Teo Van Gogh!

Teo Van Gogh!

C’mendoni per vrasjen brutale te regjisorit holandez Teo Van Gogh para ca ditesh ne Amsterdam(nje pasardhes i piktorit te madh,besoj keni degjuar per te,ka drejtuar nje film realist mbi nenshtrimin e femres ne kulturen e mykur,mesjetare,te erret e te mumifikuar arabo-islame).Per shkak te atij filmi nje maroken mu.ti e vrau! :mad: A nuk ju duket se eshte nje tjeter shprehje e intolerances dhe rrezikut islamist qe keta arabe shimpanze orangotango paraqesin per boten e evoluar perendimore? A nuk mund te thuhet se para se t’i pranonin keta arabe ne vendin e tyre,holandezet duhet t’i detyronin te pranonin zakonet,kulturen,traditat,mentalitetin perendimor?

Oscar Wilde ka shkruajtur: Cdo krim eshte nje vulgaritet,ashtu si cdo vulgaritet eshte nje krim!

Teo Van Gogh ishte nje deshmor i lirise se mendimit dhe shprehjes!

109UV

Primus registratum
Re: Teo Van Gogh!

Fillova ta lexoj dhe nje tjeter trakt qe na paraqitet nga antaresi, por si gjithmone, ne dy rreshtat e pare dalin brockullat qe me sa duket ja ushqejne fantazine ciftit tone:

"Demagogic speculations on rivalry between “Totalitarianism” and “Democracy”"

Eshte e pamundur te kapercesh kete fragment. Spekullimet demagogjike mbi rivalrine e Totalitarizmit dhe Demokracise? lololol, e dale nga penda e Stalinit.

Nderkohe, antarsi, ne shenje respekti ndaj bashkebiseduesve, perse nuk ve nje adrese interneti ku mund ta lexojme kete pacavure ne vend qe ta kopjosh te gjithen ketu? Dhe sidomos ne nje teme te papershtatshme?

antares

Primus registratum

Une e di qe po te lexosh me shume se 5-6 min te fillon dhimbja e kokes....Po ki durim, edhe une kur lexoj me 40-50% te gjerave nuk jam dakord po kjo nuk do te thote ndonje gje. Po te lexosh vetem gjera qe je dakord eshte njelloj si te shkruash nje liber vete dhe tere jeten e mbetur ta kalosh duke rilexuar librin tend....
Edhe ne ate shkrim ka ndonje gje qe nuk jam dakord, po ka shume material per te menduar dhe autorja nuk eshte staliniste, te siguroj une... :devil:

109UV

Primus registratum

Degjo ketu o matuf komunist, diskutimi, dialogu, toleranca, bashkejetesa, mirekuptimi nuk lindin nga ekzistenca e entiteteve te izoluara. Ato gjithmone lindin nga percaktimi i nje baze te perbashket.

Tashti, cfare baze te perbashket, prej kendveshtrimit te ketij diskutimi, mund te kete me nje person qe konsideron diferencat midis totalitarizmit dhe demokracise si "spekullime demagogjike"?

OROSHI

Primus registratum

Ka mundesi plako qe :aty ku ti nuk je dakord,te jem une dhe aty ku ti je dakord te mos jem une(sipas ideve tona politike-filozofike qe i kemi shprehur ketu ne forum),nje gje kam vene re tek ty:je filo-Rus /pf/images/graemlins/laugh.gif ,me duket se:ne kohen kur une "humbisja" ne letersine Franceze,ti "zhyteshe" ne ate Ruse! /pf/images/graemlins/laugh.gif

antares

Primus registratum

Po te mendosh njecike me thelle (pertej kondicionimit qe te kane bere, megjithe dhimbjen e kokes) do te shohesh qe vertet jane "spekulime demagogjike"!
Keep trying! :lol:

antares

Primus registratum

Tunxh Bir! Une kam lexuar e lexoj me endje letersine Franceze, gjermane, angleze, italiane, amerikane e ruse! Nuk eshte kjo baze per ato qe thua. Sa per ate se cfare filo jam une, po te kesh lexuar shkrimet e mia do te shohesh se une jam filo-gjerman! Kjo nuk do te thote se duhet te jem anti-rus! Bismarku (nese e di kush ka qene) ka thene ne kohe te tij se kurre Rusia e Gjermania nuk duhet te luftojne mes tyre! E pra une nuk kam si te jem me progjerman se Bismarku!
Megjithese ne shqiptaret dallohemi se behemi me katolike se Papa apo me filoamerikane se vete amerikanet!

