Shqiperine ta marrin ne dore studentet shqiptare qe kane studiuar ne perendim

RecurrentDream

Forumium praecox
Re: Shqiperine ta marrin ne dore studentet shqiptare qe kane studiuar ne perendim

Fillimisht postuar nga FamousJournalist:
[qb] O Gigo,

Aspak nuk eshte e drejte ta marrin ne dore studentet qeverisjen, sepse po te vesh re ata qe sot jane ministra para 12 vjetesh ishin studenta edhe ja ku kane perfunduar, <span style="font-weight: bold">ca te korruptuar me kokat me te medha se shpatullat.</span>

&lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/cool.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt; &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/cool.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt; [/qb]
lol.gif
thumbsup.gif

komino

Valoris scriptorum
Re: Shqiperine ta marrin ne dore studentet shqiptare qe kane studiuar ne perendim

propzomi ishte per studentet jashte e jo per ata te rritur (politikisht) ne GJIRIN E PARTISE (ps apo pd)

megjithate une perseri mendoj se mund te behet vetem nese (ish) studentet paraqiten ne zgjedhje dhe kerkojne votat

nese nuk i voton askush, atehere nuk kane pse ndjejne asnje detyrim ndaj atdheut dhe nuk kane pse ndjehen te detyruar te kthehen per te kontribuar ne permiresimin e vendit!

DFV

Primus registratum

Per mendimin tim Berisha dhe Nano nuk duhet te jene me ne krye te partive te tyre dhe logjikisht edhe ne krye te shqiperise ne fund te fundit ne jemi aty ku ishim ne kohen e komunizmit per 13 vjet vazhdojne te drejtojn shtetin pa sukses vetem keta 2 persona dhe sigurisht te 2 ata po pergatiten te qendrojne edhe nja dhjete vjete te tjera.A eshte e drejte kjo?.Sigurisht qe dikush mund te thote per derisa ata votohen perse te mos jene ata qe jane.Po marr nje shebull nga USA(Do te thote ndonje po dhe ti me ke na krahason,shebulli eshte perse te mos behet edhe ne shqiperi) Bill Klinton qendroj per 8 vjet president USA dhe teper i sukseshem nuk po zgjatem ne sukset qe ai arriti ne krye te presidencs sepse i njohim te gjithe por shtroj pytjen ku eshte Ai tani?,nje qytetar i thjesht i USA,dmth. nuk ben me ligjin,athere pse Nano dhe Berisha duhet te vazhdojn te bejne ligjin ne shqiperi,cfare duhet bere qe ata (por edhe te tjere qe do te vine pas tyre) te mos bejne me ligjin?Per mendimin tim kjo eshte pytja qe duhet te zgjidhet.Dikush thote qe te mos votohet me per partit e medha,por une do te thosha po te njejten gje per Gjinushin,Mediun.Pollon e kompani sepse edhe ata nuk e leshojn vendin e krytarit te partise. Secili nga ne duhet te vrase mendjen per nje zgjidhje te arsyeshme,nuk them se e tham ne ketu ne albforum dhe problemi u zgjidh por sidoqofte mund te luftohet per te arritur ate qe eshte me e mire.Une psh.kam mendimin qe te gjitha partit duhet te miratohen si parti(nga gjykata) me kusht qe ne statutin e tyre te kene te ligjeruar zgjedhjen e kryetarit te partise jo me teper se 2 here nga 4 vjet,pas kesaj ai nuk mund te jete me shume se nje antar i thjesht i partise edhe sikur te jete shume i sukseshem,keshtu do tu hapet drita jeshile te rinjve qe te vine ne krye te shtetit per aq kohe sa u takon.

kushtrimi

Primus registratum

Uauauauauau,ne te paaftet e Shqiperise qe studiojme ketu sebablaretr tane nuk kishin para per te na derguar jashte, ngelemigoje hapur para botes seperendimit dale si ishte &quot;WEST WORLD&quot; hahahahahahahahahhhhhhhhhhhhhhhhh....... Ne te paaftet e qe ndejtem ketu le tua leshojme vendin atyre te afteve qe vijneprej andej dhe te zeme vende pune si betoniere dhe llacista, ne qe merremi me lloqe kavaje, por qe e dime mire se cfare eshte te ecesh ne rrugeme balte, te ta perplasin deren ne fytyre, dhe te te quajne njelloj si i pashkolle.... E di e kam te qarte se shkolla ketu nuk eshte e atij niveli si jashte dhe atje kame shume mundesi dhe behesh me i afte, por qe te kerkosh keshtu te te lirojne vendin,po ju te aftet ame nuk e mesuat konceptin demokratik, te konkureces se lire, pse nuk e provoni keshtu njeher,,,,,, Saper politike, ju mendoni se u mjafton diploma, politikani me i mire eshte ai qe njehe hallet enjerzve te tij atyre qe pret ta votojne dhe jo ai qe ka me shume diploma dhe qeka mbaruar jashte shtetit.... E dini pse deshtoi NOlI sepse nuk njihte mentalitetin shqiptare,,, Gene nga ky vend kani ikur me mijera nje pjese jane kthyer dhe nje pjese jo,,,, ai di tiprese bijte e denje dhe te penduarit, por te ajo qe thua ti eshte .... as qe ma nxe goja ta them borxhet ndaj vendit ku keni lindur nuk keni per t'i lare kurre as ju as ne qe jemi ketu.... Kush prej jush e mban ende mend mesuesen e fillores ate qe u mesoi abc, shkollen ia keni borxh edhe asaj edhe shokut qe nuk erdhit dot se nuk kishte para por kur ishit ketu iu ndihmonte me detyrat e shtepise, nese ju mendoni se jenio gati per te ardhur dhe per te marre frenat e vendit me dore une po ju them qe nuk jeni, sepse mesa po lexoj e keni harruar ate..

