A ka martesa katolik/musliman ne Kosove??

tananamera

Primus registratum
Re: A ka martesa katolik/musliman ne Kosove??

Orosh! Ju po flisni per disa "Bindje" te disa studenteve qe i ke lexuar ne nje gazet, dhe pa nje pa dy menjeher i ke futur ne nje teme qe per ju ka qen shum "shqetesuese".Ndersa ne po te flasim per ate qe eshte perditeshmeri,pra per ate qe na rrethon dhe qe e shohim dhe qe e perjetojm.
Per mua te them te drejten kjo tem ka qen shum e pa nevojshme sepse une i urrej ata njerz qe bejn krahasime ne baza fetare.Ata qe ne nje menyr ose tjeter mundohen te bejn intervista ose shkrime (Ne ket rast kosovarja) ose emisione siq ka qen me heret ne KTV,vetem pse mendojn se jan shum te "moderuar" dhe shume "tolerant" fetar.
Une pajtohem plotesishte me lato se dashuria nuk njeh kufije,sepse ajo lind,rritet dhe vdes se bashku me personat qe jan te dashuruar.
Ne fund prap po them :Jam kudershtari me i madhe i shkimeve neper revista,emisioneve ne tv, qe kan karakter krahasues fetar.
Tung

OROSHI

Primus registratum

Mire moj Tana(mire nickun por edhe shkrimet i ke te gjinise femrore) /pf/images/graemlins/laugh.gif ,ke duhet te marrim per baze ne ,TV jo,gazeta jo,revista jo, :confused: ,ato studente ishin me emer dhe foto aty,nqs eshte si thua ti oke :thumbsup: ,po te martohesh me nje vajze katolike ti,do e lejoje te gatuante mish DERRI????Apo do i thoje:une jam burri dhe ti do besh si te them une,bile ndoshta do mundohesh ti mbushish mendjen qe te veje edhe shamine ne kry :eek: .Pra une mendoj qe /pf/images/graemlins/tongue.gifengesa kryesore ne martesat me fe te ndryshme ne Kosove eshte DERRI :eek: ,kur ta pranoni ju qe derri eshte nje kafshe si gjith te tjeret(ne mos me i mire)atehere ta dini qe keni bere nje hap drejt tolerances nderfetare!!!! /pf/images/graemlins/laugh.gif

OROSHI

Primus registratum

Ne shqiperi nuk e kemi kete problem,kur therej derri nga katoliket (quhet darka e derrit)vinin muslimane te hanin bashke me katolike,dhe mundesisht hanin pjeset me te mira,dhe si per cudi,te nesermen ata (muslimanet)jetonon prapeeeeeeeeeee :lol: :lol: :lol:

OROSHI

Primus registratum

E vertete eshte mo plako,pa thuaj ti nje te Kosoves:ha mish derri mo derr /pf/images/graemlins/laugh.gif ,do te thote"jo se sdu me vdek neser :lol: :lol: :lol:

vlera

Primus registratum

Oroshi me duket se i ke ngaterruar temat pak nuk gjendesh tek "Kuzhina dhe receta gatimi" por tek "Ballkani, ky zjarr i fshehur".

Ne nje vend sic pretendojme ne te behemi duhet te kend vend per fe, per bindje, per ideale dhe normalisht duhet te kete ndalesa te cenimeve apo percmimeve te nje grupi qe i behet ndaj nje grupi tjeter. Eshte e vertet kjo qe the, shqiptaret kosovar te besimit musliman nuk do u vije mire ndoshta tua permendesh mishin e derrit, por ne anen tjeter kur festat e krishtlindjeve vijne, ne kishen katolike ne Prishtine ka shume musliman qe shkoj dhe degjojne meshen, per nder te vllezerve te tyre katolike. Dhe kur shqiptaret musliman kane festat e Bajramit i kemi ne shtepite tona vllezerit katolike qe vije te shijojne nje cop bakllave per nder tonin. Por, nuk mund te kuptoj pse qon plunur dhe pluheros gjerat qe kan pasteritine e tyre per shume e shume vite, nuk e di ku e gjeni kenaqesine te vini ne pah ca gjera qe ka kohe qe jane zhduk, pra ndasin fetare ndershqiptare, kjo qe eshte nje nga virtytet me te medha qe ka populli yne.
Per fund dua te te them edhe kete se:

Paskeni humor, por mos kaloni ne satire.

