Menstruacionet

Raif

Primus registratum
Re: Menstruacionet

Dua

Mjeku popullor, a e ke fjalen per cajin e malit qe perdorm ne ne Kosove? Une cajin e malit e blej ne pazarin e gjelber dhe e kam shume qejf, nuk eshte i paketuar, e ke parasysh? A te vazhdoj me te, apo te marr ato te paketuarat? Si thu ti? Eshte e njejta psh me Lady's Mantle....?

D. [/QB][/QUOTE]
=================================================

Une e pasna bere nje gabim kur kam thene ne shkresen e me poshtme Caj Mali ne vend BIME MALI por nuk e kam gabuar emrin ne latinisht ALCHEMILLA VULGARIS (Kur blehet bima ne shitore duhet me e permend patjeter emrin ne latinisht per te qen i/e sigurt se po blen cka po kerkon), prandaj Ju nuk keni perdor cajin nga bima qe ju kam rekomanduar (pak jam edhe Une fajtor dhe per kete ju kerkoi falje por Ju keni bere me shume gabim qe nuk e keni perdor emrin ne latinisht me rastin e blerjes se bimes).
Ketu me posht po e perserise rekomandimin qe ju kam dhene me par duke e permiresuar emrin e bimes nga Caj Mali qe eshte gabim ne Bime Mali apo Alkemile, Alqimile ose latinisht Alchemilla Vulgarise dhe nese do ta perdorni bimen do te zgjidhni problemin shpejt, ne desht Zoti.

...

Perdor nga kater caja ne dite (per 10 dite) nga bima BIME MALI, ALKEMILE, ALQEMILE (latinisht Alchemilla Vulgaris, gjermanisht Frauenmantel, anglisht Lady's Mantle).
Pregaditja: Ne nje gote xhami 3 dl qitet gjysme luge (qe perdoret ne Kosove kur pihet caji i cejlonit apo i indise) e vogel me bimen e naltpermendur dhe pasi pervlohet me uje shume te val duhet me e kullue MENJIHERE me leterfilter te kafese ne gote tjeter.

Nese keni gjakderdhje te madhe, duhet perdorur 2 caja ne dite nga bima "Kalon s'kalon" (Capsela Bursa Pastoris)per aq kohe sa gjakderdhja eshte normale (ky caj ne kete rast e ka efektin e menjihershem qe len te kuptoi se te njejten dite do te zvogelohet gjakderdhja konkretisht e eventualisht cajin ne fjale do ta perdoresh edhe diten e neserme)
Pregaditja e ketij caji eshte e njejt si me lart.

Dua

Primus registratum

Une e pasna bere nje gabim kur kam thene ne shkresen e me poshtme Caj Mali ne vend BIME MALI por nuk e kam gabuar emrin ne latinisht ALCHEMILLA VULGARIS (Kur blehet bima ne shitore duhet me e permend patjeter emrin ne latinisht per te qen i/e sigurt se po blen cka po kerkon), prandaj Ju nuk keni perdor cajin nga bima qe ju kam rekomanduar (pak jam edhe Une fajtor dhe per kete ju kerkoi falje por Ju keni bere me shume gabim qe nuk e keni perdor emrin ne latinisht me rastin e blerjes se bimes).

Mjeku popullor, une cajin e malit e kam blere ne pazar dhe shitesit ne pazar, nuk e kane idene se si quhen latinisht bimet e ndryshme, ne kete rast caji i malit. Por mire s'ka problem, une do kerkoj kete bime ne latinishte neper neper barnatore.

D.

Kuqalashja

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Mjeku Popullor:
[qb]
Fillimisht postuar nga janna:
[qb] Kur vonohen menstruacionet, do te thote kjo qe ovulimi i vezes ndodh me vonese? [/qb]
MENSTRUACIONET

Ciklet të cilat janë më të gjata ose më të shkurtëra lënë të kuptohet se ato nuk kanë ovulacion (plasje të folikulit-shkëputje të vezës së pjekur nga folikuli i Grafitit).[/qb]
Une me fazat jam e familjarizuar, por me specifikisht doja te dija; Kur cikli eshte me i gjate se normali, do te thote kjo qe ovulimi nuk ndodh ne diten e 14-te, por me vone?