kushtrimi

Primus registratum

Edhe nje here jam shume dakort qe studentet jashte te kthehen ne vendin e tyre dhe te japin ate qe na duhet,por trajtojeni pak mendryshejulutem lexova ate idene e kurseve per te rritur interesante, por e pazbatueshme ne vend... ka shune gjera qe ketu kane filluar dhe po ecin, si kjoe kurseve,por per te bere kurset duhen fond dhenuk eshte aq lehte ti gjesh ne shqiperi. Tekesh studiuar ne perendim nuk do te thote qe jeme i mire se te tjeret qe studiojne ne shqiperi, (ka raste konkrete kur studentet qe kane mbaruar shkollen e larte ketu, kane konkuruar dhe kane arritur ta marrin toeflin dhe te tjera deri dhe me piket maksimale temundshme... Psh ne nje shoqja ime pasi mbaroi ketu konkuroi ne gjermani per nje specializim, dhe fitoi me piket maksimale, duke dakle edhe me mire se studentet franceze, italiane qe konkuronin per te njeten gje.... Nejse shkurt dhe qarte qe te vish te qeverisesh kete vend nuk te duhet vetem diploma e huajme sakte perendimore.. Ne radhe te pare duhet te kesh aftesi per ta bindur njeriu te te jape besimin dhe kjokerkon shume me shume kaq per tani

Turing

Primus registratum

E tmerrshme nuk kisha pare nje teme kaq diskriminuese sa kjo. As nuk e pashe kush ishte ai qe e kishte hapur dhe se cfare mendimesh &quot;ajka shqiptare&quot; jashte shtetit kishte shkruajtur por duke pasur parasysh qe gjysma e anetareve te forumit jane studente jashte shtetit(si edhe une) doja ti shtroja nje pyetje te gjithe atyre nisem me mendime te tilla se si mund te ulesh me mijera studente jashte shtetit me nje perifrazim te tille?

<span style="font-weight: bold">&quot;Shqiperine ta marrin ne dore stundet jashte shtetit&quot; </span>

Asnjehere nuk me ka shkuar mendja se mund te jem mi afte se nje shok i imi ne Tirane vetem per faktin qe studioj ne nje universitet te huaj. Ata jane po aq te afte sa ti dhe une dhe nqs per nje arsye x apo y objektive ti mund te nxjerresh konkolusion qe ke basa me te forta se nje student shqipetar ne shqiperi me cfare te drejte ti i nxjerr jashte loje sikur ata te ishin letra bixhosi dhe jo njerez.

Ti nqs je vertet i afte shko dhe nenshtrohu testeve dhe konkurseve si gjithe te tjeret dhe qe per me teper personalisht kjo menyre arsyetimi eshte teper subjektive.

sent

Primus registratum

Fillimisht postuar nga issi i vogel:
[qb] po e theksoj edhe njehere qe nuk me duket e rendesishme se ku studion nje njeri per ta vleresuar ate. Ne radhe te pare ata qe qeverisin ose qe punojne dhe perfaqesojne shtetin duhet te jene te afte dhe te ndershem. Keshtu qe kalon direkt ne plan te dyte se ku e kane mbaruar universtietin apo specializimin.
eusa_angel.gif
[/qb]
po e theksoj qe aftesia vjen edhe nga shkolla meqe shqiperia nuk ka universitet sepse ato qe jane eksistuese jane ato te strukturave komuniste me principe &quot;perendimore&quot; ,po e theksoj qe studentet jashte atdheut jane me te afte dhe te pregatitur por,kuptohet qe duhet te kene dhe pervoje ne vendet ku studjojne sepse teoria pa praktike nuk ka kuptim,megjithate jane me te sakte se keta pseudo akademike qe ka shqiperia sot.po e theksoj

