Tema e ditës

Diskutime mbi temat më të veçanta të ditës

Borrielo, i uritur: Dua të sfidoj Realin Pas dygolëshit ndaj Parmës qendërsulmuesi i Milanit ndihet i rilindur: Jam mirë, por jo në maksimum</p> Femrat thonë që i bukuri i futbollit është ai, Marko Borrielo. Meshkujt thonë që i bukuri i futbollit është një qendërsulmues që shënon. Pastaj nëse golat janë të mirë, edhe më mirë. Pas golit të dytë ndaj Parmës me një gjysmëroveshatë, Borrielo mori dhe çmimin e protagonistit të ndeshjes, në një mbrëmje plot flash, foto e duartrokitje. Buzëqeshja e tij në fund të ndeshjes është një nga sekretet e ringjalljes dhe e ndihmon të plotësojë riaftësimin nga problemet muskulare për të pasur më shumë besim.</p> Në ditët e verës, ndërsa shokët e tij shijonin ndonjë orë pushim në det, Borrielo përkushtohej i vetëm në një palestër të një hoteli të madh milanez. Donte ta niste mirë sezonin, sepse në mendje ka vetëm një mision: të tregojë se është për Milanin dhe të meritojë grumbullimin për Botërorin e ardhshëm.</p> Në të vërtet Markoja u kthye që në Madrid për të bashkëpunuar në përmbysjen historike, goditi një traversë në Veronë, mori pjesë në finalen kaotike të Napolit dhe të shtunën si titullar shënoi një dygolësh ndaj Parmës: Jemi në rrugën e duhur, edhe pse më mungon edhe pak forma, – thotë Borrielo. – Pas pushimit për kombëtaret do të jem në formë të shkëlqyer. Gjërat po ecin mirë për mua dhe për skuadrën dhe kjo fitore është shumë e rëndësishme. Periudha e keqe kaloi, unë dua të falënderoj MilanLab-in, që i zgjidhi problemet e mia muskulare.</p> Nga 31 maji me fanellën numër 22 të Milanit nuk shënonte një gol. Atë ditë dhe në gjashtë vitet e fundit ishte në shpinën e Kakàsë. Në verë Borrielo donte 22, sepse 11 nuk po i sillte më fat dhe sepse ndoshta, shpresonte të ndiqtë gjurmët e Rikit. Dhe me Kakànë tani takimi është shumë pranë: Mezi pres që të vijë e marta (nesër), – pohon Borrielo, – sepse dua që të luaj ndaj Real Madridit. Ndihem mirë, pastaj pa dyshim që vendos trajneri.</p> Borrielo dhe Inzagi, kjo është dilema.</p> Trajneri kuqezi</p> Leonardo: Tani dimë edhe të vuajmë</p> Sigurisht që do të vuajmë dhe të shtunën kjo skuadër diti edhe të vuajë. Leonardo zbulon një aftësi të re të Milanit, që falë fitores 2-0 ndaj Parmës, po u jep vazhdimësi rezultateve. Nuk ishim të vdekur, – vazhdon braziliani, duke kujtuar kritikat e ditëve të fundit, – gjithçka ka një zhvillim dhe një arsye. Ka një moment për të shijuar, për të drejtuar dhe vuajtur. Dhe tani po ëndërrojmë, edhe pse duhet të përmirësohemi. Unë jam shumë i kënaqur që arritëm të shënojmë gol shpejt dhe ta mbyllnim ndeshjen.</p> Në shtëpi, nëse shënon pas 12 minutash është më e lehtë. Kjo skuadër nuk duhet të jetë shumë e kujdesshme, duhet vetëm të luajë. Në pjesën e parë ndoshta ishim pak në vështirësi. Por mënyra jonë e lojës ndryshon pak në krahasim me vendosjen e skuadrës kundërshtare. Është e pshmangshme të bëhen konsiderata mbi protagonistët e mëdhenj të mbrëmjes së San Siros, Borrielo dhe Ronaldinjo: Dinjo i hodhi hapat e para dhe duhet të këmbëngulë, ndërsa Borrielo u kthye dhe jemi të lumtur. Shënoi dy gola, njëri prej të cilëve shumë i bukur. Do të na ndihmojë shumë.(SportiShqiptar)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=25430. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=25430

Mbrojtësi i marrëveshjes, konsultë në Universitetin e Vlorës “Ismail Qemali” mori nismën e një ekspertize të pavarur për marrëveshjen me Greqinë</p> Departamenti i Shkencave Nautike të Universitetit “Ismail Qemali” dhe disa studiues të departamenteve të tjerë kanë paralajmëruar ndërmarrjen e një ekspertize të pavarur mbi marrëveshjen e fundit detare mes Shqipërisë dhe Greqisë, duke e cilësuar atë si nismë të Universitetit.</p> Burime nga universiteti thanë për “Shekulli” se deri më sot ka patur një përfshirje shumë serioze, për të krijuar një përvojë të re dhe shumë reale në procesin mësimor dhe studimor, e aq më tepër, në këto momente, kur kemi të bëjmë me një ekspertizë historike. Mirëpo për shumëkënd ka qenë e papritur ndërhyrja e njërit prej mbrojtësve të marrëveshjes në ekspertizën që po bën universiteti në mënyrë të pavarur.</p> Përfshirja e natyrshme e Kapitenit të Kapitenerisë së Portit të Vlorës, Anastas Goga, që është edhe pedagog i Jashtëm i të Drejtës Detare, i cili deklaroi pak ditë më parë se,- “Nuk i është falur asnjë metër …Greqisë…”,- mund të ndikojë në rezultatet e ekspertizës.</p> Përzierja e Gogës në ekspertizën e universitetit lë për të dyshuar se sa do të merren për bazë skicat e dyshimta dhe pa teknologji që paraqiti qeveria në përballjen me shtypin dhe opinionin publik, duke kompromentuar këndvështrimin e ri dhe të pavarur që ka premtuar Universiteti i Vlorës.</p> Sipas një analize të bërë nga ekspertë, hartografë dhe juristë, që janë shprehur publikisht në faqet e gazetës “Shekulli”, marrëveshja me Greqinë ka shumë vakum ligjor, apo pasaktësi ligjore të brendshme, të cilat kanë ndikuar shumë në ndarjen e detit në dëm të Shqipërisë.</p> Sipas “sqarimeve” të qeverisë, nga baza ligjore shqiptare janë shmangur dhe nuk e kanë përmendur fare disa nene të rëndësishme si: C. Neni 3, pika 2 , e LIGJI Nr. 8771, DATË 19.04.2001, për Ujërat e Brendshme. ” Janë ujëra të brendshme të Republikës së Shqipërisë, ujërat e Detit Adriatik dhe të Detit Jon që shtrihen brenda vijës së drejtë bazë që përshkon derdhjen e lumit të Bunës, kepet e përmendur në pikën 1 të këtij neni dhe vijës së drejtë bazë që përshkon Kepin e Gjirit të Gramës, kepin e gjirit të Palermos, kepin e Qefalit, kepin e Sarandës si dhe ujërat e këtej vijës kufitare të liqeneve dhe lumenjve kufitarë.”</p> Bashkëpunuesit shqiptarë jo vetëm që e kanë pasur një ligj të gjerë të ujërave të brendshme, i cili për hir të së vërtetës në pjesën e tij më të madhe është në kundërshtim me “UNCLOS” por sidoqoftë ka qenë një bazë ligjore, e cila duhej konsideruar si e pabazuar, para palës greke. Mirëpo qeveria, e pranon heshtur, se e ka fshehur këtë ligj, të Kuvendit të Shqipërisë.</p> Po sipas këtij ligji haset fraza juridike se: “Vija ndarëse fundore do të ishte përmes kanalit të Korfuzit” (shiko Ligji cituar: “Ujërat territoriale të Republikës së Shqipërisë shtrihen gjatë gjithë bregut të saj, në një gjerësi prej 12 milje detare, duke filluar nga vija e drejtë bazë, që shkon nga kepi i Rodonit ( Muzhllit) , Kepi i Pallës, i Lagjit ( Kalaja e Turrës), derdhja e Semanit, derdhja e Vjosës, bregu perëndimor i ishullit të Sazanit, kepi i Gjuhëzës, dhe Gjirit të Gramës, dhe mandej midis bregdetit shqiptar dhe ishujve të Republikës Greke deri përmes Kanalit të Korfuzit”</p> Sipas ekspertëve, nëse Shqipëria do t’i ketë parasysh këto ligje të injoruara, në Kanalin e Korfuzit, vija e ndarjes do të kalojë tejpërtej dhe jo ashtu si e kanë pranuar ekipi negociatorë shqiptar ku Shqipëria ndjen efektet, dukshëm, në dëm të saj dhe Shqipëria përfiton në Kanalin e Korfuzit gati çerekun e ujërave detarë!!!</p> Oponenca e kolonelit Myslim Pasha</p> Shkëmbi Barketa u përdor si skaj i arkipelagut grek</p> Në bazë të “UNCLOS”, ai nuk mund të bëhet vijëdrejtë bazore fundore për Arkipelagun e Korfuzit, por edhe as për anën e Shqipërisë. Ky shkëmb, në mënyrë të natyrshme e ka vendin në 60 metër, në lindje të mesores, duke i takuar plotësisht shtetit shqiptar.</p> Por, në marrëveshjen e fundit, po të shihet me vëmendje harta detare ndarëse një fragment të së cilës po e paraqesim më poshtë, ky shkëmb (Barketa) është konsideruar, në mënyrë krejtësisht të gabuar, si një pikë kufizuese anësore, e fundme e vijëdrejtës bazore që bashkon, në kundërshtim me “UNCLON”, shkëmbinjtë periferikë (Atolls) të arkipelagut (Serpa, Barketa, e mandej në Kepin e Kasiopesë). Prej kësaj vije, është bërë ndarja, e cila të drejtën e ka kthyer në të padrejtë.</p> Mund të shihet se si është përdorur Barketa, si pikë fillese nga ana e shtetit fqinj, për të ndarë syprinën ujore dhe shtratdetin kontinental me Shqipërinë, ku si nisje është vijëdrejta bazore që përmbyll gjirin e Tetranisit (Ksamilit).</p> Sipas argumenteve të dhënë, në sythin e Arkipelagut, doli se njësia gjeografike e arkipelagut të Korfuzit, s’i përket heqja vijëdrejta bazore, që të përfshijnë skajet ujdhesore. Sipas kësaj, bie poshtë, fillimndarja në Barketa. Veç Barketës, as Tignosso nuk do të përmbyllet në vijëdrejtat bazore të arkipelagut.</p> Vijat bazore do të fillojnë nga buzëujërat e ujdhesës së Korfuzit dhe brigjeve të Ksamilit. Gjendja e ndarjes është në mënyrë tërësore e përmbysur, për të riparuar padrejtësinë që ka ndodhur për:</p> (i) Barketa ndodhet në lindje të mesores së ngushticës veriore të Korfuzit, rreth 60 metra dhe sipas njoftimeve të mesvijës në ngushticë ajo kohë më parë duhej t’i përkiste Shqipërisë, por askush nuk është kujtuar për të.</p> (ii) Tani, lind një argument i ri, zbatimi i UNCLOS si një Konventë e re, pas vitit 1913, kur u ndanë kufijtë shtetëror tokësorë midis Shqipërisë dhe Greqisë.</p> Sipas saj, bie poshtë përfshirja e ujdhesave me vijëdrejta, pra baza e nisjes duhet të ndryshojë. Këto duhet të ishin argumente në bisedimet para marrëveshjes, të cilat do të kishin mospërkime të thella. Natyrshëm.(Shekulli)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=25433. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=25433

