Tirana-pas 15 vjetesh

Tirana-pas 15 vjetesh

ne 15 prill mberritane shqiperi pas 15 vjetesh i mallengjyer duke pritur te shikoja gjithcka, njerzit e mi te dashur, qoshet e rruget ku u rrita, por dhe ndryshimet qe kish pesuar Tirana.
Mberritja ne Rinas- sapo dola nga aeroporti me mbyten disa femije arixhinjsh me thenjet o xhaxhi ta boft zoti drit me jep dy leke......
rruga ishte e keqe plot gropa. sapo beme kilometrin e pare nje makine policie po kthehej ne mes te rruges dhe polici qe i jepte ja kish keputur te folures ne telefon (une jam ligji).
Hyrja e Tiranes i ngjante bagdadit te shkaterruar te pasluftes, nje kryqezim kacurrel qe ngaterrohej dhe me shume nga nje polic qe me kujtonte humorin e pitkinit sepse i jepte shenjat tjeter per tjeter sa qe as dreqi nuk orjentohej.Benza, te te gjitha llojeve te bien ne sy, fuoristrada te reja, shume levizje.....
sheshi para skenderbeut dikur krenaria e shtetit ishte plot gropa..........pallate te reja dhe ndertesa te bukura gjate rrugeve, por gjeja er pare qe me ra ne sy ishin shume njerez te keqveshur....(i thonin cecene). Tirana ime e dashur. Diku takova nje grua qe me foli me emer, me fal i thashe kush jeni....pse me pyeti spo me njeh? jo i thashe....ishte nje ish komshija ime.Koha kish lene gjurme ne fytyren e saj.
Shume kafe lluksoze, njerez qe rrinin ulur ne kafene dhe telefononin me dy tre celulare...........ne bisedat e tyre tregtia ze vendin e pare, 10% qe fitohet te binte ne sy ne cdo bisede. ......Tirana e ndryshuar mire dhe keq por ajo qe me ra me shume ne sy ishte se nuk ekzistonte SHTETI.

Hey Joe

Primus registratum
Re: Tirana-pas 15 vjetesh

qelizat trunore gje e modhe ,-tha , e kom me verte :

pika 1 ishte e qarte me c shoh , tek te tjerat ke filluar te calosh sadopak duke u ndaluar perfundimisht .

pika 2 : se kisha fjalen ke inferioriteti , lexo me siper me kujdes ,po pate nerva dhe kohe .

pika 3 thua a ? katnari vjen nga nje mjedis rural ku pervec deles dhe barishteve s ka pas mundesi te beje gje tjeter ,jo ndoshta se s ka dashur , por kaq e ka takatin dhe interesat e tij normalisht qe kufizohen e shoqeruar kjo dhe me look-un gradohet me fjalen me deliruese : Katunar .

Pika 4 kete me shkronjen e modhe ne fillim te fjalise ma ka pas thene edhe gjyshja ne klase te pare , por kur beja bukurshkrim ama .

Guest

Fillimisht postuar nga MLK:
[qb] Fantazia, nje shoqeri zhvillohet pasi niveli i njerezve qe e perbejne zhvillohet apo eshte i zhvilluar. Nese merr 10 fshatare dhe i ve ne krye te nje qeverie nuk do te japin te njetin rezultat nese ne vend te tyre do te vendosnim 10 qytetare. Pra niveli i shoqerise ne Tirane ne 15 vitet e fundit ka rene se tepermi pasi thuajse nje pjese e madhe e intelektualeve qe ishin boshti i shoqerise u larguan e ne vend te tyre erdhen nje shtrese e popullsise me nje nivel teper te ulet ( ka nga ata qe erdhen e qe kishin nivel po fatkeqesisht perbejne minorance). Pra intelekti u nivelua nga poshte dhe kjo uli mesataren e nivelit te qytetit te Tiranes ne krahasim me ate te para 90.
Nese dje shetitoreve te Tiranes takoje intelektuale, njerez te paster e te edukuar, kishe lezet te beje nje xhiro e parku rinia frekuentohej nga studente e nxenes shkollash sot Tiranes shef vetem katnare, njerez te veshur me ku di une ça mode!! e femra qe u ngjajne me teper prostitutave te rrugeve se sa nje femre normale!!
Tirona sot osht mbush me çuna qe i kane te gjithe floket te preme me favorite te holla!! ata çdo gje mund te jen po vetem qytetare nuk jane e me vjen çudi kur i shof e them paskam jetu ne Shqiperi gjithe keto vite e nuk e dija qe kjo ishte rraca jone!! :lol: [/qb]
Degjo MLK!
Ajo cfare me ben pershtypje me shume,eshte se keto lloj diskutimesh,i degjoj nga dikush,qe ka vite,qe jeton ne Perendim..
(Ju ne France,Rambo Gjermani,apo Hey Joy ne Austri..)