sent

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Tironsja-Si-Shpirt:
[qb] Pershendetje te gjitheve, atyre qe jane ne Shqiperi dhe atyre qe jane jashte saj. Une sapo kam mbaruar studimet ne USA dhe sipas rregullave me lejohet te punoje 1 vit ketu per eksperience. Me sinqeritet te plote jam shume konfuze per cfare do te bej mbas ketij viti. Deshira ime ka qene gjithmone te kthehem por tani qe po afrohet momenti ta bej kete deshire realitet, e kuptoj qe ka shume pengesa. Kthimi ne Shqiperi eshte vetem nje deshire, nje dashuri per token ku linda per shoqerite e para qe formova, per kujtimet e femijerise. Por mjaftojne keto per te me ber qe te kthehem pas? Mos valle duke u kthyer ne Shqiperi hedh ne ere 4 vjet mund, pune, nete pa gjume, si dhe mijra $$$$$ per te mbaruar studimet ne US? Jam e sigurt qe te gjithe studentet qe kane mbaruar jashte mund ta me kuptojne shume qarte, por keto po i them per ti ber te kuptojne edhe atyre studentave qe nuk jane perballur me problemet si dhe me satisfaksionet e te studiuarit jashte. E kuptoj qe nuk meret pozitivisht nje diskriminim i Shqipetareve qe kane studiuar ne Shqiperi por une mendoj qe meqenese mendohet per te miren e Shqiperise duhet te kete kompromise dhe duhet te tregohemi me tolerant e open minded me njeri tjetrin. Cdo njeri ka vlerat e veta te cilat nuk mund te mohoen dhe te cilat do te dalin ne pah sooner or later, por fakti eshte qe studimi universitar ne USA si dhe ne Europen Perendimore eshte shume me i kompletuar se sa ne Shqiperi. Shqiperise nuk i mungojne mendjet e ndritura, eshte thjesht nje ceshtje organizimi. Si cdo gje ne Shqiperi edhe arsimi po kalon kohe te veshtira. Pra ne menyre qe ti kalojme keto kohe te veshtira dhe qe Shqiperia te eci perpara me e mira do te ishte ti hapej rruga studenteve qe vijne nga jashte.
Nuk do ti hiqja as edhe nje presje atyre qe ka shkruar 'gene' sepse jane plotesisht te verteta. Vetem do te shtoj edhe nja dy pika te tjera,

Studentet qe studiojne jashte,

- E kane te qarte se cfare behet ne USA apo Europe pra nuk kane asnje lloj kurioziteti apo adhurimi ndaj Western World, sepse eshte nje realitet qe e kane jetuar vete. Pra nuk ndjehen inferior ndaj askujt.

- Kane njohuri shume me te gjera per boten dhe e shohin boten me nje sy tjeter.

- Jane shume me te pergjegjshem sepse e kane perballuar me forcat e veta jeten ne boten perendimore.

- Jane me largpames sepse jane larguar nga mentaliteti deri diku i prapambetur Shqipetar.

Per keto arsye, une jam e mendimit qe studentet qe vijne nga jashte duhet te perkrahen dhe te marrin respektin qe meritojne nqs kthehen ne Shqiperi. Per ata qe mesohen me konfortet e botes perendimore eshte nje sakrifice kthimi ne Shqiperi. Shpresoj qe kjo sakrifice te marri respektin e merituar.

Peace [/qb]
hi, edhe une mbeshtes mendimin tend si dhe jam dakort

sent

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Turing:
[qb] E tmerrshme nuk kisha pare nje teme kaq diskriminuese sa kjo. As nuk e pashe kush ishte ai qe e kishte hapur dhe se cfare mendimesh &quot;ajka shqiptare&quot; jashte shtetit kishte shkruajtur por duke pasur parasysh qe gjysma e anetareve te forumit jane studente jashte shtetit(si edhe une) doja ti shtroja nje pyetje te gjithe atyre nisem me mendime te tilla se si mund te ulesh me mijera studente jashte shtetit me nje perifrazim te tille?

<span style="font-weight: bold">&quot;Shqiperine ta marrin ne dore stundet jashte shtetit&quot; </span>

Asnjehere nuk me ka shkuar mendja se mund te jem mi afte se nje shok i imi ne Tirane vetem per faktin qe studioj ne nje universitet te huaj. Ata jane po aq te afte sa ti dhe une dhe nqs per nje arsye x apo y objektive ti mund te nxjerresh konkolusion qe ke basa me te forta se nje student shqipetar ne shqiperi me cfare te drejte ti i nxjerr jashte loje sikur ata te ishin letra bixhosi dhe jo njerez.