Obama uron Karzain pas shpalljes president: Luftoni korrupsionin Presidenti amerikan Barack Obama i ka thënë presidentit afgan, Hamid Karzai, se qeveri e tij e re duhet të bëjë përmirësime. Gjatë një telefonate urimi me rastin e rizgjedhjes së zotit Karzai në postin e presidentit të Afganistanit, zoti Obama u shpreh se këto përmirësime do të mateshin me vepra, jo me fjalë. Më pas presidenti Obama iu tha gazetarëve në Uashington se presidenti Karzai e kishte siguruar se e kuptonte rëndësinë e këtij momenti. Afganët e zakonshëm duan dy gjera mbi të gjitha. Siguri dhe vende pune. Të dyja varen në një pjesë të madhe nga vazhdimi i mbështetjes së huaj.</p> Por si do të reagojë opinioni publik amerikan ndaj këtyre zgjedhjeve të turbullta? Po vetë Uashingtoni? Gjeja më e sjellshme që mund të thoshte presidenti Obama për zgjedhjet ishte … “Si të them, kaotike!” – Jo ajo retorikë e fortë pranuese ndaj rezultatit të zgjedhjeve afgane. Sa të bashkuar janë amerikanët dhe presidenti Hamid Karzai?</p> BBC bisedoi me Daniel Markey në institutin studimor Këshilli për Marrëdhëniet e Jashtme në Uashington, i cili sapo është kthyer nga Afganistani.</p> BBC: Si mundet që këto zgjedhje të mos sillnin një rezultat më të pranueshëm për administratën Obama?</p> Daniel Markey: Është e vështirë të imagjinosh se si mund të prodhonte strategjia politike amerikane dhe angazhimi i bashkësisë ndërkombëtare në Afganistan gjatë nëntë muajve të fundit një rezultat kaq shumë të kushtueshëm dhe kaq pak legjitim të zgjedhjeve, që edhe e armiqësuan Hamid Karzain dhe e bënë më dyshues ndaj Shteteve të Bashkuara, edhe e lanë atë përsëri në atë pozicion.</p> Dhe jo vetëm kaq, por ai ka mundur të mbajë me vete një numër karakteresh që Shtetet e Bashkuara dhe bashkësia ndërkombëtare do të kishin dashur të largoheshin, ndërsa tani janë kthyer me të gjitha forcat. Pra, përgjigja e shkurtër është jo, është e vështirë të imagjinosh se si ky proces mund të sillte një rezultat më të keq se kaq.</p> BBC: Dhe a mund ta vini ju gishtin në njërin nga gabimet që janë bërë. A është, për shembull, një ide e mirë për të këmbëngulur në vendosjen e një demokracie të tipit perëndimor në Afganistan? Daniel Markey: Ajo që mund të them është se Administrata Obama që herët shprehu shqetësimin e vet dhe nuk e fshehu dëshirën për të parë daljen e alternativave të tjera ndaj Karzait. Mendoj se ky nuk ishte një llogaritje e mirë. Mendoj se ata e nënvleftësuan atë si lojtar politik, si fuqi, dhe mbivlefrësuan mundësinë se do të dilnin alternativa të tjera të besueshme.</p> Ne kemi parë shpalosjen e këtij procesi dhe vendosjen e një pyke midis Uashingtonit dhe Karzait, dhe kjo nuk ka ndikuar aspak në përmirësimin e sjelljes së tij. Nuk ka pasur kritikë konstruktive, ka pasur vetëm kritika dhe vetmbrojtje nga ana e tij.</p> BBC: Le të flasim pak për mbështetjen e publikut, që është një faktor kyç. Nëse do të dërgohen më shumë trupa amerikane për të mbështetur këtë qeveri, tani do të ketë një problem në besimin ndaj kësaj qeverie, ndaj këtij partneri afgan.. Daniel Markey: Kjo mund të jetë humbja më e rëndësishme nga procesi zgjedhor afgan. Nuk është vetëm se afganët mund të jenë të zhgënjyer me rezultatin e zgjedhjeve, është edhe se pjesa tjetër e bashkësisë ndërkombëtare dhe sigurisht publiku amerikan, që ka me të vërtetë pikëpyetje të mëdha lidhur me atë se çfarë projekti ka për atë vend.</p> Dhe nëse ky projekt nuk është mbështetja e një partneri të besueshëm e demokratik përballë talibanëve, atëherë çfarë po bëjmë atje, pse po marrim një anë në atë që duket se është një luftë civile shumë kaotike dhe e shëmtuar. Këto nuk janë saktësisht mendimet e mija, por shumë amerikanë do të fillojnë të shohin hijet e Vietnamit dhe përvoja të tjera të dështuara në aplikimin e fuqisë amerikane kur nuk kemi një partner të mirë për të bashkëpunuar.</p> BBC: Pra ekziston paraleli me Vietnamin, siç u shprehët ju, përfshirja me një partner që është gjithnjë e më i papëlqyeshëm. A shihni ju një paralel të vërtetë me Vietnamin? Daniel Markey: Unë shoh disa paralele, por nuk do t’u vija shumë rëndësi. Shqetësimi që kam unë është se ne duhet të pranojmë se Karzai nuk ka qenë asnjëherë partneri ideal, se asnjë udhëheqës afgan nuk do të kishte qenë ideal në këtë proces dhe se ka një numër ndryshimesh që duhen bërë në strukturën politike afgane që mund të imponohen edhe gjatë kohës që në pushtet është Karzai. Pra, ndryshimet në mënyrën se si punon qeveria afgane, mund ta bëjnë atë një qeveri më të aftë.</p> Largimi i disa individëve të caktuar që janë akuzuar për korrupsion, do të ndihmonte, dhe ndoshta një gjest i madh politik i ndonjë lloji, diçka si një konferencë ndërkombëtare apo diçka tjetër, në përpjekje për të ndryshuar momentin politik, për të filluar diçka të re në Afganistan siç po bëjmë gjetkë. Kjo do të ishte diçka që mund të ndryshonte rrjedhën e gjerave në këtë fazë. Por mendohej se zgjedhjet do të kishin bërë shumë nga këto gjera, prandaj është kaq shumë zhgënjyese që ato nuk e kanë bërë një gjë të tillë. (bbc)</p> ******</p> Karzai shpallet president</p> UPDATE – Komisioni i Zgjedhjeve në Afganistan ka njoftuar anulimin e raundit të dytë të zgjedhjeve presidenciale pas tërheqjes së kandidatit të vetëm të opozitës, Abdullah Abdullah. Në një konferencë shtypi në Kabul, një zëdhënës i komisionit shpalli president fituesin e raundit të parë, Hamid Karzai.</p> Njoftimi u bë pas intensifikimit të presionit të komunitetit ndërkombëtar për anulimin e raundit të dytë.</p> Abdullah Abdullah u tërhoq të dielën nga raundi i dytë i planifikuar për të dielën, duke thënë se i frikësohej manipulimeve të cilat u shënuan në raundin e parë.</p> Një korrespondent i BBC-së në Kabul thotë se njoftimi i komisionit afgan të zgjedhjeve se nuk do të kishte raund të dytë, ishte i pritshëm.</p> Presion</p> Pas vendimit të Dr. Abdullahut për t’u tërhequr, mbi organizatërët e zgjedhjeve është ushtruar persion në rritje për t’i braktisur planet për raundin e dytë të votimit me mbetjen në garë vetëm të presidentit aktual, Hamid Karzai.</p> Tani komisioni e ka shpallur atë fitues, dhe i ka dhënë një mandat të dytë pesëvjeçar në post.</p> Duke i paraprirë vendimit, Sekretari i përgjithshëm i OKB-së, Ban Ki Moon, tha se shpresonte se procesi zgjedhor do të përmbyllej me kohë dhe sipas ligjit.</p> Privatisht, OKB, qeveritë amerikane, britanike e qeveri të tjera, kishin dhënë një mesazh të qartë: Ato nuk ishin të gatshme që të rrezikonin jetët e trupave dhe punonjësve të tyre për të siguruar një raund të dytë zgjedhjesh, rezultati i të cilave dihej.</p> Por synimi i mbajtjes së raundit të dytë ishte që t’i rikthehej një lloj besueshmërie procesit zgjedhor, pas problemeve të manipulimit në raundin e parë.</p> Korrespondenti i BBC-së thotë se megjithatë, ende nuk është e qartë nëse ky vendim i përmbush të gjitha kriteret për të qenë legjitim.</p> ****************************************************************************</p> KABUL – Shefi i OKB-së Ban Ki-Moon u nis për një vizitë të pa paralajmëruar sot në Afganistan, ndërsa presioni i zgjedhjeve rritet pas tërheqjes nga gara të rivalit të vetëm te Presidentit Hamid Karzai.</p> Tërheqja e ish-ministri i jashtëm Abdullah ka hedhur dyshime mbi legjitimitetin e qeverisë së ardhshme, e cila me siguri do të udhëhiqet nga Karzai.</p> Ban Ki-Moon do të takohen me dy politikanët Karzai dhe Abdullahu, për të diskutuar zhvillimin e punes, thuhet sot në një deklaratë të OKB.</p> Sipas njoftimit, Sekretari i Përgjithshëm do të takohet me Abdullah dhe presidentin Karzai për t’i siguruar ata dhe popullin afgan për mbështetjen e vazhdueshme të Kombeve të Bashkuara në drejtim të zhvillimit të vendit dhe vazhdimin e ndihmave humanitare të OKB-së.</p> Zyrtarët perëndimorë në Kabul nuk pranojnë të konfirmojë nëse dorëheqja e Abdullah ishte pjesë e diskutimeve private me Karzain, por hedhin dyshime të forta mbi besueshmërinë e qeverisë së Karzait.</p> ******</p> Afganistan, Abdullah tërhiqet nga raundi i dytë i zgjedhjeve</p> Rivali kryesor i presidentit Hamid Karzai, në raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale afgane, njoftoi në Kabul se po tërhiqej.</p> “Unë nuk do të marr pjesë në zgjedhje,” u tha Dr Abdullah mbështetësve të tij.</p> Ai tha se kërkesat e tij për të siguruar zgjedhje pa mashtrime, nuk ishin realizuar.</p> Megjithatë zoti Abdullah nuk bëri thirrje për bojkot të zgjedhjeve që zhvillohen ditën e shtunë.</p> Zoti Karzai hodhi poshtë kërkesën e rivalit të tij për heqjen e zyrtarëve që drejtuan raundin e parë të zgjedhjeve.</p> Zëdhënësi i presidentit Karzai, Waheed Omar tha se tërheqja “ishte për të ardhur keq”, por zgjedhjet duhet të zhvilloheshin siç ishin planifikuar.</p> Situatë e nderë</p> vendimi i zotit Abdullah për t’u tërhequr nga gara për zgjedhjet presidenciale e ka çuar në kaos procesin.</p> Kushtetuta e Afganistanit nuk e mbulon një situatë të tillë ku ndodhet tani vendi, që po përgatit një raund të dytë zgjedhjesh me vetëm një kandidat në garë, presidentin Hamid Karzai.</p> Disa nga mbështetësit e tij kanë thënë ai do të marrë pjesë në zgjedhje, por vetë zoti Karzai nuk ka folur ende.</p> Në fakt vazhdojnë përpjekjet për të shmangur një raund të dytë që u nxit nga diplomatët e huaj.</p> Në shumë raste shumë nga të njëjtët diplomatë që e nxitën presidentin Karzai të pranonte raundin e dytë tani dëshirojnë t’i japin fund procesit.</p> Një opsion është që Gjykata e Lartë e Afganistanit mund të marrë një vendim, – në mungesë të udhëzimit nga kushtetuta për këto raste,- dhe ta shpallë fitues presidentin Karzai.</p> Ky do të jetë një fund shumë i pakënaqshëm për zgjedhjet e dyta presidenciale në vend që prej rënies së talebanëve.</p> Nga ana e komunitetit ndërkombëtar kundërshtohet ashpër që raundi i dytë i zgjedhjeve të zhvillohet fundjavën e ardhshme.</p> Kjo do të thotë që mijëra trupa britanike, amerikane dhe të vendeve të tjera të vënë përsëri jetën në rrezik bashkë me kolegët e tyre afganë dhe qindra punonjës të OKB-së.</p> Vetëm disa ditë më parë pesë punonjës të OKB-së u vranë gjatë një sulmi në Kabul.(Shekulli)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=25424. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=25424

