi i parë i shquar në Shqipëri. Ndërsa, z. Feraj dhe unë, jemi njerëzit e politikës për të cilët ata që merren me provokimin politik kanë planifikuar botim shpifografie në formë libri.
Me shpifjet, falsifikimet, shtrembërimet, që ka bërë shpifografi Kastriot, e ka bërë edhe më të ngutshëm ribotimin e librit të Bajram Kabashit edhe këtu në Tiranë, që njerëzve t’u rikujtohet ajo analizë e politikës dhe e veprimtarisë së PD e Berishës, që e kemi bërë në të kaluarën, meqenëse mbështetësit kryesorë politikë të teorizimeve antikombëtare që bën Kastriot Myftaraj, po dalin pikërisht PD-ja dhe njerëzit e Berishës.
5. Ai amerikani fantazëm, pa emër, pa portret të qartë, pa mision të shpallur këtu në Shqipëri, që paska rënë në dorë të Kastriot Myftarajt për të shëtitur në libraritë e Tiranës (në qoftë se ekziston me të vërtetë dhe nuk është fantazëm në kokën e Kastriotit) paska qenë shumë fatkeq. Ata të Qendrës Stefan duhet të kujdesen më shumë kur u gjejnë shoqërues vizitorëve që vijnë në linjën e tyre në Shqipëri. Po të bien në dorë shoqëruesish si Kastrioti, ata amerikanët sigurisht do të thonë se “analitikët shqiptarë e kalojnë kohën dhe i shpenzojnë honoraret e fituara nëpër kafenera sepse ky është vendi ku punon Kastrioti”, i cili ka bezdi, madje urrejtje të madhe për njerëz si puna ime që nuk shkojnë nëpër kafenera, nuk organizojnë konferenca shtypi tri herë në ditë si Berisha, nuk dalin në ekranet e televizioneve nga 4-5 herë në ditë si politikanët “e partive të mëdha”, por qëndrojnë në banesën e tyre dhe shumicën e kohës e kalojnë me lexime dhe shkrime. Brumbulli i skutave ku grumbullohen plehra të politikës dhe i kafeneve ku thuren gjepura, Kastriot Myftaraj, nuk e duron dotmënyrën time të punës, madje ka marrë përsipër ta njollosë atë publikisht me shpifjet e tij. E kam pas vënë re me kohë që atë e torturonte kjo mënyra ime e punës sepse kur vinte për të sjellë ndonjë artikull në banesën time, ky sypërmbysur, vështronte vetëm këpucët e veta, dhe nxitonte të largohej sa më parë.
6. Pasi nxit dikënd me qortimin se qenka i vonuar në kryerjen e akteve rrugaçërore kundër meje, si për shembull thyerjen e xhamave kundër apartamentit tim, edhe pasi ua ka dhënë koordinatat, Kastrioti, si uriahip i gazetarisë, më kujton se mua nuk më ka ndodhur si Azem Hajdari. Mirëpo ka harruar të shpjegojë përse mendon se “ky nder i madh” më takuaka mua përpara se Berishës, Mujë Buçpapës, Elez Biberajt, Fahri Balliut, Mero Bazes, Mehmet Elezit, Fatmir Mediut, Bardhyl Londos apo edhe vetë Kastriotit, se tashmë edhe ky është bashkëngjitur në këtë grup gjëmëmëdhenjsh si një shegert i vogël.
Kastrioti, sigurisht, nuk i ka mendime të tijat por fjalë që ia kanë thënë ato “burimet e tij agjenturoree misterioze”, të cilat ai për një maskim të keq i quan gjithmonë Perëndimore kur shihet se ato janë ballkanike (me përjashtim të Internacionales së Zezë) se unë e paskam mbushur kupën më shumë se çdo politikan në Shqipëri si “figurë kontradiktore, misterioze, interesante dhe unike në politikën shqiptare”. Me këto vlerësime, që mburret se i ka marrë nga agjenturat e huaja, Kastriot m.... mendon se e ka përligjur plotësisht vendimin që të shkruhet shpifografia ime.
7. Jo për efekt të mbështetjes së ndonjë akuze të mundshme ligjore, por për demaskim publik të shpifologjisë ku përpëlitet Kastrioti theksoj se ai vetëm shpif, pasi unë nuk jam aspak figurë misterioze dhe kontradiktore. Unë kam vepruar gjithnjë haptazi, kam shkruar pa pseudonime, kam folur publikisht, kam përmendur gjithnjë emra konkretë njerëzish, i kam shprehur hapur fare, madje disa mendojnë skajshëm dhe me egërsi qëndrimet dhe tezat e mia, të cilat nga shumica e njerëzve konsiderohen konseguente dhe intransigjente. Në qoftë se do të quhem unë figurë kontradiktore dhe misterioze, atëherë çfarë mund të thuhet për Sali Berishën, që i ndryshon mendimet e qëndrimet nga tri herë në ditë, që kurrë nuk ka mbajtur fjalën që ka thënë, që kurrë nuk ka përmbushur premtimin që ka bërë, që ka kaluar shpesh nga njëri ekstrem në tjetrin, që ka prerë në besë e lënë në baltë shumë nga ata që e kanë mbështetur sinqerisht dhe ka luftuar egërsisht pikërisht ata që e kanë mbështetur sinqerisht, për të bërë pazarllëqe me ata që i sulmonin. Ç’mun të thotë vallë Myftaraj për tutorin e tij të tanishëm Mujë Buçpapa, që merret papushim me intriga të vogla e porvokime të pështira? Këto po i shkruaj më tepër që të marrin vesh panagjeristët e Berishës se i bëjnë keq dhe jo mirë ustait të tyre kur nxisin tipa si Myftaraj të shpifë për të tjerët.
Ata që e urdhërojnë Kstriotin të shpifë kaq ndyrë për mua i tërbuaka dhimbshëm që unë qenkan “figura më unike e politikës dhe e publicistikës shqiptare”. Unë njoh shumë prej tyre që prej vitesh janë munduar të më bëjnë edhe mua si veten. Por, nuk më bënë dot dhe nuk do të bëhem. Kur ata venë njerëz si Kastrioti të shpifin për mua, nuk do të arrinë gjë tjetër vetëm të kundërtën e asaj që dëshirojnë. E provuan Berisha me Meksin që nëpërmjet shegertëve të tyre të më bënin shantazhe e të më thyenin në vitin 1994, por nuk patën sukses. E provuan edhe në vitin 1996, kur përdorën tamam si sigurimsa çështjen Kabila për të më mënjanuar nga jeta politike duke sajuar dhe vënë në ligj dispozita të ndyra ligjore. E përdorën fëlliqshëm dhe turpshëm dokumentacionin arkivor, ku siç mësoj tani nga shkrimi i Agim Shehut paskan qenë edhe duart e ndyra të bashkëshortes së Aleksandër Meksit, se mos gjenin ndonjë gjë më të fortë se çështja Kabila. I keqpërdorën si njerëz pa dinjitet edhe pjesëtarët e Komisionit Mezini dhe të Gjykatëës së Kasacionit ku drejtonte Avni Shehu, por nuk më thyen dot.
