Re: Roli dhe Kontributi i te Huajve ne Shqiperi... (?)
zogu une gjithmone shemtuar dhe nderuar per qene shemtuar /pf/images/graemlins/laugh.gif
Pas cdo madheshtie qendron nje shemtim se kush e ka thone s'me vjen ne mend.
Une s'kam patur kohe te lexoj c'kane shkruar te tjeret para meje ne lidhje me temen, shpresoj te mos perseritem.
Roli i te hujve ne Shqiperi nga aspekti i menyres se te ngrenit, komunikimit, manierave ne pergjithesi ka qene i mire /pf/images/graemlins/laugh.gif persa i perket gjerave te vecanta, roli i tyre ka qene i dyshimte sepse eshte mvarur totalisht nga qellimet qe ka pasur ardhja e tyre.
Ndoshta dikush i ka kategorizuar me siper arsyet e ardhjeve te tyre, shpresoj qe jo.
Te huajt kane ardhe ne shqiperi; per tu fsheh kur kane qene elemente te padeshiruar nga vendet e tyne pasi Shqiperia ishte nje strofkull e sigurt, kane pas ardhe me shpla paret e pista te bosave te tyre, kane ardhe tregtaruce qe donin me mledh pare me kosh, mashtrues, klerike, maniake, profesora, konsulente, diplomate, shkencetare, drejtora, vullnetare....ehuhaaa ka pa fund. Dhe sekush prej tyre ka lujt nje rol te mire apo te keq.
Shumica prej te huajve kane dale ne media duke shokuar publikun shqiptar per "perversitetet" e tyne, nje pjese tjeter kane dale si heronje qe i kane rezistu "veshtiresive" shqiptare, nje pjese tjeter kane ardh e kane ika pa ardh mire akoma, nje pjese tjeter kane dale si prinderit adaptive te ketij apo atij a thu se ne ishim jetime, ca te tjere kane ardh me ble rob me forma te ndryshme, ca kane ardh per te eksperimentu si shkencetare antropomorfe apo te ndonje lloji tjeter, ca kane ardhe me i vu paret nen jastik naten dhe me i ngrit ne mjes me i gjet te dhjetefishume ne kurriz te puntoreve te papaguar prej 6 muajsh, ca kane ardh me nda grate me morr i goc' t're fringo shqiptare, ca te tjere kane ardhe me na drejtu po kane perfundu me qon' te drejtum (manaxhum) nga noji femer e "gjithepushtetshme"....ama per te mos qene krejt e zeze po them qe nje pjese e vockel fareeeeeee ka pas ndonje ndikim modest aty ketu te cilat kane qene relativisht te kosniderushme.
Pershtypja ime kjo...fakte noi dite tjeter.