Ti nqs je vertet i afte shko dhe nenshtrohu testeve dhe konkurseve si gjithe te tjeret dhe qe per me teper personalisht kjo menyre arsyetimi eshte teper subjektive. [/qb]
or toc ai qe hapi temen nuk donte te ofendonte studentat ne shqiperi por thjesht konstaton faktin qe ne shqiperi,jo per faj te studentave atje, por pershkak te diktature se djeshme dhe te sotshme eshte e veshtire te krahasosh pregatitjen e nje studenti ne shqiperi me ate te nje studenti kudo qofte jashte shqiperie mos u revolto se thua qe studjoke jashte shqiperise do te thote te dale ***** vendit(nese studjon...)

sent

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Gigo:
[qb]
Fillimisht postuar nga AnaBlue:
[qb]
Fillimisht postuar nga issi i vogel:
[qb] po e theksoj edhe njehere qe nuk me duket e rendesishme se ku studion nje njeri per ta vleresuar ate. Ne radhe te pare ata qe qeverisin ose qe punojne dhe perfaqesojne shtetin duhet te jene te afte dhe te ndershem. Keshtu qe kalon direkt ne plan te dyte se ku e kane mbaruar universtietin apo specializimin.
eusa_angel.gif
[/qb]
Jam plotesisht dakord me mendimin tend. Aq me teper ne ditet e sotme i duhen Shqiperise njerez te tille. [/qb]
Genjen veten edhe ti kur mendon keshtu. I afte do te thote teknikisht i afte, profesionalisht i afte, jo i afte per te bere &quot;llogje kavaje&quot; me politike,parti, zgjedhje etj. etj. [/qb]
Gigo mos hap me keshtu teme se u hutuan keta te zedhshmit e forumit, kane frike se i zejne venin ata qe jan jashte shtetit.

Emin3m

Primus registratum

[qb] C'mendoni per kete?
Shqiperine duhet ta marrin ne dore studentet shqiptare qe kane studiuar jashte ne universitetet me te mira perendimore, sigurisht ata qe kane pasur rezultatet me te mira ne nivele master dhe doktorate. Atyre t'u lejohet te zgjedhin dhe njerez brenda vendit. Atyre tu jepen vende te mira pune dhe poste te larta ne qeveri. Kjo lloj politike do ndikoje edhe qe ata te kthehen. [/qb]
Mire e ke ti, se ke keq hic, qe mendon kaq holle.
Se ta marrim holle-holle, sidomos ata qe po mbarojne shkollen jashte, jane pikerisht ata, qe i duhen Atdheut.
Por mua me duket pak si Enderr, se vetem enderr eshte dreqi ta haje kjo qe thuhet ketu.
Une jam skeptik, edhe me kete qe ti thua, sjam dakort. Kur te kesh bere stazh, ke treguar veten tende sa i sukseshem je per veten, i ke treguar familjes edhe shoqerise, atehere kerko &quot;copen&quot; e majme. Troc me thene, me te shku ne Shqiperi , ose ke me shku i prish qe ne avion, ose me te zbrit ne Rinas, ke me mesuar hilete.
Nejse, une gje ne dore skam, ti ske , te tjeret qe shkruajme jo e jo, me i llaf, TEME KOTI kjo qe shkruhet.
Ne dac mbaje hap, ne dac mbylle, por mos mprif dhomet kot.

Turing

Primus registratum

or toc ai qe hapi temen nuk donte te ofendonte studentat ne shqiperi por thjesht konstaton
Ai qe hapi temen bashke me ty duhet te kene nje koncept teper basik te ofendimit se per mendimin tim per shoket e mi ne Shqiperi dhe per ata te tjeret qe nuk i njof nuk ka ofendim me te ulet se ky. Kjo eshte sikur ti thuash atij :

<span style="font-weight: bold">Ke humbur 5 vjet nga jeta jote, nuk ka gje se tani erdha une &quot;perendimori&quot; dhe do ti marr gjerat ne dore dhe ty nuk do te le pa buke!!!</span>

Ky eshte edhe ofendim dhe per mua dhe per gjithe stundet e tjere shqipetare jashte shqiperise(mendoj une) !!!<span style="font-weight: bold"> se mua asnjehere nuk me ka shkuar nder mendje nje mendim i tille pera ata</span>

faktin qe ne shqiperi,jo per faj te studentave atje, por pershkak te diktature se djeshme dhe te sotshme eshte e veshtire te krahasosh pregatitjen e nje studenti ne shqiperi me ate te nje studenti kudo qofte jashte shqiperie
Se sa eshte e veshtire per mendimin tim ti nuk ia ke haberin fare. Jo te gjithe e kane patur shansin te vazhdojne studimet jashte por ata qe ngelen atje nuk eshte se jane kunguj dhe pikerisht kjo mund ti japi avantazh ndaj ndonje kungulli te jashtem. Por edhe sikur ti te jesh me i formuar dhe te jesh i vetedijshem per kete, nuk ka asnje arsye dhe askush nuk te jep te drejten qe ti trajtosh ata si mall i skaduar !!!