Kurse unë në vitin 1997 i dola në krah Berishës dhe PD-së sepse këtë e kërkonte interesi i Shqipërisë, sepse këtë e kërkonte mbrojtja e parimeve dhe e të vërtetës. Më 18 shkurt 1997, pra 10 ditë para se të shpërthente revolucioni i Vlorës, nëpërmjet gazetës “Albania” i kam shprehur Berishës mendimet e mia se ç’duhej të bënte në atë situatë të rëndë për Shqipërinë dhe për të, duke filluar me zëvendësimin e Qeverisë së Aleksandër Meksit. Le t’i marrin njerëzit dhe t’i lexojnë prapë ato sugjerime. Por, Berish as nuk ka ditur e as do të mësojë të velrësojë ndonjë gjë sipas parimeve, t’i bëjë gjërat sipas të vërtetës dhe të së drejtës. Për Berishën e mirë është fjala e këndshme për veshët e tij, jo fjala e drejtë. Për Berishën në politikë, perëndi është makinacioni. Prandaj, pranë tij gjejnë gjithmonë strehë dhe lulëzojnë njerëzit e veseve si Mujë Buçpapa, që pastaj gjejnë dhe tërheqin të tillë si Kastriot Myftaraj të lindur për poshtërsira dhe ligësira. Në Telenorba të datës 22 shkurt 2002, edhe Pjetër Arbnori me marifetet e tij e tha se është dobësia e Berishës për ta rrethuar veten pikërisht me ato njerëz që nuk duhet.
8. Shpifografi shkruan se Baleta “edhe pse i ngujuar në shtëpinë e vet” është gjithandej i pranishëm jo vetëm nëpërmjet shtypit por edhe nëpërmjet të dërguarve të tij që përcjellin fjalët e tij në seli partish, kafeteri, redaksi gazetash, ambasada ... (fq. 9).
Do të thoja më lumtë sikur të ishte vërtetë kështu. Por, ato gjëra që bëjnë të tjerët shpifografi me qëllim të keq i regjistron në aktivitetin tim politik. Rreth meje nuk ka aspak njerëz të tillë. Unë shumë rrallë shfaqem në ndonjë ekran televizioni dhe vetëm kur më ftojnë. Madje refuzoj edhe ftesa për të dalë në televizion. Këtë mund ta dëshmojë fare mirë pronari i TV Shijak, i TV Dardania e ndonjë tjetër. Shkruaj kryesisht në të përjavshem “Rimëkëmbja”, ndërsa në shtypin tjetër pothuajse aspak. Edhe Kastriot Myftaraj, kur bashkëpunonte me mua, në kafene “Aroma” nuk ka shkuar me rekeomandimin tim, por ka shkuar me porosinë e atyre që e kishin dërguar të fillonte punën mynafike për të mbjellë grindje midis meje dhe ndonjërit nga bashkëpunëtorët e mi. Ashtu si në shtëpinë time, edhe në kafe “Aroma” apo në redaksitë ku bashkëpunoj unë (revista “Koha” dhe “Bota Sot”) Kastriot Myftaraj kishte për mision të depërtonte nëpërmjet meje që të vazhdonte veprimtarinë e tij prej “spiuni birucah dhe vrasësi me pagesë” në publicistikë. Është spiunomania që ka lëshuar rrënjë të thella në mjediset e PD-së dhe pasioni i Berishës për të urdisur intriga e futur pyka në çdo parti e shoqatë, për të futur molat e veta në çdo redaksi, që i bën të kërkojnë huqe të tilla edhe tek ne dhe të ndërsejnë njerëz si Kastrioti të shkruajnë të tilla shpifje.
9. Shpifografi gënjen kur thotë se zgjodhi vetë Baletën dhe Ferajn si objekt të shpifografisë së tij. Ai, në palo-librin e tij, shumë shpesh ka tjerrë trashë të njëjtin lesh të palarë që ka krehur propaganda e PD-së kundër nesh, duke shtura vetëm disa vulgarizime gjatë tjerrjes. Shembull i qartë është pjesa e titulluar “Denoncimi i Kabilës” *fq. 21-23). Këtu, së pari, gënjen se unë, pas kthimit në vitin 1961 nga Moska në “Fakultetin e shkencave politiko-juridike” të Universitetit të Tiranës vazhdova studimet “për specialitetin që kisha në Moskë, marrëdhënie ndërnacionale” (në shqip perdoret termi “marrëdhënie ndërkombëtare” e jo “ndërnacionale”). Në atë kohë unë studjova në fakultetin e shkencave politike. U diplomova si gjithë të tjerët “jurist”. Gjatë viteve të punës në diplomaci, sidomos në OKB jam specializuar për të drejtën ndërkombëtare. Kam qenë disa vite pedagog i së drejtës ndërkombëtare në Fakultetin tashmë të shkencave politiko-juridike (1987-1995), nga ku më hoqën për hakmarrje politike edhe si pedagog i jashtëm lakejtë e Sali Berishës. Prandaj, Kastrioti të mos fyejë askënd si “lakej të Baletës” kur ata i përmendin këtij lakeu të Buçpapajt fakte të vërteta për lidhjen time me specialitetin tim të së drejtës ndërkombëtare.
10. Shpifografi po në këtë pjeë të titulluar “Denoncimi i Kabilës” ka vënë fjalinë “Ka pasun një debat të gjatë mbi atë nëse ka qenë ose jo Baleta agjent i Sigurimit të Shtetit”. Nuk ka pasur asnjë debat të gjatë për këtë por një shpifologji të gjatë nga drejtues të PD-së, xhelozë, cmirëzinj e pse jo edhe të implikuar në veprimtarinë agjenturore për të më portretizuar mua si njeri i sigurimit.
