Re: Shqiperine ta marrin ne dore studentet shqiptare qe kane studiuar ne perendim
[
- E kane te qarte se cfare behet ne USA apo Europe pra nuk kane asnje lloj kurioziteti apo adhurimi ndaj Western World, sepse eshte nje realitet qe e kane jetuar vete. Pra nuk ndjehen inferior ndaj askujt.
- Kane njohuri shume me te gjera per boten dhe e shohin boten me nje sy tjeter.
- Jane shume me te pergjegjshem sepse e kane perballuar me forcat e veta jeten ne boten perendimore.
- Jane me largpames sepse jane larguar nga mentaliteti deri diku i prapambetur Shqipetar.) postuar nga Tironsja...
"nqs jemi dakort qe studentet nga jashte duhet te kthehen e te japin kontributin e tyre te vlefshem (e thame me lart ne faqe te tjera se sa te vlefshem), duhet edhe te pranojme se duhen mbrojtur e ndihmuar disi per te kompensuar disavantazhet natyrale qe gjejne ne tregun e punes ne shqiperi." marre nga Gene
Nese une ndjehemi fyer,do te thote qe jam tille,kjo teme qeprej menyres se sieshte hapur dhe se si ka folur hapesi i saj dhe te tjere eshte fyese.... Shprehja ta marrin ne dore, eshte per me teper jodemokratike dhe ju qe e njihni "konceptin perendimor" te fjales demokraci nuk besoj see keni degjuar te perdoret te pakten me ketre kuptim....
Poi pergjigjem tironses...Eshte e vertete une kam kuriozitet te shoh boten andej, psh dua te shoh babilonine e restaurar nga Sadami, Vdes te shkoj nje here ne operan e vienes dhe ne stadiumin e Baiern etj etj... Ky per mua eshte te shuash kuriozitetin sa per pjesen harroje qe shqiptaret ketu adhurojne boten perendimore, se nuk kemi cte adhurojme per vec dritave dhe ujit apo rrugeve me te mira, ndoshta njefunksionimime temire te shtetit pjesa tjer eshte njelloj, nese do te behesh i pasur edhe atje duhet te punosh..Inferior as sot as neser aspas nje muaji nuk do te ndjehem edhe pse "nuk e di" se cfare behet ne Europe,SHBA etj.
Kush te tha qe ne ketu nuk kemi njohuri te gjera per boten, interneti, tv radio funksionojne edhe ketej nga ne, pastaj qe eshte dhe me kryesorja, ka libra qe fatmiresisht shiten me lire se atje ku jetoni ju.Psh une vetem per 100 leke, kam blere librin e nje ish-keshilltari amerikan te presidentit per sigurine... I cili vertet kishte ca ide interesante per boten perendimore, apo dhe librin e ishit te cias, vetme me 700lek. Dmth,njohurite per boten mund ti zgjeroj dhe ti ngushtoj sipas nevojave te mia... Menyren se si e shohim ne ketu dhe ju atje jane te ndryshme kjo eshte e vertete,po nesemund te ma thuash cili eshte kendveshtrimi yt, qe te ben te ndjehesh kaq e sigurte se eshte me i miri....
Ti mendon se ne ketu jeten e perballojme kala qafe te tjereve apo si...Mos te duket gje papergjeshmeri qe studentet qe kane mundur te gjejne nje pune ne tr, punojne dhe deri 12 apo me shume ore ne dite per nje rroge tre apo kater here me te vogel se ai qe punon, 4 ore andej nga ju. Apo mendon se ne ketej e kemi me te lehte se ta perballosh jeten ne nje vend perendimore... Nukmund ta them se si eshte atje,se i di veshtiresite e te qenit ne vend te huaj, por te siguroj qe edhe ketej nga ne boll e veshtire eshte,aq e veshtire sa kur kthehmne darke ne shtepi,pasi kam punuar nga 9.30 e mengjesit ne 24.00 apo edhe me teper sipas rastit, dhe nuk kam uje te lahem...arrin vete ne perfundimin besoj.
Kam shkruar goxha gjate po tek kjo e fundit dua te ndalem...Largpamja nga ana fizike,kuptohet lehte dhe ketu ti ke te drejte nga ana fizike ne kemi hapesira shume te ngushta dhe te kufizuara dhe horizontet perfundojne ndonjeher edhe vetem dy-tre kilomtra larg... Por per ate largpamesine tjeter e drejta eshte e diskutueshme,megjithese nuk e njohim "Western World", kjo nuk do te thote qene ketej nuk jemi largpames dhe mentaliteti shqiptare nuk e kapenguar asnjehere larg pamesine.. Saper ndryshim te mentalitetit, une nuk e di sa kohe ke pa ardhur ne shqiperi, por po te them qe edghe ketu gjerat kane ndryshuar persa i perket mentalitetit te studenteve te pakten, por edhe te tjeret nuk jane prapa, vetem seper te bere ate qe thua ti te marresh ne dore vendin duhet ne radhe te pare te njohesh mentalitetin ketu, dhe te dish ta ndryshosh ate,per mire..
Pergjigje per gene, jam dakort vete se... diskriminipozitiv duhet te behte per te gjithe studentet, cka eshte e veshtire te arrihet dhe nuk behet ketu per asnjeren pale, saper info, ketu ka profesore te afte nemos shume te afte,te cilet ngaqe i kane lene pa pune per shakqe te cilat i permend, tani rrine e lexojne tek biblotekakombetare...Disavantazhet ne tregun e punes,jane vetem ne punet shteterore, pasi aty te duhet miku dhe i forte,ndersa tek institucionet private mjafton te jesh i afte dhe te arrish ne kohe...( per ilustrim gazeta ballkan,po rivlereson veten ne treg dhe vendosi te marrenepune gazetaret qenjehen si me te miret,kuptohet me rrogame te larta... me sa di une ata qe do te punojne nuk futen miq,pasi i njoh thjeshte punoj ne mire.. Nese ka njerez qe duhen zgjedhur per tu vene ne krye te ketij vendi,ata duhet qe te vijne ketu, te luftojne dhe te fitoj neper ate vend ashtu si te gjithe te tjeret, pa asnje dallim... Kuptohet rrogat me 1000 euro nuk jane, por as me 100 nuk jane..Nje shofer autobusi, nje sekretare, nje infermiere arrin te marre deri dhe 200 euro, Minimumi... ndersa nje gazetare nje mjek apo nje profesor, llogaritet me nej minimum prej 250 eurosh, nese eshte ne fillimet e tij..Inxhineret dhe ata qe merren me ndertim,700-1000 euro minimumi. Avokatet dhe te tjere marrin edhe me shume, ketojane afersisht,pagat jo aq te larta po ne shqiperi per nje jete te thjeshte mjaftojne, problemi ketu eshte te kete pune...