Duke qene,se pretendoni,qe njihni jeten ne Perendim,apo i jeni ambjentuar asaj jete,nuk keni si argumentoni,dyndjen e katunarise ne Tirane..

Nostalgjia e Xhiros,rrugeve te pastra,apo Nxenesve dhe Studenteve,nga ana Juaj..fare mire mund te paralelizohet,me nje krahasim te te huajve Perendimore (me nje Gjermani,France etj..)me kenaqesine e shtetasve te tyre,me nje popullim,vetem nga Gjermane,Franceze..pa te huaj te tjere,si Turq,apo Arabe..te cilet shpesh jane te padeshirueshem (sidomos Myslimanet) per shkak te paraqitjes se tyre,Mentalitetit te tyre,zakoneve krejtesisht,te ndryshme fetare..(Shamive,veshjeve),qe sipas tyre, s´kane asgje te perbashket,me ate te Perendimoreve..

Megjithate,toleranca ekziston dhe respektohet ne maksimum.

Secili nga keta te huaj,ka cdo te drejte me vendasin dhe jeton jeten si te ishte,ne vendin e tij..(pasi ka Dyqanet,Shoqatat,Shkollat dhe Xhamite apo Kishat (ne rastin e Grekeve)...ne cdo vend te huaj,ku jeton..

Po ne si duhet te sillemi,me te ardhurit tane ne Tirane??
Per kete bera krahasimin e mesiperm,i cili mbase nuk ka lidhje identike,por ngjashmeri,ne kuptimin e asaj,qe quhet Tolerance dhe Liri,ne nje Vend Demokratik..(nese pretendojme se duam dicka te tille)!!
/pf/images/graemlins/smile.gif

MLK

Primus registratum

Nuk e kuptoj se ku eshte mungesa e tolerances nga ana ime!! Qe them se Tirana e para 90 me pelqen me teper se ajo e tanishmja! Kjo ska te bej me nostalgji por me nje realitet dhe kete e pershkrova me siper mendoj. Sa per perendimin nese kam arritur te jetoj normalisht e pa probleme kjo ka lidhje me fakultetin e adaptimit dhe te zbatimit te rregullave ne shoqerine ku jetoj e mendoj qe kjo eshte e vlefshme per ne te gjithe. Kur shkon ne shtepine e tjeterit do rrespektosh rregullat e shtepise e jo te pretendosh te besh ligjin kur nuk ke dhene asnje kontribut per ta ndertuar ate shoqeri. Provo te shkaterrosh diçka ne perendim, te vjedhesh, te mos zbatosh ligjet e do shohesh se sa tolerante qe jane.
Nese nga ato qe shkruaj me siper ka ndonje gje qe nuk eshte e vertete jam i hapur ta mesoj, keshtu qe mos hezito ta shkruash Fantazia /pf/images/graemlins/wink.gif

Albert Zylyftari

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Hey Joe:

c'hyn racizmi ketu se mora vesh une , njerezit urrejne injorancen dhe jo njeriun . edhe tek katnaret eshte e njejta gje .

Ca ben ti Hey Joe: lan pjata ne ndonje vend te Evropes, apo ke nxjerre gruan ne semafor si gjithe tiransit e tjere?

Rambo

Primus registratum

yllis me pelqeu kjo shprehja e semaforit....ca bejn grate aty lajne xhamat e makinave????? :eek:
tani e mora vesh se me ca pune i blekan BMW X5 shqiptaret........HAHAHA e forte kjo :smash: :lol: :lol: :lol:

Rambo

Primus registratum

ajo qe me boni me shume pershtypje ishte se gjith policet ishin katnar injoranta....nje shoku im qe eshte ke Renea thote i them gjuni me krahun e majte perdorin te djathtin :sleep:

Albert Zylyftari

Primus registratum

Shume mire MLK ti me duket se qenke bere njeri ne Perendim por mos harro se edhe Tirana ka ndryshuar gjate ketyre 15 vjeteve, megjithe veshtiresite e medha ekonomike qe kane banoret e ketij qyteti(papunesi, mungese dritash, infrastrukture e dobet .. /pf/images/graemlins/wink.gif
E harrove ti popullin e tiranes para 90-es qe mbanin radhen 3 ore per nje tas gjize, qe marshonin cdo darke rrugeve si barbone, sikur manifestonin per dicka, qe spiunonin njeri tjetrin...
Ky pra eshte intelekti i tironsve!!!