Më flagrant ka qenë veprimi i bërë nga presidenti Sali Berisha në verën e vitit 1993 kur thirri Agron Çikën, anëtar i Këshillit Kombëtar të PD-së, dhe i tha “largohu nga Abdi Baleta se është bashkëpunëtor i sigurimit”. Kundërshtimi i Agronit për ta pranuar këtë si të vërtetë pa u bindur me prova e bëri Berishën t’i premtonte një takim midis të treve. Berisha nuk e mbajti fjalën. Më 5 shtator 1993 në mbledhjen e Këshillit Kombëtar të PD-së në sallën e Muzeut Historik, i jam drejtuar Berishës, pranë të cilit ishte kryeministri Meksi, se ai që kishte të dhëna se unë isha njeri i Sigurimit të fliste hapur ose ndryshe do ta konsideroja atë njeri të Sigurimit. Berisha heshti. Dhe Meksi heshti. Të tjerët që nuk dinin përse bëhej fjalë heshtën. Vetëm Agron Çika në sallë vuri trishtueshëm buzën në gaz. Pastaj lakejtë e Berishës e kanë përsëritur akuzën në shumë mënyra, kurdisën provokimin në shtypin e PD-së, nën pseudonimin “Vëzhguesi”, që tani besoj se është Mujë Buçpapa sepse vetëm ai ka mbetur në “RD” nga gazetarët e asaj kohe dhe në palo-librin e Myftarajt përsëriten të njëjtat përralla.
Në verën e vitit 1993 (më saktë në qershor) Sali Berisha arriti të mposhte grupin parlamanetar të PD-së ku ndeshej deri atëherë me rezistencë të madhe dhe shpesh i prisheshin manovrat që kurdiste vetëm në shërbim të zgjerimit të pushtetit personal dhe të dallavereve me kundërshtarët. Mposhtja e grupit parlamentar erdhi si rezultat i hapjes në fshehtësi nga Berisha të dosjeve të secilit, që u përdorën për presione në mënyrë konfidenciale. Këtë deshi të bënte edhe me mua. Kastrioti është një shegert i vonuar që llapaqençe hedh në publik sërish të njëjtat poshtërsi.
Për të mashtruar lexuesin, shpifografi Kastriot hedh gënjeshtrën se “Të gjithë funksionarët diplomatikë shqiptarë jashtë vendit, në periudhën e diktaturës komuniste, ishin dhe bashkëpunëtorë të Sigurimit të Shtetit”. Po t’i kërkohet ta vërtetojë këtë me prova konkrete ai nuk do të gjejë dot, sepse nuk ishte ashtu. Të mos shpresojë se mund t’i vejë në ndihmë ndonjë dekaratë spekuluese që kanë bërë në këtë frymë liderë të caktuar të PD-së apo ndonjë shkrim jo shumë kohë më parë i Mehmet Elezit, të cilin unë e kam kundërshtuar publikisht qysh në kohën e botimit.
11. Pas shpifjes “në parim”, shpifografi mbërrin tek shpifja konkrete , referenca në shkrimet e botuara në vitin 1994 në gazetën “RD” për çështjen e studentit Pol Kabongo që 30 vite pas largimit nga Shqipëria (i dëbuar) u bë president i Republikës së Kongos, Loran Kabila. Në vitin 1994, pas provokimeve që bënte “Vëzhguesi” në “RD” kam kërkuar të lexohej në parlament relacioni që kisha bërë unë në vitin 1964 për qëndrimin disamujor në Shqipëri të studentit kongolez, Pol Kabongo, me të cilin banoja në një dhomë dhe kujdesesha për të në të gjitha drejtimet (siç nuk jam kujdesur as për vëllezërit) meqenëse isha i ngarkuar nga Dekani i Fakultetit dhe Rektorati i Universitetit.
Në atë seancë të Kuvendit Popullor kam deklaruar se do ta quaja jo shqiptar cilindo koleg që do të mendonte se ka vepruar atëherë gabim ose si fakt që më bënte “agjent sigurimi”. Ata që nxisin këtë propagandë kundër meje, dhe unë besoj me siguri vetë Berisha, nuk patën guximin politik të sillnin relacionin e ta lexonin, siç nuk kishin patur më parë guximin të sillnin e të lexonin sipas kërkesës sime dëshminë time në gjyqin e Nesti Nases.
Ata ishin të interesuar vetëm për të spekuluar me këto gjëra në errësirën e kabineteve të tyre presidenciale, kryeministrore e ministrore dhe të ndërsenin lehaqenët e tyre kundër meje.
Në vitin 1996 pikërisht me këtë gjë spekuluan për të vënë një pikë të veçantë normative ligjore se nuk duhet të të figurojë emri në ndonjë regjistër të sigurimit që të quhesh i përshtatshëm për të kandiduar deputet. Kjo ishte pika që synonte direkt mua. Sipas Arian Starovës truri elektronik për ligjet ka qenë Aleksandër Meksi. Sipas gjeneral Agim Shehut, Aleksandër Meksi, për të bërë punë të tilla të poshtra të karakterit agjenturor kundër politikanëve shqiptarë të kohës së demokracisë paska veshur police gruan e tij, të cilën e paska futur për hafijellëk pikërisht në arkivat e Ministrisë së Brendshme që të zbardhte figurën e nxirë të Aleksandrit e të nxinte figurat e atyre që nuk i pëlqen biri i oficerit grek. Unë, natyrisht, isha një nga të vënët në shënjestër të Meksit se kisha kundërshtuar politikën e “bashkim-vëllazërimit” shqiptaro-grek. Kur ia kam thënë një herë duke pirë kafe në parlament se babai i Aleksandrit ishte kryetar i komisionit për tekstet greke të shkollave të minoritetit vetëm u kapërdi duke u shtirë se nuk e dinte këtë fakt.
12. “Abdi Baleta, matjani me pozitën më të naltë gjatë regjimit komunist....” përrallis shpifografi. Do të isha natyrisht i lumtur të ishte kështu. Por ja që nuk është as për lumturinë time, as për kënaqësinë mesfistofelione të shpifografit, sa injorant aq dhe i poshtër kur shpif.
Mati nën regjimin komunist,megjithë diskriminimin e tmerrshëm që i bëhej nga labokomunizmi, ka pasur të tjerë para meje dhe me pozita më të rëndësishme. Nga Mati ka pasur edhe deputetë, edhe ndonjë sekretar të parë partie në rrethe e anëtarë të KQ të PPSH, edhe ndonjë zëvendës-ministër, edhe ndonjë ushtarak të rangjeve të larta, deri komandat i flotës luftarako-detare të Shqipërisë. Një matjan Et`hem Baarhani ka qenë anëtar i Presidiumit të Kuvendit Popullor, pra pjesë e kreut kolektiv të shtetit. Unë kam qenë i pari matjan i emëruar ambasador dhe vetëm kaq. Për Matin kjo ka qenë gjë shumë e mirë. Për mua fat e nder i madh. Edhe për Shqipërinë nuk ka qenë humbje, por fitim. Madje edhe shpifësit e sotëm qar kanë se kanë me çfarë të merren.
