Re: Roli dhe Kontributi i te Huajve ne Shqiperi... (?)
Ej, tani po i lexoj une, sa shume postime. Mire, me behet qejfi qe ka nje lloj interesi tek tema. Megjithate, kam pak pershtypjen se postimet e mia jane shikuar pak si radikale dhe me ndonje lloj inati te drejtuar. Nuk eshte keshtu, ketu i referohem asaj qe eksperiencat personale na erresojne syte (me duhen syze e kam thene une, po, aha, s'me degjon vetja /pf/images/graemlins/laugh.gif ). Mendoj se eshte e kunderta, nese analizohen dhe perdoren duke futur nje llogjike te ftohte pertej asaj anes emotive, qe natyrisht eshte njerezore, keto eksperienca, me te pakten qe bejne, eshte te na nxisim te ngreme pyetje. Duke ngritur pyetje perpiqemi te gjejme pergjigje, edhe pse jo gjithnje ia dalim per kete te fundit.
Une, ne fakt nuk dua te behem nihiliste dhe te mohoj cdo lloj eksperience qe te huajt kane dhene ketu. Eshte e vertete, ne i ftuam per te na ndihmuar qe te kuptonim struktura, sisteme e te tjera elemente te nje demokracie qe duhej te funksiononte si e tille. Por, e theksoj edhe njehere, "per te na ndihmuar", jo per te marre atribute epersie ne nje menyre qe te le me goje hapur. (ajo puna e super-mama m'u duk nje nga keto reality-show attractions, while, frankly, I can't bear them) :shrug:
Shembulli qe dhashe une eshte nje prej shume gjerave qe kam pare ne keto ambjente deri tani. Ju thoni se ne marrim te huaj te na keshillojne e te luajne rolin e ekspertit. Po keta te fundit kush jane, a e dini? Ja t'ju permend une disa prej tyre. Njeri eshte vetem 27 vjec, vjen nga Letonia, ku, sic thote edhe vete, nuk dinte cfare ishte celulari (e kuptoj qe ky eshte cinizem, por eshte ne funksion te qellimit per te cilin po e permend), edhe ketu na eshte "political reporting officer" per ceshtje shume delikate ne nje projekt te nje organizate. NJe tjeter, na vjen nga nje vend ballkanas dhe, pa patur as formimin me te vogel per punen qe ben, na jep keshilla neper institucione. E dini sesa shume shembuj te tjere ka keshtu qe po i shohim perdite? Serish e theksoj, nuk e mohoj eksperiencen e mire qe na ka ardhur nga jashte, por duhet te kuptojme, qe nje pjese e mire e ketyre te huajve nuk japin asgje dhe nuk jane vecse copa parazitesh.
Sa per ate punen e lopeve, pastaj..... njera qe vinte nga Holanda dhe ketu ishte shefe ligjore e nje zyre, na tregoi qe procesi i mjeljes se lopeve ishte art me vete dhe kerkonte kujdes dhe, me pas..... filloi te na jepte eksperiencen e vet ne kete fushe....