Obama uron Karzain pas shpalljes president: Luftoni korrupsionin Presidenti amerikan Barack Obama i ka thënë presidentit afgan, Hamid Karzai, se qeveri e tij e re duhet të bëjë përmirësime. Gjatë një telefonate urimi me rastin e rizgjedhjes së zotit Karzai në postin e presidentit të Afganistanit, zoti Obama u shpreh se këto përmirësime do të mateshin me vepra, jo me fjalë. Më pas presidenti Obama iu tha gazetarëve në Uashington se presidenti Karzai e kishte siguruar se e kuptonte rëndësinë e këtij momenti. Afganët e zakonshëm duan dy gjera mbi të gjitha. Siguri dhe vende pune. Të dyja varen në një pjesë të madhe nga vazhdimi i mbështetjes së huaj.</p> Por si do të reagojë opinioni publik amerikan ndaj këtyre zgjedhjeve të turbullta? Po vetë Uashingtoni? Gjeja më e sjellshme që mund të thoshte presidenti Obama për zgjedhjet ishte … “Si të them, kaotike!” – Jo ajo retorikë e fortë pranuese ndaj rezultatit të zgjedhjeve afgane. Sa të bashkuar janë amerikanët dhe presidenti Hamid Karzai?</p> BBC bisedoi me Daniel Markey në institutin studimor Këshilli për Marrëdhëniet e Jashtme në Uashington, i cili sapo është kthyer nga Afganistani.</p> BBC: Si mundet që këto zgjedhje të mos sillnin një rezultat më të pranueshëm për administratën Obama?</p> Daniel Markey: Është e vështirë të imagjinosh se si mund të prodhonte strategjia politike amerikane dhe angazhimi i bashkësisë ndërkombëtare në Afganistan gjatë nëntë muajve të fundit një rezultat kaq shumë të kushtueshëm dhe kaq pak legjitim të zgjedhjeve, që edhe e armiqësuan Hamid Karzain dhe e bënë më dyshues ndaj Shteteve të Bashkuara, edhe e lanë atë përsëri në atë pozicion.</p> Dhe jo vetëm kaq, por ai ka mundur të mbajë me vete një numër karakteresh që Shtetet e Bashkuara dhe bashkësia ndërkombëtare do të kishin dashur të largoheshin, ndërsa tani janë kthyer me të gjitha forcat. Pra, përgjigja e shkurtër është jo, është e vështirë të imagjinosh se si ky proces mund të sillte një rezultat më të keq se kaq.</p> BBC: Dhe a mund ta vini ju gishtin në njërin nga gabimet që janë bërë. A është, për shembull, një ide e mirë për të këmbëngulur në vendosjen e një demokracie të tipit perëndimor në Afganistan? Daniel Markey: Ajo që mund të them është se Administrata Obama që herët shprehu shqetësimin e vet dhe nuk e fshehu dëshirën për të parë daljen e alternativave të tjera ndaj Karzait. Mendoj se ky nuk ishte një llogaritje e mirë. Mendoj se ata e nënvleftësuan atë si lojtar politik, si fuqi, dhe mbivlefrësuan mundësinë se do të dilnin alternativa të tjera të besueshme.</p> Ne kemi parë shpalosjen e këtij procesi dhe vendosjen e një pyke midis Uashingtonit dhe Karzait, dhe kjo nuk ka ndikuar aspak në përmirësimin e sjelljes së tij. Nuk ka pasur kritikë konstruktive, ka pasur vetëm kritika dhe vetmbrojtje nga ana e tij.</p> BBC: Le të flasim pak për mbështetjen e publikut, që është një faktor kyç. Nëse do të dërgohen më shumë trupa amerikane për të mbështetur këtë qeveri, tani do të ketë një problem në besimin ndaj kësaj qeverie, ndaj këtij partneri afgan.. Daniel Markey: Kjo mund të jetë humbja më e rëndësishme nga procesi zgjedhor afgan. Nuk është vetëm se afganët mund të jenë të zhgënjyer me rezultatin e zgjedhjeve, është edhe se pjesa tjetër e bashkësisë ndërkombëtare dhe sigurisht publiku amerikan, që ka me të vërtetë pikëpyetje të mëdha lidhur me atë se çfarë projekti ka për atë vend.</p> Dhe nëse ky projekt nuk është mbështetja e një partneri të besueshëm e demokratik përballë talibanëve, atëherë çfarë po bëjmë atje, pse po marrim një anë në atë që duket se është një luftë civile shumë kaotike dhe e shëmtuar. Këto nuk janë saktësisht mendimet e mija, por shumë amerikanë do të fillojnë të shohin hijet e Vietnamit dhe përvoja të tjera të dështuara në aplikimin e fuqisë amerikane kur nuk kemi një partner të mirë për të bashkëpunuar.</p> BBC: Pra ekziston paraleli me Vietnamin, siç u shprehët ju, përfshirja me një partner që është gjithnjë e më i papëlqyeshëm. A shihni ju një paralel të vërtetë me Vietnamin? Daniel Markey: Unë shoh disa paralele, por nuk do t’u vija shumë rëndësi. Shqetësimi që kam unë është se ne duhet të pranojmë se Karzai nuk ka qenë asnjëherë partneri ideal, se asnjë udhëheqës afgan nuk do të kishte qenë ideal në këtë proces dhe se ka një numër ndryshimesh që duhen bërë në strukturën politike afgane që mund të imponohen edhe gjatë kohës që në pushtet është Karzai. Pra, ndryshimet në mënyrën se si punon qeveria afgane, mund ta bëjnë atë një qeveri më të aftë.</p> Largimi i disa individëve të caktuar që janë akuzuar për korrupsion, do të ndihmonte, dhe ndoshta një gjest i madh politik i ndonjë lloji, diçka si një konferencë ndërkombëtare apo diçka tjetër, në përpjekje për të ndryshuar momentin politik, për të filluar diçka të re në Afganistan siç po bëjmë gjetkë. Kjo do të ishte diçka që mund të ndryshonte rrjedhën e gjerave në këtë fazë. Por mendohej se zgjedhjet do të kishin bërë shumë nga këto gjera, prandaj është kaq shumë zhgënjyese që ato nuk e kanë bërë një gjë të tillë. (bbc)</p> ******</p> Karzai shpallet president</p> UPDATE – Komisioni i Zgjedhjeve në Afganistan ka njoftuar anulimin e raundit të dytë të zgjedhjeve presidenciale pas tërheqjes së kandidatit të vetëm të opozitës, Abdullah Abdullah. Në një konferencë shtypi në Kabul, një zëdhënës i komisionit shpalli president fituesin e raundit të parë, Hamid Karzai.