Tema e ditës

Diskutime mbi temat më të veçanta të ditës

Asian Dub Foundation dhe kënga për Kosovën Grupi i parë që bëri muzikë rok për Kosovën dhe për shtëpitë e saja të djegura janë grupi britanik Asian Dub Foundation. </p> Një fshat i djegur në Kosovë; e bombarduat, dhe tani i thoni njerëzve shkoni në shtëpi; automatik të cunguar mbi shkëmbinjtë e Duvërit; kokat ulur, njerëz kujdes po biem poshtë, është një strofi kënges Fortres Europe. </p> Kënga Fortress Europe flet për Evropën dhe është një këngë politike e cila i drejtohet Evropës dhe politikën e saj jo të mirë ndaj vendeve të lindjes, por edhe shteteve të cilët luftojnë kundër Evropës. Ajo po ashtu ju drejtohet atyre për politika jo të mira të emigracionit.</p> Asian Dub Foundation janë një grup britanik, të cilët luajnë muzikë të stilit Ragga dhe Punk. Grupi është formuar në vitin 1993 nga Aniruddha Das.</p> Grupi është në përgatitje të albumit të tyre të ri…</p> Marre nga Express.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://thashethe.me/?p=1133. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://thashethe.me/?p=1133
Love Actually Follows the lives of eight very different couples in dealing with their love lives in various loosely and interrelated tales all set during a frantic month before Christmas in London, England.</p> Full Movie</p> http://www.ireel.com/video/507gh86kjf5poakc4/</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.moviextra.com/?p=441. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.moviextra.com/?p=441

Casillas: Reali vazhdon të konsolidohet Nuk duhet të bëjmë krahasime. Barcelona kthehet pas një stinori me shumë trofe të fituar, ndërsa ne jemi duke konsoliduar skuadrën u shpreh para mediumeve spanjolle numri një portën e Real Madrid-it Iker Casillas. Ai gjithashtu e pranoi se presioni është i madh në anën e Los Blancos në garat e Ligës së Kampionëve pasi që finalja zhvillohet në Santiago Bernabeu.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.shqipmedia.com/?p=22538. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.shqipmedia.com/?p=22538

Mesi rinovon kontratën me Barcelonën Sulmuesi argjentinas, Leonel Mesi ka rinovuar pasditen e sotme kontratën e tij me Barcelonën, duke e zgjatur atë deri në vitin 2016. Kontrata e re përfshin gjithashtu shifrën prej 250 milionë eurosh, nëse ajo prishet në mënyrë të njëanëshme. Trajneri i Barçës, Guardiola u shpreh menjëherë i kënaqur me arritjen e kontratës së re, duke uruar suksese për Mesin, që shihet këtë vit si fituesi i mundshëm i Topit të Artë. </p> www.shqipmedia.com </p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.shqipmedia.com/?p=22534. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.shqipmedia.com/?p=22534

Kuçi: Protokolli, çështje e tejkaluar Protokolli EULEX-Serbi në fushën e Policisë është çështje e tejkaluar që për Kosovën nuk ekziston, ka deklaruar zv. kryeministri i Kosovës, Hajredin Kuçi. Pas mbledhjes së Qeverisë, ai ka thënë se Kosova nuk ka qenë palë në këtë proces dhe rrjedhimisht ka kërkuar nga Policia e Kosovës të respektojë Ligjin për Policinë e Kosovës, Kushtetutën dhe zinxhirin komandues në krejt territorin e Kosovës që parashihet me ligjin përkatës. Sipas njeriut të dytë në ekzekutiv, bashkëpunimi me misionin EULEX është i plotë dhe duhet të ketë kujdes për të mos dëmtuar rrugën e integrimeve të Kosovës, por që edhe të mos shkelen aktet juridike të vendit tonë</p> Ktv</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.shqipmedia.com/?p=22529. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.shqipmedia.com/?p=22529

