Palestina dhe padrejtesia me e madhe historike e tere koherave!

Palestina dhe padrejtesia me e madhe historike e tere koherave!

Shume popujve e kombeve u jane bere e vazhdojne t'u behne padrejtesi dhe nder ta jemi dhe ne Ne, por me Palestinen ekziston nje sjllje qe te nervozon ne kulm dhe te ben t'i thuash "shko ne djall" cdo gjeje qe pretendon se mbron te drejten.
Padrejtesia ndaj nje kombi te tere reklamohet hapur si nje e drejte qe asgjekundi nuk qendron!

une_une

Primus registratum
Re: Palestina dhe padrejtesia me e madhe historike e tere koherave!

Fillimisht postuar nga ximi:
[qb]
Fillimisht postuar nga Shadow of Self:
[qb] Ku keni lindur ju? A keni vuajtur ju?
Jeni niper e mbesa te sulltanit (ekziston mundesia te jeni me sa shoh) apo te Gjergj Kastriotit?

Per Palestinezet nuk them se ata nuk kane te drejte por po padrejtesite e vazhdueshme ne shekuj te bera ndaj hebrenjve si quhen? Me duket se padrejtesite ndaj hebrenjeve nuk qenkan padrejtesi. Sa vjet kane palesitinezet qe vuajne? Sa vjet kane vuajtur hebrenjte? Sa shekuj ose mijevjecare do ishte me mire pyetja.

Ketu mbillet urrejtja nga njerez qe kane vuajtur vete nje periudhe 5 shekullore, duke e mohuar ate, duke u bere krenar per ate erresire. Njeriu eshte njohur te beje gjate jetes se tij gabime te vazhdueshme. Eshte e llogjikeshme te mendohet se ata do behen dhe ne te ardhmen. Ajo qe nuk eshte e mire, eshte se ata njerez qe une i rreferohem jane shqiptare, njerez te mi.

Si mund te jete Palestina padrejtesia me e madhe te gjitha koherave? Si e matni ju kohen se prapthi? [/qb]
me falni po a i dini se midis muslimaneve dhe cifuteve s ka patur kurre grindje serioze ne histori s ka patur kurre lufte (deri ne krijimin e izraelit)
s kane qene muslimanet qe i perzune cifutet nga palestina kerko dhe do gjesh fakte por ne te kundert i kane marre gjithnje ne mbrojtje
persekutimet cifuteve iu kane ardhur gjithnje nga europa
dhe nqse perendimi sot e ndien veten fajtor per te kaluaren e tij kjo si jep te drejte te krijoje padrejtesi ne kurriz te te tjereve
nese amerika dhe europa ndiheshin kaq "fajtore" ndaj cifuteve fare mire le tu jipnin toke nga shtetet e tyre per te krijuar shtetin e izraelit dhe te mos krijonin probleme aty ku s kishte [/qb]
Sa mire te kerkosh Camerine? Toka jote eshte. Atje nuk gjen shqiptare te flasin shqip sa te argumentohet nje ekzistence e nje komuniteti shqiptar (ne Izrael gjithmone nuk eshte pushuar se foluri yiddish). perse e kerkon Camerine atehere do ishte nje argumentim i plote? E kerkon sepse eshte toka jote. Europa ka faje per hebrenjte dhe shqiptaret. Me vjen shume zor te diskutoj me injorante qe i drejtohen ne menyre ofenduese nje kombi te tere me terma ofendues, si cifut, tregon nivelin e tyre se sa deshire humane(kafshe do jete termi) kane per cfare flasin tinezisht.

Nuk e heqin nga goja termin cifut keto kafshe (sepse kafsha nuk merr vesh).

Kur do te rregullohet cameria perse kundershtohet izraeli? Nuk ka fakt te i drejtohesh si pushtues sepse ata po pushtojne tokat e tyre etnike. Ne terma qendron nje gje teper interesante, ajo qe u be ndaj izraeliteteve te behet ndaj te tjereve.