</p> Njoftimi u bë pas intensifikimit të presionit të komunitetit ndërkombëtar për anulimin e raundit të dytë.</p> Abdullah Abdullah u tërhoq të dielën nga raundi i dytë i planifikuar për të dielën, duke thënë se i frikësohej manipulimeve të cilat u shënuan në raundin e parë.</p> Një korrespondent i BBC-së në Kabul thotë se njoftimi i komisionit afgan të zgjedhjeve se nuk do të kishte raund të dytë, ishte i pritshëm.</p> Presion</p> Pas vendimit të Dr. Abdullahut për t’u tërhequr, mbi organizatërët e zgjedhjeve është ushtruar persion në rritje për t’i braktisur planet për raundin e dytë të votimit me mbetjen në garë vetëm të presidentit aktual, Hamid Karzai.</p> Tani komisioni e ka shpallur atë fitues, dhe i ka dhënë një mandat të dytë pesëvjeçar në post.</p> Duke i paraprirë vendimit, Sekretari i përgjithshëm i OKB-së, Ban Ki Moon, tha se shpresonte se procesi zgjedhor do të përmbyllej me kohë dhe sipas ligjit.</p> Privatisht, OKB, qeveritë amerikane, britanike e qeveri të tjera, kishin dhënë një mesazh të qartë: Ato nuk ishin të gatshme që të rrezikonin jetët e trupave dhe punonjësve të tyre për të siguruar një raund të dytë zgjedhjesh, rezultati i të cilave dihej.</p> Por synimi i mbajtjes së raundit të dytë ishte që t’i rikthehej një lloj besueshmërie procesit zgjedhor, pas problemeve të manipulimit në raundin e parë.</p> Korrespondenti i BBC-së thotë se megjithatë, ende nuk është e qartë nëse ky vendim i përmbush të gjitha kriteret për të qenë legjitim.</p> ****************************************************************************</p> KABUL – Shefi i OKB-së Ban Ki-Moon u nis për një vizitë të pa paralajmëruar sot në Afganistan, ndërsa presioni i zgjedhjeve rritet pas tërheqjes nga gara të rivalit të vetëm te Presidentit Hamid Karzai.</p> Tërheqja e ish-ministri i jashtëm Abdullah ka hedhur dyshime mbi legjitimitetin e qeverisë së ardhshme, e cila me siguri do të udhëhiqet nga Karzai.</p> Ban Ki-Moon do të takohen me dy politikanët Karzai dhe Abdullahu, për të diskutuar zhvillimin e punes, thuhet sot në një deklaratë të OKB.</p> Sipas njoftimit, Sekretari i Përgjithshëm do të takohet me Abdullah dhe presidentin Karzai për t’i siguruar ata dhe popullin afgan për mbështetjen e vazhdueshme të Kombeve të Bashkuara në drejtim të zhvillimit të vendit dhe vazhdimin e ndihmave humanitare të OKB-së.</p> Zyrtarët perëndimorë në Kabul nuk pranojnë të konfirmojë nëse dorëheqja e Abdullah ishte pjesë e diskutimeve private me Karzain, por hedhin dyshime të forta mbi besueshmërinë e qeverisë së Karzait.</p> ******</p> Afganistan, Abdullah tërhiqet nga raundi i dytë i zgjedhjeve</p> Rivali kryesor i presidentit Hamid Karzai, në raundin e dytë të zgjedhjeve presidenciale afgane, njoftoi në Kabul se po tërhiqej.</p> “Unë nuk do të marr pjesë në zgjedhje,” u tha Dr Abdullah mbështetësve të tij.</p> Ai tha se kërkesat e tij për të siguruar zgjedhje pa mashtrime, nuk ishin realizuar.</p> Megjithatë zoti Abdullah nuk bëri thirrje për bojkot të zgjedhjeve që zhvillohen ditën e shtunë.</p> Zoti Karzai hodhi poshtë kërkesën e rivalit të tij për heqjen e zyrtarëve që drejtuan raundin e parë të zgjedhjeve.</p> Zëdhënësi i presidentit Karzai, Waheed Omar tha se tërheqja “ishte për të ardhur keq”, por zgjedhjet duhet të zhvilloheshin siç ishin planifikuar.</p> Situatë e nderë</p> vendimi i zotit Abdullah për t’u tërhequr nga gara për zgjedhjet presidenciale e ka çuar në kaos procesin.</p> Kushtetuta e Afganistanit nuk e mbulon një situatë të tillë ku ndodhet tani vendi, që po përgatit një raund të dytë zgjedhjesh me vetëm një kandidat në garë, presidentin Hamid Karzai.</p> Disa nga mbështetësit e tij kanë thënë ai do të marrë pjesë në zgjedhje, por vetë zoti Karzai nuk ka folur ende.</p> Në fakt vazhdojnë përpjekjet për të shmangur një raund të dytë që u nxit nga diplomatët e huaj.</p> Në shumë raste shumë nga të njëjtët diplomatë që e nxitën presidentin Karzai të pranonte raundin e dytë tani dëshirojnë t’i japin fund procesit.</p> Një opsion është që Gjykata e Lartë e Afganistanit mund të marrë një vendim, – në mungesë të udhëzimit nga kushtetuta për këto raste,- dhe ta shpallë fitues presidentin Karzai.</p> Ky do të jetë një fund shumë i pakënaqshëm për zgjedhjet e dyta presidenciale në vend që prej rënies së talebanëve.</p> Nga ana e komunitetit ndërkombëtar kundërshtohet ashpër që raundi i dytë i zgjedhjeve të zhvillohet fundjavën e ardhshme.</p> Kjo do të thotë që mijëra trupa britanike, amerikane dhe të vendeve të tjera të vënë përsëri jetën në rrezik bashkë me kolegët e tyre afganë dhe qindra punonjës të OKB-së.</p> Vetëm disa ditë më parë pesë punonjës të OKB-së u vranë gjatë një sulmi në Kabul.(Shekulli)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=25424. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=25424