Shqipëria drejt Euros ? <p class="wp-caption-text">Foto nga mbledhja e Këshillit të Ministrave, Shtator 2009</p> Eurozimi i ekonomise shqiptare ka qene dje ne vemendjen e kryeministrit, Sali i Berisha i cili, gjate takimi me bankiere tha se, monedha evropiane mbetet nje destinacion pa kthim i ekonomise shqiptare. “Une mendoj se shpejt do te jete dita ku ne duhet te dorezohemi, s’duhet te vazhdojme betejen me euron, po duhet te perfshihemi ne euro” tha Kryeministri. Ai tha se, ekonomite jo anetare te BE qe nuk perdorin euron zene vetem 1 per qind te Prodhimit te Brendshem te BE. Kryeministri theksoi se, perdorimi gjeresisht i euros si monedhe ne transaksione eshte nje rruge pa kthim. “Ekonomite tona po euroizohen. Kjo nuk mund te them qe eshte nje gje e keqpritur se ky eshte destinacioni yne”, vijoi Berisha. Nga ana tjeter guximi i bankave per te kredituar ekonomine do te jete ilaci per tejkalimin e krizes, shtoi ai. “Asnje beteje nuk fitohet pa guxim. Alfa e cdo fitoreje eshte guximi,” deklaroi kryeministri Sali Berisha. Euroizimi i ekonomise, qofte si anetaresim ne Bashkim Monetar Evropian apo dhe si vendim i njeanshem i autoriteteve te vendit, do te thote qe de facto, vendi behet pjese e nje Bashkimi ekonomik e monetar me zonen e euros. Cdo te thote te anetaresohesh ne nje bashkim monetar? Sipas, studimit qe ka bere ne lidhje me kete ceshtje, Selami Xhepa ekspert ne kete fushe, tani deputet ne Parlament, tre jane karakteristikat baze te tij: Se pari, anetaresia ne nje bashkim monetar do te thote te heqesh dore nga sovraniteti monetar. Politikat monetare, duke perfshire kuadrin ne te cilin realizohet kjo politike dhe strategjite dhe instrumentet e perdorura, behen evropiane. Se dyti, bashkimi monetar realizohet qe ai te zgjase ne kohe. Hyrja ne te eshte nje rruge qe nuk ka kthim mbrapa. Prapesimi i nje vendimi te tille do te kishte nje kosto ekonomike dhe politike te pallogaritshme. Se treti, zona e euros, dallon nga te gjitha zonat e tjera monetare, te cilat perkufizohen – te pakten zakonisht – si zona te nje shteti te vetem sovran. Megjithese kane nje politike te perbashket monetare, vendet anetare ndjekin politika te decentralizuara ne ceshtjet fiskale, te tilla si buxheti, taksat dhe politikat sociale. Ne vecanti, politikat fiskale duhet t’i nenshtrohen rregullave te percaktuara ne Traktatin e Mastrihtit dhe Paktit te Stabilitetit dhe Rritjes. Kjo do te thote qe vendi ruan pavaresine ne hartimin dhe realizimin e politikave fiskale dhe buxhetore, por brenda nje kuadri te caktuar kufizimesh, te percaktuara ne Traktat (sic jane madhesia e deficitit buxhetor dhe e borxhit te pergjithshem dhe kufizimet ne financimin direkt te deficitit nga autoriteti monetar).</p> BE, kushtet per euroizmin e njeanshem</p> Por, euroizimi i njeanshem zyrtar eshte percaktuar ne menyre strikte nga ana e Bashkimit Evropian: ” … Cdo adoptim i njeanshem i monedhes se vetme ne kuptimin e “euroizimit”, do te jete ne kundershtim me nenvizimet e arsyeve ekonomike te traktatit te Bashkimit Monetar Evropian, i cili parashikon adoptimin aktual te euros, si nje pike perfundimtare e procesit te strukturuar te konvergjences brenda nje kuadri pune te shumellojshme. Per kete arsye, euroizimi i njeanshem nuk do te jete nje mundesi e anashkalimit te hapave te parashikuar nga traktati per adoptimin e euros”. Megjithate traktatet e BE nuk parashikojne asnje lloj sanksioni per ato vende qe preferojne te kalojne ne euroizim te njeanshem. E vetmja gje qe shtetet duhet te kene parasysh eshte fakti se nepermjet e euroizimit te njeanshem ato nuk do te jene ne gjendje te kapercejne fazat e parashikuara nga BE.</p> KJ</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.shqipmedia.com/?p=22507. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.shqipmedia.com/?p=22507