13. Shpifografi shpif se A.Baleta ka qenë “i katërmbëdhjeti në listën e gegëve që arritën pozita të nalta gjatë këtij regjimi”. Është një shpifje e poshtër që synon të fallsifikojë faktet historike për një periudhë mjaft të gjatë të shtetit tonë. Do të ishta përsëri i lumtur që unë, i lindur në vitin 1941 dhe i përfshirë në jetën nënpunëse të vendit vetëm në vitin 1964, të kisha arritur të isha i katërmbëdhjeti gegë në pozitë të lartë në shtet. Kur poshtërsia ia zë sytë, ia gangrenizon trurin shpifësit edhe shpifjet dalin shumë qesharake. Nga Gegëria, pra nga ¾ e trojeve etnike shqiptare gjatë regjimit komunist në Shqipëri vërtetë nuk kishte sa duhej njerëz në pozita të larta, sepse këto i mbante për vete labokomunizmi, por gjithsesi ka patur shumë gegë në të tilla pozita. Qysh në Komitetin Qëndror Provizor të PKSH që doli nga mbledhja themeluese më nëntor 1941, nga 7 anëtarë 4 ishin gegë (Gjin Marku, Ramadan Çitaku, Tuk Jakova, Qemal Stafa) trëe të tjerët ishin Enver Hoxha, Koçi Xoxe dhe Kristo Themelko ( shule). Në Konferencën e Pezës, 16 shtator 1942, dhe në organet që dolën prej saj pati një numër gegësh: Ndoc Çoba, Kasem Qafmolla, Myslym Peza, Haxhi Lleshi, Baba Faja, Abaz Kupi etj. Në shtabin e Përgjithshëm të Ushtrisë Nacional – Çlirimtare që u formua në Labinot në korrik të 1943 ishin një numër i madh gegësh: Myslym Peza, Spiro Moisiu, Ramadan Çitaku, Abaz Kupi, Haxhi Lleshi, Mustafa Xhani (Baba Faja), Mustafa Gjinushi, Dali Ndreu.
Në organet më të larta të regjimit komunist pas çlirimit të vendit (pra në Byronë Politike të KQ të PPSH, në Qeveri, në Presidium të Kuvendit Popullor) ka pasur një numër jo të vogël gegësh si Tuk Jakova, Ramiz Alia, Beqir Balluku, Abdyl Këllezi, Muho Asllani, Hajredin Çeliku, Xhaferr Spahiu, Xhemal Dymylja, Besnik Bekteshi, Haxhi Lleshi, Myslym Peza, Iljaz Reka (Kryetar i Kuvendit Popullor), Et1hem Barhani, Pirro Dodbiba, Sami Baholli (Sekretar i Presidiumit të Kuvendit Popullor), Gjin Marku, Dali Ndreu, (ushtarakë të lartë) etj., etj. Nëse do të radhisnim emrat e ministrave, anëtarëve të KQ të PPSH e funksioneve që barazoheshin me to lista i afrohet numrit rendor 100.
Nëse do të shtonim rangje funksionesh më të ulët, por gjithsesi më të larta se pozita e një ambasadori atëhere lista do të kishte edhe qindra emra të tjerë . Kështu megjithë gradimin që po më bën shpifografi im tani, duke më caktuar vendin e 14 në listën e gegëve që kanë zënë funksione të larta nën regjimin komunist gjysëm-shekullor unë nuk mund të ndjejë asnjë kënaqësi. Përkundrazi ndjej neveri për këtë “servilizëm” të shpifografit tim. Unë do të jem i lumtur edhe sikur në këtë listë të zë vendim 214, .... 314, ..... 414 .... e më poshtë.
Ndjej neveri për këtë shpifograf, për ata që shpërndajnë librin e tij sepse përpiqen të falsifikojnë historinë e Shqipërisë, të pickojnë me kicat e tyre helmues ndjenjat e gegëve të nënvleftësuar e të diskriminuar në masë jo të vogël gjatë sundimit labo-komunist.
Këto nepërka që duan të përhapin vetëm helmin e grindjes midis shqiptarëve hiqen për gegomëdhenj jo sepse duan të rivendoset harmonia ndërshqiptare edhe në këtë fushë, por sepse duan t’i maisin më tej disa probleme ndërkrahinore dhe të çojnë në vend porosinë që u ka dërguar edhe tani vonë presidenti i Jugosllavisë Koshtunica që Shqipëria të bëhet qendra e konflikteve në Ballkan. Buçpapistët e PD-së janë vënë kokë e këmbë në shërbim të kësaj strategjie të Koshtunicës. Ata e kanë ndërsyer zagarin e tyre shpifografin tim që të leh siç leh në palo-librin “Nacional – islamizmi shqiptar.....”.
14. Shpifografi edhe ditëlindjen time 18 prill 1941 kërkon ta kthejë në njollë e mallkim politik për mua. Sipas tij unë nuk mund të shpëtoj nga “mëkati im fillestar” që “u linda bash në kohën kur Miladin Popoviçi dhe Enver Hoxha po punojshin për me krijue partinë, ku më pas ai (unë A.Baleta) do të futej për me ba karrierë të madhe”.
Ka shumë mundësi që shpifografi im në kokën e tij të ketë bluar edhe mendimin se Enver Hoxha dhe Miladin Popoviçi, vetëm pasi morën vesh nga zogjtë e malit se në Gur të Bardhë të Matit ka lindur Abdi Baleta e shpejtuan punën për formimin e PKSH që të vendosej sa më parë komunizmi në Shqipëri dhe të përgatitej terreni për karrierën e madhe këti djali çudibërës (ëondër kind – meqënëse shpifografi im i ka qejf fjalët e huaja). I gjori unë çfarë shpifografi marroq më ka takuar për pjesë që të kem. Sipas këtij shpifografit tim sharlatan deri atje ku nuk mban peshë kandari i rrenave dhe ujë pilafi i poshtërsive të gjithë ata që kanë lindur në vitin kur Miladini dhe Enveri bënë partinë duhen rregjistruar në listën e “të mallkuarve politikë”. Sipas kësaj antilogjike kastriotmuftarse edhe te ata që kanë lindur në kohën kur shkonte drejt pushtetit partia e Enverit dhe e Miladinit, edhe ata që erdhën si mysafirë me anë të lindjes në truallin shqiptar në kohën që sundonte Enveri dhe Partia e tij, janë të “mallkuar politikë”. Po Kastrioti vetë kur ka lindur? Po buçpapistët e salistët e PD-së në ç’kohë e kanë parë diellin dhe kanë lëshuar britmat e para të skllavit të jetës takesore?!
