Shqiptar jemi por nuk dime shqip

student81

Primus registratum
Re: Shqiptar jemi por nuk dime shqip

Te gjithe dialektet jane me vlere dhe asnjeri nuk mund te shihet si inferior. Ata jane thesar kulturor.
Eshte normale qe duhet te kete nje gjuhe letrare (zyrtare) te standartizuar por per fat te keq dialektit te veriut, me qellim ose jo, i eshte hequr e drejta e te qenit pjese e kesaj gjuhe zyrtare.
Per mendimin tim, ky eshte nje problem qe duhet te zgjidhet sa me shpejt megjithese do jete shume e veshtire.

Pse duhet te mesojme dialektin gege orosh???
Per te folur me ju???
Nqs nje gege dhe nje toske duan te flasin me njeri-tjetrin,te flasin ne letrare,nuk eshte faji i jugorit se ne veri nuk mesohet letraria!Me vjen keq por eshte fenomen qe eksiston!
Une personalisht ketu ne itali ku jam kam mesuar te kuptoje mire edhe te flase disi pak gegerisht per faktin se kam pasur rastin te banoje me persona nga veriu,por le per te deshiruar fakti se ata flasin gjithmone ne dialekt edhe kur flasin me nje sarandiot!

Princesha

Primus registratum

x-Ray
Pse sarandioti flet me gjuh letrare me nje te veriut??

Te gjithe kan te drejte te flasin si te ken deshire.

Manej un skam pare qe nje i jugut te ndryshoje dialekt sapo e merr vesh qe ka nje te veriut perballe, apo vetem te veriut duhet te ndryshojn dialektin??

Mos u tregoni rracista per rracen tuj :wink:

Kenti

Primus registratum

Fillimisht postuar nga OROSHI:
[qb] Creed,megjithe dhjete shkrimeve te mesiperme,nuk e kuptoj akoma se ku e ke hallin mor djale,ne po na digjet mjekra e ti kerkon te ndezesh cigaren.Une te flas/shkruaj edhe ne gjuhen zyrtare edhe ne dialektin tim(gjuhe e paster shqipe jane te dyja),por me duket se ka ardhur koha qe ju te jugut ta shtrydhni nje cike trurin dhe te mundoheni qe te kuptoni edhe ndonje dialekt shqip,pervec gjuhes zyrtare,do ju bente mire.Une kur diskutoj me anetare te forumit qe jane nga jugu,perdori gjuhen zyrtare,kur diskutoj me ndonje qe eshte nga veriu,perdori dialektin Shkodran(gjuhe e paster shqipe kjo).Te gjitha dialektet e shqiperise i kuptoj shume mire!!!! [/qb]
------------------------------------------------
O orosh e para punes jam nga tirana dhe jo nga jugu dhe arrij ti kuptoj pak a shume te gjithe dialektet.
E dyta e punes qe nuk ke kuptu asnje gje ku e kisha fjalen une dhe mendoj qe jam shprehur mese miri perpara por je ti qe nuk arrin te kuptosh.
Une kur hapa kete teme nuk e kisha per ty apo per ato te 'zgjuarit' si puna jote.
Po ja qe ka dhe nga ata qe nuk e kane idene se kush eshte gjuha zyrtare.
megjithese e kot qe te jap shpjegime nqs do me kuptuar kupto perndryshe shnet e te mire

Kenti

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Rozalina:
[qb] x-Ray
Pse sarandioti flet me gjuh letrare me nje te veriut??

Te gjithe kan te drejte te flasin si te ken deshire.

Manej un skam pare qe nje i jugut te ndryshoje dialekt sapo e merr vesh qe ka nje te veriut perballe, apo vetem te veriut duhet te ndryshojn dialektin??

Mos u tregoni rracista per rracen tuj :wink: [/qb]
---------------------------------------------
Po nuk ishte fare pune rracizmi ketu.
nuk ma merr mendja qe mund te kete persona qe te ndihen superior vetem per dialektin qe kane..
Cdo dialekt ka lezetin e vet por une i kisha fjalen qe nuk do ishte me mire sikur nje sarandiot me nje nga veriut pervec dialekteve te tyre te kishin dhe nje te folur te perbashket?Keshtu as njeri dhe as tjetri nuk kane nevoje te ndryshojn dialekt.

oneo

Forumium praecox

[qb] x-Ray
[/qb]
Se nuk ke pare,nuk do te thote qe nuk ka. Te me degjosh mua kur flas, do habitesh e do me pyesesh se s'ben nga jam me origjine (por edhe sikur t'iua them nuk do me besonit)

Gysi

Primus registratum

Problemi qendron se nje jugor e flet me lehte guhen letrare, pasi gjuha letrare eshte thuajse teresisht toskerisht, ndersa per nje verior, apo madje edhe per nje tironc puro eshte gati e pamundur te flase ne gjuhen letrare te kulluar. Dhe te gjithe kete e kemi peshqesh nga xhaxhi Enver qe beri unifikimin e gjuhes shqipe.