mos u revolto se thua qe studjoke jashte shqiperise do te thote te dale ***** vendit(nese studjon...)
Shkuma u del te gjitheve(si atyre brenda dhe jashte atdheut) por edhe njehere po ta theksoj kjo nuk eshte arsye objektive qe ti te mendosh se je me i mire se ata dhe tu vesh punes dhe djerses se tyre nje vise te kuqe.

endrit maci

Primus registratum

Mua me duket pak paradoksale kjo teme. Ndarja midis studenteve qe mbarojne ne Shqiperi ose jashte saj ne thelb nuk ekziston. Per mendimin tim Shqiperia nuk ka nevoje per koka te medha sepse nuk ka qellim te shpiki &quot;bomben atomike&quot; apo te zbuloje se si sherohet &quot;SARS&quot; apo te nisi rrakete ne hene, Shqiperise i nevoitet ndryshim mentaliteti per punen. Shqipria ka njerez te zote te cilet kane kapacitet intelektual dhe mbi mesataren e vendeve perendimore, megjithese kane mbaruar universitetet Shqiptare. Shqiperise tani i duhet nje revolucin vetendergjegjesimi per te kuptuar rendesine e punes dhe respektin ndaj saj. Une jam dhe vazhdoj te jem skeptik qe disa qindra te rinje qe akoma nuk i kane hikur pucrat e moshes, qe kane mbaruar universitetet neper bote dhe qe kane eksperience vetem ne McDonalds mund te ndyshojne kete realitet. Une nuk kam asnje gje kundra jush por thjeshte nuk mendoj qe ka ardhur koha te eksperimentojme FRESHista te rinj ne kurriz te ketij populli.
Dhe nje gje tjeter qe doja te thoja eshte dhe mentaliteti qe ju kinga te vegjel atdhedashes e harroni. Me ka rene rasti te takoj shume te huaj te cilet pesonin nje shperfytyrim me kalimin e kohes se qendrimit ne Shqiperi. Ne fund kishin nje deshire te pa shpjegushme per tu mos larguar nga ky vend. Ne fillim mendoja se ishte klima, pastaj mendoja per bukurite e natyres, pastaj per njerzit por te gjitha mbaronin me nje ?
Mbas shume kohes kur u njoha me rrealitetin e vertete te botes e kuptova se dashuria e tyre ishte per kausin, mungesen e rregullit, urrejtjen ndaj punes te cilen cdo qenie njerzore do ta deshironte sepse ne te mund te pershtatej me kollaj.
Nuk me harrohet historia e nje miku tim qe punonte per nje organizate amerikane. Ne muajin e pare te punes amerikanet e pinin kafen ne kembe dhe Shqiptaret rrinin 30 min ne tavoline. Ne muajin e dyte filluan dhe ato ta pinin kafen ulur dhe per 30 min Ne fund te 6 muajve amerikanet i gjeje ne kafe dhe i leje atje dhe koha e kafes shkonte 2 ore ne dite. Per ju qe punoni ne perendim me thoni a eshte parajsa me e bukur apo 2 ore Cofe time?

ilprincipe

Primus registratum

shqiperia nuk diskutohet qe ka nevoje per njerez qe kane studiuare jashte vendit,po sidomose ka nevoje per njerez qe te jene me edukate perendimore

komino

Valoris scriptorum

migjeni

mbase me ke keqkuptuar
nuk doja te ofendoja askend

une personalisht jam dakort qe studentet te kthehen te gjithe pa perjashtim dhe nuk kane fare pse te kerkojne qe dikush ti liroje vendin por nese mendojne se jane te afte, le te kekojne postet me vota e konkurse dhe nuk ka asnje lloj diskriminimi ketu

duke lene menjane votat, le te jemi pak realiste mbi mundsite qe kane studentet e vendit e ata nga jashte per te mbijetuar ne tregun shqipetar te punes

1- motivimi
studentet nga jashte mund te pretendojne aty ku jetojne rroga minimale minimale 1000 euro ndersa ne shqiperi max -xxx nuk e di thuhe ti
dhe kjo nuk i nxit aspak te konkurojne si duhet ne tregun shqipetar - me humbje per shqiperise

2- problemet qe kane me kthimin ne vend- duke filluar nga me banalet si mungesa e shoqerise e rrjedhimisht e jetes sociale - edhe nje emigrim tjeter

3- me e rendesishmja kjo - mungesa e miqesive qe krijohen ne bankat e shkolles e qe do te te ndihmojne gjithe jeten te ecesh perpara ne karriere, ashtu si do te te ndihmojne te gjesh nje vend pune te mire. Kete rrjet miqesor nuk e krijon dot kur ke studiuar jashte dhe per me teper, bashkepunetoret e tu do te te shohin si nje kercenim (sic po ndodh faktikisht ne kete diskutim)

pra, perfundimisht (per tani)

nqs jemi dakort qe studentet nga jashte duhet te kthehen e te japin kontributin e tyre te vlefshem (e thame me lart ne faqe te tjera se sa te vlefshem), duhet edhe te pranojme se duhen mbrojtur e ndihmuar disi per te kompensuar disavantazhet natyrale qe gjejne ne tregun e punes ne shqiperi.

&lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/smile.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt; take it easy

kushtrimi

Primus registratum

[
- E kane te qarte se cfare behet ne USA apo Europe pra nuk kane asnje lloj kurioziteti apo adhurimi ndaj Western World, sepse eshte nje realitet qe e kane jetuar vete. Pra nuk ndjehen inferior ndaj askujt.

- Kane njohuri shume me te gjera per boten dhe e shohin boten me nje sy tjeter.

- Jane shume me te pergjegjshem sepse e kane perballuar me forcat e veta jeten ne boten perendimore.

- Jane me largpames sepse jane larguar nga mentaliteti deri diku i prapambetur Shqipetar.) postuar nga Tironsja...

&quot;nqs jemi dakort qe studentet nga jashte duhet te kthehen e te japin kontributin e tyre te vlefshem (e thame me lart ne faqe te tjera se sa te vlefshem), duhet edhe te pranojme se duhen mbrojtur e ndihmuar disi per te kompensuar disavantazhet natyrale qe gjejne ne tregun e punes ne shqiperi.&quot; marre nga Gene

Nese une ndjehemi fyer,do te thote qe jam tille,kjo teme qeprej menyres se sieshte hapur dhe se si ka folur hapesi i saj dhe te tjere eshte fyese.... Shprehja ta marrin ne dore, eshte per me teper jodemokratike dhe ju qe e njihni &quot;konceptin perendimor&quot; te fjales demokraci nuk besoj see keni degjuar te perdoret te pakten me ketre kuptim....
Poi pergjigjem tironses...Eshte e vertete une kam kuriozitet te shoh boten andej, psh dua te shoh babilonine e restaurar nga Sadami, Vdes te shkoj nje here ne operan e vienes dhe ne stadiumin e Baiern etj etj... Ky per mua eshte te shuash kuriozitetin sa per pjesen harroje qe shqiptaret ketu adhurojne boten perendimore, se nuk kemi cte adhurojme per vec dritave dhe ujit apo rrugeve me te mira, ndoshta njefunksionimime temire te shtetit pjesa tjer eshte njelloj, nese do te behesh i pasur edhe atje duhet te punosh..Inferior as sot as neser aspas nje muaji nuk do te ndjehem edhe pse &quot;nuk e di&quot; se cfare behet ne Europe,SHBA etj.
Kush te tha qe ne ketu nuk kemi njohuri te gjera per boten, interneti, tv radio funksionojne edhe ketej nga ne, pastaj qe eshte dhe me kryesorja, ka libra qe fatmiresisht shiten me lire se atje ku jetoni ju.Psh une vetem per 100 leke, kam blere librin e nje ish-keshilltari amerikan te presidentit per sigurine... I cili vertet kishte ca ide interesante per boten perendimore, apo dhe librin e ishit te cias, vetme me 700lek. Dmth,njohurite per boten mund ti zgjeroj dhe ti ngushtoj sipas nevojave te mia... Menyren se si e shohim ne ketu dhe ju atje jane te ndryshme kjo eshte e vertete,po nesemund te ma thuash cili eshte kendveshtrimi yt, qe te ben te ndjehesh kaq e sigurte se eshte me i miri....
Ti mendon se ne ketu jeten e perballojme kala qafe te tjereve apo si...Mos te duket gje papergjeshmeri qe studentet qe kane mundur te gjejne nje pune ne tr, punojne dhe deri 12 apo me shume ore ne dite per nje rroge tre apo kater here me te vogel se ai qe punon, 4 ore andej nga ju. Apo mendon se ne ketej e kemi me te lehte se ta perballosh jeten ne nje vend perendimore... Nukmund ta them se si eshte atje,se i di veshtiresite e te qenit ne vend te huaj, por te siguroj qe edhe ketej nga ne boll e veshtire eshte,aq e veshtire sa kur kthehmne darke ne shtepi,pasi kam punuar nga 9.30 e mengjesit ne 24.00 apo edhe me teper sipas rastit, dhe nuk kam uje te lahem...arrin vete ne perfundimin besoj.
Kam shkruar goxha gjate po tek kjo e fundit dua te ndalem...Largpamja nga ana fizike,kuptohet lehte dhe ketu ti ke te drejte nga ana fizike ne kemi hapesira shume te ngushta dhe te kufizuara dhe horizontet perfundojne ndonjeher edhe vetem dy-tre kilomtra larg... Por per ate largpamesine tjeter e drejta eshte e diskutueshme,megjithese nuk e njohim &quot;Western World&quot;, kjo nuk do te thote qene ketej nuk jemi largpames dhe mentaliteti shqiptare nuk e kapenguar asnjehere larg pamesine.. Saper ndryshim te mentalitetit, une nuk e di sa kohe ke pa ardhur ne shqiperi, por po te them qe edghe ketu gjerat kane ndryshuar persa i perket mentalitetit te studenteve te pakten, por edhe te tjeret nuk jane prapa, vetem seper te bere ate qe thua ti te marresh ne dore vendin duhet ne radhe te pare te njohesh mentalitetin ketu, dhe te dish ta ndryshosh ate,per mire..