Xhuvanët, hera e fundit bashkë “Lindje – Perëndim – Lindje” i regjisorit Gjergj Xhuvani, nesër premiera për publikun, sot projeksion për median.</p> Një tjetër komedi dramatike e cila pas “Slogans”, i zhvendos ngjarjet dhjetë vjet më vonë, në prag të rënies së regjimit diktatorial</p> Një ditë para premierës në Shqipëri, 4 nëntor 2009, filmi “Lindje – Perëndim – Lindje” i regjisorit Gjergj Xhuvani shfaqet për mediat, sot ora 10, kinema Millenium dhe pas saj ka një konferencë për shtyp.</p> I mungon kësaj ngjarje, një nga tre autorët e skenarit, bashkëpunëtori i hershëm i Gjergjit, babai i tij, Dhimitër Xhuvani që ndërroi jetë para pak kohësh. Me siguri kanë për të vënë buzën në gaz ata që njohin stilin e Xhuvanit shkrimtar, kur të ndjejnë humor dhe sarkazëm në situatë të tendosura dhe dramatike.</p> Ky kombinim i zhanreve që ndihet qoftë tek “I dashur Armik” 2005, qoftë tek “Slogans” 2001 (Çmimi i Rinisë në seksionin La Quinzaine des Realisateurs, Kanë 2001) e ka burimin sidomos tek ngjarjet reale dhe mbajtjen e tyre në tone realiste.</p> Është karakteristikë për pjesën e dytë të krijimtarisë së Xhuvani birit, nëse do të klasifikonim pjesë të parë grupin e filmave të shkurtër dhe një të gjatë (dramatikë) ku futen “E diela e fundit” 1992, “Një ditë nga një jetë” 1993, “Dashuria e fundit” 1994, “Funeral Business” 1998.</p> Për nga karakteri kronologjik i temave, nëse “Slogans” është një histori prej një faze të egër të diktaturës në Shqipërinë e viteve ‘70-80, “Lindje – Perëndim – Lindje” është mbyllja e epokës socialiste dhe njëherësh renia e regjimit.</p> Dikur me shaka Gjergj Xhuvani pati thënë se në këtë mënyrë, kishte ndërmend të jepte një histori të plotë kinematografike, se si kaloi mbi vendin e tij shekulli i njëzetë. I ati, pati rrëfyer se e kishte shkruar një skenar për vitin 1997.</p> Për filmin që shfaqet sot thuhet se është një udhëtim drejt perëndimit i pesë çiklistëve i cili i kthen andej nga erdhën, në Lindje. Ilo, një ish çiklist, ish kampion i Shqipërisë rreth 50 vjeç e ngarkojnë të drejtojë një grup çiklistësh që do të përfaqësojnë Shqipërinë në një garë në Francë.</p> Në Shqipërinë e varfër dhe ende të izoluar, do të jenë nga të rrallët që do të shohin perëndimin dhe secili ka një dëshirë për të plotësuar kur të hedhë këmbën jashtë. Itinerari i udhëtimit përcaktuar nga Ministria e Sporteve është: Nga Shqipëria me anije në Trieste dhe nga Trieste me tren deri në Francë.</p> Gjithmonë të shoqëruar nga punonjës të ambasadave shqiptare në Itali dhe Francë. Në Trieste mësojnë nëpërmjet Televizionit se në Shqipëri kanë nisur trazirat. Xhuvani ka shfrytëzuar kronikat reale të verës së vitit 1990, dyndja e njerëzve drejt amabsadave të huaja. Nuk është hera e parë që i njëjti moment shfrytëzohet në një film artistik. Mësymja ndaj amasadave ka qenë edhe urverturë e “Letra ere” të Edmond Budinës.</p> Për shkak të kaosit në atdhe, burrat mbeten në mes të rrugës dhe këto vende të lira sikur nuk u hyjnë në punë. Për arsye sigurie të gjitha linjat e udhëtimit me Shqipërinë janë anulluar. E vetmja rrugë për t’u kthyer janë biçikletat e tyre duke udhëtuar nga Triestja nëpër Jugosllavi e deri në Shqipëri.</p> Në rolet kryesore interpretojnë Ndriçim Xhepa, Helidon Fino, Fatjon Pustina, Gentjan Hazizi, Ervin Bejleri, Lulëzim Zeqja. Filmi pati premierë absolute në festivalin ndërkombëtar në Prishtinë, më 22 shtator 2009, dhe u vlerësua me “Pri Jurie Price”.</p> “Lindje – Perëndim – Lindje” 98 minuta; Skenari: Gjergj Xhuvani, Dhimitër Xhuvani, Jani Duri; Muzika: Enricco Ruggeri; Drejtore fotografie Roberta Alegrini; Montazhi Claudio Cutry; Piktor Durim Neziri; Kostumet Durim Neziri, Soela Zani; As/Regjie: Ermir Keta; Produksioni AGV (Shqipëri), Fast Rewind (Itali), SM-ART (Maqedoni), Isstra Creative Factory (Kosovë).(Shekulli)</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=25421. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=25421