Faleminderit.

Raif

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Dua:
[qb] Une e pasna bere nje gabim kur kam thene ne shkresen e me poshtme Caj Mali ne vend BIME MALI por nuk e kam gabuar emrin ne latinisht ALCHEMILLA VULGARIS (Kur blehet bima ne shitore duhet me e permend patjeter emrin ne latinisht per te qen i/e sigurt se po blen cka po kerkon), prandaj Ju nuk keni perdor cajin nga bima qe ju kam rekomanduar (pak jam edhe Une fajtor dhe per kete ju kerkoi falje por Ju keni bere me shume gabim qe nuk e keni perdor emrin ne latinisht me rastin e blerjes se bimes).

Mjeku popullor, une cajin e malit e kam blere ne pazar dhe shitesit ne pazar, nuk e kane idene se si quhen latinisht bimet e ndryshme, ne kete rast caji i malit. Por mire s'ka problem, une do kerkoj kete bime ne latinishte neper neper barnatore.

D. [/qb]
Ne pazar (te Prishtines nuk ka) nuk mund ta bleni BIME MALI apo Alkemile apo Alqemile (latinisht Alchemilla Vulgaris).

Cajin qe e keni ble e qe ne pazar te Prishtines e thirrin Caj Mali, ne latinisht quhet Thymus Serpillum.

Meqense isha ne Prishtine dicka me shume se tre jave (janar/shkurt 2004), mesova se ishte nje shitore bimesh qe quhej HERBARIUM (afer shkolles fillore "Elena Xhika", apo afer Xhamis se Mbretit), dhe mund te them se ishte bajagi e furnizuar me bime, prandaj aty mund ta gjeni bimen qe ju nevoitet juve por nga bima ju duhet t'i perdorni (me rastin e pregaditjes se cajave) VETEM FLETET!
Per te patur efekt te shpejt dhe pozitiv, duhet t'i permbaheni rekomandimeve te mia e jo te tjeterkujt qoft edhe shitesi i bimes etj.

Raif

Primus registratum

Fillimisht postuar nga 'janna':
[qb]
[qb]
Fillimisht postuar nga janna:
[qb] Kur vonohen menstruacionet, do te thote kjo qe ovulimi i vezes ndodh me vonese? [/qb]
MENSTRUACIONET

Ciklet të cilat janë më të gjata ose më të shkurtëra lënë të kuptohet se ato nuk kanë ovulacion (plasje të folikulit-shkëputje të vezës së pjekur nga folikuli i Grafitit).[/qb]
Une me fazat jam e familjarizuar, por me specifikisht doja te dija; Kur cikli eshte me i gjate se normali, do te thote kjo qe ovulimi nuk ndodh ne diten e 14-te, por me vone?

Faleminderit. [/qb]
UNE PO E PERSERISE PJESERISHT SHKRESEN E DJESHIT DHE NESE E LEXONI ME KUJDES DO TE VERENI SE NUK CITOHET PRERAZI DITA E KATERMBDHJET POR CITOHET PERAFERSISHT qe vetkuptohet se mund te jet para dites se 14-te ose me pas:
Pjesa e dytë e ciklit të menstruacionit
(PERAFERSISHT dita 1 XIV deri në ditën e XXVIII)

