A ka dallime midis shqiptareve dhe kosovareve?

Samuel

Primus registratum
Re: A ka dallime midis shqiptareve dhe kosovareve?

Pershendetje "Skampa" !

Duke ju falenderuar per pergjigjen tuaj te fundit, ju uroj e serish ju uroj, qe te ndjeheni sa me e forte ne shpirt ne anen e durimit perballe gjerave qe ju befasojne, e sa me e embel dhe e bute sic dini ju femrat e mira te jini...perballe gjerave te embla, te buta te bukura dhe shume te mira...!

Inisiativa juaj eshte sa e bukur aq dhe madheshtore ne pikat qe e shoh une prej se largu...por dhe e veshtire dhe sakrifice per ju qe e keni ndermarre...e sidomos ne keto periudha...

Urime gjithmone!
Me rrespekt nga "Nder udhetime" !

RAUL

Primus registratum

patjter qe ka ndryshim... mbrem pash nje serial televiziv tek BBC1..titulli ishte (silent witness).. kush e ka pare kete serial e ka pare ndryshimin mes nesh the kosovarve. /pf/images/graemlins/frown.gif

drenicaku

Primus registratum

dine se te gjithe jemi shqipetar(e) qofte nga shqiperia e sotme, qofte nga kosova apo trojet tjera, e te perqendrohem ne ngjajshmerit e mos ti lam ndryshimet e vogla te vin ne mes neve. ne qofte se kqyrni aqe shume jo vetem se do te gjani ndryshime ne mes shqiptarve te kosoves dhe te shqiperis por do te gjani ndryshime edhe ne mes shqiptarve te tiranes e atyre te dursit, apo me mire te them edhe ne mes familjarve.
ndryshimet jane, por nuk jane aqe signifikante.

RAUL

Primus registratum

drenicaku,une nuk mendoj se eshte keshtu sepse po ti thirrni vetes shqiptar ateher nuk do u tallni me shqiperin neper bot.,,nje e dy albania albania... kom pas shume respekt tani e mbrapa not any more.. sepse kosovaret tallen me shqiptaret... ju keni emrin kosovar kurse ne e kemi albanesa... te pakten neve me na ofenduar shqiperin ne u thejm hundet,,kurse ju no way...you dont give a f**k.... /pf/images/graemlins/frown.gif

thAci

Primus registratum

Kush na ndan me dashje apo pa dashje mund te jete çfaredo por jo shqiptare!!!Ti Raul duhet te jesh spanjol deri sa hyn edhe ne AF me at emer prandaj mos i fut hundet per sherre!!! :confused: Shqipetar jane te gjithe ato qe shqipen e kane gjuhen e nenes!!!!

OROSHI

Primus registratum

Raul,ku e more kete mo plako ti qe :kosovaret tallen me shqiptaret??? :eek: :eek: .Nqs ne jemi bere per tu tall,atehere ju lumte atyre por nuk e besoj nji gja te tille,ata vete jane shqiptare,shiko mire se mos kane qene Serbe ata,apo Greke!!!!Cfar budalleqesh :mad:

susana

Primus registratum

une bashkohem me DRENICAKUN. KUPTOHET QE KA NDRYSHIME,POR ESHTE MESE NORMALE.SIC E THA EDHE DRENICAKU KA NDRYSHIME ESHE MES SHQIPTAREVE BRENDA SHQIPERISE. POR MOS HARRONI QE FLASIM TE NJEJTEN GJUHE. PASTAJ RAUL KUSH E THA QE KOSOVARET DON'T GIVE A F&*$%^ KUR SHAJNE SHQIPERIN???? :confused:
UNE I KONSIDERIJ TE TERE SHQIPTARE! :thumbsup:

RAUL

Primus registratum

sorry,beni si doje qefi,folni si ti doje qefi...une isha shume i merzitur mbrem sepse kur pash ate progamin me iku truri sepse ata ishin kosovar nuk ishin grek dhe nuk ishin turq...meqithate une nuk po hyjm me tej bisedes sepse me duket se eshte e kot.. hajde te rroj kosova+shqiperia... /pf/images/graemlins/frown.gif

susana

Primus registratum

hahahaha :lol: po pse kaq shpejt merzitesh ti? :kiss:

RAUL

Primus registratum

jo moj fiona jo une nuk jom merzitur me juve,une jam merzitur sepse isha me ca shok mbrem kur po shikoja kete serin tek bbc,cfar me pa moj zemer me erdhi turp ti shikoja... ne e dim se e kemi nomin e keq por te pakten mos ta vulosim vete..

po mua c'mu desh qe hyra t'ju tregoj juve,rri o plak ne pune tate... /pf/images/graemlins/wink.gif

thAci

Primus registratum

/pf/images/graemlins/smile.gif Raul po sqaroi gjerat mor se po i le pergjysem keqkuptohen!!! :thumbsup:

abs

nuk e di...

vrojtime nga ana dhe pervoja ime....

shqiptaret jane me shume individualista, kosovaret kane me shume sencin e grupit
shqiptaret jane me `kokrisur` dmth jane direkt, kosovaret i bijne nga kina muhabetit.
shqiptaret jane me te hapur ne lidhje me kulturat e tjera, kosovaret ruajne me fanatizem ate qe kane
(arsyet besoj i dini pse)
shqiptaret edhe pse te zhvilluar/rritur ne sistem diktatorial, kane pas fatin e mire qe udheheqesi ishte shqiptar, (pra shqiptaret e kane armikun ne nje kendveshtrimi me shume abstract ) /pf/images/graemlins/wink.gif ,
ndersa kosovaret(fatkeqsisht) kane pasur nje jete te tane nje udheheqje te huaj, pavetdije kerkojne nje armik konkret parasyve plus traumat psichike qe i la koha.

