Roli dhe Kontributi i te Huajve ne Shqiperi... (?)

Kordelja

Valoris scriptorum
Re: Roli dhe Kontributi i te Huajve ne Shqiperi... (?)

Ene?! Ku o lidhja logjike mes thenies se shout dhe kontributit te t'huajve ne Shqiperi nga kendveshtrimi i nje te europianizumi t'hershem?

M'ndrico i cik!

zog

Primus registratum

sipas njonit : ndriçimi heq misterin, aq i nevojshem per jeten dhe njeriun. por edhe qit shemtine njerezore (aq te perhapur mes nesh) ne shesh.

= keshtu une driten s'po e ndez, por qiriun.

sipas temes : shou evropian, shqiptari jo europian.

sipas rezultantes se diskutuesve ne k'te teme : shkolla e huaj, edukim i mire dhe europianizim per shqiptarin.
europianizim shume mire, shqiptarizim shume keq.

sipas shout europianit : shkolla (universalizem) nuk ndihmon edukimin, pra europianizimin.
njeriu besnik natyres, besnik trashegimise gjenetike, morfollogjike e spirituale popullit tij te lashte. natyra shtrat popullor historik. natyra jo universale, natyra specifike e autoktone.

sipas meje : ti tani ndriçuar, pra shemtuar. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Albert Zylyftari

Primus registratum

S'ke aq llogjike -kordelja, te besh lidhjen e asaj thenies se mesiperme.

Shqiptareve pra, u duhet te lene te keqijat dhe te mirat e tyre shekullore per tu disiplinuar ne kulturen evropiane.

Te humbasesh traditat! sipas meje kjo quhet degjenerim.

Blendi

Primus registratum

Ky shkon nderron emrin, vjen prap pastaj ketu dhe i mbeshtet mendimin vetes. - Bernard Show - shume domethenese /pf/images/graemlins/wink.gif

Kordelja

Valoris scriptorum

Ne kanotacionin qe e ke vene ti Yllis, jam mese dakord. Po ka ca tradita qe do ishte mire te "degjeneronin".

E lashe pa shembull! Psh dembelizmi.

Kordelja

Valoris scriptorum

Fillimisht postuar nga Blendi:
[qb] Ky shkon nderron emrin, vjen prap pastaj ketu dhe i mbeshtet mendimin vetes. - Bernard Show - shume domethenese /pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
Blendi gabon!

Une mund ta vertetoj qe me IP time mund te shkruajne disa persona te ndryshem edhe pse eshte specifike dhe mund te garantohesh qe s'jam une /pf/images/graemlins/wink.gif

Blendi

Primus registratum

Nuk kam kontrollu gjo hic. As me bi menja, le qe as di se si shifet. thjesht observim kshu ne pamje te pare ishte. E dyshimte.

zog

Primus registratum

[qb] Nuk kam kontrollu gjo hic. As me bi menja, le qe as di se si shifet. thjesht observim kshu ne pamje te pare ishte. E dyshimte. [/qb]
i ke lal GABIM observimet. une s'kam nevoj te fshihen pas shume nickeve e as ti bej qejfin vetes. si dhe s'eshte faji im qe te tjeret me "kopjojne" tonin aq sa nje forumisti ordiner ti duket njesoj.

do te beje mire ti te fshihesh, ose fshehesh te pakten injorancen qe tregon dhe qe len shume me deshiru.

mat shtate here e prit nje here, thote populli.

si dhe shtoj qe posti I yllis eshte bere vetem PESE minuta pas timit, ka shume te ngjare qe ai do te ket postu pa e pare fare timin.

ndersa une po ta kisha dit qe nje tjeter postonte, nuk do te kisha postu ne ate moment.

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Kordelja:
[qb]
[qb] Ky shkon nderron emrin, vjen prap pastaj ketu dhe i mbeshtet mendimin vetes. - Bernard Show - shume domethenese /pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
Blendi gabon!

Une mund ta vertetoj qe me IP time mund te shkruajne disa persona te ndryshem edhe pse eshte specifike dhe mund te garantohesh qe s'jam une /pf/images/graemlins/wink.gif [/qb]
jam i sigurte qe ai s'ka te njejten IP me mua, ndoshta mund te kete te njejtin provider a si i thone: furnizues te lidhjes se netit.

bile dhe per kete dyshoj, se duhet te banoje ne nje lagje me mua. mgjth lagjet ketu jane si qytete per nga madhesia dhe çfrare s'bo vaki.

Kordelja

Valoris scriptorum

zogu une gjithmone shemtuar dhe nderuar per qene shemtuar /pf/images/graemlins/laugh.gif

Pas cdo madheshtie qendron nje shemtim se kush e ka thone s'me vjen ne mend.

Une s'kam patur kohe te lexoj c'kane shkruar te tjeret para meje ne lidhje me temen, shpresoj te mos perseritem.

Roli i te hujve ne Shqiperi nga aspekti i menyres se te ngrenit, komunikimit, manierave ne pergjithesi ka qene i mire /pf/images/graemlins/laugh.gif persa i perket gjerave te vecanta, roli i tyre ka qene i dyshimte sepse eshte mvarur totalisht nga qellimet qe ka pasur ardhja e tyre.

Ndoshta dikush i ka kategorizuar me siper arsyet e ardhjeve te tyre, shpresoj qe jo.