Faza luteale apo e sekretimit-tajitjes.
Pasi të ketë hyrë veza , atëherë krijohet një trup i njohur me emrin trupi i verdhë –corpus luteum, i cili është i përbërë nga masa e verdhë e yndyrës. Një hormon i

quajtur hormoni i luliberin-it(LH), trupi i verdhë rritet me progesteronin dhe e liron një hormon të femrës më tutje.
Gjatë fazës së sekretimit-tajitjes progesteroni e bënë shtresën e endrometrit më të fortë dhe si sungjer në sipërfaqe. Progesteroni gjithashtu aktivizon gjëndrat në endometër. Këto gjëndra prodhojnë fluide të mitrës dhe mbështesin zhvillimin e embrionit, nëse ka ardhur koha e pllenimit të ovulacionit (plasje të folikulit-shkëputje të vezës së pjekur nga folikuli i Grafitit).
Gjatë kësaj faze zë ciklit të menstruacionit , femrat që vuajnë nga sindromi paramenstrual(PMS) fillojnë të ndijojnë simptomet e tyre. Përgjithësisht simptomet janë më të këqija Brenda 7-10 ditësh të ciklit dhe prëfundojnë me apo pas fillimit të periudhës së menstruacioneve.
Te një grua që nuk ka mbet shtatzanë, niveli i progesteronit qëndron diku më së shumti gjatë një jave pas ovulacionit dhe më pas fillon të bie së bashku me nivelin e estrogenit. Shtypja e gjakut në endometër zvogëlohet dhe pjesa e epërme e tij thërmohet gjatë përfundimit të shtatzanisë

kozeta lala

Primus registratum

Dua.Nje problem te ngjashem me tendin kam une,dmth diten e dyte ose te trete kam dhimbje te forta per rreth 2-3 ore.Kjo qe kur kam qene 12 vjec.Edhe mbas lindjes gjendja nuk ndryshoi.Kam qene edhe jashte dhe kam pyetur mjeke dhe farmaciste dhe me kane thene qe nuk ekziston ilac per kete.E kane quajtur normale.Tani nga pervoja ime personale eshte :aulina,aspirina te shtojne sasine e derdhjes se gjakut prandaj nuk do te te keshilloja t'i perdorje.Une zakonisht pi nga nje ponstan ne mengjes ato dy ditet e para dhe jam ne rregull.Mendoj se secili sipas trupit te vet duhet te veproje.

koppertoni

Primus registratum

Fillimisht postuar nga Dua:
[qb] Tani me menyra me e mire per te rene rehat nga mensturacjonet eshte shtatzania. /pf/images/graemlins/laugh.gif

Lr, po pas 9 muajve periudhe rehatie, cfare me rekomandon? Shtatezanine e rradhes? /pf/images/graemlins/laugh.gif

D. [/qb]
Ne fakt 9 muaj shtatezanie nuk jane aq te lehta sa mendon ti ne krahasim me disa dite menstruacione.

Ok DUA me u pergjigj ke pasur ne familje te semure me tuberkuloz? Ose ke qene afer atyre qe me vone kane dale me tuberkuloz te ftohte te forte? Nqs ke bere vaksinen e tuberkulozit sa mm te eshte bere pulla ne vendin ku u vaksinove?

Dhimbjet i japin nervat ne muskujt e brendeshem. Voltage Sodium-channel ne nerva. Ka spurs ngaqe kimikatet nuk kane arritur balancin bla bla etj etj.
Ka mijera menyra per te qetesuar ato nga cajerat e thjeshta deri tek morfina po deshe.

Simptomat e tua jane normale sepse cdo femre i ndodhin menstruacionet por me dhimbje te medhaja e cuditshme nuk marrin pergjigje pa ditur me teper. Dicka bla bla te eshte bere ne organizem dhe ato qe lene gjurme jane disa semundje me aftesi mutante qe ne kohen qe ndodhin menstruacionet (normale keto) dicka nuk shkon e nuk keni dhimbjet naturale. "Short-circuit" spur me nje balanc me teper ne voltage. a.k.a force prandaj ndien me shume dhimbje. Dicka kontribon me teper ne kete balanc.

Pergjigju sa me shume pyetje me lart ose pyetjeve te tjera bashke me pergjigjet.

Po munda mbase gjej une pastaj substancat/kimikat qe bejne pune qe gjendet ne ndonje bime pastaj bej caj me ate bime. Mund te kerkosh neper farmacira me vone nese gjendet ne ndonje ilac.

