A ka dallime midis shqiptareve dhe kosovareve?

drenicaku

Primus registratum
Re: A ka dallime midis shqiptareve dhe kosovareve?

Kopertoni ti thua ''Ata jane kosovare. Ne jemi shqiptare.'' e mua me duket se me kete ti don te thuash se ne jemi dy kombe te ndryshme. Kisha pas deshir te me tregosh se sipas teje cka e bon nje komb te ndryshoj prej nje kombi tjeter?
E dyta, ne shqiptaret e Kosoves nuk e quajm veten kosovar por shqiptar te Kosoves. flas ne pergjethsi. kuptohet cdo gje ka perjashtimet e veta.

Faleminderit

skin

Primus registratum

Fillimisht postuar nga drenicaku:
[qb] Kopertoni ti thua ''Ata jane kosovare. Ne jemi shqiptare.'' e mua me duket se me kete ti don te thuash se ne jemi dy kombe te ndryshme. Kisha pas deshir te me tregosh se sipas teje cka e bon nje komb te ndryshoj prej nje kombi tjeter?
E dyta, ne shqiptaret e Kosoves nuk e quajm veten kosovar por shqiptar te Kosoves. flas ne pergjethsi. kuptohet cdo gje ka perjashtimet e veta.

Faleminderit [/qb]
Drenicak, ti mos e merr per fyerje, por eshte fakt historik qe PO behet gati nje shekull qe Kosova dhe Shqiperia jane te ndara nga njera tjetra. Eshte e vertete qe flasim te njejten gjuhe dhe ruajme akoma te njejtat simbole, po eshte pak a shume si dallimi me komunitetet e tjera shqiptare ne bote.

Ato qe na bejne ndryshe jane kushtet historike ku ka kaluar shqipria dhe kosova gjate ketij shekulli.

Une do flisja pak ne aspektin e muzikes.. meqe e kemi dhe te fresket nga programi "ethet.."
PO te shikosh vetem kte aspekt dallon plot ndryshime me shqiptareve te shqiprise dhe te kosoves. Prirja nga ana e kosovareve eshte me teper per kenget perendimore, angleze, amerikane, nderkohe qe ne shqipri kane mbetur te italianet.

E njejta gje dhe per veshjet. shqiptaret e kosoves perseri anojne me teper nga perendimi..
Pa dashur te ul vleren e shqiptareve te shqiprise pasi jam vete e tille, e verteta per fat te keq eshte kjo dhe nuk mund ti shmangemi .. historite e ndryshme na kane bere te ndryshem /pf/images/graemlins/frown.gif

Dua

Primus registratum

Ne Kosove morali eshte me se i shtrenjte, eshte ajo qe na rrethon, na forcon dhe na mban gjalle derisa ne Shqiperi ncuk! Ne Shqiperi leket jane moral, nene, baba, atdhe, Zot....me sa kam pare une askujt s'i behet vone per asgje derisa ka leke, derisa ne Kosove respekti shpesh qellon te dale para euro-s. Edhe familjarisht jemi shume me te lidhur sesa ne Shqiperi. Psh. mua personalisht halla ime me ndihmon shume here financiarisht & moralisht, pavaresisht nga ndihma e prinderve. Deri ne moshen 15 vjece une rregullisht i kaloja pushimet me te afermit dhe kusherinjte e mi. Ne cdo feste, zakonisht ne muajin e Ramazanit shtrojme iftar per te afermit dhe kusherinjte. Dasmat zakonisht behen te medha, neper resotane luksoze, me shume te ftuar. Kohet e fundit gjerat kane filluar te ndryshojne, sidomos neper qytete, gje qe mua s'me pelqen fare. Kur une isha e vogel shkoja me muaj te tere ne fshatin ku ka lindur gjyshja ime dhe sillesha e ndihesha si ne shtepine time, dhe kur nisesha per shpi me duhej nje taxi furgon sepse me mbushnin torbat me gjithe te mirat e prodhimet e fshatit. Hajt tani se u lodha tuj lavderu vendin tim /pf/images/graemlins/laugh.gif

D.

Dua

Primus registratum

Edhe dicka. Kam pershtypjen qe ne Kosove ka njefare rendi, nje rend jetese, dihet kush cka ben dhe cfare eshte, derisa ne Shqiperi shumicen e rasteve puna shkon lemsh, pula kendon ne vend te gjelit dhe thone qe jemi ne demokraci. Me sa kam pare une, kete "demokracine" do e quaja tollovi. Nejse...ika

D.

Triumfi

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Dua:
.. pula kendon ne vend te gjelit .. kete "demokracine" do e quaja tollovi. Nejse...ika
Ik se ke fol per ni jave /pf/images/graemlins/laugh.gif

Dua

Primus registratum

Triumf, du me t'a vjedhe ate thenjen "Power of the truth" /pf/images/graemlins/tongue.gif A ben?