15. Shpifografi im marroq Kastriot Myftarajt dalldis edhe më keq kur shkruan se unë kam lindur komunist sepse zbulon “koincidencën e faktit kurioz e ironik që kur linda unë nuk kishte asnjë komunist matjan midis rreth 200 komunistëve të përçamë në katër pesë grupe”.
Dhe sipas këtij “zbulimi...” të Katsriot m...... për të kompesuar këtë “mangësi matjane” të komunizmit në Shqipëri, Providenca më kishte dhënë mua dokumentin e anëtarësisë në Partinë Komuniste qysh pa lindur dhe kishte nxitur Enverin e Miladinin ta krijonin PKSH disa muaj pas lindjes sime. Çudi e madhe si nuk u bëra të paktën anëtar i Byrosë Politike të kësaj partie, kur u rrita por mbeta deri në rangun e një ambasadori?!
Besoj se Kastrioti m.... shpif e falsifikon historinë e komunizmit në Shqipëri dhe të Shqipërisë kur shkruan se midis 200 komunistëve të parë shqiptarë nuk kishte asnjë matjan. Më mirë këtë gjë mund ta sqarojnë historianët në bazë të historive që janë shkruar, ose të dokumentave që ekzistojnë e nuk janë përdorur ende. Mati ka historianë dhe u bie barra atyre të mos lenë pa ekspozuar në dritën e të vërtetës “ironinë e shpifjeve” të Kastriotit. Por me sa di unë ka patur matjanë e dibranë që ishin të lidhur me grupin komunist të Shkodrës, apo të të rinjve. Me sa di unë matjani Beqir Minxhozi, ka qenë qysh herët një bashkëpunëtor i ngushtë i Qemal Stafës.
Fati im i keq që të kem një shpifograf kaq sharlatan që më turpëron para atyre matjanëve që kanë qenë të lidhur me komunizmin pa lindur unë.
16. Shpifografi im ka bërë një provokim të ndyrë kundër tërë Gegërisë kur trillon se ndër komunistët e parë shqiptarë, komunistët gegë mund të numëroheshin me gishta dhe se “kjo asht nji statistikë që e nderon Gegëninë dhe posaçnisht Matin”. Është nji djallëzi e ndyrë, që të mohojë pjesëmarrjen e Gegërisë në ato proçese që i vunë vulën jetës kombëtare e shtetërore në Shqipëri për gjysëm shekulli.
Edhe nji dredhi për të përligjur me anë të kthimit të argumentave kokëposhtë se labokomunizmit i takonte të sundonte në Shqipëri, pasi Gegnia kishte qenë “reaksionare”. Është një aplikim në Shqipëri në vitin 2001 i asaj teorie që kanë përdorur komunistët serbë në Kosovë se shqiptarët kishin bashkëpunuar me armikun, ishin të gjithë ballistë, prandaj duheshin ndëshkuar. Është një huazim nga propaganda greke se gjithë çamët ishin me gjermanët, prandaj e meritonin dëbimin nga Çamëria. Gjoja se po zbulon një meritë të Gegërisë, Kastriot m...... kërkon të falsifikojë realitetin ashtu siç përpiqen t’i fallsifikojnë dhe maniakët katolikocentristë
Përsa i përket pranisë e ndikimit të komunizmit në trevat veriore të Shqipërisë dihet publikisht se Grupi Komunist i Shkodrës, me në krye Zef Malën, ishte e vepronte paralelisht me atë të Korçës, e kishte më shumë shtrirje se ai. Dihet se proçesi gjyqësor u bë kundër Grupit Komunist të Shkodrës. Dihet se ky grup e quante veten edhe PKSH. Dihet se Grupi i Korçës u bë dominues në lëvizjen komuniste shqiptare vetëm kur Miladini e Dushani zgjodhën Enverin si veqilin kryesor të PKJ dhe parapëlqyen Grupin e Korçës ku dominonte plotësisht elementi ortodoks dhe me prejardhje etnike jo shqiptare.
Edhe në këto rrethana , edhe në kushtet kut Mati i takonte të ishte plotësisht monarkist, përsëri në Mat qysh herët filloi organizimi i strukturave komuniste dhe atje veproi një nga komunistët e parë të Shqipërisë , krutani Mustafa Kaçaçi.
Prandaj Mati duhet ta menderosë “nderin” që po i bën Kastriot m..... duke i mohuar veprimtarinë komuniste në Mat, vetëm se i kanë dhënë porosinë të shpifë se komunizmi në Mat lidhet me familjen e Abdi Baletës dhe me ditëlindjen e këtij.
17. Shpifografi im Kastriot m.... diskriminimin e pamohueshëm që u ka bërë gegëve sundimi labo-komunist përpiqet ta ekzagjerojë deri në përmasat e “genocidit brenda shqiptarëve”, sepse ka për mision sllavo-grek të nxisë midis njerëzve të të njëjtit komb atë urrejtje dhe atë prirje për konfliktet e brendëshme që kërkon e trumbeton si politikë zyrtare presidenti jugosllav Koshtunica.
Prandaj ky Kastriot m.... dhe ata që grumbullojnë diarenë e tij në uturakun politik e propagandistik në zyrat e PD-së kanë zgjedhur A.Baletën si objekt sulmi, si njëri nga 0,01% i gegëve që kanë përfituar nga sundimi “toskë-komunist” për të helmuar shpirtin e gegëve të tjerë me urrejtje kundër toskëve se gjoja 99,99% e gegëve paskan jetuar nën rregjimin e aparteidit dhe i qënkan nënshtruar genocidit.
Kjo nuk është as punë e kastriotmyftaraçe, por është një metodë e re djallëzore e konspiracionit sllavo-greko-ortodoks e jezuito-katolikocentrist për të helmuar sa më shumë mendjet e shqiptarëve që t’i hedhin deri në luftë vëllavrasëse kundër njëri-tjetrit (gjithnjë siç e kërkon Koshtunica).