Mësuesit 8 orë në punë, kurse falas për nxënësit Zv/ministrja e Arsimit, Nora Malaj, shpjegoi prioritetet e arsimit. Qarkore për oraret e punës së mësuesve, decentralizim me pushtetin vendor dhe pagesa e pedagogëve për leksionet në part-time. Mësuesit do të organizojnë kurse falas për nxënësit dhe duhet të jenë prezent 8 orë mësimi në ditë. Ndërsa pedagogët e universiteteve do të stimulohen dhe do të paguhen për orët shtesë që realizojnë në sistemin part-time.</p> Pushteti vendor do të ketë rol kryesor në arsim dhe do të menaxhojë një pjesë të buxhetit të arsimit. Këto janë disa nga prioritetet që do të ketë Ministria e Arsimit dhe e Shkencës, e cila synon të përfshijë të gjitha grupet sociale në arsimim.</p> Në intervistën për “Shekullin” zv/ministrja e Arsimit, Nora Malaj, shpjegon strategjitë dhe detyrat që do të kryejë dikasteri i Arsimit në këtë mandat. Duke pretenduar se del nga radhët e arsimit dhe i njeh shumë mirë problematikat e këtij sektori, ajo premton cilësi dhe arritje profesionale në këtë sektor. </p> Zonja Malaj, tashmë jeni në pozicionin e zv/ministres së Arsimit. A mund të na thoni disa nga prioritet tuaja në këtë sektor?</p> Kemi bërë një rezume të gjërave dhe kemi parë që disa nga problemet që kanë qenë janë: të luftohet burokracia e panevojshme në institucion. Së dyti, do t’i japim ridimensionim pritjes së njerëzve dhe shumë shpejt do të kemi një zyrë më të zgjeruar për pritjen e ankesave dhe do të vendosim edhe një numër për ankesat e ndryshme, të cilat na krijojnë mundësi ta njohim problemin që në embrion, ta njohim sistemin jo vetëm rast pas rasti dhe në mënyrë sporadike. </p> Së treti, do të ndërtojmë një strategji tonën në raport me komunitetin shqiptar të tillë që të japim investimin dhe informacionin e duhur, në kohën e duhur, në mënyrë që të mos krijojmë kakofoni, pasi sistemi arsimor është shumë i ndjeshëm karshi problemeve që lidhen drejtpërsëdrejt me ankesat e qytetarëve.</p> Së katërti, duam të decentralizojmë institucionet dhe t’u japim atyre kompetenca, kjo është një nga risitë më pozitive dhe më të mira. Ministri, Tafaj, u ka lënë shumë hapësira bashkive dhe komunave për t’i bëra ata aktorë kryesorë dhe për të realizuar ligjin e decentralizimit. Tashmë buxheti i arsimit është konceptuar në atë formë që vendorët të kenë rol në arsim. </p> Pra, në një farë mënyre, ne po krijojmë kornizën ligjore të realizueshme nga institucionet përkatëse dhe po mundohemi që këto katër vjet t’i japim secilit kontributin dhe njëkohësisht edhe detyrimin që ai ka në aspektin ligjor pra për t’u bërë aktiv në të gjithë këtë garë të madhe, garën e arsimit. Gjithashtu të gjithë institucionet arsimore do të kenë shumë shpejt një qarkore të Ministrisë, e cila i jep detyra mësuesve të zbatojnë tetorarshin e punës.</p> Mund të flisni më shumë në lidhje me këtë qarkore?</p> Problematika që ne kemi vërejtur dhe që shumë shpejt do ta vëmë në funksion, është se tashmë del një qarkore me urdhër të Ministrisë së Arsimit për arsimin parauniversitar, duke u munduar që me anë të këtyre qarkoreve në bazë të Kodit të Punës, mësuesit duhet të realizojnë plot 8 orë mësim në ditë, për të ofruar kurse falas për nxënësit për lëndën që japin çdo ditë. Pra, nuk do të bëjnë më 2 deri në 4 orë mësim dhe të ikin në shtëpi. </p> Kjo do të realizohet për t’u krijuar nxënësve komoditetin dhe për të luftuar abuzivitetin që do të thotë t’u krijosh kurse falas një deri në dy herë sipas programit dhe ta kthejë shkollën jo vetëm në shkollë ditore, por në shkollë për komunitetin, nevojë për të komunikuar, nevojë për ta kuptuar nxënësin në problematikën që ka dhe nevojë për t’i ardhur në ndihmë, sidomos familjeve që janë në nevojë dhe nuk kanë mundësi financiare për t’i përballuar dhe nga ana tjetër po të njëjtën hapësirë dhe po të njëjtën mundësi do të mundohemi t’u vijmë në ndihmë edhe nivelit të profesoriatit dhe universiteteve për t’u krijuar kështu mundësi që orët e part-time të paguhen dhe të jenë të motivuar që mësimet të kryhen me shumë cilësi dhe me shumë prioritet.</p> Mësuesit që do realizojnë këto kushte falas do të kenë pagesë shtesë për këto kurse apo brenda rrogës?</p> Duhet të bëjmë një qartësim që të kuptohet për të gjithë. Mësuesi paguhet me ditë pune dhe jo me orë pune, ndërkohë që Kodi i Punës e ka që mësuesi duhet të ketë bërë 8 orë punë në ditë për t’u paguar, ndërkohë që një mësues ngarkesën dhe normën e ka 20 deri në 21 orë në javë. </p> Pra, i takon që ai nuk punon deri në 8 orë në ditë, por deri në 4 orë në ditë. Atëherë, ne do të sjellim atë model që ka e gjithë bota perëndimore në mënyrë që ky mësues brenda kësaj page t’u ofrojë kurse falas nxënësve. Të mos bëhet më ashtu siç është bërë deri tani, gjë që ne e dimë dhe e kemi thënë mes vetes. </p> Për fatin tim të mirë apo të keq, unë vij nga sistemi arsimor, e kam prekur vetë dhe ajo që është e bardhë duhet t’i thuhet e bardhë, ndërsa ajo që është e zezë duhet t’i thuhet e zezë megjithatë ngarkesën që ka mësuesi dhe mbingarkesën që kanë klasat ne e dimë në një farë mënyre ka një lloj abuzimi këtu brenda, pasi shpeshherë mësuesit, sidomos ata të shkencave ekzakte dhe atyre që kanë provimet e maturës japin dhe marrin me njërin nxënës kundrejt një pagese. </p> Ne dimë edhe çmimet se sa është pagesa e orëve të kurseve private, dimë edhe sesi realizohet kjo gjë, si ndodh në këtë situatë, gjë që krijon më vonë pameritokraci krijon, mundësinë që të kemi dhunim kolektiv, pra ai nxënës që bën kurse te mësuesja, është më i privilegjuar se të tjerët. </p> Kështu, krijojmë një sistem jashtëzakonisht të keq që lidhet me impaktin social, që do të thotë se në figurën e mësuesit ne e deformojmë dhe krijojmë figurën e një mashtruesi në rolin e mësuesit dhe ndërkohë i krijojmë hapësira nxënësve që të mendojnë se ky nuk është modeli më i mirë. </p> Atëherë, si do ta krijoni modelin e mirë të mësuesit?</p> Duke e bërë mësuesin aktiv, duke i krijuar komoditetin por njëkohësisht, në radhë të parë duhet të kryesh detyrat se ne shpeshherë themi se duam liri, por lira nuk është maksimalja e individit, por është e përshtatur për të bërë detyrat dhe këtu ministri, Tafaj është shumë rigoroz dhe i prerë. </p> Kemi vendosur që të vendosim standarde në shoqërinë shqiptare dhe standardet vendosen në një institucion që quhet institucion arsimor, ku përveç shkencës bëhet edhe edukimi i fëmijës. </p> Edukimi për të menaxhuar kohën, për të kuptuar detyrat, për të kuptuar privilegjet dhe për të kuptuar dhe ngarkesën e tij. I parë në këtë trekëndësh, roli i mësuesit do të jetë sa ideator aq dhe përçues, moderator dhe ndihmues, sidomos për ato grupe nxënësish që kanë edhe diferenca apo kanë problematika gjatë shkallëve të të mësuarit. </p> Dhe kjo, mendoj se është edhe një nga prioritet e planet e luftës kundra braktisjes së shkollës dhe në ndihmë të prindërve, të cilët në një farë mënyre do të bëhen pjesë e këtyre konsultimeve për të ndihmuar fëmijët e tyre në këtë rrugë të gjatë, e cila normalisht është e vështirë.</p> Mendoj se këto janë prioritet që duken si shumë, por që lidhen shumë me njëra – tjetrën dhe konfigurojnë në 3 drejtime, e para është në konsolidimin e arsimit të mesëm, në luftën deri në zhdukje të braktisjes së arsimit, në krijimet barazisë së të gjitha shtresëzimeve, duke filluar edhe te fëmijët me aftësi të kufizuara për t’i rehabilituar dhe ndihmuar ata, që të ndihen të realizuar dhe të jenë prezent në të gjithë stadet e zhvillimit të shoqërisë dhe shoqëria t’i pranojë duke i integruar ata në ndërtimin e një sistemi universitar që do t’i shërbejë tregut të punës dhe në ngritjen e standardeve të arsimit shqiptar të parametrave evropianë, në mënyrë që të kemi mundësinë e konvertimit të diplomave jashtë dhe jo vetëm të diplomave të shkollave të larta, por edhe të shkollave të mesme profesionale që janë prioritet i qeverisë, në mënyrë që një nxënës të mbarojë shkollën mesme profesionale të jetë i aftë për t’u hedhur në tregun e punës jashtë vendit. Besoj se janë të gjitha të monitorueshme dhe të realizueshme. /shekulli/</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=25417. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=25417