I like it!!! :goofy:

D.

kozeta lala

Primus registratum

Cfare pyetje eshte kjo?Sigurisht qe ka dallime.Edhe gishtat e nje dore,edhe femijet e nje familjeje jane te ndryshem.Perse duhet te na preokupoje kaq shume kjo gje? Desha te them nje BRAVO te madhe per organizatoret (e mediave)e disa emisioneve si"Ethet","Top Show","Opinion"etj qe ftojne persona edhe nga Kosova,edhe nga Maqedonia per te shkembyer eksperience.Te njohim me mire njeri-tjetrin kjo mendoj une eshte me e rendesishme.

drenicaku

Primus registratum

Te nderuar shqipetar, dua te bej disa gjera te carta. Prej veriut te Nishit(sot ne serrbi) e deri ne Preveze(sot ne greqi) ishte Shqiperi deri ne fillim te keti shekulli. Ne vitin 1831 kur teritoret shqiptare u ndan ne 4 Vilajete nje nder to ishte Vilajeti i Kosoves i emruar ne base te qytezes me emer Fushe Kosove. Vilajeti i Kosoves ishte vilajeti me i madh i shqiperis. Ne vitin 1913 kur shqiperia u nda barbarisht nga te huajt, me shume se 50% e teritorit te Shqiperis dhe te popullsis se saj u pushtuan nga sllavet edhe greket. Mirepo kjo nuk na bon ne qe jetoim jasht teritorit te Shqiperis se sotme te jemi ma pak shqipetar se sa ju qe jetoni mbrenda teritorit te Shqiperis se sotme e aqe me pak te na boj nje komb tjeter, Kosovar apo sido qe te jete thirre aij komb.
Sa i perket ndryshimeve, ajo dihet se ndryshime ka. Por a jan ato ndryshime aqe te medha qe na bajn dy popuj te ndryshume, apsolutikisht jo. Per ju qe mendoni se shqiptaret e kosoves edhe shqiptaret e shqiperis jan aqe te ndryshume ne mes veti, merrne nje person nga veriu i shqiperis se sotme. p.sh. nga Kuksi dhe nje nga shqiperia jugore p.sh. nga Saranda dhe shenoni ndryshimet ne mes ketyre dy personave.
mandej merrne nje person nga kosova dhe ate personin nga kuksi dhe shenoni ndryshimet ne mes tyre. ne cofte se aij personi nga kosova ka ma shume ndryshime me ate nga kuksi se sa aij i kusit me ate te sarandes atehere une do pajtohem me ju, se ne jemi shume te ndryshume.
Ne Kine jetojn dy bilion njerz te cilet kan ndryshime te medha ne mes veti, si ne gjuhe, karakter, besim etj. edhe prap se prap te gjithe e ndjejn veten nje kombe dhe jan krenar per te, e ne shqiptaret jo vetem qe thojna se te gjithe nuk jemi shqiptar por edhe jena te marrzuar te themi se jemi shqiptar(nuk flas per veti).
Mendimi im nuk eshte aqe i rendesishume vetem qe ndihem shume i lenduar shpirtrisht.

olsen7

Primus registratum

Ka shume dallime midis nesh dhe kosovareve.Theksi eshte dallimi parimor pasi ate veme ne dukje si fillim.
Kosovaret perceptohen si provinciale ne Shqiperi, njerez me aftesi te kufizuara intelekti dhe shume te ftohte.
Gjithashtu konsiderohen te pabese nga shumica e opinionit publik.
Jam mese i sigurte qe kosovaret mendojne te njejten gje per ne nga Shqiperia.

Dua

Primus registratum

S'pajtohem e Ols-in! Ncuk!

D.

ilirjan

Primus registratum

Fillimisht postuar nga zog:
[qb] "Le travail est à la racine de tout ce qui est laid"

Formules e maximes à l'usage des jeunes gens. Oscar Wilde.

shqip; PUNA eshte ne rrenje te çdo gjeje te SHEMTUT.

per okasionin nje tjeter te forte nga Wilde:

"Laisse-moi te dire que ne rien faire est la chose la plus difficile au monde et la plus intellectuelle."

Le Critique comme artiste.

shqip; Lejome te t'them qe te mos besh ASGJE eshte gjeja me e veshtire ne bote dhe me INTELEKTUALE.

nji kto desha me thone aty lart mbi punen.

tjeter; gjermanet jane populli me DEBIL ne bote (s'ishte e rastit qe nazizmi lindi tek ta bashke me krimet me monstruoze).
prandaj dhe kane qite plot filozofe.
filozofi gjerman eshte qenia qe munohet ti shpjegoje popllit vet qe i ka hy nji rruge pa krye.

nuk di sa kupton ti nga keto. shnet! [/qb]

Zog, nji gjo e kuptoj mire, qe te pelqen te quhesh ZOG, dmth. te flasish ne dialekt tjeter nga ai i origjines.

Nuk kuptohesh kollaj (se flet me shume kuptime), kjo per stil apo ka ngel si GODITJE (autocensure)nga SISTEMI KALUM, kte e di ti.