Mësimi nga Lehman Brothers: Mos rreziko!!! Ka kaluar një vit, pra 12 muaj që kur investitorët u për-ballën me shembjen më të madhe financiare të historisë moderne amerikane, falimentimin e bankës së investimeve “Lehman Brothers”. Data e saktë ishte 15 shta-tor i vitit 2008. Banka të tilla dihej se jetonin përditë me riskun dhe së fundi paguan për këtë edhe çmimin. Por ndërkaq kjo bëri që pjesa më e madhe e investitorëve të mateshin mirë për çdo vendim që duhet të merrnin pas një tërmeti të tillë dhe mbi të gjitha ta rikonsideronin rrezikun, të cilin më parë e kishin shpërfillur të joshur nga shkalla e lartë e fitimit. Disa analistë mendojnë se tkurrja për të investuar është thjesht e përkohshme dhe pa-sojë normale e krizës, por ka edhe nga ata që argumentojnë se marrja e riskut ishte një tipar i sistemit të kaluar, përmasat e së cilës duhet të rishiko-hen dhe të ndryshohen. Jo më larg se një vit më parë, e gjithë industria e investimeve ishte në një pozicion shumë të rrezikshëm. “Ne e kemi nën-vleftësuar gjithmonë riskun”, thotë një ish-bankier investimesh. Ndërkaq viti i fundit, ose më mirë dhjetëvjeçari i fundit, nëse do ta shohim situatën më gjerësisht, ka treguar se “vitet e mbrapshtë” në kurbën e ekonomisë janë më të shumtë nga sa mendohej në fillim.</p> Shumë vetë që kanë qenë të pu-nësuar ose janë të punësuar në in-dustrinë financiare e kanë të qartë se shpejtësia me të cilën kanë operuar vitet e fundit ka qenë jashtëzakon-isht e madhe. Kështu shumë persona janë bërë klientë të bankave përmes marrjes së kredive vetëm duke pasur parasysh fitimet e menjëhershme që do të kishte banka nga një operacion i tillë e jo duke gjykuar mbi një risk të mundshëm nëse situata dhe status quo-ja ekonomike do të kishte ndry-shuar. Kësisoj të gjitha të ashtuquaj-turat portofola toksikë të klientëve me probleme u shembën së bashku me vetë bankat, duke filluar nga viti 2007 e më pas me 2008 e duke vazhduar me 2009-ën. Sigurisht që piku i panikut të investitorëve arriti 15 shtatorin e kaluar, pra një vit më parë. Në shtator të një viti më parë, indeksi i stoqeve amerikane ra në 9% dhe një muaj më pas në 17%. Ankthi më i madh që për-jetuan të gjithë ishte ai se mos nga kjo tronditje do të pushonte së funksion-ari i gjithë sistemi financiar botëror. Viktimat e krizës nuk ishin vetëm “Lehman Brothers”, por dhe gjigandët e kredidhënieve për banesa si “Fannie Mae” e “Freddie Mac”, kompanitë e sigurimit si “American International Group” dhe bankat “Merrill Lynch”, “Washington Mutual” dhe “Wachovia”, të gjitha të detyruara ose të pranonin ndihmën financiare nga shteti, pra nga paratë e taksapaguesve, ose të bliheshin nga konkurrenca me çmime jashtëzakonisht të ulëta.</p> Pas këtyre ngjarjeve, njerëzit kuptuan se realiteti mund të jetë, ndon-jëherë, shumë i makthshëm dhe më i rëndë se vetë fantazia më e shfrenuar. Gjatë krizave të fundit financiare, apo qoftë edhe gjatë turbullirave të tregut, reagimi natyror psikologjik i inves-titorëve shpesh e bën situatën më të rëndë nga çështë. Frika nga humbjet bën që ata të mos lëviznin deri në rimëkëmbjen e situatës. Në njëfarë mënyre, biznesit dhe investimeve i vihet çelësi deri në një kohë më të mirë.Kjo shpjegon edhe situatën e tkurrur aktuale të tregut. Aktualisht stoqet e kanë rimarrë disi veten dhe kanë rikuperuar disa humbje. Kjo ka sjellë që shumë klientë, duke përfituar nga rasti, të nxjerrin disa para, por në formë investimesh shumë të kujdesshme dhe të sigurta. Megjithatë tashmë të gjithë e dinë se koha e parave të lehta ka marrë fund dhe se për të fituar mjaftueshëm duhet më shumë kohë, një kursim i madh dhe shpenzime të pakta. Këta lloj investitorësh janë në rrugën e duhur. Deri një vit më parë industria e investimeve nuk ka qenë aspak e ndërgjegjshme ndaj rreziqeve. Ajo ka parë vetëm fitimet pa menduar kurrë për grackat që mund të dilnin rrugës. Ajo çka është më e keqja ishte se vetë financierët kanë bërë një lojë shumë të keqe, duke i futur njerëzit në rreziqe pa ua bërë më parë të ditur këtë fakt, çka përbën edhe kulmin e pandershmërisë. Logjika e do që për sa kohë që portofoli, ose siç quhet ndryshe dosje klienti, është i ndërtuar dhe argumen-tuar siç duhet, nuk ka vend për strat-egji të rrezikshme. Modelet përdorura për investime vitet e fundit kanë bërë që edhe klientët më të kujdesshëm të ndërmarrin hapa që në kushte normale nuk do ti kishin ndërmarrë kurrë. Sipas një studimi të fundit, edhe gratë, që për nga natyra janë shumë më pak riskmarrëse se burrat, gjatë dhjetë viteve të fundit kanë futur një pjesë të kursimeve të tyre në bursë, apo nëpër firma investimesh. Sipas studimit, ishte shumë e vështirë që ti bindje ato të investonin në portofola për të cilat nuk ishin shumë të qartë, por duket se atyre iu mbush mendja nga fryma e përgjithshme e krijuar në botën e biznesit dhe atë të bankave, që dukej si një magji e vërtetë. Më në fund ato investuan dhe fatkeqësisht shumë prej tyre e pësuan. E ndërsa disa inves-titorë i parashikojnë në investimet e tyre edhe dëmet që mund të vijnë nga kriza të ndryshme, të tjerë nuk mund tia lejojnë vetes humbjet e mëdha të shkaktuara nga çrregullimet e tregjeve të aksioneve kohë pas kohe. Ajo çka mund të thuhet për gjithë këtë vit që pasoi falimentin e bankës së madhe të investimeve “Lehman Brothers” është se tendenca mbetet për një mënyrë shumë konservatore të të bërit biznes. Ajo çka mbetet për tu parë është nëse qëndrimi aktual ndaj riskut është kalimtar, apo i përhershëm? Sipas një konsulenteje financiare që merret përditë me klientët dhe problemet e tyre, tani klientët e dinë rëndësinë që ka një fond emergjence sa më i madh i investuar në mënyrën më të sigurt të mundur. Sipas saj, ka marrë fund njëherë e përgjithmonë ideja se nëse do të ketë kriza, institucionet financiare do të jenë aq të afta dhe të përgjegjshme sa për të vënë rregull e për të shpaguar të gjitha dëmet e shkaktuara.(Shqip)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=22512. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=22512

