Peizazhe fjalësh të shkëputura nga librat që keni lexuar.

Solaris

Suadade...
Anëtar i Shtabit
Hajdegeri e shikon me ftohtësi gjendjen njerëzore (condition humaine) , dhe dëshmon se ekzistenca është e poshtëruar. I vetmi realitet në të gjithë shkallën e qënieve është 'shqetësimi'. Për njeriun e humbur nëpër botë e në angazhimet e saj , ky shqetësim është një lloj frike e shkurter rrëshqitëse. Por kur kjo frikë bëhet e ndërgjegjshme për vetveten , ateherë shndërrohet ne ankth , gjenja e perjetshme e njeriut të kthjellët , "tek i cili ekzistenca gjen rrugën e humbur"....
 

katsune

cherry blossom
Hajdegeri e shikon me ftohtësi gjendjen njerëzore (condition humaine) , dhe dëshmon se ekzistenca është e poshtëruar. I vetmi realitet në të gjithë shkallën e qënieve është 'shqetësimi'. Për njeriun e humbur nëpër botë e në angazhimet e saj , ky shqetësim është një lloj frike e shkurter rrëshqitëse. Por kur kjo frikë bëhet e ndërgjegjshme për vetveten , ateherë shndërrohet ne ankth , gjenja e perjetshme e njeriut të kthjellët , "tek i cili ekzistenca gjen rrugën e humbur"....
Interesante. Dicka e ngjashme me ate qe shprehte Baudelaire ne poezi ne lidhje me gjendjen e ankthit te quajtur 'Spleen'.

'Ankthi, mbi kafken time, despotik, ngul flamurin e tij te zi.'
 
Top