Zoti, cka qene, ceshte dhe cdo te behet?

hawk

Primus registratum
Re: Zoti, cka qene, ceshte dhe cdo te behet?

Ah..dome desha te te shtoj dicka,jo vetem qe nuk mund ta bejme diellin te linde nga perendimi dhe anasjelltas por nuk mund ta shikojme diellin(qe eshte krijese e zotit),me sy te lire, me teper se 20-30 sekonda.

Bamir Topi

Primus registratum

Zoti eshte vete besimi i njerezve, ose ndryshe eshte ai qe do cdo njeri te jete sepse vete fene e kane krijuar njerezit.me ndryshimin e njerezve dhe Zoti ka evoluar sepse(per mua) eshte thjesht nje koncept irracional i te mbinatyrshmes,te paaritshmes.Dome thuaji ti Zotit tend ta beje ate qe me kerkon mua dhe do besoj une te ai.

^Res-Cogitans^

Primus registratum

[/ QUOTE ]

po moj çike ai njeriu i humbur dhe i vetmuar, zotin do ta kerkoje sapo te aresyetoje, bile duke qene i VETMUAR do te filloje e aresyetoje edhe ME SHPEJT sesa duke qene ne kope.

duke e kerkuar ai do ta gjeje ose KRIJOJE.

cilado te jete, tregon se pa nje zot nuk ka njeri.

por jo bote.

bota ekziston edhe pa zot, vetem njeriu ka nevoje per TE.

[/ QUOTE ]

Shum e drejt... /pf/images/graemlins/thumbsup.gif

Zoti ka qen,esht dhe do t'jet= vet-vetja : nje kerkim qe zgjat nje jet /pf/images/graemlins/laugh.gif!
/pf/images/graemlins/wave.gif

zog

Primus registratum

</font><blockquote><font class="small">Citim:</font><hr />

Zoti ka qen,esht dhe do te jete= vetvetja: nje kerkim qe zgjat nje jet /pf/images/graemlins/laugh.gif!

[/ QUOTE ]

Ndersa une mendoj keshtu: Zoti ka qene nje domosdoshmeri, eshte bere nje fabul dhe do te jete nje kerkim.

Dostojevski ka qene njeriu qe i ka shkuar me prane atij (ose si me thene konceptit Zot) dhe ai ka thene qe QELLIMI i jetes eshte kerkimi i Zotit.

ana karenina

Primus registratum
Zoti, cka qene, ceshte dhe cdo te behet?

Ndoshta ngaqe gjithcka tjeter eshte e arritshme, ndersa kerkimi i te kuptuarit te nje nocioni abstrakt eshte i pamundur, nje stimul i perhershem i cili te shtyn perpara pafundesisht (perderisa nuk gjen gje) e ne rruge e siper te kerkimit te se vertetes se perbashket ke me shume per te mesuar se po te kerkosh te verteten personale /pf/images/graemlins/rolleyes.gif Mendoj une!

ana karenina

Primus registratum

Zoti, ka qene, eshte dhe do te jete ashtu sic nuk e dime ne. Ne duhet patjeter te besojme.

[/ QUOTE ]

Ne cfare te besojme?

zog

Primus registratum

Ndoshta ngaqe gjithcka tjeter eshte e arritshme, ndersa kerkimi i te kuptuarit te nje nocioni abstrakt eshte i pamundur, nje stimul i perhershem i cili te shtyn perpara pafundesisht (perderisa nuk gjen gje) e ne rruge e siper te kerkimit te se vertetes se perbashket ke me shume per te mesuar se po te kerkosh te verteten personale /pf/images/graemlins/rolleyes.gif Mendoj une!