Nga diamantet te kompjuterët e përgjakur Në një raport të publikuar së fundi thuhet se kompanitë shumëkombëshe janë përfshirë dhe po zgjerojnë tregtinë e mineraleve që shërbejnë si lëndë e parë për indus-trinë teknologjike. Madje kjo është një nga shkaqet që mban të ndezur edhe luftën e përgjakshme civile në Repub-likën Demokratike të Kongos. Raporti është publikuar nga “Global Witness”, e njëjta organizatë joqeveritare që ndi-hmoi në publikimin dhe denoncimin e dhunës që ushtrohet në vende në të cilat nxirren diamantet. Megjithatë kompanitë e akuzuara i kanë mohuar të gjitha akuzat dhe disa madje e kanë bërë një gjë të tillë edhe me një shpre-hje të hapur armiqësie ndaj organiza-tës. Sipas tyre, kjo e fundit e thjeshton më shumë seç duhet një proces që zhvillohet në një sfond shumë kaotik gjeopolitik.</p> Krahinat e Kivus së Veriut dhe të Jugut në lindje të Republikës Demokra-tike të Kongos janë të mbushura me miniera volframiti, koltani dhe ari, të gjitha këto minerale që përdoren për prodhimin e çdo produkti teknologjik që nga llambat e deri te laptopët, nga MP3 deri te Playstations. Gjatë 12 viteve të fundit të konfliktit të arma-tosur në këtë rajon, kontrolli i këtyre burimeve natyrore me shumë vlerë është shndërruar në një mënyrë shumë fitimprurëse për palët ndërluftuese. Ato shesin minerale dhe blejnë me paratë e fituara prej tyre, armë dhe gjëra të tjera që u duhen për të mbi-jetuar dhe për tu pasuruar.</p> Raporti pretendon se ka ndjekur gjithë zinxhirin e furnizimit me këto lëndë të para, që nis nga palët ndërluf-tuese e përfundon te ndërmjetësit dhe blerësit ndërkombëtarë. Në momentin që metalet mbërrijnë te kompanitë elektronike, ato kanë kaluar ndërkohë në shtatë-tetë duar. Kjo do të thotë që pa një histori të qartë të mënyrës së mbërritjes së metaleve te kompania që prodhon materialet elektronike, çdo përdorues i telefonave, kompjuterëve mund të mendojë se ndoshta aparatet e tyre vijnë nga tregtitë e pandershme në zonat tragjike të Kongos. Në këtë vend, që nga nisja e konfliktit civil, kanë humbur jetën mbi 5 milionë njerëz. Konflikti nisi në vitin 1996 dhe një pjesë e viktimave janë shkaktuar nga abuzimet e drejtpërdrejta, të tjera nga kaosi ekonomik dhe politik. Grupet e armatosura janë të shumtë dhe sul-mojnë gjithmonë pa paralajmëruar popullsinë civile. Disa prej tyre detyro-jnë civilët që të punojnë pa para nëpër minierat e metaleve të çmuara. Sipas raportit një minator në një minierë në Kivunë Jugore tha: “Ne jemi mishi i tyre, kafshët e tyre. Kemi lindur për tu shërbyer atyre dhe për këtë nuk kemi të drejtë që të kërkojmë në këmbim as një copë bukë për të mbajtur frymën gjallë. Sipas organizatës, edhe pse ushtria kongoleze dhe grupet rebele janë dy palë në opozitë dhe konflikt me njëra-tjetrën, kur vjen fjala te biznesi shumëmilionësh dhe shfrytëzimi i burimeve të minierave, ato shndër-rohen në aleatë dhe bashkëpunëtorë. Shpesh i ofrojnë njëri-tjetrit lehtësira në transport dhe akses në zonat e tyre, sigurisht në këmbim të ndarjes së fitimit që në të gjitha rastet është jashtëzakonisht i madh.</p> Sipas kërkuesve dhe mbledhësve të këtyre fakteve, tregtia e mineraleve është shumë më e shtrirë dhe me më shumë përfitim nga sa mendohej në fillim. Një qeveritar kongolez anonim bëri të ditur se të paktën 90 për qind e gjithë eksportit të arit nga vendi është i padeklaruar. Po sipas raportit, përfiti-met e mëdha të shumëkombësheve nga këto zona janë bërë pengesë për ven-dosjen e paqes në Kongo, sepse paqe do të thotë rregull, do të thotë taksa, do të thotë paga për minatorët, pra ulje fitimi për tregtarët dhe përfituesit e metaleve. Në studim ngrihet pyetja në lidhje me përfshirjen e rreth 240 kompanive të ndershme ndërkombëtare. Kryesisht bëhet fjalë për kopani europiane dhe aziatike. Sigurisht pa përmendur rolin e faktorëve të tjerë që janë pjesë e këtij zinxhiri të madh e shpesh të ndërlikuar të transportit dhe shitjes së mineraleve. Në këtë rrjet futen edhe kompani shumë të njohura të prodhimit të pajisjeve teknologjike si “HP”, “Nokia”, “Dell” apo “Motorola”. Edhe pse në vetvete këto kompani mund të operojnë legalisht, ato aku-zohen për mungesë transparence në lidhje me përftimin e lëndës së parë. Kompanitë më të mëdha e kanë hed-hur poshtë gjithë sa thuhet në raport. Për sa i përket këtij të fundit, ai në fund bën thirrje për standarde më të larta dhe transparencë më të madhe në industrinë e prodhimit të pajisjeve teknologjike”.(Shqip)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=22515. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=22515