Kastriot m.... po përdor tani në palo-librin e tij termin “komunizëm tosk”. Pra vazhdon atë punë djallëzore që bënte qysh kur shkruante në “Rimëkëmbja” për ta denatyruar termin “labokomunizëm”. Fillimisht këtë e bëri duke përdorur termat “areali labo-vllaho-ortodoks” të cilat edhe ne ia lejuam në gazetë, por duke ia vënë qartë në dukje se ishte koncept i gabuar në pikëpamje shkencore dhe i dëmshëm në pikëpamje politike. Tani provokatori Kastriot m.... bën edhe një hap më tutje në poshtërsitë e tij, për ta ndarë komunizmin në Shqipëri sipas dialekteve gegë e toskë, sepse qëllimi i tij është që përçarja të bëhet në tri vija paralele: fetare (të krishterë e myslimane, katolike e ortodokse), dialektore (toskë e gegë) e vështruar dhe si ndarje krahinore më e madhe dhe politike (jugu komunist, veriu antikomunist) e përforcuar kjo me “komunizëm tosk” dhe komunizëm i vërtetë e komunizëm i rremë.
Para se të bënte këto manovra të fundit Kastriot m.... katolikocentristët në Shkodër janë përpjekur që në Shqipëri komunizmin ta ngjyrosin me bojëra fetare duke sajuar “komunizmin – islam – bizantin” i pranueshëm vetëm tek ortodoksët e myslimanët kryesisht në Jug të Shqipërisë dhe duke reklamuar “pastërtinë nga komunizmi në veri në sajë të katolikëve”.
18. Në paragrafin e tretë të faqes 11 të palo-librit të Kastriot m..... fillon një seri shpifjesh nga më të poshtrat dhe njëkohësisht më idiotesket jo vetëm kundër meje, por kundër tërë njerëzve që në Shqipëri kanë mbiemrin Baleta, sidomos kundër gjyshërve të mi të ndjerë, vdekur njëri në vitin 1944 (gjyshi nga nëna) tjetri në vitin 1953 (gjyshi nga babai) si dhe kundër të ndjerit babait tim (vdekur në vitin 1974).
Njeriu që me paturpësinë dhe pafytyrësinë më të madhe sajon gënjeshtra kundër personave që nuk jetojnë më, vetëm se i ka marrë erë koka e tij për të shpifur kundër pasardhësve të tyre e fyen edhe fjalën “njëri” kur e thërret atë me këtë fjalë.
E pra pjella e keqe , jashtëqitja e gënjeshtrës Kastriot m.... ka shkruar “Famijla e Baletës kishte miqësi të hershme me fisin e Lleshajve të Dibrës”. Këtë miqësi të hershme provokatori i ndyrë Kastriot m... e sajon sepse i duhet për të çelur rrugën për shpifje e provokime të tjera. Menjëherë shton fjalinë “Lleshajt njihen historikisht si një fis i lidhur me serbët”. Lleshat e Dibrës janë shumë dhe kanë njerëz për t’ia dhenë si ka hak përgjigjen këtij farë burri mendjeqelbur me emrin Kastriot. Unë do t’i shpjegoj lexuesit diçka që të kuptojë mirë sa poshtërsi thur ky njeri. Midis njerëzve me mbiemrin Baleta nga Guri i Bardhë, që siç e thashë përbënin vetëm një trung familjar e jo një fis, nuk ka ekzistuar jo miqësi e hershme po as njohje me njerëz nga familjet me mbiemrin Lleshi në Dibër. Për herë të parë kjo njohje është bërë kur xhaxhai im A.Baleta (në familjet me këtë mbiemër janë tre veta të cilëve emri i përveçëm u fillon me “A”), në atë kohë oficer në Ministrinë e Punëve të Brëndshme u caktua oficer shoqërues (sot i thonë bodigard) i Haxhi Lleshit që u bë kryetar i Presidiumit të Kuvendit Popullor. Ky është një fakt i thjeshtë që hedh poshtë trillimet që bën Kastriot m.... për lloj – lloj lidhjesh midis “fisit Baleta” nga Mati dhe “fisit Lleshi nga Dibra, sikur të bëhej fjalë për fise ilire që ishin shtete më vete.
19. Shpifografi im i ndyrë në fq.11 ka shruar: “Gjatë mbretnimit të Zogut Halit dhe Haxhi Lleshi e së bashku me ta edhe babai i Abdi Baletës ishin emigrantë politikë në Jugosllavi.....”. Ky Kastriot është shpifograf dhe idiot në të njëjtën kohë. Halit Lleshi bashkë me familjen e tij ka emigruar nga Zogjej në trojet e tokat në Dibër të Madhe pas dështimit të kryengritjes së marsit të vitit 1922 kur u armiqësua më shumë me Ahmet Zogun. Një vit më vonë Halit Lleshi është vrarë në Peshkopi. Në atë kohë babai im ishte 7-8 vjeç. Kurse ky idiot me emrin Kastriot e bën atë emigrant politik në Jugosllavi. Për më tepër babai im nuk ka qenë kurrë emigrant në asnjë vend, nuk ka banuar kurrë jasht fshatit, me përjashtim të kohës që merrej me tregëti të vogël në Klos, gjatë viteve të LDB, dhe muajve që punonte në ndërmarrje të ndryshme si punëtor sezonal pranë Tiranës. Prandaj nuk kam si ta quaj ndryshe vetëm të poshtër dhe idiot një njeri që merr guximin të shkruajë në libër gënjeshtra dhe fyerje të tilla të trasha për të ndjerin babain tim. Sikur babai im të kishte qenë emigrant politik në Jugosllavi unë përsëri nyuk do të ndjeja asnjë bezdi.
