Roli dhe Kontributi i te Huajve ne Shqiperi... (?)

Dolores

Primus registratum
Re: Roli dhe Kontributi i te Huajve ne Shqiperi... (?)

vallaj duhet shurre shqiptari per te shtuar qumshtin...se lloji i jashtem s permban te njejtin acid /pf/images/graemlins/laugh.gif

gurax

Pan ignoramus

Hehehe... me kete rast tema s'ka nevoje as per qyrre! /pf/images/graemlins/laugh.gif /pf/images/graemlins/laugh.gif

Kotributi i te huajve ne fakt eshte se ata qe vijne vijne per "the good pay". Disa efekte anesore te kesaj infrastrukture per operacionet (sic shihen nga pasqyra e te huajve) "te kthejme kafshet ne njerez" jane dhe rregullimet dhe rindertimet. Sic thone "edhe po te hash ne banje, tavolina duhet te jete e paster".

Populli shqiptar eshte popull me origjine ne fshat, tokepunues dhe blegtor. Do jete shume e veshtire per Blendin qe t'u mesoje temperaturen e duhur te samovarit per caj! /pf/images/graemlins/laugh.gif

Oh well, I'm ranting! /pf/images/graemlins/tongue.gif

abs

nuk e di...

…e megjithe ate, ne e dime (ralativisht) kush jemi, si jemi, cfare kemi, cfare na mungon…e tjere…
mendoj, fjala eshte, si mund ti shkojme situatave perreth ne kushtet e mundesite tona… per nje hap ma perpara, apo jo?
Si ka vepruar njeri dhe tjetri ne situaten x…(ps: ne pyesim njeri tjetrin ktu jashte, si je pergjigjur kur te kane drejtuar pyetjen x?...) keshtu perfitojme nga njeri tjetri...)

Deshira ime do ishte…nga te huajt, te perfitohet mundesisht sa me shume, mundesisht nga njohurite e tyre…(jo se ato jane me te diturit e botes, por kane njohuri te tjera, njohin nje sistem tjeter...etj...fundja dhe nese se merr per baze mendimin e tyre...prap perfiton)
…do u drejtosha atyre sepaku 20 pyetje n dite …dhe do mbaja shenime…

PS: Kam degjuar se zyrat tona s kane transparenc dokumentacioni…eshte kjo e vertete ?
se di…
di vetem qe…nje kritik s me acaron ose ofendon, edhe pse s eshte e kendshme, por me nxit te njoh me tej, per kte, te pyes…sa ma shume…te „blej-mesoj“ nga mendja e nje tjetri…dija s ka fund…asnje si di te gjitha…njerezit jane per te ndihmuar-dhane forme njeri tjerit…apo jo?

---------------------

Per kuriozitet...

PS: Ne lidhje me temen "zot shtepie", po shihja nje emision tek nje statcion gjerman, cifte (dhe nga ma te pregaditurit) kur ju iken situata familiare nga dora,per nje arsye x, ftojne nje "super mama" qe ti shoqeroje ne jeten e perditshme, ti orientoje, ti strukturoje programin ditor, qe ti rikthehen normalitetit...per nje jete te perditshme familiare ma te mire natyrisht.

------------------

- Ne s jemi te lire, ta shterngojme aristokracine e injorances te pranoje fisnikrine e shpirtit. Balzak

------------------

PSS: Edhe zviceriant jane pergjithsisht malor-fshatar.

Blendi

Primus registratum

Psh nje gje qe mund te mesojme nga te huajt eshte qe te mos bejme si ekspert ne te gjitha fushat.