[/ QUOTE ]

perkundrazi ngaqe asgje nuk eshte e arritshme ose si me thene reale. ngaqe jeta njerezore eshte e perkohshme njeriu ndjehet i dobet e pa rendesi. kjo e ben te kerkoje komunikim me te huajen, me te panjofshmen.
e patjeter ai nuk mund te "bisedoje" me pemet ose kafshet megjithese ka pasur besime primitive qe e konceptonin zotin keshtu.
prandaj njeriu (njeriu i bardhe) zgjodhi abstrakten domethene nje krijese te plotfuqishme e te NDERGJEGJSHME (si ai), pra me mision sidhe me aparence njerezore (si ai). ose si me thene njeriu abstraktes i dha forme NJEREZORE.

ne kete menyre njeriu u NGRIT nga kafsha. ndersa pikerisht popujt primitive tek te cilet besimi ngeli tek ambienti pereth (gur, peme, kafshe ose yll) nuk u zhvilluan kurre.

ishte pra e nevojshme komunikimi me irealen, me abstrakten.

ana karenina

Primus registratum

Gjithcka qe mund te perfshihet nga kontakti i shqisave njerezore eshte reale, per ashtu si njerezit e kufizojne realen!

Mendoj qe njeriu (fjala njeri perjashton perkatesine racore duke qene se koncepti biologjik i races ka kohe qe eshte hedhur poshte e ndryshimet mes nesh bazuar mbi ngjyre jane te kultivuara e jo fiziologjikisht te trasheguara) zgjodhi abstrakten pikerisht sepse ate nuk e verteton dot, e keshtu abstraktja eshte nje stimul i perhershem!

Zoti eshte perceptuar i ndergjegjshem e me fizik njerezor duke qene se sado inteligjente, ne, njerezit, mendojme e veprojme bazuar mbi disa skema te mesuara qe na ndihmojne te krijojme forma e besime te njohura nga ne, rrjedhimisht me te kuptueshme e me pak te rrezikshme.

Besoj se komunikimi me te pa-verteten na ndihmoi te veme mendjen ne pune duke zhbiruar dimensione te reja, si psh ai i jo-konkretes, ose shkurt dimensione qe arrijne pertej shqisave njerezore.

zog

Primus registratum

Gjithcka qe mund te perfshihet nga kontakti i shqisave njerezore eshte reale, per ashtu si njerezit e kufizojne realen!

[/ QUOTE ]

mos u nxito ne perkufizime.

po nje ender a eshte reale ? po nje DESHIRE ? nje IDE ? nje MALLEKIM ?
a nuk perkufizohen nga shqisat tona keto ?

Kordelja

Valoris scriptorum

Truri nuk eshte shqise; njeriu thote i "sheh" endrrat, por kjo eshte terminologjia me e gabuar i mundshem, ose per ta nxjerre nga thesi i te gabuarit mund te thuash qe "te shohesh" endrra eshte nje shprehje metaforike.

Njeriu "sheh" edhe nepermjet imagjinates, thuajse ne te njejten forme sic sheh endrrat, po sa i perkojne keto realiteti eshte shume e diskutueshme.

Endrrat dhe imagjianta kane deri diku nje ngjashmeri te thelle, te dyja mund te jene te gabuara dhe te pabazuara....Pabazimi i referohet realitetit tone qe eshte i kufizuar nga njohurite tona, dhe ja ku rame ne nje cikel tjeter argumentimi i cili s'mund te zgjidhet me aq sa ne dime.

zog

Primus registratum

po e pastaj ? çfare deshe me tregu ti me kete gjykim (truri nuk eshte shqise) ? kush eshte me prane te vertetes per REALEN, une apo ajo ?

ps; si mas asaj deti nuk ekziston po s'ta kapen shqisat, pra per dike qe akoma nuk e ka pare. e forta eshte se edhe une kete u mundova te tregoja.

si dhe nje pyetje ne fund, kemi nevoje me shume per tru apo per shqisa ? me perballu realen ta zeme. /pf/images/graemlins/laugh.gif

^Res-Cogitans^

Primus registratum

Zoti ka qen,esht dhe do te jete= vetvetja: nje kerkim qe zgjat nje jet /pf/images/graemlins/laugh.gif!

[/ QUOTE ]

Ndersa une mendoj keshtu: Zoti ka qene nje domosdoshmeri, eshte bere nje fabul dhe do te jete nje kerkim.