Pergjigje per gene, jam dakort vete se... diskriminipozitiv duhet te behte per te gjithe studentet, cka eshte e veshtire te arrihet dhe nuk behet ketu per asnjeren pale, saper info, ketu ka profesore te afte nemos shume te afte,te cilet ngaqe i kane lene pa pune per shakqe te cilat i permend, tani rrine e lexojne tek biblotekakombetare...Disavantazhet ne tregun e punes,jane vetem ne punet shteterore, pasi aty te duhet miku dhe i forte,ndersa tek institucionet private mjafton te jesh i afte dhe te arrish ne kohe...( per ilustrim gazeta ballkan,po rivlereson veten ne treg dhe vendosi te marrenepune gazetaret qenjehen si me te miret,kuptohet me rrogame te larta... me sa di une ata qe do te punojne nuk futen miq,pasi i njoh thjeshte punoj ne mire.. Nese ka njerez qe duhen zgjedhur per tu vene ne krye te ketij vendi,ata duhet qe te vijne ketu, te luftojne dhe te fitoj neper ate vend ashtu si te gjithe te tjeret, pa asnje dallim... Kuptohet rrogat me 1000 euro nuk jane, por as me 100 nuk jane..Nje shofer autobusi, nje sekretare, nje infermiere arrin te marre deri dhe 200 euro, Minimumi... ndersa nje gazetare nje mjek apo nje profesor, llogaritet me nej minimum prej 250 eurosh, nese eshte ne fillimet e tij..Inxhineret dhe ata qe merren me ndertim,700-1000 euro minimumi. Avokatet dhe te tjere marrin edhe me shume, ketojane afersisht,pagat jo aq te larta po ne shqiperi per nje jete te thjeshte mjaftojne, problemi ketu eshte te kete pune...

komino

Valoris scriptorum

migjeni

shoh se nuk ke lexuar te gjithe zhvillimin e temes (as une nuk do kisha lexuar gjithe ato diskutime menjehere)

per te evituar moskuptime, po citoj gjithe diskutimet e mia qe te kemi dicka unitare dhe te vazhdojme me tej pa u perseritur

komino

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga gene:
[qb]
[qb]
[qb] si perfundim??????????????

nuk mora vesh fare se cfare mendimi keni

a duhet te kthehen studentet nga jashte (kur te kene mbaruar e nuk do jene me studente por mbase studiues) e te marrin ne dore te ardhmen e vendit per ta cuar aty ku kemi vendosur (ne perendim)??????????

nqs se po
si si si si si si si si si si si duhet bere kjo pune

-me vota te lira,( dmth studentet ose me mire intelektualet e rinj, jashte por edhe ne shqiperi te formojne organizata politike e te prezantojne zgjidhjet e tyre per zhvillimin e vendit)

-apo me frymen e shenjte ne menyre autoritare (ik ti e hajdeni ju te rinjte)?[/qb]
ketu pergjigjet gigo (hapesi i temes)
Gene, më shume qetesi duhet plako!
Une kam kerkuar mendim vetem per nje ide timen. Them se sikur qeveria te ndjeke nje politike te tille ne te cilen studentet per te cilet une flas, te vihen ne krye te gjithckaje atehere kjo politike i nxit ata te kthehen dhe vendi rregullohet. Ideja mund te duket pak teknokrate po ne bote sot teknokratet i rregullojne gjerat. Kaq. Ti nqs ke ndonje mendim a ide plus mund ta thuash, une i pranoj edhe lavderimet edhe kritikat &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/wink.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt; mjafton te mos thuash gjera boshe si kungulli gfm73 &lt;img src=&quot;/pf/images/graemlins/laugh.gif&quot; alt=&quot;&quot; /&gt; [/qb]
prape nga gene

vertet nuk e mora vesh se cfare pergjigje i dhane pyetjes tende dhe nuk vura ne diskutim kete te fundit
persa i perket kthimit te studenteve mendoj se jemi te gjithe dakort qe kjo duhet bere- ndryshon rruga qe duam te ndiqet
-une jam per nje kthim te organizuar dhe hyrje prepotente ne politike me zgjedhje (po te duan ti votojne perndryshe nuk kane perse kthehen)
-TI je i mendimit qe duhet tu japin vende pune qeveritaret e sotem (une nuk kthehem per te qene ne dore te nje qeveritari qe neser i mbushet mendja e me nderron, me mire rri ketu ku jam e marr ato 1500 euro rroge)