Kjo ka edhe nje problem tjeter edhe me serioz. E ashtuquajtura "gjuhe e unifikuar", ndihmon se tepermi ne thellimin e hendekut te shqiptareve brenda kufinjve me ata jashte tyre. Pra sigurisht qe ka gisht edhe serbia ne kete pune.

Tironsi_NY

Primus registratum

gjuha e unufukuar ka qene gjeja me e mire se ske si te kesh 10 gjuhe ne nje shtet. Cfare dialiekti do mesojme ne shkolle?

Nje gje eshte fakt. Po ke shkuar ne shkolle s'ke si ta kesh te veshtire te shkruash gjuhen zyrtare se e ke shkruajtur te pakten 12 vjet ne fillore e shkolle te mesme. Kshuqe ska rendesi ne je nga veriu jugu apo mesi i shqiperise, po je me shkolle mund ta flasesh gjuhen zyrtare tamam, po s'je me shkolle atehere do e shkruash ashtu si e flet.

Shkrimi sipas gjuhes zyrtare, nuk tregon vetem edukimin shkollor po dhe respektin qe ke per njerezit e tjere qe do ta lexojne dhe respekti per vet gjuhen. :mad:

vladimir

Primus registratum

SI DO QE TE FLITET VEC SHQIPE LETE FLITET....
MOS E PERZINI ME SERBISHTEN,GREQISHTEN OSE ITALISHTEN, SKA PROBLEM FLITET ME THEKS NGA
VERIU APO JUGU,..

SHQIPE DHE VETEM SHQIIIIIIIIIIIIIPE.... :rockband:

Kenti

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Gysi:
[qb] Problemi qendron se nje jugor e flet me lehte guhen letrare, pasi gjuha letrare eshte thuajse teresisht toskerisht, ndersa per nje verior, apo madje edhe per nje tironc puro eshte gati e pamundur te flase ne gjuhen letrare te kulluar. Dhe te gjithe kete e kemi peshqesh nga xhaxhi Enver qe beri unifikimin e gjuhes shqipe.

Kjo ka edhe nje problem tjeter edhe me serioz. E ashtuquajtura "gjuhe e unifikuar", ndihmon se tepermi ne thellimin e hendekut te shqiptareve brenda kufinjve me ata jashte tyre. Pra sigurisht qe ka gisht edhe serbia ne kete pune. [/qb]
ore vlla nqs ne shkolla qe ne ABC do i mesohej femijeve me fol shqipe zyrtare do flisnin te gjithe njesoj si ai i veriut dhe ai i jugut..tani per shkak se ajo zyrtarja ka prejardhje toske eshte normale qe ai i veriut do kete me shume veshtiresi..
Ore Enveri per mendimin tim te vetmen gje te mire qe ka bere ka qene gjuha e unifikuar..po ai nuk kishte mar parasysh qe ka te bej me nje popull qe e ka koken me te forte se shkembi

Princesha

Primus registratum

/pf/images/graemlins/laugh.gif Creed

Po mire pse nuk me thoni ju mua, qe veriut ja kan bere me hile, dmth "gjuha letrare" na qenka vetem ajo qe perdorin jugoret e?

Un jo e kam mesu gjuhen letrare ne shkolle, po kshu me te dal per hundesh bile, po ja qe me shijon me shume dialekti im, kjo sdo te thote qe un nuk njoh gjuhen letrare :wink:

Kenti

Primus registratum

[qb] /pf/images/graemlins/laugh.gif Creed

Po mire pse nuk me thoni ju mua, qe veriut ja kan bere me hile, dmth "gjuha letrare" na qenka vetem ajo qe perdorin jugoret e?

