Re: Sa gjuhe te huaja flisni.
Përshëndetje nga Suedia!
Nëse flasim një gjuhë apo jo është një gjykim subjektiv. Unë për vetën time mund të pohoj se jam në gjendje të flas pa shumë probleme suedishten, anglishten dhe shqipen. Germanishten e flas mjaft mirë, frengjishten me disa vështirësi dhe finlandishten me shumë vështirësi dhe kufizime. Ne suedezët kuptojmë mirë norvegjishten, mjaft mirë edhe danishten. Kam vetëm fraza italisht dhe spanjisht por i kuptoj këto gjuhë mjaft mirë. Edhe portugalishten e shkruar kuptohet, por me vështirësi.
Po shkruaj letra suedisht, anglisht, shqip, gjermanisht dhe frengjisht. Mund të them me krenari se kam kuptuar 95% prej një letre rusisht, me ndihmën e fjalorit, edhe me fjalor një libër shkencor rumanisht.
Përvoja ime më tregon se cdonjëri i cili zotëron disa gjuhë ka fituar aftësi për të hyrë disi në shumicën e gjuhëve të tjera....
Cila gjuhë evropeane është më e vështirë? Për mua finlandishtja, pastaj shqipja. Ata të cilët kanë punuar me gjuhën e Wales-it (pjesë e Britanisë) sigurisht ngulin këmbë se ajo gjuhë është më e komplikuar! Edhe gjuha Euzkadi (gjuha e baskëve) është tmerrsisht e vështirë....