Te huajt kane ardhe ne shqiperi; per tu fsheh kur kane qene elemente te padeshiruar nga vendet e tyne pasi Shqiperia ishte nje strofkull e sigurt, kane pas ardhe me shpla paret e pista te bosave te tyre, kane ardhe tregtaruce qe donin me mledh pare me kosh, mashtrues, klerike, maniake, profesora, konsulente, diplomate, shkencetare, drejtora, vullnetare....ehuhaaa ka pa fund. Dhe sekush prej tyre ka lujt nje rol te mire apo te keq.

Shumica prej te huajve kane dale ne media duke shokuar publikun shqiptar per "perversitetet" e tyne, nje pjese tjeter kane dale si heronje qe i kane rezistu "veshtiresive" shqiptare, nje pjese tjeter kane ardh e kane ika pa ardh mire akoma, nje pjese tjeter kane dale si prinderit adaptive te ketij apo atij a thu se ne ishim jetime, ca te tjere kane ardh me ble rob me forma te ndryshme, ca kane ardh per te eksperimentu si shkencetare antropomorfe apo te ndonje lloji tjeter, ca kane ardhe me i vu paret nen jastik naten dhe me i ngrit ne mjes me i gjet te dhjetefishume ne kurriz te puntoreve te papaguar prej 6 muajsh, ca kane ardh me nda grate me morr i goc' t're fringo shqiptare, ca te tjere kane ardhe me na drejtu po kane perfundu me qon' te drejtum (manaxhum) nga noji femer e "gjithepushtetshme"....ama per te mos qene krejt e zeze po them qe nje pjese e vockel fareeeeeee ka pas ndonje ndikim modest aty ketu te cilat kane qene relativisht te kosniderushme.

Pershtypja ime kjo...fakte noi dite tjeter.

zog

Primus registratum

kordele une nuk e kisha tek te huajt vetem, por desha ta kap problemin me gjere. edhe pa ta (sikur ata mos te duan hiç) shqiperia KERKON sot te shkoje vet drejt tyre, si cjapi tek kasapi kur i thone.

edhe ti kur flet tashti, "me objektivitet", nuk mune ta fshehesh admirimin qe ke per ta, qe tek shkolla e kryer e me the e te thashe, vizitat per turizem tek ta.

keshtuqe ..........hiç.......vetem se ..........te huajt nuk jane te LUMTUR. e pra duke shkuar drejt tyre as ne NUK DO TE BEHEMI te tille.

lumturine duhet ta gjejme tek vetja, ajo veç aty ndodhet.

Albert Zylyftari

Primus registratum

Kjo pra ishte e gjitha - kordelja, se kishim dale pak nga tema.

Personalisht nuk kam fakte per rolin e te huajve ne shqiperi, por duke pare sjelljet e te hujve ne pergjithesi karshi shqiperise ( sipas njohurive dhe paragjykimeve te mija ) ua kam shume friken.

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga YLLIS:
[qb] Kjo pra ishte e gjitha - kordelja, se kishim dale pak nga tema.

Personalisht nuk kam fakte per rolin e te huajve ne shqiperi, por duke pare sjelljet e te hujve ne pergjithesi karshi shqiperise ( sipas njohurive dhe paragjykimeve te mija ) ua kam shume friken. [/qb]
po e çfare deshe me thon ti ?

me te huajt behet mire apo keq ? po vetem ?

a s'ishim vetem per 50 vjet ?

vashdo artikulo ! se po m'dukesh interesant, bile blendi nuk po e bon dot dallimin me trunin e tij prej PULE. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Kordelja

Valoris scriptorum

zogthi, ti po keq-kanalizon pretendimet e mia dhe madje me keq ende kur perdor thonjza.

Qe une jam kureshtare te di c'behet ne boten "time" eshte dicka natyrale. Une dua te shoh, te perceptoj, perjetoj, zilia eshte ndjenje e huaj per mua, po aq e huaj sa c'jane te huajt. Une ne rrenje kam qene, jam e do mbetem shqiptare qe i dua te miren njerezve te mi panvaresisht se ata s'jane perfekte.

Kam pershtypjen se Yllis u tregu me i ndershem duke nenvizu mungesen e tij te gjate ne Shqiperi dhe duke pohu faktin qe s'ka idene c'behet atje me te huajt. Mendoj se kjo ka vlere per kedo qe ka nejt me shume n'shpi t'huj se t'veten /pf/images/graemlins/laugh.gif

Kordelja

Valoris scriptorum

I marove argumentet :lol:

Ik flej tashi ti qe te flej dhe une :lol:

...dhe ngjo, heren tjeter ec pa pupla t'fryme se do t'i jap n'dore nji ka nji per cin te zej be nai dite!

Kastravec!

zog

Primus registratum

ik mi tarrallake e pa EDUKATE.

une po diskutoja seriozisht, e s'ta shtremberova gje nickun.

e argumenti yt eshte vetem ato kokat me ngjyra qe perdor pa hesap.

po deshe me vazhdu jepi shpjegim pyetjeve qe i bera yllisit.

keni nje mendim apo jo ?

Blendi

Primus registratum

uuuuuuuuuuuu te shtremberoi nickun...prandaj po qan ti mo qullavec? sa vjec je 14 qe te rrahu kordelja ? hehe

zog

Primus registratum

[qb] uuuuuuuuuuuu te shtremberoi nickun...prandaj po qan ti mo qullavec? sa vjec je 14 qe te rrahu kordelja ? hehe [/qb]
14 vjet kam vetem qe jetoj ne paris, deshe gje tjeter ?

Kordelja

Valoris scriptorum

Leje se po lun Darts ai sonte, une kam qellu me qone 10-a!

Shenjus i mire, ehe, vetem se s'e ve re se i gju pasqyres, une jam ul ka krahu tjeter dhe shof si ai lun me shembelltyren time. Shume interesante!