Kosovaret u zhgenyen nga shqiptaret nga te cilet krenoheshin e kishin shprese gjith kto vite
duke menduar se shqiperia "eshte parajsa",

ndersa shqiptaret u zhgenyen nga kosovaret
sepse mendonin; kosovaret te cilet ishin te lire te shetitnin boten, plus kishin
te drejte te punonin/STUDIONIN atje, e kjo gje i ka afru atyre nje zhvillim me te madh ne te gjitha
drejtimet, fakti ishte ndryshe.

Personalisht mendoj gjithmone, qe secili nga ne: shqiperi, maqedoni, kosove te gjeje vetvehten me te gjitha individualitet qe ka secili (pra te riabilitohet nga koha e shkuar), do jete pastaj dhe mundesia per nje gjetje me te mire dhe tek njeri tjetri.

Pyetja eshte si mund te ndihmojme vetvehten dhe si mund te gjejme rruge shkembim pervoje
dhe bashkpunimi, pasi nje nga rruget kryesore (Politika) eshte e dobet.

Shpresdhense eshte, se shume nga te gjitha palet kane lidh miqesi te mire.
Gjithashtu mendoj raste te tilla sic ka permend Raul, s jane per ti injoruar por per te nxjerr mesim si dhe metoda te reja nga to.
ps. dhe mua me ka thene nje mesuese gjermanishteje :- kosovaret i prezantojne shume keq shqiptaret nga shqiperia, shprehja qe "shqipetaret e shqiperise jane si demat e mbyllur ne nje vath pa ushqim per nje kohe te gjate, dhe kur e u cliruan nga vathi shkaterruan
gjithe fshatin", e kam degjuar une me veshet e mije, per faktin qe kosovari se dinte se nga vija. Personalisht gjej te verteta ne kte thenje, pamvarsisht se si interpretohet. me kte s dua te akuzoj Kosovaret apo...por dua te them se shume nga ne kane ba dhe pervoja jo te mira me njeri tjetrin.
Nese disktutojme hapur, dhe vejme ne dukje pakenaqesite tona, asnjera pale mos ta marri kte personalisht, por te mendoje seriozisht mbi to.
Jam pothuajse plotsisht e bindur, se secili pjestar ne kte forum, ne thellsi te shpirtit deshiron nje Jete te perbashket me te mire.
Shume here padashje dhe mund te mos perdorim fjalet e pershtatshme, por, ju lutem per cdo pakjartesi shkruani!

Faleminderit

---------------------

dhe vjen nje dite....

ladouce2005

Primus registratum

bukur Absi :thumbsup:
e pare ne menyre te paster /pf/images/graemlins/wink.gif

Marjeta

Primus registratum

Dua te shtoj nje gje

kam percjell pothuajse te gjitha mendimet e juaja ne kete tem, pajtohem edhe s'pajtohem....por dua tju them vetem nje gje, qe se secili qe ndien vehten shqiptar nuk vren ndryshime e as dallime dhe se me pozitiven e njeres dukuri mburet edhe vet, dhe me dukurin negative te tjetres do te merakoset.

ju dua te gjithve (shqipet) :kiss:

Kenti

Primus registratum

Une kam qene nga a ata qe nje 2 dy tallesha duke futur ne mes emrin e kosovarit.Por ndryshoj gjithcka kur familja ime strehoj per 3 muaj nje familje kosovare me 3 femij gjate luftes ne kosove.
Kur ma thane ne fillim doja me vra veten nuk pranoja mendimin qe nje familje tjeter te banonte ne shtepine time dhe mbi te gjitha kosovare..Ne ato 3 muaj o njerez u afeksionova aq shume sa qe edhe sot e kesaj dite i konsideroj pjese e familjes.

vlera

Primus registratum

S'di pse duke lexuar shume mendime ne kete tem mu kujtua nje vjerrshe te cilen e mesuar kur ishim femije, dhe sa per te qesh pak do e shkruaj edhe ketu:

Larte e poshte ne orborr
po kendon nje kor gazmor
ja ben pata ga ga ga
pula e vogel ka ka ka
gjeli bene ki ki ki
zogu i vogel ciu ciu ciu
ky eshte kori yne gazmor
qe jep shfaqje ne Af tone

si thoni te kakarisi edhe une nje cike :lol:

Do filloj keshtu: "Goja te afron, goja te largon" (fjale e urte popullore)