Izraelitet jane popull i zgjuar, nder me te zgjuarit, kjo nuk eshte shkak tani te pengoje te tjeret sepse keta te tjere, dhe shqiptaret ne mes, kane pasur rastin mijera here te perparojne. Ne rast kuptimi perparim shikohet tek intoleranca, tek vulgariteti dhe degjenerimi ai nuk eshte perparim. Nje rast eshte Kosova qe po "perparohet" po futet tani ne "demokraci" bashke me Shqiperine duke mbajtur rekorde droge, prostitucioni dhe kriminaliteti. Perparim nuk quhet dhe te kalosh ne drejtime te tjera, si ai ekstremi taliban. Perparim eshte ai qe do te permiresoje gjendjen e popullit, me mire do te ishte qe te aftesoje njerezit te permiresojene vete veten, te behen te afte, te zgjuar dhe elokuent. Ne kete kontekst urrehen izraelitet dhe te tjere. A eshte ajo qe ka ndodhur dhe ndodh me hebrenjte dhe te tjere?

Shqiptaret dhe te tjere kane pasur rastin, hegjemonine shekullore, te behen te tille por nuk u bene. Faj per kete nuk ka as serbi, as greku as Europes qe i vihet faj gjithmone per idiotesine tone. Me lart permenda se nuk jemi niper te papes se Romes, jemi niper te Gjergj Kastriotit, disa prej jush ndoshta ka kaluar nje kohe e gjate por mund te kerkoni atesine diku ne Azi dhe tek turqit.

Izraeli kerkon ate qe i eshte marre, nuk ka rendesi se kush, rendesi ka qe ata duan te marrin ate qe eshte e tyre.

Nuk ka zot te ndale. Dhe kush do guxoje te shkeli ne endrrat e izraeliteve per Izraelin dhe Shqiptaret mbi trojet e tyre etnike nuk do kete nje fitore te perjeteshme.

E cuditshme eshte se ekstremistet betohen se me sa te shtijne arme berthamore do i perdorin. Nuk e kane me shaka. Ata qe i kane ne dore, armiqte e tyre me lart, i kane dhe nuk i perdorin.

Koha eshte e shkurter, nuk duhet ngurruar per te i qerruar keta. Me vone do jete e pamundur.

olti

Neo

Pushtimi dhe kolonizimi i Palestines eshte mbeshtetur ne genjeshtren e trashe, te cilen as vete Izraelitet nuk e thone (sepse nuk kane si ta thone), se hebrenjte jane perzene nga arabet. Nuk po ndalem shume, sepse e kam shpjeguar njehere, por thjesht po ripostoj nje pjese te shkrimit tim te postuar ne faqen e pare te kesaj teme!
...Do te beja nje leksion te shkurter historie. Hebrenjte qe nuk kane qene kurre nje shumice absolute ne token e Palestines pasi kane pasur disa eksode te medha - ai i mirenjohuri ne Egjipt dhe tjetri po ashtu disi i njohur, ne Mesapotami. Se fundi ai vitit 70 pk, kur Titus, komandanti Romak ne Palestine dhe me pas perandor(79 - 81 pk) shkaterroi tempullin e rindertuar te Jeruzalemit, pas kryengritjes Hebreje dhe largoi me force nga Palestina nje pjese te madhe te popullsise qe mori pjese ne kryengritje. Nga ky fakt dalim ne perfundimin se hebrenjte nuk eshte se jane perzene nga Arabet(as qe ekzistonin ne kete kohe arabe ne Palestine), por nga Romaket. Ne shek. VII (viti 634) kur Palestina ra nen Kalifatin Islam fiset e ndryshme semite qe jetonin aty dhe qe ishin shume te afert me arabet(ashtu si dhe hebrenjte) u asimiluan nga ana gjuhesore dmth u arabizuan, si dhe u islamizuan, vetem hebrenjte ngelen jashte ketij procesi. Por tani qe fiset e ndryshme u ngjizen ne nje dhe u arabizuan te tere, hebrenjte ngelen ne minorance te vogel edhe se i ruajten traditat e tyre etnike dhe fetare. Pra nga pikpamja historike une deri ketu nuk shoh ndonje padrejtesi qe arabet i kane bere hebrenjve. Nga ajo qe thashe me siper del edhe se arabet nuk jane se kane ardhur aty, te pakten ne shumicen derrmuese, por jane vendas te arabizuar. Pra ata e kane historikisht te drejten po aq sa dhe hebrenjte. Tani me thoni ju mua(e kam permendur 1000 here kete argument) A do te ishte e drejte qe ne te kerkonim largimin me force te Serbeve, Malazezeve, Boshnjakeve, Kroateve etj, sepse ato vende para 2000 viteve kane qene tonat, aq me shume qe na kane larguar me force, gje qe mes arabeve dhe hebrenjve nuk eshte. Pra a do te ishte e drejte kjo?! Mgjth permenda kete argument, prap ky nuk eshte shume i paparalelizueshem me ate arabo-hebre sepse arabet nuk kane lidhje ne eksodin hebre.