Ve re nje deshire te madhe per te dhene mend te tjereve ne muhabete mes moshatareve ne Shqiperi. Eshte shume e theksuar kjo ku te gjithe bejne si kompetente per cdo gje...dhe kur flet nuk do degjosh, kuptohet.

eniad

Forumium maestatis

Ej, tani po i lexoj une, sa shume postime. Mire, me behet qejfi qe ka nje lloj interesi tek tema. Megjithate, kam pak pershtypjen se postimet e mia jane shikuar pak si radikale dhe me ndonje lloj inati te drejtuar. Nuk eshte keshtu, ketu i referohem asaj qe eksperiencat personale na erresojne syte (me duhen syze e kam thene une, po, aha, s'me degjon vetja /pf/images/graemlins/laugh.gif ). Mendoj se eshte e kunderta, nese analizohen dhe perdoren duke futur nje llogjike te ftohte pertej asaj anes emotive, qe natyrisht eshte njerezore, keto eksperienca, me te pakten qe bejne, eshte te na nxisim te ngreme pyetje. Duke ngritur pyetje perpiqemi te gjejme pergjigje, edhe pse jo gjithnje ia dalim per kete te fundit.
Une, ne fakt nuk dua te behem nihiliste dhe te mohoj cdo lloj eksperience qe te huajt kane dhene ketu. Eshte e vertete, ne i ftuam per te na ndihmuar qe te kuptonim struktura, sisteme e te tjera elemente te nje demokracie qe duhej te funksiononte si e tille. Por, e theksoj edhe njehere, "per te na ndihmuar", jo per te marre atribute epersie ne nje menyre qe te le me goje hapur. (ajo puna e super-mama m'u duk nje nga keto reality-show attractions, while, frankly, I can't bear them) :shrug:
Shembulli qe dhashe une eshte nje prej shume gjerave qe kam pare ne keto ambjente deri tani. Ju thoni se ne marrim te huaj te na keshillojne e te luajne rolin e ekspertit. Po keta te fundit kush jane, a e dini? Ja t'ju permend une disa prej tyre. Njeri eshte vetem 27 vjec, vjen nga Letonia, ku, sic thote edhe vete, nuk dinte cfare ishte celulari (e kuptoj qe ky eshte cinizem, por eshte ne funksion te qellimit per te cilin po e permend), edhe ketu na eshte "political reporting officer" per ceshtje shume delikate ne nje projekt te nje organizate. NJe tjeter, na vjen nga nje vend ballkanas dhe, pa patur as formimin me te vogel per punen qe ben, na jep keshilla neper institucione. E dini sesa shume shembuj te tjere ka keshtu qe po i shohim perdite? Serish e theksoj, nuk e mohoj eksperiencen e mire qe na ka ardhur nga jashte, por duhet te kuptojme, qe nje pjese e mire e ketyre te huajve nuk japin asgje dhe nuk jane vecse copa parazitesh.

Sa per ate punen e lopeve, pastaj..... njera qe vinte nga Holanda dhe ketu ishte shefe ligjore e nje zyre, na tregoi qe procesi i mjeljes se lopeve ishte art me vete dhe kerkonte kujdes dhe, me pas..... filloi te na jepte eksperiencen e vet ne kete fushe.... :confused:

Blendi

Primus registratum

Mire pra, dakord jam edhe une qe nuk na duhen injorantet e botes. Ketu ne Amerike nuk eshte se njerzit jane fort te ditur, perkundrazi, niveli mesatar intelektual eshte goxha i ulet, me se shumti i formuar duke pare TV. Shume pak vete lexojne rregullisht dhe vendet dhe kulturat e huaja njihen fare pak dhe kjo me se shumti prej emigranteve qe ua sjellin boten ne lagjen e tyre.

Amerikanet jane nje popull i perzjere qe edhe pse jo aq te sofistikuar sa c'pretendojne te jene psh Frenget dhe Gjermanet kane kulture te mire pune dhe respektojne normat shoqerore.

Pikerisht keto kemi nevoje te mesojme ne ne Shqiperi, kulturen e te punuarit dhe normat shoqerore. Inteligjente ne nivele te kenaqshme dhe te etur per kulture kemi qelluar nga natyra, por vuajme nga ana praktike.