Rambo

Primus registratum

Renea88?????ku ma gjete ket epitet Anajeshile? Une jam prej 4 gjeneratash ne tirane.

Rambo

Primus registratum

nuk po flasim per rradhen e gjizes para 90tes, po flasim per tiranen sot qe ishte e piset..........

AnaBlue

Forumium maestatis

Atehere duhet ta dish se Tirana ka qene me nje popullsi shume te vogel jo me shume se 2 breza te shkuar, dhe eshte populluar nga "te ardhur" apo "fshatare" gjate 60 viteve te fundit. Nuk besoj se tema u hap qe te fillojme e te vjellim vrer per qyteter-katundar, sepse qytetaret e vertete kane shume me teper respekt per fshataret sesa fshataret e qyterezuar per fshataret. Kam pershtypjen se tema u hap si eshte Tirana sot ne krahasim me 15 vjet te shkuar. Dhe natyrisht qe ardhja e grupeve te medha nga fshatrat per nje kohe te shkurter ka influencen e vet ne Tirane, por nuk me vjen mire qe ti diskriminojme.

Rambo

Primus registratum

une bera nje pershkrim te asaj cka pashe ne tirane pa dashur te atakoj njeri dhe me vjen keq per ata te shkrete qe kane ardh ne tirane per jete me te mire dhe ndoshtja vuajtja i shtyn cdo dite e me teper ne krahet e mjerimit e pse jo te kriminalitetit.Ana pse m qujte Renea88 se se kuptova???!!!!!

ados

Primus registratum

Rambo, shume e drejte ne ato qe the. Edhe une kisha vite pa vajtur ne tirane.Ai vend nuk behet kurre.Te gjitha jane artificiale.Asgje nuk eshte e mbeshtettur ne ate qe quhet zhvillim apo prosperitet.E gjitha eshte ne baze te droges, apo armeve dhe larjes se parave.Nje i huaj mund ta shikoje dhe kuptoj kete qe ne fillim. Kete ben edhe miqte e mi kur vizituam tiranen se bashku.!!

MLK

Primus registratum

Yllis, te mbash rradhe tre ore nuk ka lidhje me te qenit intelektual apo jo (sa vete mbajne rradhen aeroporteve, autostradave, metrove...ne perendim).
Ve re nje kompleks te shfrenuar te rretheve ndaj Tiranes dhe me duket qesharake te duash te ulesh Tiranen ne te njetin nivel sa rrethet! Shof qe disa shkojne deri te krijimi i Tiranbes per te gjetur nje moment ne histori kur Tirana ishte me e vogel se ndonje qytet tjeter!! Tema dhe ato qe shkruajta nuk kane lidhje fare me keto e kur flitet per Tiranen e para 90 do te thoja me mire ndermjet 1960 e 1990.
Asnje nuk e mohon se Tirana si çdo kryeqytet ne bote eshte krijuar e zhvilluar nga e gjithe Shqiperia! Problemi eshte se kur shtohet çdo vit nga 2deri ne 5% popullsia me te ardhur nga rrethet nuk prishet ekulibri dhe harmonia e zhvillimit pasi qyteti e ka kapacitetin te integroje e asimiloje ne ato perqindje. Kur flitet qe nje qytet si Tirana te trefishohet ne 10 vjet ketu çdo gje çregullohet e ne vend qe te ardhurit te integrohen e te hyjne ne jeten kryeqytetase duke mesuar u bie Tiransve qe tu pershtaten te ardhurve e ne kete menyre nuk kemi me Tirone po kemi nje perzierje mentalitetesh e rregullash ku nuk ka nje rregull qe perdoret nga te gjithe qe dominion po sejcili ka rregullat e veta! Kjo shkakton kaos, konflikte sociale ndaj dhe degjojme lloj lloj absurditetesh te ndodhin perdite.

Hey Joe

Primus registratum

o yllis , kot per kuriozitet c te beri te mendosh per ato perla qe ke nxjerre me siper ?
gjona pa lidhje fare .

Rambo

Primus registratum

pashe edhe diskoteka e klube qe nuk i gjen neper vendet e perendimit per nga lluksi po e di ca me beri pershtypje qe halete i kishin me vrime ne toke akoma allaturke dhe te perbashketa per burrat e grate pra duhet te hynte njeri dhe tjetri priste deri sa te dilte ai .... me kujtoi Kohet moderne te Caplinit....me falni te Shqiperise

Guest

Fillimisht postuar nga MLK:
[qb]
1.Nuk e kuptoj se ku eshte mungesa e tolerances nga ana ime!! Qe them se Tirana e para 90 me pelqen me teper se ajo e tanishmja! Kjo ska te bej me nostalgji por me nje realitet dhe kete e pershkrova me siper mendoj.

