Re: Rezistenca!
E megjithate ne e pame se cfare u solli propaganda serbeve! Ti thua te shkruajme artikuj per te ndezur dellin nacionalist? Vertet mendon se ne shqiptaret nuk jemi nacionaliste, sidomos per gjuhen, qe s'kemi lene vend pa lehur? Po sikur te shkruheshin ca artikuj qe ndezin dellin Intelektual dreqi e mori. Sepse une si Nel ndihem e ofenduar kur me serviren artikuj te ketij niveli. Them me vete vertet te kemi rene kaq poshte si komb? Ta permenda librin me lart, sepse ishte sipas gjykimit tim ekstremi i kundert me artikullin e zonjezes, e cuditerisht prape arrijne deri diku ne nje perfundim identik. Libri gjen shume admirim tek une, sepse eshte nje studim shumevjecar, i bazuar ne fakte ne nje mori fushash, dhe per me teper nuk arrin ne nje perffundim te ndare me thike, por i jep vend lexuesit te mendoje dhe te gjykoje. Meqense origjinali eshte ne italisht, une kisha mundesine t'ja tregoja ca miqve te mi jo shqiptare, dhe nje profesores time. Di te them se ata tani jane shume me te perdispozuar te fusin shqipen kur bejne muhabete gjuhesh ose arkiologjie. Mua kjo me ben te lumtur. Sepse nuk mendoj ne kemi nevoje per propagande nacionaliste, (ate e kemi si zjarr), mendoj se kemi nevoje per studime te mirfillta nga te cilat te huajt ashtu si edhe shqiptaret qe e vene trurin ne levizje mund te gjejne vertetesi, ose te pakten llogjike te shendoshe. Problemi yne nuk eshte historia jone sipas versionit shqiptar, sepse ajo manipulohet si ta duash (edhe nacionaliste), problemi eshte si figurojme ne historine boterore, si te hyjme, si te bejme emer, dhe si te njihemi per ato vlera qe mendojme i kemi. Kjo mund te behet vetem me studime te mirefillta, sepse shkrime si i zonjes nuk pine uje ne asnje vend.
Per akademine tone varja ata kane rrjedhur me kohe, me shume po bejne te huajt per ne.