Re: Roli dhe Kontributi i te Huajve ne Shqiperi... (?)
Kam pershtypjen se ketu nuk po diskutojme per te perkrahur globalizimin apo ruajtjen e tipareve e traditave kulturore te Shqiperise.
Kjo do te ishte nje teme me vete, ku, kam pershtypjen, do te kishte mjaft perplasje mendimesh, pasi eshte nje debat mbareboteror.
Sa per ate qe te vijne sa me shume te huaj e "ta zbukurojne" kete vendin tone. Ehhhhhhh...., sikur te gjithe te vinin me kete mendje, do ta kishim bere Shqiperine "kopsht te lulezuar te...." (oops, se kush e ka thene kete me perpara /pf/images/graemlins/laugh.gif ".
Problemin, ne njefare menyre, une e shoh tek besimi dhe liria e tepruar qe u jepet ketyre te huajve per te bere cfare t'ju shkoje neper mend, me idene se ata dine gjithcka, ata mund te bejne gjithcka. Ua japim ne kete liri (d.m.th. institucionet perkatese qe i therrasin, ketu nuk e kam fjalen se kush eshte ne pushtet, quite s.th. else).
Une nuk kam probleme racizmi apo nacionalizmi ekstrem, s'i kam patur ndonjehere. Nuk po them qe ne jemi te persosur nga cdo ane dhe qe keta te huajt na kane zaptuar, fundja shume prej tyre, ne mos te tere, vete i kemi thirrur. Thjesht, dua te them se gjerat duhet pak nga pak te ndryshojne. Me rritjen e kapaciteteve njerezore ne vend duhet te ulen ato qe "huazohen" nga jashte, sidomos te shkohen ne nje site per te arritur qe ketu te vijne njerez te zote dhe, per me teper, kompetencat e tyre duhet te percaktohen me shume imtesi qe te mos kete vend per abuzim. Me tej, edhe ata tregtare te huaj qe vijne dhe qe shohin si mundesi te pare se si mund t'ia hedhin ligjit duke shmangur taksat, duke mos u krijuar kushtet me minimale te punes personelit vendas (kujtoni rastet e vajzave ne fabrikat e kepuceve), ku siguria eshte thjesht nje fjale pa kuptim per ta e ku fitimin qe marrin ketu me keto shmangie e dallavere do ta enderronin ne vendin e tyre (ne mos do hanin ca gjoba te majme apo ca kohe ne burg), duhet patjeter te perballen e t'u imponohen rregulla te forta.
Ajo qe them une eshte se te qenit "i huaj" nuk mund te te jape si rregull atributet e "perendise".