Urim Nerguti

Primus registratum

Diçka për z. Kondrapedali. Thjesht për të të hequr të gjitha dyshimet dhe paragjykimet e tua mbi të tjerët ("Qeke lumjan tipik", "Mme Kukësi"), po ju them se për mirësjellje mund të kishit vënë "Mme, Mr", siç është zakoni kudo. Megjithatë, preferoj të mendoj se ju nuk jeni kaq pervers sa për të ndryshuar gjinitë e njerëzve, por thjesht ju nuk dini të shquani formimin e gjinive në gjuhën shqipe. Kam thënë kuksian dhe jo kuksiane, mbaresa -e duke iu përgjigjur gjinisë femërore.

Në lidhje me temën, Theo Van Gogh u vra nga armiqtë e lirisë së fjalës. Kemi të drejtë të jemi apo të mos jemi dakort me të, por nga kjo e deri tek asgjësimi fizik i tij ka një transhendancë metafizike e cila nuk mund të kuptohet. Ka një gjë me të vërtetë të pashpjegueshme në veprimet e ekstremistëve fondamentalistë islamikë: në emër të lirisë së fjalës ato çirren "Poshtë liria e fjalës", në emër të "unë kam të drejtë të bëj ç'të dua", ato ndalojnë të tjerët për të bërë ç'të duan. Dmth në emër të demokracisë ato thonë "Poshtë demokracia". Dhe këtu fillon dilema e perëndimorëve: "mos vallë edhe ne duhet të veprojmë siç ato, dmth të lëmë mënjanë demokracinë dhe të ndalojmë lirinë e fjalës, dhe të fillojmë përzëniet në masë?". Por jo. Ato nuk munden një gjë të tillë. Dhe jo sepse atyre iu dhimbsen të huajt, por sepse kështu ato humbasin shpirtin e tyre, atë çka i karakterizon ato si europianë: lirinë e mendimit. Kjo është arsyeja që demokracia duket gjithmonë më e dobët përpara barbarisë. Sepse ato nuk kanë të njëjtat armë. Arma e barbarisë është fshirja e tjetrit, dhe ajo e demokracisë dëgjimi i tjetrit. Barbaria ka terrorin, demokracia ka ligjin. E ç'mund të bëjë ligji përpara terrorit ? Jo ndonjë gjë të madhe. Për këtë arsye demokracia tregon nganjëherë dhëmbët e vet, për të treguar se edhe ajo e njeh zanatin e luanit. Por ndërsa për demokracinë ka një shqyrtim të vazhdueshëm të ndërgjegjes, për barbarinë nuk ka ndërgjegje fare. Të duash për të gjetur shfajësime apo arsye për barbarinë, kjo është as më pak as më shumë të ngjeshësh rradhët e saj, dhe madje jo nga frika, por në emër të lirisë së mendimit për të vendosur, dmth të ecësh drejt shuarjes së vetë kësaj lirie. E kjo quhet vetëvrasje.

antares

Primus registratum

Z. Kukes! Nuk e ke keq me ate punen e lirise se fjales po nga ana tjeter nuk i kemi pak borxh atij Zotit qe na caktoka tokat ne qe te mos e fyejme?
A e di ti konkretisht se cfare ka shfaqur Van Gogu?
Nese kristianet e kane humbur zellin e tyre te kohes se Torkemades, te pakten te kishin protestuar kur cifutet paraqiten ne nje muze ne USA nen pretekstin e artit dhe te lirise se mendimit, Shen Marine te mbuluar pergjysem me bajga!
E pra myslimanet nuk jane kaq "tolerante", blasfemia ne cdo fe ka nje denim: VDEKJEN!
Ti e di se ne Gjermani ha 5 vjet burg po te thuash se nuk ishin 6 miljon cifute po me pak qe na qenkeshin vrare nga nazistet?
Ku eshte liria e fjales ketu?
Po qe nen pretekstin e denazifikimit pushtuesit spastruan 70% te institucioneve shkencore e universitare ne Gjermani, nderkohe qe "diktatori" Hitler spastroi vetem 25%?
Demokracia dhe liria e fjales jane thjesht fiksione dhe nje studiues filozofie si ty duhet ta kishte nuhatur me kohe.....