Admir

Forumium maestatis

Nje mashkull katolik nuk mund te marre per grua nje femer myslimane sipas Sheriatit. Ndersa nje femra e Krishtere mund te behet nusja e nje myslimani, teorikisht gjithmone. Barazi e gjalle!!!

tananamera

Primus registratum

Oro... (Edhe mua ky nik i juaji po me duket si sllav,po nejse)nje fjal popullore thote:"Cungun e malit,gdhende sa te don,ai prap cung do te mbetet"
Pra sa me shum qe shkruan,aq me shum po e tregon vetem se je nje cung mali.
Arsyeja primare mor zotrinje pse muslimanet nuk e perdorin mishin e derrit,nuk eshte se ata diten e neserme do te "vdesin" , por ushqimi i tij.Une me sa di derri eshte eshte kafshe si te tjerat dhe ushqehet perveq tjerash edhe me mbeturina dhe me flliqesina te ndryshme(me demantoni ne qoftese nuk eshte ashtu)dhe kjo eshte arsyeja pse ai eshte i ndaluar si ushqim ne islam.
Une prap po ju them mos u mundoni qe aq te "menqur" dhe aq injorant sepse po trengoni ne fakt veteveten se jeni asgje me shum se nje cung mali, e sa per mishin e derrit:Bon Apetit per ju qe e perdorni. :lol: :lol: :lol: :lol:

agronk

Primus registratum

walla be oro sdi qka me te than ajo tanamara e mire po munohet me kan ama ne qoft se eshte katolike e mar edhe pse un jam muslim edhe falna per bajram qdo here po qka me ba a ej orosh valla emen katolik kie vetem vnoja edhe nje kryq te madh sikur ai te kisha e re ne prishtine ok hahahah mos u prek....

agronk

Primus registratum

oro un jam shum muslim siq e ceka me heret dhe sa i perket mishit te derrit nuk e die a e ke pa filmin e jezusit un e kam edhe ne VHS ne verzionin shqip dikund ka mesi i filmit shifet kur jezusi udhton ne nje siujdhes dhe ndaletr ne nje ishull aty e shef nje qoban tu i kullotun derrat pra ai qobani ishte i qmandur dhe jezusi ju afroet por ai don me e sulmu athere jzusi me ate "magjin e vet" e ndal ate dhe ja hjek djallin nga trupi dhe e vendos ne derrat e pra kjo eshte arsyeja se nuk e hajn muslimanet mishin e derrit po ti ha knaqu se ju shiptaret me ju than mos ba nje sen ju bani e sa per mue he edhe mishin e qenit pra se ka njerz qe e hajn ne filipine ok orosh edhe ti tjerahere kqyre filmin e jezusit apo ta jap un edhe pse jam muslim e kam pa dhe sa i perket Muhamedit a.s un e kam pa filmin po ne filmin etij nuk paraqitet figura e Muhamedit a.s domethan se ai eshte i pa krahasueshem e ju katoliket veq e vizatoni nje njere e thoni i shenjt po nejse nuk po flas ma shum ok tash mendo vet dhe shikoje filmin tung a.....