Ketu femijet nisin te punojne midis moshes 14-16 vjec. Edhe po ta kesh babain pronar te nje firme ti prap mund te shkosh te punosh kamarier ne nje restorant kur je ne gjimnaz.
Ne shqiperi "cunat e babit" e kane per turp te punojne por bredhin lart e poshte me Mercedeza e vene bark e si perfundim as nje diplome nuk e marrin. I mban mend se si fryheshin cunat e pronareve te firmave neper xhiro ne Tirane dikur?
"Eshte cuni i Vehbiut ai!"-admironim ne gjimnazistet qe mbas shkolle ose gjete shkolle pinim kafe dhe konjak ne klub...pa Shqetesuar askend, as mesuesit ne tavolinen perbri (Po flas 15-18 vjecare qe e pijne kafen me nje dopjo konjak ne 8 te mengjesit.) Kjo nuk me duket me normale edhe pse e kam bere edhe vete.

Te kesh pare ne Shqiperi do te thote te besh palle. Ketu parja fitohet, investohet, shtohet mbi te gjitha djersitesh per ta fituar. Babai i pasur e mson te birin si te peshkoje ne vend qe t'i fali peshq. Kur ai djale te kete mbaruar kolegjin do kete dhe pjekurine dhe vleresimin per parane dhe i ati do ta afroje ne biznes. Pse ne e kemi punen per turp?

Kaq per tani. Ve re se puna me e madhe qe pret brezin tone eshte ndryshimi i ketyre mendesive te vjetra dhe modernizimi i shoqerise ne pergjithesi. Duhet nisur nga njerzit.

Erind

Forumium maestatis

Shoqeria shqiptare pershkruhet shume paradoksale, brenda saj nuk ndihet vetem tranzicioni politik, ekonomik por edhe shoqeror.
Shoqeria qe lame qe komuniste, me nuanca konservatore ne popull dhe na u ofrua nje shoqeri e hapur me nje ekonomi tregu te lire. Kjo e dyta, nuk qe zhvilluar asnjeher ne shqiperi dhe burimet per ta percjellur brenda, jane te huajt dhe emigrantet. Ne kete rast po flasim per te huajt.

Te huajt ne shqiperi i gjejme si "OJQ", monitorues dhe keshilltar ne aparatet shteterore. Kjo ndodh, pasi kemi shprehur deshiren per te bere pjese ne disa organizate nderkombetare, te cilet, kane statuse dhe rregullat e tyre te pranimit. Ky eshte nje nga burimet kryesore, pasi mundeson "rekrutimin" e shtetit, qe ky i fundit te shtrihet ne popull dhe te aplikoj normat e tij.

U perpoqa te bej nje pershkrim te pergjithesuar pa zbritur ne detaje, pasi mendoj qe prezenca tyre brenda, ka nje rol te rendesishem edhe pse neve na duket pa peshe.

Dolores

Primus registratum

....spesifikisht do sygjeroja si popull te mbartnim nga te huajt te qenurit me shume praktikant edhe ti shofim gjerrat ne aspekt me pak personal...ne te cajme menderen ne teori...por kur vjen puna te shtrojme dijet ne praktike...nuk para na pelqen shume puna...vetem inteligjenca nuk eshte e mjaftushme per sukses....edhe ne situata te caktuara te komplikuara nuk duhen marre gjerrat shume seriozisht.....ndonjehere...eshte mire te lesh ca fjale apo veprime te kapin sheshin...jo cdo gje merret maje per maje...edhe jo cdo njeri ta ka me te futur /pf/images/graemlins/laugh.gif

Albert Zylyftari

Primus registratum

Eshte pikerisht inteligjenca -dolores - qe u mungon shqiptareve. Po te ishim ne pak me inteligjent do ishim te zot te benim ca hesape te vola, thjesht per ta ditur se ku jemi duke shkuar.

Nuk duhet pritur nga te hujt se ata vijne ne shqiperi per interesat e veta, jo per te rregulluar gjendjen ku eshte zhytur shqiperia.

Eshte normale qe femijet e pronareve s'do punojne se keshtu ka qene gjithmone ne shqiperi.Punojne budallenjte, perse duhet te punojne te mençurit. Ju kerkoni te ndergjegjesoni budallenjte ne Shqiperi, por me duket pak si e veshterire.