Te keshilloj te vesh tek mjeku!!! Per te miren se sot a neser do ngelesh shtatzane dhe embrioni (femija) merr nga keto.

Mesoj dhe une. Eksperience.

koppertoni

Primus registratum

Fillimisht postuar nga kristina2:
[qb] Dua.Nje problem te ngjashem me tendin kam une,dmth diten e dyte ose te trete kam dhimbje te forta per rreth 2-3 ore.Kjo qe kur kam qene 12 vjec.Edhe mbas lindjes gjendja nuk ndryshoi.Kam qene edhe jashte dhe kam pyetur mjeke dhe farmaciste dhe me kane thene qe nuk ekziston ilac per kete.[/qb]
Ti ke pothuajse problem te afert me DUA. E vertete nuk ndryshon asgje. Jam i interesuar te di me teper. Cfare semundje keni kaluar, kontakte, histori semundjesh ne familje.

Dhimbjet i japin nervat qe jane sensors. Perceptimi se ke dhimbje eshte ne brain. "Short-Circuit" power being reflected. Gjate menstruacioneve do kete dhimbje sepse eshte balanc i prishur ne menyre biologjike. Nuk ke cfare i ben kesaj pervec se te ngrish nervat te mos ndiejne me ane te substancave/kimikateve qe gjenden ne bimet qe ben caj ose jane ne ilacet qe merr.

Dicka e shton/amplifikon me teper power being reflected. Amplifikimi i dhimbjeve behet sepse shtohet etj etj bla bla etj duke u futur me teper bla bla etj. ne balancin aktual biologjik natural. Ka mijera gjera qe kontribojne.

The best is to answer as much as questions I asked. While pregnant embryo is so fragile that may be altered by the same what "mutation" figure of speech is causing you to feel more pain.

Embryo is small although protected also by mother's metabolism as it grows. This is what is called heriditary way as it passes by generation.

Raif

Primus registratum

Kopertoni:...Nuk ke cfare i ben kesaj pervec se te ngrish nervat te mos ndiejne me ane te substancave/kimikateve qe gjenden ne bimet qe ben caj ose jane ne ilacet qe merr.

-kopertoni (nuk na tregoi a eshte shka apo vlla i shkieve!) po flet jarem:..."Nuk ke cfare i ben kesaj pervec se te ngrish nervat te mos ndiejne me ane te substancave/kimikateve qe gjenden ne bimet qe ben caj ose jane ne ilacet qe merr."

Ka bime droge si kokaina hashashi etj etj. qe i grijn dhe i shkrijn nervat prandaj duhet rrepsisht me ik prej bimeve te tilla (keto bime jan shkatrruese per organizem te njeriut, ketu ska dyshim fare!), me tutje substancat dhe kemikatet qe gjenden ne ilaqe, vertet jan nxjerr (jo te gjitha) nga bimet ama dallimi eshte se me rastin e "nxjerrjeve" te tyre nga bimet, ato ma nuk mund ta ken kurr Rrolin pozitiv per te eliminuar shkaktaret qe sjellin semurje te organizmit te njeriut nga shkaku se jan "jetim" apo jo me komplet (me rastin e sintetizimit te nje substance, kjo ndahet nga substancat tjera me te cilat ishte e lidhur me par ne menyre perfekte ne "vendlindje" apo ne bime...) Shume bime mjekuese - sheruese, qe nuk mund te zevendsohen me asnje prodhim farmakimik (apo si po na flet Kopertoni substanca/kimikate, permbajn ne vedi substanca me ndikim te mundshem negativ ne organizem ne raste te caktuara (kur eshte doza me e madhe se sa lejohet).
Shume libra jan shkruajtur nga shkenctar te ndryshem dhe mos te them se te gjitha jan ne kundershtim njera me tjetren (e kam fjalen per shkenctaret, autoret e librave ne fjale).

Sot jemi deshmitar se mjeket qe me te vertet dojn t'i ndihmojn pacientet e vet, ju rekomandojn te perdorin caja nga bimet, konkretisht ne Gjermani, me rregull pas operacioni, pacientit i jipet caji nga Kamomili...