une_une

Primus registratum

Fillimisht postuar nga 'Neo':
[qb] Pushtimi dhe kolonizimi i Palestines eshte mbeshtetur ne genjeshtren e trashe, te cilen as vete Izraelitet nuk e thone (sepse nuk kane si ta thone), se hebrenjte jane perzene nga arabet. Nuk po ndalem shume, sepse e kam shpjeguar njehere, por thjesht po ripostoj nje pjese te shkrimit tim te postuar ne faqen e pare te kesaj teme!
...Do te beja nje leksion te shkurter historie. Hebrenjte qe nuk kane qene kurre nje shumice absolute ne token e Palestines pasi kane pasur disa eksode te medha - ai i mirenjohuri ne Egjipt dhe tjetri po ashtu disi i njohur, ne Mesapotami. Se fundi ai vitit 70 pk, kur Titus, komandanti Romak ne Palestine dhe me pas perandor(79 - 81 pk) shkaterroi tempullin e rindertuar te Jeruzalemit, pas kryengritjes Hebreje dhe largoi me force nga Palestina nje pjese te madhe te popullsise qe mori pjese ne kryengritje. Nga ky fakt dalim ne perfundimin se hebrenjte nuk eshte se jane perzene nga Arabet(as qe ekzistonin ne kete kohe arabe ne Palestine), por nga Romaket. Ne shek. VII (viti 634) kur Palestina ra nen Kalifatin Islam fiset e ndryshme semite qe jetonin aty dhe qe ishin shume te afert me arabet(ashtu si dhe hebrenjte) u asimiluan nga ana gjuhesore dmth u arabizuan, si dhe u islamizuan, vetem hebrenjte ngelen jashte ketij procesi. Por tani qe fiset e ndryshme u ngjizen ne nje dhe u arabizuan te tere, hebrenjte ngelen ne minorance te vogel edhe se i ruajten traditat e tyre etnike dhe fetare. Pra nga pikpamja historike une deri ketu nuk shoh ndonje padrejtesi qe arabet i kane bere hebrenjve. Nga ajo qe thashe me siper del edhe se arabet nuk jane se kane ardhur aty, te pakten ne shumicen derrmuese, por jane vendas te arabizuar. Pra ata e kane historikisht te drejten po aq sa dhe hebrenjte. Tani me thoni ju mua(e kam permendur 1000 here kete argument) A do te ishte e drejte qe ne te kerkonim largimin me force te Serbeve, Malazezeve, Boshnjakeve, Kroateve etj, sepse ato vende para 2000 viteve kane qene tonat, aq me shume qe na kane larguar me force, gje qe mes arabeve dhe hebrenjve nuk eshte. Pra a do te ishte e drejte kjo?! Mgjth permenda kete argument, prap ky nuk eshte shume i paparalelizueshem me ate arabo-hebre sepse arabet nuk kane lidhje ne eksodin hebre.
[/qb]
1. Kush je ti qe e di historine. Ku e ke lexuar dhe ku eshte e verteta. Shkrimet hebre jane saktesisht te datuara qe konfirmojne ne shtet izraelit. BAZOJE ME FAKTE qe mund te vertetohen ne kohe. ATA KANE FAKTE.