Holandezja gëlltit 78 lugë, pirunë e thika Holandezja Margaret Dalmans, e fiksuar pas gëlltitjes së lugëve dhe pirunëve, është detyruar ti nënshtrohet operacionit, pasi që ka gëlltitur një komplet lugësh, pirunësh dhe thikash.</p> Pasi ishte paraqitur në një spital në Roterdam, duke u ankuar me dhimbje të barkut, kirurgët kanë larguar nga barku i Dalmans 78 copë: lugë, pirunë dhe thika.</p> Mjekët kanë arritur të shohin me anë të rëntgenit se në barkun e 52-vjeçares gjenden një numër i madh i elementeve të kuzhinës, para se të ndërhynin.</p> Duket se ajo po vuan nga ndonjë formë e obsesionit dhe secilën herë kur ulet në tavolinë për të ngrënë ushqim, ajo injoron ushqimin dhe ha mjetet për ushqim, ka thënë një mjek.</p> Ndërsa, pacientja ka thënë se nuk e di pse ndjen kërkesën për të ngrënë pajisjet e argjendta për ushqim dhe se nuk mund ta ndalojë veten./ATSH/</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=25408. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=25408

Taci konfirmon: Real Madridi, më 21 dhjetor vjen në Tiranë “Do tu japim konfermen e fundit që kemi permbushur disa standarte qe na jane kerkuar dhe shpresojmë te shohim më 21 dhjetor galaktikët në ndeshjen e Qemal Stafes, në ora 19:00 me skuadrën e Gramozit”, thote pronari i “Taci Oil”. Reali i Madridit do te zbrese ne Tirane me 21 dhjetor per edicionin e trete te trofeut Taci Oil. Konfirmimi zyrtar ka ardhur nga presidenti i kompanise Taçi Oil, Rezart Taçi, i cili pasi solli Milanin ne dy trofete e pare, tashme do te prezantoje perpara tifozeve shqiptare 9 here kampionet e Evropes. Vete Taçi ka zbuluar detajet e kesaj ndeshjeje duke thene gjithashtu se galaktiket do te luajne ne stadiumin Qemal Stafa kunder skuadres se Gramozit. </p> Mund tjua konfirmoj tashmë. Është diçka zyrtare. Janë detajet e fundit që me skuadrën galaktive jemi duke përmbushur. Janë disa standarte, disa komoditete që ne si grup jemi duke i përmbushur. Do tu japim konfermen e fundit galaktikëve që këto standarte i realizuam dhe shpresojme dhe besojmë te shohim në 21 dhjetor galaktikët e Realit të Madridit në ndeshjen në Qemal Stafa, në ora 19:00 me skuadrën e Gramozit të Ersekës. Natyrisht qe kemi hyre ne bisedime me disa skuadra te tjera te Kategorise Superiore per te marre per kete ndeshje disa lojtare sidomos ne repartin sulmues, ne menyre qe te kemi nje kundershtar sa me te denje per Realin, tha Taçi. Ai ka konfirmuar gjithashtu se Reali i Madridit do te vije per here te pare ne Shqiperi me te gjithe yjet e tij, perfshire brazilianin Rikardo Kaka dhe portugezin Kristiano Ronaldo. Nga telefonata e fundit që pata me zotin Florentino Peres, me të cilin është krijuar një miqësi që po konsolidohet dita- ditës, edhe për disa marrëdhënie të tjera tregëtare, më konfirmoi që të gjithë lojtarët do të jenë prezentë në Tiranë. Edhe ata që nuk janë në formën e duhur do jenë prezentë, nuk do lozin por do jenë prezentë në Tiranë. Është e konfirmuar prezenca qoftë e Kakasë dhe e Ronaldos. Gjithashtu Kaka dhe Ronaldo, sëbashku me Florentino Peres dhe me mua do të jenë në një konferencë shtypi përpara ndeshjes miqësore. Ndeshja per trofeun e trete Taci Oil mes Realit te Madridit dhe Gramozit do te luhet me daten 21 dhjetor ne oren 19:00. Nderkohe qe mesohet se deshira e Tacit ishte te sillte bashke me madrilenet edhe Milanin, megjithate ka qene nje veto e vene nga presidenti i Realit, Perez, i cili ska dashur te luaje ne nje miqesore me kuqezinjte, duke pasur parasysh se dy skuadra jane ne nje grup per Champions League e mund te ndeshen serish edhe ne fazat e metejshme te kompeticionit./Alsat/</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=25411. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=25411

Puthja mbron shendetin e fetusit Romantiket e pasherueshem do te rrudhin fytyren dhe nuk do ta pranojne si te vertete shkencore.Megjithate duket se origjina e puthjes, gjesti qe te dashuruarit kryejne per te kurorezuar ndjenjen e tyre, eshte krejt tjeter.</p> Sipas nje studimi te kryer nga shkencetari Colin Hendrie te Universitetit te Leeds qellimi i vertete i puthjes eshte ai i te shkembyerit te bakterieve ne vecanti nje virus te quajtur “Citomegalovirus”. Ky i fundit nuk eshte i rrezikshem per te rriturit, por mund te jete i tille per fetusin.Ndaj burrat puthin partneret e tyre, duke mbrojtur keshtu bashke shendetin e bebes nga ky virus.Ne momentin e puthjes sistemi imunitar i femres zhvillon antitrupa qe e bejne te pademshem bakterin, ndaj kur gruaja mbetet shtatzene nuk ka asnje problem./tch/</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=25414. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=25414

Xhaxhi kryetar i Bashkisë Një detyrë klase e veçantë në shkollën Edith Durham. Letrat e fëmijëve për kryetarin e bashkisë së kryeqytetit..Shumica i drejtohen me “Xhaxhi Kryetar i Bashkisë…”. Disa të tjerë me “I dashur kryetar…” e disa me “Zoti Kryetar…”. Janë mbi 30 letra të shkruara në fletë të zakonshme fletoresh me gërma dore.. Diku bukur dhe drejt, diku me dorë paksa të dridhur.. Autorët janë fëmijë 7 dhe 8 vjeçarë, nxënës të klasës së dytë të shkollës Edit Durham këtu në Tiranë. Disa ditë më parë, mësuese Dhurata u dha një detyrë shtëpie shumë interesante: “Shkruajini një letër kryetarit të bashkisë së Tiranës dhe kërkojini atij atë që ju mungon…”Klevisa, Ksenia, Andi, Alvjona, Tea, Xhesika, Regi, Dhorini, Gregori, Joni, Fiona, Edma, Athinajda, Greis, Jozefi, Nelsi, Anisa, Lora, Emi, dhe shokët e shoqet e tjera të klasës, u menduan gjithë pasditen dhe mbushën faqet e detyrës.. Pasi morën notat, dy prej tyre patën një ide: ti dërgonin letrat në redaksinë e gazetës Shekulli që nuk është shumë larg shkollës së tyre.. U tha, u bë Disa nga letrat e fëmijëve po i botojmë në këtë faqe, kurse të tjerat do tia dërgojmë Bashkisë me postë. </p> Dy janë problemet kryesore të fëmijëve të Edit Durhamit. I pari ka të bëjë me atë që është gangrenë për gjithë fëmijët e Tiranës: Mungesën e këndeve të lojrave. “I dashur xhaxhi kryetar. Unë në lagjen time nuk kam ku të loz. I gjithë sheshi është i mbushur me makina. Unë dua të jetë i hapur vendi, – shkruan Anisa në detyrën e saj… Të njëjtën dëshirë për kënde lojrash dhe hapësirë kanë 28 nga 35 letrat që na sollën vogëlushët. Shumë prej letrave rendisin një problem të dytë që ka të bëjë direKt me shkollën Edith Durham. Rruga përpara shkollës kthehet në një makth të vërtetë nga ora 11 deri në orën 12 në mesditë (koha kur nxënësit e klasave të para dhE të dyta dalin nga mësimi). Prindërve ju duhet ti presin jashtë oborrit, ndërkohë që burra, gra, gjyshe, fëmijë e makina bëhen lëmsh, e mezi qëndrojnë majë këmbëve në një trotuar aq të ngushtë sa të duhet të jesh artist cirku për të mbijetuar.. Stresi, britmat e pashmangshme për të gjetur njëri-tjetrin dhe boriet e makinave janë të përditshme dhe deri tani pa zgjidhje.. “I dashur kryetar.. dua që ti të na sjellësh një polic që mund të pengoj rrugën e shkollës sepse kalojnë shumë makina dhe unë nuk mund të kaloj dot, – shkruan Nadja në letrën e saj. – “Zoti kyetar! Para shkollës sonë është shumë rrëmujë dhe rrugë makinash.. Ne jemi të rrezikuar çdo ditë kur dalim nga shkolla, – shkruan Jozefi.. Alvjona i kërkon “dy shtylla të mëdhaja që mos kalojnë më makina” Kurse Greisi i kërkon kryetarit të rregullohen muret me lagështirë të shkollës.. “Ju lutem të na rregulloni shkollën se unë jam me alergji dhe nuk e duroj dot lagështirën – shkruan ajo. Fantazia merr krahë në letra të tjera. Edma i kërkon kryetarit “një shtëpi”, kurse Dhorini i kërkon “një fushë futbolli dhe një…motër” ./shekulli/</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=25396. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=25396

