Veze, domate dhe nafte....
Studentët, vezë e naftë ndaj menaxherit të TEC-it
Vlorë, degjeneron takimi i zhvilluar në universitet
Një grup studentësh në Vlorë i kanë ngritur një kurth përfaqësuesit të Petroliferës. Pasi i kanë kërkuar takim, e kanë sulmuar duke e gjuajtur me vezë dhe duke i hedhur naftë në fytyrë. Kjo ka qenë një skenë aspak e këndshme, që ka ndodhur ditën e djeshme në ambientet e Universitetit të Vlorës, kur edhe vetë rektori, Bilal Shkurtaj, është përballur me rebelimin e studentëve, të cilët e kanë shprehur hapur kundërshtimin e tyre për ndërtimin e Petroliferës në qytetin bregdetar.
Disa studentë të universitetit "Ismail Qemali" të Vlorës, pak ditë më parë kanë kërkuar një takim me përfaqësuesit e Petroliferës, që pritet të ndërtohet në Vlorë. Kjo ftesë është pritur më kënaqësi nga përfaqësuesit e Petroliferës. Takimi është lënë për t‘u zhvilluar në sallën qendrore të universitetit. Ka qenë rektori i universitetit "Ismail Qemali", Bilal Shurtaj, i cili bëri paraprakisht edhe prezantimin e Gazmend Shalsit, menaxher në punimet e Petroliferës. Sipas kreut të universitetit, Shalsi, në kuadër të transparencës që ishte kërkuar nga vetë studentët, do të fliste rreth projektit dhe njëkohësisht do t‘iu përgjigjej pyetjeve të studentëve dhe të pranishmëve të tjerë në sallë. Sapo Shalsi ka filluar të jepte shpjegime, disa prej studentëve janë ngritur në këmbë me banderola, ku shkruhej "Petrolifera fuori" dhe gjuanin me vezë e domate në drejtim të tavolinës qendrore. Ndërsa njëri prej studentëve i hodhi në kokë enën e mbushur me naftë Shalsit, i kërkoi që të dilte jashtë sallës. Më pas situata u rëndua dhe studentët bërtisnin jashtë, e vijonin të gjuanin me ç‘të mundnin në drejtim të të ftuarve, të cilët më pas u larguan nga salla. Edhe vetë Shalsi nuk është përmbajtur ndaj agresivitetit të studentëve dhe ka nisur të qëllojë në drejtim të tyre me ç‘të mundej. (hajde, lufte, hajde)
Sipas studentëve, një iniciativë e tillë u ndërmor pasi sipas tyre "Vlora nuk është dëgjuar lidhur me kundërshtimet që ka bërë për sa i përket ndërtimit të Petroliferës në gjirin e Vlorës". Mësohet se ata kanë qenë dhe anëtarë të Aleancës për Mbrojtjen e Gjirit të Vlorës. Ndërsa rektori i universitetit, Bilal Shkurtaj, i përlyer me naftë, e ka dënuar aktin brutal të studentëve, duke sqaruar se ky takim ishte kërkuar pikërisht prej tyre, dhe përfaqësues të Petrolifera italo-shqiptare i ishin përgjigjur ftesës së studentëve të universitetit "Ismail Qemali", në kuadër të të qenit transparentë, e për t‘u dhënë fund polemikave. Sipas tij, ishte një veprim që nuk pritej dhe nuk duhej bërë nga njerëz të arsimuar, dhe njëkohësisht në një vatër të arsimit, sikundër është universiteti. Shkurtaj, i shokuar nga situata, deklaroi se studentët e kanë penalizuar vetë vetveten me aktin e turpshëm të kryer mesditën e djeshme. Më pas, përfaqësuesit e Petroliferës kanë bërë ankimim në polici për ngjarjen e shëmtuar të kryer nga disa studentë. Policia më pas ka bërë identifikimin e tyre dhe i ka shpallur ata në kërkim. Deri në orët e vona janë shoqëruar për në ambientet e komisariatit disa prej tyre dhe ende nuk është vendosur masa e sigurisë për ta.
Prej kohësh qindra qytetarë vlonjatë kanë kundërshtuar ngritjen e TEC-it në Vlorë, por me një vendim qeverie aty kanë nisur punimet për ngritjen e saj. Disa herë drejtuesit e Aleancës për mbrojtjen e gjirit të Vlorës kanë kërkuar dhe zhvillimin e një referendumi, ku të pyeten banorët nëse janë dakord apo jo për ngritjen e Petroliferës.
Punimet e Petroliferës janë shtrirë në një sipërfaqe prej 183 mijë metra katrorë në zonën më të ndotur të qytetit të Vlorës, në ish-Sodë PVC, rreth 4 kilometra larg nga qendra e qytetit të Vlorës. Shoqëria "La Petrolifera Italo-Albanese" është një shoqëri e themeluar nga shoqëria PIR, operatori më i madh italian për depozitimin e karburanteve, që ka firmosur marrëveshje koncesioni me qeverinë shqiptare që janë aprovuar edhe nga parlamenti shqiptar për të realizuar në qytetin bregdetar të Vlorës, në zonën e ish-uzinës së PVC, një terminal të përbërë nga porti dhe depozitat e produkteve të naftës dhe gazit të lëngëzuar. Vendi për ndërtimin e këtij terminali është përcaktuar në bazë të vendimit të qeverisë shqiptare në muajin prill të vitit 2001.