2. "A do te ishte e drejte qe ne te kerkonim largimin me force te Serbeve, Malazezeve, Boshnjakeve,"

Sot ne Cameri me perjashtim te emigranteve (te cilet jane ne menyre te perkoheshme) nuk flet njeri shqip. As komunitet shqiptar nuk ka. Camet u debuan para 50 vjeteve (kohe e shkuar, koha nuk kthehet me).

A eshte e drejte te marrim me (pa)force Camerine? Sipas teje JO si ke shpjeguar me lart. Ashtu qofte. Thuaja kete cameve ne sy.

Edhe tokat qe jane pushtuar tani sipas argumentimit tend nuk duhen kerkuar me nga palestinezet.

une_une

Primus registratum

Me duket se as shqiptaret as hebrenjte nuk po kerkojne tokat e ndonje tjetri por te tyret.

gezim lame

Primus registratum

shadow
me sa pashe neo te kishte dhene pergjigje e cila eshte e mbeshtetur ne histori
te lutem lexo disa libra historie ne ang patjeter dhe aty do shohesh se asnjehere cifutet s kane qene shumice e palestines
popullsia e palestines ne libra ndahet ne gentile(pagane) shumica dhe cifutet greket etj etj
ju lutem kujdo te paraqese nje fakt historik se ku i kane perzene muslimanet cifutet nga palestina pranojeni si sfide po te doni
muslimanet e palestines s kane qene te gjithe arabe mesoni nga historia
midis tyre ka shume europiane (ish kryqetare) shume turq dhe mos te harrojme kryesoret kurdet
dua te permend vetem nje fakt Saladdini i famshem ishte kurd dhe dicka kryqezata e pare u shpall kunder turqve (pushtimi i jeruzalemit)
po te rri e te shkuaj do duheshin dite po te lutem per cfare nuk di pyet dhe mos flit me kot

olti

Neo

Hija, une nuk thashe aspak dhe nuk mohova qe me pare ka pasur nje shtet Hebre. Ajo qe doja te thoja ishte se arabet nuk i kane perzene ndonjehere Hebrenjte prej Palestines, por kane qene te tjere; prandaj nuk qendron justifikimi, se: "arabet na perzune me pare kur paten forcen dhe tani qe e kemi ne, i perzeme ata"!

gezim lame

Primus registratum

per "patriotet" shqiptare qe bejne paralelizma izrael kosove etj
pranimi i nje shteti cifut eshte i barabarte me pretendimet e serbeve se meqe ka pasur nje shtet serb edhe me kryeqytet ne kosove ajo automatikish duhet te jete serbi (pavaresisht se si pop cifute e palestines edhe ajo serbe e kosoves ne te dy rastet kane qene ne minorance)
le te jemi te kujdesshem me krahasime
le te njohim me shume historine

Tupac

Primus registratum

PALESTINA KA QENE NEN SUNDIMIN OTOMAN DHE PASTAJ ANGLEZ. TERRITORET E PALESTINES ( KU JETOJNE SOT IZRAELITET )
ISHIN TE SHKRETA ( LIKE A MOONLAND ). ATY FILLUAN TE VENDOSEN IZRAELITET DHE DUKE PERBALLUAR VESHRESITE NATYRORE ME SAKRIFICA PUNE E MUND FILLUAN TE KULTIVONIN PRODUKTET E PARA BUJQESORE. PARCELAT ISHIN TE DETYRUAR TI BLININ NGA KOLONIZATORET ANGLEZ ME FLORI. VETEM DHE VETEM MBASI U KRIJUA NJE IDENTITET IZRAELIT,FILLUAN TE VININ PALESTINEZET
PER TE PUNUAR NE TOKAT E IZRAELITEVE ME PAGESE. DHE SOT ATA PRETENDOJNE SE CDO GJE E KRIJUAR NGA IZRAELITET
ESHTE E TYRJA. MOS U CUDIT PER FAKTIN SE NJE PJESE E MADHE E PALESTINEZEVE JETOJNE JASHTE TERRITORIT TE IZRAELIT.
ATA NUK ISHIN ATY SE NUK ISHIN TE AFTE DHE TE ZOTE TE KULTIVONIN DHE TE JETONIN ATY.