RRESHTIT funit tat po i boj pak ndryshim;

"Filozofi eshte qenia qe munohet ti shpjegoje BOTES qe i ka hy nje rruge pa krye"

Italo-Francezet i qujn Gjermonet DEBILA dhe veten e tyne te zgjut.(e qujn DJALLZIN, zgjuarsi)

Megjithse gjonat e PERSOSME dalin nga Gjermonet.

E di se jemi largu nga TEMA,
Ne gjithe BOTEN thuhet "jugu i prapambetur" dhe "veriu i zhvillu" ket ma shpjego mu ti.

abs

nuk e di...

Nga kosovaret qe jetojne ne zvicer (me shembuj konkret) asht marr ideja per globarizimin, bashkim ekonomie . PS: pese vellezer me familiet e tyre e kane buxhetin e perbashket, te paret e kane individin e dobet, te dytit (globarizimi) kane te kunderten.
Dhe, kto te paret ndertojne vendin e kto te dytit pushtojne boten. /pf/images/graemlins/wink.gif
shqiptaret e shqiperise, jane demela, dune me jetu pervedi, s preferojne me punu cfare do pune (flas per kto qe jetojne ktu ku jetoj une...) pra paret qe fitojne ne vend qe me ndertu ndonje shpi, shkojne prap ne shkolle...gomeret, egoistat, jane kurioza me njoft kulturen e vendit ku jetojne, e shesin mend me ato qe kane n koke...n vend qe me lulzu vendin :smash:

---------------------------

shba te europes= zvicer,gjermani,austri
shba te ballkanit= shqiperi,kosove,maqedoni

abs

nuk e di...

Fillimisht postuar nga LIR111:

Ne gjithe BOTEN thuhet "jugu i prapambetur" dhe "veriu i zhvillu" ket ma shpjego mu ti.
me leje, ta tham un nikyt :idea:

dmth n veri asht koka... prandaj... :devil:

------------------------
dhunueshem...

arza

Primus registratum

kemi dallime nese mund ti quaj keshtu ne shqiptaret e kosoves flasim me pak e arrisim te themi at qe duam kurse shqiptaret e shqiperis flasin shum e per fund nuk di sa jan te knaqur me at qe thon

endrin

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Triumfi:
[qb] E zgjodha kosovareve, e jo shqiptareve kosovar, qe te kuptohet me mire se per ca behet fjale. Kete debat hapa, pasiqe eshte i nje rendesie te vecante, dhe kur kufijt jane te hapur per te dy anet e shqiperis. Mbreme, ne top channel, u zhvillua nje debat i tille, ku flitej per dallimet gjuhesore, kulturore, shoqerore, midis shqiptareve te shqiperise dhe atyre te kosoves. Sigurisht, qe nuk u tha aty e gjitha dhe s'mund te thuhej, por verte me pelqeu si ide, qe do ishte si piknisje per futjen e linjave ne funksion midis shqiperise dhe kosoves.
Pra, c'menim keni ju, cilat mund te jene dallimet midis shqiptareve te shqiperise, dhe atyre te kosoves? [/qb]
shiko dallime ka , edhe eshte normale , se ka dallime midis banoreve te nje lagjje e jo midis shqiptareve te shqiperise edhe atyre te kosoves .

mua per vete sme duket e goditur tema , ne fund te fundit jemi shqiptare e pse duhet te kete dallime ???????

bye

Dua

Primus registratum

Trust, qe jemi Shqiptare jemi, por dhe qe dallojme ne mes veti, dallojme me te madhe.

Dhe, kto te paret ndertojne vendin e kto te dytit pushtojne boten.
shqiptaret e shqiperise, jane demela, dune me jetu pervedi, s preferojne me punu cfare do pune (flas per kto qe jetojne ktu ku jetoj une...) pra paret qe fitojne ne vend qe me ndertu ndonje shpi, shkojne prap ne shkolle...gomeret, egoistat, jane kurioza me njoft kulturen e vendit ku jetojne, e shesin mend me ato qe kane n koke...n vend qe me lulzu vendin :smash:

Ohhohohohohoohoooooooooo o absi me ke shkri tuj qeshe me kete postimin tat.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

D.

abs

nuk e di...

thojn se kam aftesi motivuese... /pf/images/graemlins/wink.gif :devil:

he se kshtu t shkon dita mar, e ke rendiment n pune... /pf/images/graemlins/laugh.gif

:wave:

Dua

Primus registratum

Ama, i ke rene pikes!

:kiss:

D.

abs

nuk e di...

Fillimisht postuar nga Dua:
Ama, i ke rene pikes!

:kiss:

D.
po vec, mos harro me pa dhe anen tjeter t medalies /pf/images/graemlins/wink.gif

:wave:

dbani

Primus registratum

po ka shume... eshte sikur te shikohesh ne pasqyre dhe te mos shikosh reflexin tend por te shikosh dicka tjeter qe i perket se kaluares e cila nuk ka te beje me kete te ardhme ne te cilen ne jetojme...
ashtu si FAN NOLI tha: Ne do ti vesh botes zjarre merr nja 7 a 8 kosovare...