Eshte vetem qeveria ajo qe mund ti ndryshoje gjerat, qe mund ti jape secilit hakun e vet.Dhe kjo s'behet me llafe, kjo do aksion.
Duhet te taksohen pronaret ne shqiperi deri ne palce, keshtu i futen punes ata, ndryshe ai qe s'do te punoje ta lere pronen se punon tjetri.

Dhe nqs ne i futemi punes edhe te huajt do kene interesin e vet te punojne me ne duke ndihmuar njeri tjetrin.

gurax

Pan ignoramus

Mmm... pse duhet te jete medoemos gje e mire te fillosh te punosh qe 14 vjec? Apo meqe keshtu fillojne e punojne te tere ne Amerike? Atje zor se e ben njeri nga qefi, por praktikisht nga nevojat e perditshme, qe dhe ato jane te kultivuara dhe injektuara pikerisht nga lloji i jetes se ndertuar, ne nje fare menyre si nje rreth vicioz qe mbyllet perseri tek vetja.

Une jo se dua te mbroj parazitet qe mesojen te kene perhere qofte te gatshme, sepse une vete i kam shume inat, duke filluar nga kryeparazitet e Mjaft-it ne Shqiperi, por eshte qesharake te mendosh qe cdo gje nga pertej detit eshte e mire. E mira ne fund te fundit eshte relative per cdo kend. Dhe kjo eshte shume thelbesore, sepse mendesia qe "une e di se c'eshte e mire dhe ta mesoj ty qe s'e di" ka cuar ne katastrofa aktuale.

Une e thashe edhe nje here.. te huajt ne Shqiperi nuk e vrasin shume per kontribute. Vetem per "good pay". Te tjerat jane fletushka dhe propagande per te shitur mallin me cmim sa me te larte.

eniad

Forumium maestatis

Blendi, une nuk i heq as edhe presjen me te vogel atyre qe ke shkruar me siper dhe jam katerciperisht dakord me faktin se ne duhet te mesojme vertet te punojme ashtu sic duhet per te arritur te mira materiale, por, rrjeshimisht, duke ndryshuar mendesine. Por, kjo hyn tek kultura e punes dhe ajo cka ne duhet te ndryshojme. Une ketu dua te flas per te huajt. Cfare po na sjellin ata pervec eksperiencave fillestare. Ketu shumica e njerezve mendojne se te huajt do te sjellin parajsen, nderkohe qe shume prej tyre abuzojne me pozicionin qe kane. Shperfillja e tyre shkon deri ne ate grade, saqe fillojne e te bejne leksione per gjera qe dihen shume mire, duke anashkaluar ate qe eshte pergjegjesia e tyre. Ata vijne ketu me rroga shume me teper sesa te majme dhe jane ne menyre skandaloze te paafte. Pyet pak, nese ke mundesi, ata njerez qe punuan me ODIHR-in per keto zgjedhje dhe meso se kush jane keta gjenite qe do te vleresojne mbarevajtjen e tyre!!!!! :shrug:

zog

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Blendi:
[qb]Pikerisht keto kemi nevoje te mesojme ne ne Shqiperi, kulturen e te punuarit dhe normat shoqerore. [/qb]
pyetja eshte, a behemi me te lumtur po te behemi keshtu, pra si amerikanet ?
(meqe eshte shembulli gatshem).

a jane amerikanet me te lumtur se ne ?

neqoftese JO ! atehere pse duhet patjeter me ndryshu ?