[/ QUOTE ]
Dmth po han tek pjata ime... /pf/images/graemlins/laugh.gif
perfundojm gjithmon tek vet-vetja.
UNE kam nevoj(domozdoshmerija jote),UNE kam fantazi (fabula) dhe jam gjithmon UNE qe kerkoj... /pf/images/graemlins/winkwink.gif
/pf/images/graemlins/wave.gif

^Res-Cogitans^

Primus registratum

si dhe nje pyetje ne fund, kemi nevoje me shume per tru apo per shqisa ? me perballu realen ta zeme. /pf/images/graemlins/laugh.gif

[/ QUOTE ]

... /pf/images/graemlins/tonguee.gifper ti shpjegu zogut tashi /pf/images/graemlins/laugh.gif :"X " i dha impulsivitetin/pasjonet njeriut te perhapur ne te gjith trupin : vetem nje pjes te vogel ja dha racionalitetit/llogjikes.

Kuantiteti s'ben kualitetin.... se ky dreq /pf/images/graemlins/devil.giftruri /pf/images/graemlins/devil.gif komandon gjithçka,shqisat justifikojn dobsin e njeriut.
Duhet te ket me shum instinkt/shqisa se truni esht i zerrikshem...s'te le me jetu rehat,s'te le.
"ignorance is strength".. /pf/images/graemlins/wub.gif kuptove ti zogu?! /pf/images/graemlins/laugh.gif (Une jo...) /pf/images/graemlins/laugh.gif

ndricim

Primus registratum

Zoti, ka qene, eshte dhe do te jete ashtu sic nuk e dime ne. Ne duhet patjeter te besojme.

[/ QUOTE ]

Ne cfare te besojme?

[/ QUOTE ]

Te besojme qe Zoti ka ekzistuar dhe do ekzistoje. Ti per te mos mbetur ateist, zgjith nje nga besimet e shumta edhe pse nuk do ishte e verteta, me mire se ateist do ishte.

Mesa kam mesuar, asnje krijese e madhe dhe e vogel nuk e ka pare Zotin. Ne kete dunja ne jemi sa per nje test te shkurter, prandaj kemi edhe kundershtime.

Kordelja

Valoris scriptorum

...Pabazimi i referohet realitetit tone qe eshte i kufizuar nga njohurite tona...

[/ QUOTE ]

Ja ku e ke pergjigjen zog, jemi te kushtezuar!

...dhe plus, askush nuk po mohon ekzistencen e detit, nese s'ke mundesi me e pa personalisht detin, dikush tjeter qe e ka pare do te ta tregoje ne fotografi /pf/images/graemlins/laugh.gif "Ja, ky eshte deti" dhe ti me pas do krijosh nje vizion ne trurin tend (me ndihmen e shqisave krijove vizionin pra ose si me thone ndryshe, permiresove realitetin tat te kufizuar) se c'eshte deti, c'forme ka ai, c'ngjyre e te tjera si keto... shqisat jane ato c'ka percaktojne realitetin tone, i cili eshte i kufizuar nga shkalla e zhvillimit te njohurive.

Te gjithe gjerat e tjera qe s'i ka pare kush, per te cilat s'ka nje pershkrim fizik, nje foto apo nje prove te perceptushme nga shqisat, nuk mund te thuash me shume se: Eshte pjelle e fantazise, e endrrave, iluzioneve.

Cdo gje tjeter e cila prodhohet nga truri pa ndihmen e shqisave, eshte irrelevant per realitetin njerezor.

zog

Primus registratum

...Pabazimi i referohet realitetit tone qe eshte i kufizuar nga njohurite tona...

[/ QUOTE ]

Ja ku e ke pergjigjen zog, jemi te kushtezuar!

[/ QUOTE ]
pikerisht kete isha duke tregu edhe une kur fola per realen. duke qene jeta si dhe dija e njeriut aq e paperfillshme, sidhe realja aq e lidhur ngushte me te, edhe ajo merret e paperfillshme.

dmth ekziston apo nuk ekziston zoti, s'ka me te voglen rendesi. ajo qe ka rendesi eshte qe njeriu NUK BEN DOT pa te.