2.Sa per perendimin nese kam arritur te jetoj normalisht e pa probleme kjo ka lidhje me fakultetin e adaptimit dhe te zbatimit te rregullave ne shoqerine ku jetoj e mendoj qe kjo eshte e vlefshme per ne te gjithe. Kur shkon ne shtepine e tjeterit do rrespektosh rregullat e shtepise e jo te pretendosh te besh ligjin kur nuk ke dhene asnje kontribut per ta ndertuar ate shoqeri.

3.Provo te shkaterrosh diçka ne perendim, te vjedhesh, te mos zbatosh ligjet e do shohesh se sa tolerante qe jane.

4.Nese nga ato qe shkruaj me siper ka ndonje gje qe nuk eshte e vertete jam i hapur ta mesoj, keshtu qe mos hezito ta shkruash Fantazia /pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
MLK..
4.Me te vertete,qe nuk hezitoj te shkruaj,pasi shoh,qe ju shprehni sinqerisht ate qe mendoni dhe kjo ka anen pozitive te saj..(edhe pse une apo dikush tjeter mund te mos jete plotesisht dakort...)

1.Mungesen e tolerances une e shoh, ne fjalet e tua..
Kam nje pyetje..
Me c´sy do e shihnit ju,(nese do ishit Francez) nje te huaj mysliman,me mjeker dhe me veshje karakteristike (sipas vendit te tij)..duke kaluar ne qender te Parisit??
Ose... nje te huaj Turke apo Iraniane, me pardesy deri ne fynd te kembeve dhe me shami ne koke ne piskun e vapes,(se ciles i duken vetem syte)..perseri duke kaluar ne mes te Parisit,aty ku eshte dhe shtepia e Modernizimit dhe Qyteterimit Evropian??
Cfare mendimi,do te te kalonte nder mend ne ato caste??
Edhe ti mos hezito te me pergjigjesh sinqerisht..

2.Eshte e vertete dhe s´kam asnje pike dyshimi,per ju qe i jeni adaptuar jetes ku jetoni..(edhe une po ashtu)..por:
A perfaqesohen 70% e shqiptareve,qe jetojne jashte Shqiperise,nga nje 10%-esh.?
Natyrisht qe jo..
Vertete ti nuk pretendon,te besh ligjin ne shtepine e tjetrit..E drejte..
Por sa mire do te ishte,sikur ta kuptonin te gjithe Shqiptaret keshtu..
Atehere nuk do kish dale nami,qe ju ka dale shqiptareve..

3.Ne rastin kur thua qe po te shkaterrosh e vjedhesh nuk te fal njeri..kjo s´tregon gje tjeter,vecse Forcen e Ligjit dhe te Pushtetit te secilit prej ketyre vendeve..
Dhe nese ne Tirane (apo Shqiperi) do te ekzisojne dhe zbatohen ligjet..as "Katunarit" apo te ardhurit nga rrethet,s´do t´ja mbaje te dale siper ligjit dhe Policise..
Por tek ne pikerisht,kjo mungon.
Ligj dhe Polici!

Ndaj,si perfundim do te thoja..
Nostalgjia eshte veretete dicka e bukur dhe te kenaq per Momentin..por te jetosh me ndjenjen e Nostalgjise i bie te mbetesh,me koken kthyer mbrapa ose te kerkosh te mos ritesh..
Kjo eshte dicka e pamundur..
Ajo cfare na intereson ne,eshte te shohim perpara dhe te marrim shembuj nga Perendimi..
/pf/images/graemlins/smile.gif

soni2

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Rambo:
[qb] pashe edhe diskoteka e klube qe nuk i gjen neper vendet e perendimit per nga lluksi po e di ca me beri pershtypje qe halete i kishin me vrime ne toke akoma allaturke dhe te perbashketa per burrat e grate pra duhet te hynte njeri dhe tjetri priste deri sa te dilte ai .... me kujtoi Kohet moderne te Caplinit....me falni te Shqiperise [/qb]
Ktu nuk jam dakort me ty o Rambo !!!

1 diskoteka e klube si te Tiranes mund ti gjesh kudo edhe ne qytetet e vogla me pak a shume 100 000 mij banore!!!
2 Ai problemi i banjove eshte pak a shum i zgjidhur sepse kush po fut (nga droga)500 000 euro te beje nje lokal ne tirane ka edhe idene ta beje me banjo bashkohore !!!
3 Pse ne kemi manine e ekzagjerimit ???

