A ka dallime midis shqiptareve dhe kosovareve?

Guest
Re: A ka dallime midis shqiptareve dhe kosovareve?

Vertete, ka ndryshime Shqiptare me Kosovare..
dhe ndonjehere edhe pse nuk na vjen mire,ne disa raste (sidomos per nacionalizem) ata qendrojne shume me lart se ne..
Marr raste pershembull, nga jeta ime ketu...
Sa here, me eshte dhene rasti, te jem prezantuar me dike nga Kosova,pa dashur me ka dale nga goja fjala...
-Ju jeni Kosovar/e eee??
- Jam Shqiptar/e me eshte pergjigjur..(me krenari)..

Tjeter ndryshim te madh shoh tek Emrat e tyre ..jane pothujase te gjithe emra te mirefillte shqiptare..tanet jo... /pf/images/graemlins/frown.gif

Persa i perket menyres se jeteses,nuk mund te flas derisa nuk njoh njeri nga afer dhe te kem pare jeten e tyre ..megjithate, kam pershtypjen se Jugu i Shqiperise e ka pak me te zhvilluar kete ane, ne karahasim me Veriun ..po keshtu do te jete,ne krahasim me Kosoven..(mendimi im)po jo se bazohem diku..
Uroj raporte sa me te mira Shqiptare - Kosovare.. :wave:

StepbyAlbania

Primus registratum

Derisa neve ne shqipri flasim, atje ne kosove veprohet ..

Dallim shum i madhe!!

eis

Primus registratum

Per mu personalisht nuk ka dallim dhe lexova pak ma nelt dhe thot njeni qe nuk po ia mbaj mend emrin " S'do te thot gja qe flasim nje gjuhe sepse edhe India edhe Zelanda e re flet anglisht" kjo per mu asht shembull kot sepse ata me te vertet qe flasin nje gjuhe por flamujte i kane te ndryshem pra Shqiperia dhe Kosova kane nje Flamur qe kudo qe shkojne qofshin ata shqiptare Shqiperie apo shqiptare Kosove,dhe po te kene flamurin shqipatre ne makine apo ku ta di une ,te huajt, flas per ata qe e njohin flamurin shqiptare thone"Ai qenka shqiptare" dhe jo shqiptare Kosove apo Shqiperie.Kurse nese ata jane me shume nacionalista ajo eshte mese e vertet dhe mos ti vij keq asnje shqiptari Shqiperie e para edhe pse kane qene gjithmone nen pushtimin serb, ata kane vazhduar fshehtas tyre te studiojne gjuhen shqipe dhe kudo neper bote e flasin gjuhen e tyre shqipe dhe dikush tha qe "kur i degjoj ata tel flasin them me vete:-A flasin shqip keta njerez??",patjeter qe flasin shqip sepse po te futemi aq thelle edhe jugu e ka pak si shume te veshtire te kuptoj veriun,pra eshte si te thuash nje gjuhe flasim por kemi dialektet tona pra edhe ata kane ate dialektin e tyre duke perjashtu disa fjale te tyre qe jane ne serbisht ashtu si kemi ne disa ne turqisht sepse vet keta dy shteti gjate pushtimit te tyre ne vendin tone na kane lene pas disa fjale te gjuhes se tyre edhe pse me keqardhje duhet ta pranojme qe ne gjuhen shqipe kane hyre shume fjale te huaja.
Kosovare dhe shqiptare jemi nje komb ,kemi nje gjuhe dhe kemi nje gjak qe eshte "Gjaku shqiptare".
Ju uroj shendet dhe te miar te gjithve /pf/images/graemlins/smile.gif

StepbyAlbania

Primus registratum

Fillimisht postuar nga vajze_shkodrane:
[qb] Kosovare dhe shqiptare jemi nje komb ,kemi nje gjuhe dhe kemi nje gjak qe eshte "Gjaku shqiptare".
Ju uroj shendet dhe te miar te gjithve /pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
:wave:

ados

Primus registratum

Sigurisht ka dallime midis shqipetareve dhe kosovareve. S'do te thote gje nese flasim te njejten gjuhe(dallimi qendron ne kulture,mentalitet dhe moral).Per mendimin tim, kjo do te jete baza kryesore, qe Shqiperia nuk do te bashkohet me Kosoven...!!

Kondrapedali

Kondrapedali

Një komb dallohet nga një tjetër nga dëshira për të qenë më vete dhe as nga historia, as nga gjuha, as nga mentaliteti, as nga etj. Sigurisht që këto kushte duhet të përmbushen por kryesorja është ndërgjegja kombëtare. Pra, për sa kohë shqiptarët e Kosovës do ta ndiejnë veten e tyre shqiptarë ne jemi të gjithë pjesëtarë të të njëjtit komb.
Dallime mes shqiptarëve dhe kosovarëve nuk ka! Dallimet janë krahinore dhe jo kombëtare.

Tek e fundit t'i bëj një pyetje atyre shqiptarëve që nuk duan ti shohin shqiptarët e Kosovës si shqiptarë të mirëfilltë.

A pranoni më mirë të lidheni me një KOSOVAR/E apo me një të huaj? Me ç'di ka më shumë shqiptarë Shqipërie të martuar me shqiptarë Kosove se ç'ka me të huaj!