Urim Nerguti

Primus registratum

Z.Antares!
Të jesh i qetë sepse Zotin nuk e prekin sharjet apo lavdërimet tona. Një Zot nuk merret me gjëra të tilla. Ai e ka bërë punën e vet. Ai i ka hedhur zaret dhe ka dalur mënjanë për të n'a lënë neve të merremi me trashëgiminë e vet. Zoti nuk ndërhyn më. Jemi ne të zotët e vetes tonë. Sharjet dhe lavdërimet n'a shërbejnë neve në këto punë të përditshme të rëndomta që quhet jetë. Kështu që profesioni i avokatit të Zotit ekziston po aq sa një stacion skish në Sahara.

Ju thoni që blasfemia ka vetëm një dënim: VDEKJEN ! Me sa di unë, demokracitë ka kohë që në kodin penal nuk i bëjnë referenca Zotit. Atëherë, duhet të ekzistojë ndonjë jashtë ligjit që të nxjerrë një "fatwa" në emër të nuk e di kujt, në emër të besimtarëve ndoshta. Por besimi është një çështje intime e rendit vetjak. Një njeri i lirë nuk ia jep askujt të drejtën për t'a përfaqësuar pranë Zotit, apo për t'i rregulluar atij një takim me Zotin. Nqs unë duhet t'a takoj Zotin, kjo do të ndodhë në udhën time, krejt i vetëm, vetëm me veten time, pa qenë i marrë për dore nga ndonjë i ashtuquajtur "udhërrëfyes".

Ju shpreheni në mënyrë kushtore "që n'a qenkeshin vrarë nga nazistët". Me sa shoh, e paskeni pisk me atë ligjin në Gjermani, sepse ju bëni pjesë në atë grup njerëzish që mendojnë akoma që Holokausti është një mashtrim, sigurisht i sajuar nga "komploti çifut" për të poshtëruar Europën. "Dielli nuk zihet me shoshë" thotë populli. E përsa u përket atyre që diskutojnë mbi numrin e viktimave të Holokaustit, ato bëjnë pjesë në kategorinë e quajtur "revizioniste dhe negacioniste". Dhe të tillë kemi jo pak këtu në Francë.

Për procesin e denazifikimit, vetëm një shembull të vogël: rasti Heidegger. Megjithëse ai ishte filozofi më i madh i shekullit të XX-të, aq shumë i lexuar në mbarë botën, i studiuar në të gjitha universitetet e botës, deri në Pekin dhe Jeruzalem, kjo nuk e ka penguar të rreshtohet pa rezerva përkrah nazizmit dhe Führerit (për të cilin Heideggeri thoshte: "Shikoni sa të bukura i ka duart, ky njeri nuk mund të jetë i keq"). Të këshilloj të shikosh shkrimet politike të Heidegger gjatë viteve 30. Kështu denazifikimi ishte i domosdoshëm për shëndetin moral të Gjermanisë së ardhshme. Krahasoje me rastin e Austrisë ku nuk u bë asnjë gjë e këtij lloji, dhe ja rezultati: Jörg Hajder, kryeministër i Austrisë.

Demokracia dhe liria e fjalës nuk janë fiksione, por ato tentojnë të kthehen fiksione, nqs e humbasim vëmendjen. Kështu që ushtrimi i së drejtës themelore të njeriut (të qenurit njeri i lirë) është kushti i nevojshëm dhe i domosdoshëm për të patur një demokraci.

labi90

Primus registratum

O Kukesi, mos u merr me kondraepedali (ma mire: kndraepe-kali-) se nuk ia vlen te diskutohet me nje axhami, po mos hyp kohe.

e rreth Antares, me debatu me te vetem se bon mekat.