Pse kur flasim per Shqiperine ate e perfaqson Tirana ??
sepse nuk kemi imagjinate sepse nuk duam ta kemi ate imagjinate nuk shohim gjerat me optimizem por vetem me mohime dhe ekzagjerime !!!!

Mua me ra rasti te ulesha ne nje tavoline me ca te forte(ashtu ju ishte mush menja atyne) dhe qe e kishin idene qe dinin gjithçka per jeten !!!

Muhabetet e para ishin "une i **** i bej me te mirit!!! " ne ja kemi *** kshu ne filan vend etj !!!

atij vetem nje gje i thashe mos u mburr se sja keni bere njerzve mbare sepse jane shume çuna qe jane ulur ne gjunj me pistolete ne goje dhe qe nuk guxonin te vinin rrotull kur ishte dikush gjalle !!!!

pergjigja qe mu dha ishte "frika ka lindur para trimerise "

njerezit mendojne aq gabim sa edhe neve (qe fantazia na quan si te integruar ne europe)na duket vetja si te rrot**** sepse nuk e mendojme si ata !!!

ke pallatet e reja siper Petroninit njeri kishte bere nje lokal (qe atij i dukej i bukur) dhe kur ra muhabeti ke rroga e kamarierve une vetem u shpreha "se nuk ke ç'pretendon nga nje kamarier kur i jep 6 000leke te reja ne muaj rroge" ai mu pergjigj jo ti fali lokalin ?????

jo une thjesht i thashe qe te aplikonte nje rroge baze me gjith siguracionet dhe ta stimulonte kamarierin duke i dhene nje perqindje ne gjitha biletat qe ai nxirrte !!!!

per pak hyra ne ngaterrese me ate (jo se ja pertosha)sepse robt e kane shume zor te mendojne drejt me llogari e shtruar!!!

shprehje te tilla si "ktu ne Shqiperi eshte paraja" kush nga ne nuk i ka degjuar kur jemi kthyer atje ????

me ka rene rasti ne france te punoja per nje ish drejtor gjeneral te 4Murs qe hapi nja tre magazina mobiljesh dhe e la punen vetem per te qene padron !!!

ai investoi rreth 600 000 euro (ne ate kohe + 4 milion franga fr) dhe çdo muaj rentabiliteti i tre magazinave ishte rreth 7/8 % e shifres te afairve pak a shum 1.6 milion franga = 245 000 euro duke paguar te gjitha taksat detyrimet siguracionet e puntorve etj !!!

une nga ajo pune u largova sepse mentaliteti i te qenit padron nuk me pelqente edhe pse kisha rroget te mire min 15 000 ffr =2300euro ne muaj !!!

mentalitetin e te qenit padron e kane te gjithe shqiptart qe jetojne atje dhe ja pse ajo qe ne quajme ekonomi nuk ka ecuri atje dhe pse te huajt qe vijne pasurohen !!!!

Tirana nuk mund te krahasohet me asnje qytet ne europes per nga shkalla e fitim investimit sepse nuk ka edhe aq force ekonomike !!!!

kjo per te thene qe me e veshtira er tu bere eshte gjetja e vullnetit per te ndryshuar mentalitetin e shqiptarve tejet te gabuar !!!!

nuk jam dakort me Fantazine kur thote qe katnari eshte siper ligjit ne Tirane !!!!

asnjehere nuk e kam pare policine me te forte me te shkathet per te zgjidhur qeshtje dhe aq prezent ne terren !!!!
por te mos harrojme pushtetin qe disa njerez kane mbi policine dhe gjykatat !!!!
mos te themi mbi universitet dhe ministrite !!!!

por kjo nuk do te thote se nuk ka rend qe nuk behen gjykime te drejta qe njerez nuk mesojne qe nuk kryhet asnje pune ne ministri ???

etj etj etj

me vjen vetem keç se e vetmja gje qe na ben te ndihemi krenar eshte

"kush ishim"

por me renkonforton ideja se ekziston thenja
"kush ka qene do te jete"

me kaq naten e mire do ta vazhdoj diskutimin njehere tjeter se me ka zene nje grip sdo tja dije per nurofen çaj e eferalgan!!!!

Rambo

Primus registratum

i kam takuar dhe une nja dy te forte aty ne tirane, dhe nga te fortet e rruges dhe nga te fortet e ligjit dhe nqse ndertohet shoqeria mbi bazen e te fortit nuk eshte shoqeri demokratike sepse shoqeria duhet ndertuar mbi bazen e respektit per njeri tjetrin......dhe nqse ky respekt vendoset fillimisht me dhune shteterore!!!