agronk

Primus registratum

oro un jam shum muslim siq e ceka me heret dhe sa i perket mishit te derrit nuk e die a e ke pa filmin e jezusit un e kam edhe ne VHS ne verzionin shqip dikund ka mesi i filmit shifet kur jezusi udhton ne nje siujdhes dhe ndaletr ne nje ishull aty e shef nje qoban tu i kullotun derrat pra ai qobani ishte i qmandur dhe jezusi ju afroet por ai don me e sulmu athere jzusi me ate "magjin e vet" e ndal ate dhe ja hjek djallin nga trupi dhe e vendos ne derrat e pra kjo eshte arsyeja se nuk e hajn muslimanet mishin e derrit po ti ha knaqu se ju shiptaret me ju than mos ba nje sen ju bani e sa per mue he edhe mishin e qenit pra se ka njerz qe e hajn ne filipine ok orosh edhe ti tjerahere kqyre filmin e jezusit apo ta jap un edhe pse jam muslim e kam pa dhe sa i perket Muhamedit a.s un e kam pa filmin po ne filmin etij nuk paraqitet figura e Muhamedit a.s domethan se ai eshte i pa krahasueshem e ju katoliket veq e vizatoni nje njere e thoni i shenjt po nejse nuk po flas ma shum ok tash mendo vet dhe shikoje filmin tung a.....

fjorent

Primus registratum

Oro... (Edhe mua ky nik i juaji po me duket si sllav,po nejse)nje fjal popullore thote:"Cungun e malit,gdhende sa te don,ai prap cung do te mbetet"
Filloi avazi i vjeter: " Kush nuk mendon si une eshte sllav ose antishqiptar".
Boll me kete teori se jeni bere bajate ne te gjithe forumet, por edhe ne Europe.

Kush nuk mendon si dikush nga ne nuk eshte medoemos antishqiptar ose sllav. Gjeni argumente me serioze sesa perfundime te nxituara.

Fillimisht meqe nuk jam i informuar do te deshiroja te dija nese shprehja e meposhtme eshte e vertete dhe si e tille e detyrueshme nga te gjithe muslimanet te zbatohet:

Nje mashkull katolik nuk mund te marre per grua nje femer myslimane sipas Sheriatit. Ndersa nje femra e Krishtere mund te behet nusja e nje myslimani, teorikisht gjithmone. Barazi e gjalle!!!
Nese eshte e vertete atehere sqarohen edhe pergjigjet e dhena nga studentet kosovare. Dhe nese eshte e vertete, dhe kosovaret mendojne nje gje te tille atehere eshte me mire te mos kerkojne te hyjne ne Europe sepse Europa kete prapambetje e ka hequr me kohe.

Persa i perket mishit te derrit Oroshi eshte shakaxhi dhe perdor humor te lezetshem. Mesa di une mishin e derrit nuk e perdorte Muhameti ne Arabi sepse ishte i dhjamshem dhe si i tille shkaktonte infrakt me nxehtesine e Arabise. Kosova nuk eshte Arabi. Tani secili nxjerr nje histori me vete. Megjithate nese njeri nuk deshiron te haje mishin e derrit kjo eshte pune e tij derisa nuk i detyron te tjeret te mos e hane. Eshte pak qesharake te mendosh se nese ha mish derri vdes te nesermen. Nese ka njerez te tille qe e mendojne, mjafton te shikojne te krishteret shqiptare e te huaj qe jane edne gjalle dhe po ngopen me mish derri.

tananamera

Primus registratum

Ooooooo,"intelektuali i moderuar" :rolleyes: ,"perparimtari" :cool: ,"pacifisti" :angel: ,"njeriu i modernizuar" /pf/images/graemlins/smile.gif i "gjithediteshmi" :book: Fijore na u paraqit sikur kepurdha pas shiut per te na dhen mendimet e veta te "perparuara".Zotri ju nuk jeni asgje me teper se nje injorant dhe nje urryes i islamit dhe mendimet e juaja nuk ja vlen te komentohen , se paku jo ne ket teme.

agronk

Primus registratum

o fijore a po jeton ne itali a ej mesiguri atje han konzerva te qeve qe e pregadisin italiant se ma lire apo po nejse se ti nuk paske asnje dijeni ne koken tende veqse konzerva qenesh po qka me ba qe je budall kush nuk te ka faj e ngopu me mish derrit....
edhe mere dhe oroshin bashk a me kan sen kejt aktoliket i kisha zan kanihere edhe jezusin hahahahahahha ok kalo mir e e flej mire ok...

Admir

Forumium maestatis

Ne vend te ofendimeve, myslimane te dashur, pse nuk sqaroni konceptin e barazise ne lidhjet martesore sipas islamit? Dmth ne martesat me te Krishteret...