Të gjithë nxënësit në shkollë me uniforma Ministri udhëzon: Veshja serioze, tregues i etikës dhe estetikës në shkollë</p> Me pëlqim apo pa pëlqim, me dëshirë apo pa dëshirë, një gjë është e sigurt dhe duhet të zbatohet: nxënësit e shkollave të arsimit parauniversitar duhet të vishen të gjithë me uniformë. Kjo nuk vjen si një kërkesë nga ana e mësuesve apo shkollave ku mësojnë nxënësit. Kjo është një nga masat që Ministria e Arsimit ka marrë për këtë vit shkollor. Një pikën 5.1 të udhëzimit të Ministrisë së Arsimit për vitin shkollor 2009-2010, thuhet se: “Një vëmendje të veçantë i kushtohet zbatimit të udhëzimit për uniformën e nxënësve në shkollë të mesme. Respektimi i uniformës shkollore është një kërkesë për një etikë dhe estetikë shkollore”, sqarohet në udhëzim. Për ngjyrat, prerjet, veshjet dhe gjithçka tjetër u lihet në dorë drejtorive të shkollave, të cilat me bashkëpunim, mirëkuptim me nxënësit duhet të vendosin për zgjedhjen më të mirë.</p> Uniforma</p> Veshja e njëjtë në shkollë, uniforma, është zbatuar në disa nga shkollat dhe gjimnazet në kryeqytet. Kjo, si pjesë e iniciativave të vetë shkollave në bashkëpunim me nxënësit, mësuesit, prindërit. Këmisha e bardhë, bluzat me dy ngjyra, për meshkuj dhe femra, xhinset apo pantallonat e zeza kanë qenë alternativat kryesore që kanë zbatuar shkollat, në varësi të dëshirave dhe sugjerimeve të bordeve të shkollave. Ndërkohë që këtë vit, pjesa e uniformës është pjesë e udhëzimit me 32 faqe të Ministrisë së Arsimit për të gjitha shkollat e nivelit parauniversitar në të gjithë vendin. Ky udhëzim është shpërndarë në shkollat në vend, ndërkohë që është afishuar edhe në internet për tu parë nga nxënësit. Në këtë udhëzim nuk janë vendosur afate për nisjen e zbatimit, si dhe “detyrime” lidhur me kushtet që duhet të plotësojnë nxënësit me paraqitjen e tyre në shkollë. Veç uniformës dhe paraqitjes së nxënësve në shkollë, udhëzimi për zbatimin e planeve ///////////////////progjeve dhe teksteve mësimore të arsimit parauniversitar për këtë vit shkollor, parashikohen orët e mësimit për secilën shkollë, në bazë të specifikave përkatëse.</p> Udhëzimi</p> Në këtë udhëzim, Ministria e Arsimit ka parashikuar kohën e pushimeve sipas ndarjes semestrale, orët e mësimit për secilën shkollë dhe secilën lëndë çdo javë.</p> Për arsimin e pakicave kombëtare, udhëzimi parashikon: “Në klasën I-IX të arsimit bazë të pakicave kombëtare do të punohet me programe mësimore të sistemit të ri arsimor 9-vjeçar. Raportet e zhvillimit të mësimit në gjuhën shqipe dhe në gjuhën amtare përkatëse të realizohen sipas udhëzimit ekzistues, duke ruajtur ndarjen e klasave të fillores dhe të klasave të ciklit të lartë të arsimit bazë”. Klasa X e gjimnazit me kohë të shkruar do të punojë sipas planit mësimor bashkëngjitur dhe programeve mësimore të përcaktuara. Tekstet në klasën X janë tekste që do të përdoren edhe në gjimnazin me kohë të plotë.(shqip)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=22503. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=22503