20. Shpifografi e ka zbuluar edhe më lakuriq injorancën dhe idiotësinë e vet kur shton “..... në Jugosllavi, ku kishin ikë për arsye të bashkëpunimit të tyre me nolistët komunistë si para dhe gjatë viteve të tridheta”. Haxhi Lleshi në vitin 1996 ka botuar kujtimet e tij me titullin “Vite, ngjarje, njerëz”. Në 280 faqet e këtij libri ai ka bërë një historik të fisit e të familjes, të kohës së shpërnguljes nga Zogjaj në Dibër, përtej kufirit artificial, të fëmijërisë e rinisë së tij në vitet e LDB, deri në datën 28 Nëntor 1944, kur si anëtar i Qeverisë Demokratike , hyn me këtë qeveri në Tiranë duke ardhur nga Berati, jo nga Dibra e Mati. Në këto kujtime Haxhi Lleshi përmend me emër e mbiemër se cilët kanë qenë të ikurit nga Shqipëria në Jugosllavi që janë strehuar tek Lleshajt ose janë njohur me ta. Ai përmend të gjitha shtëpitë fshatare, të njohurit, miqtë apo të panjohurit të cilëve u ka vajtur në shtëpi ose ka pasur kontakte me ta në Dibër, Zerqan, Peshkopi, Bulqizë, Martanesh, fshatrat e Matit. Ai përmend miq e kundërshtarë të shumtë . Në asnjë rast e asnjë rresht nuk përmend ndonjë person me mbiemrin Baleta. Në faqen 29 të kujtimeve Haxhi Lleshi ka shkruar “Në shtëpinë tonë mbajtëm shumë emigrantë nga Mati. Kështu mund të përmend disa veta nga familja e Vatodajve, që ishin në armiqësi me Zogun, Haziz Topallin, Haziz Perën nga Macukulli, Dyle Allamanin me vëllezërit, Shahin e Selman nga Kardarija e të tjerë”. Nga Guri i Bardhë nuk ka patur fare emigrantë të tillë në Dibër.
Si të mos e quaj të poshtër dhe idiot një njeri që merr penën bën një libër të tërë shpifografie për mua, kurdis një mori trillimesh për lidhjet e “fisit Baleta” me “fisin Lleshaj”, i përrallis lexuesit për takimet e mia me Haxhi Lleshin që kur unë isha 3 vjeç (më saktë një vjeç e gjysëm) dhe nuk i referohet librit me kujtime të Haxhi Lleshit, libër që e bën atë qesharak. Është e pabesueshme që Haxhi Lleshi kur ka shkruar, apo diktuar kujtimet e tij për redaktuesit, të ketë parandjerë në fshehtësi se pas vdekjes së tij, në vitin 2001në Tiranë do të shfaqej një njeri fantazëm që do të sajonte gjera të tilla për mua dhe më ka mbrojtur duke mos treguar të vërtetat për kontaktet e tij me Baletat. Për më tepër lexuesi duhet të dijë se Haxhi Lleshi ka lenë pas plot fëmijë që i dinë gjërat dhe me djalin e madh të Haxhi Lleshit unë kam miqësi të ngushtë të filluar qysh në vitin 1959 kur ishim bashkë studentë në Moskë.
Në faqen 17 të kujtimeve të tij Haxhi Lleshi ka shkruar: “Pas shtypjes së lëvizjes së marsit (1922) qeveria jugosllave i dha Halitit (pra babait të Haxhiut) strehim politik dhe ai u vendos në zonën neutrale (Dibra e Madhe dhe disa fshatra përreth). Pra mërgimi i Halit Lleshit si i ndjekur politik në Shqipëri nuk ka patur fare lidhje me fanolizmin dhe ngjarjet e vitit 1924, grushtin nolist të shtetit dhe rikthimin e Ahmet Zogut. Haxhi Leshi ishte atëhere vetëm 8 vjeç.
Haxhi Lleshi në faqen 18 të kujtimeve përmend se edhe në Dibër “ forcat popullore që patën marrë pjesë në Lëvizjen e Marsit u bënë një mbështetje e fuqishme e këtij revolucioni (lëvizjes noliste të qershorit të 1924). Pastaj ai me pezmatim shton se familja e Lleshajve që “besonte në mbështetjen e qeverisë së Fan Nolit” u zhgënjye sepse qeveria nuk e afroi”. Në pjesë të tjera të librit Haxhi Lleshi ka shumë kritika për ata fanolistë në emigracion. Pra nuk ka ekzistuar kurrfarë bashkëpunimi i Lleshajve me “fanolizmin komunist”, që trillon tani Kastriot m.... Përsa i përket “fanolizmit” të babait tim ajo është një marrëzi që të gajas.
Atje në fshatin tim as binte erë fanolizëm ndonjëherë dhe as komunizëm deri nga fundi i viteve 1940. Besoj se edhe babai im për Fan Nolin ka pas dëgjuar nga nëna e tij, gjyshja ime, aq sa ajo më thoshte edhe mua kur më tregonte për ndodhitë e vjetra ia kishin treguar të tjerë, apo ndodhitë e kohës së nemses. Për Fan Nolin mbaj mend prej saj vetëm dy vargje të një kënge që dikush e kishte sajuar atëhere “Qafa e Murrizës gardh me ferra| shtrihen toskët posi derra”. Janë dy vargje që më kanë krijuar me kohë idenë se lëvizja fanoliste kundër Ahmet Zogut në atë kohë në anët tona është përjetuar si sulm i toskëve kundër gegëve, tamam siç po përpiqet ta trajtojë problemin Kastriot m...., por duke përhapur shumë helm.
Lakmia e Kastriot m.... për t’i gjetur rrugët e “komunizmit” tim qysh në qëndrimet fanoliste të babait tim është thjesht një gërmim në pisllëkun e mëndjes së Kastriotit.
21. “Në Jugosllavi ata (Lleshajt e babai i Abdi Baletës) sëbashku me emigrantë të tjerë politikë toskë mbaheshin me rrogë prej shërbimit sekret jugosllav”. Këto fjalë të Kastriot m.... janë një spekullim i pacipë me faktin që disa nga fanolistët u mbajtën nga shërbimet sekrete jugosllave që të shpifë për babain tim dhe në këtë mënyrë të njollosë mua. Por gjithçka është shumë e trashë dhe del bllof për faktet që përmenda më lart.
22. “Në ato rrethe Haxhi Lleshi u ba komunist (thuhet se ka kenë njoftë me Miladin Popoviçin)”. Dihet mirë dhe Haxhi Lleshi e pohon vetë se deri në mbarim të LDB Haxhi Lleshi nuk ka qenë komunist. Ja si shkruan ai në faqen 101 të kujtimeve për një deklarim që bëri gjatë konferencës së Pezës të 16 shtatorit 1942 "Ne nuk jemi anëtarë të PK-ndërhyra unë duke patur parasysh veten, Myslymin (Pezën), Baba Fajën, por e shikojmë se komunistët kanë ngjallur autoritet për luftën kundër okupatorit". Kurse Kastriot m.... me guximin e një të papërgjegjëshmi dhe paturpësinë e një të lajthituri falsifikon historinë e Shqipërisë që të shesë shpifjet e gënjeshtrat e tij për "analizë" politike e "portrete politikanësh".