109UV

Primus registratum

antares,

Ketu eshte e qarte qe i vetmi qe nuk mundet te konsideroje pikepamje ndryshe je ti. Ti je ai qe ne cdo diskutim mundohesh te shfajesosh urrejtjen tende ndaj cifuteve me cfaredolloj referencash te genjeshterta, artikuj pacavure qe nuk e kalojne dot pragun e inteligjences, dhe me se fundi me nje zell te tille qe eshte shenje tru-shplarjeje.

antares

Primus registratum

Z. Kuksi! Po te kishe rremuar pak me shume ne legjislacionin e Hollandes dhe ne lajmet e fundit, do te shihje qe menjehere pas vrasjes (se merituar) te Gogut, Hollanda riaktivizoi nje ligj te viteve 1930 (i paperdorur qe atehere) qe merret pikerisht me blasfemine (sigurisht nuk ka sanksion Vdekjen). Me te pikerisht duan te frenojne individe te tipit Gog qe te mos perseriten ngjarje te tilla.
Sa per denazifikimin, mos u mundo te mbulosh diellin me shoshe (me ane te Hajdegerit) se faktet nuk i ke me vehte! Hapim nje teme per kete dhe aty e diskutojme gjere e gjate (une do te te sjell informacion nga vete "clirimtaret" qe te mos me akuzosh dot per neonazist)!

Urim Nerguti

Primus registratum

Z.Antares!
Për që të ketë dialog ndërmjet dy personash, duhet që të ketë më përpara një disponueshmëri të dyanshme për të dëgjuar njëri-tjetrin. Por kjo nuk është e gjitha. Duhet gjithashtu që këta dy persona të kenë një truall të përbashkët mirëkuptimi. Dhe mbi këtë truall mund të ngrihen gjërat e veçanta për secilin prej tyre, në sajë të së cilave nxjerr krye dialogu. Mirëpo unë shoh që ky truall mungon. Kur ju thoni "vrasjen e merituar të Gogh", më duhet të pranoj që dialogu ynë duhet të fillojë tek 10 komandimet e Zotit: "Ti nuk do të vrasësh aspak". Pra, kultura ime është ajo e jetës, e dashurisë, dhe ajo e jotja është e vdekjes, e urrejtjes. Më vjen keq, por shpëtimin duhet t'a gjesh tek vetvetja. Të tjerët nuk mund të bëjnë asgjë për ty.
Gjithë të mirat, z.Antares.

antares

Primus registratum

Z. Kuksi! Te gjitha ato qe thoni jane mese te verteta se ju keni percuar me to sa urtesine e filozofine Kineze "Gjysma e te vertetes arrihet kur gjerat thirren me emrun e tyre", sa Dialogjet e Platonit ku shpalos urtesine e mesuesit te tij Sokratit, (terreni i perbashket per nje baze minimale diskutimi)! Une nuk bej debat me ty dhe te kundershtoj sa per te kundershtuar se atehere do te dilja kunder te vertetave te mesiperme dhe do te behesha qesharak. Ceshtja nuk eshte aq e thjeshte sa te thuash qe je kunder denimit kapital dhe qenke pro jetes apo anasjelltas. Veshtire se ka ne kete forum njeri me antiamerikan se sa une, ky antiamerikanizem nuk me verbon deri aty sa te mos vleresoj edhe anet pozitive si qendrimi ndaj marteses, denimi me vdekje etj.
Pra une jam per respektimin rigoroz te fese se tjetrit, qofte kjo dhe hebraizem apo myslimanizem megjithese vete jam kristian!
Sa per shpetimin, nuk mbaj mend te kem kerkuar shpetim ketu ne forum, megjithate te falenderoj per kujdesin tend ndaj shpirtit tim mekatar!

Urim Nerguti

Primus registratum

Po kush po flet për dënim kapital? Vrasja e dikujt në mes të rrugës nuk quhet "dënim kapital", z.Antares, por krim. Dënimi kapital ska asnjë lidhje me krimin. Ai është vendimi i një gjyqi legjitim i cili shprehet në emër të popullit. Por krimi i vrasjes, ku e merr ai legjitimitetin? Nga fatwat e lëshuara mbarë e mbrapsht nga ska rëndësi kush?

Ju thoni që ju jeni për respektimin rigoroz të të gjitha feve, qoftë edhe judaizmi apo islami... Mirëpo, mua më shqetëson kjo fjala: qoftë edhe. Në kuptimin e shqipes, kjo merret sikur ato janë përjashtime të cilat me njëfarë përpjekje mund t'i ngrejmë në nivelin e të tjerave. Nejse, këto janë diskutime semantike mbi kuptimin e fjelëve.