Kordelja

Valoris scriptorum

Nuk eshte keq si teori alternative kjo jotja /pf/images/graemlins/laugh.gif

ana karenina

Primus registratum

[/ QUOTE ]

mos u nxito ne perkufizime.

po nje ender a eshte reale ? po nje DESHIRE ? nje IDE ? nje MALLEKIM ?
a nuk perkufizohen nga shqisat tona keto ?

[/ QUOTE ]

Nje enderr? Eshte reale ne perjetimet dhe emocionet qe na transmeton gjate gjumit dhe shijes se tyre pas zgjimit. Pershtypjet jane emocione te forta qe ndikojne ne gjendjen tone emocionale, rrjedhimisht ne psiqiken tone e me pas ne veprimet tona. Pra nje enderr ka pasoja. Nje deshire gjithashtu, nje ide, nje mallkim ndikon ne te njejten menyre, eshte nje shtyse qe na nxit per diku, drejt dikujt apo dickaje. Perderisa pasojat e tyre (endrres, deshires, idese e mallkimit) jane reale ato vete edhe pse nuk mund te kufizohen si te tilla jane "realitete personale". Nuk kane te bejne me shqisat fizike po me ato te fshehtat, me te gjashten me teper. Ndikojne ne realitet por nuk jane reale.

Pastaj cfare?

ana karenina

Primus registratum

ps; si mas asaj deti nuk ekziston po s'ta kapen shqisat, pra per dike qe akoma nuk e ka pare. e forta eshte se edhe une kete u mundova te tregoja.

[/ QUOTE ]

Mos e thjeshto kaq shume. Me realen une u perpoqa te perkufizoj konkreten. Deti eshte konkret edhe pse une mund te mos e kem pare ndonjehere.

Gysi

Primus registratum

Dostojevski perdorete gjeometrite joeuklidiane per te kuptuar idene mbi Zotin. Ai thoshte se njeriu eshte i kufizuar sipas tre dimensioneve te hapesires, por ka mjaft njerez qe sot guxjone te thone qe dy drejteza paralele, te cilat nuk priten kurre ne kete bote, priten diku ne pafundesi. Me pas Dostojevski thoshte se po te mos kuptonte kete nuk mund te kuptonte ekzistencen e Zotit.

Ne flasim per nje realitet. Po cili eshte ky realitet? Ai per te cilin na flasin shqipsat.
Por shqisat tona jane te kufizuara. Si mund te flasim se e njohim realitetin, kur jane shqisat tona qe na e percjellin ate ashtu sic ato jane te ndertuara per te na e percjellur.

Shembull.
Ne shohim nje objekt dhe themi se ka ngjyre te kuqe.
Mjaft filozofe, perfshire (perfshire Berklin ne mos gaboj tani), shprehen se ngjyra nuk ka asnje lidhje me trupin konkret. Ngjyra eshte veti qe syri yne ua mvesh trupave. Por ne vetvete trupat nuk kane asnje lidhje me ngjyren.
Sot fizika eshte zhvilluar deri aty sa te na beje te qarte se ngjyra nuk eshte gje tjeter vetem se frekuenca e vales se drites e cila godet trupin p[astaj vjen tek syri yne.
Pra jane tre gjera qe percaktojne "realitetin e kuq" te nje trupi. Aftesia e vales per tu perthyer ne nje frekuence te caktuar, aftesia e trupit per ta perthyer ne kete frekuence si dhe aftesia e syrit per ta kapur kete frekuence, si dhe per ta percceptuar si te kuqe.
Atehere ku eshte realiteti ketu kur, po te kishim nje tjeter lloj syri do ta shihnim nje trup ndryshe. PO te ksihim nje lente tjeter mbi sy, do te na dukej forma ndryshe, si dhe ngjyra ndryshe?
PO keshtu ka kafshe qe i shohin ndryshe ngjyrat. Kush e ka tamam ne apo ato.

Ose tjeter, syri i njeriut percepton ne nje kkufi minimal dhe maksimal te frekuences se drites. Po pertej ketyre kufinjve cfare behet? A nuk eshte po kaq realitet edhe ai qe ndodhet pertej ketij kufiri te perceptueshem nga syri?