23. Në fund të faqes 11 ndryrësira e shpifologjisë dhe e shpifografisë Kastriot m... ka shkruar një fjali të tillë: "Baletajt ishin njoftun si nji prej të paktave fisë të Gegnis që kishin nji traditë të gjatë të bashkëpunimit me serbët". Edhe nëse nënën apo gjyshen Kastrioti i ka pasë apo i k ende shtriga-magjistrica që sajojnë skenat e bëmat më fantastike, edhe nëse në trurin e vet Kastriotit ka zënë vend kryedjalli i shpifologjisë përsëri një trillim i tillë është i pakonceptueshëm. Ata që kanë vënë në qarkullim librin dhe sidomos ata që e shpërndajnë si një Bibël të shpifologjisë, qoftë dhe për këtë fjali, kanë hak damkosjen me katran të nxehtë në ballë si fundërrina të shoqërisë njërëzore.
Shkruaj kështu sepse deri më sot askush në këtë Shqipërinë tonë e përtej saj nuk ka shkruar, nuk ka thënë e nuk ka dëgjuar se prapa malit të Dajtit, më saktë në faqen lindore të Malit me Gropa, rreth 30 km rrugë këmbësore nga Tirana, paska qenë prej kohësh një "fis gegësh" i njohur për tradita të lashta bashkëpunimi me serbët. Anëtarët e këtij fisi duhej të kishin emra e mbiemra, ndonjë veprimtari konkrete etj etj. Shpifografi im i ndyrë Kastriot m... nuk di asgjë nga këto. Ai flet për gjysher e baballarë që s'kanë emra, për informatorë që s'kanë emra. Ai është i tëri i zhytur në errësirën e mendjes së vet dhe të trillimeve të veta. Ai ka të qartë vetëm një gjë: duhet të shpifë, të njollosë, të fyejë s më shumë njërëz të caktuar siç i është dhënë porosia, duhet të falsifikojë sa më shumë ngjarjet e realitetet historike që në mjegullën e trillimit e të falsifikimit të arrijnë të maskohen ata individë, grupe apo edhe fise që janë shërbëtorë të Serbisë, Greqisë, Vatikanit.
Gjyshi im, stërgjyshi im (nuk po zbres më shumë më herët në historin e në kohës) kanë qenë bujq e blegtorë të zakonshëm në fshatin tim malor, gjahtarë të mirë, që rrallë zbrisnin deri në Tiranë për të bërë pazar; analfabetë si shumica e fshtarëve të atyre kohërave, që nuk shkonin as në kurbet, që edhe tërë farefisin e kishin brenda në fshat. Babi im arriti të shkollohej në fshat, të bënte edhe njëfarë veprimtari tregëtare. Por ja që del tani një i poshtër si Kastrioy m... që s'dihet mirë se çfarë xhinsi është, nga i ka rrënjët e në sa lloj tentakulash të oktapodëve të antishqiptarizmit është mbërthyer dhe këta njërëz të ndershëm i paraqet për bashkëpunëtorë të serbëv. Poshtërsi e fëlliqësira të kësaj natyre mund t'i bëjë vetëm një i rënë kokë e këmbë në gjirizin e agjenturave e të propogandës serbe, i instruktuar dhe i nxitur nga agjenturat serbe që veprojnë në Shqipëri nëpërmjet shqiptarësh dhe shqipfolësish.
Se cilët janë tradicionalisht individët më të njollosur, pjesët më të përlyera, grupimet politike më të kompromentuara për shërbime ndaj Serbisë, Greqisë, Italisë, Vatikanit, Rusisë janë pak a shumë të njohura dhe po njihen gjithnjë e më mirë, sepse po i zbulojmë çdo ditë veprimtarinë e tyre që çojnë ujë në mullirin e politikës greke, serbe, vatikanase, italiane, ruse.
Në një kohë me palo-librin e Kastriotit është botuar e vënë në qarkullim edhe libri "Mëkatarë" i Nafiz Bezhanit, kryetarit të komisionit shtetëror të ngarkuar të gërmojë edhe në gjirizet ku fshihen minjtë e agjenturave e spiunazheve të huaja. Pavarësisht nga të metat serioze që ka ky libër dhe që u bien në sy shumë atyre që me kohë kanë dëgjuar diçka për ngjarjet që preken në të, ka një element me shumë vlerë. Bezhani ka arritur në përfundimin se agjentura serbo-jugosllave ka qenë e ngulitur shumë e fort dhe mbetet e tillë sidomos në zonat veriore e verilindore të shtetit shqiptar të cunguar. Këtu në radhë të parë është fjala për zonën e Tropojës, apo siç quhet ndryshe Malësia e Gjakovës.
Meqënëse shpifografi im, Kastriot m... kulmin e lumturisë dhe të mburravecërisë së tij e ka ndjerë atë ditë kur titulloi një shkrimin e tij "Jam tropojan" le të marrë rrugën për Tropojë se atje do të gjejë individët, fiset, grupimet politike që tradicionalisht i kanë shërbyer Serbisë. Lodhet kot duke e bredhur fantazinë e tij si hafije agjenture serbe prapa Dajtit e Malit me Gropa.
Atij i kanë ngarkuar një detyrë të pamundshme që të sajojë "fise me lidhje tradicionale me serbët" në Gur të Bardhë, në kufirin e Matit me Tiranën, me shpresë së kështu mund të hiqen nga mendja e njerëzve rrjetet agjenturore serbe në ato zona për të cilat flet Nazif Bezhani. Pastaj Guri i Bardhë ka edhe atë avantazhin që permenda në fillim: i bënte martesat brenda fshatit, dhe djemtë e burrat e Gurit të Bardhë, që janë në politikë apo jashtë saj nuk kanë vjehrra serbe. I di Kastrioti këto? Meqenëse vetëm tani vonë është konvertuar nga toskë i papërcaktuar në tropojan le të pyesë tutorin e tij Mujë Buçë-pajën, se cilët janë në Tropojë fiset apo familjet e përgojuara për lidhje me serbët, cilët jnë tropojanët e rëndësishëm që kanë krushqi me serbë e malazezë, cilët janë familjet tropojane që kanë pasur djem në shërbim të agjenturës serbe, që kanë hyrë edhe si diversantë në Shqipëri të vrisnin "shokë komunistë” shqiptarë për llogari e për qejf të "druzhe komunistëve" serbë. Në Gur të Bardh të Matit sado të lodhë fantazinë e tij të sëmurë e nuhatjen e tij për aromat e këqija Kastriot m.. nuk ka për të gjetur gjera të tilla edhe sikur zagarllëkun e tij ta mbështesin me lehjet e tyre gjithë buçat e propogandës së PD-së.
10.3.2002 (vijon) Abdi Baleta