Shtëpia e reporterëve të përndjekur Terroriste”. Diana lexoi një artikull që fliste për të dhe e kuptoi menjëherë se për çfarë bëhej fjalë. Tashmë kishte ardhur momenti. Jeta e saj nuk do të ishte më e njëjta, kurrë më. Duhej tia mbathte, madje, menjëherë. Nuk kishte kohë as të përshëndetej me nënën, miqtë dhe kolegët. Ekziston një shprehje e vjetër që thotë: “Kur një gazetar shndërrohet në një lajm, duhet të fillojë të shqetësohet”. Diana Velibekova, që sapo ka mbushur 22 vjeçe, është një vajzë trupvogël. Vitin e kaluar publikoi një dokument, që pasqyron lidhjet e rrezikshme mes qeverisë së Dagestanit, ushtarëve të opozitës në republikën kaukaziane, duke arritur deri në Krem-lin. “U sulmova në rrugë nga dy të rinj”, tregon ajo. “Ndërsa isha në spital, kryeredaktori dhe gazetari me të cilët bëra hetimin, u vranë”. Faji i Nilou Farhabibi ishte se shfaqej në televizor. Transmetonte lajmet në kanalin kryesor të Kabulit. Ishte vetëm folëse, por kjo gjë përbënte skandal. Pas disa muajsh, një fanatik e rrahu për vdekje. Personi që e sulmoi është i lirë, ndërsa ajo jo. Iu desh të përshkonte 6 mijë kilometra, të gjente strehë në këtë pallat ngjyrë gri, në mes të Parisit. Diana dhe Nilou tani jetojnë në dhoma të vogla anonime, ku nuk ka as telefona e as kompjuterë. “Është më mirë që nuk kanë lidhje me botën e jashtme, të paktën për momentin”, thotë Philippe Spinau, që si një baba i denjë kujdeset për këta fëmijë që i fshihen luftës dhe dik-taturës. Që prej vitit 2002, kur u ndërtua, “Maison des Journalistes” ka pritur 171 refugjatë, të ardhur nga 48 shtete të botës. Duke shtyrë një karrocë me ushqime, Spinau kalon përpara lapi-darit të Anna Politkovs-kaya, më pas futet në një hyrje të ngushtë. “Sot do të mësojmë rregullat e një diete të ekuilibruar. Këta gazetarë nuk dinë të hanë në mënyrë të shëndetshme, specialiteti i tyre është të mbjellin grurë”.</p> Leksione francezeNë fund të hollit ndod-het një klasë ku zhvil-lohen mësimet e gjuhës franceze, një sallë për të parë film dhe një për të lexuar gazetat. Themeluesi është një burrë i moshuar 70-vjeçar. Spinau-t i erdhi një mendim kur dëgjoi të fliste për një gazetar ira-nian, i cili ishte i detyruar të flinte nëpër stolat e një parku parisian. “Fotore-porterët nderohen me çmime nëse vdesin. As-një nuk kujdeset për ta kur janë gjallë”. Është e kotë të përmendim faktin që ky “hotel luksoz”, qën-dron gjithnjë plot. Për të qëndruar në një nga 15 dhomat (maksimumi 6 muaj) duhet të presësh gjatë, pasi ka shumë rad-hë. Sipas “Reporters Sans Frontières”, numri i gazetarëve të vrarë është rritur 244 për qind gjatë pesë viteve të fundit. Çdo ditë në botë, dy gazetarë arrestohen vetëm sepse bëjnë detyrën e tyre. Spinau i ka marrë gjysmën e financimeve nga Bashkimi Europian dhe gjysmën tjetër nga mediat e mëdha franceze që “adoptojnë” gazetarët e persekutuar.</p> Athula Vithanage u largua nga Sri Lanka në janar të këtij viti pasi ekzekutuan Lasantha Wick-rematunga, drejtorin e “Sunday Leader”. “Edhe unë isha mes atyre që denonconin abuzimet e qeverisë kundër pakicës Tamil”, shpjegon ai. E ulur para kompjuterit, Dana Asaad Mohammed, 30 vjeçe, kërkon përmes internetit gazetarë të tjerë irakianë. Punën si gazetare e ka filluar kur ishte 18 vjeçe. Punonte për disa gazeta lokale. U bë njeriu i besuar i shumë mediave amerikane. Jeta e saj ndryshoi në 2006-ën, kur pranoi të ishte përkthyese në procesin e Saddam Hussein. Auto-ritetet vendase nuk e kanë falur kurrë.</p> Në katin e parë është redaksia e “LOeil de lExilé”, që bën kronika ose komente mbi kushtet e emigrantëve në Francë. Një prej zërave në mi-krofon është ai i Jean-Jacques Jarrele Sika që ka ardhur nga Gaboni disa muaj më parë. “Tek ne ekziston një proverb: Kur bie zjarr në pyll, lepujt duhet të vrapojnë drejt lumit”, thotë ai. Në vendin e tij, Jarrele Sika ka guxuar të transmetojë direkt lajmin e sëmundjes së Omar Bongo, diktatorit që vdiq më 8 qershor. “Një gjeneral më ndaloi dhe më tha: ose valixhen ose arkivolin, zgjidh!”. Për fat të keq mu desh të ndiqja një tjetër proverb që thuhet andej nga anët e mia. “Një elefant që ka këlyshë nuk vrapon”. Kështu Jarrele Sika bëri gati valixhet dhe u largua, duke lënë pas familjen. Anche Chouna Mangondo u detyrua të brak-tiste djalin e saj tre muajsh. Ishte një prej fytyrave të famshme të Kongos. “Një ditë më ndaloi në rrugë një funksionar i qeverisë dhe më kërkoi të joshja një politikan të opozitës. Sigurisht që refuzova, por më pas jeta ime u shndërrua në një ferr kërcënimesh”. Historia e saj, si e shumë rezi-dentëve të tjerë, duket sikur ka dalë nga ndonjë roman. Në fakt shumë prej tyre duhet të braktisin profesionin, që të shpëtojnë kokën. “Preferoj të jem i ashpër dhe të them se mundësitë për të qenë gazetar në Francë do të jenë minimale”, thotë drejtori i “Maison des Journalistes”.</p> Në pjesën më të madhe të rasteve, ky pallat është fatsjellës. Fotoreporterët që kanë jetuar në pallatin gri kanë zënë poste të rëndësishme nëpër kompanitë franceze. Një gazetare nga Guineja është bërë asistente sociale në një OJQ. Një tjetër gazetare nga Çadi ka zënë një post të rëndësishëm në Bibliotekën e Tolosas; ndërsa kryeredaktorja e një gazete algjeriane, viktimë e një përdhunimi, ka pasur më shumë sukses: tani është kuzhiniere në një prej restoranteve të famshëm të Parisit. Fiton shumë para, por thonë se nuk qesh kurrë.(Shqip)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=22506. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=22506

