Roli dhe Kontributi i te Huajve ne Shqiperi... (?)

Kordelja

Valoris scriptorum
Re: Roli dhe Kontributi i te Huajve ne Shqiperi... (?)

Fillimisht postuar nga zog:
14 vjet kam vetem qe jetoj ne paris, deshe gje tjeter ?
Blendi sapo u njofte me delen Dolly, pergezime! Prova me kompromentuse qe klonimi apo hibridizimi eshte deshtim.

Blendi

Primus registratum

Hello Dolly! /pf/images/graemlins/laugh.gif Happy to meet'cha! or am i too redneck for you 14year parisian arsse?

zog

Primus registratum

kalamoja ka momente qe une s'ju dashuroj, bile hiç fare.

Blendi

Primus registratum

OK boll u tallem. mos ma merr per ters zog por ketu ndonjehere kalojme disa ore rrjesht e eshte shpesh normale me bo shaka. jam i sigurte qe Kordelja nuk ka kurrfare merie personale me ty, as une vetkuptohet se as nuk te njoh.

prandaj, mos e merr ters shakane

Kordelja

Valoris scriptorum

E hongre Blendo, jane lot krokodli Atlantiku ato, eheheheeee s'i ha tezja ato!

Una s'jam zodhonsja Ydhit, ne ti s'je imi, posi!

Le_Routard

Forumium maestatis

14 vjet kam vetem qe jetoj ne paris

Pranej dhe mos ja veni veshin shume se osht i cik i godit. 14 vjet ne Paris nuk jon pak! /pf/images/graemlins/laugh.gif

Blendi

Primus registratum

haha u knoqa me LR /pf/images/graemlins/laugh.gif

109UV

Primus registratum

e degjenerut temen ... duhet me sjell ca te huj te diskutojne ketu /pf/images/graemlins/laugh.gif

Eni_883

Primus registratum

[qb] jeta eshte monotone ne perendim, pune-shkume ne sume-gjume /pf/images/graemlins/laugh.gif , jo ne shqiperi ku ka te pakten nje vetvrasje ne jave.

e keqja e shqiptarit me shkolle i cili ka si model europianin e civilizum eshte qe ; ai duke dashur te europianizoje shqiperine, harron, qe shkaterron te vetmin BURIM superioriteti gjenetik te races se tija.

pra shqiperia do te behet europe, por shqiptare nuk do te ket me. e ne na qan zemra per shqiptarine, sepo te qe ndryshe nuk do na binte mendja per kete forum apo te tjeret si ky.

pra do te qeme europianizuar ka kohe.

ps; nuk ka me te shemtuar se nje shqiptar te europianizuar. [/qb]
Sa mendim i gabuar. Nese duam qe Shqiperia te perparoje e te jete ne te njejtat nivele me vende te tjera kjo arrihet pa e humbur identitetin apo 'superioritetin gjenetik" cfare termi!! Pastaj mbas 14 vjetesh ne Paris ti duhet ta kesh kuptuar kete mire ose hic fare.

Pastaj kush tha qe duam ta Europianizojme Shqiperine, une them ta Amerikanizojme. Kontributet ne Shqiperi nga te huajt ka dhe shume te vlefshme nese shohim ndihmesen qe na eshte dhene per te ndertuar sisteme qe si kemi pasur me pare, pergjegjesia jone qendron ne ate qe ti pershtasim keto sisteme me vendin tone qe te na sherbejne me mire dhe jo ti pranojme si te mireqena, prandaj eshte e mire qe njerezit pasi edukohen ne vende te tjera te kthehen ne Shqiperi. Por kjo eshte shume e veshtire per shume arsye. Por aftesite jane ne Shqiperi per ti reduktuar ndihmesat me kalimin e kohes. Better days will come for sure it takes persistance and patience. :wave:

abs

nuk e di...

...,per muhabet...

Eni_883 u kenaqa me mesazhin tend … /pf/images/graemlins/smile.gif

Pastaj kush tha qe duam ta Europianizojme Shqiperine,une them ta Amerikanizojme.

hmmm me u ba si amerika, a s mendon se bahna kallabllek? :rolleyes: Gjithe rracat qe ka amerika mren…jo per gja po s kena vend per to…se rracista s jena hic na :cool: ah po, nese ato ndertojne ura mbi dhe nen dete, le te vijne… /pf/images/graemlins/wink.gif

Ndersa, europianet si dhe amerikant kane nje arkitekture te vecante…
…ne shqiperi shumfishimi i ndertesave tipike shqiptare, kullat prej guri…shtepite tipike elbasanase,gjinokastrite, beratese, korcare,krutane, etj…do ishte individuale dhe bukur mendoj.