Nese ne duam ti gjejme njeri tjetrit te meta apo dallime, te perqeshim njeri tjetrin, doemos se do i gjejm shume lehte "me shumice e pa pakice" por cfare te mire valle do na sjellin keto, apo mos eshte me rendesi qe patjeter ti gjejm ca ndryshime.

soni2

Primus registratum

pata durim tju lexoja vetem per respekt te mundimit qe moret te diskutonit kete qeshtje por jo per ato qe shkrujtet .

ai qe tha qe shqiptaret ktu ne selanik flasin greqisht me njerin tjetrin po ashtu edhe gocat ,e ftoj ne gjermani ne Baden Wurtemberg ose ne Shweiz zurichkanton apo ne benelux ku jo vetem njehre po shume here kam pare kosovare duke folur serbisht me njeri tjetrin ne prani te shqiptarve te shqiperise te mos flasim per termat e perdorura .
per te mos perçare me desha te them se shume nga kosovaret qe kane emigruar jane te fshatit(te katunit)dhe jane njerez qe nuk kane shume largpamje persa i perket mosperçamjes ndersa shumica e atyre nga shqiperia qe kane emigruar ne fillim ishin nga qytetet bregdetare Vlore Sarande Lezhe etj dhe me ambasadat nga Tirana dhe nuk ishin njerez kriminela por njerez qe moren kurajon te ikin nga ai ferr diktature .
fakti qe per kosovaret shqiperia ishte mrekulli eshte i lidhur me ndjenjen e tyre pariotike te pashtershme qe ata kane por ne te njejten kohe eshte nje ndjenje e perzier me indiferencen qe shqiperia tregoi kur kosova kishte me shume nevoje per te (pas 1944).
sikur asgje te mos ishte nuk mjaftoi mikpritja qe ju be kosovarve ne shqiperi ne kohen e luftes dhe armet qe u moren ne shqiperi per te luftuar atje se ata arme nuk kishin ,dhe si monedhe shkembimi ne morem me shume sharje dhe ofendime sesa falenderime fakt ky i pamohueshem nga asnje nga kosovaret .
creed tha kam pasur nje familje me tre femije ne kohen e luftes po une qe me ktheu guardi di financa ne shqiperi dhe kur ika ke shpija gjeta 42 veta ne nje apartament 5 dhomash çfare duhet te them ajo kohe me ka lene nje shije te hidhur dhe per nje kohe te gjate sdoja ta degjoja me fjalen kosovar sepse per mua ishte e lidhur me njerez mosmirnjohsa ,por me kalimin e kohes kuptova se nuk ka pyll pa derra dhe qe nje kosovar me doli vella e pertej vellait dhe nje shqiptar i shqiperise me harroi.
kemi shume faje por njojta e atyre fajeve nga secila pale do te ishte nje hap perpara drejt nje mirekuptimi te domosdoshem sepse bashkimi ben fuqine nuk them me kosovar apo shqiptar por thjesht shqiptar te gjakoves durrsit apo sarandes nga te jete nuk e kam me problem shpresoj qe te gjithe te behen nje dite shqiptar pa dallim feje a krahine ......

S6T6N6

Forumium maestatis

Shqiptaret dhe kosovaret, do ti krahasoja me deget e ndryshme te te njejtes peme. Ndoshta dikush mundet ta mendoje tjetersoj por kjo eshte e verteta. Per gati 100 vjet shqiptaret dhe kosovaret kane jetuar te ndare nga njeri tjetri dhe kjo gje dashur padashur ka krijuar nje vakum ne mes. Shqiptaret fillimisht pas pavaresise gezuan lirine nderkohe qe kosovaret mbeten te shtypur kesaj rradhe jo nga Perandoria Otomane por nga Federata Jugosllave... me pas shqiptaret u hasen me egersine e sistemit komunist nderkohe qe kosovaret gezonin me shume atribute pasi ishin me te lidhur me perendimin gjate regjimit titist... shqiptaret rifituan lirine nga armiku i brendshem komunizmi nderkohe qe rripi u shtrengua per kosovaret ne regjimin e Miloshevicit deri ne gjakderdhjen e vitit 1999 kur Kosova fitoi lirine e shumdeshiruar prej shekujsh.

Pra etapat historike qe kane perfshire Kombin tone te ndare ne dysh padashur jane bere nje barriere ne perputhjen e mentaliteteve te shqiptareve dhe kosovareve. Shpresoj qe tashme gjerat te ndryshojne he kosovare e shqiptare te jetojne paqen neper shtepite e tyre.

Filthy Bastard

Primus registratum

Jane si dallimet mes gjermaneve te Gjermanise,Austrise,Zvicres,Tirolit te Jugut.Ose si dallimet mes francezeve te Frances dhe Belgjikes(megjithese keta e qujne veten valone).Apo me mire si dallimet mes ruseve,ukrainasve dhe ruseve te bardhe(bielloruseve).Edhe keta dikur kane qene nje popull i vetem,por rrethanat historiko-politiko-sociale i ndane dhe tani jane kombe te ngjashme,por te vecueshme.