marko

Primus registratum

E c'rendesi ka se kush i perzuri cifutet?
A ishin te cifuteve tokat?
Palestinezet(si serbet) erdhen dhe u shperngulen ne tokat e cifuteve, sot i duan per vete, si Serbet Kosoven.
Sic Kosova i takon Shqiptareve, ashtu dhe Izraeli u takon cifuteve.

gezim lame

Primus registratum

tupac
uli germat se mezi lexohet
e para
ti po flet per nje toke qe eshte sot jugu i izraelit (me histori tjeter nga qendra dhe veriu)
e dyta
ajo ka qene me te vertete shkretetire (dhe eshte akoma ne pjesen me te madhe)
po ka dicka qe gabohesh ajo s ka qene e pabanuar asnjnehere dhe pop. ka qene gjithnje ne histori ne shumicen dermuese pothuaj 90% arabo berbere
e treta
ne vitet '40 pas luftes zioniste duke mos arritur te futeshin ne zonen e banuar te palestine (se shumica ishin arabe dhe te ndaluar ne nje fare menyre nga politika e britanise) menduan te krijojne koloni ne shkretetire se tokat ishin me rralle te banuara (por jo pa pop.) perte mbushur mendjen komunitetit nderkombetar se ka pop. cifute ne palestine dhe se ajo meriton te kete shtet
pra edhe ata cifute ishin uzurpatore si serbet dhe malazetet me politikat agrare ne kosove

gezim lame

Primus registratum

Fillimisht postuar nga marko:
[qb] E c'rendesi ka se kush i perzuri cifutet?
Palestinezet(si serbet) erdhen dhe u shperngulen ne tokat e cifuteve, sot i duan per vete, si Serbet Kosoven.
Sic Kosova i takon Shqiptareve, ashtu dhe Izraeli u takon cifuteve. [/qb]
kam pershtypjen se serbet do kerkojne kosoven sic e kane marre cifutet izraelin

une_une

Primus registratum

Fillimisht postuar nga 'Neo':
[qb] Hija, une nuk thashe aspak dhe nuk mohova qe me pare ka pasur nje shtet Hebre. Ajo qe doja te thoja ishte se arabet nuk i kane perzene ndonjehere Hebrenjte prej Palestines, por kane qene te tjere; prandaj nuk qendron justifikimi, se: "arabet na perzune me pare kur paten forcen dhe tani qe e kemi ne, i perzeme ata"! [/qb]
Nuk ka rendesi te i lexosh me kujdes ti por te tjeret: "Izraeli kerkon ate qe i eshte marre, nuk ka rendesi se kush, rendesi ka qe ata duan te marrin ate qe eshte e tyre dhe nuk ka asgje te keqe ketu pervec vendosje e drejtesise e cila njeh dhe dhunen te iu tregoj vendin atyre qe nuk duan te vendoset kjo drejtesi e pa vene akoma me pare."

une_une

Primus registratum

Fillimisht postuar nga ximi:
[qb]
[qb] E c'rendesi ka se kush i perzuri cifutet?
Sic Kosova i takon Shqiptareve, ashtu dhe Izraeli u takon cifuteve. [/qb]
kam pershtypjen se serbet do kerkojne kosoven sic e kane marre cifutet izraelin [/qb]
KAFSHE ME FYTYRE NJERIU. DREJTOJU SI NJEREZ KETYRE. CIFUT ESHTE EMER OFENDUES PER MUA DHE PER CDO KUSH QE ARRIN TE FLASE DHE DEGJOJE GJUHEN E KAFSHEVE.