Kontributet ne Shqiperi nga te huajt ka dhe shume te vlefshme nese shohim ndihmesen qe na eshte dhene per te ndertuar sisteme qe si kemi pasur me pare, pergjegjesia jone qendron ne ate qe ti pershtasim keto sisteme me vendin tone qe te na sherbejne me mire dhe jo ti pranojme si te mireqena,prandaj eshte e mire qe njerezit pasi edukohen ne vende te tjera te kthehen ne Shqiperi. Por kjo eshte shume e veshtire per shume arsye.

Drejt. Shqiptaret (pergjithsisht) qe jetojne jashte nese nuk vijne fizikisht (per momentin), ne nje fare forme jane atje…

Por aftesite jane ne Shqiperi per ti reduktuar ndihmesat me kalimin e kohes.

ktu s jam dakort me ty :wink: , simbas meje le te vijne perdite sa ma shume te huaj e te zbukurojne vendin tone ne bashkpunim me Shqiptaret, simbas nevojave-kerkesave - e deshirave qe kane vendasit.
Pervehte ju propozova njehere zvicerianve, qe te vijne per pesvjet ne shqiperi, e shqiptaret te vijne per pese vjet ne vend tyre… /pf/images/graemlins/laugh.gif se di a me aprovohet... :devil:

Better days will come for sure it takes persistance and patience :thumbsup:

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Eni_883:

[qb]Sa mendim i gabuar. Nese duam qe Shqiperia te perparoje e te jete ne te njejtat nivele me vende te tjera kjo arrihet pa e humbur identitetin apo 'superioritetin gjenetik" cfare termi!! Pastaj mbas 14 vjetesh ne Paris ti duhet ta kesh kuptuar kete mire ose hic fare.
[/qb]
çfare ngatarron moj, çi ke keto fjali pa strukture e PERMBAJTJE ?

dhe qe skane asnje lidhje me çfare u mundova te shtroj une.

Blendi

Primus registratum

Shiko, nuk mund të shihen gjërat kaq ngushtë sa i sheh ti. Një shoqëri e gjallë është nën ndryshim të vazhdueshëm - edhe shoqëria shqiptare. Kjo është përsosshmërisht e natyrshme dhe pa kuptim të luftohet.

A mos vallë mendon se ato tipare të tanishme të shoërisë shqiptare nuk janë produkt i historisë tonë të përbashkët? Shumë prej tyre janë në fakt importe nga perandoria osmane që dikur kanë qënë të huaja për paraardhësit tanë sikundër mund të frigohesh ti prej ndryshimit që ndihet se afron.

eniad

Forumium maestatis

Kam pershtypjen se ketu nuk po diskutojme per te perkrahur globalizimin apo ruajtjen e tipareve e traditave kulturore te Shqiperise.
Kjo do te ishte nje teme me vete, ku, kam pershtypjen, do te kishte mjaft perplasje mendimesh, pasi eshte nje debat mbareboteror.

Sa per ate qe te vijne sa me shume te huaj e "ta zbukurojne" kete vendin tone. Ehhhhhhh...., sikur te gjithe te vinin me kete mendje, do ta kishim bere Shqiperine "kopsht te lulezuar te...." (oops, se kush e ka thene kete me perpara /pf/images/graemlins/laugh.gif ".

Problemin, ne njefare menyre, une e shoh tek besimi dhe liria e tepruar qe u jepet ketyre te huajve per te bere cfare t'ju shkoje neper mend, me idene se ata dine gjithcka, ata mund te bejne gjithcka. Ua japim ne kete liri (d.m.th. institucionet perkatese qe i therrasin, ketu nuk e kam fjalen se kush eshte ne pushtet, quite s.th. else).