eniad

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Dolores:
[qb] ....spesifikisht do sygjeroja si popull te mbartnim nga te huajt te qenurit me shume praktikant edhe ti shofim gjerrat ne aspekt me pak personal...ne te cajme menderen ne teori...por kur vjen puna te shtrojme dijet ne praktike...nuk para na pelqen shume puna...vetem inteligjenca nuk eshte e mjaftushme per sukses....edhe ne situata te caktuara te komplikuara nuk duhen marre gjerrat shume seriozisht.....ndonjehere...eshte mire te lesh ca fjale apo veprime te kapin sheshin...jo cdo gje merret maje per maje...edhe jo cdo njeri ta ka me te futur /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
Ketu nuk eshte ceshtja per teori Dolores. Ne nje aspekt ideal teorik, te huajt duhej te ishin profetet e zbritur nga qielli per te perhapur fjalen e Zotit (not literally taken).
Nuk ka te beje fare as ajo mendesia qe te gjithe ata qe vijne duan te na e fusin. E kam thene edhe me siper, nuk jemi ne te miret dhe ata te keqinjte. Problemi eshte se ketu ceshtja po trajtohet ndryshe, d.m.th., ne jemi te keqinjte dhe ata te miret. Une e pranoj eksperiencen e tyre si te akumuluar prej vitesh e shekujsh, por, me beso se kete e kam nga eksperienca, nuk mund t'i imagjinosh gafat dhe ndikimin negativ qe ne raste te caktuara (jo te rralla) kane patur ata ne shume ceshtje.

Kondrapedali

Kondrapedali

Gafa mund ti quash ti Eniad por besoj se nuk janë të tilla. Në fillim atë përshtypje kisha dhe unë, sikur këta nuk mbushin dhe bëjnë gafa. Më vonë fillova të kuptoj se si funksionojnë këta këtej dhe mora vesht se këta preferojnë të bëjnë si budallenj se sa të nxjerrin gjoksin me mburrje siç bëjmë ne. Kjo i avantazhon të huajt dhe i jep një imazh negativ në Shqipëri (pasi janë pothuaj gjithmonë të aftë të na e fusin).

eniad

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga Kondrapedali:
[qb] Gafa mund ti quash ti Eniad por besoj se nuk janë të tilla. Në fillim atë përshtypje kisha dhe unë, sikur këta nuk mbushin dhe bëjnë gafa. Më vonë fillova të kuptoj se si funksionojnë këta këtej dhe mora vesht se këta preferojnë të bëjnë si budallenj se sa të nxjerrin gjoksin me mburrje siç bëjmë ne. Kjo i avantazhon të huajt dhe i jep një imazh negativ në Shqipëri (pasi janë pothuaj gjithmonë të aftë të na e fusin). [/qb]
Po nuk eshte personale, a e kuptoni apo jo? Kane bere gafa Kondrapedal, ne shume gjera. Dhe kjo nuk ka lidhje me ate qe te nxjerrin gjoksin e te mburren. Me beso e bejne, por per te thene qe na kane shpetuar. Jane te afte te na e fusin pasi ne ua lejojme nje gje te tille. Kur u be ndarja e kufijve te zonave per zgjedhjet qe sapo kane .kaluar (ndonese ende nuk jane te perfunduara), nga disa shqiptare thuhej se po beheshin gabime. Te huajt na vazhduan serish me ate "keshillimin e tyre". Me vone, shume pak perpara zgjedhjeve, u pohua qe "well, things could have been done differently and better" :confused:

zog

Primus registratum

eniad ti jeton ne shqiperi ?

neqofte se po, a do te doje te jetoje diku tjeter jashte saj ?

eniad

Forumium maestatis

Fillimisht postuar nga zog:
[qb] eniad ti jeton ne shqiperi ?

neqofte se po, a do te doje te jetoje diku tjeter jashte saj ? [/qb]
Une jetoj ne Shqiperi dhe, te them te drejten, nuk e di ende ne do te dua te jetoj jashte apo jo. Jam mesuar qe te mos jem absolute per gjerat, duke qene se nuk kam aftesi per te parashikuar te ardhmen.
Por, me idealizmin qe kam per momentin, edhe pse zhgenjimet nuk me kane munguar, me beso, edhe pse shoh gjera qe nuk me pelqejne fare, akoma kembengul qe dicka mund te behet, dicka vertet e mire. Une dua shume qe gjerat te rregullohen, por keto behen me deshiren e te gjithe atyre qe mendojne se mund te arrijne dicka. Perndryshe, une me idete e mia nuk dot e isha gje tjeter vecse Don Kishoti qe iu can t****n mullijve te eres.
Une kam shume shpresa, ndoshta kam qelluar me optimizem te madh prej natyre. E kam shkruar diku ate shprehjen qe une, personalisht e adhuroj, "Kur shikoj gjerat qe jane, pyes veten "Pse"?; kur shikoj gjerat qe nuk jane them "Pse Jo"?