Un jo e kam mesu gjuhen letrare ne shkolle, po kshu me te dal per hundesh bile, po ja qe me shijon me shume dialekti im, kjo sdo te thote qe un nuk njoh gjuhen letrare :wink: [/qb]
Per fat te keq eshte keshtu..
Nqs gjuha letrare do ishte ajo qe perdorin ato te veriut do ankoheshin keto te jugut..
Tani ti thua qe gjuhen letrare e di se e ke mesuar por te shijon te flasesh ne dialektin tend.Ketu nuk ka asnje problem sepse ti nqs bashkbisedon me nje te jugut mund dhe te flasesh ne gjuhe letrare.Por per fat te keq jo te gjithe jane si puna jote

soni2

Primus registratum

[qb] /pf/images/graemlins/laugh.gif Creed

Un jo e kam mesu gjuhen letrare ne shkolle, po kshu me te dal per hundesh bile, po ja qe me shijon me shume dialekti im, kjo sdo te thote qe un nuk njoh gjuhen letrare :wink: [/qb]
rozalina naqe sa mire the ja tje them nje gje une skam bere shkolle vetem te mesmen por gjuhen letrare di ta flas dhe nuk e kam problem te flas me nje nga jugu te jete nga korça berati saranda apo (ne e beme luften )nga vlora mo por sjemi ne te veriut qe nuk na e ka qejfi te flasim gjuhen tone por ju te jugut te pakten shumica nje gje desha tju them gjuha qe jug e veri e tirane e durres perdorin nuk jane aspak letrare mjafton te ikesh ta degjosh mendoj se dialektet jane nje nje pasuri e gjuhes tone dhe nuk duhet te themi jo une dua te flas toskerisht e une gegerisht apo letrare sikur te kisha mundesi do ti mesonja dialektet e shqipes sepse po mesojme gjuhet e botes dhe sduam te kuptojme gjuhen tone ..... do bejme pak progres o miq e shoke sepse kemi nevoje te kuptohemi dhe sa per shembullin e italise qe nje i jugut dhe nje i veriut flasin italishten e paster nuk jam dakort kam jetuar ne itali shkoj shpesh dhe kam miq italian dhe shkrihem kur nje nga napoli flet me nje barez sepse jane lombardet apo verioret ne itali qe nuk e kuptojne dialektin e jugut dhe ne itali kam shume me shume dialakte se sa ne asnje vend tjeter me duket nje dialekt çdo 30 km fjala ikim ( namo domo vamo va ) etj kjo e ben te bukur ate italishte qe e kuptojne shumica prej nesh ...... :lol: :lol: :lol: :lol:

Gysi

Primus registratum

Tironco, se sa mire e mesojme gjuhen ne shkolle ne une e shoh edhe nga postimi yt. Ti shkruan: " Po ke shkuar ne shkolle s'ke si ta kesh te veshtire te shkruash gjuhen zyrtare se e ke shkruajtur te pakten 12 vjet ne fillore e shkolle te mesme. Kshuqe ska rendesi ne je nga veriu jugu apo mesi i shqiperise, po je me shkolle mund ta flasesh gjuhen zyrtare tamam, po s'je me shkolle atehere do e shkruash ashtu si e flet” . Menyra e te shprehurit tend nuk eshte dhe aq ne rregull me gramatiken. Nuk thuhet “po ke shkuar ne shkolle”, apo “po je me shkolle”, por “po pate shkuar ne shkolle” dhe “ne qofte se je me shkolle”. Ne fakt problemi qendron me teper se gjuha nuk eshte ne programin mesimor te shkollave te mesme, dhe kjo eshte nje nevoje emergjente, pasi mjafton t’u hedhesh nje sy gazetave dhe e kupton kasaphanen qe po i behet sot shqipes. Dhe kur ne kete vend as gazetaret shkruajne ne menyre skandaloze dhe nuk e njohin sakte gjuhen, mendo pastaj per popullin. Po keshtu une shpesh verej gabime te trasha edhe ne reklamat e rrugeve si dhe kudo. Eshte fatkeqesi kur edhe dy fjale ku reklamohet nje mall i caktuar nuk shkruhen ne rregull. Sinqerisht une ndjej edhe vete mangesi ne drejtshkrim, dhe shpesh vihem ne dyshim per mjaft fjale kur shkruaj.