Xhaxhi kryetar i Bashkisë Një detyrë klase e veçantë në shkollën Edith Durham. Letrat e fëmijëve për kryetarin e bashkisë së kryeqytetit..Shumica i drejtohen me “Xhaxhi Kryetar i Bashkisë…”. Disa të tjerë me “I dashur kryetar…” e disa me “Zoti Kryetar…”. Janë mbi 30 letra të shkruara në fletë të zakonshme fletoresh me gërma dore.. Diku bukur dhe drejt, diku me dorë paksa të dridhur.. Autorët janë fëmijë 7 dhe 8 vjeçarë, nxënës të klasës së dytë të shkollës Edit Durham këtu në Tiranë. Disa ditë më parë, mësuese Dhurata u dha një detyrë shtëpie shumë interesante: “Shkruajini një letër kryetarit të bashkisë së Tiranës dhe kërkojini atij atë që ju mungon…”Klevisa, Ksenia, Andi, Alvjona, Tea, Xhesika, Regi, Dhorini, Gregori, Joni, Fiona, Edma, Athinajda, Greis, Jozefi, Nelsi, Anisa, Lora, Emi, dhe shokët e shoqet e tjera të klasës, u menduan gjithë pasditen dhe mbushën faqet e detyrës.. Pasi morën notat, dy prej tyre patën një ide: ti dërgonin letrat në redaksinë e gazetës Shekulli që nuk është shumë larg shkollës së tyre.. U tha, u bë Disa nga letrat e fëmijëve po i botojmë në këtë faqe, kurse të tjerat do tia dërgojmë Bashkisë me postë. </p> Dy janë problemet kryesore të fëmijëve të Edit Durhamit. I pari ka të bëjë me atë që është gangrenë për gjithë fëmijët e Tiranës: Mungesën e këndeve të lojrave. “I dashur xhaxhi kryetar. Unë në lagjen time nuk kam ku të loz. I gjithë sheshi është i mbushur me makina. Unë dua të jetë i hapur vendi, – shkruan Anisa në detyrën e saj… Të njëjtën dëshirë për kënde lojrash dhe hapësirë kanë 28 nga 35 letrat që na sollën vogëlushët. Shumë prej letrave rendisin një problem të dytë që ka të bëjë direKt me shkollën Edith Durham. Rruga përpara shkollës kthehet në një makth të vërtetë nga ora 11 deri në orën 12 në mesditë (koha kur nxënësit e klasave të para dhE të dyta dalin nga mësimi). Prindërve ju duhet ti presin jashtë oborrit, ndërkohë që burra, gra, gjyshe, fëmijë e makina bëhen lëmsh, e mezi qëndrojnë majë këmbëve në një trotuar aq të ngushtë sa të duhet të jesh artist cirku për të mbijetuar.. Stresi, britmat e pashmangshme për të gjetur njëri-tjetrin dhe boriet e makinave janë të përditshme dhe deri tani pa zgjidhje.. “I dashur kryetar.. dua që ti të na sjellësh një polic që mund të pengoj rrugën e shkollës sepse kalojnë shumë makina dhe unë nuk mund të kaloj dot, – shkruan Nadja në letrën e saj. – “Zoti kyetar! Para shkollës sonë është shumë rrëmujë dhe rrugë makinash.. Ne jemi të rrezikuar çdo ditë kur dalim nga shkolla, – shkruan Jozefi.. Alvjona i kërkon “dy shtylla të mëdhaja që mos kalojnë më makina” Kurse Greisi i kërkon kryetarit të rregullohen muret me lagështirë të shkollës.. “Ju lutem të na rregulloni shkollën se unë jam me alergji dhe nuk e duroj dot lagështirën – shkruan ajo. Fantazia merr krahë në letra të tjera. Edma i kërkon kryetarit “një shtëpi”, kurse Dhorini i kërkon “një fushë futbolli dhe një…motër” ./shekulli/</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=25396. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=25396

Universitetet, emrat e 3800 fituesve Lista e Fituesve te Fazes se Trete te te Gjithave Universiteteve</p> http://www.shekulli.com.al/2009/10/31/lista%20e%20fituesve.pdf</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=25399. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=25399

Universitetet, emrat e 3800 fituesve Lista e Fituesve te Fazes se Trete te te Gjithave Universiteteve</p> http://www.shekulli.com.al/2009/10/31/lista%20e%20fituesve.pdf</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=25399. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=25399

Guajane, 14 vjecarit i digjen organet gjenitale Terror ne Guajane ku nje femije i jane djegur organet gjenitale. Sipas informacioneve, jane arrestuar dy zyrtare, te cilet akuzohen per veprimin qe meriton nje vend ne filmat horror. Sipas familjes se 14 vjecarit, ai u arrestua ne fshatin Leonora pasi po hetohej per nje vrasje. Organet gjenitale te djalit jane djegur pasi u lagen me nje lende djegese, deklaron Shoqata per te drejtat e njeriut ne Guajane. Gjithashtu, mesohet se ne nje pjese te gojes se tij jane shuar cigare, ndersa ne trup ka plage te renda. Nje grup avokatesh ka kerkuar nisjen e menjehershme te hetimeve duke e cilesuar ngjarjen, dritheruese dhe shokuese. Ky rast vjen pas nje skandali ne muajin mars ku forcat e sigurise futen nje te dyshuar per trafik droge ne nje grope milingonash, per ta detyruar te fliste. Forcat e sigurise te presidentit Bharrat Jagdeo jane akuzuar shpesh here per episode te renda dhune dhe torture ne vitin 2007 dhe 2008./Ansa/</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=25405. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=25405

Guajane, 14 vjecarit i digjen organet gjenitale Terror ne Guajane ku nje femije i jane djegur organet gjenitale. Sipas informacioneve, jane arrestuar dy zyrtare, te cilet akuzohen per veprimin qe meriton nje vend ne filmat horror. Sipas familjes se 14 vjecarit, ai u arrestua ne fshatin Leonora pasi po hetohej per nje vrasje. Organet gjenitale te djalit jane djegur pasi u lagen me nje lende djegese, deklaron Shoqata per te drejtat e njeriut ne Guajane. Gjithashtu, mesohet se ne nje pjese te gojes se tij jane shuar cigare, ndersa ne trup ka plage te renda. Nje grup avokatesh ka kerkuar nisjen e menjehershme te hetimeve duke e cilesuar ngjarjen, dritheruese dhe shokuese. Ky rast vjen pas nje skandali ne muajin mars ku forcat e sigurise futen nje te dyshuar per trafik droge ne nje grope milingonash, per ta detyruar te fliste. Forcat e sigurise te presidentit Bharrat Jagdeo jane akuzuar shpesh here per episode te renda dhune dhe torture ne vitin 2007 dhe 2008./Ansa/</p> Ky artikull eshte marre nga: http://www.albaniasite.net/?p=25405. Per me shume artikuj te ngjashem vizitoni: http://www.albaniasite.net/?p=25405