Une kam dhene ketu rekomandime per probleme te femrave, dhe nese eshte vetem mje person e cila ka vepruar sipas rekomandimeve qe kam dhene dhe ajo nuk eshte me mir, le te lajmrohet ketu.
Por nese personat vetem shtrojn pyetje dhe nuk ja vnojn veshin cka duhet bere, e prap ankohen se jan kec me shendet, Une mund te ju them se personat e till nuk jan serioz me vetvehten ne rend te par por edhe me te tjeret.

abs

nuk e di...

Mjek asaj i pelqen dialekti mor mjek...e me kte rast mendon se nje caj kamomil do t bate ma t amel... /pf/images/graemlins/laugh.gif

:wave:

Dolores

Primus registratum

[qb]
Fillimisht postuar nga Dolores:
[qb] Na qenka nxe doktori :lol: [/qb]
Kallxom qysh po menon se jam nxe (pash Gonzalesin) mori Dolores? [/qb]
Doki jo kaq tense mer lal se na del shume defensive dhe harron qe jemi ne per pyetjet ti per pergjigjet....keshtu qe pyet veten edhe na kthe pergjigje po ke deshire /pf/images/graemlins/laugh.gif

Raif

Primus registratum

[qb]
[qb]
[qb] Na qenka nxe doktori :lol: [/qb]
Kallxom qysh po menon se jam nxe (pash Gonzalesin) mori Dolores? [/qb]
Doki jo kaq tense mer lal se na del shume defensive dhe harron qe jemi ne per pyetjet ti per pergjigjet....keshtu qe pyet veten edhe na kthe pergjigje po ke deshire /pf/images/graemlins/laugh.gif [/qb]
Moj Dolores, pasha axhin Une jam gjithnji per te dhene pergjigje sipas mundsive qe kam, dhe nese Ti apo tjeterkush (shka apo shkin apo dicka tjeter, s'eshte e rendesishme, vetem kusht eshte qe te flasim shqip) ke ide tjeter per te ndihmuar ndonje person me halle shendetesore, eshte ne rregull dhe edhe Une jam i interesuar te mesoj me shume, qoft prej teje apo prej ndokuj tjeter, ama nese sjell dicka qe ndikon pozitivisht per personat me halle-probleme shendetesore, e jo nese me fjale te zbrasta mohon mjeksine popullore me baroja, pa patur kurfar argumenti. Une jap keshilla dhe kam argumentet me te forta se jam serioz: pacientet e mi te perditshem jan ata/ato qe vertetojn suksesin e mjeksise popullore me baroja.

Kurse Ti Dolores, po flet nxeht, merr nje caj Kamomili kur je nxe shume (kur te ka nxe ndonje bisede e sert) dhe shpejt do te qetesohesh: Kamomili ta qeteson (fillimisht) zemren e me pas do te jesh ne rregull.

bona

Primus registratum

pain? take pain killers.

ADVIL 400mg every 6h sa ta shofesh qe te filloi dhimbja . mos e le kur o bo qameti.

pastaj c'ishte ai muhabet qe tha njera : dhimjet jane kur bie veza gjate menstruacioneve?

une e di se bi veza i here dhe meqe nuk i takohet me speramtozoid shkaterrohet dhe pastaj vijne mestruacionet.

edhe i here:

nqs ke dhimbje pi pushues dhimbjesh: Advil ( ibuprofen), Tylenol ( acetaminophen) etj.

bona

AnaBlue

Forumium maestatis

Dua, na thuaj si shkoj puna dhe cfare caji pati efekt tek ty.

E provove te perdoresh calcium dhe magnesium cdo dite per 10 dite para menstruacioneve? Kam degjuar qe eshte shume efektive.

Dua

Primus registratum

Ana nuk e provova ende, cajin e kam blere ka nje muaj a me shume, por kam udhetuar mjaft keto javet e fundit dhe me humbi fija e cajit, sa e fillova e lashe ne gjysem ne diten e katert.

D.