sic e sheh perfundimi eshte i njejte por rruga qe ndiqet eshte e ndryshme
problemi eshte qe ketu askush nuk do ose nuk di te marre pjese ne ndonje organizate keshtu qe i ngelet te lype ndonje vend pune te dega e ps apo e pd kur te vije ne pushtet
pastaj kam pershtypjen se edhe nje i mencur nuk ka c'ben kur komandohet nga idiote injorante driteshkurter se &quot;ti presin kembet e nuk te lene te vraposh&quot;!!!!!!!! [/qb]

komino

Valoris scriptorum

[qb] qe te qendrojme me kembet ne toke, te mos flasim kot ne tym per ndergjegje te paster e te tjera si keto.

faktet jane 2

1- shqipetaret kane zgjedhur te ndjekin rrugen perndimore sepse u tregua me e suksesshmia

2- shqipetaret ne shqiperi jane mesuar (jo per fjaj te tyre por te drejtuesve te deritanshem) qe rruga me e mire, me e shpejte e me fitm prurese per te zgjidhur problemet, eshte qe &quot;te vajiset rrota&quot; dmth rryshfetet

perse diskutojme per studentet ne perendim si te afte per ta nxjerre vendin nga kjo gjendje

1- kane, jo vetem studiuar, por edhe jetuar ne perendim e kjo do te thote

- kane pare ne realitet ate qe studiojne (ne shqiperi nuk ke ku e sheh dot aktualisht )

- kane nje vizion te qarte te rruges qe duhet te ndjeke shqiperia e ku duhet te shkoje (eshte njesoj sikur te shohin te ardhmen e ta jetojne)

- shume prej studenteve jashte punojne per te vazhduar studimet dhe kjo i jep nje experienxe te mire

2- fakti qe kane jetuar jashte

- i jep mundesine te shohin se duke ndjekur rregullat e nje shoqerie mund te jetosh me i lumtur, me i qete, e te punosh me mire

- kane pare se korrupsioni nuk eshte e vetmja rruge per te zgjidhur problemet

- kane pare se nqs shkelin ligjin, heret a vone do ta paguajne ( mendoni me sa intensitet jetohet ne itali fakti qe Berluskoni tani rrezikon te denohet per korrupsion gjyqtaresh)

- kane mesuar vertet se jeta nuk eshte e bardhe ose e zeze por eshte nje kompromis i madh

- kane mesuar qe cdo shpehje e dhunes te afron te kafshet dhe kjo nuk te con perpara

nuk e di a i kane mesuar te gjithe keto gjera
por di qe te gjithe ne perndim kane patur mundesine ti jetojne keto probleme e ti krahasojne me realitetin shqiptar

besoj se te gjithe kane mesuar dicka dhe jo thjesht teori por i kane jetuar vertet [/qb]

komino

Valoris scriptorum

[qb] x gurin
TI jepet perparesi ne zyrat e shtetit eshte ti vish pas avazit zotit nano qe kerkon ti integroje ne strukturat e tij te paafta e te korruptuara (si ato te opozites aktaule fundja )
se cfare mund te bejne nuk mund te thuhet ne nje teme me 10 rreshta por me pare shiko ketu rrotull se ka plot mendime te vlefshme (humbur midis shkrimeve te pavlere te disa extremisteve te semure
fillimisht duhen organizuar diskutimet qe te kene nje objektiv te tille dhe kete po diskutojme ketu (si organizohet kjo pune me mire)

x fjorent

ti ke shume te drejte kur thua se nje student pasi harxhoi 4-6 vite per te studiuar duke i dale shpirti edhe ne pune part time (ose full) pasi mesoi te integrohet ne nje shoqeri te huaj dhe pasi ben llogarite se ka shpenzuar (ose investuar me mire) 50,000 euro per arsimimin e tij jashte, as qe nuk duhet ti vije ne mendje te kthehet ne nje vend e te lype nje pune shteti te shpifur nga nje drejtues partie injorant e i korruptuar per te jetuar ne nje vend nga i cili te gjithe vrasin mendjen si te ikin

e vetmja menyre e mundshme per ti kthyer studentet (intelektualet e rinj) eshte qe ti jepet mundesia per te ndryshuar gjerat vertet

kjo nuk behet thjesht me deshiren e mire por duke patur nje fare pushteti qe mund te ta jape vetem besimi i popullit me voten e lire

edhe per te ngritur nje leter nga toka duhet pak fuqi fizike, mendo se cfare fuqie duhet per te rindertuar nje sistem te kalbur

duhet mbeshtetja e nje populli
dhe duhet te kete nje grup te organizuar mire e propozime konkrete per ta fituar ate

[/qb]