E në lidhje me shpëtimin, tek unë kjo fjalë nuk ka asnjë nënkuptim religjioz, ajo nuk është e lidhur me mëkatin. Por thjesht shpëtim në nivelin e mendjes për të hapur pak më tepër horizontet e saj.

antares

Primus registratum

Eh eh
=====================
Po kush po flet për dënim kapital? Vrasja e dikujt në mes të rrugës nuk quhet "dënim kapital", z.Antares, por krim. Dënimi kapital ska asnjë lidhje me krimin. Ai është vendimi i një gjyqi legjitim i cili shprehet në emër të popullit. Por krimi i vrasjes, ku e merr ai legjitimitetin? Nga fatwat e lëshuara mbarë e mbrapsht nga ska rëndësi kush?
==============================
Nje nga semundjet me te zakonshme te njeriut "te civilizuar" eshte dhe egocentrizmi apo ne kete rast eurocentrizmi, po pse mor mik meqenese perendimi dhe ca pjese te tjera te botes ka kete menyre funksionimi te drejtesise kjo eshte e vetmja dhe me e drejta? (ketu nuk po diskutojme se kush eshte me e mira!). A te ka vajtur ne mend se sistemi islam mund te funksionoje ndryshe? Rasti i Ruzhdiut ne Angi ku ishte dhe eshte detyre e cdo myslimani te mire te vrase qenin Ruzhdi?
Jankite kane pasur (jo apo gjysem legal) lincimin, apo shpalljet "te sillet gjalle a vdekur" per 100$!
Te keshilloj qe kur e sheh nje ceshtje mundohu ta shohesh edhe me syte e pales tjeter se e e vrteta shpesh ka me shume se nje fytyre!

=================
Ju thoni që ju jeni për respektimin rigoroz të të gjitha feve, qoftë edhe judaizmi apo islami... Mirëpo, mua më shqetëson kjo fjala: qoftë edhe. Në kuptimin e shqipes, kjo merret sikur ato janë përjashtime të cilat me njëfarë përpjekje mund t'i ngrejmë në nivelin e të tjerave. Nejse, këto janë diskutime semantike mbi kuptimin e fjelëve.
=======================
Here tjeter do jem me i kujdesshem ne zgjedhjen e fjaleve, po qelimi im ishte te theksoja qe megjithese "goim", une perseri jam per respektimin e nje feje qe ne shume pasazhe flet hapur per kthim te te gjithe "goimeve"----> bagetive, ne sherbetore dhe skllevet te cifuteve, ku te vrasesh nje cifut eshte krim i madh (me te drejte) kurse nje goim detyre! (Ne rast se nje goim vret nje cifut ai egzekutohet ne vend pervec rastit kur konvertohet ne judaizem)!
Do te doja qe te tregonin kete tolerance edhe cifutet e myslimanet me kristianizmin! Meqe ra fjala ti e di se eshte detyre e cdo cifuti te peshtyje nje procesion kristian kur kalon dhe kjo vecanerisht kohet e fundit eshte bere problem ne Jeruzalem? Sigurisht qe ne mesjete nuk e benin dot hapur se Inkuizicioni i Shenjte i bente barbeky!

=======================
E në lidhje me shpëtimin, tek unë kjo fjalë nuk ka asnjë nënkuptim religjioz, ajo nuk është e lidhur me mëkatin. Por thjesht shpëtim në nivelin e mendjes për të hapur pak më tepër horizontet e saj.
=============================
Ti duhet te jesh pak me modest ne dhenien e leksioneve Ex-Cathedra (vecanerisht kur jane dhe te pakerkuar). Sic mund ta kesh vene re apo sic do ta shohesh ne te ardhmen asnjehere gjerat dhe fenomenet nuk jane ashtu sic duket (vecanerisht kur ka interesa te caktuara ne loje), pra ajo "mendja e hapur" eshte thike me dy presa!
Nje shprehje e nje shkrimtari amerikan thote "E zbuluam me ne fund armikun, ai.......jemi ne!"
Me respekt antares.

ludwig

Primus registratum

Fillimisht postuar nga antares:
[qb] Z. Kuksi! Po te kishe rremuar pak me shume ne legjislacionin e Hollandes dhe ne lajmet e fundit, do te shihje qe menjehere pas vrasjes (se merituar) te Gogut, Hollanda riaktivizoi nje ligj te viteve 1930 (i paperdorur qe atehere) qe merret pikerisht me blasfemine (sigurisht nuk ka sanksion Vdekjen). Me te pikerisht duan te frenojne individe te tipit Gog qe te mos perseriten ngjarje te tilla.)! [/qb]
Nuk e di nga i gjen keto lajme, po ata qe ti japin po te tallin nga koka te kembet.
Ne hollande, pas asaj qe i ndodhi Van Gogh, eshte zgjuar me shume nacionalizmi. Nqs ai ligj do aktivizohej dhe nqs njerezit do fillonin te kishin frike, atehere do kishin fituar me te vertet ata kur.vat e fese edhe sa here qe do donin dicka, do ta kerkojne me gjak. Ne nje gazete hollandeze "De Volkskrant" (edhe ne shume te komente ne gazeta te tjera) thuhet se ai ligj do hiqet, por jo tani sepse do ishte pak si brutale.

Megjithese me vjen keq per shume banore te fese muslimane qe jetojne ne Hollande edhe qe nuk kan gishte ne kete pune, do jen myslimanet qe do paguajne c'mimin e asaj qe ndodhi. Kudo qe te jesh ne hollande, muslimanet stigmatizohen tani 100 here me shume se para vrasjes se Van Gogh.

Edhe juve idiotet e sterilizuar te fe.se mos flisni si kur.vat kur thoni se e meritonte.

Truth_Matters

Primus registratum

Do me falni per nderhyrjen po nuk rri dot pa bere disa komente mbi te thenat e fundit.

Se pari, me pelqeu arsyetimi i Kuksit ku thote:

Pergjigja e Antares eshte fenomenale:

Nje nga semundjet me te zakonshme te njeriut "te civilizuar" eshte dhe egocentrizmi apo ne kete rast eurocentrizmi, po pse

mor mik meqenese perendimi dhe ca pjese te tjera te botes ka kete menyre funksionimi te drejtesise kjo eshte e vetmja dhe

me e drejta? (ketu nuk po diskutojme se kush eshte me e mira!). A te ka vajtur ne mend se sistemi islam mund te funksionoje

ndryshe? Rasti i Ruzhdiut ne Angi ku ishte dhe eshte detyre e cdo myslimani te mire te vrase qenin Ruzhdi?
Dmth, Antares, sipas teje, nese nje sistem (fetar apo politik) vendos qe cdo njeri qe thote ndonje gje negative (ti e quan blasfemi, por perkufizimi i asaj fjale eshte i debatueshem) meriton vdekje te cdo lloji te imagjinueshem (apo pa imagjinueshem), kjo i justifikon keto veprime dhe ne nuk duhet te gjykojme pasi "funskionon ndryshe" drejtesia ne ate sistem?

Atehere c'na brockullis kunder jankive zotrote? Pse u zbatoka kjo kur arabet vrasin perendimoret, por jo ne kunderten? Sipas kujt sistemi te drejtesise?

Po te kishe rremuar pak me shume ne legjislacionin e Hollandes dhe ne lajmet e fundit, do te shihje qe menjehere pas vrasjes (se merituar) te Gogut
Kush je ti qe thua se vrasja e tij ishte e merituar? Pse? Sepse pasqyroi trajtimin e grave ne nje sistem fetar? Per kete meritonte nje krim barbar? Ku shkuan ato mendimet e tua per tolerancen ndaj mendimit te tjetrit? Nuk mundet tjetri te shprehi nje mendim te ndryshem, sepse meritoka vdekjen? Po te te gjykonim ty sipas standarit tend, a nuk do meritoje vdekjen ti?

Se fundi, shprehja jote:

Pra une jam per respektimin rigoroz te fese se tjetrit, qofte kjo dhe hebraizem apo myslimanizem megjithese vete jam kristian!
e ben cdo njeri me 2 pare mend ne koke t'i vije per te vjelle! Per ke Krisht e ke fjalen Z.Antares? Per Jezus Krishtin e Nazaretit apo ndonje krisht arab? Cilat parime te jetes se Krishtit po zbaton ti ne gjykimin tend mbi keto ceshtje?

Etiketat mbaji me shendet Z.Antares dhe mos ngaterro kot Krishtin apo Krishterimin me mendimet e tua nazisto-arabofile.