une_une

Primus registratum

Pa hajde ska gale more. Dikur na i treguat vendin. Kesaj here po betoheni se do na shuani. Nuk do kete tjeter here per ju. Ate qe kerkoni ate do merrni. Zjarr po kerkoni me zjarr do ju pergjigjen.

gezim lame

Primus registratum

ju lutem s keni pse ofendoni
hapni nje teme tjeter dhe me bindni po ia arritet pse s duhet te perdor sa here te kem qejf fjalen cifut
e shoh se meakoseni me shume per fjalen cifut dhe se keni per problem te ofendoni dhe te sulmoni nje shqiptar kushdo qofte ai
(ka mundesi te jesh ne dhimbjet e synetllikut)
X

marko

Primus registratum

E mire Vk dhe ti.
Cifut i kena qujt gjithmoen ne Shqiperi, cifut i qujta dhe une.
Thuj, eshte ofenduese, dhe nuk i quj mo cifute por hebrenj, mos u kapni me vogelsira dhe ju tashi.
Nese te kam ofenduar me fjalen cifut, te kerkoj ndjese, po s'ka nevoje per kshu reagimesh.
Mos ja qini nonen muhabetit, se jena te gjithe Shqiptare e pak a shume takohena perdite ktu ne forum, pra me i fare menyre dhe shoqni, kjo osh si pune bordure virtuale ke Dajti, mos e qelbni muhabetin.

Tupac

Primus registratum

PERDORA GERMAT E MEDHA PASI MENDOVA SE XIMI VUANTE NGA MIOPIA.
TANI U BINDA SE PERVEC MIOPISE VUAN NGA NJE SEMUNDJE E PASHERUESHME NE KARAKTER.

gezim lame

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Tupac:
[qb] PERDORA GERMAT E MEDHA PASI MENDOVA SE XIMI VUANTE NGA MIOPIA.
TANI U BINDA SE PERVEC MIOPISE VUAN NGA NJE SEMUNDJE E PASHERUESHME NE KARAKTER. [/qb]
flm per diagnozat doc. tupac
i mirepres ashtu sic mirepres edhe diskutimet historike me fakte
X

une_une

Primus registratum

[qb] E mire Vk dhe ti.
Cifut i kena qujt gjithmoen ne Shqiperi, cifut i qujta dhe une.
Thuj, eshte ofenduese, dhe nuk i quj mo cifute por hebrenj, mos u kapni me vogelsira dhe ju tashi.
Nese te kam ofenduar me fjalen cifut, te kerkoj ndjese, po s'ka nevoje per kshu reagimesh.
Mos ja qini nonen muhabetit, se jena te gjithe Shqiptare e pak a shume takohena perdite ktu ne forum, pra me i fare menyre dhe shoqni, kjo osh si pune bordure virtuale ke Dajti, mos e qelbni muhabetin. [/qb]
marko nga te voglat dalin te medhate. cifut eshte ofenduese, ka shekuj qe perdoret nga islamiket, shikoje sa e thelle ka qene urrejtja ndaj tyre ne shekuj me rradhe. lexo me mire kuranin. dhe flisni me pas per arabet cfare i paskan bere cifuteve. dikush me lart tha qe nuk kane pasur asnje konflikt me perpara. keta te shqiperise slane nje cope gur te gdhendur ne shqiperi pervec xhamive. kujtonin se atdheu ishte diku ne shkretetire.

une_une

Primus registratum

e cuditshmja eshte se kishin pushtetin per 5 shekuj me rradhe dhe s'bene asgje per shqiperine.

tani dalin se serbi i pushtuar donte te i asimilonte. besohet kjo?

megjithese te pushtuar te tjeret lane nje trashegimi nga mesjeta megjithese e zymte si kohe.

thuaj kujt i dhembka teper shqiperia?