Ja cilët janë armiqtë e femrave Disa sinjale alarmi mbi shëndetin e femrave. Vazhdon të rritet numri i të shtruarave në spital nga shqetësimet psikiatrike. Për herë të parë në jetë, jetëgjatësia e femrave është në rrezik</p> Alkooli, duhani, obeziteti</p> Numri i femrave mbipeshë sa vjen dhe rritet, e si pasojë ato vuajnë edhe nga diabeti. Në krahasim me dhjetë vite më parë, pinë dhe tymosin më shumë (statistikat e duhanpirëseve mbi moshën 15- vjeçare kanë arritur 16,63%) dhe konsumojnë një sasi antidepresivësh më të lartë se meshkujt. Për herë të parë në jetë, stili i gabuar i jetesës mund tu rrezikojë jetëgjatësinë. Vajzat e sotme, shumë të dobëta para duhanit dhe alkoolit, rrezikojnë të jenë brezi i parë që do të jetojnë më pak se nënat e tyre, nëse nuk heqin dorë nga këto vese. Këto janë të dhënat që dalin nga një libër.</p> “Shëndeti i femrave në përgjithësi është mirë, por jo shkëlqyeshëm. Fatmirësisht ka dy faktorë pozitivë që duhen theksuar: jetëgjatësia po rritet dhe nga 2002-2006 vdekshmëria është ulur nga 1,35 në 1,16 për 10 mijë femra. Tumoret si ai i gjirit, edhe pse në rritje, në pjesën më të madhe të rasteve diagnostikohen në kohë. Por nuk mund të harrojmë rritjen e numrit të pacientëve të shtruar në spital për sëmundjet psikiatrike. Gjithashtu është rritur ndjeshëm edhe përqindja e obezitetit, 35%. Por e dhëna më alarmante mbetet lindja, që 40 për qind të rasteve kryhet në mënyrën cezariane”, thotë një doktoreshë.</p> Duke krahasuar kohët vërejmë se një femër e ditëve të sotme ndryshon shumë nga ajo e dhjetë viteve më parë. Është më e brishtë, me një shëndet jo fort të mirë dhe që është shumë e vështirë ti qëndrosh pranë në çaste vendimtare, si për shembull gjatë lindjes. “Në Francë, vetëm 20 për qind e lindjeve bëhen me operacion, ndërsa në Britaninë e Madhe 15%. Në këto vende sistemi shëndetësor është në standarde më të larta”, thotë një gjinekologe.</p> Sipas një neuropsikiatre, çdo vit, 3 milionë persona shtrohen në spital për shqetësime psikiatrike. Pjesa më e madhe e tyre janë femra, pasi abuzojnë me antidepresivët. E dhëna më e rëndësishme ka lidhje me çrregullimet në të ngrënë, prej së cilës vuan edhe 5% për qind e popullsisë. “Ky mund të jetë brezi i parë i femrave gjatë këtyre 20 vjetëve që ka një jetëgjatësi më të ulët se ajo e nënave të tyre. Ka gjasa që jeta mesatare e një gruaje, që deri më sot është rritur, të pësojë ndonjë ndryshim”, thotë një psikologe. Faktorët shkatërrues janë të shumtë, kryesori mbetet stresi. Siç thuhet shpesh, gruaja është shtylla e shtëpisë dhe shpesh merr mbi vete aq shumë përgjegjësi saqë mund ta kalojë limitin e durimit. “Gjithsesi, deri sa në krye të strukturave shëndetësore të qëndrojnë meshkuj, nuk do të ketë kurrë ndërgjegjësim për problemet e femrave”, thekson psikologia. Ajo shton se “nevojitet një sistem tjetër shëndetësor, më tepër fushata sensibilizuese. Kryesisht femrave të zonave rurale nuk u kushtohet shumë vëmendje. Ato që jetojnë nëpër qytetet e mëdha, të bombarduara nga programet e kujdesit për zemrën, e dinë për shembull se çfarë është e mirë për tu ngrënë, por shpesh ushqehen në mënyrë të gabuar, larg dietës mesdhetare dhe bëjnë jetë sedentare. Duhet ti ndihmojmë shumë që të luftojnë këtë tendencë”.</p> Barku, pjesa e trupit më e urryer te femrat</p> Zakonisht femrat kanë një raport të vështirë me barkun e tyre. Për 54 për qind, pra një në dy femra, barku është problemi kryesor estetik, më pas vijnë këmbët (38%). Ky sondazh është realizuar në vitin 2009 nga një qendër kërkimesh përmes internetit dhe intervistës i janë përgjigjur 19 milionë femra nga mosha 18 deri në 64 vjeçe.</p> Rezultatet e sondazhit</p> Barku mban vendin e parë në klasifikimin e pjesëve të trupit, që sipas vajzave ka ndryshuar më shumë gjatë pesë viteve të fundit. Kjo është konfirmuar nga 29 për qind e femrave, një vlerë pothuajse dyfish, po ta krahasosh me 15 përqindëshin e fytyrës, që pozicionohet në vendin e dytë. Por nuk mbaron këtu: ndryshimi ka ndodhur edhe gjatë një kohe relativisht të shkurtër, për shembull në 24 orë, siç shprehen edhe 41 për qind e të intervistuarave. Pra, nëse një pjesë e mirë e femrave kanë një raport pozitiv me trupin e tyre, 50 për qind jep vlerësime të mira, ose maksimale, por nuk mund të thuhet e njëjta gjë për barkun, që krenare për të janë vetëm 23 për qind e fermave.(Shqip)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=22509. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=22509

USB-memory by Apacer </p> Apacer has introduced USB-memory named Handy Steno AH326. The dimensions of this ‘box’ are bright 66 x 21 x 8.7 millimeters, while memories of the gate connected through USB 2.0.</p> Not to be missed fiston Connector to USB, producers have decided that this model was to provide design-Ring, so that opens with push.</p> When to go on sale, these USB-memory will be available from 2, 4, 8 and 16 GB, with respective prices 8, 10, 18 and 29 dollars (U.S. markets).</p> Model with a capacity of 32 GB is announced soon produced, while all models of the USB-memory will be with black and white.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://it-resources.org/?p=718. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://it-resources.org/?p=718