Triumfi

Primus registratum

Nomad:
.. konceptin e barazise ne lidhjet martesore sipas islamit? Dmth ne martesat me te Krishteret...

Dihet se mashkulli eshte prijesi. Sikur te martohej nje muslimane me nje te krishter, atehere ajo ne nje menyre do ndikohej nga burri i i krishtere ne jeten e saj islame, gjeja e pare "Ceshtja e Mbuleses", ku burri i krishtere do e pengonte ( dhe me te drejte), e dyta; gruaja (muslimane) do diskriminohej, sepse nuk ka sistem te vecante ku do i mbroheshin te drejtat e saj te besimit dhe praktimit ..etjj. Kurse nje burre musliman, te cilit i ipet e drejta te martohet me nje te krishtere, eshte sepse Islami ka rezervu te drejtat e saj. Por, jo dhe cdo here lejohet te martohet muslimani me nje te krishtere, ekzistojne kritere ku nuk lejohet martesa derisa te permbushen, njera dhe me e rendesishmja eshte; te jete e devotshme, pastaj e denje ne adhurim .. etj, dhe se rrallehere permbushen kriteret e kerkuara!!!

Sa i perket temes, martesa midis muslimaneve dhe katolikeve nuk eshte dukuri e perhapur ne kosove nga shume arsye, njera nder to eshte se populli ne kosove eshte me i kapur per fene e tij, pastaj ka shume tradita qe i kemi ushqyer me mesimet islame, te cilat ne nje menyre bien ndesh me traditat e katolikeve, por kjo s'do thote "urrejtje" apo "armiqesi". Sidoqofte, ne kosove ekziston nje perqindje e vogel e ne zona te vecanta qe ka katolike.

OROSHI

Primus registratum

Duke pare reagimin e disa vllezerve tane Kosovare(sidomos Tana..)per mua tema mund te mbyllet,kur lexova ate intervisten ne Kosovarja,te them te drejten u revoltova pak,asgje me teper,dhe doja te dija mendimin e vete shqiptareve te kosoves,une (mendoj jam patriot i flaket dhe persa me perket mua,feja ime nuk asht ma e randsishme se shqiptarizmi!!!!Tani,nqs nje derr apo nje shami,arrijne te ndikojne ne ndarjen tone(te shqiptareve)atehere e them me shume keqardhje qe ideja e nje bashkimi kombetar asht shum e shum ma larg sesa e paskam menduar!!Gjith te mirat.

vlera

Primus registratum

Pershendetje!

Mendoj se bashkimin dhe ndarjen e bejme ne vete, nese nuk dim te veprojme dhe nese nuk mund te kemi kujdes ne veprimet tona ndarja apo mos bashkimi kombetar do te jete prezent.
per kete gje te thashe me larte Zt.Oroshi Humori eshte i mireseardhur dhe duhet kuptuar, por kur ai nuk ka kufi kalon ne satire pra me humorin e tepruar ofendon te tjeret.
Sa i perket mbylljes se temes mendoj se ska pse, edhe pse ca gjera ketu nuk na pelqejne mendoj se tema eshte mjafte e mire, dhe mjaft e qelluar per te diskutuar.

Gjithe te mirat!

OROSHI

Primus registratum

Beti,diku me thua se eshte teme provokuese dhe e vjeteruar,tani me thua qe eshte teme e goditur ,nuk po te kuptoj? :eek: Mendoj qe fillove te shohesh kete teme ashtu sic ishte edhe deshira ime :thumbsup: ,pra te diskutojme dhe te mos shahemi,ndoshta une kam mendime te kohes se Titos,dhe shpresoj qe tani gjerat jane me tolerante persa i perket ndasive fetare ne Kosove,do doja sincerisht qe mentaliteti Kosovar te ishte aq modern sa thua ti!!!(ne bashkekuptimin fetar te shqiptareve) :wave:

vlera

Primus registratum

E thashe se ja vlen me diskutuar ngase me erdhi keq pra, :lol: