Shqiptar jemi por nuk dime shqip

Kenti

Primus registratum
Shqiptar jemi por nuk dime shqip

Kam vetem disa dite qe frekuentoj kete sit.Shume fantastik.Por kam hasur disa probleme..Shume persona kam veshtiresi ti kuptoj kur shkruajn.
Tani une mund te kuptoj qe nje nga jugu ka dialektin e vet kur flet.Nje nga veriu po ashtu.Por ama lexim e shkrim them se e dime te gjithe njelloj apo jo????

ladouce2005

Primus registratum
Re: Shqiptar jemi por nuk dime shqip

po vetem per te thene kete t'u desh nje teme e re? nuk e shkruaje dot pikerisht aty ku lexove shkrimin ne idalekt? :confused:

iliriano

Primus registratum

Ankesa eshte e drejte dhe duhet konsideruar si e tille :thumbsup: ¨
Nese vazhdojme ta deformojme gjuhen edhe ne qe jemi lindur e rritur ne Shqiperi..atehere c'mund te presim nga brezat e ardheshme :shrug:

Kenti

Primus registratum

Bravo Ilirian..
Tema ime nuk ishte dicka seriose..dhe jo sic thoshte goca me siper..qe nuk ja vlente as ti pergjigjej..

Kenti

Primus registratum

Doja te thoja qe ishte dicka seriose..
Me falni por vapa ben gjera te tilla /pf/images/graemlins/smile.gif

personazh

Valoris scriptorum

fenomen i koheve ne te cilat jetojme. perzjerje kulturash, mendimesh dhe rrjedhimisht dhe gjuhe. besoj se flet per njerezit per ata qe perdorin fjale te huaja kur shkruajne ose flasin.

normal, eshte lehtesia e te shprehurit. shqipot e italise psh kane perdorim te gjere te fjales già ; filani e dinte già per kte gje......kishte shkuar già e kshu me rradhe. po sipas vendit dhe kuvendi. ne ambjente ku nuk e njohin nje kombinim te tille fjalesh, flet ndryshe normalisht.

nqs do shembuj konkrete shih Gjuhesine, Erosin, Thashethemet ose seksionin e Kompjuterave dhe Teknologjise /pf/images/graemlins/laugh.gif

RAUL

Primus registratum

perzierja e dialekteve e zbukuron akoma me shume kete site /pf/images/graemlins/laugh.gif .....prandaj shijoje plako ashtu siq te ka shijuar... /pf/images/graemlins/tongue.gif /pf/images/graemlins/smile.gif

Kenti

Primus registratum

Fillimisht postuar nga hajduti hurmave:
[qb] fenomen i koheve ne te cilat jetojme. perzjerje kulturash, mendimesh dhe rrjedhimisht dhe gjuhe. besoj se flet per njerezit per ata qe perdorin fjale te huaja kur shkruajne ose flasin.

normal, eshte lehtesia e te shprehurit. shqipot e italise psh kane perdorim te gjere te fjales già ; filani e dinte già per kte gje......kishte shkuar già e kshu me rradhe. po sipas vendit dhe kuvendi. ne ambjente ku nuk e njohin nje kombinim te tille fjalesh, flet ndryshe normalisht.

nqs do shembuj konkrete shih Gjuhesine, Erosin, Thashethemet ose seksionin e Kompjuterave dhe Teknologjise /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
-----------------------------------------------
Nuk e kisha me ato qe perdorin ndonjehere ndonje flale apo shprehje te huaj.Sepse une jam i pari qe i perdor sepse eshte ajo qe thua ti eshte lehtesia e te shprehurit..
E kisha me ato qe shkruajne gjithe kohes ne dialektet e tyre..
Dhe duke lexuar me lindi kureshtja dhe doja te dija keto persona shkruajn keshtu sepse i vjen me thjeshte apo se nuk dine te shkruajne shqipe te paster..

doktoresha

Primus registratum

eshte tjeter dialekti dhe tjeter deformimet...huayimet etj...
duhet folur e shkruar nje shqipe e paster ...por shpesh eshte e veshtire... /pf/images/graemlins/frown.gif

Kenti

Primus registratum

Fillimisht postuar nga kontakt:
[qb] PO JE SHQIPTAR TI APO JO [/qb]
--------------------------------------------
Ik o vlla ndro forum se nuk ben per ty ky vend.
Ne vend qe te japesh mendimin tend,jep si pergjigje JE SHQIPTAR TI e shkruan dhe me te madhe se keshtu mbase te duket vetja dhe me patriot.
SHyqyr qe te kemi ty shqiptar o vlla.Ka nevoje vendi jone per njerez si ty

soni2

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Creed:
[qb]
[qb] fenomen i koheve ne te cilat jetojme. perzjerje kulturash, mendimesh dhe rrjedhimisht dhe gjuhe. besoj se flet per njerezit per ata qe perdorin fjale te huaja kur shkruajne ose flasin.

nqs do shembuj konkrete shih Gjuhesine, Erosin, Thashethemet ose seksionin e Kompjuterave dhe Teknologjise /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
Nuk e kisha me ato qe perdorin ndonjehere ndonje flale apo shprehje te huaj.Sepse une jam i pari qe i perdor sepse eshte ajo qe thua ti eshte lehtesia e te shprehurit..
Dhe duke lexuar me lindi kureshtja dhe doja te dija keto persona shkruajn keshtu sepse i vjen me thjeshte apo se nuk dine te shkruajne shqipe te paster.. [/qb]
jo o creedo por sepse kemi lene shkollen dhe shqipen e paster duke folur gjith diten gjuhe te tjera fr it apo gjer ang kemi humbur shqipen e paster kur flet me familjen ne shqiperi ne tel gje qe ndodh shpesh ata te flasin ne dialekt dhe shqipja mund te shkruhet ashtu si shqiptohet dhe ne nganjehere flasim ne dialekt apo me shprehje te huaja ..

sa per temem mendoj se eshte serioze /pf/images/graemlins/smile.gif

soni2

Primus registratum

sa teme e bukur sepse creedo po lexoja per freudin dhe duke lexuar me dukej vetja se nuk ditkam shqip aq i larmishem ishte fjalori i perdorur ne teme.

Kenti

Primus registratum

Fillimisht postuar nga to57:
[qb]
[qb]

Dhe duke lexuar me lindi kureshtja dhe doja te dija keto persona shkruajn keshtu sepse i vjen me thjeshte apo se nuk dine te shkruajne shqipe te paster.. [/qb]
jo o creedo por sepse kemi lene shkollen dhe shqipen e paster duke folur gjith diten gjuhe te tjera fr it apo gjer ang kemi humbur shqipen e paster kur flet me familjen ne shqiperi ne tel gje qe ndodh shpesh ata te flasin ne dialekt dhe shqipja mund te shkruhet ashtu si shqiptohet dhe ne nganjehere flasim ne dialekt apo me shprehje te huaja ..

sa per temem mendoj se eshte serioze /pf/images/graemlins/smile.gif [/qb]
-------------------------------------------------ka mundesi te jete dhe kjo qe thua ti...

S6T6N6

Forumium maestatis

[qb] Kam vetem disa dite qe frekuentoj kete sit.Shume fantastik.Por kam hasur disa probleme..Shume persona kam veshtiresi ti kuptoj kur shkruajn.
Tani une mund te kuptoj qe nje nga jugu ka dialektin e vet kur flet.Nje nga veriu po ashtu.Por ama lexim e shkrim them se e dime te gjithe njelloj apo jo???? [/qb]
Po se kupton more mik qe ka shume shqiptare qe flasin ne dialekt, shkruajne ne dialekt madje dhe veprojne ne dialekt... ndoshta prej kesaj dukurie i afrohemi Europes me shpejtesine e breshkes.

Princesha

Primus registratum

Po na leni europen, se dialekti ska lidhje me hyrjen ne europe, puna eshte te rregullohet shqiperia po per europen as qe jemi mangut.

Kur flet ne dialekt te duket sikur je ne vendlindje, gjak tjeter te rrjedh neper vena, aaahh /pf/images/graemlins/smile.gif

Gysi

Primus registratum

Ca bohet kshtu mor jahu? Me duket se nje pjese e mire e shqiptareve rrijne githe diten me dore ne zemer dhe nuk e cajne koken per ate qe ndodh vertete ne kete vend, por thjesht per menyren se si do t'a gjykojne ate ne Europe.
Po edhe kete nuk e kisha degjuar ndonjehere! Dialektet te pengokan per te hyre ne Evrope????!!!!

Per mua dialektet jane pasuri kombetare. Jane forma te larmishme qe shqipja merr sipas natyrave ku flitet, dhe fakti qe shqipja ka kaq shume dialekte ne kaq pak territor deshmon per nje popullsi me aftesi te jashtezakonshme perceptuese.
Vec kesaj ka edhe nje problem tjeter. Ajo qe sot e quajme gjuhe letrare, qe rrjedhe si pasoje e standartizimit te nje gjuhe qe ne menyre jo fort bindese quhet "e unifikuar", per mua i ka bere padrejtesi shqipes, duke perfshire ne vetvete vetem formen e shqipes sipas variantit tosk, apo jugor te saj. Nderkohe qe e tere gegerishtja, e cila perben edhe shumicen e popullsise shqiptare eshte lene e thuajse e paperfshire ne gjuhen e sotme te standartizuar. Dhe kjo ka bere qe shume nga vlerat tona te humbasin, pasi kjo gje e ben kulturen gege me te larget per ne.
Te mos flasim pastaj per problemet sociale qe sjell ky fakt, ku pasoja me e thjeshte eshte edhe veshtiresia e integrimit te te ardhurve gege si pasoje e paragjykimeve qe lindin qe ne kontaktin me menyren dialektore te te folurit te tyre. E shume probleme te tjera por qe nuk po zgjatemi.

Kenti

Primus registratum

Per mua dialektet jane pasuri kombetare. Jane forma te larmishme qe shqipja merr sipas natyrave ku flitet, dhe fakti qe shqipja ka kaq shume dialekte ne kaq pak territor deshmon per nje popullsi me aftesi te jashtezakonshme perceptuese.
Vec kesaj ka edhe nje problem tjeter. Ajo qe sot e quajme gjuhe letrare, qe rrjedhe si pasoje e standartizimit te nje gjuhe qe ne menyre jo fort bindese quhet "e unifikuar", per mua i ka bere padrejtesi shqipes, duke perfshire ne vetvete vetem formen e shqipes sipas variantit tosk, apo jugor te saj. Nderkohe qe e tere gegerishtja, e cila perben edhe shumicen e popullsise shqiptare eshte lene e thuajse e paperfshire ne gjuhen e sotme te standartizuar. Dhe kjo ka bere qe shume nga vlerat tona te humbasin, pasi kjo gje e ben kulturen gege me te larget per ne.
Te mos flasim pastaj per problemet sociale qe sjell ky fakt, ku pasoja me e thjeshte eshte edhe veshtiresia e integrimit te te ardhurve gege si pasoje e paragjykimeve qe lindin qe ne kontaktin me menyren dialektore te te folurit te tyre. E shume probleme te tjera por qe nuk po zgjatemi. [/QB][/QUOTE]
---------------------------------------------
O vlla ti mund te kesh te drejte..por une nuk po thoja te gjykonim pse gjuha zyrtare toske eshte ajo zyrtarja..tashme as ti dhe as une nuk mund ti ndryshojme keto gjera.
Pastaj saper pasojen e paragjykimit qe thua ti..Une akoma nuk arrij te kuptoj pse nje qe ka prejardhjen nga veriu apo nga jugu nuk arrin dot te flasi shqipe te paster..Une nuk jam kunder dialektit perkundrazi edhe une vdes me fol pak tironshe por sic e ka bota qe ne cdo krahine ka dialektin e vet por kur vjen puna per te folur me persona te qyteteve te tjera flasin gjuhen zyrtare.Te pakten ketu ne itali ku jam une eshte ofendim qe nje nga jugu ti flasi nje nga veriu ne dialektin e vet (apo e kunderta)
Kurse problemi jon nuk eshte se nuk duam te flasim ne gjuhe zyrtare problemi jone eshte shume me i madh eshte sepse nuk dime gjuhen zyrtare dhe kjo per fat te keq,per mendimin tim vjen se ne shkolla ku te mesojne gjuhe lexim ne vend qe te vejn mesues qe te flasin gjuhe zyrtare vejne mesues po nga e njejta krahine qe nuk i rruhet fare me i mesuar nxenesve gjuhen zyrtare.
dhe pastaj ndodhin gjera qe kam pare me syte e mij qe nje vlonjat nuk arrin dot te bashkbisedoj me nje lacian sepse nuk kuptohen

OROSHI

Primus registratum

Creed,megjithe dhjete shkrimeve te mesiperme,nuk e kuptoj akoma se ku e ke hallin mor djale,ne po na digjet mjekra e ti kerkon te ndezesh cigaren.Une te flas/shkruaj edhe ne gjuhen zyrtare edhe ne dialektin tim(gjuhe e paster shqipe jane te dyja),por me duket se ka ardhur koha qe ju te jugut ta shtrydhni nje cike trurin dhe te mundoheni qe te kuptoni edhe ndonje dialekt shqip,pervec gjuhes zyrtare,do ju bente mire.Une kur diskutoj me anetare te forumit qe jane nga jugu,perdori gjuhen zyrtare,kur diskutoj me ndonje qe eshte nga veriu,perdori dialektin Shkodran(gjuhe e paster shqipe kjo).Te gjitha dialektet e shqiperise i kuptoj shume mire!!!!