Qeveria Berisha 2 betohet përpara Presidentit Topi Berisha bën mbledhjen e parë me ministrat e rinj</p> Ministrat e rinj nisin menjëherë detyrën pak minuta pas betimit në Presidencë. Kryeministri Sali Berisha ka lajmëruar 15 anëtarët e kabinetit të tij të paraqiten në mbledhjen e parë të Këshillit të Ministrave dhe më pas të shkojnë në zyrat përkatëse në institucionet që do të drejtojnë. Mbledhja e re ka rezervuar mjaft “surpriza” për anëtarët e rinj të qeverisë. Kryetari i PR-së, Fatmir Mediu, i rikthyer sërish si ministër i Berishës nuk e ka pasur të lehtë të gjejë karrigen e ministrit të Mjedisit, pasi ajo mungonte dhe është detyruar më pas të kërkojë publikisht një karrige për tu ulur në vendin e dikurshëm të Lufter Xhuvelit. “Surpriza e radhës ishte laptopi me logon e Këshillit të Ministrave që 15 ministrat do të kenë në vend të dosjeve voluminoze gjatë mbledhjes së qeverisë. Kjo nismë është konceptuar nga Kryeministri si pjesë e projektit E-kabinet. Në tryezën ovale, në krahun e djathtë të Kryeministrit është ulur zv/kryeministri dhe ministri i Jashtëm, Ilir Meta, ndërsa në krahun e majtë, ministri i Shtetit, Genc Pollo.</p> Kryeministri Berisha dhe 15 anëtarët e qeverisë së tij janë betuar paraditen e djeshme përpara Presidentit Bamir Topi.</p> Presidenti Topi u dorëzoi dje dekretet e emërimit anëtarëve të Këshillit të ri të Ministrave, të miratuar nga Kuvendi i Shqipërisë me 74 vota. Në ceremoninë zyrtare të betimit të zhvilluar në Presidencë ishin të pranishëm, kryetarët e institucioneve më të rëndësishme të vendit. Premtimi i parë i Kryeministrit Berisha në mbledhjen e tij të parë në mandatin e dytë qeverisës është mbledhja e Këshillit të Ministrave me dyer të hapura. Por për këtë duhet një ndryshim Kushtetute dhe votat e domosdoshme të opozitës, për të cilën Kryeministri u shpreh i gatshëm për ta ftuar dhe për ti ofruar bashkëpunim. “Gradualisht, duke gjetur një interpretim të Kushtetutës, do të doja që mbledhjet e këtij kabineti të jenë transparente për publikun, i cili të adresojë, gjatë mbledhjes, pyetje dhe çështje për ato që diskutohen këtu. Ky është një nga qëllimet e E-kabinetit. Për momentin kemi një pengesë kushtetuese, e cila thotë se mbledhjet janë të mbyllura, por, nëse do të isha unë në opozitë, votën e parë që do ti jepja qeverisë për të ndryshuar Kushtetutën do të ishte për të imponuar zhvillimin e mbledhjes hapur”, tha Berisha.</p> Kreu i qeverisë vazhdon të ripërsërisë ftesën për Partinë Socialiste ti bashkohet Parlamentit. Kryeministri Berisha i kërkon kryesocialistit Rama të lexojë vlerësimet për zgjedhjet e 28 qershorit. Ai u shpreh se nuk do të pranojë kërkesat që janë antiligjore. “Në kuadër të ligjeve të vendit jemi të gatshëm të pranojmë çdo kërkesë të opozitës për çdo problem që ajo të gjykojë se është në interesin e saj apo të vendit. Për kërkesat që bien ndesh me ligjin, me parimin themelor të ndarjes së pushtetit ato nuk duhet të mendohen as nga pozita e as nga opozita”, tha Berisha.(shqip)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=22500. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=22500

Alfa Mi.To-passion, pleasure </p> To some vehicles sometimes not get in function and size of luggage space … To super-sports cars, like Ferrari, Porsche or Lambo, no one asks for something like this. The matter has only these vehicles driving passion. Such is the Alpha Mi To-super-car in the small container and available.</p> Italian new vehicle is produced to satisfy the driver, to bring it to another level of achievement of satisfaction, something that can only offer super-sports cars.</p> Of course performance level are not Ferrari or Porsches, but not everything depends on the numbers. For this reason not only girls are beautiful with proportions 90-60-90 …</p> It is not difficult to understand why Mi.To compared with exclusive vehicles. Alfa smaller 8C Competizione looks like the same vehicle, which is produced only 500 copies. But it is also powerful-turbo petrol model with 155 KF enables reaching speed 100 km / h for 8 seconds As if this is not enough, it is GTA version with 240 KF! Stay cool and watch this video (H)</p> </p> Ky artikull eshte marre nga: http://it-resources.org/?p=713. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://it-resources.org/?p=713

Accept Kosovo on Facebook </p> Members of the forum site “Webmaster Kosovo” have launched a project aimed at recognition of Kosovo online.</p> Currently PranoKosoven.com will be dedicated to recognition of Kosovo known online network for tracking Facebook, where until 30 September to gather signatures and then, this service will address an e-mail with an official request from the project PranoKosoven.com.</p> English version of AcceptKosovo.com is online by September 14, here there is more information and is suitable for foreign visitors.</p> The project as such is intended to be long-term. Primary petition that Facebook would be to recognize Kosovo, while will continue to do the same for other online services such as Hotmail, Gmail, Twitter, etc..</p> </p> Ideator believe it will achieve their goal and say they will not be rehatable until every new website which has created to had in list of states Republic of Kosovo. The idea is derived from Besnik Hajredini and Qendrim Ahmetaj two months ago who appeal for support in their purpose.</p> Ky artikull eshte marre nga: http://it-resources.org/?p=709. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://it-resources.org/?p=709