Per sa i perket gjuhes se unifikuar, une nuk them qe te kete disa gjuhe letrare, por them qe gjuha e unifikuar duhet te perfshinte te dyja boshtet kryesore te shqipes, gegerishten dhe toskerishten. Ne qoftese ajo ka perfshire vetem njeren, atehere c’kuptim ka qe e quajme “e unifikuar”?! Gjuha letrare e sotme ka humbur jashtezakonisht shume nga ky leshim. Po theksoj se vetem Fishta, tek “lahuta e malcis” ka perdorur rreth 50000 fjale, gje qe deshmon per nje pasuri te jashtezakonshme. Shekspiri thuhet se ka perdorur ne veprat e veta rreth 80000 fjale (dhe qe mbahet si themelues i anglishtes se sotme), ndersa Kadareja ka perdorur ne romanet e veta rreth 25000 fjale. Kur behet “lahuta e malcis” ne shkolle, pothuaj te gjithe nxenesit ndjejne veshtiresi, per t’a kuptuar (fjala veshtiresi ishte shume e bute per te pershkruar kete fakt), dhe kjo veper monumentale mbetet thuajse e pakuptueshe, dhe po keshtu kjo vlen edhe per shume te tjere si Martin Camaj (qe eshte nga poetet me te medhenj te vendit tone), etj. nuk po permend ketu autoret kosovare qe behen ndoshta edhe me te larget per shijet tona. Pra eshte nje humbje kolosale qe per nje popull jo te madh si ky i yni rendojne mjaft.
Kush mund te thote qe p.sh. gjuha e Naimit (qe mund te merret si themeluesi i toskerishtes) eshte me e pasur, me e pershtatshme se gjuha e Fishtes, Migjenit, Camajt? Vete Naimi i madh, kur flet me elozhe per te tera krahinat dhe viset e Shqiperise, ne poemen “bagetia, bujqesia”, flet per secilin vend sipas dialektit te tij, gje qe e ben edhe per te treguar pasurine qe mbart ky vend kulturalisht, ku dialektet deshmojne per nje larmi te jashtezakonshme kulturore. A nuk do te ishte me mire qe kjo larmi, te gjendej e integruar ne mozaikun kryesor permbledhes te gjuhes qe do te mund te konsiderohej vertete “gjuhe e unifikuar?

Une kam bindjen qe Enveri e ka bere qelliisht kete. Po te doni e diskutojme perse.

Po keshtu po marr vetem dicka si shembull. Forma themelore foljore si “to be” (ang.), qe shqip i bie “me qene”, nuk ekziston ne gramatiken shqipe. Froma “te jesh” qe mund t’a zevendesoje kete, nuk duket fort e pershtatshme dhe nuk e ka tingellimin qe e ka kur thua “me qene”. Po keshtu ka edhe mjaft probleme te tjera dhe persa i perket hendekut me trojet jashte shqiperie kjo gjuhe e shkruar qe ne kemi sot, e thellon mjaft kete hendek. Pasi na ben te ndjehemi me te larget me pjesen tjeter te shqiptareve, duke ndjere veshtiresi ne komunikim me ta.

OROSHI

Primus registratum

Tironso,ja ke fut si kau peles,e kush te tha ty qe duam 10 gjuhe te unifikuar,nuk behet fjale per sasine,por per cilesine,Gegnishtja eshte shum pak e perfaqsuar ne gjuhen e sotme shqipe!!Ky eshte problemi.Veriu kupton gati te gjitha dialektet e Jugut,ndersa ju nuk kuptoni asnje dialekt te Veriut.Une mund te te shaj ty e ti nuk din gja se cfar te thashe,a nuk eshte kjo nje faj edhe kundrejt jush,te jugut??Pra ketu na del qe Verioret jane nje shkalle me lart sepse kuptojne gjuhen letrare dhe dialektet e jugut,ndersa jugoret kuptojne vetem gjuhen letrare!!Sikur gegnishtja te ishte baraz me Toskerishten(e perfaqsuar ne gjuhen e unifikuar)kjo do ishte mire edhe per vete Tosket.

xhoni

Primus registratum

Ne elbasanllinjte i marrim vesh te gjitha dialektet. :cool: /pf/images/graemlins/laugh.gif

OROSHI

Primus registratum

Po,ju po,jeni ne mesin e Shqiperise /pf/images/graemlins/laugh.gif

Le_Routard

Forumium maestatis

Vallai une jom permirsu i cik keto kohet e funit, fjalen gjithemon, e shkruaj gjithmone ime.

Cik ka i cik, me ndihmen e Zyshes, kom per tu bo i mire ne shqip. /pf/images/graemlins/laugh.gif

doktoresha

Primus registratum

mendoj se duhet te qendrosh dhe ne bange te pare /pf/images/graemlins/smile.gif