Une nuk kam probleme racizmi apo nacionalizmi ekstrem, s'i kam patur ndonjehere. Nuk po them qe ne jemi te persosur nga cdo ane dhe qe keta te huajt na kane zaptuar, fundja shume prej tyre, ne mos te tere, vete i kemi thirrur. Thjesht, dua te them se gjerat duhet pak nga pak te ndryshojne. Me rritjen e kapaciteteve njerezore ne vend duhet te ulen ato qe "huazohen" nga jashte, sidomos te shkohen ne nje site per te arritur qe ketu te vijne njerez te zote dhe, per me teper, kompetencat e tyre duhet te percaktohen me shume imtesi qe te mos kete vend per abuzim. Me tej, edhe ata tregtare te huaj qe vijne dhe qe shohin si mundesi te pare se si mund t'ia hedhin ligjit duke shmangur taksat, duke mos u krijuar kushtet me minimale te punes personelit vendas (kujtoni rastet e vajzave ne fabrikat e kepuceve), ku siguria eshte thjesht nje fjale pa kuptim per ta e ku fitimin qe marrin ketu me keto shmangie e dallavere do ta enderronin ne vendin e tyre (ne mos do hanin ca gjoba te majme apo ca kohe ne burg), duhet patjeter te perballen e t'u imponohen rregulla te forta.
Ajo qe them une eshte se te qenit "i huaj" nuk mund te te jape si rregull atributet e "perendise".

Eni_883

Primus registratum

[qb]
Fillimisht postuar nga Eni_883:

[qb]Sa mendim i gabuar. Nese duam qe Shqiperia te perparoje e te jete ne te njejtat nivele me vende te tjera kjo arrihet pa e humbur identitetin apo 'superioritetin gjenetik" cfare termi!! Pastaj mbas 14 vjetesh ne Paris ti duhet ta kesh kuptuar kete mire ose hic fare.
[/qb]
çfare ngatarron moj, çi ke keto fjali pa strukture e PERMBAJTJE ?

dhe qe skane asnje lidhje me çfare u mundova te shtroj une. [/qb]
:eek: :eek: se mos me shave gje nga Shqipja se kam dy vjet qe e mesoj /pf/images/graemlins/laugh.gif . Permbajta normalisht qe s'te paska pelqyer po eshte ceshtje opinioni. Sa per strukturen ohuuu flasim andej nga gjuhesia po deshe. :wave:

Le_Routard

Forumium maestatis

Jo ne une dakort jom qe te ruajm traditat ne zakonet, biles ne ato parahistoriket. Jo se jemi poplli ma i vjeter i Ballkanit/Europes, dhe nuk na ka lezet qe te modernizohemi dhe ne si gjithe dynjoja.

Tashti teorikisht, njeriu dhe shoqeria shkojn gjithmone duke ndryshuar e duke u zhvilluar. Shkembimi i njohurive dhe eksperjencave ndihmojn qe njeriu te permisoj kushtet e jetes sipas perceptimit dhe deshirave qe ka. Pra njeriu mer nga te 'huajt' ate qe i pelqen, dhe jo ate qe mund ti japin me detyrim.

Eshte normale qe te jemi pak nostaligjik per te kaluaren, qe ne menyre simbolike e quajm 'traditat tona' te cilat nuk mund ti gjejm jasht. Truri njeriut ka tendencen te harroj 'vuajtjet' dhe te kujtoj 'qyfyret'. Pra kur je i perballuar me problemet e jetes se perditeshme do mundohesh ti shmangesh atyre duke u zhytyr ne kujtimet e dikurshme.

Une mendoj qe Zogu duhet te nrroj shpi ne Toulouse se nuk ka gjo m'terezi n'Paris. /pf/images/graemlins/laugh.gif

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Blendi:
[qb] Shiko, nuk mund të shihen gjërat kaq ngushtë sa i sheh ti. Një shoqëri e gjallë është nën ndryshim të vazhdueshëm - edhe shoqëria shqiptare. Kjo është përsosshmërisht e natyrshme dhe pa kuptim të luftohet.

A mos vallë mendon se ato tipare të tanishme të shoërisë shqiptare nuk janë produkt i historisë tonë të përbashkët? Shumë prej tyre janë në fakt importe nga perandoria osmane që dikur kanë qënë të huaja për paraardhësit tanë sikundër mund të frigohesh ti prej ndryshimit që ndihet se afron. [/qb]
me duket se je ti qe i sheh gjerat ngushte (dhe s'ka sesi). po ta SHTYSH aresyetimin tend pertej turqise, besoj se do te fillosh e kuptosh se ku e kam fjalen une.

degjo ktu ! pikerisht kulturen turke ne e morrem siç sot po perpiqemi te marrim ate perendimore ; si te arrire, si majen e perfeksionit, ose arritjen e lumturise individuale e begatise kolektive.

e sot kete perpjekje te dikurshme, aq te deshiruar, e quajme PRAPAMBETJE ne mos mallkim historik.

a kupton ?