Sidoqofte, kjo e imja nuk eshte utopi. Ne jemi si ai femija, qe patjeter ka nevoje te mbahet diku per te mesuar te ece, por ajo dore nuk mund t'i rrije ngjitur gjithnje sepse efekti do te ishte vetem mbytes dhe krijimi i nje njeriu te mbytur, te deformuar e me paterica. Besoj e kupton ku e kam fjalen. /pf/images/graemlins/smile.gif

zog

Primus registratum

po shqiperine si bota, si italia psh, a do ta doje te behesh ?

eniad

Forumium maestatis

Oboboboooooo, mos me thuaj qe po me ben test, se, sinqerisht, pas nje dite te cmendur pune, nuk me punon truri nga ajo ane :smash:

Une nuk i ve emra, Itali, Amerike, Greqi, apo ku di une. Ekzistojne disa standarde apo rregulla, nese mund t'i quajme keshtu, qe ndihmojne ne zhvillimin e njerezve dhe te nje vendi. Kete dua une per Shqiperine.

Nga ana tjeter, dua qe te ndjehemi ne mos te barabarte, ne pozita te denja perballe vendeve te tjera dhe kjo eshte dicka qe vetem ne mund ta bejme.

Ej, se mos fillosh te me duartrokasesh tani e /pf/images/graemlins/laugh.gif , jo per gjo po s'ka as autografe as biz :smash: /pf/images/graemlins/laugh.gif

Blendi

Primus registratum

Eniad dhe te tjere te tille jane arsyeja pse Shqipera do te behet. Ose me mire po behet nderkohe sepse puna ka nisur. Sepse nje natyre intuitive, kurjoze dhe optimiste eshte esenciale per kete.
Nuk mund te leshojme duart ne hava, vertete eshte rruge e gjate por duhet nisur diku.

Me konretisht per temen do thoja se kemi me pak nevoje per te huajt tani se me pare, dhe shpesh kemi nevoje per gjera qe nuk po na i mesojne.

Ne nuk kemi nevoje per njerez qe duan te na mesojne si te flasim e si te ecim dhe per asnje lloj PATRONIZIMI tjeter (me falni per fjalen e huaj - eshte folja per kur sillen ndaj teje si nje i rritur sillet ndaj nje femije).

Ne nuk kemi nevoje per te Huaj ordinere ne Shqiperi. Nuk na duhen fare njerez medioker, keta une do i dergoja ng kane ardhur qe neser. ne kemi nevoje vetem per eksperte te mirfillte te fushave te ndryshme. Kemi nevoje per keshilla komplekse dhe dituri precize profesionale.

Pra shumica e ketyre te huajve qe jane aktualisht ne Tirane dhe gjetke jane te tepert sepse nuk kane ate bagazh qe na nevojitet ne.

Sidoqofte, shenja e nje shoqerie moderne dhe te hapur eshte levrimi i lire i njerezve. kerkesa dhe Oferta me kalimin e kohes do te beje punen e vet.

Une po te isha ne vendin tend nuk do ikja nga Shqiperia. Une kam 8 vjete e kusur qe kam ikur dhe nuk shkeputem dot shpirterisht nga Tirana per me shume se gjys ore...nuk ia vlen malli dhe pritja dhe distanca nga te afermit. Ia vlenin para 15 vjetesh, por tani eshte koha kur rob si puna ime fillojne te mendojne te kthehen. Atehere ato dy gjera qe mesova jashte do i sjell aty pa patur nevoje te paguhem si keshilltar i huaj...e kur une dhe tjetri e tjetri te kthehemi t'i jap njohurite tona pa perbuzje, pa krekosje dhe me shqipe te paster...ca nga keta te huajt do dalion jashte loje