Ajo fierakja që tha se nuk kishte problem me e kuptu shkodrançen por kishte me kuptu gjuhën e shqiptarëve të jashtë atdheut i kujtoj se malsorët në Tiranë edhe sot quhen çeçenë sepse flasin keq SHQIP :eek: . Dhe tek e fundit një sarandriot ka po aq vështirësi të kuptojë një tironc sa ka vështirësi të kuptojë edhe një shkodran apo një shqiptar Kosove.

Të lutemi që shqiptarët një ditë të jenë bashkë në një atdhe të përbashkët.

P.S. ados, për ty atdhe nuk do të thotë ndonjë gjë të madhe pasi e ke lënë i vogël dhe nuk je kthyer prej kohësh :shrug: !

Pink^ Pearl

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Kondrapedali:
[qb]

A pranoni më mirë të lidheni me një KOSOVAR/E apo me një të huaj? Me ç'di ka më shumë shqiptarë Shqipërie të martuar me shqiptarë Kosove se ç'ka me të huaj!
[/qb]
Une do te zgjidhja me te huaj ...Kam degjuar per cifte shqiptaro - kosovar qe jan ndare shume shpejt ...

Mirlinda

Primus registratum

Ka edhe shum bile, nuk po i ceki se i paskan cek te tjeret ketu.

Dallime te mdhaja ka edhe mes ne kosovarve, p.sh shumica dermuese nga rrafshi i dugagjinit jetojn ende me kanunet/zakonet e mesjetes, e pjesa e anamoraves jan me te vetdijsuar, kan ec perpara, d.m.th jan me progresiv.

Te shqiptart(kosovart) qka me nevrikos me se shumti, se te shqiperis nuk mund ti vlersoj pasi nuk kam pas ndonjher mundsi te njoftoj ndonje nga Shqipria:

Injoranca, diletantizmi, patriarkalizmi, ngatrrimi i tradites me ecjen me kohè etj. qe nuk po me bien per momentin ne mend.

Bye

Hey Joe

Primus registratum

me vje keq per kosovaret dhe sidomos per meshkujt si shoqja paraardhese , qe kom pershtypjen ishte kosovare , sepse jane me te vertete shume katnare , persa i perket vajzave , si kudo , jane me te emancipuara dhe updated me cfare behet , ku jena dhe ku do ikim ?

epremte

Primus registratum

Dallime ka sigurisht, pasi problemet sociale jane te ndryshme dhe si rrjedhim dhe zhvillimi eshte i ndryshem. Pergjithesisht shqiptaret mendoj jane me te qete dhe me pasive persa i perket ceshtjeve "te medhaja", kosovaret e "vrasin i cik lart" po eventualisht u kalon. Individualizmin (ne kuptimit e egoizmit) gjithashtu e kane shume me te spikatur, dhe hipokrizine po ashtu. Mendoj kjo e fundit lidhet ngushte me nevojen e tyre me te madhe per te qene konformiste me ambjentin ku jetojne.

epiphany

Primus registratum

eshte me se normale qe te kete ndryshime.cdo lloj faktori historik , sado i vogel te jete ndikon ne zhvillimin e nje populli.shqiperia dhe kosova kane patur dy histori te ndryshme dhe detyrimisht do kene dhe karakteristika te ndryshme.

Anana

Primus registratum

Me duket se jan icik me simpatik cunat kosovar.

Guest

Fillimisht postuar nga Yllka shembullore:
[qb] Me duket se jan icik me simpatik cunat kosovar. [/qb]
Eshte e vertete qe jane me te mbajtur dhe me te shetitur se pjesa me e madhe e djemve shqiptar.
Pastaj tani kane fillu me ndryshu i cike cunat shqip se deri tani nje pjese em ire me veshe llapush, kembet e shtremta dhe fetyren me pucra kane qene.

LUANESHA

Primus registratum

ESPIRIT MOS I NGATRRO GJANAT /pf/images/graemlins/laugh.gif
LENE MA KUR FLITSHIN SHQIP KOSOVARET
AKOMA ME SIMPATIK :lol: :lol:

Rambo

Primus registratum

cunat kosovar na morshin t keqen ne ve te shqipnis... a ka ma te trash se meshkujt kosovare?

Anana

Primus registratum

Trashesia eshte virtyt mashkullor po e kemi lene menjane per momentin. Thjesht po tregohem icik siperfaqesore dhe po vleresoj virtytet e dukshme.

Me duket se kashu te shofin dhe meshkujt ne fillim, per nga pamja apo jo?

Guest

Fillimisht postuar nga Luanesha:
[qb] ESPIRIT MOS I NGATRRO GJANAT /pf/images/graemlins/laugh.gif
LENE MA KUR FLITSHIN SHQIP KOSOVARET
AKOMA ME SIMPATIK :lol: :lol: [/qb]
Luanesh spo ti ngaterroj hic fare gjanat!!!
fakti eshte fakt...kur djemt kosavar tallnin menderen ne mish djemt shqiptar se dijshin ca ishte. PAstaj gjithe jetes se tyre kane shetit dhe kane pas mundesi te kujdesn me shume per veten.
Jane fanatik eshte tjeter pune. /pf/images/graemlins/wink.gif