109UV

Primus registratum

Fillimisht postuar nga eniad:
[qb]Une nuk kam probleme racizmi apo nacionalizmi ekstrem, s'i kam patur ndonjehere. Nuk po them qe ne jemi te persosur nga cdo ane [/qb]
Eshte e qarte qe ti e ke problem nacionalizmin. Menyra si shprehesh e ben te qarte. Ne nuk jemi te persosur nga asnje ane. Askush ne bote nuk eshte i persosur ne asnje ane. Persosmeria tek njerezit nuk ekziston.

[qb]
kompetencat e tyre duhet te percaktohen me shume imtesi qe te mos kete vend per abuzim. [/qb]
A percaktohen kompetencat e zyrtareve/konsulenteve shqiptare po me te njejten imtesi? Kur te behet ajo, atehere dhe ti mund te kerkosh, pa u dukur si don kishoti, qe te kompetencat e te huajve te percaktohen me imtesi. Nderkohe, nuk i ndalon njeri shqiptaret ne shqiperia apo ne kine qe ne nje marreveshje kontraktuale te percaktojne me imtesi per cfare po paguajne dhe cfare duhet te marrin.

[qb]
Me tej, edhe ata tregtare te huaj qe vijne dhe qe shohin si mundesi te pare se si mund t'ia hedhin ligjit duke shmangur taksat... e ku fitimin qe marrin ketu me keto shmangie e dallavere do ta enderronin ne vendin e tyre (ne mos do hanin ca gjoba te majme apo ca kohe ne burg[/qb]
sigurisht qe ligji duhet zbatuar, por jo te zbatohet ndaj te huajve e jo ndaj shqiptareve. Terheqja e investimeve ne shqiperi eshte detyre primare e shoqerise shqiptare (nepermjet qeverise se saj) dhe duhet bere me mend ne koke. Ne kemi nevoje per keto investime, ata kane nevoje per nxjerre fitime nga keto investime. Duhen krijuar kushtet qe te gjithe (huaj e shqiptare) te investojne pa u mbi-taksuar e pa u bere pre rregullash qe e mbysin cdo ndermarrje private. Shqiperia ka nevoje per nje sektor privat te fuqishem. Biznesmenet duhen inkurajuar te vijne ne Shqiperi.

zog

Primus registratum

shikoni ere diskutanta ; me thon t'drejten eshte TURP me te ardhe te huajt ne shpi tate e me te zgjidh problemet (me t'mesu si vishen breket).

kjo ndodh vetem me popujt zgjepsa, si i joni. ata qe kane karakter e origjine te fisme i rregullojne gjerat vete, kur s'munden, adaptohen me kushtet.

si dhe siç e thashe pak me larte, nje kulture e huaj, sado e perparuar t'na duket sot, do te na kthehet ne mallkim per brezat e ardhshem.

s'do te jete e tille, vetem atehere kur te na asimiloje plotesisht.

pervete jetoj jashte, e them se po t'isha pjese perberese e dhjetra milionshit t'ketushem, s'do te kisha aq qar sa çkam duke qene shqiptar.

sepse sipas doktor adhamudhit : vlera (virtyti) gjendet me me shumice aty tek e rralla.
po te qe ndryshe, duhet te ishin luanet qe t'ia kalonin ne numer lepujve.

eniad

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga NetXtreme:
[qb]
[qb]Une nuk kam probleme racizmi apo nacionalizmi ekstrem, s'i kam patur ndonjehere. Nuk po them qe ne jemi te persosur nga cdo ane [/qb]
Eshte e qarte qe ti e ke problem nacionalizmin. Menyra si shprehesh e ben te qarte. Ne nuk jemi te persosur nga asnje ane. Askush ne bote nuk eshte i persosur ne asnje ane. Persosmeria tek njerezit nuk ekziston.

[/qb]
ENIAD - Flm per leksionin e filozofise dhe qe me bere te njoh veten. /pf/images/graemlins/laugh.gif . Nuk po flet njeri per persosmerine ne menyren sesi po e paraqet, ajo eshte dicka e thene ne kontekst. Sa per nacionalizmin tim, une kam shkruar qe nuk jam per ekstreme, por eshte e natyrshme qe te gjithe te kemi nje doze nacionalizmi, e kunderta do te ishte e cuditshme.

[qb]
kompetencat e tyre duhet te percaktohen me shume imtesi qe te mos kete vend per abuzim. [/qb]
A percaktohen kompetencat e zyrtareve/konsulenteve shqiptare po me te njejten imtesi? Kur te behet ajo, atehere dhe ti mund te kerkosh, pa u dukur si don kishoti, qe te kompetencat e te huajve te percaktohen me imtesi. Nderkohe, nuk i ndalon njeri shqiptaret ne shqiperia apo ne kine qe ne nje marreveshje kontraktuale te percaktojne me imtesi per cfare po paguajne dhe cfare duhet te marrin.

[/qb]
ENIAD - :lol: :lol: :lol: Mire, ai emertimi "don kishot" me shkon pak per shtat, e kuptoj, por une nuk pretendoj qiqra ne hell, per kete te siguroj. Patjeter qe jam dakord me ty se, perpara se t'u kerkojme dicka te huajve, duhet me pare ta kerkojme te vetja, nuk e kam mohuar asnjehere. Sa per marreveshjet kontraktuale, eshte pikerisht ajo qe them une, qe duhet te percaktohen me qarte dhe ketu eshte faji yne (apo institucioneve perkatese) qe keto kontrata i bejne me shume ne interes te te huajve sesa te vendit, kjo e pare ne shume aspekte.

[qb]
Me tej, edhe ata tregtare te huaj qe vijne dhe qe shohin si mundesi te pare se si mund t'ia hedhin ligjit duke shmangur taksat... e ku fitimin qe marrin ketu me keto shmangie e dallavere do ta enderronin ne vendin e tyre (ne mos do hanin ca gjoba te majme apo ca kohe ne burg[/qb]
sigurisht qe ligji duhet zbatuar, por jo te zbatohet ndaj te huajve e jo ndaj shqiptareve. Terheqja e investimeve ne shqiperi eshte detyre primare e shoqerise shqiptare (nepermjet qeverise se saj) dhe duhet bere me mend ne koke. Ne kemi nevoje per keto investime, ata kane nevoje per nxjerre fitime nga keto investime. Duhen krijuar kushtet qe te gjithe (huaj e shqiptare) te investojne pa u mbi-taksuar e pa u bere pre rregullash qe e mbysin cdo ndermarrje private. Shqiperia ka nevoje per nje sektor privat te fuqishem. Biznesmenet duhen inkurajuar te vijne ne Shqiperi.

[/qb]
ENIAD - Askush nuk thote se ligji duhet zbatuar ndaj te huajve vetem. Eshte e kunderta, ne momentin qe ne do te kemi nivel te larte te zbatimit te ligjit tek vetja, pra ne vend, kjo do te vije natyrshem edhe per te huajt, sepse atehere do te kemi filluar te mesojme se si te respektojme veten.
Persa i perket nevojes se Shqiperise per nje sektor te fuqishem privat dhe per terheqjen e investimeve, kjo eshte nje llogjike e thjeshte qe kushdo qe deshiron mund ta kuptoje. Une jam per nje ekonomi te liberalizuar dhe absolutisht kunder mbi-taksimit, megjithese e pranoj qe nuk jam aspak eksperte ne kete fushe. Ajo qe mendoj une eshte se rregullat duhet te jene njesoj si per shqiptaret ashtu edhe per te huajt, e jo qe ne rastin e pare keto rregulla te kerkohen me kembengulje e ne rastin e dyte te mbyllet nje sy me argumentin "jane te huaj e po investojne". Eshte normale qe te jemi mirenjohes per ate cka behet ne favor te zhvillimit te vendit, por nese kjo ndiqet nga pasoja qe jane si njerezore ashtu edhe ekonomike, dicka duhet bere. :wave:

zog

Primus registratum

[qb] Eshte normale qe te jemi mirenjohes per ate cka behet ne favor te zhvillimit te vendit, por nese kjo ndiqet nga pasoja qe jane si njerezore ashtu edhe ekonomike, dicka duhet bere. :wave: [/qb]
ça dmth: pasoje njerezore ?

po pasoje ekonomike ?

qafsh ijen m'duket se te mungon sintaksa ne ndertim te fjalive, shihe njeher kete pune.